Directeur Shanghai Shenhua is het zat: "We zijn de domme nouveau riche"

Shanghai Shenhua waarschuwt Chinese clubs voor het importeren van voetballers. Goedgelovige clubeigenaren betalen krankzinnige bedragen en krijgen er weinig voor terug.

"Er is een groeiende consensus in het Europese voetbal dat je Chinese clubs eenvoudig kan afzetten", sprak Wu Jingui, technisch directeur van Shanghai Shenhua, op een publiek evenement. "Tegenwoordig proberen zaakwaarnemers van trainers hun cliënten een driejarig contract bij een Chinese club te laten tekenen, om na één jaar weg te lopen met een flinke vergoeding. We zijn inderdaad de domme nouveau riche, met geld om te verbranden."

Wu roept Chinese clubs op uit te kijken met het aantrekken van grote namen uit het buitenland. "Er zijn maar weinig buitenlandse sterspelers die hier van de openingsdag van het seizoen tot aan de slotdag spelen, want ze kampen veelal met blessures. Zowel op de training als in hun privéleven gedragen ze zich niet professioneel. Velen komen naar China om alcohol te drinken en in nachtclubs te vertoeven. Zij hebben vrij spel."

Carlos Tevez, momenteel spelend bij Boca Juniors, verkast mogelijk naar Shanghai Shenhua. De Argentijnse spits is erover aan het nadenken. Wu: "De coach (Gus Poyet, red.) en de club zijn het er over eens dat er een noodzaak is een speler van een dergelijk kaliber aan te trekken. We halen alles uit de kast om deze deal te sluiten. Waar een wil is, is een weg." Shenhua speelde eind oktober de laatste wedstrijd van het seizoen en eindigde als vierde.

Dit jaar trokken diverse spelers naar China. Voor Hulk werd €56 miljoen neergelegd en Alex Teixeira kostte €50 miljoen. Voor Jackson Martínez werd ruim €30 miljoen overgemaakt en Graziano Pèlle trok voor €15 miljoen naar het Aziatische land.