FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 augustus 2016

Ziyech gaat stinkende best voor Ajax doen

Hakim Ziyech is blij dat hij de overstap van FC Twente naar Ajax heeft kunnen maken. De creatieve middenvelder wil voor de Amsterdammers zijn uiterste best doen en ziet de overgang naar Amsterdam als een logische stap in een carrière waarbij hij telkens een stapje hogerop heeft gezet. Hij heeft in de ArenA een contract voor vijf seizoenen getekend en naar verluidt elf miljoen euro gekost.

Ziyech: "Voor mij is het beter als het stap-voor-stap gaat. Dit is perfect, Ajax is een topclub in Nederland. Twente leek twee jaar geleden ook een goede keus, maar we weten allemaal wat daar gebeurd is. Ik wilde naar een club waar de trainer goed is. Die een speelstijl hanteert waar ik bij pas. Dat is nu met Peter Bosz het geval."

De middenvelder beseft dat er veel concurrentie is, want de Amsterdammers hebben onder meer Davy Klaassen, Nemanja Gudelj, Riechedley Bazoer en Daly Sinkgraven onder contract staan. Mogelijk vertrekken er nog een aantal spelers uit de middelste linie. "De concurrentie is groot op het middenveld. Dat is alleen maar goed. Ik ga gewoon mijn stinkende best doen." De Marokkaans internationals zou in de toekomst nog wel eens bij een grotere club willen spelen. "Die stap komt nog wel een keer. Ik kan 'm in elk geval beter maken via Ajax. Wat er dan gebeurt, dat zien we dan wel weer."

Toch zit er aan de transfer van Ziyech naar Ajax nog een randje, want technisch directeur Marc Overmars liet eerder nog weten de middenvelder niet nodig te hebben. Toch is nu de transfer tot tevredenheid van Ziyech rond gekomen.

Miljoenenbeloning klokkenluider Monsanto

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een beloning van omgerekend bijna 20 miljoen euro gegeven aan een klokkenluider die aan de bel trok over fraude bij zadenproducent Monsanto. Dat meldt de advocaat van de klokkenluider dinsdagavond.

Monsanto kwam in februari een schikking van omgerekend 72 miljoen dollar overeen met de SEC over de omzetfraude rondom het belangrijke middel tegen onkruid Roundup. Het bedrijf erkende geen schuld, maar sprak wel af een onderzoek naar de boekhouding te laten doen.

De identiteit van de klokkenluider is niet bekendgemaakt, maar het gaat om een voormalig financieel medewerker van Monsanto. Klokkenluiders kunnen van de SEC een beloning tot 30 procent van het binnengehaalde bedrag opstrijken.

Miljoenenbeloning klokkenluider Monsanto
Miljoenenbeloning klokkenluider Monsanto (Foto: ANP)

Gisele Bündchen weer bestbetaalde model

Gisele Bündchen is nog steeds het best betaalde model ter wereld. De Braziliaanse verdiende volgens zakenblad Forbes 30,5 miljoen dollar in de periode juni vorig jaar tot juni dit jaar. Daarmee heeft Gisele meer salaris verdiend dan ieder ander model sinds 2002. Ze staat al tien jaar bovenaan de lijst.

Op de tweede plaats staat de Braziliaanse Adriana Lima met een jaarinkomen van 10,5 miljoen dollar.

Nieuwkomer in de top drie is de 20-jarige Kendall Jenner, die grote campagnes deed voor Calvin Klein en Estée Lauder. Zij zag haar inkomen met 150 procent stijgen naar 10 miljoen dollar dit jaar. Dat is vooral te danken aan haar grote schare volgers op sociale media. Van alle modellen heeft zij veruit de meeste volgers op Instagram, namelijk 64,4 miljoen fans. Kendall deelt de derde positie met de 24-jarige Karlie Kloss, die haar inkomen afgelopen jaar verdubbelde met campagnes voor achttien verschillende merken, waaronder L'oréal en Swarovski. Gigi Hadid steeg naar de vijfde positie.

De Nederlandse Doutzen Kroes staat op een gedeelde dertiende plaats met een jaarinkomen van 5 miljoen dollar. Vorig jaar stond Doutzen met 7,5 miljoen dollar nog op de vierde plek van best betaalde modellen.

Forbes berekende dat de top 20 van de succesvolste modellen samen 154 miljoen dollar hebben verdienden.

Gisele Bündchen weer bestbetaalde model
Gisele Bündchen weer bestbetaalde model (Foto: BuzzE)

Obama kort weer gevangenisstraffen in

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de gevangenisstraffen van 111 veroordeelden bekort. Obama, die probeert het Amerikaanse strafstelsel te hervormen, heeft tijdens zijn twee termijnen als president nu in totaal 673 straffen ingekort.

Het gaat om vooral veroordelingen voor drugsdelicten waarbij geen geweld is gebruikt. Het is de tweede keer deze maand dat Obama straffen korter maakt. Eerder schold hij de straf voor 214 gevangenen in federale gevangenissen een deel kwijt, de grootste groep op een dag.

Obama kort weer gevangenisstraffen in
Obama kort weer gevangenisstraffen in (Foto: ANP)

'Google experimenteert met Uber-concurrent'

Google gaat een proef doen met een dienst om ritten te delen. Het technologiebedrijf gaat de dienst, die sterk doet denken aan de carpooldienst van Uber, aanbieden via zijn navigatie-app Waze. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van een ingewijde.

Bestuurder David Drummond van Google-moederbedrijf Alphabet trad onlangs terug uit het bestuur van Uber wegens een belangenconflict.

Google lijkt vooralsnog geen plannen te hebben om een taxidienst op te zetten, zoals die waar Uber groot mee is geworden. Uber heeft UberPOOL nog niet officieel in Nederland aangekondigd, maar deelnemers kunnen zich al wel aanmelden.

'Google experimenteert met Uber-concurrent'
'Google experimenteert met Uber-concurrent' (Foto: BuzzT)

Terugkeer Martijn Krabbé bij Idols onzeker

Martijn Krabbé heeft nog niet besloten of hij doorgaat als jurylid in het nieuwe seizoen van Idols. "Daarover ben ik nog in gesprek", zegt de presentator dinsdag in De Telegraaf.

"Ik ga wel weer met Herman den Blijker op reis voor Op de proef gesteld en we werken samen nog aan iets heel nieuws, maar meer zeg ik daar niet over nu", vervolgt Martijn, die in de toekomst ook nog graag eens een grote amusementsshow in zijn eentje wil doen. "Nu is het altijd 'in combinatie met'. Ik wil op termijn ook wel iets anders dan een talentenjacht."

Dinsdag begint Martijn aan het negende seizoen van Uitstel van executie, waarin hij en zijn team mensen helpt die te maken krijgen met een executieverkoop. Na al die jaren kan de presentator er nog genoeg voldoening uit halen. "De energie komt vanzelf, omdat we nog heel veel aanmeldingen binnen krijgen, met volop verhalen van mensen die het zo hard nodig hebben dat je het hun ontzettend gunt."

Terugkeer Martijn Krabbé bij Idols onzeker
Terugkeer Martijn Krabbé bij Idols onzeker (Foto: BuzzE)

Woordvoerder IS gedood in Aleppo

De belangrijkste woordvoerder van Islamitische Staat (IS), Abu Mohamed al-Adnani, is omgekomen in het noorden van Syrië. Dat heeft het het aan IS gelieerde persbureau Amaq dinsdag bekendgemaakt.

Al-Adnani kwam om het leven in Aleppo terwijl hij bezig was met tactisch werk. Hoe hij de dood vond, is niet bekend.

Begin dit jaar raakte hij zwaargewond door een luchtaanval in het westen van Irak. Hij was volgens het Amerikaanse leger bijna doodgebloed, maar kon door medestanders net op tijd naar de door IS bezette stad Mosul worden gebracht.

Woordvoerder IS gedood in Aleppo
Woordvoerder IS gedood in Aleppo (Foto: ANP)

Instagram Justin Bieber weer afgeschermd

De terugkeer van Justin Bieber op Instagram was van korte duur. De zanger had zijn profiel maandag weer openbaar gemaakt maar dat was niet de bedoeling. "Nog steeds geen Instagram het was een foutje", verklaart Justin op Twitter.

Fans konden zich daardoor maar enkele uren aan de foto's en video's van Justin vergapen. Ze hadden het bijna twee weken zonder zijn aanwezigheid moeten doen nadat hij zijn account had afgeschermd. De zanger was het zat toen hij bakken kritiek over zich heen kreeg vanwege foto's van hem en zijn vermeende nieuwe liefde Sofia Richie.

Instagram Justin Bieber weer afgeschermd
Instagram Justin Bieber weer afgeschermd (Foto: BuzzE)

Politie vindt wapens en drugs bij Chris Brown

De politie van Los Angeles heeft dinsdag wapens en drugs gevonden bij de woning van Chris Brown, waar agenten in afwachting zijn van een huiszoekingsbevel. De zanger gooide de spullen in een plunjezak uit het raam, meldt TMZ.

De politie kwam op het huis van de zanger af nadat een vrouw het alarmnummer 911 had gebeld en beweerde dat Chris Brown haar had bedreigd met een vuurwapen. De politie arriveerde om 3.00 uur in de nacht bij zijn woning.

Terwijl de politie wacht op toestemming het huis te doorzoeken, heeft Chris de woning niet verlaten. Volgens bronnen van TMZ heeft de zanger de politie uitgedaagd door een plunjezak uit het raam te gooien. "Kom me maar halen'', zou hij daarbij hebben geroepen. De bronnen van TMZ zeggen dat in de zak wapens en drugs zaten.

Chris Brown heeft inmiddels ook een video gemaakt waarin hij vertelt dat de politie zijn woning heeft omsingeld, maar dat hij niet van plan is naar buiten te komen. Hij zegt een hardwerkende vader te zijn die voor zijn dochtertje zorgt. In de video klaagt Chris ook dat de politie altijd veel te laat op zijn telefoontjes reageert. Als hij bijvoorbeeld belt over stalkers, komt de politie pas de volgende dag.

Politie vindt wapens en drugs bij Chris Brown
Politie vindt wapens en drugs bij Chris Brown (Foto: BuzzE)

'Prioriteit voor ondermijnende criminaliteit'

De aanpak van ondermijnende en georganiseerde criminaliteit krijgt ook volgend jaar hoge prioriteit. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag gezegd in Bergen op Zoom, waar de resultaten zijn besproken van de aanpak waarbij politie, justitie en het lokale bestuur samenwerken.

Van der Steur spreekt van "lovenswaardige resultaten", maar constateert tegelijkertijd dat er nog het nodige werk te verzetten valt. De doelstelling was 950 politieonderzoeken naar criminele samenwerkingsverbanden, maar dat werden er in 2015 uiteindelijk 1188. Met onderzoeken door andere opsporingsdiensten (zoals van de belastingdienst en marechaussee) erbij opgeteld waren het er zelfs 1765.

In 2015 zijn 765 mensen veroordeeld, van wie er 546 een vrijheidsstraf kregen. Vorig jaar is ruim 143 miljoen euro aan crimineel geld afgepakt, terwijl de doelstelling ruim 90 miljoen was.

Maar politie en Openbaar Ministerie concluderen ondanks de resultaten dat ze de ondermijnende criminaliteit nog niet effectief genoeg kunnen bestrijden. Dat heeft volgens de organisaties te maken met een gebrek aan capaciteit bij de opsporing en vervolging. Politie en justitie noemen de ondermijnende criminaliteit complex en hardnekkig. Niet alle ondermijnende criminaliteit is in beeld en van de bekende criminele organisaties kan maar een deel worden aangepakt.

Van ondermijnende criminaliteit is sprake als onderwereld en bovenwereld elkaar tegenkomen of zich vermengen. Het kan daarbij gaan om criminelen die burgers of zelfs burgemeesters intimideren of 'gewone' bedrijven die samenwerken met het boevengilde. Voorbeelden zijn criminele motorclubs en de georganiseerde drugshandel en hennepteelt.

'Prioriteit voor ondermijnende criminaliteit'
'Prioriteit voor ondermijnende criminaliteit' (Foto: ANP)

Google stopt met Chromebook Pixel 2

Google trekt de stekker uit de Chromebook Pixel 2-laptop. Hij is uitverkocht en de voorraad wordt niet meer aangevuld, laat het bedrijf aan VentureBeat weten. Er is nog geen vervanger, hoewel Google mogelijk wel aan een nieuwe versie werkt. Die zou moeten draaien op Android in plaats van Chrome OS.

De Pixel 2 kwam vorig jaar op de markt. De laptop viel op door zijn touchscreen. Google zegt niet hoeveel exemplaren er zijn verkocht.

Google stopt met Chromebook Pixel 2
Google stopt met Chromebook Pixel 2 (Foto: BuzzT)

Vent (31) doet 16-jarige, krijgt kogel van schoonma

Een 31-jarige viezerik uit de Amerikaanse stad Oklahoma die dacht een lekker nummertje te kunnen maken met zijn 16-jarige vriendin, is van een koude kermis thuisgekomen. Zijn 34-jarige schoonmoeder in spé heeft hem namelijk voor zijn flikker geschoten.

Valerie Fowler hoorde gisterochtend rond zevenen wat rare geluiden uit de slaapkamer van haar tienerdochter komen. Hierop opende de niet al te knappe moeder de deur van de tienerkamer. De schrik sloeg de vrouw direct om het hart.

Fowler zag namelijk het beeld van een ouwe viezerik die haar dochter alle hoeken van de kamer liet zien op haar netvlies verschijnen. Moederlief bedacht zich niet, en greep naar haar vuurwapen. Volgens schoot ze de ranzige vent naar de kloten.

Helaas zal de pedofiel de aanslag van zijn schoonmoeder overleven. Hij heeft namelijk niet-levensbedreigende verwondingen opgelopen. Fowler is opgepakt wegens poging tot doodslag.

'EU zet vestigingsklimaat op het spel'

Door Ierland te dwingen om vele miljarden aan 'achterstallige' belastingen te vorderen van Apple, zet Europa het eigen vestigingsklimaat op het spel. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën dinsdag gezegd.

Volgens de Amerikanen dreigen door het besluit van de Europese Commissie buitenlandse investeringen op te drogen. Ook ondermijnt de beslissing het zakelijke klimaat en de broodnodige economische samenwerking tussen de Verenigde Staten en Europa, aldus de zegsman.

'EU zet vestigingsklimaat op het spel'
'EU zet vestigingsklimaat op het spel' (Foto: ANP)

Bertens ook in New York na één ronde klaar

Tennisster Kiki Bertens is dinsdag in de eerste ronde van de US Open in New York uitgeschakeld. De als twintigste geplaatste speelster moest haar meerdere erkennen in de pas achttienjarige Ana Konjuh uit Kroatië. Het werd 3-6. 6-2 en 4-6.

Voor Bertens was het al weer haar vijfde nederlaag op een rij. Ook in New Haven, Cincinnati, Bastad en op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wist de halvefinaliste van Roland Garros niet te winnen. De 24-jarige Wateringse lijkt te snakken naar het einde van het seizoen. Konjuh, de nummer 92 van de wereldranglijst, maakte een scherpere indruk in New York. De jonge Kroatische profiteerde op de juiste momenten van de onnodige fouten die Bertens maakte en plaatste in de zesde game van de eerste set de beslissende break om op voorspong te komen.

In de tweede set leek Bertens zich net op tijd te herpakken. Ze serveerde en retourneerde beter en sloeg de punten nu wel binnen. Bertens kon haar niveau niet vasthouden in de derde set en werd na precies twee uur spelen uitgeschakeld. Voor Bertens is het haar vijfde deelname in New York, nog nooit wist ze de tweede ronde van de US Open te bereiken. 

KLM investeert 2 miljard euro

KLM investeert de komende vier jaar twee miljard euro extra, maar is niet van plan de lonen te verhogen. De luchtvaartmaatschappij houdt vast aan de nullijn, zo zei topman Pieter Elbers dinsdag in een videoboodschap aan het personeel.

In de onderhandelingen met de vakbonden bleek volgens Elbers dat zaken als baanbehoud en ouderenbeleid belangrijker waren. Daarnaast is in plaats van loonstijging gekozen voor een verbeterde winstdelingsregeling.

KLM ligt nog altijd in de clinch met vakbond FNV over een nieuwe cao voor het grondpersoneel, ook al gingen de vier andere luchtvaartbonden wel al akkoord. FNV weigert met KLM verder te praten als het bedrijf niet bereid is te bewegen. De rechter bevestigde vrijdag in hoger beroep dat stakingen tot eind deze week verboden zijn.

KLM investeert 2 miljard euro
KLM investeert 2 miljard euro (Foto: ANP)

Varkenssector bevreesd voor meer tegenwind

De varkenssector vreest dat ontwikkelingen in de sector worden vertraagd doordat gemeenten en provincies vergunningsaanvragen van varkensbedrijven zullen aanhouden. In een open brief gericht aan staatssecretarissen Martijn van Dam (Economische Zaken) en Sharon Dijksma (Milieu) vragen vakbond NVV en LTO Varkenshouderij dinsdag om steun voor het in behandeling blijven nemen van aanvragen.

Voor zover bekend heeft alleen Son en Breugel een nieuwe vergunningsaanvraag in de wacht gezet, omdat de gemeente eerst meer wil weten over de gezondheidsrisico's. NVV en LTO vrezen echter voor een sneeuwbaleffect.

Eind juli bleek uit onderzoek van het RIVM dat mensen die dicht in de buurt wonen van een intensieve veehouderij vaker last hebben van hoesten, piepende adem en andere luchtwegklachten dan personen die verder van die bedrijven wonen. Volgens de NVV is een duidelijk verband echter niet aangetoond.

Varkenssector bevreesd voor meer tegenwind
Varkenssector bevreesd voor meer tegenwind (Foto: ANP)

Golfer Pieters krijgt wildcard voor Ryder Cup

Belgisch golftalent Thomas Pieters heeft van captain Darren Clarke een wildcard gekregen voor het Europese Team in de Ryder Cup. De 24-jarige Pieters won afgelopen zondag nog in Denemarken een toernooi op de Europese Tour en werd vierde tijdens het olympisch golftoernooi. Naast Pieters hebben ook Lee Westwood en Martin Kaymer een wildcard hebben gekregen voor het Europese team.

Volgens captain Clarke lagen Westwood en Kaymer voor de hand en twijfelde voor de laatste plek tussen Russel Knox en Pieters. Clarke koos voor de Belg, waar de goede vorm van de laatste tijd de doorslag had gegeven. De Schot Knox is nummer 20 van de wereld en won dit jaar een toernooi op de PGA Tour. Pieters is nummer 41 en won vorige week op de European Tour. Knox speelt voornamelijk in Amerika (PGA Tour), waar Pieters vooral zijn toernooien speelt op de Europese tour.

"Knox opbellen met het slechte nieuws was een van de moeilijkste telefoongesprekken die ik heb moeten voeren", zei Clarke. Over Pieters had Clarke mooie worden. "Ik ben altijd al fan van hem geweest. Vorige week speelde ik met hem in Denemarken en Thomas speelde een van de mooiste ronden in 62 slagen die ik ooit heb meegemaakt."

"Ik ben zeer gelukkig, euforisch zelfs", reageerde Pieters na het verlossende nieuws. "Ik hoopte natuurlijk op deze selectie, maar het is toch een beetje een verrassing, aangezien er nog veel goeie kandidaten waren."

Op basis van de wereldranglijst en de ranking van de Europese Tour hadden negen golfers zich al gekwalificeerd. De andere Europeanen zijn: Rafa Cabrera Bello, Matthew Fitzpatrick, Sergio Garcia, Rory McIlroy, Justin Rose, Henrik Stenson, Andy Sullivan, Danny Willett en Chris Wood.

Willett, Wood, Cabrera-Bello, Sullivan, Fitzpatrick en Pieters debuteren in het Europese team. Westwood speelt voor de tiende keer tegen de golfers van de Verenigde Staten en is de meest ervaren man. De nieuwe editie van de Ryder Cup is tussen 30 september en 2 oktober op de Hazeltine National Golf Club in Chaska, Minnesota. Europa won de laatste drie edities. Twee jaar geleden werd de VS met 16,5-11,5 verslagen. 

Het Amerikaanse team zal sowieso bestaan uit Zach Johnson, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Phil Mickelson, Patrick Reed, Brandt Snedeker, Jordan Spieth en Jimmy Walker. De Amerikaanse captain Davis Love III heeft nog vier wildcards te vergeven en zal in een later stadium zijn keuzes bekendmaken. 

Thomas Pieters won vorig jaar ook het KLM Open. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Thomas Pieters won vorig jaar ook het KLM Open. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)

Hogenkamp debuteert met zege op US Open

Richel Hogenkamp heeft zich dinsdag geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. Qualifier Hogenkamp rekende in twee sets af met de Britse Heather Watson: 6-2 en 7-5.  De Doetichemse stond voor de eerste in haar carrière in het hoofdschema van het toernooi in New York. 

Hogenkamp, de nummer 165 op de wereldranglijst, trok de eerste set tegen Watson met overtuiging naar zich toe. De Britse nummer 73 van de wereld bleek niet helemaal fit en moest zich na afloop van de eerste set aan haar rug laten behandelen. In de tweede set plaatste de debuterende Doetinchemse al vroeg een break, maar Watson knokte zich terug en kwam terug tot 5-5. Hogenkamp wist zich echter te herpakken en brak in de elfde game. Vervolgens kon ze de partij succesvol uitserveren. 

Hogenkamp haalde één keer eerder tot de tweede ronde van een Grand Slam. Vorig jaar wist te een ronde te winnen op Wimbledon, waarna ze verslagen werd door Maria Sharapova. Hogenkamp treft nu de Hongaarse Timea Babos of de Oostenrijkse Barbara Haas. 

Richel Hogenkamp in twee sets te sterk voor Heather Watson. (PRO SHOTS/Action Images)
Richel Hogenkamp in twee sets te sterk voor Heather Watson. (PRO SHOTS/Action Images)

'Brussel wist niets van bedrog dieselauto's'

De Europese Commissie had geen enkel vermoeden dat autofabrikanten 'fraude pleegden' met software waarmee zij de emissiewaarden van schadelijke stoffen manipuleerden. Ook oud-EU-commissaris Günther Verheugen weet niets van de sjoemelpraktijken van Volkswagen met dieselauto's. "Ik noem dat ook geen gesjoemel, het is fraude."

Dit zei Verheugen dinsdag in Brussel tijdens een hoorzitting van de onderzoekscommissie naar het dieselschandaal in het Europees Parlement. De Duitser was EU-commissaris voor industrie van 2004 tot 2010 en mede-verantwoordelijk voor de wetgeving over de toegestane maximale uitstoot van kooldioxide (CO2) en stikstofoxiden (NOx).

Vorig jaar werd in de VS ontdekt dat Volkswagen op grote schaal dieselauto's verkocht die dankzij gesjoemel met uitstoottesten van dieselmotoren schoner leken dan ze waren.

'Brussel wist niets van bedrog dieselauto's'
'Brussel wist niets van bedrog dieselauto's' (Foto: ANP)

Nintendo Direct op 1 september

Nintendo heeft vandaag aangekondigd dat er op donderdag 1 september om 16:00 uur een Nintendo 3DS Direct wordt uitgezonden, die volledig in het teken staat van nieuwe Nintendo 3DS-games.

De uitzending wordt gepresenteerd door Satoru Shibata, de directeur van Nintendo of Europe, en Ed Valiente van de afdeling European Publisher Business. De presentatie is op 1 september om 16:00 uur te zien als stream op Twitch en de Nintendo Direct-website.

Nintendo laat ook weten dat deze presentatie geen nieuws over de NX en applicaties voor tablets en smartphones bevat. Ooit gaan we weten wat het nieuwe platform kan en eruit gaat zien en of Animal Crossing op smartphone net zo verslavend is. Maar overmorgen staat volledig in het teken van 3DS, met vast beelden van Mario Party: Star Rush en iets met Pokémon Sun en Moon. Hopelijk zijn er nog enkele verrassingen.

Mario Party: Star Rush (Foto: Nintendo)
Mario Party: Star Rush (Foto: Nintendo)

'Nog steeds misstanden theeplukkers Unilever'

De leef- en werkomstandigheden op twee plantages in India waar thee wordt geproduceerd voor onder meer Unilever zijn nog altijd ondermaats. De omstandigheden zijn weliswaar verbeterd sinds de problemen in 2010 voor het eerste werden aangestipt, maar met name tijdelijke arbeiders hebben het nog zwaar, zo stelt de Landelijke India Werkgroep (LIW) dinsdag.

Unilever heeft maatregelen genomen om de theeleveranciers aan te sporen de omstandigheden voor arbeiders op de door Rainforest Alliance gecertificeerde plantages te verbeteren. Dat heeft er volgens de LIW toe geleid dat de situatie 'enigszins' is verbeterd.

Tijdelijke arbeidskrachten krijgen echter nog geen toereikende vergoeding voor overuren. Ook werken ze niet in alle gevallen beschermd wanneer ze pesticiden gebruiken en mogen ze zich niet verenigen in bijvoorbeeld een vakbond. Volgens de LIW verdienen deze problemen onmiddellijke aandacht.

'Nog steeds misstanden theeplukkers Unilever'
'Nog steeds misstanden theeplukkers Unilever' (Foto: ANP)

Ondernemers: 'Nederland moet werk maken van TTIP'

Het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten 'is essentieel voor Nederland' en daarom moet het kabinet zich in Europa hard blijven maken voor TTIP. Dat stellen ondernemersverenigingen EVO en Fenedex dinsdag in een reactie op de aanzwellende kritiek op het verdrag in onder meer Frankrijk en Duitsland.

De organisaties benadrukken dat handelsverdragen essentieel zijn voor een handelsland als Nederland en dat bedrijven uit de VS de grootste investeerders zijn in ons land. Een goed verdrag vereenvoudigt volgens de organisaties de export en logistiek en zorgt voor lagere tarieven. Ook de werkgelegenheid in Nederland profiteert daarvan.

De Franse staatssecretaris Matthias Fekl (Handel) zei dinsdag dat de EU moet ophouden met onderhandelen over het TTIP-verdrag. Afgelopen weekend zei de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel dat de onderhandelingen over het verdrag feitelijk zijn mislukt. EVO en Fenedex vragen van het kabinet desondanks om zich in te blijven zetten voor TTIP.

'Nederland moet werk maken van TTIP'
Ondernemers: 'Nederland moet werk maken van TTIP' (Foto: ANP)

'Aanpak Apple gaat niet ver genoeg'

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib vindt dat Apple nog harder aangepakt moet worden. De Europese Commissie eiste dinsdag dat de Ierse fiscus 13 miljard euro plus rente van het technologieconcern terugvordert. Er zijn echter geen aanvullende boetes opgelegd, benadrukte Oxfam-beleidsadviseur Aurore Chardonnet in een reactie.

De organisatie vindt ook dat er meer moet gebeuren om te voorkomen dat EU-landen met aantrekkelijke fiscale deals miljarden aan belastingen van multinationals binnen harken. Oxfam wil dat de belangrijkste afspraken uit de zogeheten 'tax rulings' voortaan openbaar worden.

Ook zouden multinationals gedwongen moeten worden om publiekelijk te rapporteren waar ze precies winst maken en waar ze belasting betalen. Als die informatie gewoon op straat komt liggen kunnen overheden en andere organisaties deze bedrijven beter ter verantwoording roepen, aldus Oxfam.

'Aanpak Apple gaat niet ver genoeg'
'Aanpak Apple gaat niet ver genoeg' (Foto: ANP)

Mahatma Gandhi leider van India in Civilization VI

2K Games en Firaxis Games onthullen vandaag dat Mahatma Gandhi India zal leiden in Sid Meier’s Civilization VI. Hij levert weer andere eenheden en vaardigheden voor het Indiaase volk. Natuurlijk krijgen zij een bonus op Geloof.

Mochtghet geloof niet meer helpen, is er de Varu, oftewel de War Elephant. Dit is de unieke eenheid van Ghandi's leger. Bovenop de Varu is een houten box waarin boogschutters en soldaten met speer de aanstormende legers kunnen beschieten, tenminste, als de legers nog durven bij het zien van de olifant zelf.

Stepwell is de unieke Improvement van Ghandi. Dat zijn menselijk gemaakte vijvers die omgeven zijn met trappen. Hiermee is er het hele jaar water om te drinken, te baden, voor irrigatie en ander gebruik.

Sid Meier’s Civilization VI komt 21 oktober uit op pc.

'Chris Brown bedreigt vrouw met wapen'

Chris Brown is verdachte in een onderzoek van de politie, omdat een vrouw beweert dat hij haar heeft bedreigd met een vuurwapen.

Volgens TMZ waren Chris en de vrouw dinsdag in de vroege ochtend in een woning in Los Angeles. Daar kregen ze ruzie waarop hij een wapen zou hebben getrokken. De vrouw belde het alarmnummer 911 waarna de politie kwam.

Chris Brown is de enige verdachte in het politie-onderzoek. In juni verweet zijn tourmanager hem agressief, gewelddadig gedrag, wat voor haar de reden was om middenin zijn Europese tournee op te stappen.

'Chris Brown bedreigt vrouw met wapen'
'Chris Brown bedreigt vrouw met wapen' (Foto: BuzzE)

Blind: "Natuurlijk valt dit tegen"

Danny Blind heeft het er maar zwaar mee. In korte periode verliest de bondscoach meerdere assistenten. Dat Dick Advocaat, de opvolger van de vertrokken Ruud van Nistelrooy, al na een paar maanden zou vertrekken had Blind niet verwacht. Maar ook Marco van Basten, die uiterlijk in november bij de FIFA aan de slag gaat, stapt op als assistent van Blind.

"Ik wist dat het transferwindow nog open is, maar dat mijn assistenten zo goed in de markt zouden liggen...", grapt Blind op een persconferentie tegen de NOS. "Het is bizar was er de afgelopen weken allemaal is gepasseerd. Natuurlijk valt dat tegen. Ik vraag ze niet voor niets. Je gaat samen een overeenkomst aan met het idee het samen af te maken."

Van Basten is momenteel de enige assistent van Blind en dat zal in elk geval in de duels van 2016 zo blijven. "Ik heb Marco vorige week gesproken en gezegd dat ik in elk geval de duels dit kalenderjaar samen wil afmaken. Dan is er een periode van vier maanden zonder interlandvoetbal en kunnen we toewerken naar een nieuwe situatie."

Advocaat vertrok voor een klus als hoofdtrainer bij Fenerbahçe, terwijl Van Basten zich bij de FIFA gaat bezighouden met vernieuwingen in de voetballerij. "Ik probeer me ook te verplaatsen in een ander. Ik kan me bij Marco voorstellen dat hij hier interesse voor heeft. Ik weet hoe hij begaan is met de voetbalsport."

Aan zelf opstappen heeft Blind geen moment gedacht. "Nee, ik moet er zakelijk naar kijken. Zo zit ik er ook in." En ook zal het volgens de keuzeheer geen invloed hebben op de spelersgroep. "De spelers zullen dit niet als zware bagage in hun hoofd meenemen."

Muziek en realitycheck voor BioShock The Collection

Vandaag heeft 2K Games twee nieuwe videos van de Imagining BioShock: Director’s commentary-serie online gezet. Het gaat hier om aflevering 5 en 6.

In episode 5 staat voice performance centraal. Dat was essentieel om Rapture tot leven te laten komen. Tijdens het creëren van BioShock, zijn reality checks onderdeel van het werk. Dat zien we in episode 6.

Bioshock The Collection komt 16 september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Hierin zit alle singleplayer DLC.

Oliver Heldens geeft soloshow in HMH

De Nederlandse dj en producer Oliver Heldens staat op 3 december in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Het wordt zijn grootste soloshow tot nu toe in eigen land, meldt concertorganisator Mojo.

Heldens tekende in 2012 op 17-jarige leeftijd bij Spinnin' Records. Begin 2014 brak hij wereldwijd door met de single Gecko. De versie met vocalen van Becky Hill werd later een nummer 1-hit in Groot-Brittannië. Ook opvolger Koala bereikte daar de top 5. In de afgelopen jaren stond de Nederlander op 's werelds grootste festivals als Tomorrowland, Coachella, Glastonbury en Lollapalooza.

De kaartverkoop voor de show in de HMH begint vrijdag.

Oliver Heldens geeft soloshow in HMH
Oliver Heldens geeft soloshow in HMH (Foto: BuzzE)

Vanaf vandaag monsters slachten in God Eater

God Eater 2 Rage Burst is vandaag uitgekomen voor PlayStation 4, PlayStation Vita en pc via Steam. Daarom is er ook een launchtrailer uitgebracht. Als je God Eater 2 Rage Burst koopt krijg je er gratis en voor niets God Eater Resurrection.

In God Eater moet je monsters, genaamd Aragami, verslaan. Deze wezens hebben de aarde veroverd. Er zijn mensen die deze monsters bevechten om zo onze planeet weer de onze te kunnen noemen. Deze groep mensen zijn de God Eaters. Zij vechten tegen deze haast onoverwinnelijke monsters met hun God Arc, wapens die daadwerkelijk deze wezens schade doen.

Facebook Safety Check zelf aan te zetten

Facebook-gebruikers kunnen binnenkort Safety Check zelf aan zetten als er ergens een calamiteit gebeurt. Dat heeft oprichter Mark Zuckerberg van het Amerikaanse bedrijf dinsdag tijdens een vraag-en-antwoordsessie op de LUISS Guido Carli-universiteit in Rome gezegd, meldt VentureBeat. Nu moet Facebook de calamiteiten nog selecteren waarvoor de functie aan gaat.

Facebook introduceerde Safety Check in oktober 2014. Zo zouden Facebook-gebruikers tijdens natuurrampen hun vrienden kunnen laten weten dat ze veilig zijn. Al snel werd de functie ook ingezet bij andere calamiteiten zoals terroristische aanslagen.

De afgelopen tijd kwam er geregeld kritiek op Facebook omdat de functie te veel op de Westerse wereld gericht zou zijn. Bij calamiteiten in andere gebieden werd Safety Check niet geactiveerd.

Zuckerberg was in Rome voor een audiëntie bij de Paus. Ook had hij een ontmoeting met de Italiaanse premier Matteo Renzi.

Facebook Safety Check zelf aan te zetten
Facebook Safety Check zelf aan te zetten (Foto: BuzzT)

Lingeriespotje 'pure porno', dus verboden

De Australian Advertising Standards Bureau (AASB) heeft een reclamespotje van Bras N Things verboden. Volgens de Australische evenknie van 'onze' Reclame Code Commissie is de commercial met daarin een bloedmooie meid 'pure softporno'.

In de clip is niemand minder dan Simone Holtznagel te zien. De lekkere blondine wist Australia’s Next Top Model 2011 op haar naam te schrijven.

Holtznagel is in het spotje te zien met – uiteraard – weinig om het lijf. Het model draagt namelijk kanten bh's, kousen en doorkijkbroeken. Volgens AASB zouden de beelden 'te provocerend' zijn.

De commercial, die alleen levensgroot wordt afgespeeld in de winkels van Bras N Things, zou 'niet te vermijden' zijn. Het regent dan ook klachten bij de reclamegestapo. "Het wordt afgespeeld op een publieke plek. Er lopen kinderen en gezinnen langs, waarom moeten die hiermee worden geconfronteerd?", klinkt het.

"Het is vulgair en ongeschikt voor kinderen", jankt een ander. "Het is pure porno!", klaagt een muts, hoogstwaarschijnlijk met kort, pittig kapsel.

Bras N Things laat weten inderdaad wat klachten te hebben ontvangen. De spot zal dan ook niet langer te zien zijn.

Gelukkig nog wel te zien op YouTube...

Straaljager Zwitserse luchtmacht gevonden

Een F-18 van de Zwitserse luchtmacht die sinds maandag spoorloos was, is gelokaliseerd. De straaljager is neergestort gevonden in het bergachtig gebied rond de Sustenpass, liet het leger weten.

De waarneming werd door een helikopter gedaan. De piloot is nog niet aangetroffen. Vanwege de wind hebben helikopters nog geen hulpverleners kunnen afzetten op het moeilijk begaanbare terrein.

Het toestel was maandag aan het eind van de middag boven het centraal gelegen plaatsje Susten verdwenen. Zoekacties werden eerst bemoeilijkt door de duisternis en dinsdagochtend door het weer.

In 2013 stortte eenzelfde soort straaljager van de Zwitserse luchtmacht neer. Eerder dit jaar stortte een F-5 van een stuntteam van de Zwitserse luchtmacht neer in Friesland, bij het plaatsje Beetgum. Het stuntteam was in Nederland voor een demonstratievlucht tijdens de Luchtmachtdagen.

Straaljager Zwitserse luchtmacht gevonden
Straaljager Zwitserse luchtmacht gevonden (Foto: ANP)

Daghorecazaken vullen gaten in winkelstraat

In de winkelstraten zijn steeds meer daghorecazaken te vinden. Cafés of tentjes waar mensen tijdens het shoppen terechtkunnen voor een hapje of drankje vullen de gaten die zijn ontstaan door het verdwijnen van winkels, zo blijkt uit een vastgoedonderzoek van makelaarsorganisatie NVM in tien grote winkelsteden.

"In bijvoorbeeld Groningen en Rotterdam, maar ook in Arnhem is een duidelijk verschuiving zichtbaar van panden die voorheen een zuivere winkelfunctie hadden, maar nu worden ingevuld door daghoreca", constateren de makelaars en taxateurs. In de winkelcentra kwam afgelopen jaren veel extra winkelruimte beschikbaar, terwijl de vraag van winkeliers om die panden te huren juist afnam.

Daghorecazaken vullen gaten in winkelstraat
Daghorecazaken vullen gaten in winkelstraat (Foto: ANP)

'Hard aanpakken Apple is terecht'

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) vindt dat EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) de belastingontwijking van het Amerikaanse concern Apple terecht hard aanpakt. "Multinationals moeten hun eerlijke bijdrage aan de samenleving betalen en er moet een gelijk speelveld zijn tussen bedrijven." Vestager eiste dinsdag dat de Ierse fiscus 13 miljard euro plus rente van Apple terugvordert.

Vorige week haalde het Amerikaanse ministerie van Financiën fel uit over de strijd van Brussel tegen Amerikaanse bedrijven. Eind vorig jaar gebood Vestager Nederland 25,7 miljoen euro terug te vorderen van koffieketen Starbucks.

Ook EU-parlementslid Sophie in 't Veld (D66) stemt in met de houding van de Europese Commissie: "Het is niet aanvaardbaar dat Amerikaanse bedrijven in de EU grote winsten maken, die terugsluizen naar de VS en hier nauwelijks belasting betalen."

'Hard aanpakken Apple is terecht'
'Hard aanpakken Apple is terecht' (Foto: ANP)

Clown Bassie ging door een hel

Het lijkt weer iets beter te gaan met Bas van Toor, beter bekend als clown Bassie. Na een zware tijd krabbelt de acteur, die met een auto-immuunziekte kampt, langzamerhand weer wat op.

"Ik ben drie maanden door een hel gegaan. Vannacht heb ik voor het eerst weer goed geslapen", laat Bassie vanuit het ziekenhuis weten aan Shownieuws. Volgende week wordt hij overgebracht naar een revalidatiecentrum om verder te werken aan zijn herstel.

Bassie werd onder meer getroffen door de aangezichtsverlamming van Bell, waarbij de spieren van één helft in het gezicht ineens verlamd zijn. Die verlamming gaat meestal vanzelf over, maar dat kan enkele maanden duren. Eind juli benadrukte de acteur dat hij geen beroerte heeft gehad.

Clown Bassie ging door een hel
Clown Bassie ging door een hel (Foto: BuzzE)

Chick heeft zelftwerkende kont

Jana Stoner heeft een opmerkelijk probleem. Het lekkere wijf zit na een mislukte operatie met een zelftwerkende kont.

Het voormalig fotomodel wilde enige tijd geleden net zo'n kont hebben als Kim Kardashian. Jarenlang trainen in de sportschool zag ze niet zitten, dus besloot de mooie Californische naar de plastisch chirurg te gaan. De Mexicaan bracht een stel siliconentieten – cup E – in haar kont aan.

Alleen bleek de dokter een beunhaas te zijn. Sinds de operatie schudden haar billen na het stoppen van haar bewegingen automatisch een tijdje na. Omdat dat ook geen gezicht is, wendde Jana naar een Amerikaans tv-programma over mislukte operaties.

Artsen Terry en Paul zijn stomverbaasd over Jana's reet. "Jana's kontimplantaten zijn zo groot, dat haar bilimplantaten onafhankelijk van haar twerken", luidt hun reactie. "Ze hebben hun eigen postcode! Ook is het verbazingwekkend om te zien hoe zij iedere bil afzonderlijk kan aansturen."

Het artsenduo besloot na het consult de brunette van haar dikke kont af te helpen. Dit zal wel betekenen dat haar aarsgewei (ook wel trampstamp) grotendeels zal verdwijnen. "Ik ben zo opgelucht dat iemand mijn kont wil opereren", roept Jana verrukt.

Getuige het filmpje blijkt het nieuws al ruim een jaar oud. We hebben overigens geen idee waarom de bron pas nu ineens met het nieuws komt.


Een promofilmpje van de zelftwerkende kont...

Gran Turismo Sport uitgesteld

Niemand zag deze aankomen: Polyphony Digital stelt hun volgende Gran Turismo-game uit. Kazunori Yamauchi meldt dit op de officiële PlayStation Blog.

Gran Turismo Sport wordt naar 2017 getild. Of ze net zo lang bezig gaan als Gran Turismo 6 is nog even afwachten. Natuurlijk zijn er redenen aangeven. Het spel gaat gebruikmaken van physics-based rendering, geluidsimulatie en natuurlijk Scapes foto-modus. Ze combineren deze technologieen met de nieuwe Sport-modus. Ze hebben meer tijd nodig om Gran Turismo Sport te perfectioneren. Wij krijgen flashbacks waarin hetzelfde gezegd werd over Gran Turismo 6.

Gran Turismo Sport schijnt nu in 2017 uit te komen. Waarschijnlijk nog wel op PlayStation 4.

No Surrender-lid gezocht om doden clubgenoot

De politie zoekt (ex)-lid van motorclub No Surrender Sooi de C. (42) als verdachte voor het doodschieten van zijn oud-clubgenoot Hugo van Houten (27). Het misdrijf werd op 17 augustus vorig jaar gepleegd op de Broekstraat in Molenschot, vlakbij vliegbasis Gilze-Rijen.

Het rechercheteam dat de zaak onderzoekt, heeft de afgelopen vier weken tevergeefs geprobeerd De C. op te pakken, onder meer op een mogelijk verblijfsadres in Tilburg. Politie en justitie overwegen nu om hem op de nationale opsporingslijst te plaatsen, meldt de politie dinsdag.

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde destijds aandacht aan de zaak. Door de uitzending en rechercheonderzoek werden er uiteindelijk verschillende getuigen opgespoord. De bovengekomen informatie leidt volgens de politie naar De C.

No Surrender-lid gezocht om doden clubgenoot
No Surrender-lid gezocht om doden clubgenoot (Foto: ANP)

Apple begrijpt niets van belastingbesluit EU

Apple begrijpt niets van de beslissing van de Europese Commissie dat het bedrijf miljarden euro's aan belastingvoordelen moet terugbetalen aan Ierland. Topman Tim Cook sprak dinsdag in een open brief van een "ongekend" besluit met "ernstige en verstrekkende gevolgen".

"Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen", stelt Cook. "We bevinden ons nu in de ongebruikelijke situatie dat ons wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat we haar niet meer verschuldigd zijn dan we al hebben betaald."

Volgens Cook wil Brussel zijn eigen visie doordrukken op hoe de Ierse belastingwetgeving eruit zou moeten zien. "Als dit doorgang vindt, zou dat een vernietigende slag toebrengen aan de soevereiniteit van de EU-lidstaten inzake hun eigen belastingzaken en ook aan het beginsel van rechtszekerheid in Europa."

Apple begrijpt niets van belastingbesluit EU
Apple begrijpt niets van belastingbesluit EU (Foto: BuzzT)

Koenders: bestraf gebruik chemische wapens

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemt het gebruik van chemische wapens in Syrië "volstrekt onaanvaardbaar" en roept op de schuldigen ter verantwoording te roepen. Koenders reageert daarmee op het onderzoek van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Uit het rapport is gebleken dat zowel het leger van president Bashar al-Assad als terreurgroep Islamitische Staat chemische wapens heeft ingezet.

"Het gebruik van chemische wapens, door wie dan ook, waar dan ook en onder welke omstandigheden dan ook, is een schending van het internationaal recht en volstrekt onaanvaardbaar", aldus de minister. "De leden van de VN-Veiligheidsraad moeten hun verantwoordelijkheid nemen, het gebruik veroordelen en ervoor zorgen dat dit niet onbestraft blijft".

De VN-Veiligheidsraad bespreekt het rapport dinsdag. Vorige week werden de uitkomsten bekend.

Koenders: bestraf gebruik chemische wapens
Koenders: bestraf gebruik chemische wapens (Foto: ANP)

Schip met poten te zien op Wereldhavendagen

In de Rotterdamse haven meert woensdag een schip met poten aan voor het jaarlijkse evenement Wereldhavendagen. Het offshore-installatieschip Aeolus van de Nederlandse maritiem concern Van Oord is te bezichtigen tijdens het nautische evenement op 2, 3 en 4 september.

De Aeolus wordt ingezet bij het transport en het plaatsen van windmolens op zee. Het vaartuig is uitgerust met een kraan met een hijsvermogen van ruim 900 ton. De vier poten, waarmee het schip op de zeebodem kan staan, zijn 85 meter lang. Als het schip vaart, staan de poten omhoog.


Offshore installation vessel Aeolus - How does it work
from Van Oord on Vimeo.

Het paradepaardje van Van Oord is zaterdagavond het podium voor een muzikale show op het water. Daarvoor komt het naast de Erasmusbrug op de poten te staan. Op de Aeolus treedt onder meer Maan op en de marinierskapel van de Koninklijke Marine

De Wereldhavendagen worden dit jaar voor de 39e keer gehouden. Vorig jaar trok het evenement meer dan 320.000 bezoekers. Het thema is dit jaar innovatie.

Naar verwachting meren voor drie dagen ongeveer twintig schepen af rond de Erasmusbrug. Zo is de marine, inclusief de mariniers, met een amfibisch transportschip aanwezig, maar er zijn ook verschillende patrouillevaartuigen van het Rotterdamse havenbedrijf zelf te bekijken.

Schip met poten te zien op Wereldhavendagen
Schip met poten te zien op Wereldhavendagen (Foto: ANP)

'Nederland populair bankland bij Belgen'

Belgen die in het buitenland bankieren doen dat het liefst in Nederland. Volgens de Belgische krant De Standaard vertellen steeds meer Belgen de fiscus dat ze in het buitenland een bankrekening, een levensverzekering of een juridische constructie hebben. Ons land is daarbij veruit het meest in trek, met een kwart van alle aangegeven bankrekeningen.

De belastingdienst van onze zuiderburen telde vorig jaar ruim 156.000 Belgen met een rekening over de grens. Dat komt neer op een stijging met ongeveer een vijfde in nog geen twee jaar.

Dat er nu meer buitenlandse rekeningen gemeld worden heeft vermoedelijk te maken met de toegenomen aandacht voor fiscale fraude en belastingontwijking. Het bankgeheim staat ter discussie. Steeds meer landen wisselen onderling gegevens uit.

Naast Nederland bankieren de Belgen veel in Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Spanje. "Van belastingparadijs Zwitserland is in de top vijf vreemd genoeg geen spoor", schrijft De Standaard. "Misschien omdat dat land pas later zijn bankgegevens automatisch zal delen met de EU."

'Nederland populair bankland bij Belgen'
'Nederland populair bankland bij Belgen' (Foto: ANP)

Bohemian Rhapsody gecensureerd, want te grof

De tekst van 'Bohemian Rhapsody' wordt gecensureerd. Veertig jaar na het uitkomen van de Queen-klassieker oordeelt het Britse National Prison Radio dat de tekst voor gevangenen niet door de beugel kan.

Iedereen kan deze evergreen inmiddels wel dromen. Alleen krijgen Britse gevangenen de zin 'Mama, just killed a man, put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead' niet langer te horen op de gevangenisradio. Want ja, iemand doodschieten is natuurlijk wat al te grof.

De censuur is tegen het zere been van veel bajesklanten. "We zijn allemaal volwassenen en toch geen beschermde diersoort?", klaagt een van hen. "Het nummer is verdomme al miljoenen keren op de radio geweest, waarom dan ineens Bohemian Rhapsody censureren?"

Voor wie hem nog niet kende, de originele uitvoering van deze hit

Journalist en schrijver Pieter Steinz overleden

Schrijver en journalist Pieter Steinz is maandagavond overleden. Dat heeft zijn oud-werkgever NRC Handelsblad dinsdag bekendgemaakt. Steinz, die leed aan ALS, werd 52 jaar.

Steinz studeerde Engels en oude geschiedenis en Amsterdam. Hij werkte van 1989 tot 2012 bij NRC Handelsblad onder meer als literair redacteur en later chef Boeken. Na zijn vertrek bij de krant werd hij directeur van het Nederlands Letterenfonds.

Hij schreef zo'n vijftien boeken, waaronder de bestseller Made In Europe uit 2014. In dat boek beschrijft hij de kunst die "ons continent verbindt". Het boek ontstond uit een reeks artikelen in NRC Handelsblad en geeft een overzicht van alle soorten cultuur in Europa. Het werk laat goed zien dat Steinz een groot liefhebber was van lijstjes en overzichten. Die voorliefde komt ook duidelijk naar voren in zijn werk Lezen &cetera uit 2003, dat de ondertitel "Gids voor de wereldliteratuur"draagt. Hij laat daarin zien dat geen enkel literair werk op zichzelf staat.

Journalist en schrijver Pieter Steinz overleden
Journalist en schrijver Pieter Steinz overleden (Foto: ANP)

Kleinere aanbieders breedband winnen terrein

Kleinere aanbieders van internet via breedbandverbindingen winnen terrein op marktleiders Ziggo en KPN. Dat concludeert onderzoeksbureau Telecompaper dinsdag in een kwartaalrapport. De gehele markt voor breedbandinternet vertoonde in het tweede kwartaal nog altijd groei, al zwakte deze wel iets af in vergelijking met een kwartaal eerder.

Eind juni telde Nederland 7,24 miljoen breedbandaansluitingen. Ziggo, de grootste kabelaanbieder van Nederland, groeide naar meer dan 3,1 miljoen breedbandabonnees. Daarmee was het bedrijf eind juni goed voor 43,1 procent van de markt, een fractie minder dan drie maanden eerder.

Nummer twee KPN, inclusief Telfort, XS4ALL en Edutel, schreef 15.000 nieuwe klanten bij, maar verloor eveneens een fractie qua marktaandeel. Dit aandeel staat al enige tijd op bijna 41 procent.

De kleinere aanbieders waren goed voor een gezamenlijke kwartaalgroei die groter was dan die van KPN en Ziggo, aldus Telecompaper.

Kleinere aanbieders breedband winnen terrein
Kleinere aanbieders breedband winnen terrein (Foto: ANP)

Rob Geus haalt villa van de markt

Rob Geus heeft zijn villa in Barendrecht uit de verkoop gehaald. Dat meldt bekendeburen.nl. De SBS-presentator had zijn huis in november te koop gezet.

De laatste vraagprijs voor het riante optrekje bedroeg 644.000 euro, maar daarmee wist Rob geen koper te verleiden. In april besloot het gezicht van de Smaakpolitie al om de prijs te verlagen. Hij vroeg aanvankelijk 667.000 euro voor de villa.

Rob kocht de woning in 2007 voor een onbekende prijs. Hij liet een hypotheek van 650.000 euro vestigen op het pand, dat onder meer vier slaapkamers, een luxe keuken en badkamer met whirlpool bevat.

Rob Geus haalt villa van de markt
Rob Geus haalt villa van de markt (Foto: BuzzE)

Apple moet 13 miljard euro in Ierland betalen

De Ierse fiscus moet 13 miljard euro van Apple terugvorderen. Dat is volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) het belastingvoordeel dat de Amerikaanse elektronicagigant jarenlang illegaal heeft genoten in Ierland, waar Apple zijn Europese hoofdvestiging heeft.

De Deense commissaris maakte haar besluit dinsdag in Brussel bekend. Twee jaar geleden opende de commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. "Dat onderzoek heeft aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven. Met deze voorkeursbehandeling betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014", aldus Vestager. "Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun."

Apple moet 13 miljard euro in Ierland betalen
Apple moet 13 miljard euro in Ierland betalen (Foto: ANP)

Kinderpornoverdachte Veenendaal blijft in cel

De Veenendaalse man die in maart opnieuw is opgepakt met een grote hoeveelheid kinderporno in zijn bezit, blijft vastzitten. Zijn advocaat vroeg dinsdag voor de rechtbank in Utrecht om voorlopige vrijlating, zodat de man met een behandeling zou kunnen beginnen, maar de rechter wees dat af. De Veenendaler blijft in de cel zitten tot aan de behandeling van zijn zaak op 8 november.

De verdachte zat al eerder een straf uit voor kindermisbruik en het bezit van kinderporno. Toen hij op vrije voeten kwam, ging hij weer in Veenendaal wonen. Burgemeester Wouter Kolff wilde de man strenge voorwaarden opleggen, maar daartegen ging de Veenendaler in beroep. Met succes, want volgens de rechter was toezicht van de reclassering en verplichte behandeling voldoende.

"Maar een paar maanden later had hij alweer een vip-status op kinderpornosites", aldus het Openbaar Ministerie dinsdag. "Hij verzamelt op grove wijze en onttrekt zich aan controlerende instanties."De verdachte werd in maart opnieuw gearresteerd. Behandeling was tot nu toe geen succes, vindt het OM.

Kinderpornoverdachte Veenendaal blijft in cel
Kinderpornoverdachte Veenendaal blijft in cel (Foto: ANP)

Metal Gear Solid V krijgt duo-pack

Het heeft even geduurd, maar ook Metal Gear Solid V krijgt een 'definitive' editie. The Definitive Experience: Metal Gear Solid V bevat Metal Gear Solid V: Ground Zeroes en Phantom Pain en lanceert 13 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

De game komt met alle DLC die beschikbaar is gekomen voor de games. Geen gebrek aan bonusitems dus, naast een handjevol bonusmissies. Wie de games nog niet heeft gespeeld heeft vanaf oktober dus een mooi kans om in te stappen. Je zou het bijna doen voor de sexy boxart.

The Definitive Experience: Metal Gear Solid V 

Dronken Lily Allen bewusteloos afgevoerd

Lily Allen heeft een slechte beurt gemaakt tijdens het Notting Hill Carnival in Londen. De zangeres is knock-out gegaan en bewusteloos afgevoerd nadat ze de ene na de andere fles drank had weggetikt en daarbij ook jointjes rookte, zo is te zien op foto's van The Sun.

Lily stortte vlak voor het podium in toen haar nieuwe lover MC Meridian Dan met haar ex Seb Chew aan een set bezig waren. Eenmaal afgevoerd gaf Lily een paar keer over. Uiteindelijk is ze door haar vriend helemaal weggehaald uit het feestgedruis.

Op Twitter schrijft Allen dat ze maar twee blikjes cider op had en een lege maag had, maar uit de foto's blijkt het tegendeel. De zangeres lurkt overduidelijk aan verschillende flessen sterkedrank. Ondertussen maken omstanders zich zorgen over de gezondheidstoestand van de Britse. In de krant vraagt iemand zich af waar het heen moet met Lily. "Ze heeft zo hard gewerkt aan haar imago. Ze wil zo graag serieus genomen worden. Jezelf zo laten gaan is dan niet echt handig."

Dronken Lily Allen bewusteloos afgevoerd
Dronken Lily Allen bewusteloos afgevoerd (Foto: BuzzE)

Afsluitdijk dag dicht voor hardloopwedstrijd

Wie in de nacht van zaterdag op zondag of zondagochtend over de Afsluitdijk wil, heeft pech. De dijk die Noord-Holland en Friesland verbindt is vanaf 01.00 uur gesloten voor een hardloopwedstrijd, die middenin de nacht van start gaat.

Circa 7500 mensen verschijnen aan de start van de unieke wegwedstrijd, die eenmalig wordt gehouden. Deelnemers kunnen kiezen of ze de hele 32,8 kilometer van de dijk tussen Den Oever en Zurich af willen lopen, of de helft vanaf Breezanddijk. Ook een kwart Afsluitdijk, 8,2 kilometer vanaf Kornwerderzand, is mogelijk. Alle afstanden finishen in Zurich.

"Het is een recht stuk weg. Je kunt dat saai noemen, maar het is een uniek moment om over de snelweg te kunnen lopen in alle rust van de dijk en de omgeving", zegt Marloes van Gangelen van de organisatie.

Deelnemers hoeven niet bang te zijn dat er niemand langs de kant staat te juichen. Speciale pendelbussen vervoeren hun fans over de dijk.

Het startschot voor de eerste groep die de 'Hele Afsluitdijk' loopt, klinkt al om 04.00 uur. Een half uur later vertrekt de eerste startgroep voor de halve afstand. "Het is een rustgevend landschap, dus we hebben de startgroepen gespreid. Ze vertrekken elk kwartier in groepen van tweehonderd, ingedeeld op snelheid. De eerste finishers van de hele dijk verwachten we rond 07.00 uur."

De laatste finishers worden aan het eind van de ochtend ingehaald in Zurich. "Dan moeten we snel zorgen dat de dijk schoon is, want om 12.00 uur gaat die weer open voor het verkeer."

In de betrokken regio's is uitgebreid campagne gevoerd om automobilisten voor te bereiden op de afsluiting van de dijk. Van Gangelen: "Ze moeten wel een eindje omrijden, via Flevoland, maar het staat goed gemeld op de matrixborden en in regionale media."

De wedstrijd wordt georganiseerd in het kader van Icoon Afsluitdijk, een kunstproject dat de cultuurhistorische waarden van de dijk moet benadrukken en eveneens dit weekend plaatsvindt.

Afsluitdijk dag dicht voor hardloopwedstrijd
Afsluitdijk dag dicht voor hardloopwedstrijd (Foto: ANP)

SP wil mini-enquête over PX10

De SP wil een parlementaire ondervraging ofwel mini-enquête naar de problemen met het wapenschoonmaakmiddel PX10. Ook moet er een schadefonds komen voor (oud-)medewerkers van Defensie die gezondheidsklachten hebben door werken met het kankerverwekkende PX10 of chroom-6.

Volgens de partij laat onderzoek in opdracht van Defensie over PX10 nog te veel vragen open. Met een mini-enquête kan alle schijn van misleiding worden weggenomen, aldus Kamerlid Jasper van Dijk dinsdag.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) heeft eerder laten weten geen aanleiding te zien voor nieuw onderzoek naar PX10. Volgens haar heeft onderzoek van het RIVM uitgewezen dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen het ziektebeeld van oud-medewerkers en het werk bij Defensie.

In opdracht van Defensie wordt onafhankelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van chroom-6. Het ministerie heeft een aantal (oud-)medewerkers dat ziek is geworden door werken met chroom-6 een schadevergoeding betaald.

SP wil mini-enquête over PX10
SP wil mini-enquête over PX10 (Foto: ANP)

ING laat klanten via Whatsapp betalen

ING laat klanten die van de Mobiel Bankieren-app gebruik maken via Whatsapp betalen. In de nieuwste update kunnen klanten een betalingsverzoek in de app aanmaken en dat via Whatsapp, Facebook, Twitter, sms of e-mail aan anderen versturen. De ontvanger kan dan via iDEAL betalen.

Eerder al konden gebruikers van de ING-app een QR-code aanmaken met een betaalverzoek. Die code kon dan door een andere ING-klant met de app gescand worden om zo snel te betalen. De nieuwe methode werkt ook om een betalingsverzoek aan een klant van een andere bank te doen.

De nieuwe functie komt dinsdag beschikbaar in een update van de app.

ING laat klanten via Whatsapp betalen
ING laat klanten via Whatsapp betalen (Foto: BuzzT)

'GTST is hard werken'

Buddy Vedder vindt het vervelend dat sommige mensen een compleet verkeerd beeld hebben van Goede tijden, slechte tijden. Volgens de 22-jarige acteur is het hard werken om mee te spelen in de RTL-soap.

"Ik vind het moeilijk als mensen laatdunkend doen over GTST", zegt Buddy in Veronica Magazine. "Wat zij vaak niet weten, is dat wij onder enorme tijdsdruk werken. In de tijd dat er bij Game of Thrones twee minuten worden opgenomen, draaien wij anderhalve aflevering. Het is een vak apart, dat vaak wordt onderschat."

Buddy maakte vorig jaar zijn opwachting in GTST als Rover Dekker. Komend televisieseizoen is hij ook te zien als deelnemer in de dansshow Dance Dance Dance.

Buddy Vedder: GTST is hard werken
'GTST is hard werken' (Foto: BuzzE)

Meat Loaf toch weer naar Nederland

De Amerikaanse rockzanger Meat Loaf komt volgend jaar weer naar Nederland. Hij treedt op 1 maart op in de Rotterdamse Ahoy, meldt concertorganisator Green House Talent dinsdag.

De laatste keer dat de inmiddels 68-jarige Meat Loaf optrad in Nederland was tijdens zijn afscheidstournee in 2013. De zanger, die werd geboren als Marvin Lee Aday, kondigde toen aan dat het reizen hem te veel werd. Ondanks die belofte bleef hij optreden. Hoewel Meat Loaf afgelopen zomer nog instortte tijdens een concert in Canada is hij niet van plan om het rustiger aan te doen.

Het concert in Ahoy staat in het teken van zijn nieuwe plaat Braver Than We Are, dat volgende week uitkomt. Meat Loaf werkte daarvoor samen met zijn vriend en ontdekker Jim Steinman.

Meat Loaf toch weer naar Nederland
Meat Loaf toch weer naar Nederland (Foto: BuzzE)

SCP: werkenden ervaren 'combinatiedruk'

Een op de vijf werkenden met kinderen of een andere zorgtaak heeft er moeite mee werk en zorg te combineren. Dat leidt in sommige gevallen tot lichamelijke en mentale problemen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een tweejaarlijks onderzoek naar werk.

Steeds meer Nederlanders combineren volgens de onderzoekers werk met mantelzorg, combineren verschillende banen, combineren hun studie met betaald werk of hebben een flexibel contract. Vooral zelfstandigen en vrouwen ervaren wat het SCP combinatiedruk noemt.

Het SCP constateert bovendien dat steeds meer mensen thuiswerken en dat ook het aantal thuisgewerkte uren per week toeneemt. De meeste mensen die thuiswerken doen dat om (over)werk af te maken of zeggen zich thuis beter te kunnen concentreren. Het combineren van werk met zorg is veel minder vaak de reden.

Het SCP gebruikte voor het onderzoek gegevens van het eigen Arbeidsaanbodpanel, waarvan de meest recente meting uit 2014 is.

Volgens vakbond FNV bevestigt het onderzoek dat werknemers met onzeker werk vaak te weinig geld en perspectief hebben om een betere positie op de arbeidsmarkt te krijgen. "Daarmee toont het SCP aan wat wij al langer wisten", aldus FNV-bestuurder Mariëtte Patijn. "Mensen met onzeker werk hebben scholing nodig om hun positie te verbeteren, maar moeten te vaak zelf hun scholing bekostigen. Dat lukt gewoon niet. Dat maakt ze kwetsbaar op de arbeidsmarkt."

Naar eigen zeggen maakte de FNV steeds vaker afspraken met werkgevers over scholing. Ook meer zeggenschap over werktijden en verminderen van werkdruk is een belangrijk punt voor de bond in onderhandelingen.

Vakbond CNV ziet in de studie vooral bewijs dat Nederland meer vaste arbeidskrachten nodig heeft. "Flex blijkt slecht voor werknemers en economie", zo reageerde CNV-voorzitter Maurice Limmen. "Dit SCP-rapport laat voor mij weer eens helder het belang zien van eerlijke arbeidsrelaties. Betrokken werkgevers, die wel investeren in hun mensen en oog hebben voor de zorgtaken van hun werknemers, presteren beter."

SCP: werkenden ervaren 'combinatiedruk'
SCP: werkenden ervaren 'combinatiedruk' (Foto: ANP)

Van der Valk aast op AC Restaurants en Hotels

Hotel- en restaurantketen Van der Valk heeft een bod gedaan op de Nederlandse activiteiten van branchegenoot Autogrill, de eigenaar van AC Restaurants en Hotels. Dat maakte dat Italiaanse bedrijf dinsdag bekend.

Autogrill zegt het bod te gaan bespreken met alle belanghebbenden. Hoeveel Van der Valk bereid is op tafel te leggen, werd niet vermeld. De Nederlandse tak van Autogrill omvat achttien hotels en restaurants die vorig jaar goed waren voor een kleine 33 miljoen euro aan omzet.

Van der Valk aast op AC Restaurants en Hotels
Van der Valk aast op AC Restaurants en Hotels (Foto: ANP)

Helft mussen Parijs verdwenen

Het aantal mussen in Parijs gaat snel achteruit. In delen van de metropool is het kleine bruinachtige vogeltje zelfs bijna helemaal verdwenen.

Uit tellingen blijkt dat de mussenpopulatie in Parijs sinds 2010 met ongeveer de helft is afgenomen, zeggen Franse vogelkenners tegen de nieuwssite 20 minutes.

De reden voor de terugval staat niet vast. Maar deskundigen voeren aan dat Parijs in steeds betere bouwkundige staat verkeert. De mus houdt van bouwvallen en oude daken om nestjes te maken, maar door nieuwbouw en renovatie zijn er daar steeds minder van.

Verder is het aantal insekten in de stad afgenomen en zwerft er minder eetbaar afval rond. Sommigen geven ook de schuld aan de terugkeer van de havik in de stad.

De huismus heeft het ook op andere plekken in Europa moeilijk. Hier en daar is het vogeltje al tot beschermde diersoort verklaard. Ook wordt geprobeerd met speciale dakpannen of huisjes het dier een goede broedplek te bieden.

Helft mussen Parijs verdwenen
Helft mussen Parijs verdwenen (Foto: ANP)

André van Duin kijkt anders naar gebak

André van Duin had aan Heel Holland bakt niet alleen een leuke presentatieklus. De presentator stak er ook nog wat op, zegt hij in Veronica Magazine.

"Nou, als ik de laatste tijd een toetje of gebakje bestel in een restaurant, kijk ik daar met heel andere ogen naar", aldus André, die dit seizoen tijdelijk de presentatie van Martine Bijl overneemt. "Normaal gesproken schuif ik het zo naar binnen, maar nu let ik erop of het netjes of slordig is gemaakt en of de laagjes wel kloppen - en schuif ik het daarná pas naar binnen, haha."

Ondanks zijn recente ervaringen, is André niet van plan zelf aan het bakken te gaan. De komiek zegt zelf helemaal geen keukenprins te zijn. Zijn man zorgt meestal voor het eten, waardoor het maar weinig voor komt dat hij zelf in de keuken staat. "En taarten bakken doe ik al helemaal niet. Ik heb veel bewondering voor alle thuisbakkers, die soms wel vier uur in de keuken staan om een taart bakken. Een slagroomtaartje op een verjaardag vind ik heel gezellig, maar die haal ik dan gewoon bij de banketbakker."

André van Duin kijkt anders naar gebak
André van Duin kijkt anders naar gebak (Foto: BuzzE)

Paris Jackson denkt aan vader op verjaardag

Paris Jackson en haar broer Prince stonden maandag stil bij de verjaardag van hun vader Micheal Jackson. De in 2009 overleden popster zou 58 jaar zijn geworden.

"Hij is een koning voor velen, maar voor mij een man", zo schreef Prince (19) in een gedicht dat hij deelde via Instagram. Paris (18) deelde het gedicht van haar broer ook. "Fijne verjaardag aan de man die meer voor ons betekent dan wie of wat dan ook", schreef ze er bij. De familie Jackson verklaarde via Twitter geraakt te zijn voor alle berichten van fans wereldwijd die bij Michaels geboortedag stilstonden.

Madonna deelde voor de gelegenheid een aantal oude foto's van haar en Michael uit de jaren 80 en 90. De zangeres werd onlangs zelf 58 jaar.

Paris Jackson denkt aan vader op verjaardag
Paris Jackson denkt aan vader op verjaardag (Foto: BuzzE)

Brand verwoest loods van kwekerij in Nuenen

Een loods van een kwekerij in Nuenen (Noord-Brabant) is in de nacht van maandag op dinsdag verwoest door een brand. Drie Poolse medewerksters van het bedrijf zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Ze hadden rook ingeademd.

In de loods waren onder meer materialen en gereedschap opgeslagen. Ook waren volgens de brandweer woningen voor medewerkers gevestigd in het gebouw. "Die zijn ook helemaal uitgebrand", zei een woordvoerder van de brandweer.

Toen de brand uitbrak, waren voor zover bekend alleen de drie vrouwen aanwezig in de loods. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Brandweerlieden konden voorkomen dat de vlammen oversloegen naar andere gebouwen in de omgeving.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Brand verwoest loods van kwekerij in Nuenen
Brand verwoest loods van kwekerij in Nuenen (Foto: ANP)

Bedfoto nekt geile juf na neuken scholier

Isabelle Graham is het haasje. De 28-jarige lerares Frans te West Lothian, Schotland, heeft zich namelijk laten ontmaagden door een 17-jarige scholier. De stiekeme batspartij kwam aan het licht toen een foto van haar in bed met de scholier uitlekte.

De niet-onknappe blondine is naar eigen zeggen een vrome christen. Zo wachtte ze jarenlang tot de huwelijksnacht met Andrew Wilkie zou aanbreken, waarin ze dan eindelijk een batsbajonet in zich mocht verwelkomen. Tot Graham in juni 2014 na het eindejaarsbal met een scholier in een hotel belandde.

Nadat Isabelle vier wijntjes had genomen nam de jongen haar mee naar de hotelkamer van een budgethotel in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Drie uur lang bleef de docente met de leerling op deze hotelkamer. De bronstige puber liet haar hier dan ook vele malen alle hoeken van de hotelkamer zien.

Het stel werd op heterdaad betrapt door een scholier, die een foto van het duo maakte en op social media deelde. Toen de leiding van Whitburn Academy lucht van de foto kreeg, stelde men een onderzoek in.

Gisteren moest de geile juf dan ook voorkomen. Volgens haar is juist zij het slachtoffer, want iemand zou iets in haar drankje hebben gegooid. Manlief blijkt het verhaal te geloven, want de docente is inmiddels met Andrew Wilkie getrouwd en gaat als Shona Wilkie door het leven.

Musea geven doven rondleiding in eigen taal

Negen musea in Amsterdam gaan rondleidingen geven in gebarentaal. Daarmee willen de musea dove mensen uitleg geven in hun eigen taal.

"Er hangen in de meeste musea wel bordjes bij de kunstwerken, maar dove mensen spreken niet zoals wij", zegt Merel Kappelhoff van fotografiemuseum Foam, een van de initiatiefnemers van het project. "Er wordt vaak ten onrechte gedacht: je kunt toch die tekst lezen? Maar het is zoals wij Frans lezen - we begrijpen het misschien wel maar het is niet onze eigen taal."

Gebarentaal kent een eigen woordenschat en grammatica en bevat bijvoorbeeld veelal geen lidwoorden.

Negen musea doen mee aan het project. Behalve Foam zijn dat het Rijksmuseum, het Tropenmuseum, filmmuseum EYE, het Van Gogh Museum, de Hermitage, het Stedelijk Museum en het Joods Cultureel Kwartier. Ook de Nieuwe Kerk verzorgt rondleidingen in gebarentaal.

"Het is per locatie verschillend of bezoekers zich eerst voor de rondleiding moeten aanmelden of dat ze zo kunnen aansluiten. Dat heeft te maken met de grootte van het museum en hoeveel mensen er per rondleiding meekunnen", zegt Kappelhoff.

Rondleidingen in gebarentaal zijn in veel andere landen allang gemeengoed. Zo heeft het Metropolitan Museum of Art in New York zelfs speciale filmpjes gemaakt waarin verband wordt gelegd tussen de kunstwerken en de belevingswereld van dove mensen.

Het project Musea in Gebaren wordt woensdagavond formeel gelanceerd.

Musea geven doven rondleiding in eigen taal
Musea geven doven rondleiding in eigen taal (Foto: ANP)

Weer salmonella gevonden in sesamzaad

Op het 'superfood' Bionut Sesamzaad ongepeld, te koop bij verschillende biologische winkels, zit mogelijk de salmonellabacterie. Consumenten wordt afgeraden om het product van natuurvoedingsbedrijf ID Organics te eten, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag.

Het gaat om Bionut Sesamzaad ongepeld 500 gram met productnummer EAN 7137572729190. De betreffende producten hebben de houdbaarheidsdatums 27 april 2017, 15 juni 2017 en 15 augustus 2017.

Mensen die het het zaad hebben gegeten en klachten ervaren, krijgen het advies om een huisarts te bezoeken. Het product kan teruggebracht worden naar de winkel, klanten krijgen dan hun geld terug.

Opvallend is dat vorige week al twee andere soorten sesamzaad uit de winkels zijn gehaald omdat er mogelijk de salmonellabacterie in zat. Het ging toen om ongepeld sesamzaad van Smaakt en Raw Organic Food.

Weer salmonella gevonden in sesamzaad
Weer salmonella gevonden in sesamzaad (Foto: ANP)

Facebook-algoritme promoot nepverhaal

Drie dagen nadat Facebook bekend had gemaakt dat het redacteuren die de Trending topics-sectie van de site bijhouden zou ontslaan, heeft het bedrijf een forse blunder gemaakt. Het algoritme dat de redacteuren vervangt promootte een nep-nieuwsverhaal over de Fox News-journaliste Megyn Kelly.

Het verhaal over Kelly claimde dat zij bij de conservatieve zender was ontslagen omdat ze heimelijk een Hillary Clinton-aanhanger is. Omdat het algoritme vertrouwt op het aantal artikelen en posts over een onderwerp schoot het verhaal over Kelly omhoog in de lijst, zo begreep TechCrunch van bronnen bij Facebook. Daarmee verleende Facebook geloofwaardigheid aan het nepverhaal.

Eerder dit weekeinde ging het ook al mis. Een artikel waarin een scheldwoord in de kop werd gebruikt en een video van een man die masturbeerde met een hamburger van McDonald's kwamen door het systeem bovendrijven.

Facebook-algoritme promoot nepverhaal
Facebook-algoritme promoot nepverhaal (Foto: BuzzT)

Half miljoen zien kookshow Irene Moors

De SBS-kookshow Over smaak valt te twisten met Irene Moors en Rudolph van Veen is maandagavond van start gegaan met 516.000 kijkers. Het programma kon daarmee niet profiteren van de uitstekende cijfers van Dokter Tinus: de helft van de kijkers zapte weg na afloop van de eerste aflevering van een nieuw seizoen, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Op hetzelfde tijdslot als Dokter Tinus wist alleen de NPO2-quiz De slimste mens meer kijkers te boeien (1,1 miljoen). Over smaakt valt te twisten moest concurreren met Memories op NPO1, dat bijna 1,2 miljoen kijkers trok. De meeste mensen stemden maandag af op het NOS Journaal van 20.00 uur. Daar keken bijna 2 miljoen mensen naar.

Half miljoen zien kookshow Irene Moors
Half miljoen zien kookshow Irene Moors (Foto: BuzzE)

'Heineken en Duvel lonken naar Kwak'

Heineken en Duvel Moortgat kijken naar de mogelijkheid om de Belgische bierbrouwer Bosteels over te nemen. Dat meldde de Belgische zakenkrant De Tijd dinsdag op basis van ingewijden.

Bosteels maakt onder meer de speciaalbieren Kwak en Tripel Karmeliet. Met een overname door Heineken of Duvel zou het clubje van onafhankelijke brouwers in België steeds kleiner worden, constateerde De Tijd. Zo werd de brouwer van Palm eerder dit jaar nog overgenomen door het Nederlandse Bavaria.

Een woordvoerder van Heineken wilde dinsdagochtend geen commentaar geven op het bericht.

'Heineken en Duvel lonken naar Kwak'
'Heineken en Duvel lonken naar Kwak' (Foto: ANP)

Declaraties voor pgb's voldoen niet aan eisen

Vijftig procent van alle declaraties voor persoonsgebonden budget (pgb's) die iedere maand bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) binnenkomen blijkt niet te kloppen. Dat blijkt uit een steekproef bij de uitvoeringsinstantie. Het gaat niet om financiële malversaties, maar om administratieve fouten, aldus een woordvoerster van de SVB.

Volgens haar ontbreekt er bijvoorbeeld op veel declaraties een handtekening. "Dat betekent niet dat we dat kunnen toelaten. Daarom gaan wij komende maand alle budgethouders die dergelijke fouten maken bellen om ze daar op te wijzen", aldus de woordvoerster. Vanaf 1 oktober moeten de ingediende declaraties wel kloppen.

Declaraties voor pgb's voldoen niet aan eisen
Declaraties voor pgb's voldoen niet aan eisen (Foto: ANP)

Van Basten staat voor overstap naar FIFA

Gisteravond werd ineens bekendgemaakt dat Marco van Basten op het punt staat te vertrekken als assistent-bondscoach van Oranje. De voormalig spits kan namelijk aan de slag bij wereldvoetbalbond FIFA en kan zelfs een zeer belangrijk persoon worden.

Van Basten heeft vaak verfrissende ideeën over eventuele veranderingen in het voetbal en dat is ook in Zwitserland niet onopgemerkt voorbijgegaan. Er ligt zelfs een contract voor hem klaar. "Het gaat om een volledig nieuwe job", liet hij aan Voetbal International weten.

"Het heeft veel te maken met regelgeving, programmering en scheidsrechters. Dat zijn onderwerpen die bij mij passen en waar ik veel over geschreven heb. Een vaste taakomschrijving ligt er nog niet. De FIFA wil het op maat maken. Mede daardoor is het zeer interessant. Mij lijkt het een mooie uitdaging om zo dicht bij de besluitvorming te kunnen opereren. Ik heb vaker aangegeven dat ik een onafhankelijke liefhebber ben die wezenlijk iets wil doen om het voetbal zuiverder, eerlijker en aantrekkelijker te maken."

Van Basten heeft in Zeist nog een doorlopend contract tot en met het WK voetbal van 2018. "Ik heb gelijk tegen de mensen van de FIFA gezegd dat ik nog bij de KNVB in dienst ben. We zullen dus eerst moeten kijken hoe we dit oplossen, want ik zie het niet zitten hals-over-kop te vertrekken."

"De FIFA had mij verzocht hier nog niets over te vertellen, omdat we die gesprekken moeten afwachten. Daarom wilden we het over de komende interlandperiode heen tillen. Ik vind het jammer dat het nu via-via naar buiten is gekomen. Dat is verre van ideaal. Maar het is zoals het is. Bovendien denk ik niet dat het de wedstrijden tegen Griekenland en Zweden in de weg hoeft te staan."

Van Basten heeft met bondscoach Danny Blind afgesproken tot het einde van het jaar te blijven, tenzij er in de tussentijd iemand anders voor zijn rol wordt gevonden.

Ajax en FC Twente akkoord over Ziyech

Ajax lijkt Hakim Ziyech eindelijk binnen te hebben. Alleen een medische keuring scheiden de Amsterdammers en de middenvelder van FC Twente nog van een samenwerkingsverband.

Als Ziyech de keuring succesvol doorstaat, dan tekent hij vanmiddag een contract tot medio 2021. De middenvelder heeft nooit gewanhoopt, maar zijn geduld is uiteindelijk dus lang op de proef gesteld. Op het veld moest hij blijven presteren. Daarbuiten werd echter hard gestreden om zijn handtekening.

Ajax zal naar verluidt een bedrag van elf miljoen euro overmaken naar FC Twente. De Tukkers wilden niet lager gaan zitten, omdat een deel onder meer naar het kamp Ziyech gaat. Ook sc Heerenveen krijgt een klein bedrag.

Frankrijk wil stoppen met TTIP-onderhandeling

Frankrijk wil dat de EU ophoudt met onderhandelen over een vrijhandelsakkoord met de VS. Dit heeft de staatssecretaris van Handel, Matthias Fekl, dinsdag voor de radiozender RMC gezegd. Fekl zei dat Parijs in september de Europese Commissie zal verzoeken de onderhandelingen over het zogenoemde TTIP-verdrag te stoppen omdat er volgens hem in Frankrijk geen politieke steun meer voor is.

Fekl vindt ook dat de onderhandelingen niet eerlijk verlopen door de houding van de VS. Washington geeft "helemaal niets toe of slechts wat kruimeltjes". Europa en de VS moeten stoppen met de TTIP "en aan een nieuwe start gaan werken die op een goede basis rust".

Het verdrag, voluit Transatlantic Trade and Investment Partnership, moet volgens de Europese Commissie voor het eind van dit jaar rond zijn. In het weekeinde opperde de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel dat het TTIP-project feitelijk al is mislukt.

Frankrijk wil stoppen met TTIP-onderhandeling
Frankrijk wil stoppen met TTIP-onderhandeling (Foto: ANP)

'Noord Korea: executies met luchtdoelraketten'

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft twee functionarissen laten executeren met een luchtdoelraket. Dit meldden Zuid-Koreaanse media. Het zou gaan om een functionaris die in slaap was gevallen tijdens een bijeenkomst met Kim Jong-un en om een functionaris die op het ministerie van Landbouw beleidsplannen had opgesteld die de dictator opvatte als een aanval op zijn persoon.

De Britse krant The Daily Telegraph meldde dinsdag dat de twee met raketten zijn gedood in een militaire academie in de hoofdstad Pyongyang. De Zuid-Koreaanse krant Joong Ang-ilbo ziet in de executies een nieuwe golf van terreur van het regime. Volgens deze krant is het regime geschokt door een reeks overlopers. Dit jaar zijn bijvoorbeeld al minstens zeven Noord-Koreaanse diplomaten overgelopen, zoals pas nog een topdiplomaat op de ambassade in Londen, die met zijn gezin naar Zuid-Korea is uitgeweken.

'Executies met luchtdoelraketten'
'Executies met luchtdoelraketten' (Foto: ANP)

Aanslag op Chinese ambassade in Kirgizië

Een man heeft dinsdag met een auto met explosieven geprobeerd de Chinese ambassade in Kirgizië binnen te rijden. De man kwam niet verder dan de hekken en is bij de explosie van de autobom gedood. Volgens Kirgizische media zijn er zeker drie mensen gewond geraakt.

Kirgizië is een bergachtig buurland van China dat tot 1991 onderdeel was van de Sovjet-Unie. Het land is een van de weinige democratieën in de Centraal-Aziatische regio en telt bijna zes miljoen inwoners.

Tientallen treinen uitgevallen door actie

Door een werkonderbreking van Arrivamachinisten en conducteurs aangesloten bij vakbond VVMC zijn dinsdagochtend tientallen treinen uitgevallen in de regio Groningen. Het treinpersoneel is het niet eens met het eindbod voor een nieuwe cao.

Arriva verzorgt onder meer het treinverkeer uit Groningen naar Bad Nieuweschans, Delfzijl, Roodeschool en Leeuwarden. Zeker 39 ritten van en naar Groningen zijn volgens een eerste telling van Arriva dinsdagochtend komen te vervallen. De werkonderbreking duurt tot ongeveer 09.00 uur.

Tientallen treinen uitgevallen door actie
Tientallen treinen uitgevallen door actie (Foto: ANP)

Hoger beroep Kim Dotcom te zien op YouTube

De Duitse internetondernemer Kim Dotcom mag het hoger beroep tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten live laten uitzenden op YouTube. De rechter gaf volgens Nieuw-Zeelandse media toestemming om het proces te laten filmen door een ingehuurde cameraman.

De magistraat voerde onder meer de grote belangstelling voor de zaak aan als reden om het verzoek goed te keuren. Hij legde Dotcom wel een aantal voorwaarden op. Zo moeten de chat- en reactiemogelijkheden bij de video worden uitgezet. Ook moeten de beelden vertraagd worden uitgezonden.

De Duitser liet op Twitter weten zich aan de voorwaarden te zullen houden. "Nieuw-Zeeland staat vooraan waar het transparante rechtspraak betreft'', jubelde Dotcom, die hoger beroep had aangetekend nadat de rechtbank vorig jaar bepaalde dat zijn uitlevering kon doorgaan.

De ondernemer was de grote man achter Megaupload, een site waar bestanden konden worden gedeeld. De Verenigde Staten verdenken hem onder meer van het schenden van auteursrecht.

Hoger beroep Kim Dotcom te zien op YouTube
Hoger beroep Kim Dotcom te zien op YouTube (Foto: BuzzT)

Politiechef Mexico ontslagen om bloedbad

De Mexicaanse regering heeft maandag het hoofd van de federale politie in het land ontslagen. Politiechef Enrique Galindo moest vertrekken nadat uit onderzoek was gebleken dat agenten zich vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan de executie van een groep verdachten.

De Mexicaanse Nationale Mensenrechtencommissie oordeelde eerder deze maand dat de politie zeker 22 vermeende bendeleden executeerde na een confrontatie bij de plaats Tanhuato in 2015. Ook zouden agenten de plaats delict hebben gemanipuleerd door lichamen en wapens te verplaatsen.

President Enrique Pena Nieto zou zelf opdracht hebben gegeven Galindo uit zijn functie te zetten. Zijn vertrek moet garanderen dat de zaak snel en transparant onderzocht kan worden, zei minister Miguel Angel Osorio Chong (Binnenlandse Zaken) op een persconferentie.

Politiechef Mexico ontslagen om bloedbad
Politiechef Mexico ontslagen om bloedbad (Foto: ANP)

Dode scooterbestuurder gevonden in Delfzijl

Voorbijgangers hebben dinsdagochtend in Delfzijl een dode man in het water gevonden. Ze zagen de scooterbestuurder rond 06.45 uur in het water langs de weg naar Den Dam liggen en schakelden de politie in. Die kwam met een duikteam om de man uit het water te halen.

Voor de scooterbestuurder kwam de hulp te laat, hij was al overleden. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk en probeert de identiteit van de man te achterhalen.

Dode scooterbestuurder gevonden in Delfzijl
Dode scooterbestuurder gevonden in Delfzijl (Foto: ANP)

Justin Bieber breekt acht wereldrecords

Justin Bieber heeft maar liefst acht wereldrecords op zijn naam staan in de nieuwste editie van het Guinness World Records 2017 Edition Book. De zanger poseerde met zijn acht certificaten voor de website van de uitgever van het boek.

De 22-jarige Canadees heeft zijn records deels te danken aan het succes van zijn nieuwste album, Purpose. Het nummer What Do You Mean van de plaat werd binnen een week het vaakst gestreamd op Spotify, namelijk ruim 30 miljoen keer. Ook het album werd het vaakst gestreamd, maar liefst 205 miljoen keer. Verder had Justin in december 2015 het grootste aantal nummers tegelijkertijd in de Billboard Hot 100 staan, zeventien stuks. Verder had hij die maand met dertien nummers het grootste aantal nieuwe binnenkomers in de hitlijst.

Ook in het Verenigd Koninkrijk brak Justin een record. Daar bezette hij op 14 januari van dit jaar als eerste act ooit de volledige top 3 van de UK singles chart. Verder is hij de mannelijke artiest met de meeste volgers op Twitter en de meeste leden op YouTube. Zijn kanaal op YouTube is ook met meest bekeken. Met bijna 10,5 miljard keer brak Justin het eerdere record van Rihanna, wiens kanaal bijna 7 miljard keer werd bekeken.

Justin Bieber breekt acht wereldrecords
Justin Bieber breekt acht wereldrecords (Foto: BuzzE)

In 24 uur duizenden migranten gered op zee

Zo'n 6500 migranten zijn in een tijdsbestek van 24 uur gered uit bootjes op de Middellandse Zee. Volgens de Italiaanse kustwacht werden veertig reddingsoperaties uitgevoerd, berichtte het Italiaanse persbureau ANSA maandagavond.

Hulpverleners haalden de afgelopen vier dagen al ongeveer 10.000 mensen uit bootjes tussen de Libische kust en Italië. Door de instabiliteit in Libië is het land uitgegroeid tot een belangrijk vertrekpunt voor vluchtelingenbootjes.

Duizenden migranten gered op zee
Duizenden migranten gered op zee (Foto: ANP)

Stroomstoring op het Mediapark

Op dit moment is er een stroomstoring gaande op het Mediapark. Waarschijnlijk kan het NOS-journaal wel uitzenden, Goedemorgen Nederland hoopt om 8 uur de eerste show te maken!

UPDATE: WNL gaat straks live!

FOK! Wat een weer: flink zonnig

Vandaag wordt het een flink zonnige dag, behalve in het noordoosten van het land. Daar kunnen af en toe wat wolkenvelden voorkomen. Voor de rest is het 'saai' weer, droog en rond de 23 graden. De wind is veranderlijk en zwak tot matig van kracht. Kortom: prima weer voor het strand of een lange boswandeling.

Zon op 06:49
Zon onder 20:30
Zonkracht

5 / 3

Nederland
 

Kiwias en Naomi zagen deze prachtige lucht in hun achtertuin in Monster (Foto: Kiwias en Naomi)
Kiwias en Naomi zagen deze prachtige lucht in hun achtertuin in Monster (Foto: Kiwias en Naomi)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1673 De plechtige ondertekening in Den Haag van de quadruple alliantie vond plaats: een bondgenootschap tegen Frankrijk in het kader van de Hollandse Oorlog.
1800 Gabriel Prosser, een zwarte slaaf uit Virginia, beraamde een opstand op de plantage waar hij werkte, maar hij werd opgepakt en later opgehangen.
1967 Stichting Ideële Reclame werd opgericht.
1974 De eerste Nederlandse satelliet ANS werd gelanceerd.
1984 De eerste vlucht van de Spaceshuttle Discovery vond plaats.
2001 Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank presenteerde de eurobiljetten.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.