Nederlandse judoka's tegen elkaar in opstand

Het rommelt binnen de judobond Nederland. Veel is te doen om de verandering van de huidige structuur met diverse trainingscentra over het land naar een nationaal trainingscentrum in Papendal met daaronder enkele regionale trainingscentra. Het leidde eerder deze week tot het opstappen van directeur topsport Henry Bonnes. Ook Wouter de Kruif, bestuurslid sportparticipatie, stapte op.

Dit schoot in het verkeerde keelgat bij de topjudoka's Kim Polling, Marhinde Verkerk, Henk Grol, Anicka van Emden en Dex Elmont die Bonnes graag terugwillen en eisen via een brief dat bestuurslid Deborah Gravenstijn met wie Bonnes een persoonlijke vete heeft, opstapt. Waarschijnlijk heeft het ontslag van coach Mark Earle van Judo Topsport Eindhoven, die zich misdroeg en tevens de partner Gravenstijn is, het geschil tot een kookpunt gebracht.

Gravenstijn kan echter weer rekenen op de steun van zes andere topjudoka's. Sanne Verhagen, Juul Franssen, Roy Meyer, Tessie Savelkouls, Guusje Steenhuis en Sanne van Dijke beantwoorden de brief van hun collega's middels een eigen schrijven. "Wij hebben sterk het gevoel dat we een eenzijdig verhaal horen in de nieuwsberichten van afgelopen dagen en willen daarmee aangeven dat wij denken dat de uitingen die gedaan zijn door verschillende judoka's niet representatief zijn voor de totale groep judoka's van Judo Bond Nederland." De zes judoka's stellen zich niet te kunnen vinden in de werkwijze van Bonnes.

Inmiddels bemoeit het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF zich met de ontstane situatie. De sportkoepel wil zo snel mogelijk een gesprek met het bestuur van de judobond.