Buitenaards signaal gedetecteerd

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft met behulp van de RATAN-600 radiotelescoop in Zelenchukskaya in Rusland een signaal gedetecteerd dat komt uit de richting van een ster genaamd HD163595 in het sterrenbeeld Hercules. De waarneming is gedaan op 15 mei 2015 en het signaal duurde maar enige seconden. De golflengte was 2,7cm. De waarneming is nog niet bevestigd door andere instrumenten.

HD164595 heeft vrijwel dezelfde massa als de zon en staat op 95 lichtjaar van ons vandaan. Hij is zo'n 6,3 miljard jaar oud en zijn samensteling is ook vrijwel gelijk aan die van onze zon. Er is 1 planeet gedetecteerd, met de fantasierijke naam HD164595b, een op Neptunus gelijkende planeet die in 40 dagen om de ster draait. Het is heel goed mogelijk dat er nog meer planeten om deze ster draaien.

Volgens astronomen is het helemaal niet zeker dat dit signaal door buitenaardsen is verstuurd. Het zou ook een spooksignaal of een natuurverschijnsel kunnen zijn. Aangezien het wel een interessant signaal is, gaat SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) het verder onderzoeken.