FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 oktober 2016

Klaver: samenwerken voor progressief kabinet

Als het aan GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver ligt gaan PvdA, SP, D66 en GroenLinks meer samenwerken. Klaver wil zo bereiken dat er na de verkiezingen in maart een progressief kabinet komt. PvdA-leider Diederik Samsom wil nog een stap verder gaan en ziet het liefst dat zijn partij na de verkiezingen één fractie vormt met GroenLinks.

Als PvdA, SP, D66 en GroenLinks elkaar na de verkiezingen vasthouden is het volgens Klaver onmogelijk voor Mark Rutte (VVD) om een rechts kabinet te vormen. In het televisieprogramma Nieuwsuur spraken Klaver en Diederik Samsom maandag over de beste manier om op links samen te werken.

Samsom zei dat hij eerder met Klavers voorganger Bram van Ojik heeft gesproken over de mogelijkheid om na de verkiezingen één fractie te vormen. Ook nu ziet hij daar nog mogelijkheden voor. De verkiezingsprogramma´s vertonen veel overeenkomsten, aldus Samsom. "Ik zou graag een begin maken met een sterke progressieve volkspartij. PvdA en GroenLinks zouden dat kunnen zijn."

Klaver houdt de boot af. "Ik wil niet één sterke linkse partij. We hebben vier sterke progressieve partijen nodig om de macht van rechts te breken. Als wij samenwerken met zijn vieren kan de VVD geen meerderheid vormen."

Klaver: samenwerken voor progressief kabinet
Klaver: samenwerken voor progressief kabinet (Foto: ANP)

Maduro op bezoek bij paus

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft maandag een verrassingsbezoek gebracht aan Vaticaanstad en daar met de paus gesproken. Franciscus raadde de omstreden leider van het verarmde Zuid-Amerikaanse land, waar bijna alles schaars is of geheel ontbreekt, aan een open dialoog te voeren om een eind te maken aan de deplorabele toestand.

In een verklaring van het Vaticaan heette het dat het privéonderhoud met de katholieke kerkvorst "plaatshad in het kader van de zorgelijke situatie waarin Venezuela verkeert door de politieke, economische en sociale crisis die de hele bevolking zwaar op de proef stelt".

Franciscus, afkomstig uit Argentinië, drong er bij Maduro op aan "dapper het pad van de oprechte en constructieve dialoog te kiezen". De tussenstop van Maduro in Rome, tijdens een tour door olieproducerende landen, was niet tevoren aangekondigd.

De goede raad lijkt snel te worden opgevolgd. De pauselijke gezant in Caracas, Emil Paul Tscherrig, maakte niet veel later bekend dat de socialistische regering en de oppositie gaan onderhandelen over oplossing van de problemen. De gesprekken beginnen zondag al op het eiland Margarita.

Enkele dagen voor deze hoopgevende onthulling had de nationale verkiezingsdienst tot ieders verbazing gezegd de voorbereiding van een volksraadpleging tegen Maduro te staken. Diens tegenstanders spraken van een staatsgreep en eisten gerechtelijke vervolging wegens ondermijning van de democratie; de organisatie van Amerikaanse staten (OAS) noemde Venezuela onomwonden een dictatuur.

Maduro op bezoek bij paus
Maduro op bezoek bij paus (Foto: ANP)

Zeven jaar cel en tbs geëist tegen Danny D.

Tegen Danny D. is maandag in de rechtbank in Dordrecht zeven jaar cel en tbs geëist voor onder meer het verkrachten en weglokken van de tiener Lisa. Zij verdween vorig jaar zomer van de bungalowpark waar ze met haar familie verbleef. Na een paar dagen werd ze gevonden in een bus in Koudekerk aan den Rijn, de woonplaats van D.

De zaak van de destijds dertienjarige Lisa was breed in het nieuws. Ze verdween van een bungalowpark in het Gelderse Nieuw-Milligen. Ze had toen al tijden contact met D. en ze hadden elkaar toen al meerdere keren ontmoet. Hij had haar naar zijn huis in Koudekerk aan den Rijn gelokt.

Via de chat legde de nu 42-jarige D. contact met jonge meisjes, waarbij hij zich voordeed als veertienjarige jongen. Hij wist meerdere meisjes zover te krijgen dat ze hem naaktfoto's stuurden. Hij sprak ook met enkele meisjes af en pleegde seksuele handelingen met hen.

Zeven jaar cel en tbs geëist tegen Danny D.
Zeven jaar cel en tbs geëist tegen Danny D. (Foto: ANP)

EU en Canada: top over CETA toch mogelijk

De Europese Unie en Canada denken donderdag toch nog het vrijhandelsverdrag CETA te kunnen ondertekenen. Dat liet EU-president Donald Tusk maandag weten na telefonisch overleg met de Canadese premier Justin Trudeau.

"Wij denken dat de top donderdag nog steeds mogelijk is", twitterde Tusk. "We moedigen alle partijen aan een oplossing te vinden. Er is nog tijd."

De ceremonie dreigde te worden afgelast omdat Franstalig België zich ook maandag bleef verzetten tegen het verdrag. Daardoor kan de Belgische premier Charles Michel zijn handtekening niet zetten. Tusk had hem tot maandagavond de tijd gegeven. De 27 andere lidstaten hebben hun goedkeuring al wel gegeven.

EU en Canada: top over CETA toch mogelijk
EU en Canada: top over CETA toch mogelijk (Foto: ANP)

Chris Hemsworth weerspreekt scheiding

Er is geen sprake van dat Chis Hemsworth en zijn vrouw Elsa Pataky uit elkaar zijn. Chris reageerde maandag op geruchten van Woman's Day Australia dat hij en Elsa op het punt staan te scheiden.

Niets blijkt minder waar. Op Instagram schrijft Chris bij een foto van het koppel: "Het schijnt dat ik op zoek ben naar een nieuwe vrouw. Maar schat, je houdt nog steeds van me toch?" Ook Elsa Pataky ontkent dat er sprake is van huwelijksproblemen. Het Spaanse model laat weten dat ze nog steeds gek is op haar partner. "Voor altijd'', schrijft ze bij een selfie van het koppel.

Ook People heeft nog even navraag gedaan over de status van het huwelijk en meldt op basis van een betrouwbare bron dat de twee nog gelukkig getrouwd zijn. Chris en Elsa hebben samen drie kinderen. De twee verhuisden vorig jaar naar Australië, waar Chris vandaan komt. Ze trouwden in 2010.

Chris Hemsworth weerspreekt scheiding
Chris Hemsworth weerspreekt scheiding (Foto: BuzzE)

Campagne tegen cybercrime op mobieltje

Cybercriminelen hebben het niet alleen gemunt op computers en servers, maar ook op mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Daarom beginnen Nederland en 24 andere landen een campagne. Ze willen mensen de komende tijd bewuster maken van de gevaren en wat ze ertegen kunnen doen.

Volgens de Europese politiedienst Europol is het gevaar van mobiele malware reëel. "Hackers kunnen geld en gevoelige informatie stelen, apparaten gebruiken als bots en je activiteiten bespioneren", aldus de organisatie.

Campagne tegen cybercrime op mobieltje
Campagne tegen cybercrime op mobieltje (Foto: BuzzT)

40 miljoen voor projecten mbo-scholen

Zestien projecten van mbo-scholen om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, krijgen gezamenlijk ruim 40 miljoen euro. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) heeft dat maandag bekendgemaakt. Het ministerie maakt 12,8 miljoen euro vrij. Het bedrijfsleven en regionale overheden vullen het bedrag aan tot ruim 40 miljoen euro.

Een voorbeeld van een project dat geld krijgt, is het Drenthe College dat samen met instellingen en bedrijven de zorgopleidingen beter wil laten aansluiten op wat in de regio speelt, zoals een sterke vergrijzing. Een ander voorbeeld is de Leidse instrumentmakers School, die een mbo-opleiding wil beginnen die zich richt op instrumenten en onderdelen voor de ruimtevaart en astronomie.

40 miljoen voor projecten mbo-scholen
40 miljoen voor projecten mbo-scholen (Foto: ANP)

Kim Kardashian trekt rechtszaak tegen site in

Kim Kardashian heeft haar rechtszaak tegen MediaTakeout ingetrokken. De entertainmentwebsite heeft de realityster verontschuldigingen aangeboden voor de beweringen dat ze de overval in Parijs zou hebben verzonnen.

Kim Kardashian heeft maandag de rechtbank in Los Angeles geïnformeerd dat ze vrijwillig heeft besloten de rechtszaak niet door te zetten. Eerder eiste ze een schadevergoeding wegens laster, meldt Daily Mail.

De omstreden website had geschreven dat Kim de overval had verzonnen om de schade te kunnen claimen bij haar verzekeringsmaatschappij. Op 14 oktober werd een rectificatie geplaatst waarin de website 'na grondig onderzoek en het raadplegen van bronnen rond de Kardashians' afstand nam van de verhalen.

Kim werd begin oktober overvallen in een appartement in Parijs en beroofd van haar juwelen.

Kim Kardashian trekt rechtszaak tegen site in
Kim Kardashian trekt rechtszaak tegen site in (Foto: BuzzE)

Kabinet: berechting MH17 mogelijk in Nederland

Het kabinet houdt er nadrukkelijk rekening mee dat de daders achter het neerschieten van vlucht MH17 uiteindelijk voor de Nederlandse rechter moeten komen. Dat blijkt uit een brief van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.

De minister benadrukt dat er nog geen beslissing is genomen en dat meerdere mogelijkheden worden uitgewerkt. Het gaat daarbij om een nog op te richten internationaal tribunaal of nationale vervolging in een van de landen die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek. Ons land denkt dat in het geval van die laatste optie de kans groot is dat naar Nederland wordt gekeken.

De mogelijkheid van een VN-tribunaal is na een veto van Rusland al een tijd van de baan.

Kabinet: berechting MH17 mogelijk in Nederland
Kabinet: berechting MH17 mogelijk in Nederland (Foto: ANP)

Zuckerberg verdient anderhalf miljard in week

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft een goede week achter de rug. De aandelen Facebook zijn in ruim een week tijd zo veel gestegen, dat zijn vermogen met 2 miljard dollar is gegroeid. Dat is omgerekend meer dan 1,8 miljard euro. Zakenblad Forbes heeft dat uitgerekend.

Zuckerberg bezat maandag 57,1 miljard dollar, oftewel ruim 52 miljard euro. Slechts vier mensen in de wereld zijn rijker. Zuckerberg is de Mexicaan Carlos Slim voorbijgegaan, die een paar jaar geleden nog de rijkste ter wereld was. Op de eerste plaats staat Bill Gates van Microsoft, die ruim 82 miljard dollar op zijn rekening heeft staan, ruim 75 miljard euro.

Het vermogen van Zuckerberg zal de komende tijd wel slinken. Hij heeft beloofd drie miljard dollar te doneren aan wetenschappelijk onderzoek naar ziektes. Uiteindelijk wil hij afstand doen van 99 procent van zijn Facebook-aandelen.

Zuckerberg verdient anderhalf miljard in week
Zuckerberg verdient anderhalf miljard in week (Foto: BuzzT)

'Invloed NAM afhandeling schade moet kleiner'

De invloed van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) op het schadeafhandelingsproces na aardbevingen als gevolg van de gaswinning is nog veel te groot. Het vertrouwen van Groningers in een eerlijke afhandeling is daardoor erg laag, constateert de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning, Leendert Klaassen, in een halfjaarrapportage die maandag is gepubliceerd.

"Naar mijn mening is het terugdringen van de invloed van NAM op het schadeafhandelingsproces de enige manier om (de schijn van) belangenverstrengeling tegen te gaan", aldus Klaassen. De Raadsman wil dat de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een prominentere rol gaat spelen. Die zal dan wel meer mandaat moeten krijgen van het kabinet dan nu het geval is.

De Onafhankelijke Raadsman Gaswinning fungeert als een soort ombudsman en is benoemd door minister Henk Kamp van Economische Zaken.

'Invloed NAM afhandeling schade moet kleiner'
'Invloed NAM afhandeling schade moet kleiner' (Foto: ANP)

Martin Garrix treedt op tijdens MTV EMA

Martin Garrix is toegevoegd aan de groeiende lijst namen die optreden tijdens de MTV Europe Music Awards op 6 november in Rotterdam. Dat heeft de muziekzender maandag bekendgemaakt.

"Ik vind het zo leuk om weer deel uit te maken van de MTV EMA; één van m'n favoriete feestjes in het jaar, voor een avond vol muziek en magie in mijn thuisland", aldus Martin Garrix.

Eerder werden al de namen van Bruno Mars, OneRepublic, Shawn Mendes, DNCE, Lukas Graham en Zara Larrson bekendgemaakt. Zangeres Bebe Rexha presenteert de show.

Martin Garrix treedt op tijdens MTV EMA
Martin Garrix treedt op tijdens MTV EMA (Foto: BuzzE)

President Zuid-Korea wil extra termijn

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye wil via een amendement een tweede termijn mogelijk maken als president van het Aziatische land. Ze heeft het parlement maandag laten weten dat de tijd rijp is om verandering van de constitutie te bespreken.

Volgens de president maakt het presidentschap van slechts één termijn "het lastig om politieke continuïteit te handhaven, resultaten van het beleid te zien en om bezig te zijn met een eenduidig buitenlands beleid."

Ze pleit voor de onmiddellijke oprichting van een speciaal comité om het amendement te onderzoeken. Volgens de Zuid-Koreaanse wetgeving mag een president slechts één termijn van 5 jaar dienen.

President Zuid-Korea wil extra termijn
President Zuid-Korea wil extra termijn (Foto: ANP)

Burger King trekt meer klanten

Nieuwe snacks en kortingsacties hebben Burger King vorig kwartaal aan meer klanten geholpen. In combinatie met de verder stijgende verkopen bij zusterbedrijf Tim Hortons wist moederconcern Restaurant Brands International (RBI) daardoor meer winst te maken.

Burger King voerde de verkopen in filialen die langer dan een jaar open zijn vorig kwartaal met 1,7 procent op. Koffieketen Tim Hortons zag de vergelijkbare omzet met 2 procent stijgen.

RBI kwam hierdoor uit op een nettowinst van 86,3 miljoen dollar, tegen bijna 50 miljoen dollar een jaar eerder. Daarmee was de winst hoger dan analisten hadden voorspeld. De omzet van het concern steeg met 5 procent, naar 1,1 miljard dollar. Daarbij worden de opbrengsten van restaurants die door franchisenemers worden geëxploiteerd niet volledig meegeteld.

Burger King trekt meer klanten
Burger King trekt meer klanten (Foto: ANP)

'Geheime romance Foxx en Holmes voorbij'

De geheime knipperlichtrelatie tussen Jamie Foxx en Katie Holmes lijkt definitief voorbij. Dat beweren althans bronnen tegenover RadarOnline. De acteur zou er een einde aan hebben gemaakt omdat Katie hun relatie openbaar wilde maken.

"Jamie is het zat dat hij steeds door Katie onder druk wordt gezet", zegt een bron. "Hij gaat er nu een paar maanden tussenuit en wil geen beloftes doen dat hij daarna nog terugkomt."

Over Jamie en Katie doen al jaren geruchten de ronde over een romance. Die ontstonden in 2013 nadat de twee samen dansend op een benefietgala werden gespot. Eerder dit jaar meldden de tabloids zelfs dat er een bruiloft en een kind op komst zijn. Een goede vriendin van Jamie, realityster Claudia Jordan, meldde in juni nog dat de twee echt bij elkaar zijn. Jamie en Katie hebben echter altijd volgehouden alleen goede vrienden te zijn.

'Geheime romance Foxx en Holmes voorbij'
'Geheime romance Foxx en Holmes voorbij' (Foto: BuzzE)

Samsung komt met nieuwe Note

Door problemen met de Note 7 leek er definitief een einde te komen aan de Note-lijn van Samsung, maar volgens Reuters willen de Koreanen daar niets van weten. Samsung heeft in Zuid-Korea een omwisselprogramma opgetuigd voor mensen met een Note 7. Ze kunnen hun toestel omruilen tegen een Galaxy S8 of een Note 8, twee smartphones die nog moeten verschijnen.

De onlangs gelanceerde Note 7 kampte vanaf het begin met problemen. Van over de hele wereld regende het klachten over oververhitte toestellen, tot ontplofte exemplaren aan toe. In de VS is daarop zelfs besloten om de Note 7 te verbieden op vluchten boven Amerika.

Omdat het oplossen van de problemen te veel voeten in de aarde heeft, heeft Samsung besloten de Note 7 helemaal uit de handel te halen. Voor mensen die al een Note 7 bezitten, zijn er verschillende omwisselprogramma's opgetuigd.

Samsung komt met nieuwe Note
Samsung komt met nieuwe Note (Foto: BuzzT)

'Flinke daling Nederlandse wapenexport'

De totale waarde van de Nederlandse export van militair materieel is in 2015 flink gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Volgens de stichting Stop Wapenhandel bedroeg de waarde van vorig jaar afgegeven wapenexportvergunningen 873 miljoen euro, tegen ruim 2 miljard euro in 2014.

De scherpe afname is vooral te verklaren doordat er in 2014 een exportvergunning voor JSF-onderdelen naar Italië, Turkije en de Verenigde Staten van 700 miljoen euro werd afgegeven.

Het grootste deel van de export van onder meer straaljageronderdelen en radarapparatuur gaat naar de landen van de NAVO. Circa 18 procent gaat naar Noord-Amerika en ruim 16 procent naar het Midden-Oosten, met afnemers als Jordanië, Israël en Saudi-Arabië.

Nederland nam vorig jaar de tiende plaats in van belangrijkste wapenexporteurs. De VS en Rusland zijn 's werelds grootste wapenleveranciers.

'Flinke daling Nederlandse wapenexport'
'Flinke daling Nederlandse wapenexport' (Foto: ANP)

'Groei in eurozone op hoogste peil van 2016'

De economische groei in de eurozone is deze maand aangetrokken tot het hoogste peil van dit jaar. Dat stelde onderzoeksbureau Markit maandag op basis van een eerste schatting.

De groei werd vooral gedreven door verdere vooruitgang in Duitsland. Daar nam de toch al sterke expansie van de industrie toe tot het hoogste niveau in bijna drie jaar, terwijl de dienstensectoren herstelden van de afzwakking van de groei in het voorgaande kwartaal.

Verder toonde de industrie in Frankrijk de eerste tekenen van groei sinds afgelopen winter. De totale groei van de op een na grootste economie van de eurozone zwakte echter licht af, doordat de activiteit in de dienstensectoren minder sterk toenam dan in september.

Volgens Markit wijzen de nieuwste cijfers op een economische groei van 0,4 procent in de eurozone.

'Groei in eurozone op hoogste peil van 2016'
'Groei in eurozone op hoogste peil van 2016' (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 43

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is YoWilly met het volgende onderschrift: "Sturm Gaz."

De opgave van deze week:

Actrice Rosa Salazar was samen met acteur Christoph Waltz te gast bij Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Maar waarom reageert Salazar zo uitbundig? (Pro Shots / Action Images)
Actrice Rosa Salazar was samen met acteur Christoph Waltz te gast bij Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Maar waarom reageert Salazar zo uitbundig? (Pro Shots / Action Images)

Stoff und Schnapps stoomt op in Duitse charts

Het gaat Lil' Kleine en Ronnie Flex voor de wind over de grens. In Duitsland is de vertaling van Drank & Drugs, Stoff und Schnapps, inmiddels bij de bovenste twintig beland van de Offizielle Deutsche Charts.

De track maakt deze week de sprong van 28 naar 17. Dat is waarschijnlijk mede te danken aan de Duitse latenightshow Circus HalliGalli, waar de twee rappers vorige week hun opwachting maakten. Het programma trekt wekelijks ruim vier miljoen kijkers.

Inmiddels zijn er bij Lil' Kleine en Ronnie Flex al plannen voor een tweede Duitse single. In Nederland betekende Drank & Drugs de doorbraak voor het rappersduo. Vorig jaar zomer stond het nummer vier weken lang op de eerste plaats.

Stoff und Schnapps stoomt op in Duitse charts
Stoff und Schnapps stoomt op in Duitse charts (Foto: BuzzE)

Over 5 jaar meer asfalt maar ook meer files

Ondanks de aanleg van nieuwe wegen en extra rijstroken op bestaande snelwegen neemt de tijd dat vrachtverkeer en automobilisten onderweg zijn flink toe. In de komende vijf jaar neemt het zogenoemde reistijdverlies met 38 procent toe. Dat blijkt uit cijfers die het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) maandag heeft gepresenteerd.

In de afgelopen tien jaar nam de tijd dat verkeersdeelnemers op het hoofdwegennet onderweg zijn nog licht af, maar vorig jaar nam het ineens toe, met 22 procent. De aantrekkende economie en de lage brandstofprijzen zijn er medeoorzaken van dat de files langer worden en daarmee ook de reistijd.

Het KiM verwacht dat het reistijdverlies dit jaar met 14 procent stijgt en vervolgens met circa 4 procent per jaar in periode 2017-2021.

Over 5 jaar meer asfalt maar ook meer files
Over 5 jaar meer asfalt maar ook meer files (Foto: ANP)

Zanger Pete Burns (Dead Or Alive) overleden

De Britse zanger Pete Burns is op 57-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Burns werd wereldberoemd als de zanger van de new wave band Dead Or Alive, die in 1984 doorbrak met de hitsingle 'You Spin Me Round (Like A Record)'. Vooral in Japan was de band tot ver in de jaren negentig erg populair.

De excentrieke zanger, die in 2006 nog te zien was in het programma Celebrity Big Brother, liet zich door de jaren heen menigmaal opereren om zo een naar zijn mening fysieke perfectie te bereiken. Zo werd Burns geopereerd aan zijn neus, kreeg implantaten voor zijn jukbeenderen en werd er ook meerdere keren aan zijn lippen gewerkt om er zo steeds vrouwelijker uit te zien.

De dood van Burns komt slechts enkele dagen voor het verschijnen van het verzamelalbum Sophisticated Boom Box MMXVI.


Dead Or Alive in Toppop

Zingende Qmusic-dj stopt niet met radio

Stephan Bouwman is niet van plan direct te stoppen met radiomaken nu hij zijn eerste stappen als bekende zanger heeft gemaakt. Volgens de dj van Qmusic, die zich vrijdag glansrijk door de audities van The Voice of Holland wist te werken, kan dat prima samen.

"Mensen vragen of ik stop bij Qmusic. Maar dingen kunnen toch samengaan?", vraagt Stephan zich af in Metro. Tot dusver had hij nooit zo veel vertrouwen in zijn eigen zangkunsten. "Ik geloof nooit zo in mezelf. Ik vond dat ik een leuke stem voor de braderie had", zegt hij. Toch draaiden alle vier de coaches hun stoel voor hem.

"Ik heb in elk geval meer zelfvertrouwen gekregen en mijn nieuwe droom is om eigen muziek te maken", vervolgt Stephan. "En.. ooit zelf op de stoel van The Voice of Holland zitten."

Zingende Qmusic-dj stopt niet met radio
Zingende Qmusic-dj stopt niet met radio (Foto: BuzzE)

Boze Note 7-klanten dagen Samsung

Techconcern Samsung is door gedupeerde Galaxy Note 7-gebruikers in Zuid-Korea voor de rechter gedaagd. Ruim vijfhonderd klanten die vanwege brandgevaar van de smartphones hun nieuwe toestel moesten inleveren, zijn boos en eisen een schadevergoeding van omgerekend 406 euro per persoon.

De slachtoffers willen onder meer compensatie voor de tijd en moeite die het Note 7-debacle met zich mee bracht. Voor een drietal Note 7-gebruikers waarvan het toestel in brand zou zijn gevlogen, wordt los van de claim een zaak tegen Samsung voorbereid. Vorige week werd Samsung in de Verenigde Staten ook al gedaagd.

De Galaxy Note 7 kwam medio augustus op de markt. Al snel doken verhalen op over smartphones die spontaan in brand vlogen of ontploften. Met de vervanging van de batterij dacht Samsung het euvel te hebben verholpen, maar ook daarna bleken de toestellen nog brandgevaarlijk. Daarom haalde Samsung het toestel helemaal van de markt.

Boze Note 7-klanten dagen Samsung
Boze Note 7-klanten dagen Samsung (Foto: BuzzT)

Belgische gesprekken over CETA mislukt

De Belgische premier Charles Michel heeft Wallonië er niet van kunnen overtuigen akkoord te gaan met het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. De leiders van Franstalig België weigeren om hun verzet tegen het omstreden pact op te geven, bleek maandag in Brussel na overleg tussen de diverse Belgische overheden.

"Onze positie is niet veranderd", zei de Waalse premier Paul Magnette. Die uitkomst maakt het zeer onwaarschijnlijk dat de Canadese premier Justin Trudeau het verdrag donderdag in Brussel komt ondertekenen. De Waalse regering zei eerder al zich niet onder druk te laten zetten. Een belangrijk kritiekpunt is de aparte rechtspraak die conflicten moet beslechten.

Belgische gesprekken over CETA mislukt
Belgische gesprekken over CETA mislukt (Foto: ANP)

'Pacemaker kan worden gehackt'

De pacemakers en andere implantaten van het Amerikaanse bedrijf St. Jude Medical kunnen worden gehackt, zeggen een belegger en een cyberonderzoeksbureau. Onafhankelijke deskundigen hebben dat bevestigd, lieten ze maandag weten.

Beleggingsbedrijf Muddy Waters en onderzoeksbureau MedSec kwamen in augustus voor het eerst met hun claim. Nu hebben ze Bishop Fox onderzoek laten doen. Uit dat onderzoek zou onder meer blijken dat implantaten van afstand kunnen worden veranderd in 'wapens', die patiënten een schok geven. Dat lukte van drie meter afstand. Met speciale apparatuur zou het zelfs van 30 meter kunnen, zegt Bishop Fox.

Als voorbeeld noemt het rapport een geïmplanteerde defibrillator (ICD). Die kan een schok geven die een hartaanval veroorzaakt. Het rapport klaagt over 'ontbrekende of niet effectieve veiligheidscontroles'.

St. Jude ontkent alle beweringen en heeft de klagende bedrijven voor de rechter gesleept.

'Pacemaker kan worden gehackt'
'Pacemaker kan worden gehackt' (Foto: BuzzT)

Rayman's SNES-debuut opgedoken

Na het hartenbrekende verdriet over het verlies van de SNES-versie van de eerste Rayman is die hier nu toch opgedoken. Daarom altijd meteen onder de bank kijken Michel! Vijf dagen geleden informeerde Ubisoft-ontwikkelaar Michel Ancel ons via Instagram dat de SNES build van Rayman voor altijd verloren gegaan was.

raymansnes

Ancel (als ware Fransman in poëtische stijl): "pixel liefhebbers... dit is 25 jaar geleden gemaakt, speelbaar op de SNES, maar nooit afgemaakt en vervolgens kwijtgeraakt. Al die pixels verloren, als tranen in de regen".

Ancel besloot toch verder te zoeken en een dag geleden vond hij dit (tezamen met 60 franc, een Malteser en E.T. The Game). En ja hoor, in Ancel's typische bewoordingen: "Het werkt! Vier mensen in de hele wereld die dit hebben gezien. We gingen ervan uit dat het verloren gegaan was, maar ergens in het koude elektronische circuit leefde er nog iets, en draait het op 60FPS! Ik zou hier een Switch versie van moeten maken". Ha! Mafia III liep bij release niet eens op 60FPS. Ancel in euforische staat vind je hier + een screenshot.

Rayman was origineel gepland als SNES-titel, maar met de geboorte van de CD-Rom werd de game verschoven naar de Sega Genesis en de PlayStation. Daardoor is de Rayman die wij kennen dan ook compleet anders dan deze verloren gewaande SNES-Rayman.

Kramer moet vrezen voor schorsing

De KNVB maakt dinsdag bekend of er een vooronderzoek wordt ingesteld naar Michiel Kramer, die tijdens Feyenoord - Ajax betrokken was bij een incident met doelman André Onana.

Kramer stond pas een paar minuten in het veld toen Feyenoord tegen Ajax op 1-1 kwam via Dirk Kuyt. De invaller rende het doel in om de bal te pakken, waarbij hij met zijn rechterbeen een beweging maakte naar de op de grond liggende Onana. De keeper leek daarbij niet of nauwelijks te zijn geraakt.

De aanklager betaald voetbal overweegt echter toch om een onderzoek in te stellen. Dinsdag wordt duidelijk of dat het geval is, zo liet een KNVB-woordvoerder aan het Algemeen Dagblad weten.

Mocht er inderdaad een onderzoek komen, dan lijkt Kramer een flinke schorsing te kunnen verwachten. De 27-jarige Rotterdammer kwam dit seizoen zeven keer in actie in de Eredivisie. Hij scoorde één keer.

Kramer moet vrezen voor schorsing (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Kramer moet vrezen voor schorsing (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Cobie Smulders: Tom Cruise kan snel rennen

Cobie Smulders kon Tom Cruise maar moeilijk bijhouden op de set van Jack Reacher: Never Go Back. "Ik hoefde niet te acteren voor mijn gezichtsuitdrukking vol pijn", zo vertelt de Canadese actrice aan USA Today.

"Er waren momenten waar hij voor mij rende en ik hem moest vragen wat langzamer te gaan, zonder mijn mond teveel te bewegen voor de camera", vertelt Cobie, die de rol van Susan Turner vertolkt in de film. "Susan Turner denkt, laten we naar een veilige plek rennen, maar Cobie Smulders denkt, laten we proberen het einde van de dag te halen."

De 34-jarige Cobie, die een Nederlandse vader en Britse moeder heeft, liep op krukken met een gebroken knie toen ze de rol kreeg. "Op de een of andere manier kan ik mensen ervan overtuigen dat ik veel sterker ben dan in werkelijkheid." Toen de breuk eenmaal hersteld was moest ze maandenlang trainen om in vorm te komen voor de actiefilm.

Cobie is vooral bekend als Robin Scherbatsky in de comedyserie How I Met Your Mother.

Cobie Smulders: Tom Cruise kan snel rennen
Cobie Smulders: Tom Cruise kan snel rennen (Foto: BuzzE)

Gerard Joling heeft taakstraf volbracht

Gerard Joling heeft een taakstraf van dertig uur verricht voor het verkeersongeluk dat hij in mei vorig jaar heeft veroorzaakt. Dit meldt het Openbaar Ministerie. Gerard zelf heeft een vlog gemaakt over zijn ervaringen tijdens zijn werkstraf.

Onderzoek wees uit dat hij geen alcohol of drugs had gebruikt en dat hij met een zeer matige snelheid had gereden, stelt het OM. "Joling heeft diverse malen in woord en gedrag, ook richting het slachtoffer en haar familie, getoond het verkeersongeval zeer te betreuren."

Op donderdagmiddag 26 mei 2015 reed Joling een toen 91-jarige vrouw aan die met haar rollator op een zebrapad van rechts naar links overstak. Ze belandde met diverse botbreuken in het ziekenhuis en onderging daar meerdere operaties. Joling trad kort na het ongeluk op met de Toppers in de ArenA in Amsterdam.

"Ik hoefde niet voor te komen. Ik wilde absoluut geen openbare zitting bij de rechtbank", zegt Joling in zijn vlog. "Gelukkig is dat geregeld. Ik kreeg wel alsnog dertig uur werkstraf. Die heb ik voltooid. Vorige week maandag, dinsdag, woensdag en donderdag heb ik van 's ochtends half negen tot 's middags half vijf plantjes verpot en kassen schoongemaakt bij de Historische Tuinen in Aalsmeer. Ik heb het graag gedaan."

Gerard Joling heeft taakstraf volbracht
Gerard Joling heeft taakstraf volbracht (Foto: BuzzE)

Bridget Maasland alweer vrijgezel

Bridget Maasland en haar vriend Fabio zijn uit elkaar. Dat heeft de presentatrice bevestigd tegenover RTL Boulevard.

De 41-jarige Bridget nam de veertien jaar jongere Fabio afgelopen week mee op vakantie, maar daar bleek dat de twee toch niet zo goed bij elkaar passen. "Op vakantie leer je elkaar goed kennen en het bleek toch niet zo'n goeie match. Dus wij zijn in goed overleg uit elkaar gegaan", aldus Bridget.

Bridget maakte de relatie vorige maand bekend.

Bridget Maasland alweer vrijgezel
Bridget Maasland alweer vrijgezel (Foto: BuzzE)

Giel Beelen staat nog drie weken vroeg op

Giel Beelen maakt op vrijdag 11 november zijn laatste ochtendshow op 3FM. Dat heeft de radio-dj maandagochtend bekendgemaakt.

"Wat is jouw hoogtepunt? Muzikaal of een specifiek item? Laat het me weten", vraagt Giel zijn luisteraars op Twitter. "We gaan 'm mooi afsluiten."

Giel maakte vorige maand bekend dat hij na ruim twaalf jaar stopt met zijn ochtendprogramma. Wie hem gaat vervangen, is nog niet duidelijk.

Giel Beelen staat nog drie weken vroeg op
Giel Beelen staat nog drie weken vroeg op (Foto: BuzzE)

Kim Kardashian: persoonlijk merk vergt talent

Kim Kardashian vindt dat het van talent getuigt dat ze haar eigen persoon heeft weten om te zetten in een succesvol merk. Dat zei de realtyster in een interview met 60 Minutes, dat werd opgenomen voordat ze begin deze maand het slachtoffer was van een gewapende beroving.

Kim reageerde op een vraag van interviewer Bob Whitaker, die opmerkte dat andere jonge beroemdheden talenten als zingen en acteren hebben. "Je weet geld te verdienen door je leven te leven", zei hij daarop en Kim was het hier mee eens.

Ze zei verder ook haar carrière voor een groot deel te danken te hebben aan sociale media. Het is de vraag hoe Kim hier sinds de beroving over denkt. Waarschijnlijk wisten de daders door sociale media waar ze was en dat haar beveiligers uit waren. Ze heeft sinds die tijd niets geplaatst op haar accounts op Twitter, Instagram en Snapchat of op haar eigen website.

Kim Kardashian: persoonlijk merk vergt talent
Kim Kardashian: persoonlijk merk vergt talent (Foto: BuzzE)

Britse premier May is bang voor crisis

De Britse premier Theresa May is bang voor een 'volledige constitutionele crisis' in Groot-Brittannië en Noord-Ierland als gevolg van het brexit-referendum. Als Noord-Ierland, Wales en Schotland de Engelsen niet willen volgen bij het verlaten van de Europese Unie, is Londen in last.

Schotland heeft het wapen voor een andere koers al klaarliggen: een referendum om zich van Groot-Brittannië los te maken. Om te voorkomen dat Edinburgh zo'n volksraadpleging houdt en dat Wales en Noord-Ierland dat voorbeeld volgen, heeft ze de leiders van de drie staten uitgenodigd maandag te komen praten.

In Engeland en Wales koos een kleine meerderheid in het referendum op 23 juni voor het verlaten van de EU. De Schotten en Noord-Ieren waren tegen. May heeft haar drie collega-premiers om te beginnen een directe lijn met minister Davis aangeboden, de man die brexit leidt. Wales, Schotland en Noord-Ierland mogen van haar rechtstreeks meepraten over het verlaten van de unie.

Verder biedt de premier een forum aan waarin alle vier de staten in gelijke mate kunnen meepraten over hoe brexit moet verlopen.

Britse premier May is bang voor crisis
Britse premier May is bang voor crisis (Foto: ANP)

Meer overlast passagiers in vliegtuigen

Passagiers zorgen steeds vaker voor overlast in het vliegtuig. Volgens cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn er in de eerste negen maanden van dit jaar 723 meldingen binnengekomen. Dat zijn er evenveel als in heel 2015. Volgens een woordvoerster gaat de inspectie ervan uit dat de cijfers dit jaar nog verder stijgen.

Roken heeft tot nu toe de meeste problemen veroorzaakt (38 procent) en er kwamen meldingen binnen over asociaal gedrag (35 procent) en drank (27 procent).

Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om incidenten te melden bij de inspectie. Sinds 2010 is het aantal meldingen gestegen. In 2010 werden er 421 incidenten gemeld. In 2014 waren het er 747.

Meer overlast passagiers in vliegtuigen
Meer overlast passagiers in vliegtuigen (Foto: ANP)

Hoofdrol Henriëtte Tol in stuk over Pinkpop

Acteurs Henriëtte Tol, Paul Hoes, Suzan Seegers en Michel Sluysmans spelen de de hoofdrollen in de muzikale theatervoorstelling Pinkpop die vanaf april door het hele land te zien is. Dat heeft Toneelgroep Maastricht, die het stuk maakt, maandag bekendgemaakt.

Zij staan op het podium naast de Limburgse band Rowwen Hèze. De formatie van zanger Jack Poels schrijft ook de muziek voor het stuk en brengt begin april, ten tijde van de première van de voorstelling, een nieuwe cd uit. Voor de Limburgse groep heeft het festival Pinkpop speciale betekenis: hun optreden in Landgraaf markeerde in 1992 de landelijke doorbraak van de formatie.

De voorstelling Pinkpop is een hartverscheurend liefdesverhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van het gelijknamige popfestival. De Limburgers Wiel en Lies leerden elkaar eind jaren zestig kennen tijdens Pinkpop en sloegen sindsdien geen editie over. Maar nu slaat de ouderdom toe en raakt Wiel langzaam zijn geheugen kwijt. Door hem verhalen te vertellen over Pinkpop probeert Lies zijn herinneringen en hun liefde levend te houden. De rollen van Wiel en Lies in het heden worden gespeeld door Henriëtte Tol en Paul Hoes; Seegers en Sluysmans spelen het koppel in hun jonge jaren.

De theatervoorstelling Pinkpop beleeft op 8 april de landelijke première in theater De Maaspoort in Venlo. Daarna volgt een landelijke tournee tot en met juni 2017.

Hoofdrol Henriëtte Tol in stuk over Pinkpop
Hoofdrol Henriëtte Tol in stuk over Pinkpop (Foto: BuzzE)

Schikking in zaak 'seksrel' Transavia

De zogenoemde seksrel rond een personeelslid van luchtvaartmaatschappij Transavia is in der minne geschikt. Maandag zou bij de rechtbank in Den Haag een kort geding dienen, maar volgens de rechtbank zijn partijen en onderling uitgekomen.

De zaak draaide om een vrouwelijke purser van Transavia. De vrouw zou onder meer seks hebben gehad in de cockpit van Transavia-toestellen. Van haar avontuurtjes hield ze een digitaal dagboek bij, dat door haar echtgenoot zou zijn ontdekt. Die wilde de namen van de, vaak getrouwde, collega's met wie de vrouw seks had gehad openbaar maken. De purser wilde dat via een kort geding voorkomen.

Transavia wilde maandag geen toelichting geven op de afloop van de affaire. Het is een familiezaak, zei een woordvoerster. Kort na het bekend worden van de seksrel zei Transavia wel dat de passagiers niet in gevaar zijn geweest.

Schikking in zaak 'seksrel' Transavia
Schikking in zaak 'seksrel' Transavia (Foto: ANP)

Tennisster Kuznetsova knipt eigen haar tijdens wedstrijd

Afgelopen zaterdag plaatste tennisster Svetlana Kuznetsova zich pas voor de WTA Finales die vandaag begonnen zijn. Het eindejaarstoernooi van de WTA waarvoor de top acht van de wereldranglijst zich kwalificeert, wordt deze week gehouden in Singapore. Twee dagen geleden won Kuznetsova de Kremlin Cup in eigen land waarmee ze het laatste ticket pakte voor het prestigieuze toernooi.

Dat ze hals over kop naar Azië af moest reizen ging waarschijnlijk ten koste van een afspraak bij de kapper. Tijdens de wedstrijd van vandaag tegen Agnieszka Radwanska kreeg ze last van haar (te) lange haren die ze in een vlecht droeg. Dan is er maar één oplossing, even afknippen in de pauze tussen de games door!

Deze actie heeft blijkbaar geholpen want de Russische tennisster won haar wedstrijd met 7-5, 1-6 en 7-5.

Kuznetsova aan de slag als haar eigen kapper (Bron: YouTube/WTA)

Langlaufster raakt dubbel goud Spelen 2006 mogelijk nog kwijt

De Estse oud-langlaufster Kristina Smigun dreigt alsnog haar twee gouden medailles van de Olympische Spelen van 2006 kwijt te raken. Bij hertesten van stalen van die Spelen bleek voorafgaand aan de Winterspelen in Sochi, in 2014, dat Smigun positief had getest op verboden middelen.

Doorgaans volgt het afnemen van de medailles dan vrij snel, maar de Estse wist in no-time een heel leger aan advocaten om zich heen te verzamelen die hun geld meer dan waarmaakten. Ze gooiden de verdediging op zaken als incorrecte procedures rondom de dopingcontroles en de manier waarop de stalen bewaard werden. Eind vorig jaar hadden ze het zover gekregen dat niemand binnen onder meer het Internationaal Olympisch Comité überhaupt nog over de zaak van Smigun mocht praten in het openbaar - als dat wel zou gebeuren was de kans erg groot dat een veroordeling al nauwelijks meer mogelijk was.

Vanuit het IOC, internationaal sporttribunaal CAS, antidopingagentschap WADA en uiteraard het kamp Smigun zelf kwam vervolgens een jaar lang geen enkel nieuws meer over de zaak. Tot nu. De Canadese oud-langlaufster Beckie Scott, tegenwoordig voorzitster van de atletencommissie bij WADA, heeft tegen het Noorse TV2 gezegd dat de zaak nu bij CAS ligt en dat er weer aan gewerkt wordt. "WADA is geen partij in deze zaak, maar we hebben gehoord dat het bij CAS ligt", legde Scott uit, die zelf olympisch goud in 2002 won nadat twee concurrenten op doping betrapt werden. "WADA zal op de hoogte gebracht worden als er een beslissing is in de zaak, maar afhankelijk van de complexiteit kan het nog even duren."

De zaak kan in elk geval niet meer verjaren. Er stond een maximale termijn van acht jaar op stalen uit 2006 en daar is men binnen gebleven. Een atleet moet namelijk binnen die acht jaar op de hoogte gesteld zijn van een eventuele positieve test en Smigun heeft dat begin 2014 te horen gekregen. Als ze na al die jaren alsnog schuldig bevonden wordt zal ze haar twee gouden medailles in moeten leveren. Op de 10 kilometer klassieke stijl zal dat dan naar de nog altijd actieve Noorse grootheid Marit Bjørgen gaan. De Tsjechische Katerina Neumannova kan het goud op de skiatlon - 7,5 kilometer vrije stijl en 7,5 kilometer klassiek - mogelijk overnemen. 

Smigun wint goud op de skiatlon in Turijn (Foto: Getty)

Wesley Sneijder schrijft sinterklaasboek

Wesley Sneijder is een van de drie bekende Nederlanders die dit jaar een sinterklaasboek hebben geschreven. Zijn boek heet De strijd om de Scoorsteen. De illustraties zijn gemaakt door de Fransman Benjamin Chaud, bekend van zijn prentenboek Wat me nu toch gebeurde op weg naar school.

Wesley is de eerste voetballer en sporter die een sinterklaasboek op zijn naam zet. "Ik heb schrijven altijd leuk gevonden", laat Wesley Sneijder weten. "Als kleine jongen had ik twee passies: voetballen én schrijven. Ik vond het op school ook nooit erg om opstellen en verslagen te maken."

Carry Slee, Kim van Kooten, Paul van Loon, Herman van Veen, Paul de Leeuw, Susan Smit, Youp van 't Hek, Martine Bijl, Carice van Houten, Ivo Niehe, Najib Amhali, prinses Laurentien, Johnny de Mol, Winston Gerschtanowitz en Halina Reijn gingen Wesley voor. Wesley: "De lat ligt hoog, maar ik ben heel vereerd dat ze mij hiervoor gevraagd hebben. Voor kinderen schrijven is het mooiste dat er is. Ik heb de kans gekregen om mijn fantasie de vrije loop te laten gaan en ik hoop dat als de kinderen dit boek lezen hun fantasie geprikkeld wordt."

De sinterklaasboeken zijn vanaf 16 november verkrijgbaar. Binnenkort wordt bekendgemaakt wie de tweede en derde schrijvers zijn.

Wesley Sneijder schrijft sinterklaasboek
Wesley Sneijder schrijft sinterklaasboek (Foto: BuzzE)

Nieuw: Hall of Fame (WEB)

Hall Of Fame banner

In het forum WEB worden regelmatig verslavende browsergames gespeeld waar users hun highscores posten. Om de beste 3 spelers van een spel te eren hebben we daarom nu een heuse 'Hall of Fame' opgesteld! 

Verveel je je en/of heb je zin in nutteloos tijdverdrijf? Neem dan een kijkje en doe mee met een spel naar keuze! 
Weet je nog een andere leuke game waar users om de highscore kunnen concurreren, open er dan een topic voor en met genoeg spelers krijgt ook die game een plekje in de WEB Hall of Fame!

Neem hier een kijkje in de WEB HoF : KLIK

WEB is een 'tijdelijk' forum dat in het teken staat van het hele internet. Hier kan je alles kwijt over bijvoorbeeld social media, Reddit, Twitch, Discord, andere interessante websites, de leukste youtube kanalen, spelletjes of gewoon een leuk filmpje wat je ergens hebt gezien.  Kortom; het WEB forum zit bomvol mogelijkheden, zolang het maar wel binnen de FOK! Policy valt natuurlijk.

Het is een tijdelijk forum, maar als er genoeg animo voor lijkt te zijn hebben we een kansje om een vast forum te worden!

Dus waar wacht je nog op? 

Politiek verdeeld na Pieten-beslissing RTL

De beslissing van RTL dat de Schoorsteenpiet voortaan de enige Piet is die in de RTL-programma's te zien zal zijn, heeft voor zeer gemengde reacties gezorgd in politiek Den Haag. Het betekent het einde van Zwarte Piet bij het mediabedrijf.

Regeringspartij VVD keurt de beslissing ronduit af. "Een hele domme zet", aldus VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. "Want Zwarte Piet hoort bij een kinderfeest. Het kinderfeest van Sinterklaas én Zwarte Piet. En op deze manier zorgen we ervoor dat het kinderfeest gaat verdwijnen en dat vindt de VVD een hele slechte zaak".

Andere partijen zijn juist wél te spreken over het afschaffen van Zwarte Piet. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) reageerde meteen positief. "Complimenten voor RTL. Tijd voor verandering", aldus de vicepremier.

Politiek verdeeld na Pieten-beslissing RTL
Politiek verdeeld na Pieten-beslissing RTL (Foto: ANP)

Ook Samsung Galaxy S7 in vlammen op

Niet alleen de Samsung Note 7 blijkt brandgevaarlijk, ook de Galaxy S7 Edge kan ontploffen. Dat zegt een medewerker van een Amerikaanse telecomprovider tegen PhoneArena. De anonieme bron zegt een klant aan de balie te hebben gehad met een ontplofte Galaxy S7.

Als het verhaal klopt, is de smartphone ontploft tijdens het opladen. Iets wat met meer Note 7-toestellen is gebeurd. Anders dan vaak het geval is bij ontplofte smartphones was er geen gebruik gemaakt van een oplader van een ander merk.

Overigens is het niet de eerste S7 die de lucht ingaat. Afgelopen maand klaagde een man uit Ohio Samsung aan omdat zijn Galaxy S7 in zijn broekzak zou zijn ontploft. Ook die man beweert de originele Samsung-lader en -batterij te hebben gebruikt.

Ook Samsung Galaxy S7 in vlammen op
Ook Samsung Galaxy S7 in vlammen op (Foto: BuzzT)

Lex Gaarthuis verkast naar Radio 10

Lex Gaarthuis verruilt 100%NL voor Radio 10. Daar is de dj vanaf 2 januari in de ochtend te horen, meldt Radio 10. Gaarthuis neemt de plek in van Tim Klijn, die op zijn beurt de overstap maakt naar Radio Veronica.

Gaarthuis noemt het 'een enorme eer' dat hij bij Radio 10 aan de slag kan. "Het was het eerste radiostation dat ik als klein jochie bewust hoorde en het station dat ik ook de afgelopen jaren al veel aan had staan", zegt hij in een reactie. Veel aan zijn stijl gaat hij niet veranderen. "In Goeiemorgen Lex wil ik samen met mijn vaste producer Lex Landeweerd doen wat ik de afgelopen jaren al deed: elke dag een programma maken waarover nagepraat wordt."

Gaarthuis maakte vorige week bekend dat hij weggaat bij 100%NL. Hij maakte eerder programma's bij onder meer SLAM! en 3FM. In 2015 was Gaarthuis een van de drie genomineerden voor de Zilveren RadioSter Man.

Over de nieuwe show van Tim Klijn bij Veronica wordt later meer bekendgemaakt.

Lex Gaarthuis verkast naar Radio 10
Lex Gaarthuis verkast naar Radio 10 (Foto: BuzzE)

Meerderheid Tweede Kamer tegen klonen

Naar aanleiding van een programma van BNN over een gekloonde hond is ook in de politiek de discussie over klonen weer eens wakker geschud. Een meerderheid van de partijen lijkt tegenstander van het op verzoek kopiëren van (huis)dieren.

In Nederland is klonen verboden. BNN liet een overleden hond klonen in Zuid-Korea, waar het wel is toegestaan. Het importeren van hond Pipo de Kloon is dan weer wel legaal. De PvdA heeft zich, net als de meeste oppositiepartijen, tegenstander verklaard van klonen en staat ook open voor een importverbod. Ook CDA en PVV zijn tegenstander van 'klonen op bestelling'. De VVD is iets terughoudender: ze moedigt de discussie aan, maar wacht de maatschappelijke discussie af alvorens zelf een standpunt in te nemen. 

SP'er Henk van Gerven wil dat 'knutselen aan DNA' beperkt wordt tot medische doeleinden. Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) diende vorig jaar al een motie in om een importverbod op gekloonde dieren in te stellen, omdat er veel dierenleed mee is gemoeid. Voor iedere gelukte kloon komen een aantal mismaakte dieren ter wereld, aldus Ouwehand.

Dode detective spelen in Games with Gold van november

Microsoft heeft zojuist de titels die Gold-leden in november gratis kunnen downloaden bekendgemaakt. Het gaat om Murdered: Soul Suspect en het gloednieuwe Super Dungeon Bros voor de Xbox One.

Murdered: Soul Suspect is een detective-adventure uit 2014 waarin je, als geest, je eigen moordzaak probeert op te lossen. Super Dungeon Bros heeft een wat minder duistere toon: een cartoonige co-op 'dungeon brawler' die enigszins aan Castle Crashers doet denken. 

Natuurlijk zijn er ook weer twee nieuwe titels voor de Xbox 360, namelijk Monkey Island: SE en Far Cry 3: Blood Dragon. Eerstgenoemde is een remake van de point & click-adventure The Secret of Monkey Island uit 1990. Laatstgenoemde is een retro-futuristische standalone uitbreiding van Far Cry 3 waarin je de mensheid moet redden tegen onder andere dinosaurussen die met lasers uit hun ogen schieten. Beide Xbox 360-titels zijn, zoals gewoonlijk, speelbaar op Xbox One.

Vergeet overigens niet Super Mega Baseball: Extra Innings en I Am Alive te downloaden, deze zullen vanaf 31 oktober teruggaan naar hun originele prijs.

Live-action van Dishonored 2

Bethesda heeft een live-action trailer van hun aankomende Dishonored 2 uitgebracht.

Delilah, een geschifte heks uitgerust met krachtige zwarte magie, heeft de troon van Empress Emily Kaldwin ingenomen en voor een onzekere toekomst gezorgd. Treed in de voetsporen van Emily Kaldwin of Corvo Attano en reis verder dan de legendarische straten van Dunwall tot Karnaca; een eens florerende kuststad die de sleutel bevat om Emily terug op de troon te krijgen. Gewapend met het teken van de Outsider en nieuwe bovennatuurlijke krachten is het aan jou om je vijanden achterna te jagen en de toekomst van het koninkrijk veilig te stellen.

Dishonored 2 komt 11 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'4G volledig af te tappen'

De Chinese hacker Wanqiao Zhang heeft bij een cybersecuritycongres in Australië laten zien hoe vrijwel al het 4G-verkeer af te tappen is. Volgens The Register demonstreerde Zhang hoe ze 4G-verkeer kan omleiden en daardoor kan afluisteren.

En hoewel 4G-netwerken op zichzelf behoorlijk veilig zijn, zit er een zwakke plek in volgens Zhang. Zo kunnen 4G-netwerken automatisch overschakelen op andere draadloze technieken - als 2G - in het geval dat een netwerk bijvoorbeeld overbelast raakt. Die overschakeling kan door kwaadwillenden worden misbruikt om 4G-telefoons over te nemen.

Niet alleen kan zo al het verkeer worden afgeluisterd, ook is mogelijk om namens anderen te kunnen bellen of berichten te kunnen versturen.

'4G volledig af te tappen'
'4G volledig af te tappen' (Foto: BuzzT)

Commissie valt over 'verlaging' stuk Waddenzee

Een deel van de Waddenzee is met ongeveer 5 centimeter verlaagd. Dat blijkt uit een meting in een rapportage van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aan de Commissie m.e.r., die jaarlijks de gevolgen van de gaswinning toetst.

Het gaat om een groot deel van het Pinkegat, een gebied tussen Ameland en de Friese kust. Bij een andere meting door de NAM was de daling lang niet zo sterk. De commissie sluit niet uit dat een fout is gemaakt in de verwerking van de metingen en wil nu weten hoe het zit.

De NAM stelt in haar jaarlijkse rapportage dat in 2015 de bodemdaling door gaswinning onder de gehele Waddenzee binnen de toegestane grenzen is gebleven. De commissie vindt deze conclusie aannemelijk, maar heeft verschillende aanmerkingen.

Zo kunnen sommige passages in de tekst op meerdere manieren gelezen worden en zijn wetenschappelijke bronnen gebruikt die niet allemaal van toepassing zijn op het Waddengebied.

Commissie valt over 'verlaging' stuk Waddenzee
Commissie valt over 'verlaging' stuk Waddenzee (Foto: ANP)

Sinterklaasjournaal verklapt nog niets

Het Sinterklaasjournaal van de NTR verklapt nog niets over het uiterlijk van de pieten in de komende afleveringen over de intocht van de Sint. "Dat kan iedereen in de eerste aflevering zien", zegt een woordvoerster. RTL maakte maandag bekend af te stappen van Zwarte Piet en over te gaan op pieten met roetvegen.

Het Sinterklaasjournaal doet vanaf 9 november tot en met 4 december dagelijks verslag van de komende intocht van de goedheiligman. Dit jaar vertrok een aantal oudgedienden bij het programma, omdat ze zich niet meer konden vinden in de manier waarop het programma omgaat met Zwarte Piet. Zo stapten Erik van Muiswinkel, Jochem Myjer en Dolores Leeuwin op.

NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl lieten eerder dit jaar al wel weten de verandering van Zwarte Piet "onomkeerbaar en vanzelfsprekend" te vinden. Volgens hen is de omroep daar tien jaar geleden al mee begonnen.

Sinterklaasjournaal verklapt nog niets
Sinterklaasjournaal verklapt nog niets (Foto: ANP)

Asielzoekers op Lesbos zijn wachten beu

Bij protesten in een opvangkamp voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos is maandag brand gesticht. Meerdere containers waarin de kampadministratie was gevestigd, gingen in vlammen op.

Er zijn onder de medewerkers geen mensen gewond geraakt, liet het Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken EASO weten. Behalve de brandweer is ook de politie in het kamp aanwezig.

Boven het opvangcentrum hangen dikke rookwolken. In het kamp verblijven voornamelijk mensen uit Pakistan, die er al een lange wachttijd op hebben zitten. Ze zijn het wachten beu en met de brandstichting willen ze protesteren tegen de lange procedure voor hun asielaanvraag.

De bewoners van het centrum moeten eigenlijk terug naar Turkije, waar ze vandaan kwamen. Ze mogen echter eerst asiel aanvragen. Maar te weinig personeel maakt van de afhandeling een zaak van de lange adem. Op Lesbos verblijven naar schatting 15.600 vluchtelingen, terwijl er maar plek is voor achtduizend mensen.

Asielzoekers op Lesbos zijn wachten beu
Asielzoekers op Lesbos zijn wachten beu (Foto: ANP)

St. Juste scoorde op sok en één voetbalschoen

Een opmerkelijk moment gisteren tijdens het eredivisieduel tussen sc Heerenveen en Heracles Almelo. Heerenveen-speler Jeremiah St. Juste maakte na een lange solo de 3-1, op zich niet bijzonder, ware het niet dat de verdediger liep op een sok en één voetbalschoen.

Na afloop deed St. Juste zijn verhaal tegenover de NOS: "Bij een duel op het middenveld ben ik de schoen denk ik kwijt geraakt. Toen dacht ik: 'ik moet doorgaan'. Heel mooi dat die bal erin ging." Hij moest wel met links schieten. "Ik zag geen schoen aan mijn rechtervoet, dus ik dacht: 'ik doe het maar met links'. Op de terugweg naar eigen helft kreeg ik mijn rechterschoen terug. Nee, dit is waarschijnlijk nog nooit vertoond in de Eredivisie."

St. Juste scoorde de 3-1 op een sok en één schoen (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
St. Juste scoorde de 3-1 op een sok en één schoen (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

RTL draait zwarte Piet definitief de nek om

RTL dumpt zwarte Piet en zal alleen nog maar witte Pieten met wat vegen op het gezicht gebruiken in zijn programma's. Dat heeft de RTL-directie besloten, na veel gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Uiteindelijk koos RTL de kant van de tegenstanders met een laf "In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld."

Schoorsteen Piet, die bij de zender vanaf nu alleen nog maar Piet heet, heeft zwarte vegen op zijn gezicht omdat hij door de schoorsteen komt. De laatste jaren is volgens RTL door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan.

"Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar." RTL lost dit op door de kant van de kleine groep tegenstanders te kiezen.

Over het feit dat de schminck een daadwerkelijke functie heeft, namelijk dat oom Joris niet herkenbaar is voor kleine Tim, wordt door RTL uiteraard met geen woord gerept.

RTL kiest voor Schoorsteen Piet
Iemand die zich nodig moet wassen (Foto: ANP)

Until Dawn: Rush of Blood

Railshooters en VR, het lijkt alsof zij voor elkaar zijn gemaakt. Railshooters zijn er een beetje in de vergetelheid geraakt sinds de komst van de platte tv’s, simpelweg omdat Lightguns zoals de Namco Gun niet meer werken op LCD schermen. Met de komst van PlayStation VR is dat natuurlijk niet meer nodig, je kunt nu alles simuleren met de twee Move controllers. Maar schiet het ook lekker weg?


'Meer experimenten met energieopslag nodig'

In Nederland moet meer geëxperimenteerd worden met het opslaan van groene stroom in grote superbatterijen. Dat zeggen technologie- en energiebedrijven, netbeheerders en kennisinstellingen, die zich hebben verenigd in het initiatief Energy Storage NL.

Grootschalige energieopslag is erg belangrijk nu het opwekken van energie steeds meer via bijvoorbeeld windmolens gaat. Bij veel wind wordt er dan immers extra veel elektriciteit geproduceerd, terwijl de productie bij windstilte juist stilligt.

De partijen wijzen erop dat er in de Verenigde Staten, Australië, China en Duitsland al veel gebeurt op dit gebied en in Nederland nog weinig. Daarom hebben ze een actieplan opgesteld, met belemmeringen die de overheid zou kunnen wegnemen om deze "onmisbare technologie" meer te stimuleren.

"Een belangrijke belemmering is de huidige wet- en regelgeving", aldus Peter Bongaerts, beleidsdirecteur bij brancheorganisatie FME. "Neem bijvoorbeeld de dubbele energiebelasting die de gebruiker van energieopslag betaalt bij het opslaan van energie."

'Meer experimenten met energieopslag nodig'
'Meer experimenten met energieopslag nodig' (Foto: ANP)

Erik de Zwart vertrekt bij Radio Veronica

Gekkigheid zojuist op de Telegraaf-site. De krant van wakker Nederland brengt het brekende nieuws dat de baas van Radio Veronica, Erik de Zwart, vertrekt!

Even later halen ze het artikel weer snel offline. Gelukkig hebben we nog wat twitter-accounts die het nieuws al hadden gelinkt!
De FOK!-redactie houdt uiteraard de nieuwsbronnen en mannen in regenjas goed in de gaten, zodra we meer weten, melden we het hier direct!

Update 11:45 uur:
Erik de Zwart heeft het bericht nu zelf via Twitter bevestigd. Hij vertrekt als station director maar blijft nog wel op de zender te horen.

Hij werd in 2014 aangesteld als 'station director' als opvolger van Niels Hoogland. Hij was toen al langer een van de stemmen van Radio Veronica als station voice en ook als presentator van het Top 40 Hitdossier. Hij gaat zich nu richten op de verdere ontwikkeling van digitale video formats voor de Telegraaf Media Groep.

Hyrule Warriors krijgt A Link Between Worlds DLC

Twee personages van The Legend of Zelda: A Link Between Worlds komen op 31 oktober naar Hyrule Warriors. Het gaat om Ravio en Yuga (hieronder afgebeeld). De A Link Between Worlds-pack gaat €4,99 kosten op Wii U. Op 3DS kost het €6,99, maar je krijgt naast de personages ook seventien nieuwe kostuums, een nieuwe map voor Adventure Mode en twee nieuwe Challenge Battles.

Verstappen Driver of the Day: "Verstappenfans zijn kanker en moeten dood"

Max Verstappen kende zondag een weinig succesvolle Grand Prix van de Verenigde Staten. Bij de start kwam Kimi Räikkönen langszij, er was miscommunicatie rondom een pitstop waardoor hij kostbare tijd verloor en halverwege de race gaf de motor de geest en was zijn race voorbij. 

Toch werd de Nederlandse Red Bull-coureur na afloop uitgeroepen tot Driver of the Day, voor de zoveelste keer dit seizoen. In eerdere gevallen was dat doorgaans prima te verdedigen - de jonge Verstappen brengt meer mooie acties op de baan dan wie dan ook - maar zondag was dat toch wat lastiger. Of het één grote ietwat ludieke trollactie van de Nederlanders is of een gehoor aan commentator Olav Mol's verkapte oproep om eens te kijken of Verstappen ook met een uitvalbeurt verkozen kan worden...wie het weet mag het zeggen.

Waar veel Nederlandse Formule 1-fans er na afloop wel om konden lachen, was dat internationaal toch een stukje minder het geval. Volgens reacties op social media stonden mensen die op Verstappen gestemd hadden bijvoorbeeld gelijk aan een niet nader gespecificeerde vorm van kanker. Ook zouden de moeders van de betreffende stemmers een abortus hebben moeten laten plegen en werd opgeroepen tot euthanasie voor een ieder die op Verstappen heeft gestemd, om maar een paar ware pareltjes uit de internationale reacties te halen. 

Wie zou volgens de F1-fans op FOK!sport eigenlijk de titel Driver of the Day gekregen moeten hebben? Winnaar Lewis Hamilton, die verder weinig gedenkwaardigs liet zien? Fernando Alonso die in de oude rammelbak van een McLaren naar een prachtige vijfde plek reed? Alonso's landgenoot Carlos Sainz die zijn Toro Rosso naar een hele nette zesde plek stuurde? 

Titanfall 2 krijgt opvallende day 1 patch

Titanfall 2 krijgt een day 1 patch. Dat heeft Vince Zampella, oprichter van Respawn Entertainment, via Twitter aangekondigd. Nou is een day 1 patch tegenwoordig helaas geen nieuws meer, vaak moet je eerst een gigantische patch installeren voor je mag spelen.

De Titanfall 2-patch is nieuws omdat het slechts 88MB is. Dikke pluim voor Respawn dus. De game komt op 28 oktober uit voor PS4, Xbox 1 en pc.

Eerste bussen verlaten rustige Jungle

Even na acht uur maandagochtend hebben de eerste bussen de Jungle in Calais verlaten, het spontaan ontstane kamp met duizenden vluchtelingen in de Noord-Franse havenstad. De registratie en het vertrek van de eerste groepen verliepen rustig.

Franse media melden dat er ongeveer 1250 politiemensen en gendarmes op het terrein aanwezig zijn. Ze hebben nog niet hoeven ingrijpen. In de nacht van zondag op maandag kwam het wel tot enkele opstootjes. De autoriteiten schatten het aantal vluchtelingen in de Jungle op 6000 tot 8000.

Aan de rand van het terrein stonden rond negen uur ongeveer zestig bussen gereed om de vluchtelingen weg te brengen naar opvangcentra in heel Frankrijk. De ontruiming duurt vermoedelijk de hele dag.

Eerste bussen verlaten rustige Jungle
Eerste bussen verlaten rustige Jungle (Foto: ANP)

'Volop inzetten op aanpak bevolkingsgroei'

Nederland moet nog meer dan nu in ontwikkelingsprogramma's het geval is, inzetten op het aanpakken van bevolkingsgroei in ontwikkelingslanden. Dat stelt Ton Coenen, directeur van Rutgers maandagmiddag in de Johannes Rutgers Dialoog. In die jaarlijkse bijeenkomst wordt de naamgever het kenniscentrum voor seksualiteit geëerd.

Volgens Coenen is de massale bevolkingsgroei een gevaar voor mens en milieu en moet die daarom worden aangepakt. "Inzetten op geboortebeperking is een essentieel wapen in de strijd voor meer ontwikkeling. Zeker in Afrika, waar de bevolking zal verdrievoudigen. Nederland heeft seksuele rechten en toegang tot anticonceptie hoog in het vaandel staan. Investeren in seksuele gezondheid en rechten moet voor Nederland topprioriteit blijven", aldus Coenen. "Bevolkingsgroei is één van de grootste uitdagingen van deze eeuw. De oplossing is simpel: geef vrouwen én mannen toegang tot anticonceptie en alles wat daarmee samenhangt."

'Volop inzetten op aanpak bevolkingsgroei'
'Volop inzetten op aanpak bevolkingsgroei' (Foto: ANP)

Toch geen flitsleden bij PvdA

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt het toch niet mogelijk om voor 2 euro lid te worden van de Partij van de Arbeid om te kunnen stemmen bij de lijsttrekkersverkiezing. Voor 2 euro per maand kun je een jaar lid worden, waarbij je dan wel meteen stemrecht hebt.

Kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch heeft woedend gereageerd op de gewijzigde aankondiging. Hij rekent op veel stemmen van niet-leden en voelt zich dus benadeeld door het bestuur van de partij. Dat is niet voor het eerst: eerder verweet hij voorzitter Hans Spekman al dat de lijsttrekkersverkiezingen zijn 'voorgekookt'.

Het enige dat de PvdA dus heeft gewijzigd is dat nieuwe leden meteen mogen meestemmen. Een optie om je voor 2 euro aan te melden komt er dus niet: je kunt alleen lid worden voor een jaar, waarbij je 24 euro ineens of in 12 maandelijkse termijnen kan betalen. Het is overigens wel mogelijk om per maand op te zeggen. 

Of deze draai een vorm is van klantenbinding (een 'verkooptruc', zoals Monasch het noemt) of dat Spekman wil voorkomen dat Monasch wint of zelfs dat de verkiezing op GeenStijl-achtige wijze wordt gekaapt door niet-leden zal wel in het ongewisse blijven.

Hans Spekman nieuwe PvdA-voorzitter (Novum)
Hans Spekman laat toch geen 2-euro-leden toe (Novum)

Annemarie wint Heel Holland Bakt

Annemarie uit Den Haag heeft het vierde seizoen van Heel Holland Bakt gewonnen. In de finale van het populaire MAX-televisieprogramma, die zondag werd uitgezonden, versloeg ze medefinalisten Francis en Guido. Annemarie mag zich nu de beste thuisbakker van Nederland noemen.

Het programma trekt elke zondagavond veel kijkers. Vorige week keken er 2.684.000 mensen naar het programma.Gisteravond keken er 2,8 miljoen mensen waarmee het het best bekeken programma was. Alleen Studio Sport Eredivisie kwam bij de succesvolle MAX-show in de buurt met eveneens 2,8 miljoen kijkers. Het NOS Journaal van 20.00 uur completeert de top drie. Daar stemden bijna 2,6 miljoen mensen op af.

De eerste twee seizoenen won een man het programma. Rutger van den Broek was in het debuutjaar de beste bakker en het jaar erna won Menno de Koning. Vorig jaar won Sarena de bakwedstrijd; toen zagen bijna drie miljoen mensen (2.844.000) die finaleaflevering.

Het programma dankt de populariteit mede aan juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven. Ook de presentatie door André van Duin lijkt goed te zijn ontvangen door de kijkers. Hij verving dit seizoen Martine Bijl. Zij werd in september vorig jaar getroffen door een bloeding in de hersenen.

Waarom Hillary Clinton geen president moet worden (door GradeAUnderA)

De VS heeft binnenkort de mogelijkheid om uit twee desastreuze kandidaten de president te verkiezen. De corrupte Clinton of de compleet gestoorde Trump.

Op zijn eigen onnavolgbare wijze scheurt Youtuber GradeAUnderA in onderstaande video Hillary Clinton een nieuwe anus. Later deze week zal hij hetzelfde doen met Donald Trump overigens. Heb je een kwartiertje?

'Streetlab-experimenten werken universeel'

De jongens van Streetlab kunnen nog wel even teren op hun succesformule. Voor het vierde seizoen dat maandagavond van start gaat, gingen de mannen naar het buitenland en ook daar werkten hun 'sociale straatexperimenten'.

"We merken dat die sociale straatexperimenten goed werken; mensen reageren heel leuk en dat is universeel", zegt Daan Boom maandag in het AD. Hij heeft zelfs al een nieuw land in gedachten voor een komend seizoen. "Ik zou graag een keer naar Amerika gaan."

Toch realiseert Boom zich ook dat het eens stopt voor hem en zijn kompanen wat betreft Streetlab. "Ik zie mezelf over vijf jaar niet meer overnachten in een IKEA. Dat je als serieuze dertiger zenuwachtig wordt van de voetstappen van een bewaker terwijl je in een IKEA-kast zit. Het is ook een beetje kwajongensgedoe."

"We zouden het gaaf vinden om een eigen comedyserie te maken", zegt Boom over hun gezamenlijke toekomstdromen. "En we zijn ook altijd bezig met muziek; we hebben een eigen feestbandje."

'Streetlab-experimenten werken universeel'
'Streetlab-experimenten werken universeel' (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: somber en koud

Gisteren is de mist hier in het oosten van het land niet echt opgetrokken. In de rest van het land was het heel aardig weer. De afgelopen nacht kan er in het noorden van het land mist ontstaan zijn.

Vandaag overheerst de bewolking. In het zuiden valt er vanmorgen wat regen en dit kan zich in de middag uitbreiden naar de rest van het land. Het kwik komt niet hoger dan 9 graden en de wind is oostelijk.

De komende dagen komt het kwik hoger en neemt de regenkans af.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:22
Zon onder: 18:26
Zonkracht: 2 / 1
Gorillas in the mist (Foto: qltel)
Gorillas in the mist (Foto: qltel)
 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1929 Zwarte Donderdag: een beurskrach in New York vormt het begin van de Grote Depressie.
1936 Hitler en Mussolini sluiten het verdrag dat de basis wordt van de 'As' tussen Berlijn en Rome.
1946 De eerste Kronkel verschijnt, het dagelijkse cursiefje van Simon Carmiggelt in Het Parool.
1954 Dwight D. Eisenhower belooft Amerikaanse steun aan Zuid-Vietnam.
2003 Laatste vlucht van de Concorde, het supersonische vliegtuig dat als prestigeproject werd ontwikkeld door Frankrijk en Groot-Brittannië.

Robin Williams krijgt postuum ereprijs

Robin Williams kreeg zaterdag postuum een ereprijs van de United Service Organisation (USO) in Chicago. Zijn weduwe, Susan Williams, nam de Angel Harbey Heart Of A Patriot Award namens hem in ontvangst.

De organisatie had Williams de prijs toegekend omdat hij vaak optrad voor Amerikaanse soldaten in verschillende landen. In haar toespraak liet Susan weten dat het die dag ook hun trouwdag was. "Ik zou vandaag nergens liever willen zijn," zei ze volgens People. "Het voelt of Robin wilde dat ik hier vandaag zou zijn om het met jullie allemaal te vieren. Ik denk ook dat mijn schatje misschien gewild zou hebben dat ik een mooie jurk zou aantrekken en de liefde in deze ruimte zou voelen."

Susan sprak ook over de ziekte van Robin, Lewy body dementie, een vorm van Alzheimer. Ze hoopt nu in samenwerking met de American Brain Foundation iets te kunnen betekenen in het onderzoek naar geneesmidelen en behandelingen voor alle hersenziektes.

Robin Williams krijgt posthuum ereprijs
Robin Williams krijgt postuum ereprijs (Foto: BuzzE)

Voormalige emir Qatar overleden

Op de leeftijd van 84 jaar is zondag de voormalige emir van Qatar, Khalifa bin Hamad al-Thani, overleden. Dat heeft de koninklijke familie van de golfstaat bekendgemaakt. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Sjeik Khalifa bin Hamad al-Thani werd in 1995 als emir aan de kant gezet door zijn eigen zoon, Hamad bin Khalifa al-Thani toen hij in Zwitserland was. Hij was daarvoor 23 jaar aan de macht en moderniseerde het land. Sinds 2013 is zijn kleinzoon Tamim bin Hamad al-Thani de emir.

Qatar heeft zich sinds de jaren 50 ontwikkeld van een arm dunbevolkt schiereiland tot een een van de rijkste landen ter wereld met bijna 2 miljoen inwoners.

 

Politie eindigt impasse met verwarde man

De politie in Londen heeft zondagavond een man gearresteerd die zich sinds vrijdag in een huis had verschanst met mogelijk grote hoeveelheden brandbare materialen. Dat meldt zender Sky News.

Uit voorzorg werden in de Londense wijk Northolt ongeveer tachtig mensen geëvacueerd. De politie probeerde met de man, die zichzelf in het huis had gebarricadeerd, te onderhandelen. Toen de gesprekken niets opleverden, werd besloten het huis binnen te gaan.

Volgens de politie was er geen sprake van een terroristische actie, maar ging het om een verwarde man.

Politie eindigt impasse met verwarde man
Politie eindigt impasse met verwarde man (Foto: ANP)

Justin Bieber stormt van podium na boegeroep

Justin Bieber stormde zondagavond tijdens een concert in het Britse Manchester van het podium, toen zijn fans boe begonnen te roepen. Volgens de tabloid Mirror waren ze het geklets van de zanger beu en wilden ze hem horen zingen.

Toen Bieber enkele minuten later terugkeerde zei hij: "Manchester kan niet tegen het gepraat, dus ik zal niet praten." De rest van het concert heeft hij alleen nog maar gezongen.

Een aantal aanwezige fans lieten via Twitter weten dat Bieber niet vertrok vanwege boegeroep, maar omdat zijn fans maar bleven gillen terwijl hij aan het praten was. Hieraan ergerde het Canadese tieneridool zich ook al tijdens eerdere concerten. In Birmingham vorige week vroeg hij zijn fans wat stiller te zijn tijdens zijn gezang en gepraat. "Ik heb het gevoel dat niemand mij hoort. Het is frustrerend."

Justin Bieber stormt van podium na boegeroep
Justin Bieber stormt van podium na boegeroep (Foto: BuzzE)

RTL ontslaat vlogger vanwege racisme

Vlogger SnapKing is niet meer welkom bij MCN, het speciale videokanaal van RTL op YouTube. Volgens de zender heeft de vlogger een belangrijke grens overschreden, daarom heeft RTL MCN de samenwerking per direct stopgezet.

In een filmpje dat afgelopen vrijdag op het YouTube-kanaal was geplaatst is te zien hoe de vlogger een Chinees meisje uitscheldt omdat hij zijn bestelde loempia niet lijkt te krijgen. Hij is daarbij niet alleen racistisch maar ook vrouwonvriendelijk.

RTL zal deze week de andere vloggers op het kanaal inlichten over de kwestie.

RTL ontslaat vlogger vanwege racisme
RTL ontslaat vlogger vanwege racisme (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
preview
Borderlands 3
preview
NBA 2K20
preview
Heave Ho
review
This War of Mine Stories: Fading Embers
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.