Eerste sprintzege ooit voor Weng, Halfvarsson slaat toe

De Noorse langlaufster Heidi Weng heeft voor het eerst in haar carrière een World Cup-wedstrijd op de sprint gewonnen. Weng pakte vorig jaar al haar eerste zege in een World Cup, maar vrijdag was ze in Lillehammer ook de beste op de sprint in klassieke stijl.

Weng was de hele dag al ijzersterk en plaatste zich overtuigend voor de finale. Daarin ondervond ze vooral concurrentie van landgenote Maiken Caspersen Falla, die het in de eindsprint echter af moest leggen tegen de uitzinnige Weng. De Zweedse Hanna Falk wist zich knap naar de derde plek te langlaufen, voor de Noorse Ingvild Flugstad Østberg. De vierde Noorse in het veld, Anna Svendsen, eindigde als vijfde. De laatste plaats was voor de jonge Russische Yulia Belorukova, die in de kwart- en halve finales een zeer sterke indruk maakte, maar in de finale op leek te zijn.

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Bij de mannen leek de strijd te gaan tussen de Zweed Calle Halfvarsson en de jonge Noor Johannes Hoesflot Klæbo, die in de kwalificatie en kwartfinales domineerden. In de halve finale maakte Klæbo echter een tactische blunder: bij een klim - met een bocht erin - positioneerde hij zich aan de buitenkant, waardoor hij extra meters moest langlaufen en de finale aan zich voorbij zag gaan. 

In die finale ging het gelijk bij de start al mis met het materiaal van de Noor Pål Golberg, die vorige week nog de zege pakte. Ook de Zweedse sprintveteraan Emil Jönsson moest snel afhaken, waarna zijn landgenoten Halfvarsson en Teodor Peterson het opnamen tegen de Noor Emil Iversen en de Fin Iivo Niskanen. Halfvarsson bleek daarin wederom de sterkste: Iverson probeerde op de lijn nog zijn ski voor die van de Zweed over de streep te drukken, maar dat lukte niet. Peterson pakte de derde podiumplek. 

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)