Meerderheid Tweede Kamer tegen klonen

Naar aanleiding van een programma van BNN over een gekloonde hond is ook in de politiek de discussie over klonen weer eens wakker geschud. Een meerderheid van de partijen lijkt tegenstander van het op verzoek kopiëren van (huis)dieren.

In Nederland is klonen verboden. BNN liet een overleden hond klonen in Zuid-Korea, waar het wel is toegestaan. Het importeren van hond Pipo de Kloon is dan weer wel legaal. De PvdA heeft zich, net als de meeste oppositiepartijen, tegenstander verklaard van klonen en staat ook open voor een importverbod. Ook CDA en PVV zijn tegenstander van 'klonen op bestelling'. De VVD is iets terughoudender: ze moedigt de discussie aan, maar wacht de maatschappelijke discussie af alvorens zelf een standpunt in te nemen. 

SP'er Henk van Gerven wil dat 'knutselen aan DNA' beperkt wordt tot medische doeleinden. Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) diende vorig jaar al een motie in om een importverbod op gekloonde dieren in te stellen, omdat er veel dierenleed mee is gemoeid. Voor iedere gelukte kloon komen een aantal mismaakte dieren ter wereld, aldus Ouwehand.