Kramer wint wereldbeker na episch gevecht met Bergsma

Sven Kramer heeft tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen op de afsluitende 5.000 meter in een bloedstollend gevecht afgerekend met Jorrit Bergsma. Kramer klokte 6.11,44 en Bergsma was uiteindelijk een ruime seconde (6.12,74) trager. Door deze kwam Kramer in het wereldbekerklassement op gelijke hoogte met Bergsma, maar omdat Kramer de finalewedstrijd won, mag hij zich eindwinnaar noemen. 

De twee kemphanen gingen lange tijd gelijk op, maar in de laatste twee ronden liet Kramer er geen twijfel over bestaan wie de beste was. Kramer reed eerst nog een ronde 30,1, om er vervolgens een ronde van 28,3 uit te persen. Bergsma kon die slag niet meer bijbenen. 

De Noor Sverre Lunde Pedersen kwam in Thialf ook goed voor de dag. De winnaar van het brons op de WK Afstanden wist ook in Heerenveen de derde plek te behalen in een tijd van 6.16,36. Arjan Stroetinga werd met 6.19,18 vijfde. Hij was daarmee sneller dan zijn ploeggenoot Erik Jan Kooiman, die met 6.20,03 zevende werd. Douwe de Vries moest met 6.23,23 genoegen nemen met een achtste plaats. 

Sven Kramer, koning van de lange afstanden. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Sven Kramer, koning van de lange afstanden. (PRO SHOTS/Erik Pasman)