Amerikaanse ruimteheld John Glenn overleden

De Amerikaanse voormalige astronaut en senator John Glenn is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden in Columbus. Dat meldt de lokale krant The Columbus Dispatch.

Sterren
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA reageerde bedroefd op het overlijden van Glenn. "Een echte Amerikaanse held. Goede reis, John Glenn. Ad astra (naar de sterren)."

Ook president Barack Obama liet van zich horen: "De laatste van de eerste astronauten van de Verenigde Staten heeft ons verlaten", stelde hij in een verklaring. De president noemde Glenn een inspiratie voor generaties van wetenschappers, technici en astronauten "die ons naar Mars en verder zullen brengen".

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump noemde Glenn "een grote pionier" en een inspiratie voor toekomstige ontdekkingsreizigers. "Hij zal worden gemist."

Baan om de aarde
Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog werd John Glenn, een loodgieterszoon uit een dorpje in Ohio, een Amerikaanse held. De astronaut kwam op 20 februari 1962 als eerste Amerikaan in een baan rond de aarde. Daarmee gaf hij de Amerikanen hun zelfvertrouwen terug.

In de jaren voor Glenn had het Amerikaanse zelfbeeld een flinke deuk opgelopen. Het land was verslagen door aartsvijand Sovjet-Unie, die als eerste een satelliet en een mens in de ruimte had gebracht. Maar met Glenn begon de victorie, en die kwam snel. Slechts zeven jaar na zijn vlucht liepen de Amerikanen al rond op de maan.

Glenn begon zijn carrière als piloot bij de Amerikaanse mariniers. Hij vocht in de Tweede Wereldoorlog en de Korea-oorlog. In 1959 stapte Glenn over naar de NASA. Hij hoorde bij de eerste lichting astronauten. De gevaren waren groot. Niemand wist of de mensen in die groep, de Mercury Seven, hun vluchten zouden overleven.

Lancering
Van de zeven gingen Alan Shepard en Gus Grissom als eersten de ruimte in, maar zij kwamen niet in een baan rond de aarde. Glenn wel. "Gewichtloos, en ik voel me goed", zei hij na de lancering tegen de vluchtleiding. Na bijna vijf uur, waarin hij drie rondjes draaide, plonsde zijn Friendship 7 in de Atlantische Oceaan. "Een vlucht als een vuurbal", aldus Glenn. Hij kreeg een parade in New York, waar 4 miljoen Amerikanen hem onthaalden.

President John F. Kennedy, die ook in de Tweede Wereldoorlog had gevochten, moedigde de nieuwe held aan om de politiek in te stappen. Glenn wilde in 1964 voor de Democraten in de Senaat komen, maar hij moest zich na een val terugtrekken. In 1968 was Glenn ooggetuige van de moord op zijn vriend Robert Kennedy. In 1974 kwam Glenn wel in de Senaat. Hij vertegenwoordigde zijn thuisstaat Ohio tot 1999.

Discovery

Als senator mocht Glenn weer even de ruimte in. In 1998 ging hij mee met de spaceshuttle Discovery, om te kijken wat gewichtloosheid doet met een lichaam op leeftijd. De 77-jarige werd de oudste mens ooit in de ruimte. Na ruim een week keerde Glenn terug op aarde.

Glenn probeerde ook het Witte Huis te halen, maar dat werd een totale mislukking. In 1979 werd hij genoemd als running mate van de Democratische presidentskandidaat Jimmy Carter. Glenn mocht de partijconventie toespreken, maar mensen liepen verveeld de zaal uit. Carter noemde Glenn "de saaiste man die ik ooit heb ontmoet". In 1983 probeerde Glenn zelf presidentskandidaat te worden. Hij verloor de voorverkiezingen van Walter Mondale, die vervolgens werd ingemaakt door de Republikein Ronald Reagan.

Glenn was tot op hoge leeftijd te vinden in de cockpit. Samen met zijn vrouw Annie, met wie hij 73 jaar was getrouwd, had hij een klein vliegtuigje. Pas op 90-jarige leeftijd verkocht Glenn het toestel. "Ik mis het", bekende hij later in een interview. "Het vliegen ging me nooit vervelen."

De eerste, de oudste, de all-American hero
De eerste, de oudste, de all-American hero (Foto: ANP)

Amerikaanse ruimteheld John Glenn overleden
Amerikaanse ruimteheld John Glenn overleden (Foto: ANP)