Netflix blokkeert meeste VPN's en unblockers

Netflix maakt flink vaart met de uitrol van het blokkeren van gebruikers die de dienst bezoeken via een VPN of unblocker, tot groot ongenoegen van veel gebruikers en privacy-voorvechters. Met de blokkade voorkomt Netflix dat content die het ene land niet beschikbaar is en in het andere land wel toch bekeken kan worden, maar deze handelswijze heeft een vervelende bijwerking voor mensen die een VPN gebruiken uit privacy of veiligheidsoverweging.

Als je Netflix bezoekt via een proxy, VPN of 'unblocker' krijg je nu een melding dat je gebruik maakt van zo'n dienst en word je verzocht deze uit te schakelen. Daarmee stel je je als gebruiker uiteraard kwetsbaar op. Als je gebruik maakt van een open WIFI verbinding is het zeer wenselijk om een VPN in te zetten om te zorgen dat derden niet mee kunnen kijken wat je zoal doet, om maar een voorbeeld te noemen.

Netflix zelf geeft als reden de rechten van derden te willen en moeten respecteren, maar een opmerkelijk detail is dat ook de films en series waarvan het bedrijf zélf de rechten bezit geblokkeerd worden. Oók als de VPN een ip uit je eigen land gebruikt.

Inmiddels melden veel gebruikers dat zij hun abonnement zullen stopzetten, en veel abonnees verklaren simpelweg terug te gaan naar downloaden uit illegale bron.

Gebruik jij een VPN? En waarom gebruik je die? En gebruik je die weleens met Netflix? Netflix zelf stelt in een reactie dat ze niet verwachten dat mensen hun abonnement op zullen zeggen. Op de privacy en veiligheidsaspecten van de blokkade, die effectief zorgt dat mensen zich minder veilig op internet begeven als zij dit nodig vinden, heeft het miljardenbedrijf nog niet gereageerd.

Netflix: Fuck onze betalende klanten en hun privacy
Netflix blokkeert proxies en VPN's