Radboud stopt onderzoek met resusapen

De Radboud Universiteit in Nijmegen stopt volgend jaar met onderzoek waarbij resusapen als proefdieren worden gebruikt. Dat heeft rector magnificus Han van Krieken gezegd bij het in ontvangst nemen van een petitie van Animal Rights die is ondertekend door 25.000 mensen.

In de petitie vraagt dierenrechtenorganisatie Animal Rights om de laatste twee resusapen na het einde van het onderzoek over te plaatsen naar Stichting Aap in Almere. De universiteit heeft inmiddels contact gezocht met de stichting.

Sinds 2012 geldt bij de Radboud Universiteit het principe: 'nee, tenzij' als het om dierproeven gaat. Alleen als er volgens een commissie van deskundigen een reële kans is op een wetenschappelijke of medische doorbraak krijgen onderzoekers toestemming. Volgens Van Krieken heeft het onderzoek tot nu bijgedragen aan de behandeling van hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

De vergunning voor het werken met resusapen loopt tot eind 2017 maar mogelijk is het onderzoek eerder afgerond, liet Radboud weten. Er zijn op dit moment geen plannen voor nieuw onderzoek.

Radboud stopt onderzoek met resusapen
Radboud stopt onderzoek met resusapen (Foto: ANP)