'Overleden worstelaar raakt olympische medaille kwijt door doping'

Nu de Olympische Spelen van Rio de Janeiro voorbij zijn, gaan we weer vrolijk verder met het 'opruimen' van de Spelen van 2008 en 2012. Nadat eerder al tientallen medailles in vooral de atletiek en het gewichtheffen opnieuw verdeeld werden, is het dit keer de beurt aan het worstelen.

De eerste van twee genoemde namen is een ware legende in de sport. De Oezbeek Artur Taymazov - geboren Rus, zoals zoveel worstelaars uit die omgeving - won in 2000 in Sydney olympisch zilver bij de superzwaargewichten in het vrije stijlworstelen. Vervolgens pakte Taymazov goud in 2004, 2008 en 2012, waarmee hij een ongekende grootheid werd. De gouden medaille van 2008 lijkt hij nu echter in te moeten leveren vanwege een positieve hertest. Het goud lijkt naar Bakhtiyar Akhmedov te gaan, een Rus. 

Taymazov is letterlijk en figuurlijk een van de grootheden van de worstelsport (Foto: Getty)

De tweede is viervoudig wereldkampioen Besik Kudukhov uit Rusland. Hij won in Beijing in 2008 brons, pakte tussen Beijing en Londen 2012 drie wereldtitels en greep op de Spelen in Londen het zilver. Dat gaat vermoedelijk naar de Indiër Yogeshwar Dutt, als Kudukhov inderdaad uit de uitslag geschrapt wordt. Als dat gebeurt kunnen we hevige reacties verwachten uit Rusland, want er kleeft een vrij saillant detail aan het verhaal: Kudukhov is eind 2013 overleden nadat hij met zijn auto op een vrachtwagen knalde.