FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 maart 2016

Schippers: sport belangrijk voor asielkinderen

Minister Edith Schippers (Sport) heeft zaterdag in Budel aandacht gevraagd voor de sportbeleving van kinderen en jongeren in asielzoekerscentra.

Schippers deed in het azc in het Brabantse Budel-Cranendonck mee aan een sportdag voor kinderen en jongeren, samen met judoka Sanne Verhagen, hockey-international Mink van der Weerden en handboogschutter Mitch Dielemans. In Budel verblijven gemiddeld driehonderd kinderen tussen de vier en zeventien jaar.

Zij noemde het vluchtelingendebat "soms fel". "Dat neemt niet weg dat deze kinderen hier zijn", aldus Schippers. ,,Juist sporten en bewegen kan ervoor zorgen dat zij problemen even vergeten, hun zorgen over hoe het verder moet even niet hebben."

Pubermeiden
Verder wees Schippers op de noodzaak jonge meisjes aan het sporten te krijgen. In de azc's doen pubermeiden in de leeftijd dertien tot en met achtien jaar relatief weinig mee en het is volgens de minister belangrijk ook hen aan het bewegen te krijgen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), sportkoepel NOC*NSF en het Kenniscentrum Sport hebben een gezamenlijk actieplan opgesteld om sportactiviteiten voor vluchtelingen door heel het land te organiseren.

Schippers: sport belangrijk voor asielkinderen
Schippers: sport belangrijk voor asielkinderen (Foto: ANP)

John Legend noemt Donald Trump racist

John Legend heeft in een verhitte onlinediscussie met de zoon van Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat een racist genoemd. Dat zegt de website Hollywood Reporter.

Aanleiding van de discussie was het bericht dat Donald Trump een bijeenkomst in Chicago afblies omdat de aanwezige demonstranten een te groot risico vormden. Donald Trump junior maakte de demonstranten belachelijk op Twitter, omdat ze volgens hem geen antwoord konden geven op de vraag waarom ze aan het protesteren waren.

Legend twitterde terug: 'Ik denk dat ze aan het protesteren waren tegen je racistische vader. Zo moeilijk is dat niet'. Donald Trump junior reageerde daarop met: 'Daar gaan we weer, dit kan niet het antwoord zijn op alles waar je het niet mee eens bent. Dit is de reden waarom ons land zo verdeeld is.'

John Legend noemt Donald Trump racist
John Legend noemt Donald Trump racist (Foto: BuzzE)

Politie schiet man neer in Eindhoven

In Eindhoven is zaterdagmiddag een man door een politieman voor zijn huis neergeschoten. De man is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis. In de woning was een vechtpartij tussen twee mannen. De politie was naar de woning gegaan om de ruzie te sussen. Een van de mannen liep met een scherp voorwerp op een agente toe, waarop een collega op de man schoot. Eerdere pogingen om de man in bedwang te krijgen met pepperspray en een wapenstok hadden niet het gewenste effect. 

Volgens een woordvoerder is de man een bekende van de politie vanwege verschillende geweldsdelicten, waaronder geweld tegen een agent. De advocaat van de man heeft tegen Omroep Brabant gezegd dat hij net weer een paar dagen op vrije voeten was. De zegsman van de politie kon dit niet bevestigen. Een buurtbewoner heeft gefilmd tijdens de schietpartij. 

Omdat de politie bij het schietincident betrokken is, gaat de Rijksrecherche onderzoek doen.

Uitslag Excelsior - FC Groningen

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Excelsior en FC Groningen. De thuisclub won de wedstrijd met 2-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Excelsior

2 - 1

FC Groningen

 49' v. Weert
 54' Stans(pen)
   71' De Leeuw
 
 Gele kaart: Bruins, (Excelsior), De Leeuw, Idrissi, (FC Groningen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.605
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Bovenberg
Mattheij
Drost
Kuipers
Bruins
Kruys
Stans (Vermeulen/82)
Kuwas (v.Mieghem/85)
v.Weert (Hasselbaink/75)
Auassar
  Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Burnet
Maduro
Rusnák
Bacuna (De Leeuw/58)
Mahi (Idrissi/58)
Hoesen (Sörloth/82)
Drost

Dolgopolov laat Haase kansloos in Indian Wells

Tennisser Robin Haase is in de tweede ronde van het masterstoernooi in Indian Wells uitgeschakeld. De Nederlander (ATP-57) had niets in te brengen tegen Alexander Dolgopolov (ATP-29): 4-6 en 2-6. De twee troffen elkaar recent ook al in Acapulco waar de Oekraïener ook al te sterk was.

De partij kende al meteen een valse start voor Haase die direct zijn service op love in moest leveren. Ook daarna was het Dogolpolov die de klok sloeg, al wist Haase zich nog wel terug te knokken tot 4-5, maar verder liet de Oekraïener het niet komen. In de tweede set was de wedstrijd al snel beslist.

In de derde ronde wacht de Fransman Richard Gasquet (ATP-10) voor Dolgopolov. Gasquet won van zijn Franse landgenoot Nicolas Mahut (ATP-44) met 6-4 en 6-1.

Middelkoop strandt in halve finale Jonkoping

Tennisser Matwé Middelkoop heeft de finale van het challengertoernooi in Jonkoping niet weten te bereiken. De Nederlander (ATP-824) verloor met ruim verschil van de Kazach Andrey Golubev (ATP-190): 2-6 en 2-6.

Middelkoop kende een uitstekende week door vanuit de kwalificaties door te dringen in het hoofdtoernooi in Zweden en door te stomen naar de laatste vier. De Nederlander, die zich met name richt op het dubbelspel, had weinig in te brengen tegen de voormalig nummer 65 van de wereld.

Golubev neemt het in de finale op tegen de 19-jarige Rus Karen Khachanov (ATP-146). Hij versloeg eerder deze week onder meer Filip Krajinovic (ATP-97) en Jan-Lennard Struff (ATP-110).

Uitslagen Eredivisie 12/03/2016

PSV heeft in de titelstrijd in de Eredivisie averij opgelopen. De Eindhovenaren wisten in eigen huis niet te winnen van sc Heerenveen dat kunst en vliegwerk de 1-1 over de streep trok. Morgen kan Ajax de leiding in de competitie overnemen. AZ heeft zich weer genesteld op plaats drie door met 0-2 van Willem II te winnen.

PSV

1 - 1

sc Heerenveen

56' De Jong   53' Te Vrede
 
Gele kaart: Bruma, Van Ginkel (PSV), Van Aken, Otigba, Marzo (sc Heerenveen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.100
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Willems (Brenet/75)
Pröpper
Guardado
Van Ginkel
Narsingh (Pereiro/69)
De Jong
Locadia (Lestienne/63)
  Mulder
Marzo
Otigba
Van Aken (Van den Boomen/46)
Cavlan (Bijker/79)
St.Juste
Larsson
Thorsby (Huizing/87)
Slagveer
Te Vrede
Zeneli

Willem II

0 - 2

AZ

    70' Janssen (pen)
76' Janssen
 
Gele kaart: Kawaya, Ojo, Van der Velden, Andrade (Willem II), Haps, Jahanbakhsh (AZ)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: -
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens
Peters
Koppers
Ojo
Falkenburg (Andrade/66)
Achenteh
Andersen (Kawaya/46)
Van der Velden
Ondaan (Hupperts/74)
  Rochet
Luckassen
Vlaar
S.Wuytens
Haps
Haye (Ortíz/79)
Van Overeem
Rienstra
Jahanbakhsh (Tankovic/89)
Janssen (Mühren/90+1)
García

Aanhouding voor mishandeling zwangere vrouw

Een 31-jarige vrouw uit het Utrechtse Overberg is zaterdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling van een 32-jarige zwangere vrouw, vrijdagmiddag in Leersum. Naar een man die bij de verdachte vrouw hoort, wordt volgens de politie nog gezocht.

Aanleiding tot het handgemeen vormde een ruzie over honden. De zwangere vrouw en haar moeder zaten in Leersum op een bankje uit te rusten na het uitlaten van hun honden, toen volgens de politie de man en vrouw met vijf honden hun richting op kwamen lopen.

Toen de honden elkaar in de haren vlogen, uitte de vrouw die bij de man hoorde dreigende taal in de richting van de slachtoffers. De man verloor zijn zelfbeheersing en mishandelde de zwangere vrouw en haar moeder. Beide vrouwen kwamen daardoor op de grond terecht.

Ziekenhuis
De zwangere vrouw moest ter observatie een nacht in het ziekenhuis doorbrengen.

De politie startte na de mishandeling een zoekactie naar de verblijfplaats van de daders. De politie had op basis van het signalement al een vermoeden om welke personen het gaat. De verdachte vrouw werd zaterdag rond 17.30 uur in een bestelauto gezien door surveillerende agenten. De vrouw werd daarop aangehouden. Ze zit vast voor verhoor en onderzoek. Naar de verdachte man wordt verder gezocht.

De politie zoekt tevens naar een vrouw tussen de 30 en 40 jaar oud die getuige zou zijn geweest van de mishandeling.

Aanhouding voor mishandeling zwangere vrouw
Aanhouding voor mishandeling zwangere vrouw (Foto: ANP)

Privéjet van Iron Maiden zwaar beschadigd

De privéjet van metalband Iron Maiden is zaterdagochtend zwaar beschadigd tijdens een ongeluk. Dat meldt de Engelse website Mirror. De Boeing 747-400 genaamd 'Ed Force One', werd op het moment van het ongeluk versleept op de luchthaven van Santiago in Chili.

Door een defect aan de stang waarmee de jet aan de sleepauto was bevestigd, raakte het vliegtuig stuurloos waarna het op de sleepauto stortte. Hierbij raakten twee medewerkers van de luchthaven gewond. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Op de officiële website wenst de band hen een goed en spoedig herstel toe.

Iron Maiden is op dit moment in Chili met hun tour 'The Book Of Souls'. Op zondag worden ze in Argentinië verwacht. 'Ed Force One' is dusdanig beschadigd dat de metalband met een ander toestel de wereldtour moet vervolgen.

Privéjet van Iron Maiden zwaar beschadigd
Privéjet van Iron Maiden zwaar beschadigd (Foto: BuzzE)

Libanon komt met oplossing voor vuilniscrisis

De regering van Libanon heeft zaterdag een oplossing gepresenteerd voor de vuilniscrisis die sinds vorig jaar in het land heerst. Het kabinet komt met twee nieuwe vuilnisbelten om de bergen vuil op te ruimen die zich op straat hebben opgehoopt, zei minister van Informatie Ramzi Jreij.

De twee vuilnisbelten komen even buiten de hoofdstad Beiroet te liggen. Een gesloten stortplaats ten zuiden van de stad wordt tijdelijk twee maanden weer in gebruik genomen. De problemen begonnen toen de Libanese regering vorig jaar die stortplaats sloot.

Duizenden betogers die zaterdag tegen de regering protesteerden, nemen geen genoegen met het plan, dat in hun ogen onvoldoende duurzaam is. "We zullen deze kwestie aan de kaak blijven stellen op straat totdat we een duurzame, echte, hygiënische oplossing vinden", zei een van de demonstranten.

Libanon komt met oplossing voor vuilniscrisis
Libanon komt met oplossing voor vuilniscrisis (Foto: ANP)

Hulp voor wie taalles geeft in azc

Vrijwilligers die Nederlandse taalles geven in asielzoekerscentra, krijgen vanaf maandag les om dat nog beter te doen. In totaal krijgen 450 van die vrijwilligers methoden en vaardigheden aangereikt.

Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zaterdag in het televisieprogramma EenVandaag. Zijn departement heeft er een bureau voor ingehuurd, aldus een woordvoerder. De vrijwilligers zijn benaderd via onder meer de bibliotheken die een rol spelen bij de lessen. Ook de Stichting 'Het begint met taal' is erbij betrokken.

Het gaat om verbetering van de lessen aan leerlingen die nog wachten op een verblijfsstatus en dus nog geen toegang hebben tot inburgeringscursussen.

Mobiele teams
De vrijwilligers krijgen les in dertig groepen van vijftien deelnemers, verspreid over het hele land.

Minister Asscher wil ook mobiele teams inzetten die kijken welke mogelijkheden asielzoekers hebben voor de arbeidsmarkt en waar in ons land aan hun vaardigheden behoefte is.

Hij was al enthousiast over een proef in Amsterdam. De stad wil vluchtelingen met een verblijfsstatus die nog in een asielzoekerscentrum wonen, snel 'screenen' op hun kansen om aan het werk te gaan in de stad of de regio.

Hulp voor wie taalles geeft in azc
Hulp voor wie taalles geeft in azc (Foto: ANP)

Uitslag FC Twente - PEC Zwolle

FC Twente blijft bezig met een opmars in de Eredivisie. De Tukkers wisten zich tegen PEC Zwolle massaal gesteund door de eigen aanhang en beloonden de clubtrouw van de supporters met een 2-1 zege. Daardoor staat de ploeg uit Enschede nu elfde met 34 punten uit 27 duels, terwijl PEC negende is met vier punten meer.

Hakim Ziyech zette Twente met de gelijkmaker op het goede spoor (Pro Shots/Erwin Spek)
Hakim Ziyech zette Twente met de gelijkmaker op het goede spoor (Pro Shots/Erwin Spek)

FC Twente

2 - 1

PEC Zwolle

47' Ziyech
55' Cabral
  28' Ehizibue
 
Gele kaart: Schilder (FC Twente), Lam (PEC Zwolle)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.200
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Andersen
Uvini
Schilder (Van der Lely/70)
Gutiérrez
Ziyech
Van der Heyden
Ede (Hölscher/80)
El Azzouzi (Zawada/64)
Cabral
  Van der Hart
Schenkeveld (Van Polen/46)
Marcellis
Lam
Van Hintum
Brama
Marinus
Bouy
Ehizibue
Veldwijk
Menig (Bulut/77)

Everton stoot Chelsea en Hiddink uit FA Cup

Guus Hiddink sluit het seizoen met Chelsea af zonder prijzen. Na de uitschakeling in de Champions League werd de regerend kampioen zaterdag ook geëlimineerd in de FA Cup. Hiddink haalde in 2009 nog met Chelsea de finale, waarin Everton werd verslagen. Zaterdagavond ontmoetten beide elftallen elkaar opnieuw, dit keer in de kwartfinale. Everton bleek met 2-0 de sterkste. 

Op Goodison Park waren de kansen in de eerste helft spaarzaam, al had Everton-keeper Joel Robles wel iets meer werk te doen dan zijn collega Thibaut Courtois. De tweede helft leek Chelsea het initiatief te nemen, al kregen The Toffees de eerste goede mogelijkheid. Ramiro Funes Mori kopte de bal vanuit een hoekschop over het Londense doel.

Na bijna een uur voetballen was ook Diego Costa dicht bij een treffer. De Spanjaard leek doelman Robles te verslaan, maar zijn inzet ging langs de verkeerde kant van de paal. Ondertussen werd ook Everton steeds gevaarlijker en in de slotfase kwam de thuisploeg ook op voorsprong. Romelu Lukaku schoot laag in de hoek raak na een prima individuele actie.

Vijf minuten later stond het zelfs 2-0 en was de strijd beslist. Op aangeven van Ross Barkley gleed de Belgische oud-speler van Chelsea de bal onder Courtois in het doel. Even later ging Diego Costa weer eens over de schreef en kreeg hij zijn tweede gele kaart, omdat hij Gareth Barry leek te bijten. De Engelsman moest even later zelf ook inrukken.

Everton is de tweede halve finalist in de FA Cup, nadat Crystal Palace zich vrijdagavond al plaatste. De andere twee kwartfinales zijn zondag, Arsenal  speelt tegen Watford en Manchester United neemt het op tegen West Ham United.

Tijdrekkende ballenjongen (8) wordt publiekslieveling

Vandaag nemen we een kijkje in de krochten van het Afrikaanse voetbal. Om preciezer te zijn, de Premier League in Botswana. Daar begint een 8-jarig jongetje namelijk furore te maken als ballenjongen. Hoe het met de tv-beelden van de Botswaanse competitie zit is ons helaas niet bekend, dus beelden van de wedstrijden zijn wij nog niet tegengekomen.

Nou zijn er wel meer 8-jarige ballenjongens, maar Thabang Garebagae begint zo langzamerhand de publiekslieveling van zijn Sankoyo Bush Bucks te worden. Die club, met als bijnaam Ngurungu, speelt in het afgelegen Maun, ver weg in het Botswaanse binnenland. 

Zoals inmiddels bijna altijd was de jonge Thabang afgelopen week bij het duel met Jwaneng Galaxy weer eens ballenjongen. Dit keer haalde hij er de nationale media mee, want zodra de bal uit het spel raakte rende het jochie er achteraan. Niet vreemd voor een ballenjongen, maar vervolgens wachtte hij een eeuwigheid om de bal weer terug naar het veld te gooien. 

Tegenwoordig lijkt het ventje populairder bij de fans dan de spelers van de club die na 24 wedstrijden op plek elf staat, zeven punten boven de degradatiegrens. Elke keer als Thabang achter de bal aan gaat wordt hij getrakteerd op een stevig applaus. Hij wordt door zijn 'collega's' inmiddels dan ook gezien als de grote leider van de ballenjongens. "Ik hou van de Bush Bucks en wil voor ze spelen als ik groot ben, net als mijn favoriete speler, aanvoerder Ocean Mpofu", vertelt het kereltje. 

Het lijkt zo'n onschuldig ventje, maar zijn trucjes zouden wel eens een verklaring kunnen zijn voor de bijnaam van het stadion in Maun: Het slachthuis van Ngurungu...

Lewis maakt einde aan monsterserie Van Gerwen, dagzege Wright

Darter Peter Wright heeft de eerste Players Championship op zijn naam geschreven. De darter won in de finale van Adrian Lewis met 6-5, nadat hij eerst met 3-5 achter stond. Lewis heeft in de kwartfinales wel een einde gemaakt aan de monsterreeks van Michael van Gerwen. De Brabander was 27 partijen achter elkaar ongeslagen, maar vandaag ging hij onderuit. Lewis was zaterdag met 6-4 te sterk voor Van Gerwen. 

De Players Championships zijn een reeks vloertoernooien van de PDC. Aan deze toernooien doen steeds 128 darters mee en deze zijn alleen toegankelijk voor darters met een Tour Card. Over het jaar zijn er twintig Player Championships. Ieder toernooi heeft een prijzenpot van 75.000 pond, waarvan 10.000 pond (12.900 euro) voor de winnaar. Goed presteren op de Player Championships is de snelste weg voor deelname aan de tv-toernooien. 

Snakebite stond vorige week ook al de finale van de UK Open. Op weg naar de finale won hij van Ryan Palmer (6-0), Cristo Reyes (6-4), Keegan Brown (6-4), Joe Murnan (6-5), Ian White (6-3) en Joe Cullen (6-3). Cullen haalde vorige week de kwartfinale op de UK Open. In de finale speelde Wright tegen Lewis, waarin hij 3-5 achter kwam. Met een veertien en twee twaalfdarters toch de finale naar zich toe kon trekken. 

De eerder genoemde Van Gerwen was met een plek in de kwartfinal de beste Nederlander. Een ronde eerder won hij ook nog eens van Phil Taylor met 6-2. Raymond van Barneveld haalde de laatste zestien. Barney won van Jeffrey de Zwaan, Jeffrey de Graaf en James Wade, maar Gary Anderson was met 6-5 te sterk. Benito van de Pas haalde de derde ronde, waarin Gerwy Price met 6-5 als winnaar uit de bus kwam. Berry van Peer, Jelle Klaasen, Christian Kist, Vincent Kamphuis, De Graaf en Ron Meulenkamp haalden allemaal de tweede ronde. 

Zondag is de tweede Players Championship. In Barnsley zullen opnieuw 128 darters aan de oche verschijnen om te strijden om de dagzege en 10.000 pond. 

Peter Wright pakt de dagzege in Barnsley. (PRO SHOTS/Action Images)
Peter Wright pakt de dagzege in Barnsley. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslagen Players Championship 1 - vanaf achtste finales
Michael van Gerwen 6-2 Phil Taylor
Adrian Lewis 6-5 Alan Norris
Gerwyn Price 6-5 Kim Huybrechts
Gary Anderson 6-5 Raymond van Barneveld
Peter Wright 6-5 Joe Murnan
Ian White 6-1 Terry Jenkins
Daryl Gurney 6-0 Mark Barilli
Joe Cullen 6-3 Justin Pipe

Kwartfinales
Adrian Lewis 6-4 Michael van Gerwen
Gary Anderson 6-0 Gerwyn Price
Peter Wright 6-3 Ian White
Joe Cullen 6-3 Daryl Gurney
Losers £2,250

Halve finales
Adrian Lewis 6-3 Gary Anderson
Peter Wright 6-3 Joe Cullen

Finale
Peter Wright 6-5 Adrian Lewis

Alle uitslagen zijn hier te vinden. 

Olympische boksers moeten op gang Afrikaans hotel trainen

De wereld van de olympische sporten is niet altijd even glamoreus. Deze week staat in de Kameroense hoofdstad Yaoundé het Afrikaans olympisch kwalificatietoernooi in het boksen op het programma. Met de organisatie wil het echter niet bepaald vlotten..

"Het toernooi staat onder auspiciën van de wereldwijde boksbond AIBA, maar we wachten nog altijd op iets van een welkomstspeech van de president van de Kameroense boksbond. Het lijkt wel of er geen enkel leven is hier", klaagt Maybin Gunduzani, assistent-coach van het Zambiaanse team. "Het weer is hier ongeveer gelijk als in Zambia en alles is prima, behalve de organisatie. We hebben zelfs geen plek toegewezen gekregen om te trainen."

Met olympische startbewijzen op het spel zou je mogen verwachten dat het tot enigszins strak verloopt, maar het zou de Afrikaanse sportwereld niet zijn als er geen bal van klopt. "Gisteren zou er een technische meeting zijn met allerlei belangrijke details over het toernooi, maar we hebben niet gehoord hoe laat het zou beginnen of waar het zou zijn. We wachten nog steeds. Vanmorgen hebben we maar wat rond het hotel gerend en wat sprintjes getrokken, de meer specifieke training hebben we op de gang van het hotel staan doen. Je moet toch iets om je team een beetje in vorm te houden..."

Ondanks de ongelooflijk slechte organisatie heeft Gunduzani overigens prima hoop op een op sportief gebied goede afloop. "We hebben totaal geen goede voorbereiding, maar het team heeft er zin in om te strijden voor de olympische tickets en om komende zomer naar Rio de Janeiro te gaan." Voor wie toevallig in Yaoundé is en gezellig een rondje wil sparren met de mogelijk olympische boksers, in de gang van dit hotel kun je meetrainen. 

Zayn Malik laat tatoeage op gezicht zetten

Zayn Malik heeft er een opvallende tatoeage bij. De voormalig One Direction-zanger toonde zijn aanwinst op Instagram.

Zayn liet de zijkant van zijn hoofd tatoeëren. Op zijn slaap prijkt een feniks en een banier met daarop de letters M.O.M. Dit is hoogstwaarschijnlijk geen verwijzing naar zijn moeder maar naar zijn album Mind of Mine, dat op 25 maart wordt gelanceerd.

Bij de foto van zijn nieuwe tattoo schreef Zayn: "Like I Would", de titel van zijn laatste single, die hij deze week uitbracht.

Malik verliet vorig jaar One Direction en begon aan een solocarrière.


Zayn

Twintigste wereldtitel biatleet Bjørndalen (42)

Biatleet Ole Einar Bjørndalen heeft voor eigen publiek voor de twintigste keer een wereldtitel gewonnen. Samen met Emil Hegle Svendsen en de broertjes Johannes Thingnes en Tarjei Bø was Koning Biatlon de beste in de estafette in Oslo. Voor Bjørndalen is het WK vermoedelijk zijn laatste kunstje. De 42-jarige lijkt na dit seizoen afscheid te nemen, hoewel daar nog de nodige twijfels over zijn. 

Duitsland begon erg sterk aan de wedstrijd dankzij twee keer foutloos schieten van Erik Lesser. Bij de eerste wissel had hij dan ook een voorsprong van tien seconden op het door Bjørndalen aangevoerde veld. Al na twee van de vier biatleten per team werd de rangorde redelijk duidelijk. Tarjei Bø, Benedikt Doll (Duitsland) en Nathan Smith (Canada) hadden allemaal één extra patroon nodig in beide schietbeurten en wisselden bijna gelijk. Simon Eder uit Oostenrijk volgde met achter hem Jaroslav Soukop uit Tsjechië.

Na de vijfde schietbeurt moest Arnd Peiffer (Duitsland) zijn kompanen even laten gaan, want Johannes Thingnes Bø en de Canadees Scott Gow schoten foutloos. Gow had bij zijn staande schietbeurt echter drie extra patronen nodig en zag Peiffer langszij komen, terwijl Bø een flink gat sloeg.

Op het moment dat de slotlopers vertrokken was duidelijk dat Svendsen een voorsprong moest verdedigen en dat Simon Schempp en Brendan Green hoogstwaarschijnlijk om de overige medailles zouden strijden. De Oostenrijker Dominik Landertinger leek nog een mogelijke uitdager, maar hij kwam tekort. Ondanks twee extra benodigde patronen van Svendsen konden de achtervolgers hem niet meer bijhalen en dus was de wereldtitel weer terug bij Noorwegen. Schempp bracht het Duitse zilver binnen, terwijl Green de Canadese sensatie completeerde en het brons veroverde. 

Het Frankrijk van Martin Fourcade werd vooraf gezien als grote uitdager van Noorwegen en Duitsland, maar de Fransen kwamen er geen moment aan te pas. Slotloper Fourcade deed weinig moeite meer, omdat de achterstand toch al te groot was. Hij hoopt zondag in de massastart geschiedenis te schrijven door zijn vijfde gouden medaille van dit WK te winnen. Eerder was hij de beste in de sprint, achtervolging, individuele wedstrijd en als onderdeel van het Franse team op de gemengde estafette. 

Onderzoek: miauwen katten in dialect?

Uit Zweden komen niet alleen onmogelijke kasten met hele rare schroefjes. Soms weten de Scandinaviërs de wereld te verrassen met overheerlijke gehaktballetjes en onderzoekjes waar niemand anders aan dacht. Zoals , en . Binnenkort gaat in het land een onderzoek van start waarbij men kijkt of katten het dialect van hun verzorgers oppikken.

Susanne Schötz van de Universiteit van Lund legt het even in normale mensentaal uit: "we weten dat katten behoorlijk gevarieerd kunnen zijn met welk geluid ze produceren, maar helaas begrijpen wij (mensapen, red.) vaak niet goed hoe wij die geluiden moeten interpreteren."

"We gaan de geluiden van 30 tot 50 exemplaren, in verschillende situaties, vastleggen”, vervolgt Schötz. “Hierbij moet je denken aan het miauwen/zaniken in dat ze doen wanneer ze een bepaalde ruimte in willen, wanneer ze tevreden zijn, vriendschappelijke uitingen, wanneer ze blij, hongerig, geïrriteerd of zelfs boos zijn. We gaan kijken hoe hun vocale boodschap per context verschilt."

Hiervoor gaan ze, zoals het echte Zweden betaamt, uitgebreid de tijd nemen. Schötz en haar team trekken er 5 jaar voor uit om het kattengebabbel te analyseren. Op deze manier hoopt men te kunnen ontdekken in welke mate onze harige vrienden 'spreekpatronen' hebben ontwikkeld.

"We willen tevens kijken in hoeverre katten beïnvloed worden door de taal en het dialect dat de mensen om hen heen spreken", aldus Schötz. "Het kan namelijk heel goed mogelijk zijn dat katten ook een accent of dialect leggen in de geluiden die ze voortbrengen."

Het team hoopt dat we op deze manier kunnen leren hoe wij het beste kunnen samenleven met deze knuffelbare massamoordenaars. Tegenwoordig worden de dieren namelijk ook als therapeutisch middel ingezet in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Een goede communicatie daarbij met de kleine therapeutjes is daarbij onmisbaar.

Hun wilde en gedomesticeerde evenknie stoppen met miauwen zodra hun moeder ze het het gat van deur heeft laten zien. Veel huiskatten, die het gebruik van een koelkast de normaalste zaak van de wereld vinden, doen dit niet. Dit zou aantonen dat de huisdieren ons zien als grote, onhandige kattenmoeders.

We moeten dus nog even wachten op de resultaten, maar dan hebben we ook iets.

Zes doden door lawine in Zuid-Tirol

Zeker zes skiërs zijn zaterdag om het leven gekomen toen in de Italiaanse plaats Ahrntal een lawine naar beneden kwam. Mogelijk liggen nog meer mensen onder de sneeuwmassa, meldde het Italiaanse persbureau Ansa. Reddingstroepen zijn met speurhonden onderweg naar het gebied in Zuid-Tirol.

Meerdere skiërs slaagden erin zich zelf uit de sneeuwhopen te bevrijden. Enkele van hen zijn gewond. De nationaliteit van de slachtoffers is nog niet bekend.

De lawine maakte zich zaterdagochtend los van de Monte Nevoso, die een hoogte heeft van 3358 meter en in ligt in het Rieserfernergebergte.

Zeker zes doden door lawine in Zuid-Tirol
Zeker zes doden door lawine in Zuid-Tirol (Foto: ANP)

Stamppot en sigaretten op graf Schmidt

Bewonderaars van Helmut Schmidt gedenken de in november overleden Duitse oud-bondskanselier nog altijd met cadeaus, en daar zitten opmerkelijke zaken bij. Op het graf van Schmidt in Hamburg liggen vrijwel altijd mentholsigaretten, snuiftabak en soms zelfs een blik labskaus, een stamppot van aardappel, rode biet en rundvlees.

De stamppot was een favoriet van Schmidt. Hij liet zich ooit ontvallen dat staatsbanketten niet aan hem besteed waren: ,,Ik ben tevreden met labskaus. Of met erwtensoep". Ook was hij een verstokte roker, vandaar de sigaretten. Behalve rook- en etenswaren leggen mensen er ook nog altijd de meer gebruikelijke bloemen en kaarsen neer.

De sociaaldemocraat Schmidt overleed op 96-jarige leeftijd. Hij was bondskanselier van 1974 tot 1982.

Stamppot en sigaretten op graf Schmidt
Stamppot en sigaretten op graf Schmidt (Foto: BuzzO)

Kramer wint wereldbeker na episch gevecht met Bergsma

Sven Kramer heeft tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen op de afsluitende 5.000 meter in een bloedstollend gevecht afgerekend met Jorrit Bergsma. Kramer klokte 6.11,44 en Bergsma was uiteindelijk een ruime seconde (6.12,74) trager. Door deze kwam Kramer in het wereldbekerklassement op gelijke hoogte met Bergsma, maar omdat Kramer de finalewedstrijd won, mag hij zich eindwinnaar noemen. 

De twee kemphanen gingen lange tijd gelijk op, maar in de laatste twee ronden liet Kramer er geen twijfel over bestaan wie de beste was. Kramer reed eerst nog een ronde 30,1, om er vervolgens een ronde van 28,3 uit te persen. Bergsma kon die slag niet meer bijbenen. 

De Noor Sverre Lunde Pedersen kwam in Thialf ook goed voor de dag. De winnaar van het brons op de WK Afstanden wist ook in Heerenveen de derde plek te behalen in een tijd van 6.16,36. Arjan Stroetinga werd met 6.19,18 vijfde. Hij was daarmee sneller dan zijn ploeggenoot Erik Jan Kooiman, die met 6.20,03 zevende werd. Douwe de Vries moest met 6.23,23 genoegen nemen met een achtste plaats. 

Sven Kramer, koning van de lange afstanden. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Sven Kramer, koning van de lange afstanden. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Aanhoudingen wegens Hitlergroet in Amsterdam

De politie heeft zaterdag in Amsterdam bij een demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) negen arrestaties verricht. Twee mensen werden aangehouden voor het brengen van de Hitlergroet en voor het aanzetten tot geweld. Twee andere demonstranten werden opgepakt in verband met het tonen van antisemitische afbeeldingen. Eén demonstrant beledigde een agent en werd daarvoor ingerekend.

Ook twee tegendemonstranten werden gearresteerd, wegens bedreiging. Na afloop van het protest werden bij station Sloterdijk twee aanhoudingen verricht wegens het gooien van vuurwerk naar een bus met NVU-demonstranten.

Er waren zaterdagmiddag niet veel mensen op de been bij de Stopera, waar de demonstratie werd gehouden.

Aanhoudingen wegens Hitlergroet in Amsterdam
Aanhoudingen wegens Hitlergroet in Amsterdam (Foto: ANP)

Warm pleidooi Merkel voor vluchtelingenbeleid

Aan de vooravond van belangrijke voorverkiezingen in drie Duitse deelstaten heeft bondskanselier Angela Merkel de campagne een laatste oppepper gegeven. Ze hield een warm pleidooi voor haar vluchtelingenpolitiek, een heikel punt bij de verkiezingen van zondag.

a, verdedigde Merkel haar beslissing om ruimhartig vluchtelingen op te nemen.

Op dat standpunt zal de christendemocratische CDU van Merkel zondag naar verwachting worden afgerekend. Duitsland kent een enorme instroom van vluchtelingen, wat op veel plaatsen tot protesten heeft geleid. Antipartijen als Alternative für Deutschland (AfD) denken daar garen bij te spinnen.

Warm pleidooi Merkel voor vluchtelingenbeleid
Warm pleidooi Merkel voor vluchtelingenbeleid (Foto: ANP)

Damascus: presidentschap niet op agenda

De Syrische regering wil niet praten met partijen die het presidentschap ter discussie willen stellen. Praten over president Bashar al-Assad is een struikelblok voor deelname aan de vredesbesprekingen die de Verenigde Naties volgende week organiseren, meldde Damascus zaterdag.

"We willen met niemand praten over de positie van het presidentschap. Bashar behoort aan het Syrische volk", zei minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem. "Ze moeten die waanideeën laten varen", zo verwees hij naar de internationale roep om het aftreden van Assad en de vorming van een overgangsregering.

De Syrische oppositie haalde onmiddellijk uit naar het regime. "Ik denk dat hij de nagel aan de doodskist slaat voor de besprekingen in Genève, dat is duidelijk", zei Monzer Makhous, die namens de oppositie deel uitmaakt van de onderhandelaars. "Moualem stopt Genève voordat het is begonnen."

Damascus: presidentschap niet op agenda
Damascus: presidentschap niet op agenda (Foto: ANP)

Primeur cricketers Afghanistan na stunt tegen Zimbabwe op WK T20

De cricketers van Afghanistan hebben voor een primeur gezorgd. Ze hebben zich voor het eerst geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap cricket Twenty20. In de beslissende groepswedstrijd bleek Afghanistan veel te sterk voor 'Full Member' Zimbabwe.

Beide landen hadden de eerste twee groepswedstrijden weten te winnen en dus was vooraf al duidelijk dat de winnaar van dit duel zich zou plaatsen voor de volgende ronde. Afghanistan mocht als eerste een score neerzetten en kwam in twintig overs tot een mooi totaal van 186 runs. Mohammad Nabi, Samiullah Shenwari en Mohammad Shahzad waren goed voor respectievelijk 52, 43 en 40 runs. 

Afghanistan is Associate Member van de ICC, ofwel een status onder de Full Member-status. Een status dat Nederland ook bezig. Zimbabwe is een Full Member en behoort tot de elitelanden. Op de wereldranglijst T20 staat Afghanistan negende, waar Zimbabwe elfde staat. Zimbabwe kwam in hun inning echter 59 runs te kort. Na 19,4 overs was de ploeg na 127 runs all out. 

De acht beste elitelanden hadden zich al geplaatst voor de tweede ronde, ook wel de Super Ten-fase genoemd. Afghanistan zal daar in een groep met Engeland, Zuid-Afrika, Sri Lanka en West-Indië terechtkomen. De Nederlandse cricketers komen zondag nog in actie tegen Ierland, maar deze twee landen kunnen zich niet meer plaatsen voor de volgende ronde. Oman en Bangladesh gaan in een onderling duel uitvechten wie zich mag melden voor de Super Ten. De winnaar van dat duel zal aanteden tegen India, Pakistan, Nieuw-Zeeland en Australië. 

Samenvatting Afghanistan - Zimbabwe (Bron: YouTube)

Europese titel voor zeiler Postma

Zeiler Pieter-Jan Postma is in Barcelona Europees kampioen geworden in de Finn-klasse. De Nederlander werd zesde in de afsluitende medal race en dat was voldoende voor de titel.

Voor Postma begon het EK dramatisch met een 33e plaats. Hij wist zich echter snel te herstellen met winst in de tweede race. Ook de daaropvolgende wedstrijden deed hij het goed waardoor Postma als leider aan de afsluitende medalrace kon beginnen. De tweede plek was voor de de Hongaar Zsombor Berecz, de Kroaat Milan Vujasinovicwerd derde.

Postma is al zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Daar hoopt hij zijn prestatie van vier jaar geleden te verbeteren. Destijds eindigde hij in Londen als vierde.

Van der Sar stopt penalty bij eenmalige rentree

Zoals eerder in de week bekend werd gemaakt staat Edwin van der Sar zaterdagmiddag onder de lat bij zijn oude amateurclub vv Noordwijk. De eerste keeper van de club is geblesseerd geraakt en de 130-voudig international bleek bereid om, in principe eenmalig, diens positie in te nemen.

De wedstrijd tegen Jodan Boys is met dank aan Omroep West vanaf 14.30 uur live te kijken. Als onderstaande video niet werkt kun je het uiteraard ook rechtstreeks op de site van Omroep West proberen.

Update 15.50 uur

Het kiezen voor Van der Sar lijkt een prima beslissing te zijn geweest. Aan het einde van de eerste helft kreeg Jodan Boys een penalty...die werd gepakt door Sar.

Obama voorstander van toegang tot smartphones

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat smartphones toegankelijk moeten zijn voor de overheid. Hij riep vrijdag tijdens het South by Southwest festival in het Texaanse Austin op om mobiele telefoons op een zodanige manier te fabriceren dat dit mogelijk is.

Ondanks Obama's eerdere toezeggingen over het bewaken van privacy- en burgerrechten, vindt hij dat er een balans gevonden moet worden tussen rechten en risico's. Wanneer toegang tot persoonlijke gegevens nodig is om een terroristische aanslag te voorkomen of in het geval van belastingontduiking, dan moet het mogelijk zijn dat de overheid die gegevens kan inzien, meent de president.

"De vraag die we onszelf moet stellen is: 'Als het technologisch mogelijk is om een ondoordringbaar apparaat of systeem te maken waarvan de encryptie zo sterk is dat er geen sleutel is, geen achterdeur, hoe kunnen we die pedofiel dan oppakken, hoe kunnen we een terroristische aanslag verijdelen?"', aldus Obama.

De president van de Verenigde Staten wilde niet ingaan op de rechtszaak tussen Apple en de FBI. Laatstgenoemde wil na de aanslagen in San Bernardino dat Apple de software van iPhones aanpast waardoor het kraken van de telefoon makkelijker wordt.

Obama voorstander van toegang tot smartphones
Obama voorstander van toegang tot smartphones (Foto: BuzzT)

Razendspannende ontknoping World Cup afdaling

De Italiaanse alpineskiër Dominik Paris heeft in het Noorse Kvitfjell de afdaling gewonnen. Op de olympische piste van 1994 boekte de Italiaan zijn tweede afdalingszege op rij, nadat hij ook in Chamonix de beste was. In de wedstrijd daarvoor, in het Zuid-Koreaanse Jeongseon, eindigde Paris al als tweede.

In Kvitfjell bleek Paris 0,20 seconden sneller dan de grote sensatie van de dag: Valentin Giraud Moine. De 24-jarige Fransman kent zijn beste seizoen ooit, met constant resultaten tussen de twaalfde en twintigste plek. Dit keer was het echter tijd voor een grote uitschieter: hij werd tweede, veruit zijn beste resultaat ooit. Op 0,24 tellen van Paris was de derde plek voor de Amerikaan Steven Nyman.

De ontknoping in de strijd om de afdalingsbeker zal over een week in St Moritz razendspannend worden. De Italiaan Peter Fill, zaterdag gedeeld tiende, staat net als Aksel Lund Svindal op 436 punten. De Noor Svindal komt door een blessure niet meer in actie, dus Fill schudt hem af door simpelweg de finish te halen. Fill's landgenoot Paris staat door zijn zege echter op 432 punten en is dus ook nog volop in de strijd om de zege. Ook Kjetil Jansrud (382) en Adrien Theaux (370) kunnen de bokaal nog pakken. Een zege levert 100 punten op, tegen 80 voor de tweede plek. 

Nuis pakt volle buit op 1000 meter tijdens wereldbekerfinale

Kjeld Nuis heeft de 1000 meter op zijn naam geschreven tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen. De (nu nog) nummer twee van het WK sprint zette in Heerenveen een tijd van 1.08,94 op het bord. Hij pakte daarmee 150 punten en pakte daarmee de wereldbeker op de 1000 meter in stijl. Nuis en Pavel Kulizhnikov stonden vooraf deze wedstrijd gelijk in de stand. De Rus startte vanwege de positieve test op meldonium niet in Heerenveen, waarmee Nuis al zeker van de eindzege was.  

Kai Verbij werd in Heerenveen tweede. Hij had 0,14 seconde meer nodig dan Nuis. Het afstandbrons ging naar Denis Yuskov met 1.09,22. Gerben Jorritsma pakte de vierde plek met 1.09,40 en Thomas Krol moest genoegen nemen met de zevende tijd. 

In het eindklassement over 1000 meter is Nuis de winnaar met 630 punten. Kulizhnikov volgt voorlopig nog op plek twee met 480 punten. Jorritsma pakt brons met 396 punten en Verbij volgt met 365 punten. Yuskov, de nummer twee van het WK op deze afstand, staat vijfde. 

Kjeld Nuis wint de 1000 meter en pakt ook de wereldbeker. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Kjeld Nuis wint de 1000 meter en pakt ook de wereldbeker. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Golfer Luiten stijgt richting top tien in Thailand

Joost Luiten heeft goede zaken gedaan tijdens de derde ronde van het golftoernooi Thailand Classic. Het rondetotaal van de 30-jarige Luiten kwam uit op 70 slagen, waardoor hij steeg naar de gedeelde elfde plaats met een totaal van 208 slagen, acht onder par.

Luiten begon goed met drie birdies op de eerste negen holes. Een dubbele bogey op de vijftiende hole zorgde er echter voor dat hij behoorlijk werd teruggeworpen, maar hij herstelde zich goed met birdie en steeg zo vijf plekken. De Australiër Scott Hend gaat ook na de derde ronde aan de leiding met een totaal van 202, veertien onder par. Zijn voorsprong op de nummer twee, Peter Uihlein, is twee slagen. 

De Belg Thomas Pieters maakte een ronde van 66 (zes birdies) en was daardoor de beste van de dag op de Black Mountain-golfbaan. Hij staat gedeeld derde, op drie slagen achter koploper Hend.

Boom denkt na Parijs-Roubaix na over toekomst

Lars Boom heeft op NPO Radio 1 aangegeven na Parijs-Roubaix op 10 april na te gaan denken over zijn toekomst als veldrijder. Dit nadat oud-veldrijder Sven Nys interesse toonde in Boom om hem aan te trekken voor zijn nieuwe veldritploeg Telenet-Fidea. 

Boom heeft deze winter al een aantal veldwedstrijden gereden, waaronder het wereldkampioenschap in Zolder waar hij veertiende werd. Hij is niet van plan om definitief afscheid te nemen van de weg. "De interesse van de ploeg van Nys is er zeker", aldus de Astana-renner die op dit moment actief is in Parijs-Nice.

"Na Parijs-Roubaix ga ik eens kijken wat ik in de toekomst ga doen. Ik zou best wat meer crossen willen rijden, maar ik zou het zonde vinden om de klassiekers niet meer te doen. Ik moet daar gewoon goed over nadenken", vervolgt de 30-jarige Boom. Nys nam in december de Telenet-Fidea over, waar hij vanaf 1 maart ploegmanager van is. Onder andere Bart Wellens, Kevin Pauwels, Wout van Aert en Zdeněk Štybar hebben bij de ploeg gereden.

Boom denkt na over toekomst (PRO SHOTS/George Deswijzen)Boom denkt na over toekomst (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Bowe wint laatste 500 meter, eindzege Richardson

Brittany Bowe heeft de laatste 500 meter van het internationale schaatsseizoen gewonnen. Tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen was ze met 37,64 de snelste dame op het ijs. Heather Richardson-Bergsma werd met 37,88 tweede en dankzij een zesde plek van Hong Zhang bleek dat genoeg om het eindklassement van de kortste afstand te winnen. 

Het brons ging naar de Canadese Heather McLean. Ze noteerde 38,07. De beste Nederlandse was Jorien Ter Mors. Ze belandde met 38,10 net naast het podium op de vierde plaats. Margot Boer klokte in haar laatste 500 meter 38,63 en werd tiende.

Over het hele seizoen bekeken heeft Richardson met 848 punten de meeste punten verzameld. Zhang kwam tot 842 punten. Bowe werd derde met 875 punten. Wereldkampioene Lee Sang-Hwa is niet aanwezig en Heerenveen en moet nu genoegen nemen met plek vier. Beste Nederlandse is Jorien ter Mors op plek acht.  

Sprinter Van Niekerk schrijft geschiedenis

Sprinter Wayde van Niekerk heeft tijdens wedstrijden in Bloemfontein atletiekgeschiedenis geschreven. De 23-jarige Zuid-Afrikaan snelde op de 100 meter naar een tijd van 9,98 seconden, zijn eerste keer onder de grens van 10 seconden.

Vorig jaar pakte Van Niekerk in een legendarische WK-finale in Beijing de wereldtitel op de 400 meter, waarbij hij ruim onder de grens van 44 seconden dook. Door zijn prestatie heeft Van Niekerk nu een heel bijzonder rijtje persoonlijke records. Hij is sinds zaterdag namelijk de enige mens ooit die op de 100 meter onder de 10 seconden dook, op de 200 meter onder de 20 seconden en op de 400 meter onder de 44 seconden. 

Op een lijst met beste 'all-round sprinters' ooit schuift de Zuid-Afrikaan op naar de vijfde plek. Op de lijst worden alle persoonlijke records omgezet in een puntenaantal, wat vervolgens bij elkaar wordt opgeteld. Usain Bolt, wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter, gaat er dankzij een uitstekend persoonlijk record op de 400 meter aan de leiding, voor Michael Johnson. 

Amsterdammer treft vreemde Brit in bed

Een man in Amsterdam Oost keek vreemd op toen hij naar bed wilde gaan. Er lag namelijk al iemand in. Het was een dronken Brit die door het open raam van de flatwoning was geklommen. 'Ik dacht eerst, wat heb ik nou weer gedaan? Totdat ik me realiseerde dat ik deze man echt niet kende', laat de bewoner weten aan AT5. 'De Brit is wakker geworden en dacht dat hij in een hotelkamer zat.'

De bewoner heeft toen de politie maar gebeld. 'We gaan niet uit van kwade bedoelingen. Hij is in een bed terechtgekomen en weet bij god niet meer hoe hij er in terecht is gekomen. Uiteraard hebben we hem wel meegenomen naar het bureau. We hebben hem verhoord, maar hij was dusdanig onder invloed dat hij er zelf weinig van snapte', aldus een woordvoerder van de politie.

Agenten hebben geadviseerd het raam voortaan te sluiten. De Brit is inmiddels weer vrijgelaten. Met hulp van een kennis heeft hij zijn hotel teruggevonden.

Noorse biatletes zetten Oslo in vuur en vlam

Op het wereldkampioenschap biatlon in Oslo hebben de Noorse dames op schitterende wijze de wereldtitel op de estafette gepakt. Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff en Marte Olsbu konden na ruim een uur de champagne ontkurken op de legendarische Holmenkollen.

Solemdal begon al goed en schoot twee keer foutloos, wat haar de vierde plek bij de wissel opleverde. De leiding was daar in handen van Kaisa Mäkäräinen, de enige Finse van wereldklasse. Halverwege de wedstrijd lag het veld nog bijzonder dicht bij elkaar: acht landen zaten binnen tien seconden, terwijl de top-14 binnen een minuut wisselde.

De derde groep biatletes zorgde dan voor de eerste echte schifting. Eckhoff kon twee keer foutloos schieten, maar Anais Chevalier (Frankrijk) en Maren Hammerschmidt (Duitsland) moesten door missers een kleine halve minuut toegeven. Bij de wissel was plek vier opvallend genoeg in handen van Kazakhstan, dat de weg omhoog in het vrouwenbiatlon goed gevonden heeft.

Olsbu was de laatste Noorse loopster en haar opdracht was dan ook duidelijk: wereldtoppers Marie Dorin Habert en Laura Dahlmeier achter zich houden. De Noorse is normaal geen absolute wereldtop, maar is in Oslo in de vorm van haar leven. Ze had bij beide schietbeurten twee extra patronen nodig, waardoor de achtervolgens dichterbij kwamen. Dahlmeier, doorgaans de grote vrouw van de slotronde, moest al snel lossen bij Dorin Habert, maar de Française opende volop de jacht op Olsbu. Toegejuicht door tienduizenden Noren wist ze Dorin Habert echter nog net van zich af te houden, waarna de wereldtitel voor Noorwegen was. Duitsland pakte het brons. 

Skiester Hütter pakt eerste zege, Gut doet goede zaken

Alpineskiester Cornelia Hütter heeft in Lenzerheide haar eerste World Cup-zege gepakt. Een zege voor de 23-jarige Oostenrijkse zat er al een tijd aan te komen: dit seizoen pakte ze op de snelle disciplines al zes podiumplekken. In de Zwitserse sneeuw was Hütter de beste op de super-G.

Hütter voorkwam met haar zege een Zwitsers feestje. Fabienne Suter moest 0,10 seconden toegeven op de Oostenrijkse, maar werd wel tweede. De derde plek was voor Tamara Tippler, eveneens een snelheidstalent uit Oostenrijk. De vierde en vijfde plek waren voor Tina Weirather en Lara Gut, waardoor laatstgenoemde de eindzege in de World Cup op de super-G bijna binnen heeft. Ze staat nu tweede op negentien punten van Lindsey Vonn, maar de Amerikaanse komt door een blessure niet meer in actie.

Om de bokaal te pakken moet Gut bij de World Cup-finale in haar eigen St Moritz in de top-13 eindigen, iets wat normaal gesproken geen groot probleem moet zijn. In de algemene World Cup is ze Vonn al voorbij, waardoor de eindzege haar nauwelijks nog kan ontgaan. 

'Basic class' vliegen nieuwe optie in Amerika

Na Delta introduceren ook de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American en United een goedkope passagiersklasse. De 'basic class' zit nog een tandje onder de al weinig luxe economy class. Wie een basic-classticket koopt, kan geen stoelnummer reserveren en kan het ticket niet upgraden, veranderen of annuleren. Dat meldt The Economist.

Volgens de maatschappijen zijn de goedkope tickets bedoeld om de concurrentie aan te gaan met prijsstunters als Spirit en Frontier. Maar sommige deskundigen vermoeden een ander motief, aldus The Economist. Ze denken dat luchtvaartmaatschappijen de basic class met opzet zo onaantrekkelijk maken, dat mensen vanzelf liever een duurder economy-ticket zullen kopen.

'Basic class' vliegen nieuwe optie in Amerika
'Basic class' vliegen nieuwe optie in Amerika (Foto: ANP)

Werknemer vaak thuis zonder medische klachten

Zeker de helft van de werknemers die zich ziek melden, heeft geen medische klachten. Arbodienst Zorg van de Zaak concludeert dit uit de dossiers van hun bedrijfsartsen. De vereniging van bedrijfsartsen (NVAB) vermoedt zelfs dat het gaat om 70 tot 80 procent van de gevallen.

"Wij houden het op 60 procent aan de hand van de eigen dossiers", zegt Thea Hulleman, directielid van Zorg van de Zaak, naar aan leiding van een artikel in Trouw. Mensen melden zich bijvoorbeeld ziek vanwege privéproblemen, financiële problemen of omdat ze overbelast zijn door het zorgen voor een zieke ouder.

"Werkgevers weten vaak niet wat er bij de mensen speelt. Leidinggevenden moeten hier veel meer oog voor hebben, want door deze problemen raken mensen uit balans. Vaak zijn er 'vroegsignalen'. Werknemers nemen bijvoorbeeld vaker vrij of zijn vaak afgeleid op het werk. Als leidinggevenden dit al signaleren en dan met iemand in gesprek gaan en hulp bieden, kunnen er heel wat ziekmeldingen worden voorkomen."

Hulleman gelooft niet dat mensen 'bewust' thuisblijven. "Mensen kiezen hier niet voor. Niemand wil vrijwillig aan de zijlijn staan, maar er moeten vaak veel ballen hoog worden gehouden."

Werknemer vaak thuis zonder medische klachten
Werknemer vaak thuis zonder medische klachten (Foto: ANP)

Van der Mark weer op podium World Superbike

Michael van der Mark heeft ook in de derde race van het World Superbike-seizoen het podium gehaald. De 23-jarige Nederlander vertrok op het Chang International Circuit in Thailand van poleposition, maar moest genoegen nemen met de derde plek.

De start was weer eens ouderwets lastig voor de Honda-rijder, die zoals zo vaak zijn voorwiel van het asfalt trok. Doordat hij in de eerste bocht ook nog eens te wijd ging viel hij terug naar plek zes, hoewel hij Alex Lowes al snel weer inhaalde. Niet veel later maakte Davide Guigliano een fout, waardoor Van der Mark op kon schuiven naar plek vier. Vooraan werd de kop gepakt door het Kawasaki-duo Jonathan Rea en Tom Sykes.

Na vier ronden kon Van der Mark ook Chaz Davies passeren en zijn plekje op het virtuele podium weer innnemen. Al snel ontstond er een groot gat tussen de kopgroep, bestaande uit de Kawa's en Van der Mark, en de rest. Het duurde echter niet lang voor het bijna fout ging voor de Nederlander: hij raakte buiten de baan en kon nog net overeind blijven. 

Vanaf dat moment was het gat naar de Kawasaki's te groot en verloor hij telkens wat tijd, terwijl Davies niet serieus in de buurt kon komen. De Nederlander reed zo de race uit en pakte zijn derde podium op rij. Rea pakte de overwinning door in een rechtstreeks duel met Sykes af te rekenen. De Noord-Ier heeft nu alle drie races in het seizoen gewonnen.

"Ik ben teleurgesteld, maar eigenlijk zou ik blij moeten zijn", vertelde Van der Mark na afloop. "Bij de start ging het niet goed en had ik gelijk moeite met schakelen, dus verloor ik al veel plekken. Daarna vond ik een goed ritme om bij de Kawasaki's te blijven, maar nadat de motor even niet meer wist waar hij was werd het lastig. Met een derde plek moet ik blij zijn, maar ik wil toch altijd meer."

Zondagochtend om 10.00 uur staat de tweede race op het programma. Die zal weer live te zien zijn op Eurosport, net als om 08.15 uur de race in het World Supersport. 

'Honderd keer beter spul dan meldonium mag wel gebruikt worden'

Het sinds 1 januari voor sporters verboden hartmedicijn meldonium is als doping helemaal niet zo effectief. Dat beweert althans Nikolai Zakharov, de coach van het Bulgaarse biatlonteam. 

"We hebben medicijnen en dingen die honderd keer beter werken dan meldonium en die zijn wel gewoon toegestaan. Dat wat nu verboden is is niks meer dan een normaal middel om de hartspier te beschermen", beweert de coach. "Laten we eerlijk zijn, er worden tig verschillende soorten medicijnen en dergelijken gebruikt, geen enkel team zou het weigeren als het legaal is. Het gaat echter niet om doping...studies laten zelfs zien dat de helft van de Russische medicijnen nep zijn."

"Verder wil ik er niet echt over praten, behalve dat wij als Bulgaren niet op gelijke voet strijden met de Fransen, Noren en Duitsers. Zij zijn een paar stappen verder en het is lastig te zeggen hoe ver zij op farmaceutisch gebied gaan, want zij ontwikkelen dat al vele jaren. Het is niet zo dat veel sporters zich in Duitsland laten behandelen omdat het puur medisch niveau daar nou zo hoog is...", waarmee Zakharov impliceert dat de leidende biatlonlanden ook voorop lopen in de ontwikkeling van doping. 

Google-computer blijft winnen van Go-kampioen

Ook het derde potje Go dat de Google-computer AlphaGo heeft gespeeld tegen de Zuid-Koreaanse Go-wereldkampioen Lee Sedol, heeft de computer gewonnen. Na een spel van ruim vier uur moest de menselijke speler opgeven.

Afgelopen dagen won de computer al het eerste en tweede spel. De twee partijen spelen een best-of-five, die met de derde zege al is beslecht in het voordeel van de Google-software. Dinsdag wordt het vijfde potje gespeeld.

Go is een bordspel met bijna oneindig veel mogelijkheden. Een computer is daarop moeilijk te programmeren. De zeges van AlphaGo waren dan ook verrassend.

Google-computer blijft winnen van Go-kampioen
Google-computer blijft winnen van Go-kampioen (Foto: BuzzT)

Vakbond wil meer informatie treintype Dalfsen

Machinistenvakbond VVMC is geschrokken van een onderzoek van dagblad de Stentor waaruit blijkt dat het ongeval met de trein in Dalfsen niet op zichzelf staat. Bij dat ongeluk op 23 februari kwam de machinist om het leven. Bij ongelukken in het buitenland met dit treintype van fabrikant Stadler zijn zeven machinisten om het leven gekomen.

VVMC-bestuurder Wim Eilert zegt dat machinisten geschrokken zijn. Die hebben de foto's gezien van de vernielde machinistencabine. Met name Arriva en Syntus rijden met dat type. In Nederland rijden er ongeveer honderd van. Het zijn lichte treinen en daardoor vrij kwetsbaar. VVMC gaat contact opnemen met de spoorbedrijven en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Ook gaat de bond bij de buitenlandse collega's informatie opvragen over de ongelukken.

Vakbond wil meer informatie treintype Dalfsen
Vakbond wil meer informatie treintype Dalfsen (Foto: ANP)

Marvels Luke Cage is te zien vanaf september

De derde Marvel/Netflix-serie Luke Cage verschijnt op 30 september. Dat maakte Mike Colter, die de titelrol speelt, bekend tijdens een première-evenement voor het tweede seizoen van Daredevil.

Colter, die de rol van Cage ook al speelt in Jessica Jones, dat sinds november te zien is op Netflix, belooft dat de serie "action-packed, van begin tot einde" zal zijn. Luke Cage is het op één na laatste hoofdstuk in de wereld van The Defenders, een miniserie waarin Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en de nog te verschijnen Iron Fist zullen samenkomen. Voor deze serie is nog geen premièredatum bekend; naar verwachting zullen er nog meerdere seizoenen van de series verschijnen voordat het zover is.

De volgende verschijning in de Marvel/Netflix-samenwerking is Daredevil 2, dat vanaf aanstaande vrijdag te zien is.

Jessica Jones: Mike Colter als Luke Cage (Foto: Myles Aronowitz/Netflix)
Mike Colter als Luke Cage in Jessica Jones (Foto: Myles Aronowitz/Netflix)

Dood toetsenist Emerson mogelijk zelfmoord

Het overlijden van toetsenist Keith Emerson, mede-oprichter van de popgroep Emerson, Lake and Palmer, wordt onderzocht als zelfmoord. Dat laat de Amerikaanse politie weten. De Brit Emerson overleed op 71-jarige leeftijd in zijn huis in het Amerikaanse Santa Monica. Daar zou hij met een schotwond in zijn hoofd zijn gevonden. De toetsenist zou al langer depressief zijn.

Emerson, Lake and Palmer scoorden in de jaren zeventig een wereldhit met het nummer Lucky Man.

Keith Emerson, Greg Lake en Carl Palmer ontmoetten elkaar in 1969 in Fillmore West in San Francisco. Het jaar daarna formeerde zij de naar hun genoemde popgroep. Hun eerste album had meteen succes, mede door het nummer Lucky Man dat daarop stond. Eind jaren zeventig had het trio nog een grote hit met het live opgenomen Peter Gunn. Rond die tijd ging de groep uit elkaar.

Emerson maakte diverse soundtracks voor films en televisieseries. Dekatophetspek schreef een uitgebreide In Memoriam over de toetsenist. 


Van der Mark eerste Nederlander ooit op pole World Superbike

Motorcoureur Michael van der Mark heeft als eerste Nederlander ooit poleposition gepakt in het World Superbike. Op het Chang International Circuit in Thailand snelde de Nederlandse Honda-rijder naar een tijd van 1:33,452 minuten.

Aanvankelijk liet Van der Mark een tijd van 1:33,504 noteren en dat bleek aan het einde van de kwalificatie al goed voor de eerste plek op de startrij. In zijn allerlaatste ronde deed de nummer twee van het kampioenschap er toch nog een schepje bovenop. Opvallend was dat de rijders op de tweede en derde plek exact dezelfde tijd reden: 1:33,671 was de tijd van het Kawasaki-duo Jonathan Rea en Tom Sykes. 

Om 10.00 uur start de eerste race en die zal live te zien zijn op Eurosport 2.

Ruim miljoen kijkers voor Flikken Rotterdam

Ruim een miljoen mensen hebben vrijdagavond afgestemd op de laatste aflevering van het eerste seizoen van Flikken Rotterdam. De serie trok in totaal 1.352.000 kijkers en eindigde daarmee als zesde in de top 25 van de dag. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Het NOS Journaal van 20 uur was met 2.109.000 het best bekeken programma van de dag. De talentjacht Voice Kids eindigde als tweede met 2.070.000 kijkers.

Ruim miljoen kijkers voor Flikken Rotterdam
Ruim miljoen kijkers voor Flikken Rotterdam (Foto: BuzzE)

Minder roken na verbod reclame in winkels

Het niet zichtbaar uitstallen van pakjes sigaretten in supermarkten leidt tot een daling van het roken. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse en Engelse onderzoekers naar het effect van een verbod op reclame voor sigaretten bij supermarkten in Engeland.

In april 2012 werd in Engeland een verbod ingevoerd op reclame voor tabaksproducten in grotere winkels zoals supermarkten. De onderzoekers onderzochten de effecten hiervan met enquêtes die maandelijks werden gehouden tussen 2009 en 2015. Het aantal rokers was vrijwel constant in de jaren vóór de invoering van het reclameverbod. Na de invoering daalde het aantal rokers met 1,5 procent.

Mede-onderzoeker Anton Kunst, AMC-hoogleraar Sociale Epidemiologie: "Als de effecten die in Engeland zijn waargenomen, worden vertaald naar Nederland, dan neemt het aantal rokers binnen drie jaar met ongeveer 40.000 rokers af."

'Minder roken na verbod reclame in winkels'
'Minder roken na verbod reclame in winkels' (Foto: ANP)

65e Boekenbal opent Boekenweek

Met Nick & Simon is vrijdagavond in de Stadsschouwburg in Amsterdam de aftrap gegeven van de 81e editie van de Boekenweek. Als slotact van het openingsprogramma tijdens het Boekenbal vertolkte het populaire duo het Duitse lied Guten Nacht, Freunde, de hit van Reinhard Mey. Het optreden sloot aan bij het thema van dit jaar: Duitsland.

Het Boekenbal, de traditionele aftrap van het literaire evenement, vond voor de 65e keer plaats. De grote zaal van de Stadsschouwburg was voor de gelegenheid omgetoverd tot een Berlijnse nachtclub uit de jaren dertig, waar de Duits-Nederlandse zanger en entertainer Sven Ratzke de avond aan elkaar zong en praatte. Onder anderen de Nederlandse musicus Fay Lovsky, de Amerikaanse sopraan Claron McFadden en de New Yorkse drag queen Joey Arias beklommen het podium.

Veel bekende schrijvers betraden de rode loper van het Boekenbal, onder wie Marion Bloem, Robert Vuijsje, Renate Dorrestein, Jan Siebelink en Leon de Winter. Eregast van het bal was Esther Gerritsen, de schrijfster van het Boekenweekgeschenk dit jaar.

65e Boekenbal opent Boekenweek
65e Boekenbal opent Boekenweek (Foto: BuzzE)

Mogelijk eerste dode Honduras door zikavirus

Een 22-jarige man is in Honduras overleden als gevolg van het Guillain-Barré Syndroom (GBS), een spierziekte die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren. Vermoed wordt ook dat de man besmet was met het zikavirus. Dat maakten de autoriteiten in Honduras vrijdag (lokale tijd) bekend. Franse wetenschappers meldden al eerder een verband te hebben gevonden tussen het zikavirus en GBS.

Als het vermoeden van het zikavirus wordt bevestigd, is de man het eerste sterfgeval als gevolg van het virus in het Honduras. In dat land zijn tot nu toe 15.732 verdachte zaken gerapporteerd. Mogelijk zijn 185 zwangere vrouwen besmet geraakt.

Mogelijk eerste dode Honduras door zikavirus
Mogelijk eerste dode Honduras door zikavirus (Foto: ANP)

'Bücherwoche' beleeft 81e editie

Met 'Duitsland' als thema begint zaterdag de 81e editie van de Boekenweek. Honderden boekwinkels, uitgeverijen, bibliotheken en musea organiseren tot en met zondag 20 maart activiteiten om het boek onder de aandacht te brengen. Het motto daarbij luidt 'Was ich nog zu sagen hätte'.

De organiserende CPNB koos voor het thema omdat Nederland en Vlaanderen in oktober gezamenlijk gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Vanwege het thema zullen ook Duitse auteurs langs Nederlandse boekwinkels en bibliotheken toeren.

Lezers krijgen bij de aanschaf van minstens 12,50 euro aan boeken het Boekenweekgeschenk cadeau, dat ook voor de 81e keer uitkomt. Het boekje met de titel 'Broer' is geschreven door Esther Gerritsen (44), die overigens niets met het thema heeft gedaan. Het gaat over een vrouwelijke financieel directeur van een oude, beroemde serviezenwinkel. Ze krijgt te maken met haar broer die opeens opduikt en vertelt dat zijn been afgezet moet worden.

'Buchenwoche' beleeft 81e editie
'Buchenwoche' beleeft 81e editie (Foto: ANP)

Nee-kamp referendum Oekraïne aan de leiding

Nederland lijkt het associatieverdrag met Oekraïne af te gaan wijzen. Een peiling laat zien dat 57 procent van de Nederlanders het verdrag niet ziet zitten. De overige 43 procent behoort tot het ja-kamp. Dat blijkt uit een deze maand gehouden peiling van onderzoeksbureau I&O Research in samenwerking met de Volkskrant onder ruim 2500 Nederlanders.

Zo'n 73 procent van de nee-stemmers denkt dat het akkoord met Oekraïne de opmaat is voor een EU-lidmaatschap van het land, ook al staat dat niet in het verdrag. Dat Europese regeringen, waaronder die van Nederland, zweren dat dit echt niet het geval is, maakt geen indruk. Zelfs niet op 34 procent van de voorstemmers.

Een stelling van het ja-kamp is dat de corruptie in Oekraïne door het verdrag beter bestreden kan worden. Maar 40 procent van de voorstanders en slechts 5 procent van de tegenstanders gelooft daarin.

Gemeten naar politieke voorkeur deelt een groot deel van de achterban van de VVD de scepsis over het verdrag, terwijl de partijtop voorstander is. Bij andere partijen zoals de PVV en SP volgen de kiezers meer de keuze van hun partij.

Het aantal kiezers dat nog niet weet hoe het gaat stemmen, ligt op 23 procent.

Het referendum op 6 april gaat over een overeenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Daarin worden afspraken gemaakt over nauwere samenwerking op politiek, cultureel en economisch gebied. Voor- en tegenstanders geloven niet in 'een Europese crisis' als gevolg van een afwijzing door Nederland. De opkomst kan nog wel een probleem vormen. Ten minste 30 procent van de kiezers moet hun stem uitbrengen. Alleen dan wil de regering het referendum bij haar afwegingen betrekken.

Neekamp referendum Oekraïne aan de leiding
Neekamp referendum Oekraïne aan de leiding (Foto: ANP)

Snowden, Ai Weiwei en Pussy Riot in protest

Bekende activisten zoals Ai Weiwei, Pussy Riot en klokkenluider Edward Snowden, protesteren zaterdag tijdens World Day Against Cyber Censorship tegen de groeiende overheidsrestricties op het gebied van vrijheid van meningsuiting op internet. Dat meldt The Guardian.

De activisten werken samen met AdBlock. Gebruikers van de tool, waarmee advertenties geweerd kunnen worden, krijgen in plaats van reclame verschillende videoboodschappen te zien tijdens het internetten. Die boodschappen zijn opgenomen door bekende activisten. Zo zal Snowden zeggen: "Zelfs als je niets verkeerd doet, word je in de gaten gehouden en opgenomen".

Ook de Chinese activist en kunstenaar Ai Weiwei komt aan het woord. Hij zegt: "Zonder vrijheid van meningsuiting is er geen moderne wereld, alleen een barbaarse wereld". Ai heeft zelf de druk en censuur van de Chinese overheid ondervonden.

Andere boodschappen komen van de Russische politieke punkrockband Pussy Riot en van 'gewone' Noord-Koreanen. Amnesty International zegt dat de mensen in dat land als geen ander weten hoe het is om onder een totalitair regime te moeten leven.

Snowden, Ai Weiwei en Pussy Riot in protest
Snowden, Ai Weiwei en Pussy Riot in protest (Foto: BuzzT)

'Kritiek CDA op akkoord Turkije onbegrijpelijk'

Premier Mark Rutte noemt de kritiek van het CDA op het principeakkoord tussen de EU en Turkije onbegrijpelijk. Dat zei hij vrijdagavond in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma zei eerder dat Rutte "Europa echt in de uitverkoop heeft gedaan: Turkije kan eisen wat het wil en krijgt het vervolgens ook."

Buma wees op de afspraken tussen de EU en Turkije van november. Turkije zou de boten met vluchtelingen richting Griekenland gaan tegenhouden in ruil voor 3 miljard euro. "Maar Turkije heeft de bootjes doorgewuifd, maandenlang", aldus Buma. "En nu zeggen de Turken: We willen alsnog doen wat we in november beloofden, maar we willen 3 miljard euro extra, nog eerder visumvrijheid en we willen nog beter zicht op toetreding tot de Europese Unie. Dan lever je je over aan Turkije."

Turkije krijgt nu niet meer dan de 6 miljard euro die de Europese Unie deze week heeft toegezegd voor de opvang van vluchtelingen. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat hij dat "niet voorziet. Ik denk dat dit echt de afspraak is die we maken."

Langere termijn
Hij voegde eraan toe dat er voor de langere termijn nooit garanties zijn te geven. "Als dit conflict in Syrië nog tien à twintig jaar duurt - wat ik niet hoop - dan weet je niet wat er in de toekomst allemaal nog voor afspraken moeten worden gemaakt."

Het bedrag van 3 miljard was volgens de premier om mee te beginnen voor 2016 en 2017. De 6 miljard die de Turken nu vragen, gaat tot en met 2018. De afspraak is dat ze hiervoor alle vluchtelingen terugnemen, aldus Rutte.

Volgens Rutte kun je niet alleen zakendoen met vrienden. "Natuurlijk spreek je over mensenrechten en het sluiten van een krant vorige week. Maar als je op basis daarvan geen zaken doet met dat land, neem je onverantwoorde risico's", aldus de premier in het radioprogramma.

Rutte benadrukte dat het geld niet naar de Turkse regering gaat maar naar projecten waarbij de EU betrokken is. Turkije vangt al 2,7 miljoen mensen op en dat kost al zeker 10 miljard euro. "Je kunt niet verwachten dat Turkije de bulk van de opvang doet en dan vervolgens zegt: succes ermee."

'Kritiek CDA op akkoord Turkije onbegrijpelijk'
'Kritiek CDA op akkoord Turkije onbegrijpelijk' (Foto: ANP)

Ruimtevaarder Scott Kelly zwaait af bij NASA

De Amerikaanse ruimtevaarder Scott Kelly, die bijna een jaar in het internationale ruimtestation ISS doorbracht, stopt ermee. Op 1 april zwaait hij af bij de NASA, zo meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag.

Kelly begon zijn carrière in 1996 bij de NASA en heeft een Amerikaans record op zijn naam staan door de meeste tijd door te brengen in de ruimte. Samen met zijn Russische collega Michail Kornienko landde Kelly eerder deze maand veilig op aarde, nadat hij bijna een jaar in het ruimtestation ISS was gebleven. Dat is het langste verblijf in het station ooit. Andere ruimtevaarders, onder wie André Kuipers, bleven er ongeveer een halfjaar.

Doel van de missie van Kelly en Kornienko was duidelijk maken wat er gebeurt met lichaam en geest als iemand lang in de ruimte is. Het moet helpen bij de voorbereiding op een reis naar Mars.

Ruimtevaarder Scott Kelly zwaait af bij NASA
Ruimtevaarder Scott Kelly zwaait af bij NASA (Foto: ANP)

Kinderen GeenStijl-columnist Roos bedreigd

De drie kinderen van GeenPeil-initiatiefnemer Jan Roos worden bedreigd en krijgen op school beveiliging. Dat maakte de columnist van onder meer GeenStijl vrijdagavond op Twitter bekend.

Zo kreeg Roos per mail te horen dat zijn kinderen van zeven en vijf jaar in de fik zouden worden gezet. Ook wordt de columnist zelf bedreigd. "Als ik doodsbedreigingen zou moeten melden bij de politie had ik geen tijd meer om met de dood te worden bedreigd. Ik voel me elke dag onveilig. Kijk altijd om me heen. Ben bang voor mijn lot en voor dat van mijn naasten." Verder laat Roos op Twitter weten dat hij zich niet laat intimideren of het zwijgen laat opleggen. 

Roos heeft drie kinderen onder wie een tweeling.

Kinderen GeenStijl-columnist Roos bedreigd
Kinderen GeenStijl-columnist Roos bedreigd (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: lente in aantocht

In de ochtend kan wat plaatselijke mist en laaghangende bewolking voorkomen, maar deze trekt volgens het KNMI vlot weg. De rest van de dag verloopt zonnig met een middagtemperatuur van circa 9 graden. De wind komt uit het oosten tot noordoosten en is matig van kracht. 

Zon op 06:59
Zon onder 18:40

Een prachtig zonnetje door de bomen. 

Pad in het Reichswald (Foto: qltel)
Pad in het Reichswald (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1938 Arthur Seyss-Inquart werd benoemd tot nieuwe kanselier van Oostenrijk. 
 1900 De Nederlandse Cocaïnefabriek werd opgericht. In de beginjaren '70 werd deze overgenomen door AkzoNobel. 
 2011

Er vond een kernramp plaats in de kerncentrale Fukushima I in Japan, als gevolg van de eerdere zeebeving en de tsunami die daarop volgde. 

 2003 Er werd een 'Global Alert' uitgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie vanwege een nieuwe ziekte. Deze zal later de naam SARS krijgen. 


Fukushima 2011 - Japan 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.