Lijsttrekkersstrijd PvdA wordt een harde

De strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA gaat een stevig karakter krijgen. Voor wie nog twijfelde na het rumoerige vertrek van de afgewezen kandidaat Jacques Monasch was er gisteren het eerste lijsttrekkersdebat, waar zittend fractievoorzitter Diederik Samsom van zijn enige opponent Lodewijk Asscher de wind goed van voren kreeg.

In het Haagse Vaillanttheater verweet Lodewijk Asscher zijn tegenstander dat hij 'eigengereid' opereert, bijvoorbeeld tijdens de formatie van het kabinet Rutte-II:"Het helpt niet als mensen het gevoel hebben dat je niet echt luistert, dat je alleen maar aan het zenden bent, dat je het weer eens aan het uitleggen bent". Asscher pakt hem hier nog eens hard aan op een punt waarvan Samsom enkele maanden geleden al met een 'sorry' aangaf het niet goed gedaan te hebben. Hij vervolgde met een nog directere sneer richting Samsom:  "Als ik je vraag wat je anders zou doen, is jouw antwoord: Eigenlijk niets." Het publiek reageerde met enig gejoel, Samsom kwam niet verder dan een hoofdschuddend "Dat zou ik nou niet doen". 

Ook over inhoudelijke thema's voor de komende verkiezingen botsten de twee, zoals over het vrije verkeer van personen en goederen. Asscher wil dat inperken, en anders 'weglopen van de onderhandelingen'. Volgens Samsom is dat een niet waar te maken belofte. Volgens hem is de PvdA nooit weggelopen, en hebben we Europa nodig.

Wat deze aanvaringen precies betekenen voor de lijsttrekkersstrijd is moeilijk in te schatten. Diederik Samsom geniet nog veel steun en aanzien binnen de partij vanwege zijn grote verkiezingsoverwinning in 2012 en de manier waarop hij dit kabinet ondanks alle tegenstellingen en tegenslagen in het zadel wist te houden. De kritiek van vicepremier Lodewijk Asscher, die zelf aan tafel zat bij de formatieonderhandelingen, zou om die reden gezien kunnen worden als onterecht. Samsom zelf noemde in een reactie aan nu.nl de aanval dan ook 'ongeloofwaardig'. Aan de andere kant komt Asscher in diverse peilingen populairder uit de strijd dan de huidige fractievoorzitter. Met zijn optreden heeft hij in ieder geval de angst kunnen wegnemen dat hij niet hard genoeg zou zijn om een verkiezingsstrijd aan te gaan.

Wat er ook gebeurt, één ding is zeker: we zijn hier nog niet mee klaar, en het lijkt er niet op dat de twee heren een georkestreerd toneelstukje opvoeren...