Rayman's SNES-debuut opgedoken

Frank

Na het hartenbrekende verdriet over het verlies van de SNES-versie van de eerste Rayman is die hier nu toch opgedoken. Daarom altijd meteen onder de bank kijken Michel! Vijf dagen geleden informeerde Ubisoft-ontwikkelaar Michel Ancel ons via Instagram dat de SNES build van Rayman voor altijd verloren gegaan was.

raymansnes

Ancel (als ware Fransman in poëtische stijl): "pixel liefhebbers... dit is 25 jaar geleden gemaakt, speelbaar op de SNES, maar nooit afgemaakt en vervolgens kwijtgeraakt. Al die pixels verloren, als tranen in de regen".

Ancel besloot toch verder te zoeken en een dag geleden vond hij dit (tezamen met 60 franc, een Malteser en E.T. The Game). En ja hoor, in Ancel's typische bewoordingen: "Het werkt! Vier mensen in de hele wereld die dit hebben gezien. We gingen ervan uit dat het verloren gegaan was, maar ergens in het koude elektronische circuit leefde er nog iets, en draait het op 60FPS! Ik zou hier een Switch versie van moeten maken". Ha! Mafia III liep bij release niet eens op 60FPS. Ancel in euforische staat vind je hier + een screenshot.

Rayman was origineel gepland als SNES-titel, maar met de geboorte van de CD-Rom werd de game verschoven naar de Sega Genesis en de PlayStation. Daardoor is de Rayman die wij kennen dan ook compleet anders dan deze verloren gewaande SNES-Rayman.