Wetenschap ontwikkelt haar eigen "speurneus"

Het verfijnde reukvermogen van de hond wordt onder meer ingezet bij het opsporen van explosieven. Het succes daarvan heeft Amerikaanse wetenschappers aangezet tot het ontwikkelen van een kunstmatige speurneus. Die blijkt zelfs tot zestien keer beter te werken dan die van de trouwe viervoeter.

Kenners schatten dat het reukvermogen van de hond een miljoen keer zo sterk is als van de mens. De plastic neus die nu is vervaardigd door het National Institute of Standards and Technology in de Verenigde Staten, overtreft dat vermogen nog eens vele malen, staat in het blad Scientific Reports.

Niet alleen explosieven kunnen volgens de wetenschappers straks kunstmatig worden opgespoord. Ook drugs en mogelijk kanker kunnen worden geroken zolang het apparaat op ongeveer 4 centimeter afstand wordt gehouden. De kunstneus 'ademt' vijf keer per seconden in en uit om geuren op te pikken. Die worden meteen geanalyseerd door cellen.

Het is nog niet bekend wanneer de speurneus op de markt komt en wat deze gaat kosten.Tot die tijd blijft de hond nummer één.

Wetenschap ontwikkelt haar eigen ´speurneus´
Wetenschap ontwikkelt haar eigen ´speurneus´ (Foto: ANP)