FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 maart 2016

Mercedes geeft Hamilton en Rosberg meer vrijheid om te racen

Komend seizoen krijgen Nico Rosberg en Lewis Hamilton van hun werkgever Mercedes alle vrijheid om met elkaar te strijden. "We zijn aan hen en aan de Formule 1 verplicht om ze met elkaar te laten racen," stelt teambaas Toto Wolff. "Het zal voor ons als team wellicht wat lastiger worden maar ik denk dat het nodig is." Dat zou goed kunnen, aangezien de teamgenoten de afgelopen twee jaar liefst 32 van de 38 GP's wonnen.

Met name Lewis Hamilton stelde afgelopen jaar een aantal keren vraagtekens bij de strategie van het team. "In 2014 wonnen we het kampioenschap en vorig jaar lieten we zien dat het geen toevalstreffer was. Om er voor te zorgen dat we bovenaan zouden blijven hebben we de grenzen aangegeven. Soms werkt dat, soms niet. We hebben veel geleerd en als organisatie zijn we beter geworden. Met Nico en Lewis werken we nu al een paar jaar samen en dat gaat behoorlijk goed."

Beetlejuice-opvolger blijkt een hoax

Beetlejuice-fans konden hun geluk niet op toen Tim Burton afgelopen week tegen Showbizspy zei dat er een tweede Beetlejuice-film aan zit te komen. FOX411 heeft nu slecht nieuws voor die fans, er is helemaal geen sprake van een opvolger van de kaskraker uit 1988, het verhaal blijkt een hoax.

Volgens een woordvoerder heeft Burton zijn goedkeuring helemaal niet gegeven aan het stuk op Showbizspy. Er is helemaal niet gesproken over een nieuwe Beetlejuice-film en het verhaal dat Winona Ryder en Michael Keaton al vastgelegd zijn, is ook flauwekul volgens de woordvoerder.

Vorig jaar was er ook al even sprake van een nieuwe Beetlejuice-film. Toen was het niemand minder dan Winona Ryder die gezegd zou hebben dat er 'iets gaande was'. Ook dat bleek niet te kloppen.

Beetlejuice-opvolger blijkt een hoax
Beetlejuice-opvolger blijkt een hoax (Foto: BuzzE)

Toetsenist Keith Emerson overleden

Toetsenist Keith Emerson, mede-oprichter van de popgroep Emerson, Lake and Palmer is overleden. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag. De Brit Emerson overleed op 71-jarige leeftijd in zijn huis in het Amerikaanse Santa Monica.

Emerson, Lake and Palmer scoorden in de jaren zeventig een wereldhit met het nummer Lucky Man.

Keith Emerson, Greg Lake en Carl Palmer ontmoetten elkaar in 1969 in Fillmore West in San Francisco. Het jaar daarna formeerde zij de naar hun genoemde popgroep. Hun eerste album had meteen succes, mede door het nummer Lucky Man dat daarop stond. Eind jaren zeventig had het trio nog een grote hit met het live opgenomen Peter Gunn. Rond die tijd ging de groep uit elkaar.

Emerson maakte diverse soundtracks voor films en televisieseries.

Toetsenist Keith Emerson overleden
Toetsenist Keith Emerson overleden (Foto: BuzzE)

Van der Mark bloedsnel in trainingen Thailand

Motorrijder Michael van der Mark is het weekeinde in Thailand uitstekend begonnen. Op het Buriram International Circuit snelde de Nederlander vrijdag naar de beste tijd in de trainingen. Het leverde hem direct een plek in Superpole 2 op, waar zaterdagochtend de startopstelling bepaald wordt.

In de eerste trainingssessie had Van der Mark op zijn Honda de vierde tijd laten noteren op ruim zes tienden van de Brit Leon Camier. In de tweede training ging het gas echter echt goed open bij de jonge Nederlander, die aan het einde van de sessie een tijd van 1:34,629 minuten op de klokken zette. Alleen de Franse Yamaha-rijder Sylvain Guintoli kon zijn teamgenoot van vorig jaar bijbenen: hij gaf 0,182 seconden toe. Jordi Torres (+0,588), Alex Lowes (+0,595) en kampioenschapsleider Jonathan Rea (+0,685) volgden op gepaste afstand.

Van der Mark staat zelf op plek twee in het kampioenschap. Tijdens het openingsweekeinde in Australië scoorde hij een derde en tweede plek. De Superpole in Thailand zal zaterdagochtend om 07.30 uur Nederlandse tijd live op Eurosport te zien zijn, om 10.00 uur gevolgd door de eerste race. 

Verdachten The Grass Company weer vrij

De twee mannen die woensdag werden aangehouden op beschuldiging van witwassen op grote schaal, zijn weer op vrije voeten gesteld. De rechter-commissaris zag vrijdag geen reden om de huidige eigenaar en de broer van de voormalige eigenaar van de coffeeshopketen The Grass Company langer vast te houden, maakten de advocaten van het duo bekend.

Het besluit is volgens de juristen begrijpelijk. "Volgens het OM maken coffeeshops zich schuldig aan witwassen. Het is echter de overheid zelf die coffeeshops dwingt tot wat het OM nu 'ingewikkelde witwasconstructies' noemt", aldus advocaat Sidney Smeets. In het gedoogbeleid mogen coffeeshops geen cannabis inkopen, maar wel verkopen. De inkoop vindt daardoor noodgedwongen plaats aan de achterdeur. "De leverancier zal de afnemer geen factuur leveren. En zo lang er geen factuur is, kan die ook niet in de administratie van de coffeeshop worden opgenomen."

De voormalige eigenaar van The Grass Company, Johan van Laarhoven, zit gevangen in Thailand. Hij werd daar berecht en schuldig bevonden aan de verkoop van softdrugs ook al gebeurde dat in Nederland. Volgens Van Laarhoven gebeurde dat op instigatie van het Openbaar Ministerie in Nederland. Zijn advocaat, Gerard Spong, reist zaterdag naar Thailand om zijn cliënt bij te staan. De beslissing van de rechter-commissaris is volgens hem het ultieme bewijs van het "dubbel spel" door het OM.

"Ze hebben Van Laarhoven door de Thaise rechter laten veroordelen, terwijl nu blijkt dat de Nederlandse rechter deze verdachten zelfs geen drie dagen vast wil zetten. Een groter verschil in waardering van hetzelfde feitencomplex is nauwelijks denkbaar", aldus Spong.

Verdachten The Grass Company weer vrij
Verdachten The Grass Company weer vrij (Foto: ANP)

'Irak heeft een Hitler nodig'

Bij de redactie van Al-Zaman, een Irakese krant, weten ze het zeker: wat Irak nodig heeft is 1 volk, 1 natie, 1 leider. Kortom: een kloontje van een mislukte kunstschilder zou het land goed doen. Die kloon zou dan gewoon moeten doen waar hij goed in is: joden tegenhouden.

De in de islam geïnstitutionaliseerde jodenhaat spat er letterlijk vanaf bij de zondag-editie van de krant uit het door sektarisch geweld verscheurde land. Reden genoeg voor Karim Al-Taee om maar weer eens de 'usual suspects' erbij te halen. Het is namelijk allemaal de schuld van de joden.

Volgens het artikel hebben dit vermaledijde volk zich al gevestigd in het noorden van Irak en hebben ze hun oog laten vallen op de stad Mosul. Een stad waar nu de Islamitsche Staat nog vrolijk homo's van gebouwen afgooit en jongetjes die niet vaak genoeg de moskee bezoeken, de kop afslaat.

Allemaal deel van het plan, aldus Karim. De joden (in collaboratie met het westen) zorgen er namelijk bewust voor dat er een politieke chaos in het land is. Daar kunnen zij dan later gebruik van maken. Veel hoge functionarissen en ministers staan al een tijdje op de loonlijst van de zionisten.

De schrijver van het stuk haalt enthousiast een aantal passages uit Mein Kampf aan, waarna hij constateert dat de situatie in Irak verdacht veel lijkt op die van Duitsland, een dikke 80 jaar geleden.

"Wat er allemaal in Irak gebeurt, is een soort spel dat het westen speelt, zij worden aangevoerd door de joden. Iedereen weet dat de joden zich aan het vestigen zijn in het noorden en sinds 2007 hebben ze het plan opgevat om het land rond Mosul te koloniseren. Dit doen ze onder meer door land voor zeer lage prijzen op te kopen. De Islamitische Staat verzorgt voor het nodige voorwerk, waarna een joodse aanval volgt."

De goed ingelichte Karim gaat verder: "Hitler zei dat joden parasieten en een plaag voor de landen waar ze wonen zijn. Ze zuigen alles van waarde naar zich toe. Ze verstoppen hun ware intenties achter een gepoederd gezicht en gebruiken hun joodse identiteit om hun plannetjes te verhullen. Wanneer de tijd er echter rijp voor is, laat de jood zijn ware aard zien en legt het land zijn wil op. Dit is exact wat er nu in Irak gaande is."

Volgens Karim moet het hele land, ongeacht afkomst of geloof, samenwerken om hier tegenwicht aan te bieden. Het antisemitische geneuzel van Karim is hier te lezen, in het Engels.

Erdogan waarschuwt Constitutioneel Hof

De Turkse dictator president Tayyip Erdogan heeft de uitspraak van het Constitutionele Hof die leidde tot de vrijlating van twee journalisten een stap tegen Turkije genoemd. "Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat zijn bestaansrecht ter discussie zal stellen," aldus Erdogan in een toespraak vrijdag in de zuidwestelijke stad Burdur.

Eind februari oordeelde het Hof dat met de arrestatie van Can Dundar en Erdem Gul de rechten van de twee journalisten waren geschonden. Dundar en Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Erdogan noemde dit vrijdag "een concreet voorbeeld van een van de grootste bedreigingen tegen Turkije de laatste tijd." Op de beelden zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen wegens spionage en het verspreiden van geheime informatie. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Erdogan waarschuwt Constitutioneel Hof
Erdogan waarschuwt Constitutioneel Hof (Foto: ANP)

Yahoo zet weer mes in diensten

Yahoo heeft vrijdag tekst en uitleg gegeven over de verrichtingen van het concern in het eerste kwartaal van dit jaar. Wederom gaat het bedrijf van Marissa Mayer het mes in een aantal diensten zetten. Verder gaat Yahoo zich focussen op zeven 'core products', zoals het bedrijf ze noemt.

Yahoo gaat voortaan helemaal draaien om de pijlers Mail, Search, Tumblr, News, Sports, Finance en Lifestyle. Wat opmerkelijk is, is dat fotodienst Flickr niet wordt genoemd. Het gerucht gaat dat het ooit oppermachtige Yahoo zijn fotodienst in de etalage heeft staan.

Het snoeien in diensten, iets wat Yahoo wel vaker doet, pakt dit keer fataal uit voor Yahoo Games, Yahoo Build Your Own Search Service (BOSS), Yahoo Astrology en Yahoo Maktoob News. Sinds het aantreden van Mayer in 2014 heeft Yahoo al meer dan zestig diensten de nek omgedraaid.

Yahoo zet weer mes in diensten
Yahoo zet weer mes in diensten (Foto: BuzzT)

Tennisser Middelkoop op dreef in Zweden

Tennisser Matwé Middelkoop is in Zweden bezig met een enorme stunt. De 32-jarige Nederlander richt zich samen met Wesley Koolhof normaal gesproken op het dubbelspel, maar bij het challengertoernooi in Jonkoping probeert hij het ook in het enkelspel en met succes.

De nummer 824 van de wereldranglijst vocht zich via de kwalificaties een weg naar het hoofdtoernooi en bereikte vandaag zelfs de halve finale door de jonge Zweed Elias Ymer (ATP-152) met 7-6(5), 3-6 en 6-2 aan de zegekar te rijgen. Daarin neemt Middelkoop het op tegen de Kazach Andrey Golubev (ATP-208).

Het is pas de derde keer uit de loopbaan van de Nederlander dat hij een halve finale van een Challenger haalt. In 2004 in Hilversum was de halve eindstrijd het eindstation en in 2012 in Scheveningen verloor Middelkoop de finale.

Whispers of the Old Gods is volgende Hearthstone-uitbreiding

Blizzard heeft officieel bevestigd dat Whispers of the Old Gods de volgende uitbreiding is voor Hearthstone: Heroes of Warcraft. De uitbreiding brengt 134 nieuwe kaarten naar de game en kent een release rond eind april / begin mei. 

De invloed van de oude Goden hebben een aantal bekende minions beïnvloedt, wat hen van gedaante heeft doen veranderen. Onder de slachtoffers zijn onder andere Loot Hoarder en Doomsayer. Let wel dat het hier gaat om nieuwe kaarten en geen wijzigingen van de oude versies: die blijven gewoon aanwezig in de game.

Blizzard heeft ook één van de oude Goden getoond: C'Thun. Met andere kaarten (14 in totaal) kun je gedurende een match C'Thun sterker maken, ongeacht waar hij zich bevindt. Vervolgens doet hij evenveel schade als zijn attack-stat, willekeurig verspreidt over alle vijanden. Een battlecry waar rekening gehouden dient te worden. Iedereen die zijn eerste Whispers of the Old Gods-pack opent krijgt er standaard C'Thun bij. Iedereen die zich rond de lancering van de uitbreiding inlogt gratis drie packs, dus iedereen heeft makkelijk en gratis toegang tot C'Thun. Hoera!

Daarnaast is aangekondigd dat we aanstaande maandag (14 maart) een patch krijgen, waarin we de beloofde deck slots eindelijk ontvangen. Ook is het vanaf maandag mogelijk vijftig packs te preorderen, ongetwijfeld tegen gereduceerd tarief. Verspreid over het weekend worden er nog meer kaarten getoond van de nieuwe uitbreiding. Ondertussen kun je genieten van de trailer hieronder. Om alle kaarten die tot nu toe zijn aangekondigd (en nog worden aangekondigd) kun je het beste hier terecht.

C'Thun Hearthstone

Vijf keer Willems in het dreamteam van... Willems

Jetro Willems is weer helemaal terug bij PSV. De verdediger stond geruime tijd aan de kant met een blessure, maar is inmiddels weer een vaste waarde in de hoofdmacht van trainer Phillip Cocu.

Komende dinsdag strijdt PSV in het kader van de Champions League tegen Atlético Madrid. Daarom werd Willems geïnterviewd voor de website UEFA.com. Eén van de vragen, die spelers in dat geval voorgelegd krijgen, is de volgende: Welke vijf spelers zouden volgens jouw in het dreamteam moeten staan?

Willems vulde dit op geheel eigen wijze in en kwam met de volgende spelers: Willems, Willems, Willems, Willems en Willems. Daar voegde hij nog aan toe: "Geloof me, met deze keuze zou je de Champions League winnen."

Zou de Willems een hoge pet van zichzelf ophebben? Na dit interview denken wij van wel.


Willems maakt zijn keuze (YouTube)

Rockster neukt hoofd onthoofde vriendin

In de Russische stad Voronezh moest deze week ene Aleksandr U. voor de rechter verschijnen. De beste man, die bekendstaat als punkrocker Pussy, heeft namelijk vorig jaar zijn vriendin onthoofd. Vervolgens neukte de 23-jarige Rus het bloederige hoofd van zijn inmiddels overleden vriendin.

Pussy blijkt gek te zijn op het dragen van vrouwenkleren. Vervolgens slaat hij de hand aan zichzelf. Toen zijn bandmaten deze fetisj ontdekten, gooiden ze Aleksander de band uit.

Toen zijn vriendin vorig jaar juli ontdekte dat vriendlief haar kleren en make-up droeg, wilde ze hem de bons geven. Pussy was het daar niet mee eens, en onthoofdde de 22-jarige vrouw.

Vervolgens trok hij haar jurk aan en en stak zijn batsbajonet in haar hoofd. Aleksander hoeft overigens niet te zitten. Hij is namelijk kierewiet verklaard.

Hamilton verwacht veel van Ferrari

drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton denkt dat hij dit jaar meer concurrentie krijgt van de Ferrari's. De Mercedes-coureur reed afgelopen seizoen vrij eenvoudig naar zijn derde wereldtitel maar denkt dat het in 2016 een stuk lastiger wordt.

"Ik verwacht dit jaar een opwaartse strijd," zegt Hamilton. "Ferrari heeft ons bijgehaald, maar dat maakt niet uit. Ik ben klaar voor een mooi gevecht, zowel met de Italianen als met mijn teamgenoot Nico Rosberg. Ik ben van mening dat we met de W07 Hybrid een zeer goede wagen hebben voor dit seizoen, maar Ferrari heeft een aantal zeer indrukwekkende tijden laten noteren gedurende de beide test vierdaagsen".

Nico Rosberg is tevreden hoe het tijdens de afgelopen wintertests gegaan is en gaat met een goed gevoel naar Melbourne. "We zijn het jaar op de best denkbare wijze van start gegaan tijdens de voorbije wintertests, we kunnen met een optimistisch gevoel richting Albert Park vertrekken," aldus de nummer twee van vorig seizoen.

Japanners herdenken doden tsunami

Japan heeft vrijdag de duizenden doden herdacht die vijf jaar geleden vielen toen na een aardbeving in zee een vloedgolf de noordoostkust van het land overspoelde. De tsunami leidde tot het ernstigste kernongeluk sinds Tsjernobyl in 1986.

Bijna 20.000 mensen verloren het leven. Door de vloedgolf raakte de kerncentrale van Fukushima Dai-ichi onklaar. Door kernsmeltingen in drie reactoren raakte een groot deel van de omgeving radioactief besmet en moesten meer dan 160.000 mensen hun huizen verlaten. De meeste mensen zijn vertrokken om elders een nieuw bestaan op te bouwen, maar nog altijd verblijft ongeveer 10 procent in tijdelijke huisvesting in de provincie Fukushima.

Op begraafplaatsen in het verwoeste kustgebied, voor gebouwen waarvan alleen de staketsels overeind bleven, en op stranden kwamen nabestaanden bijeen om de doden te gedenken. Om 14.46 uur (lokale tijd), het tijdstip waarop de aardbeving zich voordeed, luidden in het centrum van Tokio de klokken en namen mensen in het hele land een ogenblik stilte in acht. Alle treinen in de metro in de hoofdstad hielden even halt en premier Shinzo Abe en keizer Akihito gingen voor in een plechtigheid die door 1200 mensen werd bijgewoond.

Miljarden
De regering heeft miljarden besteed aan het ophogen van de bodem en het opruimen van besmette grond. Maar er moet nog veel worden gedaan voor de duizenden mensen die nog steeds in tijdelijke onderkomens wonen.

"Ik heb het idee dat het aantal mensen die niet weten wat te doen, die het zelfs niet meer proberen, toeneemt", zei Kazuo Sato, een voormalige visser in Rikuzentakata. "De infrastructuur herstelt zich, maar de harten niet", zei Eiki Kumagai, lid van de vrijwillige brandweer.

Japanners herdenken doden tsunami
Japanners herdenken doden tsunami (Foto: ANP)

Jailbreak Apple TV 4 in aantocht

Apple dacht met de Apple TV 4 en de daarop geïnstalleerde App Store een einde te maken aan het ge-doe-het-zelf van gebruikers, maar dat lijkt niet te gaan lukken. De hackers van PanguTeam hebben op Twitter aangekondigd dat ze binnenkort met een jailbreak voor Apples nieuwste settopbox komen.

Dat een jailbreak in de maak is, is bijzonder. De vorige generatie Apple TV stond juist bekend als onkraakbaar en dat zorgde voor veel irritatie bij gebruikers die software als Plex of Kodi op hun Apple TV wilden installeren. Als gevolg daarvan ging de wel kraakbare Apple TV 2 voor forse bedragen van de hand op het web.

Wat een jailbreak van de Apple TV 4 precies moet gaan brengen, is niet helemaal duidelijk. Een app als Plex is inmiddels 'gewoon' te installeren vanuit de App Store.

Jailbreak Apple TV 4 in aantocht
Jailbreak Apple TV 4 in aantocht (Foto: BuzzT)

Rutte: niet gedreigd met kabinetscrisis

Er is niet gedreigd met een kabinetscrisis in een recent conflict tussen de VVD en PvdA-leider Diederik Samsom over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Dat benadrukte premier Mark Rutte vrijdag in Den Haag.

Hij reageerde op berichtgeving in De Telegraaf over een zware ruzie in de coalitie. De premier wees erop dat ook de krant zelf "keurig" zijn ontkenning heeft gemeld.

De premier zei dat het soms een keer botst tussen VVD en PvdA. "De kiezer heeft ons bij elkaar gezet. We hebben toen gezegd: we gaan er het beste van maken en laten we in ieder geval een beetje gewoon dat in normale verhoudingen doen."

Volgens hem is de verhouding met Samsom goed: "We verbazen elkaar over hoe de ander in elkaar zit, maar in de kern zien we van de ander wel dat hij deugt en verder beschikt over een heel arsenaal aan idiote standpunten. Dat vinden we van elkaar, denk ik."

Rutte: niet gedreigd met kabinetscrisis
Rutte: niet gedreigd met kabinetscrisis (Foto: ANP)

IOC gaat honderden stalen Spelen 2008 hertesten op doping

Het Internationaal Olympisch Comité is begonnen aan een grote actie om honderden urine- en bloedstalen te hertesten. Het gaat om materiaal dat afgenomen is tijdens de Olympische Spelen van 2008.

Het doel is om stalen opnieuw te testen van sporters die een grote kans hebben om komende zomer in Rio opnieuw naar de Spelen te gaan. "We willen er zeker van zijn dat sporters die in 2008 vals hebben gespeeld dit jaar niet nog eens vals kunnen spelen", zegt Richard Budgett, medisch directeur van het IOC. 

De in 2008 afgenomen stalen mogen tien jaar lang bewaard en dus opnieuw getest worden. "Veel atleten zullen hun stalen van 2008 opnieuw getest zien. Voor die sporters doen we de hertesten een paar jaar eerder dan gepland. Er zijn al wat nieuwe testmethoden beschikbaar die we op de honderden stalen kunnen gebruiken." De overige stalen worden nog tot de deadline in 2018 bewaard, zodat die getest kunnen worden met methoden die in de komende twee jaar nog ontwikkeld worden.

"We hebben nauw samengewerkt met de internationale sportbonden. Zij hebben ons geholpen om te bepalen welke sporters nog actief zijn en een goede kans op deelname in Rio hebben. Als we van hen dan stalen uit 2008 hebben worden die opnieuw getest."

Stalen die tijdens de Spelen van Londen in 2012 af zijn genomen mogen tot de deadline in 2022 getest worden. Een aantal worden nu aan nieuwe methoden onderworpen, maar het gros wordt bewaard voor als er nauwkeuriger tests bedacht zijn. Zo'n duizend stalen van de Spelen van Beijing werden een half jaar na dato al opnieuw getest op het destijds populaire middel CERA. Dat leidde onder meer tot het afnemen van het goud van Rashid Ramzi, de voor Bahrein uitkomende Marokkaan die de 1500 meter won. 

Als na de hertesten blijkt dat een sporter in 2008 vals heeft gespeeld zou de betreffende atleet al zijn of haar resultaten vanaf die datum kwijt kunnen raken. Een schorsing gaat dan in vanaf het moment dat de positieve plas ontdekt wordt. 

Man recenseert cel in Tripadvisor-stijl

Op Facebook heeft een Brit een bijzondere 'hotelovernachting' gerecenseerd. De man uit Grimsby heeft namelijk een uitgebreid verslag gedaan van zijn 'viersterrenovernachting' in de cel waar hij gezeten heeft. Het einge dat in het verslag mist, is de reden voor het vorstelijke verblijf.

De Telegraaf schrijft dat de man de gehele ruimte inclusief de metalen toiletpot, de dikke ramen en het bed gefotografeerd had, en de cel aanprees alsof het een hotelreview op Tripadvisor betrof. De cel is een 'ideale plek voor ontspanning na een zware dag', aldus Christian Willoughby. "Ik zou hier zeker nog eens terugkomen. Het minimalistische idee gaf het een leuke touch." Ook de vierdubbele beglazing en de butler die thee en kranten kwam brengen, konden rekenen op de goedkeuring van de Brit.

Screenshot van de Facebookrecensie van de politiecel (Foto: Facebook)
Screenshot van de Facebookrecensie van de politiecel (Foto: Facebook)

Quantum Break is er vroeg bij

Microsoft en Remedy Entertainment zijn wel erg vroeg, maar ze hebben de officiële launchtrailer van de game Quantum Break die over drie weken uitkomt al uitgebracht.

Hoofdpersonage Jack Joyce vecht in een wel erg instabiele wereld waar tijd doorgedraaid is continu vooruit of achteruit spoelt. Hij is op zoek naar een oplossing om de gevolgen van het ongeluk die dit heeft veroorzaakt te stoppen. De acties en keuzes die je maakt hebben invloed op de wereld en de televisieshow die erbij hoort. Meer hierover kun je in onze preview lezen.

Quantum Break komt 5 april uit op Xbox One en Windows 10.

NVU mag demonstreren bij de Stopera

De Nederlandse Volks-Unie (NVU) mag zaterdag in Amsterdam demonstreren voor het stadhuis. Dat heeft de gemeente vrijdag laten weten aan de nationalisten, die willen protesteren "tegen links geweld en links fascisme".

De afspraak is dat de betoging duurt van 13.00 tot 15.00 uur. Er worden ongeveer honderd mensen verwacht bij de Stopera. De politie zal optreden als er confrontaties zijn met tegendemonstranten. De gemeente heeft signalen ontvangen "dat verschillende groepen van plan zijn een tegengeluid te laten horen".

Net als bij eerdere demonstraties van anti-islambeweging Pegida in Amsterdam zijn harde voorwerpen taboe en is het verboden voorwerpen in brand te steken, het gezicht te bedekken of neonazisymbolen als hakenkruisen en Keltische kruisen te tonen.

NVU mag demonstreren bij de Stopera
NVU mag demonstreren bij de Stopera (Foto: ANP)

'Knot een van de twee tegenstemmers bij ECB'

DNB-president Klaas Knot heeft donderdag als een van de weinige beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) tegen het nieuwe pakket stimuleringsmaatregelen van de ECB gestemd. Dat meldt de Britse krant Financial Times op basis van ingewijden.

Naast de voorman van De Nederlandsche Bank zou alleen ECB-bestuurder Sabine Lautenschläger tegen hebben gestemd. De andere negentien stemgerechtigden gingen akkoord met de renteverlagingen, de uitbreiding van de opkoop van obligaties door de ECB en de verstrekking van nieuwe gratis leningen aan banken.

De maatregelen zijn bedoeld om de matige inflatie en economische groei in de eurozone aan te wakkeren. De keerzijde van het beleid is dat de lage rente onder meer pensioenfondsen steeds verder in het nauw brengt.

'Knot een van de twee tegenstemmers bij ECB'
'Knot een van de twee tegenstemmers bij ECB' (Foto: ANP)

'Olieprijs lijkt dieptepunt voorbij'

De olieprijs lijkt het dieptepunt voorlopig voorbij. Krimpende voorraden van niet-OPEC-leden en 'verstoringen' binnen het verbond van olie-exporterende landen zorgen er volgens oliedenktank IEA voor dat de wereldwijde overvloed tanende is.

Het IEA rekende vrijdag voor dat de productie van niet-OPEC-leden dit jaar met 750.000 vaten per dag afneemt. Dat zijn 150.000 vaten meer dan eerder geraamd. Daarnaast krimpt de productie van Irak en Nigeria, die wel tot de OPEC behoren. Ook stijgt de productie van Iran minder snel dan gedacht. Dat land is hard bezig zijn export van olie op te voeren na het wegvallen van de westerse sancties.

"Licht aan het einde van een donkere tunnel", concludeert het IEA, dat daarbij aantekent dat de marktwerking haar werk heeft gedaan, mede door de forse krimp in investeringen.

De olieprijzen staan ondertussen 50 procent boven het dieptepunt van half januari. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg vrijdagmorgen 2 procent naar 38,60 dollar. Brentolie werd bijna 2 procent duurder en kostte 40,75 dollar per vat. Daarmee is olie nog altijd bijna drie keer goedkoper dan voor de enorme daling die medio 2014 inzette.

'Olieprijs lijkt dieptepunt voorbij'
'Olieprijs lijkt dieptepunt voorbij' (Foto: ANP)

Verdachten moorden Hooge Zwaluwe blijven vast

Twee Belgische en een Nederlandse verdachte in de moordzaak in Hooge Zwaluwe in oktober vorig jaar blijven voorlopig in hechtenis. Pogingen van hun raadslieden hen vrij te krijgen, zijn vrijdag tijdens een regiezitting in de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam niet gehonoreerd.

Volgens de rechtbank zijn er bij de misgelopen ripdeal in de Biesbosch, waarbij No Surrender-voorman Brian Dalfour en zijn Macedonische handlanger Muljaim Nadzak om het leven kwamen, "meerdere scenario's mogelijk".

Hoewel de raadslieden van de Belgische verdachten, Samir T. (39) en Mohamed L. (23), menen dat er geen enkel bewijs is, spreekt de rechtbank van "ernstige verdenkingen waarbij het door het Openbaar Ministerie (OM) gevolgde scenario het meest waarschijnlijke is."

Dalfour
Een Nederlandse verdachte, Roy O. (46), raakte destijds door kogels gewond. Ook zijn verzoek tot invrijheidstelling werd vrijdag afgewezen.

Dalfour, captain van het Amsterdamse chapter van No Surrender, kwam samen met Nadzak op 14 oktober 2015 om het leven. Over wat die dag is gebeurd rond het vakantiehuisje, bestaat veel onduidelijkheid. Het onderzoek naar daders, sporen en munitie is nog in volle gang, aldus officier van justitie Paul Emmen.

Nepagenten
In een verklaring wordt gesproken van een interventie door nepagenten getooid met bivakmutsen, die gewapend de trap af kwamen rennen. Kennelijk was dat bedoeld om de roof te maskeren. In het huisje zijn politiebadges gevonden en bebloede biljetten van 50 euro.

Raadsman Arthur van der Biezen betichtte namens verdachte T. het OM onder meer van 'losse-polsredeneringen'. "Naar een ripdeal neem je geen echt geld mee, maar krantenpapier."

De advocate van L., Inez Weski, meent dat het OM een 'blinde vlek' heeft en er een soort Nederland-België van wil maken. "De blik wordt op België gericht gehouden. Hoe lang blijft het OM daarover nog doorspeculeren?"

Verdachten moorden Hooge Zwaluwe blijven vast
Verdachten moorden Hooge Zwaluwe blijven vast (Foto: ANP)

Eigenaar ingestort pand moet zelf puinruimen

De eigenaar van het ingestorte winkelpand in het centrum van Den Bosch is zelf verantwoordelijk voor het opruimen van het puin. Daarvoor moet hij een plan opstellen waarin staat hoe de restanten van het gebouw veilig kunnen worden afgevoerd. Dat liet de gemeente Den Bosch vrijdag weten op haar website.

Het eeuwenoude hoekpand aan de Markt stortte zaterdag 27 februari rond 23.00 uur in. Er vielen geen slachtoffers. Er was een vestiging van opticien Pearle in gevestigd die werd verbouwd.

De komende tijd gaat de gemeente bekijken hoe het opruimen van het puin kan worden gecombineerd met het onderzoek naar de oorzaak van de instorting. In dat onderzoek is inmiddels gesproken met verzekeraars en schade-experts.

Vanwege het droge weer wordt maandag begonnen met het nat sproeien van het puin om stof te voorkomen. Pearle opent 18 maart een nieuwe winkel op 150 meter van de oude zaak.

Eigenaar ingestort pand moet zelf puinruimen
Eigenaar ingestort pand moet zelf puinruimen (Foto: ANP)

Achtervolgingsploeg overtuigend naar overwinning

Nederland heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen een gemakkelijke overwinning geboekt op de ploegenachtervolging. Het trio bestaande uit Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga versloeg het Noorse team met 3.42,28. Noowegen zette een tijd neer van 3.43,42, Polen eindigde als derde.

Door de overwinning stelde Nederland de eindzege in het wereldbekerklassement veilig. Nederland kon slechts een wedstrijd niet winnen. Tijdens de eerste world cup ging Stroetinga onderuit waardoor het team als laatste eindigde. Noorwegen eindigde als tweede en Polen als derde.

Sportminister Rusland: "Doping mogelijk strafbaar"

De Russische sportminister Vitaly Mutko verbaast zich erover dat zoveel Russische sporters het sinds 1 januari verboden middel meldonium nog altijd gebruiken. De ene na de andere topsporter uit het land wordt erop betrapt. "Het staat op de lijst met verboden middelen en dus moeten we het simpelweg niet meer accepteren. Het is heel duidelijk en ik hoop dat de sporters en sportbonden niet meer met dit spul aan de slag gaan."

Mutko denkt er zelfs over om het gebruik van doping serieuzere gevolgen te laten hebben. "Ik zou graag zien dat de politie hier goed onderzoek naar gaat doen. Ik sluit niet uit dat er het een en ander gaat veranderen in de wetgeving. Misschien moeten we het gebruik van doping wel strafbaar gaan stellen. Eerst moeten we echter vaststellen wie er administratief verantwoordelijk is voor de bende waar we ons nu in bevinden", zegt Mutko tegenover Russische media. 

Foute vingerafdruk in deel paspoorten

Op ongeveer één van de tien paspoorten staan de vingerafdrukken ondersteboven. Dat is de uitkomst van een steekproef die de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens heeft uitgevoerd bij de producent van de reisdocumenten, schrijft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer. Hij onderzoekt of een hersteloperatie wenselijk is.

Sinds een aantal jaar worden in een paspoort twee vingerafdrukken opgenomen. Die afdrukken zijn niet te zien op het document, want ze zitten verwerkt in een chip. Ook bij het nemen van de afdruk, tijdens de verwerking en de gewone kwaliteitscontroles door de producent is de vingerafdruk niet zichtbaar.

Zeer waarschijnlijk is het misgegaan door een verkeerd gebruik van de apparatuur waarmee vingerafdrukken worden opgenomen. Dat gebeurt bij de balie van gemeenten als iemand een nieuw paspoort regelt.

Volgens Plasterk zijn er geen directe gevolgen voor de burger. De vingerafdrukken worden nog niet gebruikt en het is niet duidelijk of een vingerafdruk die ondersteboven zit, altijd leidt tot een 'misser' bij controle.

Foute vingerafdruk in deel paspoorten
Foute vingerafdruk in deel paspoorten (Foto: BuzzT)

Paint het nieuws: Leonardo DiCaprio

Paint het nieuws, een item waarin elke week één foto van een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was Leonardo DiCaprio die zijn oscar kwijtraakte na een hevig avondje feesten.

Hollywoodacteur Leonardo DiCaprio kreeg zondag eindelijk een Oscar voor zijn hoofdrol in het westernepos The Revenant, maar erg zuinig is de 41-jarige ster niet op zijn filmtrofee. Na afloop van de uitreiking in hartje Hollywood zette hij eens flink de bloemetjes buiten op één van de vele afterparty's. En kennelijk had hij daar zóveel gedronken dat Leo, toen hij in een taxi stapte, zijn beeldje glad vergat.

In Amsterdam is 24,5 miljoen euro onvindbaar

Na het uitpluizen van de boekhouding heeft Amsterdam een bedrag van 24,5 miljoen niet kunnen terugvinden. De kans is klein dat dit nog wordt gelokaliseerd, meldt het stadsbestuur vrijdag.

Eind vorig jaar bleek dat de hoofdstad op zoek is naar een bedrag van 51,1 miljoen euro. De gemeente was dit geld niet tegengekomen tijdens het opschonen van de boekhouding. De stad was bezig om 44 verschillende administraties samen te voegen tot één centrale administratie.

Het budget voor de bedrijfsvoering bedraagt in totaal 1,3 miljard euro. Daarvan was 95 procent uitgeplozen en in dezelfde éénvormige boekhouding ondergebracht. Voor een bedrag van 51,1 miljoen euro moesten de boekhouders nog achterhalen in welke potjes dat zit.

Begroting
Zij hebben de afgelopen maanden 26,6 miljoen euro kunnen 'terugvinden'. Het resterende geld is mogelijk niet naar boven gekomen omdat uitgaven in het verleden niet altijd of niet volledig in de begroting waren opgenomen.

De niet gevonden 24,5 miljoen euro wordt als 'kosten bedrijfsvoering' evenredig verdeeld over alle gemeentelijke diensten. De financiën zijn zodanig op orde gebracht dat het niet meer kan gebeuren, stelt de gemeente.

In Amsterdam is 24,5 miljoen euro onvindbaar
In Amsterdam is 24,5 miljoen euro onvindbaar (Foto: ANP)

'Belgische kernreactoren missen filters'

De omstreden Belgische kernreactoren in Tihange en Doel bij de Nederlands grens, missen volgens de Duitse regering filtersystemen als er hoge druk moet worden verminderd. Dit heeft de Duitse regering in een antwoord aan de fractie van de Groenen in de Bondsdag gezegd, meldde de Rheinische Zeitung vrijdag.

Een gefilterd overdrukventiel werd in Duitse kernreactoren ingebouwd snel na de ramp in de Sovjet-Russische centrale van Tsjernobyl in 1986. In andere landen werden de reactoren uiterlijk in 2011, na de ramp in het Japanse Fuskushima, uitgerust met zulke filters die voorkomen dat radioactieve lucht ongefilterd naar buiten gaat. Maar op basis van de informatie die de Duitse regering heeft, missen de oude Belgische reactoren die filtersystemen.

De reactoren worden ook 'scheurtjesreactoren' genoemd wegens andere problemen. Tal van partijen proberen de Belgische staat ertoe te bewegen ze te sluiten. België wil ze open houden om aan de energiebehoefte te voldoen.

De kerncentrale van Tihange ligt aan de Maas tussen Namen en Luik, ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van Maastricht. Doel staat vrijwel op de Nederlandse grens op de linkeroever van de Schelde.

'Belgische kernreactoren missen filters'
'Belgische kernreactoren missen filters' (Foto: ANP)

Lowlands strikt Biffy Clyro en James Blake

Biffy Clyro en James Blake zijn toegevoegd aan de line-up van Lowlands. De festivalorganisatie maakte vrijdag veertien nieuwe namen bekend.

Ook Wolfmother, Travi$ Scott en Jack Garratt komen deze zomer naar Biddinghuizen. Verder voegde Mojo onder anderen Kaytranada, Dua Lipa en The Oh Sees toe aan het affiche. Eerder werd al bekendgemaakt dat Muse, Disclosure en LCD Soundsystem op Lowlands staan. Ook Hans Teeuwen is in augustus op het festival te vinden.

De 24e editie van Lowlands vindt plaats van 19 tot en met 21 augustus. Voor het festival zijn nog kaarten te koop.

Lowlands strikt Biffy Clyro en James Blake
Lowlands strikt Biffy Clyro en James Blake (Foto: BuzzE)

Voronina bezorgt Rusland tweede zege bij wereldbeker schaatsen

Natalya Voronina heeft op de 3000 meter haar eerste wereldbekertzege ooit gepakt. Het nog maar 21-jarige talent versloeg Jorien Voorhuis die op drie honderdste van een seconde goud aan haar neus voorbij zag gaan. De Russische Olga Graf eindigde op de derde plek.

De race werd gekenmerkt door het ontbreken van veel grote namen. Het podium van het afgelopen WK Allround (Sablikova, Wüst en De Jong) stond niet aan de start. Hierdoor konden deze week de mindere goden hun slag slaan. Het was uiteindelijk Voronina (4.08,15) die de winst greep, al was het verschil met Voorhuis (4.08,18) slechts miniem. Het is meer dan tien jaar geleden dat de winnende tijd op een 3000 meter, gereden op een binnenbaan, hoger was dan de winnende tijd van deze race.

De overwinning in het eindklassement had Sablikova al veilig gesteld. De Tsjechische won afgelopen seizoen elke 3000 meter waaraan ze mee deed. Voronina stelde met haar overwinning van vandaag de tweede plaats in het wereldklassement veilig. De beste Nederlander is Irene Schouten op plaats drie.

Mogelijk weer wrakstuk MH370 gevonden

In Zuid-Afrika is een stuk metaal met nummers opgedoken dat mogelijk afkomstig is van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die op 8 maart 2014 met 239 mensen aan boord is verdwenen.

Een Zuid-Afrikaanse tiener, Liam Lotter, had het in december op vakantie op het strand in Mozambique gevonden en als souvenir mee naar huis genomen. Het gezin Lotter besloot volgens Zuid-Afrikaanse media donderdag de vondst openbaar te maken. Dat was een gevolg van de vondst twee weken eerder van een ander wrakstuk op de kust van Mozambique.

De Britse krant Daily Mail berichtte vrijdag dat de luchtvaartautoriteiten vrezen dat meer wrakstukken als souvenir van het strand zijn meegenomen.

Aangenomen wordt dat het toestel van Malaysia, dat vlucht MH370 uitvoerde, in de Indische Oceaan is gestort. In juli vorig jaar spoelde een wrakstuk van het toestel aan op het eiland Réunion. Dat eiland ligt in de Indische Oceaan en circa 1800 kilometer van het Afrikaanse vasteland verwijderd.

Mogelijk weer wrakstuk MH370 gevonden
Mogelijk weer wrakstuk MH370 gevonden (Foto: ANP)

Politiemedewerker verdacht van afpersing

De politiemedewerker die begin deze week werd aangehouden op verdenking van een strafbaar feit, hield zich bezig met afpersing. De man stuurde chantagebrieven naar mensen die parkeerplaatsen langs de A27 en de A1 hadden bezocht. De locaties staan bekend als ontmoetingsplaatsen voor homoseksuele mannen.

De politie dook in de zaak nadat vanaf 30 april vorig jaar meerdere meldingen waren binnengekomen van mensen die een chantagebrief hadden ontvangen. De meldingen kwamen vooral uit Midden-Nederland, maar ook uit andere delen van het land. In de brief stond dat er van de geadresseerde foto's waren gemaakt op de mannenontmoetingsplaatsen. Om te voorkomen dat de foto's zouden worden gepubliceerd, moest er worden betaald.

Voor zover bekend heeft geen van de slachtoffers geld overgemaakt. Gaande het onderzoek werd duidelijk wie de brieven had verstuurd.

De 36-jarige man is woensdag vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte. Welke functie hij bekleedde is niet bekend.

Politiemedewerker verdacht van afpersing
Politiemedewerker verdacht van afpersing (Foto: ANP)

Aanvoerder neukt vrouw teamgenoot, teamgenoot op verlof

De Deense voetbalclub Randers FC zal het een tijdje moeten stellen zonder middenvelder Jonas Borring. De 31-jarige speler van de nummer zes uit de Superliga is op 'troostverlof' gestuurd en doet voor onbepaalde tijd niet mee.

Wat is dan het geval? Borring kwam erachter dat zijn vrouw Kira een affaire had. Dat is natuurlijk pijnlijk, maar het werd er allemaal niet beter op toen hij ontdekte dat zijn rivaal in het bed van zijn vrouw op het veld zijn aanvoerder is. Christian Keller is de naam, 35 jaar oud en dit seizoen in negentien van de twintig wedstrijden samen met Borring in de basis bij Randers.

"Het heeft natuurlijk een grote impact op mij dat mijn vrouw hier voor heeft gekozen. De situatie tussen Keller en mij binnen de club is nu dan ook dusdanig dat ik er voorlopig liever niet kom", legt Borring in Deense media uit. "Hij heeft mij een mes in mijn rug gestoken." De Deen lag in scheiding met zijn vrouw, maar het (voormalige) stel en hun twee kinderen woonden nog wel samen. 

"Dat hij rust nodig heeft kunnen we begrijpen en we voelen mee met de hele situatie", zegt technisch directeur Ole Nielsen, die Borring dan ook toegestaan heeft voorlopig even rust te nemen. De middenvelder trof dit seizoen overigens al zes keer doel. Alleen Viktor Lundberg heeft met zeven goals vaker gescoord. 

Rus Murashov wint 500 meter bij afwezigheid van Kulizhnikov

Ruslan Murashov heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de zege gepakt op de 500 meter. De Rus versloeg Ronald Mulder in een tijd van 34,96 seconden. De Canadees Gilmore Junio eindigde op de derde plaats.

De Rus die net als Kulizhnikov aan het begin van vorig seizoen uit het niets op dook pakte met zijn overwinning zijn tweede zege van het seizoen. Ronald Mulder eindigde voor het eerst dit seizoen op het podium door 35,05 te rijden. Achter deze twee mannen was het erg spannend: het verschil tussen plaats drie en plaats acht was slechts zes honderdste van een seconde. Junio was de snelste van de groep met 35,12, hij was daarmee 0,005 seconden sneller dan de Fin Mika Poutala.

In het klassement is het nog steeds Pavel Kulizhnikov die aan de leiding gaat in het wereldbekerklassement. Hij kan alleen de leiding in het klassement nog kwijt raken als Murashov op de tweede 500 meter als eerste of tweede eindigt. Er is echter nog niet bekend wat voor maatregelen de ISU gaat nemen indien de geschorste schaatser de wereldbeker wint.

Bowe snelste bij de vrouwen, Ter Mors derde

Brittany Bowe was de snelste bij de dames, ze versloeg haar landgenoot Heather Richardson-Bergsma (38,02) met bijna twee tienden van een seconde door 37,84 te rijden. Jorien Ter Mors die niet aan het WK shorttrack meedoet eindigde voor de tweede keer dit seizoen op het podium met 38,20.

Doordat klassementsleider Hong Zhang als vijfde eindigde komt haar leidende positie in het wereldbekerklassement in gevaar. Richardson-Bergsma nadert de Chineze op 38 punten. Ook Bowe maakt in theorie nog kans op de eindoverwinning in de wereldbeker en de 15000 dollar die daarmee gepaard gaat.

Prinsessen en prinsen in actie voor NLdoet

De prinsessen Beatrix, Aimée en de prinsen Constantijn en Floris hebben vrijdag de handen uit de mouwen gestoken voor de actie NLdoet. De koninklijke vrijwilligers hielpen mee op de Prinses Máxima Manege in Den Dolder. Er werd geschilderd, getimmerd, geschuurd, gesopt en aan bospaden gewerkt. Ook werd er gereden met het huifbed voor kinderen met meervoudige beperkingen.

Vrijdag en zaterdag maken 350.000 vrijwilligers zich door het hele land nuttig door klussen te doen voor NLdoet. Ook Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten doen mee. NLdoet, georganiseerd door het Oranje Fonds, is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Er zijn dit jaar ruim 9200 klussen aangemeld.

Prinsessen en prinsen in actie voor NLdoet
Prinsessen en prinsen in actie voor NLdoet (Foto: ANP)

Allochtonen de voorkeur bij de recherche?

De PvdA en SP vinden dat er meer politiemensen met een allochtone achtergrond moeten komen. Met name Kamerlid en oud-politieman Ahmed Marcouch (PvdA) pleit hiervoor.

Hij wijst erop dat er geen enkele rechercheur van Marokkaanse komaf in de hoofdstad is, en wil dat Marokkaanse agenten gemakkelijker kunnen doorstromen naar de recherche. Dit zou van groot belang zijn voor het oplossen van misdrijven waarbij Marokkanen zijn betrokken.

Marcouch wil dus dat allochtonen een voorkeursbehandeling krijgen voor recherchefuncties. Vind jij dit een goed idee?

Aanslagpleger Parijs begraven in Brussel

De terrorist die zichzelf bij het stadion Stade de France in Parijs opblies, is donderdag begraven in Brussel. De uitvaart van Bilal Hadfi had plaats op de moslimafdeling van de begraafplaats van de Brusselse gemeente Schaarbeek.

De begrafenis, waar circa dertig personen aanwezig waren, duurde iets langer dan een uur, meldde stadsmedium Brusselsnieuws vrijdag. De familie van Hadfi moest 118 dagen wachten voordat de Franse autoriteiten zijn lichaam vrijgaven. Oorspronkelijk wilde de familie Hadfi in Marokko begraven maar dat bleek onmogelijk.

Door de aanslagen bij het stadion, op terrassen en in een concertzaal kwamen op 13 november 130 mensen om het leven.

Aanslagpleger Parijs begraven in Brussel
Aanslagpleger Parijs begraven in Brussel (Foto: ANP)

Discodel hit in Nijmegen

Vier studenten uit Nijmegen bedachten een nieuwe snack, de discodel. Het is een frikandel met een discodip en een flinke hoeveelheid mayonaise. De bedenkers bedachten eerst al het 'broodje spee', een broodje met een kaassoufflé, satésaus, chilisaus en uitjes.

"De discodel is een frikandel met een vrij zoete, krokante bite. Buiten de smaak is de kleurrijke snack een lust voor het oog", aldus biologiestudent Richard Gossens (24), die met studievrienden Bas van Lith (23), Sander de Best (23) en Stijn Berger (25) bedenker is van de snack.

Ze hebben zelfs een goede verklaring voor hun 'uitvindingen'. "Vorig jaar gingen we wel 3 tot 4 keer per week uit, dus dan ben je de gewone snacks na het stappen een keer beu. In een dronken bui bestelden we de meest gekke combinaties, zoals een kroket met mosterd en slush puppy en een rauwe bamihap met piri-pirisaus", vertelt De Best. "De frikandel met discodip en mayo beviel zo goed, dat we die ook op andere avonden bleven bestellen en omdoopten tot 'discodel'."

Tot nu toe is de populaire snack alleen te krijgen bij een cafétaria aan het Keizer Karelplein. De snack staat nog niet op de menukaart van de snackbar, maar volgens eigenaar Abdel Ourahou duurt dat niet lang meer. "Er worden er nu tot 20 per week verkocht, steeds meer mensen kennen hem van horen zeggen."

Dertiende nummer 1-album voor Anouk

Anouk komt deze week vanuit het niets op één binnen in de Album Top 100. Queen For A Day is de dertiende plaat waarmee de zangeres de albumlijst aanvoert.

Anouks albumsucces gaat ten koste van Lil' Kleine. Hij moet na drie weken afscheid nemen van de nummer 1-positie. Wop, het debuutalbum van de rapper, staat deze week op de tweede plek. Justin Bieber stijgt met zijn Purpose een plaatsje en knikkert Adele's 25 na vijftien weken uit de top drie.

Singles
Mike Posner en Rihanna wisselen deze week stuivertje in de Single Top 100. Posner herpakt de nummer 1 met zijn hit I Took A Pill In Ibiza. Rihanna zakt met haar Work een plekje naar de tweede positie, waar Posner vorige week nog stond.

Rihanna stond twee weken bovenaan de hitlijst met haar duet met Drake. Posner voerde de Single Top 100 vorige maand ook al eens twee weken aan. Alan Walkers Faded maakt de top drie deze week compleet.

Album Top 10 week 11
1. (-) Anouk - Queen For A Day
2. (1) Lil' Kleine - Wop
3. (4) Justin Bieber - Purpose
4. (3) Adele - 25
5. (7) Marco Borsato - Evenwicht
6. (2) Daniel Lohues - Aosem
7. (9) K3 - 10.000 Luchtbalonnen
8. (8) Coldplay - A Head Full Of Dreams
9. (-) Kendrick Lamar - Untitled Unmastered
10. (5) David Bowie - Blackstar

Single Top 10 week 11
1. (2) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
2. (1) Rihanna feat. Drake - Work
3. (4) Alan Walker - Faded
4. (3) Lil' Kleine feat. Ronnie Flex - Niet omdat het moet
5. (6) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
6. (7) Lil' Kleine feat. Ronnie Flex - 1, 2, 3
8. (8) Matt Simons - Catch & Release (Deepend remix)
9. (9) Lukas Graham - 7 Years
10. (10) Justin Bieber - Love Yourself

Dertiende nummer 1-album voor Anouk
Dertiende nummer 1-album voor Anouk (Foto: BuzzE)

Google Translate verbeterd met 'deep learning'

Google wil zijn vertaaldienst Translate verbeteren door er 'deep learning' op toe te passen. Het bedrijf werkt aan een uitbreiding van zijn systeem waarbij te vertalen teksten automatisch worden vergeleken met eerdere vertalingen om deze beter te kunnen begrijpen. Dat liet Google's Jeff Dean weten tijdens de bijeenkomst Structure Data.

Deep learning, een methode om niet-lineaire verbanden te leren, wordt door Google al toegepast in Translate om bijvoorbeeld teksten in foto's te lezen en deze te vertalen. Specialisten bij Google zijn nog aan het onderzoeken hoe het systeem kan worden toegepast op 'normale' tekst. Hoe en wanneer Google Translate hiermee wordt uitgebreid is nog niet bekend.

'Google Translate wordt zelflerend'
Google Translate verbeterd met 'deep learning' (Foto: BuzzT)

Al ruim 70 tips over moord op Koen Everink

De politie heeft al ruim zeventig tips gekregen over de dood van zakenman Koen Everink. Of daar een gouden tip bij zit, kon de recherche nog niet zeggen.

Het lichaam van Everink werd op vrijdag 4 maart gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij bleek door messteken om het leven gebracht. Bij de tips zitten 'meedenksuggesties' maar ook meldingen van mensen die denken iets te hebben gezien of gehoord, zegt de politie.

Everink kwam vooral in het nieuws omdat hij zwaar was mishandeld door vechtsporter Badr Hari in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation 2012.

Al ruim 70 tips over moord op Koen Everink
Al ruim 70 tips over moord op Koen Everink (Foto: ANP)

Russisch rugbyechtpaar positief op meldonium

Het blijft maar doorgaan met de Russische meldoniumgevallen en het lijkt er voorlopig niet op dat het gaat stoppen. Dit keer is het de beurt aan een heus echtpaar: Alena en Alex Mikhaltsov hebben een positief plasje ingeleverd.

Beiden zijn lid van het nationale rugby sevensteam. Alena plaatste zich met de Russische dames rechtstreeks voor het olympisch kwalificatietoernooi dat in juni gehouden wordt. Alex en de Russische mannen haalden het ook, maar zij hadden nog een extra Europees toernooi nodig om zich voor het laatste OKT te plaatsen.

Alex heeft toegegeven het sinds 1 januari verboden meldonium genomen te hebben, zijn vrouw weigert dat en heeft gevraagd om de B-staal te laten testen. 

Cricketers door de regen uitgeschakeld op WK T20

De Nederlandse cricketers zijn door de regen uitgeschakeld op het wereldkampioenschap Twenty20. Nederland zou vrijdag in Dharamsala aantreden in de tweede groepswedstrijd tegen Oman. De wedstrijd wegens aanhoudende regen geen doorgang vinden.

De punten voor deze wedstrijd werd daardoor gedeeld, waardoor Oranje niet meer als eerste kan eindigen in de poule. Nederland verloor de eerste wedstrijd nipt van het sterke Bangladesh, dat nu met Oman lijkt te strijden om groepswinst. Beide landen spelen zondag tegen elkaar, maar ook voor die dag zijn de weersvoorspellingen niet gunstig.

Aanvoerder Peter Borren is zwaar teleurgesteld: "We hebben zoveel tijd en moeite en energie gestoken in onze voorbereiding, en om dan op deze manier het toernooi te moeten verlaten, na een toch goede wedstrijd en slechts nipte nederlaag tegen Bangladesh, is heel erg zuur. We hadden in deze wedstrijd veel recht kunnen zetten. Dit zal ons wel een tijdje achtervolgen. We krijgen nu eenmaal niet zoveel kansen om ons te bewijzen op het podium van het wereldcricket; waarschijnlijk pas weer over vier jaar".

Bangladesh zal vanmiddag ook nog moeten aantreden tegen Ierland. Maar ook dat duel lijkt te worden afgelast vanwege de regen. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de Super Ten-fase, waar ook de acht grootste cricketlanden zullen instromen. 

Expliciete naaktfoto Kim Kardashian gelekt

Hieperdepiephoera! Er is een expliciete naaktfoto van Kim Kardashian opgedoken.

Eerder deze week verblijdde Kim Kardashian ons met een naaktfoto. Maar Kim zou Kim niet zijn, als zij niet alle belangrijke delen had gecensureerd met een lelijke balk.

Het bewuste kiekje had Kardashian met de goddelijke kont genomen voor de spiegel. En gelukkig is nu de versie zonder balken opgedoken. Zeer nice natuurlijk!

Nog geen okť voor Nederlands energielabel

Nederland heeft nog geen definitief groen licht van Brussel om door te gaan met het energielabel. Dat blijkt vrijdag uit antwoorden van de Europese Commissie op vragen van Energiemedia.

Twee weken geleden stelde minister Stef Blok (Wonen) nog dat Brussel had ingestemd met het energielabel en dat daarmee een mogelijke boete van 90 miljoen euro per jaar van de baan was.

Er liepen twee procedures tegen Nederland met betrekking tot het energielabel: Nederland moest de Europese Commissie informatie verstrekken én daarnaast waren er vragen of Nederland de Europese regels wel correct invult. Naar nu blijkt is alleen die eerste procedure beëindigd en loopt het informele onderzoek nog naar de inhoud en het functioneren van het label.

Een woordvoerder van de minister erkende dat Den Haag nog in "dialoog" is met Brussel. "Opdat het energielabel geen wassen neus is."

Nog geen oké voor Nederlands energielabel
Nog geen oké voor Nederlands energielabel (Foto: ANP)

President Angola stopt ermee na bijna 40 jaar

De president van Angola, José Eduardo dos Santos (73), houdt er naar eigen zeggen in 2018 eindelijk mee op. Dos Santos zei vrijdag in dat jaar zijn politieke loopbaan te beëindigen. Hij is dan al bijna veertig jaar aan de macht.

Dos Santos kwam in september 1979 aan de macht in het olierijke en door interne strijd verscheurde Angola. Hij is een van de langst regerende leiders in Afrika.

De president van Equatoriaal-Guinea, Teodoro Obiang Nguema (73), kwam ruim een maand eerder dan Dos Santos aan de macht. De leider van Kameroen, Paul Biya (83), regeert al sinds juni 1975.

De president van Zimbabwe, Robert Mugabe (92) kreeg zeven maanden na Dos Santos, in april 1980, de macht in handen.

President Angola stopt ermee na bijna 40 jaar
President Angola stopt ermee na bijna 40 jaar (Foto: ANP)

'Gratis geld' domineert op beursvloeren

De Europese beursgraadmeters stonden vrijdag aan het einde van de ochtend op forse winst. Daags nadat ECB-voorzitter Mario Draghi nieuwe stappen aankondigde om de inflatie aan te jagen, leek het vooruitzicht van ,,easy money" het uiteindelijk te winnen van de zorgen voor de langere termijn.

De AEX-index stond tegen het middaguur 2,6 procent hoger op 441,37 punten. Bijna alle fondsen stonden in de plus. Alleen digitaal beveiliger Gemalto boekte een klein verlies (min 0,8 procent). De MidKap steeg 1,9 procent tot 667,81 punten. Bij de middelgrote fondsen waren geen verliezers.

De indices in Parijs en Frankfurt wonnen bijna 3 procent. De FTSE in Londen ging 1,6 procent omhoog.

Verslaafd aan easy money

Beleggers zijn na een wirwar van emoties op donderdag, toen winst en verlies elkaar in rap tempo afwisselden, nu toch blij met het ,,gratis geld" dat Draghi uitdeelt, zo legde Erwin Blok van Ambassador Investments uit. ,,Beleggers zijn enigszins verslaafd aan easy money." Wel zet hij vraagtekens zet bij de duurzaamheid van de maatregelen op de lange termijn. ,,Het kortetermijndenken heeft de overhand."

De graadmeters gingen over een breed front vooruit, onder aanvoering van de financiële sector en de grondstofbedrijven. ING (plus 6 procent) en ArcelorMittal (plus 4,5 procent) voerden de hoofdindex op het Damrak aan. In de MidKap toonde roestvrijstaalfabrikant Aperam zich met een winst van ruim 5 procent het beste jongetje van de klas. Elders in Europa was het beeld niet anders.

AMG

In Londen verloor Old Mutual 3,4 procent. Beleggers konden de aangekondigde opsplitsing van de vermogensbeheerder niet waarderen.

In Amsterdam stonden Advanced Metallurgical Group (AMG) en Beter Bed in de belangstelling nadat voorbeurs de boeken werden geopend. Beleggers wisten het nieuws dat AMG vorig jaar zijn schuldenlast heeft afgelost wel te waarderen. AMG, dat zich nu richt op groei door overnames, werd door beleggers 5 procent hoger gezet.

Euro

De economische vooruitzichten voor Beter Bed (plus 0,6 procent) zijn volgens de onderneming onverminderd gunstig. De beddenverkoper verwacht dit jaar te kunnen blijven profiteren van onder meer de aantrekkende huizenmarkt, die wordt ondersteund door de lage hypotheekrente.

De euro was 1,1095 dollar waard, tegen 1,1185 dollar bij het Europese slot donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,5 procent naar 38,60 dollar. Brentolie werd 1,9 procent duurder en kostte 40,82 dollar per vat.

'Gratis geld' domineert op beursvloeren
'Gratis geld' domineert op beursvloeren (Foto: ANP)

Anouk heeft al jaren naam voor zesde kind

Anouk weet al lang hoe ze haar zesde kind gaat noemen. De veertigjarige zangeres is in verwachting van een meisje, onthult ze vrijdag in een interview met Het Laatste Nieuws. "Haar naam heb ik al jaren in gedachten."

Het meisje wordt Anouks tweede dochter, na Phoenix die in 2005 werd geboren. Phoenix is haar derde kind en heeft twee oudere broers, Benjahmin (dertien) en Elijah (twaalf). In 2010 beviel Anouk van zoon Jesiah, in 2014 volgde zoon Sion. "Telkens als ik thuis tussen die vier luide jongens zat en mijn dochter braafjes prenten zag kleuren, hoopte ik op nog een meisje."

Hoewel Anouk volop nieuwe muziek uitbrengt, staat ze voorlopig nog niet op het podium. "Daarvoor moet ik eerst deze uitpoppen", grapt de zangeres over haar bevalling. "En zelfs als dat gebeurd is, moet ik eerst nog even fitter worden en flink sporten. Ik heb niet de minste moeite met mijn dikke kont en grote borsten, maar kan op dit ogenblik geen drie trappen lopen zonder op mijn adem te trappen. Zo wil ik écht niet voor de mensen staan."

Anouk beweerde meermaals dat haar zesde kind het laatste is, maar werd onlangs aan het twijfelen gebracht. "Vorige week was ik bij de kinderen op school toen een andere moeder me aansprak. 'Maak je geen zorgen, hoor', zei ze. 'Ik was 43 bij mijn laatste en dat verliep prima'. En ineen flitste het door mijn hoofd. 'Het kan dus nog'. Ik moest lachten toen ik mezelf op die gedachte betrapte, maar sindsdien spookt ze wel door mijn hoofd. Gewoon weten dat het kan."

Anouk heeft al jaren naam voor zesde kind
Anouk heeft al jaren naam voor zesde kind (Foto: BuzzE)

Isinbayeva: "Mijn oma kon niet vliegen door meldonium"

Polsstokhoogspringster Yelena Isinbayeva heeft zich weer eens op een opvallende manier laten horen in het Russische dopingschandaal. De tweevoudig olympisch kampioene haalt regelmatig uit naar de negatieve aandacht voor haar land en dit keer is het de beurt aan het meldoniumschandaal. Dat middel is sinds 1 januari verboden, maar veel (vooral Russische) sporters zijn er in de laatste weken op betrapt.

"Vrienden, ik wil alle Russische sporters die door meldonium in de problemen komen ondersteunen", zegt de wereldrecordhoudster op Instagram"Godsamme, dit is toch te belachelijk voor woorden. Mijn oma heeft het middel in de laatste 6-7 jaar gebruikt en die heeft geen bovenmenselijke eigenschappen gekregen hoor. Het is niet zo dat ze ineens kon vliegen of een supermens werd. Haar uithoudingsvermogen is er ook niet door verbeterd", foetert Isinbayeva. "Het is wachten tot het weer van de lijst met verboden middelen gehaald wordt."

Jaarlijks zeker 800 loodgieters te weinig

Uit een onderzoek van UNETO-VNI blijkt dat er een ernstig tekort is aan vakbekwame loodgieters in Nederland. Jaarlijks zouden er zo'n 800 meer aan het werk kunnen. De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche liet het onderzoek uitvoeren omdat het vandaag Wereld Loodgieters Dag is.

In veel sectoren blijft de groei van de werkgelegenheid achter, maar voor een goede loodgieter is steeds meer werk. Bovendien bereiken veel oudere loodgieters binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd waardoor er nog meer behoefte bestaat aan goed opgeleide vakmensen.

De installatiebranche grijpt Wereld Loodgieters Dag aan om duidelijk te maken dat het vak van loodgieter al lang geen traditioneel ambacht meer is. De loodgieter van vandaag komt met slimme, innovatieve oplossingen voor een duurzaam en energiezuinig huis of kantoor. In de opleidingen is er veel andacht voor energiebesparing en duurzame energie. Ook dragen loodgieters bij aan het langer zelfstandig wonen van ouderen door allerlei aanpassingen aan het sanitair die voor meer veiligheid en comfort zorgen. Daarnaast houdt de moderne loodgieter zich ook steeds meer bezig met zonneboilers, warmtepompen en sensoren in de waterleiding voor bijvoorbeeld het opsporen van legionella.

Rocket League krijgt basketbal-modus

Gameontwikkelaar Psyonix heeft via Twitter aangekondigd dat er een nieuwe gamemodus in de maak is voor Rocket League, genaamd Rocket League Hoops. In de Tweet toont de Amerikaanse ontwikkelaar tevens een screenshot waarop duidelijk een basketbalveld te zien is.

Rocket League beschikt sinds december vorig jaar ook al over een ijshockeymodus, en daar komt nu dus ook basketbal bij. Een releasedatum voor Rocket League Hoops is nog niet gegeven. 

Rocket League kwam in juli vorig jaar naast een pc-versie uit als onderdeel van de Instant Game Collection voor PlayStation 4, maar werd in mum van tijd een razend succes. Sinds vorige maand is de game ook beschikbaar voor Xbox One. Versies voor OS X en Linux worden later dit jaar ook nog verwacht.

Vos komt buurten in Alkmaar

In de Facebookgroep 'Je bent Alkmaarder als...' (besloten groep) duiken momenteel steeds meer foto's op van mensen die een wilde vos in hun achtertuin spotten. Een van de gebruikers was zo vriendelijk om zijn foto's aan mij beschikbaar te stellen.

Het is niet bekend of het om één vos gaat die zich op verschillende plaatsen vertoont in Alkmaar Noord, of dat er meerdere vossen op rooftocht zijn. Het vermoeden bestaat dat er weinig eten te vinden is in het nabijgelegen Geestmerambacht en dat de vos daarom de woonwijk afstruint op zoek naar een kipje of konijntje om te verschalken. 

Ineens een vos in je achtertuin (Foto: Jan Boon)
Ineens een vos in je achtertuin (Foto: Jan Boon)

Ineens een vos in je achtertuin (Foto: Jan Boon)
Ineens een vos in je achtertuin (Foto: Jan Boon)

Ineens een vos in je achtertuin (Foto: Jan Boon)
Ineens een vos in je achtertuin (Foto: Jan Boon)

Rebel Wilson gedrogeerd in club

Rebel Wilson heeft sterk het vermoeden dat iemand iets in haar drankje heeft gedaan. Tijdens een bezoek aan een club woensdag voelde ze zich opeens niet goed, vertelt ze op Twitter.

"Hey jongens, maar vooral meiden, wees erg voorzichtig met wat je drinkt als je uitgaat", schrijft de actrice. "Ik deed een drankje gisteravond in een trendy club en volgens mij is er iets in gestopt. Ik voelde me erg moe en gedesoriënteerd."

Rebel wist te voorkomen dat het mis ging. "Gelukkig had ik maar een derde van het glas leeggedronken en realiseerde me op tijd dat er iets niet in orde was." De Britse actrice twijfelde dan ook geen moment en vertrok uit de club: "Ik ben veilig thuis gekomen, maar toen ik wakker werd voelde het alsof ik door een vrachtwagen was geraakt. Ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen."

Rebel Wilson gedrogeerd in club


Rebel Wilson gedrogeerd in club (Foto: BuzzE)

Win een high-tech Divergent-pakket!

In het derde deel van The Divergent Series betreden Tris (Shailene Woodley) en Four (Theo James) een nieuwe wereld die gevaarlijker is dan ooit tevoren. Na de schokkende onthullingen in Insurgent ontvluchten Tris en Four Chicago en gaan ze voorbij de muur die de stad omsluit. In de wereld achter de muur worden ze opgevangen door het mysterieuze Bureau voor Genetisch Welzijn dat onder leiding staat van David (Jeff Daniels). Hier blijkt alles wat ze dachten te weten al snel betekenisloos en in de strijd die losbarst is het van levensbelang om snel te beslissen wie er te vertrouwen is en wie niet. Om te overleven wordt Tris gedwongen onmogelijke keuzes tussen moed, trouw, opoffering en liefde te maken.

In samenwerking met Independent Films mogen we 2 prijzenpakketten weggeven gevuld met goodies van de fillm, zoals: een setje vrijkaarten + een bluetooth speaker + linnen tasje + het boek van Allegiant! Om kans te maken hoef je alleen maar de volgende vraag goed te beantwoorden:

Wie speelt de moeder van Four?

- Emily Blunt

- Kate Winslet

- Naomi Watts

Geef je antwoord snel hier door en maak kans!

Lelijk wijf (40) pijpt jochie van 14

Het 'vrouw doet jochie'-bericht van de dag neemt ons mee naar Allentown in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Een veertigjarige vrouw heeft daar namelijk een veertienjarig ventje genilfiskt. Dit keer overigens geen enkel schouderklopje voor het ventje: Rachel Warris is op zijn zachtst gezegd niet een van de knapste vrouwen...

Het slachtoffer in kwestie was op een kwade dag te gast in Warris' huis. Hij speelde met het zoontje van de bebrilde dikzak. Als geintje liet Warris haar tieten aan haar zoontje en diens vriendje zien.

In de rechtbank deze week vertelde de hork dat zij enige tijd seksueel getinte sms'jes naar het kereltje had gestuurd. Het slachtoffer was echter de aanstichter hiervan, zo verklaarde ze. Om hem tot stoppen te dwingen, besloot de vrouw het arme kereltje oraal te verwennen.

Op een gegeven moment kwam de moeder van het jochie achter de verboden relatie en kwam geheel terecht verhaal halen bij Waris. Laatstgenoemde zei hierop tegen haar vriendje: "Je had het niet aan je moeder mogen vertellen."

Warris is op alle gronden schuldig bevonden. Zij loopt nu de kans voor tien jaar op water en brood te moeten.

"Westen wil ons via dopingschandaal uit de wereld werken"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, ziet het enorme dopingschandaal rondom zijn land vooral als complot om Rusland buiten alle wereldwijde processen te schuiven. "Als je kijkt naar hoe men in het Westen bericht over dit hele gedoe zou het me niks verbazen als ze straks zeggen dat het Russische leger en zelfs onze diplomaten aan de meldonium zitten", wijst hij op het sinds 1 januari - voor sporters - verboden hartmedicijn. 

"Op die manier willen ze ons straks nog gaan verbieden om deel te nemen aan de internationale politieke processen in plaats van alleen sportwedstrijden", foetert Lavrov. "Ze proberen de prestaties van onze geweldige sporters onderuit te halen", klinkt het op z'n Noord-Koreaans. "Meldonium is al decennia een legaal medicijn, gebruikt door atleten met hartproblemen, en nu zeggen ze ineens dat het doping is. De maker zegt nota bene zelf dat het niet prestatiebevorderend is en slechts is bedoeld als onderhoud van het lichaam."

De minister denkt dat het allemaal anders was gelopen als de bedenker van het middel, Ivars Kalvins, niet in Letland geboren was. "Hij heeft nog geluk dat hij in Letland geboren is tijdens de Sovjet-periode. Wat als hij geboren was nadat Letland onderdeel werd van de zogenaamde ontwikkelde wereld? Wellicht was zijn medicijn dan een heel ander lot beschoren."

Ook over wereldantidopingorganisatie WADA is Lavrov weinig gelukkig. "Misschien hadden ze een goede reden om het te verbieden? Een reden die wij en allerlei wetenschappelijke studies niet kunnen ontdekken, maar dan moeten ze die wel duidelijk maken. We willen open en eerlijk samenwerken met WADA, we respecteren hen. Maar dan moet het wel op een eerlijke manier gaan en niet, zoals nu, uitmonden in een poging om ons als één grote corrupte bende weg te zetten. Wij hebben ook experts."

In de laatste weken zijn vele sporters, vooral uit Rusland, betrapt op het gebruik van meldonium. Het gaat daarbij onder meer om tennisster Maria Sharapova, schaatser Pavel Kulizhnikov, shorttracker Semen Elistratov en andere medaillewinnaars op WK's en Olympische Spelen. Verwacht wordt dat er in de komende weken nog tientallen namen bij zullen gaan komen. 

Gears of War 4 framerates en mogelijke pc-versie

Gears of War 4-ontwikkelaar The Coalition heeft bekendgemaakt dat de game op een resolutie van 1080p draait op Xbox One. De framerate daarentegen hangt af van wat je speelt: de campaign draait op 30 frames per seconde, de multiplayer op 60. 

Eerdere delen van Gears of War draaiden ook op 30 fps. Voor de de multiplayer wordt dezelfde benadering gehanteerd die ook bij de Ultimate Edition werd gebruikt, namelijk een solide 60 frames per seconde. Dat maakte studio-hoofd Rod Fergusson bekend aan Game Informer als onderdeel van een artikel over de game.

Op de vraag of we ook een pc-versie van Gears 4 gaan krijgen, zei Fergusson 'mogelijk'. Gears of War 4 komt in Q3 van dit jaar uit, (vooralsnog) exclusief voor Xbox One.

Geen extra stembureaus nodig

Er hoeven landelijk geen extra stembureaus te komen voor het Oekraïne-referendum op 6 april. Dat is de uitkomst van het kort geding dat Stichting Forum voor Democratie tegen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken had aangespannen.

Forum voor Democratie meende dat relatief veel gemeenten te weinig stembureaus openden. Daardoor werden volgens Forum vooral ouderen en gehandicapten benadeeld. De voorzieningenrechter is van oordeel dat niet vastgesteld kan worden dat de gemeenten in het algemeen tekortschieten in hun taak.

Forum wilde dat Plasterk maatregelen trof en gemeenten ertoe zou aanzetten om in ieder geval evenveel stembureaus in te stellen als bij de verkiezingen voor de provinciale staten in 2015. De rechter oordeelt dat niet wettelijk is voorgeschreven hoeveel stembureaus er moeten worden geopend.

GeenPeil
"De individuele gemeenten moeten hiervoor hun eigen afweging maken met inachtneming van de lokale situatie. Als het Forum voor Democratie van mening is dat deze afweging onjuist is, moet zij zich tot het college van burgemeester en wethouders van die gemeenten richten", aldus de rechter. In een vergelijkbare rechtszaak tegen de gemeente Oldenzaal wees de rechter de eis van GeenPeil om meer stembureaus te openen ook af.

De Staat hoeft gemeenten ook geen extra geld te geven. De rechter wees dat verzoek af. "Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn hierover al afdoende afspraken gemaakt."De rechter vindt ook dat niet kan worden gezegd dat de minister niets heeft gedaan ter bevordering van een goede voorbereiding en goed verloop van het referendum.

Geen extra stembureaus nodig
Geen extra stembureaus nodig (Foto: ANP)

Koning bezoekt cafť aanslagen Parijs

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in Parijs een bezoek gebracht aan café Le Carillon. Het café was doelwit van een van de aanslagen van 13 november vorig jaar. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag gemeld.

Het koningspaar sprak met de eigenaar, een medewerker, buurtbewoners en hulpverleners, die tijdens of vlak na de aanslag aanwezig waren. Ze vertelden over hun ervaringen en hoe de aanslag hun leven heeft beïnvloed. Willem-Alexander en Máxima betuigden hun medeleven.

Terroristen richtten op 13 november met kalasjnikovs een bloedbad aan bij verschillende horecagelegenheden in de Franse hoofdstad. Op het terras van Le Carillon kwamen vijftien mensen om. In concertzaal Le Bataclan werden 89 bezoekers gedood.

Koning bezoekt café aanslagen Parijs
Koning bezoekt café aanslagen Parijs (Foto: ANP)

Laatste onderdaan koningin Victoria 116 jaar

Violet Brown heeft donderdag haar verjaardag gevierd. Nou zal dat voor wel meer mensen het geval zijn, maar die van mevrouw Brown is toch een beetje bijzonder: voor de Jamaicaanse was het namelijk al haar 116e verjaardag!

De vrouw werd in 1900 in het toenmalige Brits-Jamaica geboren als Violet Mosse. Dat betekent dat ze de laatste nog levende persoon op aarde is die officieel onderdaan is geweest van koningin Victoria. De vorstin van het Britse rijk overleed in 1901. Een interview met de destijds slechts 107 jaar jonge Brown is hier te lezen. Ze vertelt daarin onder meer over het nog altijd zelf koken van haar eigen eten en het schoonhouden van haar eigen huis.

Mevrouw Brown is nu een van de drie levende mensen op aarde waarvan officieel bekend is dat ze al zeker 116 jaar in leven zijn. De andere twee zijn de laatste twee levende mensen die zelfs vóór 1900 geboren zijn: Susannah Mushatt Jones hoopt in juli haar 117e verjaardag te vieren, de Italiaanse Emma Morano voegde zich afgelopen november bij de 116-jarigen. 

Overigens kent het FOK!forum een bijzonder interessant topic over mensen als Brown. Het gaat er vooral over mensen die voor 1900 geboren zijn en nog leven, maar nu dat er nog maar twee zijn verschuift de aandacht ook langzaam naar simpelweg de oudste mensen op aarde.

Scheids geeft rood, krijgt mislukte trap van achteren

Een opmerkelijk beeld uit de diepste regionen van het Italiaanse amateurvoetbal. Op het lokale modderveld speelden Castel San Niccolò en Fortis Arezzo tegen elkaar, waarbij de thuisploeg al tegen een 0-4 achterstand aan moest kijken.

De nummer elf van de ploeg was er niet gelukkig mee, beging een overtreding en mocht van de scheidsrechter de blubber van zich af gaan spoelen in de kleedkamers. Dat frustreerde het heethoofdje nogal, want het leek hem verstandig om de arbiter van achteren hard onderuit te trappen. De leidsman was het daar dan weer niet mee eens, want hij besloot om gewoon te blijven staan, iets wat de speler schijnbaar niet verwacht had. 

De scheidsrechter staakte de wedstrijd twintig minuten voor het einde. De straf van de speler is niet bekend, maar we mogen hopelijk toch aannemen dat de imbeciel voortaan de voetbalschoenen niet meer aan hoeft te trekken. 

(Bron: YouTube)

Pedofiel Pieter C. gepakt in Phnom Penh

De voortvluchtige Nederlandse pedofiel Pieter C. heeft zich vrijdag in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh aan de politie overgegeven. Media-aandacht en het politieonderzoek hadden de man in het nauw gedreven.

Hij was gesignaleerd in het noordoosten van Cambodja. Daar werden zijn woning en andere onroerende zaken van hem en zijn zoon donderdag door de politie doorzocht. De voortvluchtige werd echter niet gevonden.

De zestigjarige Pieter C. gaf zich over nadat advocaten hier met de autoriteiten over hadden onderhandeld. Daarbij waren volgens meldingen van de Phnom Penh Post ook Belgische en Nederlandse politiemensen betrokken.

Pieter C. is in januari in België bij verstek tot negentien jaar cel veroordeeld wegens kindermisbruik en het verspreiden van kinderporno. Hij streek rond de tijd van zijn veroordeling in Siem Reap (Cambodja) neer. Zijn Belgische advocaat Dirk Grootjans heeft bevestigd dat Pieter C. zich heeft aangegeven, meldde persbureau Belga.

Pedofiel Pieter C. gepakt in Phnom Penh
Pedofiel Pieter C. gepakt in Phnom Penh (Foto: ANP)

Tieten favoriete lichaamsdeel vrouwen

Wat wij mannen al veel langer roepen, is nu ook tot de vrouwen zelf doorgedrongen. Tieten zijn namelijk de beste lichaamsdelen van het vrouwelijk lichaam. Maar liefst een kwart van de vrouwen noemt hun voorgevel als hun favoriete lichaamsdeel.

Het onderzoek is uitgevoerd door Simply Be. Deze Britse webshop voor kleding heeft hiervoor maar liefst 1950 vrouwen het hemd van het lijf gevraagd. Met verrassende uitkomsten.

Met maar liefst 26 procent van de stemmen vinden vrouwen hun tieten het beste deel van hun lichaam. Toch noemt een op de vijf vrouwen hun schouders als mooiste lichaamsdeel. Het brons werd door de kont in de wacht gesleept, want de billen wisten 13 procent van de stemmen te bemachtigen.

Volgens Laura Costin van Simply Be komt dit omdat vrouwen weer trots durven te zijn op hun lichaam. "Dankzij vrouwen als Kim Kardashian, Ashley Graham en Rebel Wilson weten ook vrouwen met rondingen dat ze er mogen zijn", aldus de woordvoerster.

De volledige top 10 van favoriete lichaamsdelen volgens de vrouwen:

 1. Tieten (26 %)
 2. Schouder (20 %)
 3. Kont (13 %)
 4. Nek (10 %)
 5. Rug (9 %)
 6. Benen (8 %)
 7. Enkels (5 %)
 8. Buik (4 %)
 9. Armen (3 %)
 10. Dijen (2 %)

Niets mis met dikke tieten

Haase naar tweede ronde Indian Wells

Tennisser Robin Haase heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het prestigieuze toernooi Indian Wells. De Nederlander (ATP-57) was eenvoudig met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Argentijn Diego Schwartzman (ATP-84).

Dat de zege eenvoudig tot stand kwam lag met name aan het zwakke verweer van Schwartzman, want Haase bakte er met zijn eigen service weinig van. De Nederlander sloeg in de eerste set slechts 36% van zijn eerste services in, maar stond toch slechts vijf punten af. In de opslagbeurten van de Argentijn lagen er veel kansen voor Haase die er eentje wist te benutten.

In de tweede set was het beeld hetzelfde als in het eerste bedrijf met Haase die de lakens uitdeelde, maar Schwartzman wist zich terug te knokken tot 3-3. Daarna brak de Nederlander, die in set twee 40% van zijn eerste services insloeg, nogmaals door de service van zijn tegenstander heen en trok de wedstrijd naar zich toe.

Haase moet het in de volgende ronde op gaan nemen tegen Alexandr Dolgopolov (ATP-29). De Oekraïener had in de eerste ronde vrijaf gekregen. De twee tennissers speelden onlangs in Acapulco nog tegen elkaar, waarbij Dolgopolov aan het langste eind trok.

Kim Jong-un wil meer kernproeven

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opdracht gegeven tot nieuwe nucleaire proeven. Die moeten de slagkracht van het kernwapenarsenaal van het land helpen verbeteren, meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vrijdag.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten leken niet onder de indruk van de opmerkingen van de dictator. "Dit is onbezonnen en gedachteloos gedrag van iemand die niet begrijpt hoe de wereld in elkaar zit", reageerde een woordvoerder van het ministerie van Eenwording.

De spanning op het Koreaanse schiereiland loopt al geruime tijd op. Het stalinistische Noord-Korea voerde in januari weer een kernproef uit en gooide later nog olie op het vuur door een langeafstandsraket te lanceren. Het land kondigde donderdag aan de economische samenwerking met het Zuiden te beëindigen.

Noord-Koreaanse dictator wil meer kernproeven
Noord-Koreaanse dictator wil meer kernproeven (Foto: ANP)

'Vieze politiediesel geeft slechte voorbeeld'

Politieagenten dreigen straks door heel Nederland in onzuinige en vervuilende diesels rond te rijden. Dat komt doordat in de geplande aanbesteding voor politieauto's alleen diesels mogen meedoen en geen schone hybride- of benzinewagens. Dat meldt Natuur en Milieu vrijdag.

"Ongehoord dat de overheid inzet op duurzame brandstoffen, maar zelf voor onzuinige dieselauto's kiest. Zeker nu het laatste jaar gebleken is dat dieselvoertuigen op de weg veel meer vervuilen dan mag. Politievoertuigen rijden vooral in steden rond. Dit gaat dwars tegen de doelstellingen van veel steden in om de lucht schoner te maken en zorgt voor onnodige gezondheidsschade", aldus Maarten van Biezen, hoofd Mobiliteit bij Natuur & Milieu.

Diesel is voor de politie naar eigen zeggen de goedkoopste optie, omdat ze geen motorrijtuigenbelasting met dieseltoeslag hoeft te betalen. Gewone consumenten en bedrijven betalen die wel.

'Vieze politiediesel geeft slechte voorbeeld'
'Vieze politiediesel geeft slechte voorbeeld' (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner in campagne voor H&M

Caitlyn Jenner zal te zien zijn in een campagne voor sportkleding van H&M.

De voormalig atleet liet op Twitter zien dat ze aanwezig is bij een fotoshoot van H&M. "Backstage bij H&M! Trots om deel uit te maken van hun inspirerende sportcampagne. Later meer hierover." Insiders bevestigen aan E! News dat Caitlyn inderdaad te zien zal zijn in de nieuwe campagne van het modemerk.

Het gaat goed met de modellencarrière van de beroemde transgender. Zo schittert ze ook in de campagne voor haar eigen lippenstift die ze samen met make-upmerk MAC ontwikkelde. Caitlyn beloofde dat de opbrengsten van de verkopen van de lippenstift ten goede komen aan de transgendergemeenschap.

Caitlyn Jenner in campagne voor H&M
Caitlyn Jenner in campagne voor H&M (Foto: BuzzE)

Jesse Klaver wordt lijsttrekker GroenLinks

De fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, Jesse Klaver, is op weg naar het lijsttrekkerschap van de partij voor de komende verkiezingen. Hij is de enige kandidaat.

De kandidatencommissie van GroenLinks heeft hem officieel voorgedragen als lijsttrekker, maakte de partij vrijdag bekend. Leden van GroenLinks konden zich tot vrijdag kandidaat stellen. Het is de bedoeling dat Klaver tot lijsttrekker wordt gekozen tijdens een partijcongres op 23 april.

Klaver (29) volgde in mei vorig jaar Bram van Ojik op als fractievoorzitter. Hij kwam in 2010 in de Tweede Kamer.

Jesse Klaver wordt lijsttrekker GroenLinks
Jesse Klaver wordt lijsttrekker GroenLinks (Foto: ANP)

'Oud-minister Rusland dood door verwondingen'

De voormalige Russische minister en media-adviseur Michail Lesin, die vorig jaar overleed in Washington, stierf door verwondingen aan zijn hoofd. Dat maakten de Amerikaanse autoriteiten donderdag bekend.

Lesin werd in november bewusteloos aangetroffen in zijn hotel. De ex-politicus werd later doodverklaard in een ambulance. Onderzoekers ontdekten later verwondingen aan zijn nek, torso, armen en benen.

Volgens een politiebron wordt de zaak nog niet behandeld als een moord, maar kan dat later nog gebeuren. Toen agenten poolshoogte namen in de kamer waar Lesin werd aangetroffen, zou volgens de bron niets hebben gewezen op een misdrijf.

Lesin werd in 2004 onder Poetin media-adviseur, maar werd in 2009 ontslagen. In oktober 2013 werd hij het hoofd van Gazprom-Media. Die functie legde hij in januari 2015 neer vanwege familieomstandigheden. Lesin was daarnaast oprichter van nieuwszender RT.

'Oud-minister Rusland dood door verwondingen'
'Oud-minister Rusland dood door verwondingen' (Foto: ANP)

Kaarten met planten en zombies

Plants vs. Zombies begon als tower-defense, evolueerde in een shooter en gaat nu weer verder als kaartspel. Popcap heeft Plants vs. Zombies: Heroes aangekondigd, een mobiel kaartspel dat nog in 2016 beschikbaar moet komen.

In de game kun je honderden kaarten verzamelen van personages die de gehele serie omvatten (dus ook het nieuwe Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2). De game kent zowel singleplayer als multiplayer. Zoals het hoort in een digitaal kaartspel kies je een hero, stel je een eigen deck samen en strijd je voor de overwinning. De singleplayer wordt verteld in stripvorm, wat vooral zal dienen als oefening voor de multiplayer.

Een eerste (korte) trailer is hieronder te bekijken.

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 9 - Plusjes

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 9 in 2016 (29 februari tot en met 6 maart).

Een sterke verschijning van de consoles in Japan: elke console in de lijst kent deze week een stijging, mede door een aantal nieuwe releases. Het betekent ook dat we een aantal bescheiden plusjes terugvinden in de lijst van software. 

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Gundam Breaker 3 PSV 74.639 x 74.639
2 Gundam Breaker 3 PS4 66.580 x 66.580
3 Haikyu!! Cross Team Match! 3DS 23.440 x 23.440
4 Atelier Shallie Plus: Alchemists of the Dusk Sea PSV 19.693 x 19.693
5 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 18.391 -17% 82.160
6 Gochuumon wa Usagi Desu ka?? Wonderful Party! PSV  13.458 x 13.458
7 Attack on Titan PSV  12.445 -44% 96.735
8 Life Is Strange PS4  12.111 x 12.111
9 Splatoon Wii U  10.939 +17% 1.281.087
10 Kan Colle Kai PSV  9.556 -56% 171.900
11 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  8.333 +1% 684.587
12 Attack on Titan PS4  8.208 -51% 86.168
13 Doraemon: Shin Nobita no Nihon Tanjou Wii U  7.443 x 7.443
14 Kamen Rider: Battride War Genesis PSV 6.872 -69% 29.175
15 Super Mario Maker Wii U 6.862 x 812.781
16 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  6.467 +2% 2.223.515
17 Street Fighter V PS4 6.357  -43% 59.553
18 Mega Man Legacy Collection 3DS  6.343 -74% 30.285
19 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PSV  6.343 -21% 276.533
20 Monster Hunter Generations 3DS  6.301 -14% 2.705.132 

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PSV 29.937 17.368 219.343 4.812.741
PS4 28.863 26.502 262.511 2.563.588
3DS 28.355 25.445 306.746 20.492.745
Wii U 7.260 5.392 84.775 3.105.437
PS3 1.600 1.493 16.493 10.404.587
Xbox One 490 60 1.635 65.526

Survivalshow RTL 5 'grenst aan het smakeloze'

Stichting Vluchtelingenwerk is niet te spreken over de nieuwe survivalshow van RTL 5, The Raft. Daarin moeten twee kandidaten vijf dagen zien te overleven op een vlot. "Zo'n formule in deze tijd grenst aan het smakeloze", stelt Tineke Ceelen van Stichting Vluchtelingenwerk vrijdag in het AD.

RTL zegt dat The Raft 'niets te maken heeft met het echte leven en de afschuwelijke realiteit waarin vluchtelingen zich bevinden'. "The Raft is een entertainmentprogramma waarbij mensen vrijwillig op een vlot gaan om de uitdaging met zichzelf en elkaar aan te gaan. We willen op geen enkele manier een parallel trekken met de vluchtelingencrisis."

Ook de deelnemers vinden dat The Raft, dat vanaf donderdag wordt uitgezonden, ver van de vluchtelingencrisis staat. "Ik heb bootvluchtelingen met mijn eigen ogen gezien, daar heeft dit niets mee te maken", zegt ex-marinier Jorg in De Telegraaf. "Zij zitten met twintig man op een houten bootje van vijf vierkante meter; wij met z'n tweeën op een professioneel reddingsvlot van twee vierkante meter."

Survivalshow RTL 5 'grenst aan het smakeloze'
Survivalshow RTL 5 'grenst aan het smakeloze' (Foto: BuzzE)

Van der Graaf opnieuw voor de rechter

Volkert van der Graaf moet opnieuw voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak van het kort geding in februari. Daarin oordeelde de rechter dat de moordenaar van Pim Fortuyn niet langer verplicht psychologische behandelingen hoeft te ondergaan.

De rechter oordeelde dat de opgelegde voorwaarde geen ruimte laat voor het aanwijzen van een psycholoog nu de psychiater niet meer betrokken is. Het OM laat vrijdag weten het hiermee niet eens te zijn. Het OM vindt dat de rechter de bijzondere voorwaarde en het feitelijk verloop te beperkt heeft uitgelegd.

Eerder al vocht Van der Graaf met succes het dragen van een enkelband aan. Hij kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum dood.

Van der G. opnieuw voor de rechter
Van der Graaf opnieuw voor de rechter (Foto: ANP)

Jokkende jongen houdt politie AustraliŽ bezig

Een leugentje van een zevenjarige jongen heeft in Australië geleid tot een grote zoekactie. Het kind had de ouders van een vriendje wijsgemaakt dat hij mocht blijven slapen, berichtten Australische media vrijdag. Daarop gaf zijn familie hem op als vermist.

De politie in Queensland ging met man en macht op zoek naar de jongen. Het gebied in Gold Coast werd te voet uitgekamd door vrijwilligers en agenten. Een politiehelikopter speurde ondertussen vanuit de lucht naar de jongen.

De knaap zat ondertussen bij een vriendje. Daar had hij de ouders aangepraat dat hij naar huis zou lopen om toestemming te vragen voor de overnachting. "Hij vertrok, keerde snel weer terug en zei: het is prima'', vertelde een politiewoordvoerder.

De jongen at een pizza en lag te slapen terwijl de buurt werd doorzocht. Hij viel door de mand toen de ouders van zijn vriendje op sociale media ontdekten dat hun jonge gast werd vermist.

Jokkende jongen houdt politie Australië bezig
Jokkende jongen houdt politie Australië bezig (Foto: BuzzO)

Cesar Millan verdacht van dierenmishandeling

De politie is op bezoek geweest bij Cesar Millan nadat er klachten binnenkwamen dat de beroemde hondenfluisteraar een varken heeft mishandeld. Dat meldt TMZ.

Meerdere mensen zouden bij de politie klachten hebben ingediend toen ze Millan op televisie bezig zagen met een varken. In zijn show Cesar 911, waarin hij mensen helpt met probleemgedrag van hun honden, liet hij een hond namelijk een varken aanvallen. Het beest zou daarbij gewond zijn geraakt.

Cesar en zijn medewerkers zouden ondervraagd zijn, de conclusies van het onderzoek zullen door de agenten worden overlegd bij de Officier van Justitie.

Cesar Millan verdacht van dierenmishandeling
Cesar Millan verdacht van dierenmishandeling (Foto: BuzzE)

Marc Anthony opent nieuw weeshuis in Mexico

Marc Anthony heeft samen met zijn eigen stichting Maestro Cares een weeshuis geopend in het Mexicaanse Toluca.

"Dit zijn de dingen die mijn ziel goed doen", schrijft de zanger op Instagram bij een foto van de opening van het nieuwe weeshuis. "Erg blij om de opening van een meidenweeshuis in Toluca te vieren." Het weeshuis biedt plaats voor 70 kinderen.

Anthony richtte de stichting op samen met muziekpromoter Henry Cárdenas om zich in te zetten voor weeskinderen in Latijns-Amerika. Het weeshuis in Toluca is niet de eerste, ook in de Dominicaanse Republiek en Colombia liet het duo weeshuizen bouwen.

Marc Anthony opent nieuw weeshuis in Mexico
Marc Anthony opent nieuw weeshuis in Mexico (Foto: BuzzE)

Stop met aanwakkeren conflict SyriŽ

Wereldmachten moeten zich inzetten om het conflict in Syrië te stoppen, in plaats van olie op het vuur te gooien. Met die oproep komen dertig internationale humanitaire- en mensenrechtenorganisaties in een gezamenlijk rapport.

De organisaties waarschuwen dat vorig jaar een scherpe escalatie heeft plaatsgevonden van het geweld in Syrië. Volgens het rapport van onder meer Oxfam en Save the Children kwamen tienduizenden mensen om het leven, hebben anderhalf miljoen mensen humanitaire hulp nodig en zijn honderdduizenden huizen deels of volledig in puin gelegd.

Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, de leden van de VN-veiligheidsraad en de Syrië Support Group kunnen volgens de organisaties een belangrijke bijdrage leveren aan het beëindigen van het lijden in Syrië. "In plaats daarvan ondermijnen ze hun eigen resoluties door enerzijds onvoldoende diplomatieke druk uit te oefenen en anderzijds door directe militaire actie en politieke en militaire steun aan de strijdende partijen", stelden de organisaties vrijdag.

'Stop met aanwakkeren conflict Syrië'
'Stop met aanwakkeren conflict Syrië' (Foto: ANP)

Don McLean gaat scheiden

Don McLean (70), bekend van de hit American Pie, gaat scheiden. Zijn vrouw Patrisha McLean heeft de scheiding aangevraagd, weet New York Daily News.

McLean werd in januari opgepakt op verdenking van huiselijk geweld in hun huis in de Amerikaanse staat Maine. "Nadat ze de tijd heeft heeft genomen om na te denken over haar huwelijk, heeft Parisha besloten dat scheiden het beste is in haar belang", aldus haar advocaat donderdag in een verklaring.

Sinds zijn arrestatie was het Don McLean verboden om contact met zijn vrouw op te nemen. "Ze heeft de kracht en het inzicht gekregen buiten zijn invloed om", aldus de advocaat. Het huiselijk geweld van 18 januari is een van de vele grove episodes als gevolg van zijn woede en controlerend gedrag gedurende hun huwelijk'', voegde de advocaat eraan toe.

American Pie-zanger Don McLean gaat scheiden
American Pie-zanger Don McLean gaat scheiden (Foto: BuzzE)

Zuid-Sudanese troepen pleegden massamoord

Zuid-Sudanese regeringstroepen hebben doelbewust meer dan zestig mannen en jongens verstikt die gevangen zaten in scheepscontainers. De lichamen werden daarna gedumpt op een veld in de buurt van de stad Leer. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De massamoord zou al in oktober vorig jaar hebben plaatsgevonden. "De willekeurige arrestaties, marteling van en massamoord op deze gevangenen is maar een voorbeeld van de absolute minachting van de Zuid-Sudanese regering voor de oorlogsconventies. Dit zijn allemaal oorlogsmisdrijven", stelt een woordvoerder van Amnesty.

Volgens tientallen getuigen werden de mannen willekeurig uit Leer en een nabijgelegen dorp meegenomen. Met de handen gebonden achter de rug werden ze in de containers gedreven, waarin geen enkele vorm van ventilatie was.

De militairen negeerden de wanhopige schreeuwen van de gevangen. Volgens een getuige gaf de commandant opdracht om de lichamen van vier mannen uit een container te halen, die daarna opnieuw werd gesloten met nog levende gevangenen erin.

In augustus vorig jaar werd na lang onderhandelen een vredesakkoord bereid. De gevechten in het noorden van het land gingen echter nog tot het eind van het jaar door.

'Zuid-Sudanese troepen pleegden massamoord'
'Zuid-Sudanese troepen pleegden massamoord' (Foto: ANP)

Janet Jackson hervat Europese tournee snel

Janet Janet belooft haar fans zo snel mogelijk nieuwe data te plannen voor de geannuleerde concerten van 'The Unbreakable Tour'. Donderdag reageerde ze op het annuleren van het Europese deel van haar wereldtournee.

"Jullie missen me, ik mis jullie", meldt Janet op sociale media en haar website. "Ik zal de Europese Unbreakable-shows zo snel als ik kan inhalen. Xoxo."

Een van de afgelaste concerten zou op 2 mei in de Ziggo Dome in Amsterdam plaatsvinden. Wegens "onvoorziene problemen" in het tourschema gaat dat niet door. Janet Jackson hervat haar wereldtournee op 14 mei in Las Vegas en geeft de hele zomer lang bijna zestig concerten in Noord-Amerika.

Janet Jackson (foto: Gettyimages)

VS pakken chef chemische wapens IS

De Verenigde Staten hebben vorige maand het hoofd chemische wapens van Islamitische Staat (IS) gevangen genomen. Op basis van informatie die hij vervolgens gaf over opslagplaatsen zijn diverse luchtaanvallen uitgevoerd, liet het Amerikaanse ministerie van Defensie donderdag weten.

Het gaat om Sulayman Dawud al-Bakkar, ook bekend als Abu Dawud. Hij is donderdag overgeleverd aan de Iraakse regering, aldus het Pentagon. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft IS in zeker twaalf gevallen mosterdgas gebruikt, in de meeste gevallen in Syrië.

VS pakken chef chemische wapens IS
VS pakken chef chemische wapens IS (Foto: ANP)

Regering Kosovo koopt bodyscan tegen rook

De regering van Kosovo is de voortdurende verstoringen van de debatten in het parlement met traangas en rookbommen meer dan zat en neemt maatregelen. Er wordt een bodyscan aangeschaft waarmee alle politici bij binnenkomst worden gecontroleerd.

Donderdag gebruikte de nationalistische oppositie voor de zoveelste keer traangas- en rookbommen om de vergadering lam te leggen. Nadat na ongeveer een half uur de ergste rook was opgetrokken, gingen de verhandelingen verder maar ook toen bleven nationalisten de boel treiteren door onder andere het gooien met water en schijnen met een laserpen.

Regeringschef Isa Mustafa noemde de incidenten "ondemocratisch" en riep de oppositie op mee te doen aan de debatten. "Jullie zijn niet gekozen om het parlement te hinderen", aldus de premier.

Regering Kosovo koopt bodyscan tegen rook
Regering Kosovo koopt bodyscan tegen rook (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: dubbele cijfers

De ochtend begint met wat bewolking en mist, maar dat lost al snel op. In de middag flink zonnige perioden en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 10 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit het noordoosten. 

Zon op 07:02
Zon onder 18:38

Qltel maakte weer eens een wandeling door het Reichswald, en spotte daar de eerste echte tekenen van de naderende lente.

Mooi moment, het eerste blad aan de bomen/struiken. Dit is een vlier. (Foto: qltel)
Mooi moment, het eerste blad aan de bomen/struiken. Dit is een vlier. (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 2002 Jon R. hield het personeel in de Rembrandttoren in Amsterdam in gijzeling. Hij protesteerde tegen breedbeeldtelevisie omdat hij dacht dat ze zwarte balken verborgen code's bevatten. Later op de dag pleegde hij zelfmoord. 
 2007 Er braken rellen in het Ondiep (Utrecht), nadat er een jongen dood was geschoten door een motoragent. 
 1997

Paul McCartney werd tot ridder geslagen. 

 1753 In Joure opende Egbert Douwes een kruidenierswinkel, de voorloper van het huidige Douwe Egberts

EL: Uitslag Liverpool - Manchester United

Liverpool heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschaft voor de return in de achtste finale van de Europa League. Het heenduel met Manchester United werd gewonnen: 2-0. De return is op 17 maart.

Dat doelman David de Gea voor rust de beste man was bij United zegt genoeg. De Spaanse sluitpost zorgde ervoor dat het halverwege wedstrijd slechts 1-0 stond voor Liverpool. De Gea werd enkel vanaf de strafschopstip geklopt door Daniel Sturridge, die mocht aanleggen na een overtreding van Memphis Depay.

De Gea blinkt uit

Philippe Coutinho had de 2-0 moéten maken, maar de Braziliaanse spelmaker slaagde er niet in een voorzet van Sturridge bij de twee paal binnen te tikken. De Gea kon de slappe inzet keren. De goalie bracht ook oog-in-oog met Sturridge redding en hield tevens Adam Lallana vlak voor de pauze van scoren.

Talent Marcus Rashford bleef na rust achter in het kleedlokaal en manager Louis van Gaal stuurde routinier Michael Carrick het veld in. United ging anders spelen, met drie centrumverdedigers. Daley Blind schoof één linie naar voren, naar het middenveld. Door de wisselingen had United iets meer grip op de wedstrijd.

Firmino doet het

Toch kwam bijna al het gevaar van Liverpool, dat via een afstandsschot van Coutinho bijna trefzeker was. Wederom hield De Gea de ploeg uit Manchester op de been. Gedurende de tweede helft waren ook Nathaniel Clyne en Jordan Henderson dichtbij, maar uiteindelijk was het Roberto Firmino die de score op aangeven van Lallana verdubbelde: 2-0.

Overige uitslagen
Shaktar Donetsk (Oek) - Anderlecht (Bel) 3-1
FC Basel (Zwi) - Sevilla (Spa) 0-0
Borussia Dortmund (Dui) - Tottenham Hotspur (Eng) 3-0
Fenerbahçe (Tur) - Sporting Braga (Por) 1-0
Villarreal (Spa) - Bayer Leverkusen (Dui) 2-0
Athletic Club Bilbao (Spa) - Valencia (Spa) 1-0
Sparta Praag (Tsj) - Lazio Roma (Ita) 1-1

Laatste reviews en specials
special
FOK! en Bethesda spelen ESO: Murkmire
review
Starlink: Battle for Atlas
special
Fun met Funda #120 - Nogal futuristisch wonen in Beekbergen
review
First Man
review
Blu-ray: A Quiet Place
review
Strange Brigade
©FOK.nl e.a.