Dawn of Andromeda

Het is behoorlijk lastig om een 4X-game te vinden dat geschikt is voor beginners. Dawn of Andromeda maakt het concept in ieder geval alweer een stuk meer benaderbaar, door de gameplay sneller en simpeler te maken. Je speelt in real time, maar kunt het spel te allen tijde even pauzeren.

Hoe je wint
Dawn of Andromeda is een singleplayer ruimte-strategiegame waarbij je probeert aan opdrachten te voldoen om zo het spel te winnen. Een opdracht kan simpelweg zijn om 35 maanden te overleven of om 30 planeten te koloniseren. Er is uiteraard ook een vrije modus waarin niets je in de weg staat om de algemeen erkende leider van het Andromeda-stelsel te worden. Ook kun je zelf een andere win-conditie instellen als je dat wilt.

Hoe jij wilt
In Dawn of Andromeda heb je de keuze uit ten minste acht rassen die je kunt spelen. Ten minste, want je kunt je eigen ras creëren met de statistieken, kenmerken en zelfs vlag die jij wilt. Het is aan te raden om al ervaring te hebben met Dawn of Andromeda, zodat je weet welk effect alle instellingen hebben. Je kan er ook voor kiezen om te spelen tegen random generated races. Dan is het altijd een verrassing tegen wie je speelt. Voor beginners is het verstandig om de scenario’s te proberen met de standaard rassen, voordat zij zich in al te grote avonturen storten. Dawn of Andromeda is dan wel een eenvoudige 4X, het blijft moeilijk om alle facetten ervan te beheersen.

 

De rassen
Het Andromedastelsel is de geboorteplaats van het menselijke ras. De planeet Aarde is een van haar koloniën. De Sython zijn een religieus charismatisch ras, dat erg leunt op hun technisch vernuft. De Orolith Confederatie zijn geobsedeerd met wetenschap. Aethis zijn agressieve vechtersbazen, terwijl de Ulkar een vreedzaam en democratisch ras is. Ynan zijn boeren met een voorkeur voor gasplaneten. Drekkos zijn behoudend, religieus en autocratisch. De Kalzur Federatie is een tolerante progressieve theocratie met aanleg voor diplomatie.

Dawn of Andromeda - Ulkar

Diplomatie
Om verder te komen moet je wel onderhandelen met andere rassen. Natuurlijk kun je hen bedriegen, maar dat kan andersom ook. Een alliantie met de één betekent bijna altijd spanningen met een ander ras.

Behoorlijk druk
Naast de verschillende rassen kun je ook nog andere zaken tegenkomen. Er zijn huurlingen waar je klusjes voor kunt doen, maar die je ook kunt arresteren voor een leuke bonus. Je kunt artifacts vinden. Dat zijn objecten die je kunt onderzoeken voor een technische bonus, betere onderdelen voor je schepen of gewoon kunt verkopen. Handelaren hebben soms bijzondere en zeldzame artifacts te koop. Dan heb je nog de criminelen, waar je geen zaken mee kunt doen. Op sommige planeten kunnen wezens wonen die nog geen ruimtevaart hebben ontwikkeld. Dit zijn altijd gewilde planeten om in te lijven en te ontginnen. Ten slotte kunnen piraten een heel eigen rijk opbouwen en op die manier moet je dus met hen onderhandelen als met een legitiem rijk.

Dawn of Andromeda - Ufrion V

Asymmetrisch
Niet alle rassen zijn even sterk of in staat tot ruimtereizen aan het begin van een scenario. Ieder heeft zijn unieke eigenschappen en zwakke punten. Als je dat wilt, dan kun je de game de rassen juist gebalanceerd laten maken, maar dat is niet de authentieke Dawn of Andromeda-ervaring.

Vechtspel
De Portugese ontwikkelaar Grey Wolf heeft veel aandacht besteed aan de gevechten. Je kan dan ook extra veel aandacht besteden aan je armada van ruimte-oorlogsschepen. Het onderzoek doen concentreert zich met name op je wapentuig en je bouwt dus geen monumenten of bibliotheken zoals in andere 4X-games. Er zijn vier typen schepen, te weten Light, Heavy, Capital en Station. De Light zijn snelle wendbare verkenners, de heavy zijn de tanks. Capital is een groot bakbeest met veel schilden en bewapening en een Station kan alleen rond een planeet draaien, maar heeft erg veel incasseringsvermogen. Je kan jouw schepen zo uitrusten als je wilt met speciale functies als Onzichtbaarheid en Reparatie om je tegenstander te verrassen.

Dawn of Andromeda - Breng de vloot in positie

Conclusie
Helaas hebben we niet de kans gekregen om zelf Dawn of Andromeda te spelen. Alleen dan kun je ontdekken of het inderdaad zo toegankelijk is als wordt beweerd. Alle elementen van grotere en meer complexe 4X-games zijn aanwezig, ook al is het in een eenvoudigere vorm gegoten. Mocht Dawn of Andromeda inderdaad een lage drempel hebben, dan is de niche voor de echte noob eindelijk gevuld. Er zijn nog geen plannen voor DLC. Wel wordt het na de release mogelijk gemaakt om mods te gebruiken.

Dawn of Andromeda komt in oktober uit voor pc, Mac en Linux.