Mafia 3

De presentator stelt ons een vraag: moet zijn collega de komende missie 'guns blazing' of stealth aanpakken? Nu kunnen de meeste aanwezigen in de kamer zich wel voorstellen hoe je met wapens een bewaakt penthouse binnen kunt komen, dus doe maar stealth. Na het zien van Mafia 3 op zijn stealth, ben ik benieuwd hoe 'guns blazing' eruitziet.

Mafia 3 speelt zich af in een latere periode dan de eerste twee delen, want het is nu eens eind jaren zestig. Lincoln Clay, de antiheld van het spel, is opgegroeid als wees en werd opgenomen door een familie die in New Orleans deel uitmaakt van de plaatselijke maffia. In 1968 keert Lincoln terug uit Vietnam. Op een avond wordt zijn familie vermoord door de Italiaanse maffia en je raadt het al: Lincoln zint op wraak. In de vorige spellen ging je van binnenuit de maffia kapotmaken, dit keer verklaar je ze simpelweg de oorlog door je eigen bende op te richten en uiteindelijk de leider Sal Marcano te grazen te nemen. Een drastische verandering van setting dus.

Mafia 3 (Foto: 2K Games)

We zien eerst wat hints in een in-game cutscene met Sam and Dave en hun Hold On, I’m Comin’. Tony Derazio is een onderbaas van de Italiaanse maffia. Een kale gast die in district Downtown geld int via allerlei mannetjes die voor hem het vuile werk opknappen. En hij stapt een winkel binnen, waar de winkelier nogal in paniek probeert om zijn geld in te pakken en hem te smeren. De beste man moest beschermgeld innen bij andere winkeliers, en dat ging niet zo goed. Tony houdt niet van tweede kansen en legt hem om. De aanwezige collega van de winkelier krijgt promotie en meteen het dringende verzoek het beschermgeld alsnog te innen. Als hij dat gedaan heeft, moet hij in de garage onder het hotel rijden, binnen het hotel naar de privélift lopen en de code invoeren. Goed, we hebben genoeg aan deze hints.

Lincoln regelt via een publieke telefooncel een bestelbusje waar hij wapens, geneesmiddelen en andere gadgets kan kopen. Het busje komt aanrijden, Lincoln koopt wat hij nodig heeft en gaat op zoek naar de auto van de geldinner. Hier gaat het sneaken aardig goed, al moet hij de inner en zijn zware jongens wel omleggen, want ja, als je de auto jat en die mensen in leven laat, dan wordt de baas natuurlijk vrij snel gewaarschuwd. Ook in een tijdperk zonder mobieltjes.

Mafia 3 (Foto: 2K Games)

Eenmaal in de auto komt voor mij weer het meest fantastische van Mafia 3 langs: de soundtrack. Love Child van Diana Ross en de Supremes schalt door de speakers. Mag je me voor wakker maken. Daarna komt het voorspellende Eve of Destruction van Barry Maguire. Want als Lincoln eenmaal in de garage is gekomen, begint het 'sneaken'. In het begin houdt de demogast zijn rust nog, sneakt wat, fluit om een bewaker te laten kijken in de kamer waar Lincoln zich bevindt, zodat hij hem neer kan schieten. En daarna breekt de hel los.

Sneaken zal best kunnen, maar waarom zou je als je met een handgranaat een groep gangsters uit kan schakelen? Luttele seconden nadat Lincoln uit de normale lift uit de garage is gekomen, is er weinig meer over van het sneaken en gaat de demo over op 'guns blazing'. Granaten, jachtgeweren en pistolen: de hel breekt los. Natuurlijk kun je de wapens pakken van gevallen tegenstanders. Een kogelregen zien we op het scherm, kamer na kamer, op weg naar die privélift. Jammer van het sneaken, maar dit is actie in het kwadraat. Heerlijk.

Mafia 3 (Foto: 2K Games)

Alleen de AI van de tegenstanders is belachelijk dom te noemen. Hopelijk is dat de moeilijkheidsgraad die ze omwille van de demo hebben ingesteld op easy. De AI in een kamertje verderop reageert niet eens op een granaatinslag. Op een ander moment, als je een van twee met elkaar pratende personen neerschiet, duikt de nog levende persoon niet eens weg, maar staat even 'asjemenou' te kijken naar het levensloze lichaam. Kortom, dat is een makkelijke prooi.

Eenmaal bij de lift aangekomen, heb je de code en kun je op naar Tony. Die heeft natuurlijk allang door dat jij komt, maar ondanks zijn bewaking is het een koud kunstje. Tony weet dat Lincoln hem zal doden, maar geniet van het idee dat niemand zijn dood zal meekrijgen in deze suite. Lincoln heeft andere plannen en besluit dat hij hem levend uit het raam van de flat naar beneden gooit. Tony valt boven op een auto die voor het hotel staat. Heel Downtown kan meegenieten van zijn dood. Weer een onderbaas van de checklist, maar Lincoln moet nog ontsnappen. Dan is de demo afgelopen.

Een paar dingen zijn mij bijgebleven. Negatief is de AI. Ik hoop echt dat het de demo op de 'very easy' moeilijkheidsgraad stond. Positief is de sfeer. De makers schuwen dingen als racisme niet, en dat is prima. Het was er rond die tijd zeker een item en waarom zou je dat censureren? De actie zit ook wel snor, maar wat ik het beste aan Mafia 3 vind is de soundtrack. Ik heb zo'n zin om in een auto te stappen en met meer dan honderd heerlijke golden oldies op de achtergrond gewoon door de stad te cruisen. Dat kan vanaf 7 oktober, want dan komt Mafia 3 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.