FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 september 2016

Hogenkamp onderuit tegen Babos op US Open

Tennisster Richel Hogenkamp is er tijdens de tweede ronde van de US Open niet in geslaagd te stunten tegen Timea Babos (WTA-34). De 24-jarige Nederlandse (WTA-165) verloor met ruime cijfers van haar Hongaarse opponente: 2-6 en 4-6.

Hoewel Hogenkamp alles wat ze had in de strijd gooide kwam ze duidelijk tekort tegen Babos. Tegenover 23 onnodige fouten stonden slechts negen winners, waardoor Babos zich op kan gaan maken voor de confrontatie tegen Simona Halep (WTA-5). Zij klopte in haar tweederondepartij Lucie Safárová met 6-3 en 6-4.

Richel Hogenkamp kan niet stunten tegen Babos. (PRO SHOTS/Action Images)
Richel Hogenkamp kan niet stunten tegen Babos. (PRO SHOTS/Action Images)

Gamers racen tegen echte coureurs

Tien gamers mogen het in januari opnemen tegen twintig echte coureurs. Samen zullen ze een racegame spelen op de CES in Las Vegas, op een virtueel circuit langs de casino's van de gokstad. De prijzenpot bedraagt 1 miljoen dollar.

De Formule E, de raceklasse voor elektrische auto's, heeft de Las Vegas eRace donderdag aangekondigd. Iedereen kan zich aanmelden. Via een kwalificatietoernooi kunnen de gamers zich plaatsen voor de wegstrijd.

Een van de coureurs in de Formule E is de Nederlander Robin Frijns.

Gamers racen tegen echte coureurs
Gamers racen tegen echte coureurs (Foto: BuzzT)

Nieuwe dreun Oranje na nederlaag tegen Griekenland

Griekenland heeft de druk op bondscoach Danny Blind en het Nederlands elftal nog verder opgevoerd vlak voor de start van de WK-kwalificatiereeks. Oranje ging in Eindhoven met 1-2 onderuit in het oefenduel.

Oranje opende het duel wel goed. Dit leverde driect een doelpunt op. Met Jeroen Zoet tussen de palen, een sterk voetballende Daley Blind achterin en een gretige Wesley Sneijder en Vincent Janssen in de as opende Oranje fel in Eindhoven. Met een verdiend doelpunt als gevolg: Janssen kapte een naïef glijdende Griekse verdediger uit op de achterlijn, zette hard voor en zag dat Georginio Wijnaldum de bal per toeval in het doel frommelde: 1-0.

Daarna lukte het Oranje niet om Griekenland te overrompelen en uit te lopen naar 2-, 3-0. Integendeel: Nederland vergat de dynamiek van het eerste half uur door te trekken en gaf de Grieken de ruimte om terug te komen. Dat werd genadeloos afgestraft door Mitroglou, de grillige voetbalnomade in de punt van de aanval: 1-1.

De Grieken, in de vorige kwalificatiereeks nog twee keer afgetroefd door de Faeröer Eilanden, gingen na rust door waarmee ze voor rust waren geëindigd: profiteren van het gebrek aan vertrouwen in de Nederlandse equipe. De Europees kampioen van 2004 kam een kwartier voor tijd op voorsprong: Gianniotas tikte in de rebound makkelijk binnen na een persoonlijke fout van Jeffrey Bruma.

Op een schot van de hard werkende Janssen na creëerde stelde Nederland daar niets tegenover. Het publiek zorgde misschien wel voor het mooiste moment van vaderlandse zijde: een eerbetoon aan de overleden ‘Oranje-generaal’, met een fraai applaus en de supporter afgebeeld op een spandoek.

Het optreden tegen Griekenland geeft weinig hoop voor de WK-kwalificatiereeks. Dinsdag wacht een uitwedstrijd tegen Zweden. Het is een reeks waarin Oranje zich moet revancheren na de compleet mislukte kwalificatiecampagne voor het EK. De druk is nu al enorm.

Marco van Basten en Danny Blind nu nog even naast elkaar. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Marco van Basten en Danny Blind nu nog even naast elkaar. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Jackie Chan krijgt ere-Oscar

Jackie Chan wordt onderscheiden met een speciale Oscar. De acteur en regisseur krijgt de zogenaamde honorary award voor zijn bijzondere verdiensten voor het filmvak. Ook casting director Lynn Stalmaster, documentairemaker Frederick Wiseman en film editor Anne V. Coates krijgen de onderscheiding voor hun werk, meldt The Hollywood Reporter.

Jackie Chan (62) is acteur, regisseur, schrijver en producer. Hij speelde in meer dan dertig vechtsportfilms in zijn geboortestad Hongkong voordat hij in 1996 in Hollywood debuteerde in Rumble in the Bronx. Later was hij te zien in onder meer de Rush Hour films, Shanghai Noon, Around the World in 80 Days en The Karate Kid remake. Ook leende hij zijn stem aan de Kung Fu Panda films.

De ere-Oscars worden uitgereikt op het jaarlijkse Governors Awards gala dat op 12 november in de Grand Ballroom in Hollywood wordt gehouden.

Jackie Chan krijgt ere-Oscar
Jackie Chan krijgt ere-Oscar (Foto: BuzzE)

Videobellen in Facebook Messenger

Facebook Messenger krijgt een nieuwe feature. Gebruikers kunnen al chatten en foto's delen, maar straks kunnen ze ook videobellen. Instant Video, noemde Facebook het in de aankondiging van donderdag. "We hebben allemaal een videocamera en internetverbinding in onze zak, video is deel van het dagelijks leven", aldus Facebook.

Om te kunnen beeldbellen, moeten gebruikers de laatste versie van Messenger voor iOS of Android installeren. In de bovenhoek van een chat staat dan een video-icoon.

Videobellen in Facebook Messenger
Videobellen in Facebook Messenger (Foto: BuzzT)

Jostiband vult Ziggo Dome met halfeeuwfeest

In een uitverkochte Ziggo Dome viert de Jostiband maandagavond zijn vijftigjarig bestaan. Met tal van bekende artiesten speelt de band van verstandelijk gehandicapten onder anderen voor koning Willem-Alexander. Daarmee gaat voor de Jostiband een droom in vervulling.

"Onze cliënten hebben de droom om in de Ziggo Dome te staan en we hebben ze dat zelf laten organiseren", zegt Jenna Baeten van zorgorganisatie Ipse de Bruggen, waaronder de Jostiband valt. "We denken niet in beperkingen, maar in kansen. Dus we hebben een groepje samengesteld dat de catering regelt, een groepje voor het decor en anderen doen de techniek. Ze hebben ook zelf de artiesten gevraagd om mee te spelen, zijn nog bij Albert Verlinde geweest om zijn hulp te vragen."

De zangers Guus Meeuwis, René Froger, Ellen ten Damme, Gerard Joling en Maan, harpist Remy van Kesteren en violiste Lisa Jacobs delen maandag belangeloos het podium met de Jostiband. Die komt zelf met 118 van de 142 bandleden. "Het wordt sowieso een spektakel", verwacht Baeten. Art Rooijakkers presenteert het concert, dat op 10 september op NPO2 wordt uitgezonden.

Medisch team
In de concerthal luisteren 11.000 mensen naar de band, van wie driehonderd mensen in een rolstoel komen. Baeten: "Er komt een heel medisch team mee om het te organiseren. De bandleden zelf worden natuurlijk ook ondersteund, alleen op het podium staan al zeven begeleiders."

Hoewel het concert zelfs voor de Jostiband wel heel bijzonder is, zijn de muzikanten wel wat gewend. "Ze hebben eerder een Oranjeconcert gegeven voor toen koningin Beatrix. En ze hebben bijvoorbeeld eens opgetreden in Kiev. Dat was mooi, om in een land te komen waar zo anders wordt gekeken naar mensen met een verstandelijke beperking. Daar gaat het heel anders dan bij ons, waar we willen laten zien wat ze kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen.''

Jostiband vult Ziggo Dome met halfeeuwfeest
Jostiband vult Ziggo Dome met halfeeuwfeest (Foto: BuzzE)

Rousseff in beroep tegen afzetting

De gewezen Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft donderdag bij het hooggerechtshof beroep aangetekend tegen haar afzetting door de Senaat.

Het is niet de eerste keer dat Rousseff naar het hooggerechtshof stapt, maar al haar eerdere klachten over de afzettingszaak tegen haar werden door het hof verworpen. De kans dat de rechters de stemming van de Senaat terugdraaien is nihil, zegt politiek analist Thiago de Aragao. "Dit is een voorspelbaar verzoek, maar de kans op succes is zeer, zeer klein."

Zelfs als ze in het gelijk wordt gesteld, krijgt Rousseff niet automatisch haar baan terug. De zaak in de Senaat zal dan over moeten en Michel Temer, die na de afzetting aantrad als president, zou dan weer interim-president worden.

Rousseff in beroep tegen afzetting
Rousseff in beroep tegen afzetting (Foto: ANP)

Kroes: aanpak Apple niet de juiste manier

Oud-eurocommissaris Neelie Kroes heeft kritiek op de aanpak van Apple door de huidige bewindvoerders in Brussel. Kroes vindt het argument van oneerlijke staatssteun niet de juiste manier om belastingontwijking aan te pakken, zei ze donderdag in een interview met de Britse krant The Guardian.

"In plaats van een handjevol landen en bedrijven na te jagen omwille van het verleden, zouden we ons nu moeten focussen op het creëren van een eerlijk belastingsysteem voor de toekomst", aldus Kroes, die zelf van 2004 tot 2010 verantwoordelijk was voor de post mededinging.

Eurocommissaris Margrethe Vestager, die nu over mededinging gaat, eiste dinsdag dat de Ierse fiscus 13 miljard euro plus rente van Apple terugvordert. De Amerikaanse technologiegigant zou jarenlang veel te weinig belasting hebben betaald.

Volgens Kroes gaat de Europese Commissie met die redenering echter lijnrecht in tegen een fundamenteel principe uit het belastingrecht, namelijk dat belastingregels nooit met terugwerkende kracht gewijzigd mogen worden. Net als burgers moeten bedrijven van tevoren weten hoeveel belasting zij moeten betalen, aldus de oud-politica.

Kroes: aanpak Apple niet de juiste manier
Kroes: aanpak Apple niet de juiste manier (Foto: ANP)

Florida zet zich schrap voor orkaan

Inwoners van de Amerikaanse staat Florida bereiden zich voor op de komst van Hermine, de eerste orkaan die de staat waarschijnlijk zal treffen in ruim tien jaar. Mensen slaan massaal voedsel in en laaggelegen gebieden zijn geëvacueerd. Gouverneur Rick Scott waarschuwt voor een "levensgevaarlijke storm". Hermine komt naar verwachting donderdagavond of vrijdagochtend lokale tijd aan land in het noordoosten van de staat.

De autoriteiten hebben in 51 van de 67 gemeenten in Florida de noodtoestand uitgeroepen. Als Hermine aan land komt, kan er in delen van de staat meer dan 50 centimeter regen vallen. "Dit is een dodelijke, levensbedreigende storm", zei Scott. Achtduizend militairen van de Nationale Garde zijn ingezet om te helpen voorzorgsmaatregelen te treffen.

Meerdere staten lopen gevaar. Hermine zal na Florida waarschijnlijk onder meer doortrekken naar Georgia. Ook voor delen van North Carolina zijn stormwaarschuwingen van kracht.

Florida zet zich schrap voor orkaan
Florida zet zich schrap voor orkaan (Foto: ANP)

Australië en Zuid-Korea starten finaleronde kwalificatie WK met zege

In Azië is begonnen met de finaleronde van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018. Twaalf landen strijden om 4,5 ticket voor de mondiale eindronde. De twaalf landen zijn verdeeld over twee groepen van zes en de beste twee per groep mogen naar Rusland. Voor de nummers drie wachten de play-offs. 

Zuid-Korea is het toernooi goed begonnen. Thuis werd er met 3-2 gewonnen van China. De Zuid-Koreanen werden al vroeg geholpen door een eigen doelpunt van de Chinese aanvoerder Zheng Zhi. In de tweede helft werd het 2-0 en 3-0 door respectievelijk Lee Chungyong en Koo Jacheol. China kwam nog terug door treffers van de Yu-Hai, de speler die bij Vitesse speelde, en een vrije trap van Hao Junmin. De gelijkmaker zat er niet meer in. 

In groep B is Australië de kwalificatiereeks begonnen met een overwinning. Er was een grote rol voor spits Tomi Juric. Tegen Irak stond de aanvaller die afgelopen seizoen voor Roda JC speelde met een assist aan de basis van de openingstreffer van Massimo Luongo en zorgde hij in Perth zelf voor de eindstand: 2-0.  

Japan begon de kwalificatiereeks donderdag met een nederlaag. Een goal van Keisuke Honda (oud-speler VVV Venlo) bleek voor eigen publiek niet genoeg. De Japanners gingen uiteindelijk met 1-2 onderuit tegen de Verenigde Arabische Emiraten. 

Update 21.33 uur

Bert van Marwijk is met Saudi-Arabië het kwalificatietoernooi goed begonnen. Het land won thuis met 1-0 van Thialand. De beslissing viel pas in de 84e minuut van de wedstrijd. Nawaf al Abid schoot vanaf elf meter raak en daarmee bleven de drie punten thuis in Saudi-Arabië. 

Uitslagen kwalificatie WK 2018 Azië - finaleronde - eerste speelronde

Groep Thuis Uit Uitslag
A Zuid-Korea China 3-2
A Uzbekistan Syrië 1-0 
A Iran Qatar 2-0
B Japan UAE 1-2
B Australië Irak 2-0
B Saudi-Arabië Thailand 1-0

D66 op de bres voor draagmoederschap homo's

Het moet voor Nederlandse homostellen eenvoudiger worden om ouders te worden met hulp van een draagmoeder. Daarom wil D66 dat een bepaalde technologie ook beschikbaar komt voor homoparen. Daarvoor is nodig dat de eis vervalt dat beide ouders de biologische ouder zijn. Door deze eis kunnen nu nog alleen heterostellen van de techniek gebruikmaken.

Vera Bergkamp van D66 wil het bespreken met de Tweede Kamer en de ministers van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid. Behalve de eis dat beide ouders ook echt de ouder zijn, moet er voor de behandeling in kwestie nu ook een medische noodzaak worden aangewezen, bijvoorbeeld een niet-werkende baarmoeder.

Volgens Bergkamp gaan homostellen voor het zogenoemde hoogtechnologisch draagmoederschap naar het buitenland. Dat zou volgens haar niet nodig moeten zijn. De tijd is rijp nu de Staatscommissie Herijking ouderschap zich buigt over vraagstukken over afstamming, het meerouderschap, meeroudergezag en het draagmoederschap

D66 op de bres voor draagmoederschap homo's
D66 op de bres voor draagmoederschap homo's (Foto: ANP)

Geil blondje (20) dakloos na luide seks

Heb je toevallig nog een plekje vrij op je zolderkamer en heb je geen gevoel meer in je handen? Neem dan Katja Krasavice in huis! De twintigjarige blondine uit Leipzig is namelijk haar huis uitgezet omdat ze zich iets te luid heeft laten uitwonen.

De Duitse Katja is wereldberoemd in eigen land. Via haar socialmedia-accounts slingert ze de ene geile pornovideo na de andere op het web, alwaar duizenden volgers zich verlustigen aan haar enorme tieten.

Voorlopig heeft ze haar laatste filmpje gemaakt. Ze is namelijk op straat gezet wegens te luide seks op onmogelijke tijdstippen. "Ik heb waarschijnlijk de uurtjes waarin ik stil moet zijn genegeerd", verklaart ze in haar laatste video. "Maar ik kan het niet helpen."

Katja is dus naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen. "Deze keer zal ik vooraf kennismaken met de nieuwe buren", zo belooft ze plechtig.


T*TTEN zeigen in Berlin? | Katja Krasavice door hakan20demircimii

Schippers kan geen revanche nemen op Thompson

Dafne Schippers heeft bij de Diamond League in Zürich geen revanche kunnen nemen op Elaine Thompson. De Jamaicaanse was de Nederlandse vorige maand in de olympische finale van de 200 meter nipt te snel af en ook in Zwitserland won Thompson. 

Schippers kende in Zürich een goede start, maar kon op het rechte stuk niet goed doortrekken. Thompson kwam er zelfs langs en voorbij en snelde met een fantastische tijd van 21,85 seconden over de finish. Schippers volgde krap een honderdste van een seconde later, terwijl de Amerikaanse Allyson Felix met 22,02 derde werd.

Schippers pakt wel het eindklassement in de Diamond Race. 

Woning Freddie Mercury cultureel erfgoed

Het huis waar Freddie Mercury woonde in de tijd dat hij zijn Queen-bandleden Brian May en Roger Taylor voor het eerst ontmoette, is uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Dat meldt Evening Standard. Het gezin Bulsara nam in 1964 zijn intrek in het bescheiden rijtjeshuis in Feltham toen het overkwam uit Zanzibar. Freddie, die werd geboren als Farrokh Bulsara, was toen zeventien jaar.

Op de woning werd donderdag een plaquette van English Heritage onthuld met de tekst: Freddie Mercury (Fred Bulsara) 1946-1991 Singer and Songwriter lived here. "Het is een voorrecht om te helpen bij het plaatsen van deze kleine herinnering op het huis van Freddies ouders", zei Brian May, aanwezig bij de onthulling door Freddies zus Kashmira Cooke.

"Mam en ik zijn zo trots en blij. Hij zou dat stiekem ook zijn geweest", aldus Kashmira. Mercury, die 25 jaar geleden overleed, zou aanstaande maandag zeventig jaar zijn geworden.

Woning Freddie Mercury cultureel erfgoed
Woning Freddie Mercury cultureel erfgoed (Foto: BuzzE)

Snel internet voor Gronings aardbevingsgebied

De bewoners van het aardbevingsgebied in de provincie Groningen krijgen zo snel mogelijk de beschikking over snel internet. De provincie Groningen en andere partners leggen daarvoor 40 miljoen euro aan subsidie en leningen op tafel.

De negen gemeenten in het aardbevingsgebied komen als eerste aan de beurt, zo is de bedoeling. Met de subsidie kunnen Groningers zonder breedbandverbinding straks ook beschikken over snel internet. Het is de bedoeling dat eind 2018 de circa 14.000 adressen zijn ontsloten, die nu nog met een trage verbinding te maken hebben.

Volgens de provincie komt het nog vaak voor dat ondernemers worden beperkt in hun werkzaamheden of dat scholieren hun huiswerk niet kunnen maken omdat het internet te traag is. Het kost ongeveer 57 miljoen euro om die gebieden te ontsluiten. Voor telecomaanbieders of bewonersinitiatieven is het zonder subsidie niet rendabel in het buitengebied breedbandinternet aan te leggen.

Snel internet voor Gronings aardbevingsgebied
Snel internet voor Gronings aardbevingsgebied (Foto: BuzzT)

Mannenharten, Rokjesdag in race Publiekskalf

Mannenharten 2, Rokjesdag, Bon Bini Holland, Ja, ik wil! en Dummie de Mummie en de sfinx van Shakaba maken dit jaar kans op de Gouden Kalf van het Publiek. Dat maakte het Nederlands Film Festival donderdagavond bekend.

De films zijn de vijf best bezochte Nederlandse bioscoopfilms van het afgelopen jaar en maken daarmee kans op het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek. Tot 29 september middernacht kan via goudenkalfvanhetpubliek.nl gestemd worden. Een dag later wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Gouden Kalveren Gala.

Vorig jaar ging het Publiekskalf naar de kinderfilm De club van Sinterklaas & het pratende paard. Naast de onderscheiding van het publiek ontvangt de producent van de winnende film een bedrag van 30.000 euro. Ook de nummer twee en drie krijgen een geldbedrag, van respectievelijk 20.000 euro en 10.000 euro.

Mannenharten, Rokjesdag in race Publiekskalf
Mannenharten, Rokjesdag in race Publiekskalf (Foto: BuzzE)

'Hillary-hacker' veroordeeld

Een Roemeense hacker die claimde dat hij de mailservers van de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton had gekraakt, is donderdag veroordeeld. Marcel Lehel Lazar, alias Guccifer, kreeg 52 maanden celstraf in de Verenigde Staten. Justitie ontkent overigens dat Clinton onder de gedupeerden is.

Guccifer heeft toegegeven dat hij doordrong tot de mailboxen en accounts op sociale media van ongeveer honderd Amerikanen. Zo kraakte hij de mailbox van Sidney Blumenthal, een adviseur van oud-president Bill Clinton. Blumenthal mailde regelmatig met Hillary Clinton, toen zij minister van Buitenlandse Zaken was. Dat ging onder meer over de aanval op een Amerikaans consulaat in Benghazi. Door die hack kwam aan het licht dat Clinton een privémailadres had gebruikt in plaats van haar officiële regeringsaccount.

Een andere gedupeerde is volgens justitie "een direct familielid van twee voormalige Amerikaanse presidenten". Dit is vermoedelijk Dorothy Bush Koch, dochter van George Bush sr. en zus van George W. Bush.

Uitgeleverd

Guccifer maakte de e-mails, medische informatie, financiële gegevens en privéfoto's van zijn slachtoffers openbaar.

Guccifer is schuldig bevonden aan computervredebreuk en identiteitsfraude. Guccifer had in 2014 zeven jaar cel gekregen in Roemenië. Na veroordeling werd hij uitgeleverd aan Amerika.

'Hillary-hacker' veroordeeld
'Hillary-hacker' veroordeeld (Foto: ANP)

Frank Masmeijer moet werken aan familieband

Frank Masmeijer zei vorig jaar nog dat zijn gezin hechter is geworden door zijn tijd in de bak, maar nu blijkt dat er nog aan de familieband gewerkt moet worden. "Als ik eerlijk ben zijn we heel sterk en houden we heel veel van elkaar, maar is er op dit moment geen eenheid in de familie", zei Frank donderdag in een interview met RTL Boulevard.

"Die eenheid in de familie moet terugkomen", vindt de voormalige showmaster die in oktober 2014 werd gearresteerd in België en maandenlang in voorarrest zat op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. "We overleven, gaan door en moeten bouwen aan iets."

Volgens Franks vrouw Sandra moet de oud-presentator 'eerst zelf weer in het reine komen'. "Alles in zijn hoofd moet goed komen voordat hij weer aan zijn gezin of aan andere mensen liefde kan geven."

Onschuld

Frank is 'ongerust' over de rechtszaak tegen hem, die volgend jaar begint. "Ik zal blij zijn als er uiteindelijk een uitspraak is en we verder kunnen." Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn, iets waar Sandra nooit aan heeft getwijfeld. "Hij zei waarvan hij werd verdacht en dat het allemaal niet zo is. Je gaat er toch vanuit dat hij het niet heeft gedaan."

Desondanks was Sandra boos op Frank. "Maar hij kon er ook niets aan doen." Sandra heeft altijd geloofd in de onschuld van haar man en daar nooit een discussie over gevoerd. "Zeker niet toen hij in de gevangenis zat."

Frank Masmeijer moet werken aan familieband
Frank Masmeijer moet werken aan familieband (Foto: BuzzE)

Geld voor belangrijke monumenten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 54,5 miljoen euro subsidie toegekend aan eigenaren van rijksmonumenten voor de instandhouding daarvan.

Flink in de prijzen vallen met name twee belangrijke en historische kerken. Dat zijn de beroemde Sint Jan in Den Bosch en de altijd door restauratieproblemen geteisterde Eusebius in Arnhem. De kathedrale basiliek van Sint Jan Evangelist in Den Bosch krijgt bijna 2,7 miljoen uit de pot. De Grote of Eusebiuskerk ontvangt bijna 2 miljoen.

Deze kerk is hét icoon van Arnhem. De toren geeft de skyline van de stad niet alleen het markante karakter, maar is ook symbool van haar ontworsteling aan de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog. De vijftiende-eeuwse kerk werd zwaar getroffen bij de Slag om Arnhem in 1944.

Kurhaus
Het zijn niet alleen kerken waar veel geld naartoe gaat. Voor het Kurhaus in Scheveningen, legendarisch hotel aan zee en ooit dito muziekzaal, is er bijna 9 ton. Voor Slot Zeist is meer dan 6,5 ton beschikbaar en voor Kasteel De Haar in Haarzuilens dik 6 ton.

De Zeelandbrug staat op de lijst met subsidies voor ruim 9 ton, de abdijgebouwen Rolduc bij Kerkrade voor meer dan een half miljoen.

Een kleine 4 ton gaat naar het Olympisch Stadion in Amsterdam. Bijna net zoveel is er voor het Concertgebouw daar. Voor het Scheepvaarthuis in de hoofdstad is er zelfs meer dan een half miljoen.

Geld voor belangrijke monumenten
Geld voor belangrijke monumenten (Foto: ANP)

Weerman Piet Paulusma trots op miniversie

Piet Paulusma is heel trots dat hij sinds donderdag in miniatuur te vinden is in Madurodam. De weerman van SBS6 kreeg een poppetje in de miniatuurstad in Den Haag ter gelegenheid van zijn jubileum bij de zender. Piet laat al twintig jaar weten wat het weer van morgen wordt.

"Ik ben een van de vijftien die daar staat", glunderde Piet in RTL Boulevard over zijn miniatuurversie. "Dat is uniek en daar ben ik trots op." De Fries is ook in zijn nopjes met zijn jubileum. "Ik ben er ook trots op dat ik zo lang het weer heb kunnen doen bij SBS, ik heb het bijna elke dag gedaan."

Weerman Piet Paulusma trots op miniversie
Weerman Piet Paulusma trots op miniversie (Foto: BuzzE)

Zoet start onder de lat, Sneijder aanvoerder

Jeroen Zoet begint vanavond onder de lat bij de oefeninterland tussen Nederland en Griekenland. De sluitpost van PSV ziet zijn goede spel beloond worden met een basisplaats en houdt Jasper Cillessen en Maarten Stekelenburg achter zich.

Daarnaast verraste bondscoach Danny Blind ook met de aanstelling van de captain. Wesley Sneijder draagt in het duel met de Grieken de aanvoerdersband, waar op Twitter ook de namen van Kevin Strootman en Jeffrey Bruma rondgingen.

Mortal Kombat XL komt naar pc

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt vandaag aan dat Mortal Kombat XL op 4 oktober 2016 beschikbaar is voor pc.

Deze versie van het spel is oorspronkelijk ontwikkeld door NetherRealm Studios en is door Qloc aangepast voor pc. Spelers die al beschikken over de pc-versie van Mortal Kombat X kunnen op 4 oktober gratis de nieuwste patch downloaden, waarmee ze toegang krijgen tot alle recente balans-updates en andere verbeteringen.

Mortal Kombat XL biedt het volledige Mortal Kombat X-spel en alle inhoud van de binnenkort te verschijnen Kombat Pack 2:

  • Gloednieuwe speelbare personages: de Xenomorph uit Alien, Leatherface uit de The Texas Chainsaw Massacre-horrorfilmserie, Triborg en Bo’Rai Cho
  • Apocalypse Skin Pack
  • Eerder verschenen inhoud waaronder de speelbare Goro, Brazil Skin Pack, Kold War Skin Pack en Kold War Scorpion Skin

Daarnaast bevat Mortal Kombat XL eerder verschenen downloadbare content uit de oorspronkelijke Kombat Pack:

  • Speelbare personages Predator, Jason Voorhees, Tremor en Tanya, inclusief drie thema-skins per personage
  • Samurai Skin Pack

Philips leert consumenten poetsen

Philips blijft zich verder ontwikkelen als leverancier van apparaten die mensen helpen hun gezondheid te verbeteren. Op techbeurs IFA in Berlijn presenteerde het in zorgtechnologie gespecialiseerde concern donderdag een volgende groep 'slimme' toepassingen voor huis-tuin-en-keukengebruik. Een slimme tandenborstel, waarbij Philips zich opwerpt als poetshulp, sprong daarbij in het oog.

Via de 'connected' tandenborstel wordt het mogelijk om tandartsen en mondhygiënisten via een speciale app inzicht te geven in de de poetsprestaties en om hen waar nodig sturing te laten geven. Ook kunnen consumenten hun eigen poetsgedrag via de smartphone inzien en verbeteren. De toepassing is gebaseerd op de poetshulp voor kinderen die een jaar geleden werd gelanceerd.

Ook komt er een speciaal platform voor jonge ouders, waarop gegevens van onder meer slimme thermometers en babymonitors gekoppeld worden met informatie over voedings- en slaappatronen. Ook hier is het mogelijk de informatie met specialisten te delen. Hetzelfde geldt voor een app voor hartgezondheid en een speciale 'smart' toepassing voor slaaptherapie.

Uitdaging
"De mogelijkheden zijn eindeloos", zei Pieter Nota, topman van Philips Personal Health en tevens eindverantwoordelijk voor de marketing van het concern. Hij weet dat Philips voor het grote publiek nog altijd vooral bekendstaat als de maker van koffiezetapparaten, scheerapparaten en andere consumentenelektronica en minder als producent van de medische apparatuur. "Voor de kant die wij op willen is het zaak die slag te maken. Daar zit de komende tijd de uitdaging."

Zo startte Philips onlangs een omvangrijke mediacampagne om dat doel te bereiken. Maar ook via specialisten hoopt het concern een voet tussen de deur te krijgen, "Wij hebben data waarmee we kunnen aantonen dat onze aanpak werkt. Het is zaak om daar een vertaalslag te maken richting consumenten." Nota gaf niet prijs hoeveel geld is gemoeid met de campagnes. "Maar het mag duidelijk zijn dat Philips miljoenen investeert in marketing en dat ook zal blijven doen."

Philips leert consumenten poetsen
Philips leert consumenten poetsen (Foto: ANP)

Consumententak blijft belangrijk voor TomTom

TomTom blijft onverminderd consumentenapparatuur zoals navigatiekastjes, fitnesstrackers en smartwatches ontwikkelen, ook al wordt er momenteel meer geld verdiend met de verkoop van diensten en producten aan bedrijven. Volgens medeoprichter Peter Frans Pauwels van TomTom is er voldoende vraag. Daarnaast is de divisie belangrijk voor het doorontwikkelen en testen van producten.

TomTom wordt steeds minder afhankelijk van de verkoop van apparaten en dat komt de winstgevendheid van het bedrijf ten goede. Over het afgelopen kwartaal steeg de winst, terwijl de omzet nagenoeg gelijk bleef. Daarbij groeien de divisies automotive en telematics (wagenparkbeheer), terwijl de omzet van de consumentendivisie al jaren daalt. Afgelopen halfjaar boekte de consumententak ook een negatief bedrijfsresultaat.

Pauwels is er echter van overtuigd dat die neerwaartse spiraal doorbroken kan worden. "Zeker met wearables zijn we actief in een markt die met dubbele cijfers groeit." Ook heeft TomTom volgens hem de benodigde kennis en de kunde in huis en is er goed contact met grote partijen als Amazon en MediaMarkt voor het vermarkten van consumentenapparatuur. "Dan moeten we toch het tij kunnen keren", meent hij. "Zo snel mogelijk."

Voor Pauwels komt het overigens niet als een verrassing dat bijvoorbeeld de verkoop van de navigatiekastjes al jaren daalt. "Bij de lancering van het product jaren terug hadden we al ingecalculeerd dat het product een tijdelijke oplossing zou zijn", aldus Pauwels. Op jaarbasis is de markt voor navigatiekastjes nog altijd goed voor 7 tot 8 miljoen stuks. "De daling gaat daarmee minder hard dan gedacht."

TomTom introduceerde donderdag op techbeurs IFA in Berlijn een zevental nieuwe producten. Niet eerder werden op die schaal producten gelanceerd. Dat geeft volgens Pauwels ook het belang weer dat TomTom hecht aan de consumententak.

De data die het navigatiebedrijf via de apparaten verzamelt, worden ook weer gebruikt worden om nieuwe producten te ontwikkelen. Daarmee bestaat volgens Pauwels de ene divisie bij de gratie van de ander. "En dat blijft zo."

Consumententak blijft belangrijk voor TomTom
Consumententak blijft belangrijk voor TomTom (Foto: BuzzT)

Nieuwe plaat Kensington heet Control

Het nieuwe album van Kensington verschijnt op 28 oktober en heet Control. Dat maakte de Utrechtse band donderdag bekend via Twitter. Kensington bracht ook meteen de eerste single van Control uit, Do I Ever.

"Ik vind het wel spannend, ja", gaf gitarist Casper Starreveld toe op 3FM, de eerste radiozender waar Do I Ever donderdagmiddag te horen was. "Wat je vroeger altijd had op zaterdagochtend als je een belangrijke wedstrijd moest voetballen. Je hebt er zin in, maar het is ook wel spannend."

Do I Ever gaat volgens Casper over 'je vuist in de lucht steken'. "Jezelf afvragen of je veranderd bent of niet, maar er wel gewoon voor gaan, wat je ook doet." Volgens de gitarist zit er 'een zeker autobiografische lading' in het nummer.

Comfortzone
De single is het eerste voorproefje van Control, het vierde album van Kensington. Die plaat werd grotendeels opgenomen in Rome. "Gewoon voor het avontuur. We vonden het een mooie stad", vertelde Casper over de keuze voor de opnamelocatie. "Sowieso het niet thuis zijn, uit je comfortzone, dat helpt ons altijd in het maken van nieuwe dingen. Dat heeft hopelijk ook zijn weerslag gehad op de muziek."

De albumtitel slaat niet alleen op de controle die Kensington zelf hield. "We hebben een hele hoop zelf gedaan, ja." De naam slaat ook op 'een bepaald punt in je leven of carrière waarop er een soort risico is dat je de controle verliest'. "Maar het is ook heel fijn om heel goed de controle te houden. Die balans daartussen vind ik heel spannend."

Nieuwe plaat Kensington heet Control
Nieuwe plaat Kensington heet Control (Foto: BuzzE)

Gratis en betaalde DLC voor Total War: Warhammer

Total War: Warhammer krijgt vandaag gratis DLC met de verschijning van Vlad von Carstien als heer van de Vampire Counts. Deze nieuwe Legendary Lord heeft zijn eigen vaardigheden, eigenschappen en quest chain. Daarnaast krijgt iedere bezitter van het spel vijf nieuwe battle maps.

Voor meer informatie over Vlad von Carstein kun je onderstaande nieuwe 'let’s play' bekijken waarin alle unieke kenmerken van deze Legendary Lord worden onthuld.

Vandaag verschijnt ook de nieuwe betaalde DLC genaamd The Grim & The Grave. Deze voegt Volkmar the Grim toe aan het Empire, en Helman Ghorst aan de Vampire Counts. Daarnaast voegt The Grim & The Grave twee nieuwe lord-types toe aan de game. De Vampire Counts ontvangen de Strigoi Ghoul King, terwijl de Arch Lector, als machtigste van alle warrior priests, toetreedt tot het Empire.

The Grim & The Grave bevat het volgende:

  • Twee nieuwe Legendary Lords, met nieuwe quest chains, magische voorwerpen en skill trees
  • Twee nieuwe Lord-types
  • Vijf gloednieuwe gevechtseenheden + varianten
  • 18 elitaire Regiments of Renown

Naast de DLC en gratis content is vandaag een nieuwe update gelanceerd voor Total War: Warhammer. Deze brengt diverse tweaks, correcties en balansgerichte aanpassingen. Een volledig overzicht van de update vind je hier.

Crimineel New Bordeaux mollen in Mafia 3

2K en Hangar 13 komen vandaag met de tweede trailer in de Mafia III – The World of New Bordeaux Gameplay Video Series. De serie laat de mafiose activiteiten zien die je als Lincoln Clay kunt ontmantelen in New Bordeaux, de gefictionaliseerde versie van New Orleans.

In onderstaande video kom je meer te weten over hoe New Bordeaux in 1968 een veilige haven was voor criminelen, en gaat in op de verschillende mafiose activiteiten en schuilplaatsen die Lincoln Clay in het spel mag gaan slopen.

Mafia 3 komt uit op 7 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Onze indrukken van Gamescom kun je hier lezen.

Sampdoria-voorzitter door het lint dankzij transferdeadline-stress

De transferdeadline van afgelopen nacht zorgde bij veel clubs voor stress, paniek en drukte. Tot enkele secondes voor middernacht werden er talloze transfers afgerond of bijna afgerond en van alle bijbehorende media-aandacht wordt niet iedereen even blij, zo liet Sampdoria-voorzitter Massimo Ferrero merken.

Ferrero is opvallende verschijning in het Italiaanse voetbal en toen hij gisteren een vraag van een journaliste kreeg over de laatste dag van het transferciscus liet hij duidelijk merken dat hij er helemaal gek van werd:

Weer Belgisch succes in Vuelta

De Belgen blijven succes houden dit jaar in de Vuelta. De twaalfde etappe vanmiddag is gewonnen door Jens Keukeleire. De renner van Orica was de snelste in de sprint van het uitgedunde peloton. Nairo Quintana behield de leiderstrui.

Aanvankelijk leek een andere Belg, Dries Devenyns, er met de dagzege vandoor te gaan. Hij werd echter op een kilometer van de streep bijgehaald. In de eindsprint was Keukeleire vervolgens Maxime Bouet en Fabio Felline duidelijk de baas.

Quintana heeft in het algemeen klassement 54 seconden voorsprong op Christopher Froome en ruim een minuut op Alejandro Valverde.

Veel modi in Mario Party: Star Rush

Nintendo komt 7 oktober met Mario Party: Star Rush voor Nintendo 3DS. De game kent nieuwe gameplay, nieuwe minigames en uiteraard nieuwe modi. In een trailer laat Nintendo het allemaal zien, welke hieronder te bekijken is.

In Mario Party: Star Rush zijn er geen beurten meer, maar speelt iedereen tegelijkertijd. De games gaan dus sneller en tactiek speelt een grotere rol. Modi zijn onder andere Coinathlon, waarin je zoveel mogelijk coins moet verzamelen, en Mario Shuffle, waarin je poppetjes door een traject moet loodsen.

Nintendo komt met een speciale gratis download, genaamd Mario Party: Star Rush Party Guest, waarmee je gratis de volledige multiplayer kunt spelen met iemand die de game wel heeft. Je hebt dus slechts één exemplaar nodig om alles met zijn vieren te kunnen spelen.

Volgend jaar uitgebreid sporten met Mario

Nintendo komt volgend jaar met Mario Sports Superstars, een bundel van vijf Mario Sports-titels. Nintendo 3DS-eigenaren kunnen volgend jaar los met voetbal, honkbal, tennis, golf en paardrijden.

Diepgang wordt beloofd door Nintendo. Zo zullen we voetbal gewoon 11 tegen 11 spelen en is er voldoende om te leren in de sporten. De game kent lokale en online multiplayer, dus tegenstanders genoeg om te verslaan.

Mario Sports Superstars lanceert in de lente van volgend jaar. De eerste beelden kun je hieronder bewonderen.

Rattata komt je lastig vallen in Pokémon Sun en Moon

Pokémon Sun en Pokémon Moon introduceren oude Pokémon, maar dan in een nieuw jasje. De nieuwste toevoeging is Alolan Rattata. Alsof we die vroeger en nu in Pokémon GO nog niet hebben gevangen...

Alolan Rattata heeft het Dark/Normal-type en heeft leren lopen op zijn achterpoten. Afijn, tijdens de Nintendo Direct heeft Nintendo ook meer laten zien van de nieuwe Z-moves, die te activeren zijn met speciale items. Gamers die er op tijd bij zijn (voor 11 januari) kunnen een Munchlax downloaden met een Snorlium Z. Wanneer Munchlax evolueert in Snorlax, kan deze een unieke Z-move gebruiken.

Bekijk het allemaal hieronder. Het volgende Pokémon-nieuws wordt op 6 september verwacht. Pokémon Sun en Moon lanceren 23 november voor Nintendo 3DS

Super Mario Maker gaat portable

Het succesvolle Super Mario Maker komt naar Nintendo 3DS. De game, waarin spelers hun eigen levels kunnen maken, komt met vrijwel alle assests die beschikbaar zijn voor Wii U naar 3DS. De game lanceert op 2 december.

Er zijn wel een paar verschillen ten opzichte van de Wii U-versie. Zo is het niet mogelijk om levels op te zoeken met hun Level-ID en is de ?-Mushroom uit de game verwijderd. Wel zijn levels van de Wii U-versie speelbaar, maar niet allemaal. Wegens het draagbare-formaat, wordt het mogelijk om lokaal levels uit te wisselen (en via StreetPass) en samen levels te maken. Het wordt niet mogelijk om levels gemaakt op Nintendo 3DS online te delen met anderen.

De eerste beelden kun je hieronder vinden.

Pikmin komt naar Nintendo 3DS

Nintendo heeft Pikmin aangekondigd voor Nintendo 3DS. Het betreft een sidescrolling-actiegame waarin je snel moet handelen om vijanden te verslaan en obstakels uit de weg te ruimen. De game lanceert ergens in 2017.

Veel is nog niet bekend van de game, behalve dan dat elke Pikmin (zoals gebruikelijk) zijn eigen specialiteit heeft. Rode Pikmin zijn immuun voor vuur, blauwe Pikmin houden van water en gele Pikmin doen niet onder voor een beetje elektriciteit. De eerste beelden van de game kun je hieronder vinden.

Het is niet duidelijk of dit de game is waar Miyamoto het eerder over had, toen hij sprak over de opvolger van Pikmin 3. De tijd zal het leren.

Poochy en Yoshi's Woolly World aangekondigd

Naast Super Mario Maker komt ook Yoshi's Woolly World naar Nintendo 3DS. De game komt de markt op als Poochy & Yoshi's Woolly World en lanceert 3 februari 2017.

De game komt met alle levels van de Wii U-versie en een paar extra's. Zo zijn er speciale missies voor legendarische hond Poochy en krijgt deze ook zijn eigen amiibo. Daarnaast zijn er Poochy Puppies, die jou leiden naar de verborgen collectibles in de game. Als laatste zijn er veertig stop-motion video's in de maak die ook op de cartridge te vinden zijn.

De beelden zijn hieronder te vinden. Niet wegsmelten bij het wonder dat Poochy is.

Poochy amiibo

Amiibo vieren het dertigjarig bestaan van The Legend of Zelda

The Legend of Zelda bestaat dertig jaar en dat moet gevierd worden. Er komen op 2 december dit jaar vier nieuwe amiibo uit, die de verschillende tijdperken van The Legend of Zelda vieren.

De amiibo, gebasserd op de eerste game, Ocarina of Time en The Wind Waker functioneren als 'gewone' Link en Zelda-amiibo, maar krijgen een speciale functie in het nog te verschijnen Breath of the Wild. Er komt een speciaal pack waarin beide Wind Waker-amiibo zitten.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild lanceert ergens volgend jaar voor Nintendo Wii U en Nintendo NX.

Autoverkopen stevig weggezakt in augustus

De autoverkopen zijn in augustus wederom stevig afgenomen. Er werden in Nederland 27.110 nieuwe personenwagens op kenteken gezet, dik 12 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldden brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging donderdag.

Het gaat al de hele zomer minder met de autoverkopen, na een lichte opleving in het voorjaar. In juli was ook al sprake van een flinke terugval. Alles bij elkaar zijn er in de eerste zeven maanden van dit jaar ruim 252.000 auto's aan de man gebracht, ruim 5 procent minder dan vorig jaar rond deze tijd.

De merken die vorige maand het vaakst de showroom uitrolden waren Opel, Volkswagen, Renault, Peugeot en Ford. Vooral het model Opel Karl kon op veel belangstelling rekenen. Dealers hebben er meer dan duizend van verkocht.

Autoverkopen stevig weggezakt in augustus
Autoverkopen stevig weggezakt in augustus (Foto: ANP)

Ariana Grande bang voor ebola

Ariana Grande kwam woensdag niet opdagen op een benefietavond in New York omdat ze bang zou zijn besmet te raken met het ebolavirus. Zo beweert Daily News op basis van bronnen.

New Yorkers hielden deze week hun hart vast nadat bekend werd dat een lokale arts, Craig Spencer, het dodelijke virus had opgelopen in West-Afrika. De besmettelijke arts bleef gewoon doorwerken en maakte dagelijks gebruik van de metro en taxidienst Uber. Sommige inwoners van The Big Apple vrezen nu dat ze besmet zijn geraakt.

De manager van Ariana was wel aanwezig op de benefietavond en wilde verder niet reageren op de vraag waarom de zangeres niet present was. Veel aanwezigen waren teleurgesteld: "Ze voelden zich bekocht. Als jou verteld wordt dat iemand zoals Ariana Grande komt en ze komt dan niet dan is dat een verspilling van tijd voor sommige mensen", vertelde een aanwezige.

Het is niet de eerste keer dat Ariana Grande afzegt om ebola. Volgens bronnen annuleerde ze haar aanstaande optredens in Spanje ook vanwege angst besmet te worden met het virus.

Ariana Grande zegt bezoek af om angst ebola
Ariana Grande bang voor ebola (Foto: BuzzE)

Raket ontploft op Cape Canaveral

Op de Amerikaanse basis Cape Canaveral is donderdag een onbemande raket van het type Falcon 9 ontploft. Space X wilde de motoren aan een routinetest onderwerpen voor een lancering in het weekeinde. Wat er precies misging is niet bekend, ook niet of er slachtoffers zijn gevallen in de buurt van het platform.

Raket ontploft op Cape Canaveral
Raket ontploft op Cape Canaveral (Foto: ANP)

Gullit over KNVB: "Vertrouwen ernstig geschaad"

Ruud Gullit betwijfelt of hij binnenkort alsnog aan de slag gaat bij het Nederlands elftal. Toch sluit hij dat niet helemaal uit. Gullit was woensdag in Eindhoven, waar hij in een boekhandel zijn nieuwe boek 'Kijken naar voetbal' presenteerde en signeerde. "Ik heb een slecht gevoel overgehouden aan het contact met Van Breukelen en mijn vertrouwen in hem is ernstig geschaad", zei hij daar volgens de Telegraaf.

Toch staat wat hem betreft de deur naar Zeist nog een beetje open. "Zeg nooit nooit in het leven en misschien als de situatie bij de KNVB verandert en Danny doet opnieuw een beroep op me dan ga ik erover nadenken. Ik wil hem namelijk wel dolgraag helpen om met Oranje het verloren gegane terrein goed te maken."

Het Nederlands elftal werkte woensdag een besloten training af, in de aanloop naar de oefenwedstrijd van donderdagavond tegen Griekenland. Aanstaande dinsdag is Zweden (uit) de eerste tegenstander in de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland.

Kinderombudsvrouw zelf langs bij kinderen

De Kinderombudsvrouw gaat de komende zes weken op bezoek bij kinderen en jongeren om van hen zelf te horen hoe het met hen gaat en wat ze vinden wat er in Nederland beter kan of zou moeten veranderen. Ook is er op de site van de Kinderombudsman een enquête gezet waarin alle kinderen en jongeren van zich kunnen laten horen "Het is mijn taak om op te komen voor de rechten van kinderen. Om dat goed te kunnen doen, wil ik eerst van hen horen wat zij belangrijk vinden", zegt Margrite Kalverboer.

De Kinderombudsvrouw gaat tijdens haar tour onder meer op bezoek bij scholen, jeugdhulpinstellingen, buurthuizen en een ziekenhuis. Ook gaat zij in gesprek met kinderen en jongeren die slachtoffers zijn van kindermishandeling, kinderen van gescheiden ouders, kinderen die niet naar school gaan, vluchtelingenkinderen en kinderen die niet thuis kunnen wonen.

Kinderombudsvrouw zelf langs bij kinderen
Kinderombudsvrouw zelf langs bij kinderen (Foto: ANP)

Vanavond nieuw op tv: Kaaskop of mocro? en De week van PowNed

De vakantie is voorbij, en daarmee ook de tijd van alleen maar herhalingen op televisie. Alle grote zenders hebben hun najaarspresentatie gehouden, dus is het nu tijd om te genieten van allerlei nieuwe programma's. Wat is er vanavond nieuw op televisie?

Op de NPO3 zien we vanavond het eerste deel van het vierdelige egodocument Ajouad: kaaskop of mocro? In dit programma geeft Ajouad El Miloudi, bekend van Puberruil en Keuringsdienst van Waarde, een kijkje in het leven van een Nederlandse Marokkaan en gaat hij op zoek naar antwoorden binnen de Marokkaanse cultuur over onder andere liefde, seks en imago. Ook zoekt hij naar zijn ware identiteit. Hij is opgegroeid in beide culturen, en het is aan hem te bepalen welke het meest invloed op hem heeft, aldus Ajouad. Het programma start om 21:05. Op het forum is er een topic waar over dit programma gepraat kan worden.

PowNed is terug van weggeweest. Na te zijn gestopt met het dagelijkse PowNews in 2014, kwam er een wekelijkse late-night talkshow: Studio Powned. Dat was kijkcijfermatig geen succes, dus zijn ze nu weer terug met wat we van hen gewend zijn: nieuws. De Week van PowNed is vanaf vanavond elke donderdag te zien om 22:20 op NPO3. Wordt het weer zoals vanouds leuk, of zal het falen zoals Studio Powned? Erover praten kan hier.

Niet helemaal nieuw (want vorige week begonnen), maar toch waard om vermeld te worden: De Verenigde Staten van Eva, waarin Eva Jinek dwars door Amerika reist om Amerikanen beter te begrijpen, en te ontdekken of het land van haar jeugd nog bestaat. Vanavond staat vrijheid centraal, want wat betekent vrijheid en waar ligt de grens van vrijheid voor Amerikanen? Vanaf 22:20 op NPO1. Meepraten over het programma? Dat kan hier.

Waar kijk jij naar uit, wat ga jij kijken vanavond? Laat het weten in de reacties!

dFoto: ANP

Herstel positie pensioenfondsen nog te zwak

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is afgelopen maand iets verbeterd, door goede resultaten met beleggingen. Maar de stabilisatie vindt plaats op een te laag niveau, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt donderdag. Om grootschalige kortingen op de pensioenuitkeringen volgend jaar te voorkomen is fors meer herstel nodig, aldus de marktvorser.

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen is in augustus licht toegenomen tot 98 procent. Die graadmeter geeft aan in hoeverre de fondsen op basis van de actuele marktinformatie aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Bij het bepalen van de noodzaak van kortingen, eind dit jaar, zal echter worden gekeken naar de gemiddelde situatie bij de fondsen in de afgelopen twaalf maanden. Die zogeheten beleidsdekkingsgraad daalde afgelopen maand juist, naar eveneens 98 procent.

Herstel positie pensioenfondsen nog te zwak
Herstel positie pensioenfondsen nog te zwak (Foto: ANP)

Duits vliegtuigje neergestort

Een Duits vliegtuigje met drie mensen aan boord is donderdagmiddag neergestort in de buurt van Leutkirch in Allgäu, in het zuiden van het land. De inzittenden zijn volgens de politie vermoedelijk om het leven gekomen. Of een plaatselijk onweer mee rol heeft gespeeld bij het ongeluk, is nog niet bekend.

Het propellertoestel kwam neer op een boerenakker bij Nannenbach. Kort voordat het contact met de verkeerstoren werd verbroken, was een noodoproep ontvangen.

Duits vliegtuigje neergestort
Duits vliegtuigje neergestort (Foto: ANP)

Massa stapt na dit seizoen uit Formule 1

Felipe Massa stopt na dit seizoen met racen in de Formule 1. De Braziliaan, dit seizoen nog uitkomend voor Williams, kondigde dit aan bij een speciaal belegde persconferentie voor de Grand Prix van Italië in Monza.

“Mijn carrière is mooier geweest dan ik ooit had kunnen denken, en ik ben trots op wat ik heb bereikt”, aldus de Braziliaan tijdens de persconferentie, waarin hij veel mensen bedankte. “Het zal een emotionele dag worden wanneer ik mijn Formule 1-carrière zal afsluiten met mijn tweehonderdvijftigste Grand Prix-start in Abu Dhabi.”

De race in Abu Dhabi wordt de laatste Grand Prix voor de dan 35-jarige Massa, die in 2002 debuteerde in de Formule 1. In 2008 waande hij zich even wereldkampioen in de Ferrari, maar een late inhaalactie van Lewis Hamilton zorgde ervoor dat Massa zich tevreden moest stellen met de tweede plaats in de eindstand van het WK.

In totaal heeft de Braziliaan op dit moment 242 Grand Prix’ gereden, waarvan hij er 11 wist te winnen en er 41 op het podium wist te eindigen. Het is nog niet bekend of Massa nog zal gaan racen in een andere raceklasse.

Staat aansprakelijk gesteld om vaccinatie

Ouders van kinderen die ziek zijn geworden als gevolg van inenting tegen de Mexicaanse griep, stellen de Nederlandse staat aansprakelijk. Het gaat om veertien kinderen die een ernstige slaapziekte hebben ontwikkeld na een inenting in 2009. Dat bevestigt letselschadeadvocaat John Beer na berichtgeving van EenVandaag hierover.

Het gaat om het middel Pandemrix van farmaceut GlaxoSmithKline. Volgens Beer wijst internationaal onderzoek uit dat er zeer waarschijnlijk een verband is tussen deze prik en de slaapziekte narcolepsie.

"We eisen in de eerste plaats erkenning van de overheid en in de tweede plaats een financiële oplossing", aldus Beer. Volgens hem worden in Zweden, Finland en Noorwegen ouders van kinderen met deze problemen al gecompenseerd. In Nederland tot dusver niet.

Staat aansprakelijk gesteld om vaccinatie
Staat aansprakelijk gesteld om vaccinatie (Foto: ANP)

Sexy videoclip & live-versie van Ariana Grande - Side to Side

Ariana Grande heeft een videoclip uitgebracht van het nummer Side to Side, dat op haar nieuwste album Dangerous Woman staat. In deze sexy sportschool-achtige videoclip zien we Ariana op een heule sexy manier. Ook Nicki Minaj is te horen en zien.

Ook zongen Ariana Grande en Nicki Minaj het nummer live tijdens de MTV VMA's, en het is hier te zien:

Voor de haters: ja, ze is wel eens buiten adem, maar ze zingt ten minste wel live, en dat waardeer ik van haar. Wat vinden jullie van deze videoclip en live-versie?

24 aanvragen werktijdverkorting na noodweer

Er zijn tot dusver 24 aanvragen voor werktijdverkorting ingediend door bedrijven die in juni zijn getroffen door extreem zware hagelbuien of wateroverlast. Het gaat om 391 werknemers, aldus staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken donderdag in een brief aan de Kamer.

Zeventien aanvragen voor in totaal 232 mensen zijn inmiddels toegewezen, terwijl de andere zijn afgewezen of nog in behandeling zijn. Vooral land- en tuinbouwbedrijven in Noord-Brabant en Limburg werden twee maanden terug getroffen door het noodweer.

Er zijn nog geen acute financieringsproblemen bij bedrijven ontstaan door water- of hagelschade. Dat komt volgens Van Dam doordat de banken uitstel van aflossing van leningen hebben gegeven tot eind september. Later deze maand moet duidelijk worden hoe de bedrijven er financieel voor staan.

24 aanvragen werktijdverkorting na noodweer
24 aanvragen werktijdverkorting na noodweer (Foto: ANP)

Vijftien nieuwe zikabesmettingen in een maand

Bij vijftien mensen in Nederland is afgelopen maand het zikavirus vastgesteld. Het totale aantal besmettingen komt daarmee sinds het begin van het jaar op negentig. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ook "een klein aantal" zwangere vrouwen liep het virus op. Het zikavirus is vooral gevaarlijk voor deze groep, omdat het bij ongeboren kinderen hersenafwijkingen kan veroorzaken. De meeste mensen die besmet raken, herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.

Volgens het RIVM gaat het in alle gevallen om reizigers die in het buitenland besmet zijn geraakt. Het instituut denkt dat veel meer Nederlanders het virus hebben opgelopen, omdat maar een op de vijf mensen daadwerkelijk klachten krijgt na een besmetting.

Mensen kunnen besmet raken door een steek van een gelekoortsmug, maar het virus is ook in enkele gevallen overgebracht via seksueel contact. Vorige maand werden tijgermuggen, die het virus eveneens kunnen overbrengen, aangetroffen in een woonwijk in Veenendaal. Er wordt nog onderzocht of deze muggen zich hebben verspreid.

Vijftien nieuwe zikabesmettingen in een maand
Vijftien nieuwe zikabesmettingen in een maand (Foto: ANP)

Jim Broadbent krijgt rol in Game of Thrones

Jim Broadbent maakt zijn opwachting in het zevende seizoen van Game of Thrones. De Britse acteur krijgt 'een belangrijke rol', zo weet Entertainment Weekly. Om welk karakter het gaat, willen de makers nog niet zeggen.

Broadbent is recent onder meer bekend van zijn rol als professor Horace Slughorn in de Harry Potter-films. De Brit wordt niet de eerste die zowel een karakter in Harry Potter als in Game of Thrones vertolkt. Natalia Tena, David Bradley en Ciarán Hinds gingen hem voor.

Het nieuwe seizoen van Game of Thrones verschijnt volgende zomer en bevat zeven afleveringen. De filmlocaties zijn onder meer in Noord-Ierland, Spanje en IJsland.

Jim Broadbent krijgt rol in Game of Thrones
Jim Broadbent krijgt rol in Game of Thrones (Foto: BuzzE)

Titan Quest krijgt verrassingsremaster

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel: Titan Quest, de Diablo-achtige hack-and-slash die spelers voert langs Griekse, Egyptische en Aziatische mythologie en een van de favoriete games van ondergetekende, kreeg gisteren onverwacht een remaster. De Titan Quest: Anniversary Edition komt precies tien jaar na de uitgave van de game en komt met een boel verbeteringen.

Zo ondersteunt de game nu hogere resoluties, heeft het een aanpasbare UI, is er Steam Workshop voor de modders en zijn er trading cards en achievements voor degenen die dat leuk vinden. Ook is gamespy eruit gesloopt en kunnen spelers nu gewoon hun vrienden uitnodigen via Steam om een potje samen te spelen.

Ook heeft THQ Nordic aanpassingen gemaakt aan de bestaande game: zo hebben de talent trees een opfrisbeurt gekregen en zijn er flink wat bugs uit het spel verholpen. Nu maar hopen dat de warfare/rogue mastery niet meer zo overpowered was als in het originele spel. Een volledige lijst met patch notes is hier te vinden.

De Titan Quest: Anniversary Edition bevat zowel het basisspel als de uitbreidingsset, Immortal Throne. Voor de mensen die Titan Quest al in hun steambibliotheek hadden staan is de Anniversary Edition gratis toegevoegd: voor de mensen die de game nog niet hadden is hij nu met 75 procent korting voor vijf euro te verkrijgen.

Titan Quest kwam eerst exclusief voor de pc, maar is sinds kort ook verkrijgbaar op tablets.

Titan quest
Titan Quest krijgt verrassingsremaster

Albert Heijn haalt kroketten terug

Albert Heijn haalt alle kroketten van het eigen merk met de houdbaarheidsdatum vanaf 19 juni 2017 tot en met 26 augustus 2017 uit de winkel. Volgens de supermarktketen is er bij het bereiden of opdienen een kleine kans dat de kroket openbarst. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Consumenten krijgen daarom het dringende verzoek de kroket niet te eten.

Het gaat onder meer om de rundvleeskroketten, kalfskroketten en draadjesvleeskroketten van het eigen merk.

Mensen die de snacks hebben gekocht, kunnen de kroketten terugbrengen in de winkel en krijgen hun geld terug.

Albert Heijn haalt kroketten terug
Albert Heijn haalt kroketten terug (Foto: ANP)

Dwangsom voor wifi-tracking in winkels

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een dwangsom opgelegd aan het wifi-trackingbedrijf Bluetrace. Dat bedrijf helpt winkels klantgedrag te registreren met de wifi-signalen uit bijvoorbeeld hun smartphones. Volgens de privacywaakhond houdt Bluetrace zich daarbij niet aan de regels.

Zo verzamelde Bluetrace meer gegevens dan noodzakelijk, werden gegevens opgevangen van omwonenden en voorbijgangers en werden de data niet snel genoeg verwijderd of geanonimiseerd. Ook informeerde Bluetrace bezoekers van winkels niet voldoende over dat ze gevolgd werden.

Bluetrace krijgt zes maanden om zich aan de regels te gaan houden. Daarna wordt wekelijks een boete van 5000 euro opgelegd met een maximum van 100.000 euro.

Grondrecht
"Met deze gegevens kan het gedrag van personen in kaart worden gebracht en dat is niet toegestaan", zegt een woordvoerster van de privacywaakhond. "Het is een grondrecht om je vrij te kunnen bewegen zonder dat je bewegingen in allerlei bestanden belanden. Mensen ervaren dat als zeer indringend."

Bluetrace, dat actief is bij meerdere landelijke winkelketens en naar eigen zeggen de belangrijkste aanbieder van wifi-tracking in Nederland is, heeft maatregelen genomen, maar voldoet volgens de toezichthouder nog steeds niet aan de regels. Zo schiet de informatievoorziening nog te kort en worden nog steeds gegevens opgeslagen van mensen die dichtbij winkels met trackers wonen.

Volgens het bedrijf voldoet het wel al "volledig aan de eisen die worden gesteld aan de privacybescherming van consumenten". Er zou zelfs al vooruit worden gelopen op Europese regels die over twee jaar ook in Nederland van kracht worden.

Dwangsom voor wifi-tracking in winkels
Dwangsom voor wifi-tracking in winkels (Foto: ANP)

Sterren nemen het op voor Chris Brown

Verschillende sterren nemen het op voor de geplaagde zanger Chris Brown die dinsdag kortstondig werd gearresteerd.

Rapper 50 Cent ging los op model Baylee Curran, die het alarmnummer 911 belde nadat Brown haar had bedreigd met een vuurwapen. "De bitch probeerde wat te stelen en werd uit huis getrapt. Toen belde ze de politie. Dit verzin je niet.", schreef 50 op Instagram.

Acteur en worstelaar Hulk Hogan twitterde: "Ik bid voor Chris Brown alleen liefde". Later voegde hij eraan toe: "Chris moet van God gaan houden en zijn leven verbeteren". Ook zanger Bruno Mars liet via twitter weten begaan te zijn met het lot van Brown. "Ik bid voor je @chrisbrown we hebben je nodig", aldus de Uptown Funk-zanger.

Chris werd dinsdag door de politie opgepakt nadat hij model Baylee Curran met een vuurwapen zou hebben bedreigd. De zanger ontkent en zegt dat Curran hem probeerde te bestelen. Chris werd woensdag na het betalen van 220.000 euro borg voorlopig vrijgelaten en is in afwachting van een proces.

Sterren nemen het op voor Chris Brown
Sterren nemen het op voor Chris Brown (Foto: BuzzE)

Ruud de Wild schrijft zichzelf nog niet af

Ruud de Wild beseft heel goed dat hij bij BNR Nieuwsradio niet meer een van de best beluisterde dj's is. Maar dat betekent nog niet dat hij afgeschreven is.

"Toen een oud 538-collega me vroeg wat ik het meeste miste, antwoordde ik: dat ik niet meer over mijn schouder achterom hoef te kijken", zegt Ruud in de regionale kranten van De Persgroep. "Tja, ik ben nu niet meer de nummer 1, maar dat komt misschien nog wel een keer."

De dj werd vorig jaar aan de kant geschoven door zijn Radio 538. Voor Ruud in de plaats kwam het populaire duo Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. Oud zeer heeft hij niet richting zijn oude werkgever. "Ik zou de tijd nooit meer willen terugdraaien", aldus Ruud. "En anders had ik nooit de reis van mijn dromen kunnen maken, had ik niet zo lang bij mijn drie kinderen kunnen zijn. 'Quality time', het is een rotwoord, maar dat was het wel."

Bij BNR belooft Ruud gewoon zichzelf te blijven. "Het is belangrijk dat je geen host bent van je eigen ego, maar van de onderwerpen die je aansnijdt. Je kunt zeggen van me wat je wilt, maar je hoort mij niet roepen in wat voor auto ik rij en wie mijn vrienden zijn. Dat ego heb ik nooit gehad."

Ruud de Wild schrijft zichzelf nog niet af
Ruud de Wild schrijft zichzelf nog niet af (Foto: BuzzE)

Vijf gametips voor de maand september

De zomer loopt helaas alweer op zijn einde. Voor veel gamers is dat de aangewezen periode om hun reet weer achter de pc of console te parkeren en dus hoog tijd dat FOK! er weer een aantal gametips tegenaan slingert. Voor september hebben we voor ieder wat wils: Wii U, Xbox One, PlayStation 4 en pc komen allemaal aan de beurt. Zoals gebruikelijk kun je op een titel hieronder klikken om direct naar de game te gaan.

Test je filmkennis! Speel mee met de FOK! Movie Trivia!

FOK! Movie Trivia!

FOK! Movie Trivia is een topicreeks waarin een stel filmliefhebbers elkaar bestoken met filmvragen om elkaars parate filmkennis te testen. Deze reeks loopt sinds 2002 en is indertijd gestart door Gorro.

Sinds den beginne van tijden houden we een puntenlijst bij. Dit was enkel en alleen voor de eer, wat natuurlijk prachtig was, maar sinds kort geven we prijzen weg!

Leuk! Hoe doe ik mee en maak ik kans op prijzen?!
Punten kan je verdienen door mee te spelen in het lopende topic.
Klik hier voor het bezoeken van het lopende topic. Verdere uitleg en regels staan in de openingspost!

Is er nog meer rondom FMT naast deze topicreeks?
> Er is een slowchat topicreeks waar gezellig gepraat wordt over films, lopende vragen, relaties, het leven en alles wat we verder maar willen delen.
> Zo af en toe wordt er een meet georganiseerd. We gaan dan naar de bioscoop, houden een filmnacht, gaan lekker eten/ drinken of doen mee aan film/pubquiz.
> Speciale gelegenheden-topics. Ter ere van het zoveel-jarig bestaan van FMT wordt er soms een speciaal topic geopend met een zeer grote, creatieve, uitgebreide vraag.
> FTR awards. Aan het eind van het jaar worden speciale awards bedacht en uitgereikt via een stemming aan users om waardering naar elkaar uit te spreken.

Hopelijk zien we je snel in ons topic!

Burgemeesteres: 'Komkommer=moslima'

De burgemeester van de Duitse stad Bonn ligt ernstig onder vuur. Mevrouw Simone Stein-Luecke heeft het namelijk gewaagd een komkommer te vergelijken met een in boerka gehulde moslima.

De CDU-burgemeester postte deze week een foto op haar Facebook van een bijzondere komkommer. Deze lijkt namelijk als twee druppels water op een boerka. Als bijschrift vermeldde mevrouw Stein 'Gurka', een mengelmoes van het Duitse woord voor komkommer (Gurke) en 'burka'.

Het komt de burgemeester duur te staan, want de kritiek is niet van de lucht. Ze heeft inmiddels verklaard dat het slechts een geintje was. "Ik respecteer ieders geloof, het was dan ook humoristisch bedoeld", luidt haar verdediging.

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 34 - Drama

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 34 in 2016 (22 augustus tot en met 28 augustus).

Een dramatische week in Japan. Software en hardware kennen sterke dalingen en nieuwe titels weten geen gat te slaan. De release van Metroid Prime: Federation Force is één van de slechtste ooit, met nog geen vijfduizend verkochte eenheden. Dramatisch.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Yo-Kai Watch 3: Sushi / Tempura 3DS 32.460 -48% 1.152.838
2 Tales of Berseria PS4 24.057 -86% 197.593
3 No Man's Sky PS4 22.200  x 22.200 
4 The King of Fighters XIV PS4 20.655 x 20.655
5 Sengoku Otome: Legend Battle PSV 16.054 x 16.054
6 Sengoku Basara: Sanada Yukimura-Den PS4 15.592 x 15.592
7 Tales of Berseria PS3 15.262 -80% 91.447
8 Hatsune Miku: Project Diva X HD PS4  12.915 x 12.915
9 Sengoku Basara: Sanada Yukimura-Den PS3  11.796  x 11.796
10 Dragon Ball: Fusions 3DS  10.827  -41% 138.479
11 Puzzle & Dragons X: God Chapter / Dragon Chapter 3DS  10.372 -37% 154.477
12 Kirby: Planet Robobot 3DS 8.147 -34% 415.444
13 Minecraft: Wii U Edition Wii U  8.003 -18% 99.412
14 Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire 3DS 6.914

-26%

2.878.174
15 Azure Striker Gunvolt: Striker Pack 3DS 6.426 x 6.426
16 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 5.301 -35% 228.811
17 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 5.114 -21% 859.174
18 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games Wii U 4.810 -34% 86.256
19 Moujuu-Tachi to Ohimesama PSV  4.765 x 4.765
20 Splatoon Wii U 4.441 -23% 1.456.508

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 24.459 28.807 911.712 21.097.714
PSV 8.923 10.027 556.921 5.150.319
PS4 5.812 17.596 817.690 3.118.770
Wii U 4.519 4.702 231.237 3.251.900
PS3 1.067 1.192 45.911 10.433.991
Xbox One 50 52 3.695 67.586

Mobiele markt krimpt harder dan verwacht

De Nederlandse markt voor mobiele telecomdiensten is de laatste maanden sterker gekrompen dan verwacht. Marktonderzoeker Telecompaper heeft daarom zijn voorspellingen voor de komende tijd verlaagd.

Het bureau rekent voor heel 2016 nu op 4 procent minder omzet uit mobiel bellen, sms'en en datadiensten. Eerder ging Telecompaper er nog vanuit dat deze opbrengsten dit jaar aanzienlijk minder sterk zouden terugvallen dan de krimp van 3,3 procent van vorig jaar.

De vier aanbieders met een eigen netwerk, KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2, hebben nog veel last van prijsdruk door toegenomen concurrentie. Het tweede kwartaal is over het algemeen sterker dan het eerste kwartaal als het gaat om omzet uit mobiele diensten. Dit jaar was dat echter niet het geval. De opbrengsten zakten in de periode april tot en met juni op jaarbasis met 5,6 procent, tot 1,2 miljard euro.

Mobiele markt krimpt harder dan verwacht
Mobiele markt krimpt harder dan verwacht (Foto: ANP)

Facebook lanceert internetsatelliet

Facebook lanceert deze week een satelliet om de internettoegang op het platteland van Afrika ten zuiden van de Sahara te verbeteren. Dat heeft Mark Zuckerberg woensdag in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos gezegd. Volgens de Facebook-baas zal de satelliet "connectiviteit naar beneden stralen".

Facebook opende vorig jaar zijn eerste Afrikaanse kantoor in Johannesburg. Het sloot toen ook een overeenkomst met Eutelsat om de satelliet te lanceren. Met die satelliet wil Facebook meer gebruikers krijgen in delen van Afrika die nog geen internettoegang hebben. Hoewel internet via een satelliet doorgaans een dure optie is, zei Zuckerberg dat hij de toegang goedkoop wil maken. "Het is niets waard om de infrastructuur te hebben als mensen het zich niet kunnen veroorloven die te gebruiken."

Facebook heeft in Afrika ten zuiden van de Sahara 84 miljoen gebruikers. Wereldwijd zijn dat er 1,7 miljard.

Al eerder kwam Facebook met Facebook Lite om gebruikers met een trage verbinding toch toegang te geven. Ook werkt het bedrijf aan drones op zonne-energie, die net als de satelliet de verbinding in dunbevolkte gebieden zonder de noodzakelijke infrastructuur moet verbeteren.

Facebook lanceert internetsatelliet
Facebook lanceert internetsatelliet (Foto: BuzzT)

Marechaussee rolt drugslijn postpakketten op

De marechaussee heeft een drugslijn via postpakketten opgerold. Die kwam in beeld nadat de douane op Schiphol drugs had achterhaald in postpakketten met buitenlandse bestemmingen. Na onderzoek bleek dat de pakketten allemaal werden aangeboden bij postagentschappen in Noord-Holland.

Vier mannen tussen de 18 en 25 jaar uit Beverwijk en Heemskerk zijn begin augustus als verdachten van de drugssmokkel opgepakt, meldt de marechaussee donderdag. In de pakketten zaten verschillende soorten drugs zoals cocaïne en xtc. Door de diversiteit en de omvang van de zendingen vermoedt de marechaussee dat het hier om een goed georganiseerde drugshandel ging.

Tijdens het onderzoek is een grote hoeveelheid postpakketten in beslag genomen. Die hadden bestemmingen over de hele wereld.

Marechaussee rolt drugslijn postpakketten op
Marechaussee rolt drugslijn postpakketten op (Foto: ANP)

Ruim 42 mille opgehaald voor MH17-monument

Voor het MH17-monument in Hilversum is ruim 42.000 euro opgehaald bij inwoners, verenigingen en bedrijven. Burgemeester Pieter Broertjes spreekt van een unieke prestatie. Er kan tot en met donderdag geld worden gestort.

Hilversum is na Amsterdam de plaats waar de meeste slachtoffers van de vliegramp vandaan kwamen. Vijftien omgekomen inzittenden van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines kwamen uit de mediastad. Het monument, dat bestaat uit vijftien bronzen zonnebloemen, werd op 17 juli onthuld in het Hilversumse Dudokpark.

Het monument kost 50.000 euro. De gemeente past het resterende bedrag bij.

Ruim 42 mille opgehaald voor MH17-monument
Ruim 42 mille opgehaald voor MH17-monument (Foto: ANP)

Melkoverschot drukt winst FrieslandCampina

De winst van FrieslandCampina is in het eerste halfjaar van 2016 gedaald met 16,7 procent naar 160 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het zuivelbedrijf had last van de sterke stijging van de melkproductie door het afschaffen van de melkquota, waardoor basiszuivelproducten als melkpoeder, foliekaas en boter onder de kostprijs moesten worden verkocht.

De omzet daalde met iets meer dan 2 procent naar 5,5 miljard euro. De lagere verkoopprijzen werden enigszins tegengegaan door stijgende verkopen van kindervoeding in China en zuiveldranken in Zuidoost-Azië.

Begin 2015 werden de Europese melkquota afgeschaft, waardoor boeren ongelimiteerd konden gaan melken. In de eerste zes maanden van dit jaar steeg de hoeveelheid door boeren bij FrieslandCampina aangeleverde melk met bijna 12 procent tot 5,5 miljard kilo. Daarnaast had ook de Russische boycot van Europese melk een drukkend effect op de melkprijs.

Dieptepunt
FrieslandCampina doet geen voorspellingen over de resultaten voor heel 2016. Het dieptepunt van de melkprijzen is inmiddels gepasseerd en wereldwijd zal het aanbod van melk afnemen, maar of de melkproductie ook in Nederland vermindert is volgens het zuivelconcern nog onduidelijk.

De Europese Commissie werkt aan maatregelen om de melkproductie terug te schroeven, bijvoorbeeld door vrijwillige beperkingen van producenten of door de fosfaatproductie van melkbedrijven te beperken. Wat het effect daarvan zal zijn, is nog de vraag.

Melkoverschot drukt winst FrieslandCampina
Melkoverschot drukt winst FrieslandCampina (Foto: ANP)

Lily Allen klaar met Twitter

Lily Allen stopt voorlopig met twitteren, dat maakte de zangeres woensdag via haar Twitteraccount bekend.

Het Britse dagblad The Sun publiceerde afgelopen maandag fotos van de 31-jarige zangeres, waarop ze volgens de krant stomdronken en stoned te zien is op het zomerfestival Notting Hill in Londen. Lily zou ook flauw zijn gevallen en werd door haar nieuwe vriend, rapper MC Meridian Dan, naar huis gebracht.

Het verhaal in The Sun kon niet op veel waardering van Lily rekenen. De zangeres vertelde haar versie van de gebeurtenissen op Twitter: "Ik ben een lichtgewicht, ik had twee blikjes bier gedronken op een lege maag. Ik ben nu hier en het gaat prima met me".

Naar aanleiding van het verhaal kreeg Lily veel kritiek maar ook bijval op Twitter. Vervolgens maakte ze bekend even klaar te zijn met internet en kondigde haar vertrek aan: "Ik denk dat ik voorlopig maar even wegblijf van de internets. Deze shit overtuigt me. Mijn muziek zal binnenkort meer zeggen", aldus Lily.

Lily Allen klaar met Twitter
Lily Allen klaar met Twitter (Foto: BuzzE)

Kourtney Kardashian wil haar ex dichtbij

Kourtney Kardashian zegt open te staan voor terugkeer in haar leven van ex-vriend Scott Disick. Dat vertelt de ster aan Cosmopolitan.

Kourtney en Scott gingen in juni 2015 na negen jaar uit elkaar. Ze hebben samen drie kinderen: de zesjarige Mason, de vierjarige Penelope en Reign van 1 jaar oud. "Het idee dat de familie weer samen is lijkt me geweldig maar zo liepen de dingen niet", aldus Kourtney.

De relatie tussen 37-jarige Kourtney en de 33-jarige Scott is vriendschappelijk. "We hebben het lang geprobeerd maar relaties kunnen uitputtend zijn! Ik concentreer me nu op de kinderen. We zeggen tegen elkaar dat we de beste exen zijn die je kan wensen!".

De tv-ster vertelt dat ze het fijn vindt dat Scott dichtbij is en ze de kinderen samen opvoeden. "Maar ik kan me niet voorstellen dat we terug bij elkaar komen. Dat zou zoveel werk vergen en daar ben ik nu niet aan toe", aldus Kourtney.

Kourtney Kardashian wil haar ex dichtbij
Kourtney Kardashian wil haar ex dichtbij (Foto: BuzzE)

Amsterdam pakt illegale hotels harder aan

Illegale toeristische verhuur van woningen wordt in Amsterdam nog harder aangepakt. Zo verhoogt de gemeente de boete die voor een eerste overtreding geldt van 13.500 euro naar 20.500 euro. Ook kan een handhaver een woning per direct sluiten. Dat kon tot nu toe alleen bij een brandonveilige situatie.

Het Amsterdamse stadsbestuur wil hiermee de woningvoorraad beschermen en ervoor zorgen dat het in de buurten prettig leven is. De nieuwe maatregelen moeten overlast door toeristische verhuur voorkomen.

Het college kijkt verder naar de mogelijkheden om de termijn voor vakantieverhuur te verkorten van zestig naar dertig dagen per jaar. Op dit moment kan dit nog niet volgens de wet.

Het toerisme in de hoofdstad groeit en dat heeft ook gevolgen voor het toeristisch verblijf in woningen. Het is toegestaan om je huis te verhuren als je op vakantie gaat, maar daarvoor gelden wel regels. Zo moeten verhuurders zich aan de maximale termijn houden en mogen er niet meer dan vier personen tegelijk verblijven. Als een appartement deel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren (VVE), moet ook die ermee instemmen dat de woning door toeristen wordt gehuurd.

Amsterdam pakt illegale hotels harder aan
Amsterdam pakt illegale hotels harder aan (Foto: ANP)

Apple-topman noemt heffing 'politieke onzin'

Apple-topman Tim Cook heeft in felle bewoordingen uitgehaald naar de Europese Commissie. In een interview in de Ierse krant Irish Independent noemde hij de miljardenheffing die Ierland van Brussel moet opleggen aan zijn bedrijf ''politieke onzin".

EU-commissaris Margrethe Vestager eiste dinsdag dat de Ierse fiscus 13 miljard euro plus rente van Apple terugvordert. De Amerikaanse technologiegigant zou jarenlang belastingvoordeel hebben genoten terwijl dat verboden is onder de EU-regels voor staatssteun.

Apple heeft al sinds 1980 een fabriek in het Ierse Cork. Daar worden tegenwoordig iMac-computers gemaakt, maar het stelt het bedrijf ook in staat te profiteren van de lage bedrijfsbelasting in het land. Cook herhaalde dat Apple niet van plan is Ierland de rug toe te keren en wil de geplande uitbreiding in Cork voortzetten.

Apple-topman noemt heffing 'politieke onzin'
Apple-topman noemt heffing 'politieke onzin' (Foto: BuzzT)

Bols aan de slag met Passoã

Lucas Bols praat met het internationale drankenconcern Rémy Cointreau over de mogelijkheden tot samenwerking rond diens likeurmerk Passoã. Dat maakte de beursgenoteerde jenever- en likeurmaker donderdag bekend.

Rémy Cointreau brengt bij succesvolle afronding van de gesprekken alle activiteiten en merkrechten rond Passoã in. Bols levert werkkapitaal en "kennis van de likeur- en cocktailsector", aldus het bedrijf. Bols krijgt de financiële en operationele zeggenschap over de joint venture.

De transactie wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond.

Bols aan de slag met Passoã
Bols aan de slag met Passoã (Foto: ANP)

Iran bouwt tweede kerncentrale

Iran gaat met hulp van Rusland een tweede kerncentrale bouwen. De baas van de Iraanse kernautoriteiten, Ali Akbar Salehi, kondigde aan dat de bouw volgende week zaterdag begint. Dat meldden diverse Duitse media donderdag op basis van het Iraanse staatspersbureau Irna.

De bouw van de centrale duurt ongeveer tien jaar en kost bijna 9 miljard euro. In de overeenkomst die Iran met het Westen sloot over de afbouw van zijn atoomprogramma, staat dat het land kernenergie voor vreedzame doelen mag gebruiken.

In 2010 werd in het Zuid-Iraanse Bushehr de eerste kerncentrale opgeleverd die ook met hulp van Rusland uit de grond werd gestampt. Er zijn plannen voor nog eens twee centrales.

Iran bouwt tweede kerncentrale
Iran bouwt tweede kerncentrale (Foto: ANP)

Al meer incidenten met drones dan in heel 2015

Er zijn tot eind mei van dit jaar al meer incidenten gebeurd met recreatieve drones dan in heel 2015. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn er in het eerste vijf maanden 39 incidenten genoteerd. Vorig jaar waren dat er vijftien in totaal.

Op twee na zijn alle voorvallen van dit jaar gemeld door piloten die er een in de buurt van hun toestel zagen.

Hoeveel recreatieve drones er in Nederland zijn, is niet precies bekend maar iedereen kan een drone kopen. Er zijn wel regels waar deze dronebezitters zich aan moeten houden. Het is verboden met een drone te vliegen op of nabij vliegvelden, vanwege het risico dat de drone op een vliegtuig botst. Van de gemelde voorvallen dit jaar ging het 31 keer om recreatieve drones die in de buurt van een luchthaven vlogen, waarvan 24 bij Schiphol.

Al meer incidenten met drones dan in heel 2015
Al meer incidenten met drones dan in heel 2015 (Foto: BuzzT)

Travis Rudolph maakt moeder dolgelukkig

De meeste FOK!kers kennen het wel. Bij de lunch op school zit je weer alleen aan tafel te eten.

Bo Paske is ook zo. Hij is autistisch, zwaait soms wild met zijn armen en wordt vreemd aangekeken op school. Hij heeft weinig vrienden. Elke dag hoopt zijn moeder dat er iemand met Bo heeft geluncht maar als ze het vraagt is het antwoord meestal nee.

Tot deze week. Het American Footballteam van Florida State University kwam op bezoek bij de school van Bo. Tijdens de lunch kreeg zijn moeder een berichtje van een vriend die op de school werkt. "Travis Rudolph is aan het lunchen met je zoon", schreef die vriend. "Wie is dat?", stuurde moeder Leah terug. Antwoord: "een footballspeler van FSU".

"Ik heb geen idee wat deze man ertoe bewoog om te gaan lunchen met mijn zoon" schreef ze later die dag op Facebook."Maar ik ben er zo blij mee en ik zal het nooit vergeten. Het komt niet vaak voor dat ik me geen zorgen hoef te maken over of mijn lieve zoon iemand heeft om mee te lunchen. Vandaag zat hij niet alleen. Travis is voor mij op verschillende manieren een held. Dankjewel voor alles, je hebt deze moeder uitzinnig gelukkig gemaakt! En een FSU-fan voor het leven".

André van Duin werkt aan nieuwe tv-projecten

Als het aan André van Duin ligt, blijft hij nog even op televisie. De 69-jarige presentator werkt al aan een aantal nieuwe programma's.

"Voor volgend jaar ben ik bezig met twee grote plannen", zei André donderdag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100%NL. Dat heeft volgens hem niets met theater of revue te maken. "Het zijn tv-projecten. Maar ik kan nog niet met zekerheid zeggen of ik dit ga doen."

Mogelijk krijgt André's samenwerking met Omroep MAX een vervolg. Hij bevestigde dat hij in onderhandeling is met de omroep. "Maar ook met andere partijen. Nee, rustig aan doen zit er voorlopig niet in."

Vanaf komende zondag vervangt André Martine Bijl in het MAX-programma Heel Holland Bakt. Ook schoof hij dit jaar geregeld aan als gastpresentator bij Tijd voor MAX.

André van Duin werkt aan nieuwe tv-projecten
André van Duin werkt aan nieuwe tv-projecten (Foto: BuzzE)

Britney Spears: 'niet altijd succes op dates'

Britney Spears heeft nog steeds wel eens afspraakjes die niet lopen zoals ze zou willen. Zo vertelt de zangeres in een interview aan het Britse Marie Claire.

"Ik had pas een hele slechte date. En dan bedoel ik echt heel slecht", vertelt Britney. "Ik ben al eeuwen vrijgezel en ik had een date met een man die ik leuk vond. Ik was zelfs een beetje nerveus dat hij me niet leuk zou vinden. We gingen naar de film en ik wist het meteen: dit wordt niks", aldus de 34-jarige zangeres.

Ook thuis, na het bioscoopbezoek, wilde de vonk niet overslaan tussen Britney en haar date: "Hij zag me gewoon niet zo zitten. Ik hem wel. Dat wist hij wel. Het gebeurt en het feit dat je bekend bent maakt je niet anders", zegt Britney.

De zangeres liet afgelopen tijd in meerdere interviews weten niet op zoek te zijn naar een vent. Ze is gelukkig met haar kinderen Sean Preston (10) en Jayden James (9) van haar ex Kevin Federline.

Britney Spears: 'niet altijd succes op dates'
Britney Spears: 'niet altijd succes op dates' (Foto: BuzzE)

TomTom komt met navigatie voor scooters

TomTom gaat zich met zijn navigatieapparatuur ook richten op de markt voor tweewielers. Het bedrijf presenteerde donderdag op techbeurs IFA in Berlijn TomTom VIO, dat speciaal voor scooters is ontworpen.

Het touchscreen van de VIO is zo ontwikkeld dat bestuurders het ook kunnen bedienen wanneer ze handschoenen dragen. Scooterrijders krijgen de informatie zowel via het scherm, dat tegen weer en wind is beschermd, als via een bluetooth-audiosysteem in de helm. Daarnaast is de gadget ook een verlengstuk van de smartphone en wordt het voor scooterrijders mogelijk om handsfree te bellen.

Ook zal de scooterapplicatie worden uitgerust met een waarschuwingssysteem. Bij een te hoge snelheid zal het scherm rood kleuren om de bestuurder te waarschuwen. Daarmee worden bestuurders volgens TomTom beter bewust van hun snelheid.

TomTom komt met navigatie voor scooters
TomTom komt met navigatie voor scooters (Foto: BuzzT)

Inbeslagname auto van Tyga was grapje Kylie

Kylie Jenner heeft haar vriend Tyga flink laten schrikken. Ze deed alsof zijn Ferrari in beslag was genomen maar dat was allemaal onderdeel van een verrassing: een splinternieuwe Bentley.

"De blogs hadden het bijna verpest", legde Kylie uit in een filmpje dat ze deelde op Snapchat. "Er werd geschreven dat we samen naar een Bentley-dealer waren, maar ik was alleen. Dus ik moest liegen tegen T."

Tyga was overigens alweer snel van de schrik bekomen. "Ik ben sprakeloos", reageerde de rapper op het 300.000 dollar kostende cadeau waarna hij uit pure vreugde een dansje deed.

Een eventuele inbeslagname zou niet ondenkbaar zijn aangezien Tyga regelmatig zijn geldzaken niet op orde heeft. Zo kreeg hij het eerder dit jaar nog aan de stok met zijn huisbaas vanwege een huurachterstand.

Inbeslagname auto van Tyga was grapje Kylie
Inbeslagname auto van Tyga was grapje Kylie (Foto: BuzzE)

'Duvel ziet af van brouwer Kwak'

De Belgische bierbrouwer Duvel Moortgat is afgehaakt in de strijd om zijn branchegenoot Bosteels. Dat meldde de Belgische zakenkrant De Tijd donderdag op basis van ingewijden.

Duvel zou de prijs die wordt gevraagd voor de brouwer van onder meer Pauwel Kwak en Tripel Karmeliet te hoog vinden. Eerder deze week meldde De Tijd dat ook Heineken zijn oog zou hebben laten vallen op de Belgische maker van speciaalbieren.

Volgens de krant moet Bosteels minstens 200 miljoen euro kosten. Die prijs zou overeenkomen met vijftien keer het bedrijfsresultaat (ebitda).

'Duvel ziet af van brouwer Kwak'
'Duvel ziet af van brouwer Kwak' (Foto: ANP)

Shell wil maximale benutting Gronings gas

Nederland moet de gaskraan in Groningen zo lang mogelijk openhouden om de overgang naar duurzame energie te helpen bekostigen. Dat schrijft de president-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, in een brief aan de Tweede Kamer. In Den Haag wordt volgende week donderdag gesproken over de gaswinning.

Volgens Van Loon is voor een soepele overgang naar schonere energie een soort Deltaplan nodig, waarvoor Nederland jaarlijks 10 tot 15 miljard euro zou moeten uittrekken. "Indien productie van het resterende Groningengas veilig en doelmatig kan plaatsvinden en op steun van mensen in Groningen kan rekenen, kan Nederland nog vele miljarden aan gasbaten verdienen", stelt ze.

De Shell-topvrouw wijst verder op een onderzoek van CE Delft, waaruit onlangs bleek dat vervanging van Gronings gas door geïmporteerd gas uit Rusland leidt tot extra milieubelasting. Tien miljard kuub importgas zou zorgen voor een extra uitstoot van CO2 die gelijkstaat aan die van twee miljoen auto's.

Shell wil maximale benutting Gronings gas
Shell wil maximale benutting Gronings gas (Foto: ANP)

Trump verrassend positief over relatie Mexico

Mexico en de Verenigde Staten hebben veel gezamenlijke belangen en zijn er allebei bij gebaat om het halfrond waarvan ze deel uitmaken veilig en welvarend te houden. Dat zei de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump woensdag in een gezamenlijke persconferentie met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto.

De twee spraken voorafgaand aan de persconferentie een uur met elkaar. Trump toonde zich opmerkelijk verzoenend, zeker gezien zijn eerdere omschrijvingen van Mexico als een land dat criminelen en verkrachters naar de VS stuurt. "Het is een enorme eer dat u me hier heeft uitgenodigd", zei Trump tegen Peña Nieto.

Volgens Trump delen de twee landen vijf doelstellingen: een einde aan illegale migratie, het beveiligen van de grens, het ontmantelen van drugskartels en het indammen van drugs- en wapensmokkel, aanpassing van vrijhandelsverdrag NAFTA en het behoud van industrie voor het westelijk halfrond. Over een van zijn meest omstreden verkiezingsbeloftes - een muur op de grens, betaald door Mexico - was Trump opeens een stuk minder stellig: het onderwerp kwam ter sprake, maar wie de rekening krijgt wordt later bepaald, aldus de omstreden Republikein.

Peña Nieto benadrukte op zijn beurt dat het grensverkeer in sommige gevallen ook schadelijk is voor zijn land, en dan vooral de stroom illegale wapens en geld, die de macht van de drugskartels vergroot. "Uw aanwezigheid hier, meneer Trump, toont aan dat we fundamentele belangen delen", aldus de Mexicaanse president. "Onze landen zijn belangrijk voor elkaar. De nieuwe Amerikaanse regering kan samenwerking verwachten en een bereidheid om de regio veiliger te maken."

Albert Heijn stopt met verkoop plofkalkoen

Albert Heijn stopt met de verkoop van 'plofkalkoen'. De supermarkt heeft aan Wakker Dier laten weten dat het overstapt op de 'nieuwe Albert Heijn kalkoen'. Dit dier is volgens het bedrijf van een langzamer groeiend ras en krijgt daglicht en iets meer ruimte in de stal. "Hoewel deze kalkoen nog geen Beter Leven ster verdient, zijn we blij met deze eerste stap van Albert Heijn. De komende kerst onderzoeken we welke supermarkten nog wél plofkalkoen op het kerstmenu zetten", aldus Wakker Dier.

In het voorjaar bracht de dierenwelzijnorganisatie een rapport uit over het leed onder Nederlandse plofkalkoenen. Volgens het rapport groeien ze te snel, is er een hoge sterfte onder de dieren en hebben ze veel te weinig ruimte. In Nederland worden jaarlijks zo'n 2,3 miljoen kalkoenen vetgemest voor de slacht.

Albert Heijn stopt met verkoop plofkalkoen
Albert Heijn stopt met verkoop plofkalkoen (Foto: ANP)

Verdachten moord agent Bonaire uit Venezuela

De vijf arrestanten op Bonaire die verdacht worden van de woningoverval en de moord op agent Ferry Bakx hebben allen de Venezolaanse nationaliteit. Dat heeft het Korps Politie Caribisch Nederland donderdag gemeld. In het kader van onderzoek wil de politie verder geen verdere mededelingen doen.

De politieman werd op 18 augustus neergeschoten tijdens een vuurgevecht met criminelen. Hij overleed later in het ziekenhuis. De man was met een collega naar een woning gestuurd waar een overval werd gepleegd.

Verdachten moord agent Bonaire uit Venezuela
Verdachten moord agent Bonaire uit Venezuela (Foto: ANP)

Oud-agent MIVD wil hogere schadevergoeding

Defensie is nog niet af van een voormalig agent van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) in Afghanistan. Ibrahim A. neemt geen genoegen met de schadevergoeding van 1,2 miljoen euro die de Haagse rechtbank hem gisteren toekende. In een exclusief gesprek met het AD zegt A. naar Nederland te komen en hoger beroep te overwegen. "Mijn schade is veel groter dan het toegekende bedrag." Hij claimt een schadebedrag van vijf miljoen euro.

A. had een groot netwerk in Afghanistan, ook in de politiek. In Afghanistan had hij onder meer een bouwbedrijf opgezet. Hij was volop aan het werk voor de inlichtingendienst toen een operatie ineens werd stopgezet. Dat gebeurde toen de MIVD-chef die A. aanstuurde halverwege 2007 werd geschorst en Afghanistan verliet. Zo werd A. plotseling afgesneden. Daardoor liep hij niet alleen groot gevaar, maar raakte hij naar eigen zeggen ook alles kwijt. Hij moest Afghanistan uiteindelijk in 2009 verlaten na bedreigingen.

A. heeft voor de rechter een contract overlegd voor de bouw van tienduizend woningen dat hij misliep. De rechter heeft alleen gekeken naar het aandeel van Defensie, niet naar dat van Buitenlandse Zaken. A. wil in een eventueel hoger beroep dat de rechter alsnog naar de rol van Buitenlandse Zaken kijkt. In het AD zegt hij: "Ik heb door getuigenverklaringen genoeg materiaal om de rol van Buitenlandse Zaken te bewijzen en de schade die mij dat opleverde."

Oud-agent MIVD wil hogere schadevergoeding
Oud-agent MIVD wil hogere schadevergoeding (Foto: ANP)

Rotterdam gaat asobewoners vanaf januari weren

De gemeente Rotterdam gaat op basis van politiegegevens asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners weren uit achterstandswijken. Daardoor moet de leefbaarheid in de wijken verbeteren. Wethouders van de gemeenten in de regio Rijnmond bespreken binnenkort of ze het Rotterdamse beleid overnemen. Ook Nijmegen, Den Bosch en enkele andere gemeenten overwegen in een aantal achterstandswijken asociale en criminele bewoners te weren.

De gemeente Rotterdam maakt gebruik van aanpassing van de zogenoemde 'Rotterdamwet' die per 1 januari 2017 wordt aangepast. Minister Blok wil met de aanpassingen gemeenten de mogelijkheid geven om notoir overlastgevende en criminele woningzoekers te weren uit een wijk, straat of complex waar sprake is van ernstige leefbaarheidsproblemen.

De Rotterdamse gemeenteraad krijgt de keuze of de screening van nieuwe bewoners plaatsvindt op basis van politiegegevens of op basis van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). "Met de politie en de corporaties bepalen we in welke straten deze maatregel nodig is voor de leefbaarheid", aldus een gemeentewoordvoerder van Rotterdam in De Volkskrant. Iedereen die zich bij Burgerzaken inschrijft in de geselecteerde straten, wordt gescreend.

Rotterdam gaat asobewoners vanaf januari weren
Rotterdam gaat asobewoners vanaf januari weren (Foto: ANP)

MH17-stukken openbaar onder druk rechter

De Nederlandse overheid is er na de ramp met de MH17 vanaf dag één van uitgegaan dat Russische separatisten de daders waren. Ook ging de overheid er al snel vanuit dat er geen overlevenden waren.

"Gezien de beelden van de crash is de kans op overlevenden nihil," zo staat in documenten die deze week door de landsadvocaat vrijgegeven zijn in een gezamenlijke procedure van RTL Nieuws, de NOS en de Volkskrant. Uit die verslagen blijkt verder onder meer dat topambtenaren een voorkeur hadden voor strafvervolging in Nederland. "Vervolging gewenst in Nederland", is te lezen.

Het gaat om de duiding in rapportages van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), vlak na de ramp, over de toedracht, de daders en de grote problemen die zouden volgen. De documenten die door RTL integraal online zijn geplaatst, werpen meer licht op de vraag hoe de Nederlandse overheid omging met de nasleep, en hoe groot de problemen vanaf dag één zijn geweest.

MH17-stukken openbaar onder druk rechter
MH17-stukken openbaar onder druk rechter (Foto: ANP)

Twee agenten neergeschoten in Kopenhagen

Bij een schietpartij in de wijk Christiania in Kopenhagen zijn woensdagnacht twee agenten en een burger gewond geraakt. De schoten vielen rond middernacht bij een routinecontrole in de zelfverklaarde vrijstad, zo meldt de Deense politie op Twitter.

Eén agent werd geraakt in het hoofd, de andere agent in het been. De burger werd in het dijbeen geraakt. De politie is massaal op de been en houdt een klopjacht op de dader. Alle burgers van Kopenhagen moeten binnen blijven.

De politie heeft zelf geen schoten gelost. Volgens Deense media zou de agent die in het hoofd geschoten is in levensgevaar zijn. De dader zou een bekende van de politie zijn en zich bezighouden met drugs.

Christiania is een vrijstaat die in de jaren zeventig ontstaan is. Wie de wijk binnenwandelt ziet borden "Je verlaat nu de Europese Unie". Er wonen krakers, hippies, anarchisten, kunstenaars en andere mensen die zich weigerden te conformeren aan de huidige maatschappij. Binnen Christiania gelden eigen wetten en regels. Zo wordt er veel drugs gebruikt. Af en toe valt de politie Christiania binnen om softdrugs te verwijderen.

Twee agenten neergeschoten in Kopenhagen
Twee agenten neergeschoten in Kopenhagen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer.. Tijdelijk meer bewolking.

Goeiemorgen! We moeten het vandaag doen met wat meer wolkenvelden, maar veel regen zal er niet vallen. Een enkele bui is echter niet uit te sluiten. Een zwakke storing passeert van west naar oost en daarachter klaart het dan weer rap op. Het westen zit in de middag alweer in de zon. Het zuidoosten echter heeft het wat lastiger omdat het front daar wat gaat stagneren.

Terwijl het westen alweer in de zon zit, blijft het in het zuidoosten nog lang bewolkt. Dat is een trend dat we al de hele zomer zien. Zon in het westen en het diepe binnenland is overwegend bewolkt. Zelfs wat aanhoudender regen sluit ik niet uit in Limburg. De maxima liggen gemiddeld gezien rond de 22 graden. Uiteindelijk moet het ook in Brabant en Limburg wat opklaren.

Vrijdag is het overal droog met perioden met zon en ligt het kwik op de meeste plaatsen rond 22 graden, In het weekend is er meer bewolking, neemt de buienkans tijdelijk even toe en moeten de temperaturen ook wat inleveren. Herstel is echter weer in zicht voor na het weekend, want dan komt een nieuw hogedrukgebied ons weer een aantal droge, zonnige en ook weer warmere dagen bezorgen.

Fijne donderdag!

Zon op 06:49
Zon onder 20:30
Zonkracht

5 / 3

Nederland
 

Zonsondergang bij Papabear (Foto: Papabear)
De zon ging weer fraai onder in Alkmaar. Papabear was erbij. (foto: Papabear.)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1914 De laatste Amerikaanse trekduif, een duivin, genaamd Martha sterft in de Cincinnati Zoo. Daarmee is de soort uitgestorven.
1934 De Spelling-Marchant wordt ingevoerd.
1983 Korean-Air vlucht 007 wordt boven het grondgebied van de Sovjet-Unie neergeschoten. Er komen 269 mensen om.
1985 Het wrak van de Titanic wordt op 3800 meter diepte ontdekt in het noorden van de Atlantische Oceaan.
2011 De muziekzender TMF stopt met uitzenden in Nederland.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Eerste keer met een kleintje

Hij was wel een beetje nerveus toen hij het luiertje afdeed. Het zou z'n eerste keer worden. Zijn vrouw was er niet en dat gaf hem deze zeldzame kans. Hij twijfelde nog wel, misschien kon hij het beter maar niet doen. Gewoon deze kans voorbij laten gaan en wachten tot de vrouw weer terug was. Hij staarde nog eens naar de mooie roze babybilletjes en overdacht hoe hij hét het beste zou kunnen aanpakken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.