Olympische boksers moeten op gang Afrikaans hotel trainen

De wereld van de olympische sporten is niet altijd even glamoreus. Deze week staat in de Kameroense hoofdstad Yaoundé het Afrikaans olympisch kwalificatietoernooi in het boksen op het programma. Met de organisatie wil het echter niet bepaald vlotten..

"Het toernooi staat onder auspiciën van de wereldwijde boksbond AIBA, maar we wachten nog altijd op iets van een welkomstspeech van de president van de Kameroense boksbond. Het lijkt wel of er geen enkel leven is hier", klaagt Maybin Gunduzani, assistent-coach van het Zambiaanse team. "Het weer is hier ongeveer gelijk als in Zambia en alles is prima, behalve de organisatie. We hebben zelfs geen plek toegewezen gekregen om te trainen."

Met olympische startbewijzen op het spel zou je mogen verwachten dat het tot enigszins strak verloopt, maar het zou de Afrikaanse sportwereld niet zijn als er geen bal van klopt. "Gisteren zou er een technische meeting zijn met allerlei belangrijke details over het toernooi, maar we hebben niet gehoord hoe laat het zou beginnen of waar het zou zijn. We wachten nog steeds. Vanmorgen hebben we maar wat rond het hotel gerend en wat sprintjes getrokken, de meer specifieke training hebben we op de gang van het hotel staan doen. Je moet toch iets om je team een beetje in vorm te houden..."

Ondanks de ongelooflijk slechte organisatie heeft Gunduzani overigens prima hoop op een op sportief gebied goede afloop. "We hebben totaal geen goede voorbereiding, maar het team heeft er zin in om te strijden voor de olympische tickets en om komende zomer naar Rio de Janeiro te gaan." Voor wie toevallig in Yaoundé is en gezellig een rondje wil sparren met de mogelijk olympische boksers, in de gang van dit hotel kun je meetrainen.