FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 februari 2016

PVV boos over kritiek hoogleraar op Wilders

De PVV is boos op een hoogleraar bestuurskunde die in een interview fel van leer trekt tegen PVV-leider Geert Wilders. De partij vindt dat deze professor Paul Frissen van de universiteit Tilburg, die ook decaan is van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, beide functies moet opgeven.

De PVV schrijft dit zondagavond aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) naar aanleiding van het interview bij de regionale zender 1Limburg. Frissen zegt dat alle politieke partijen Wilders moeten aanvallen. Hij wijst erop dat Wilders bevolkingsgroepen apart zet: "Het demoniseren van minderheden, het wij/zij denken, is het klassieke fascistische verhaal door de geschiedenis heen."

De PVV stelt dat Frissen als decaan verreikende invloed heeft op het denken en handelen van hoge ambtenaren. Een persoon met een dergelijke autoriteit zou geen ideologische uitspraken mogen doen zonder enige wetenschappelijke grond, aldus de partij. Zij vindt op haar beurt de uitspraken demoniserend.

PVV boos over kritiek hoogleraar op Wilders
PVV boos over kritiek hoogleraar op Wilders (Foto: ANP)

Drť Hazes moet weer optreden afzeggen

André Hazes jr. heeft ook zondag zijn optredens moeten afzeggen. De 21-jarige zanger is geveld door een keelontsteking.

"Ik heb alles geprobeerd wat ik maar kon proberen, maar mijn keel laat mij nog niet doen wat ik zou willen. En dat is voor jullie mijn ding doen", schrijft Dré op Instagram. "HELAAS moet ik ook de optredens voor vanavond afzeggen. Hilversum en Noordwijk, veel plezier in ieder geval!!!"

Hazes moest zaterdag ook al verstek laten gaan bij zijn geplande optreden in Leek.

Geen meerkampers naar WK indoor

Bij de wereldkampioenschappen indoor atletiek in het Amerikaanse Portland zullen geen Nederlandse meerkampers meedoen. Hoewel vier verschillende atleten de limiet hebben gehaald zullen ze om verschillende redenen niet deelnemen.

Nadine Visser haakte zondag als laatste af. "Vanwege de geringe voorbereiding en met het oog op de zomer de lastige beslissing genomen om niet naar de WK indoor te gaan," zo liet ze via twitter weten. Anouk Vetter liet eerder al weten niet te deel te nemen, eveneneens vanwege de korte voorbereidingstijd.

Nadine Broersen wilde wel graag meedoen, vooral om haar titel van twee jaar geleden te verdedigen. Zij moest echter afhaken vanwege een knieblessure. Eelco Sintnicolaas wilde graag om de medailles strijden in Portland op de zevenkamp, maar de Europees indoorkampioen van 2013 moest bij de NK meerkamp de strijd staken en is inmiddels geopereerd aan zijn enkel.

Daan Boom en Leona Philippo in finale Maestro

Daan Boom en Leona Philippo strijden volgende week om de titel Maestro 2016. Karin Bloemen heeft haar baton moeten inleveren tijdens de halve finale van het dirigentenprogramma van AVROTROS.

In de halve finale van Maestro namen cabaretière Karin Bloemen, televisiemaker Daan Boom en zangeres Leona Philippo het tegen elkaar op. Daan Boom mocht Verdi's 'Ouverture La forza del destino' dirigeren waarmee hij indruk maakte op de jury en zijn eerste 10 behaalde.

Zowel Karin als Leona maakten wat kleine foutjes tijdens het dirigeren van hun stukken. Grootste struikelblok voor Karin Bloemen was de Symfonie fantastique van Berlioz.

Meeste punten

Uiteindelijk mocht Leona als eerste kandidaat door naar de finale omdat zij de meeste punten van de avond had. Het orkest moest uiteindelijk een keuze maken tussen Daan en Karin. Met 71 procent van de stemmen mocht Daan Boom uiteindelijk door naar de finale. Dit tot groot verdriet van Karin Bloemen.

De finale van Maestro is zondag 6 maart live te zien vanaf 20.20 uur op NPO 1.

Daan Boom en Leona Philippo in finale Maestro
Daan Boom en Leona Philippo in finale Maestro (Foto: BuzzE)

Schippers behoudt titel na protest

De titel die Dafne Schippers gisteren veroverde op de 60 meter tijdens het NK indoor atletiek is in gevaar. Schippers diende voor het NK het verzoek in de series op de kortste sprintafstand over te mogen slaan. De organisatie stond dat toe en de atlete mocht in de halve finale instromen. Vandaag is bij de jury een protest ingediend tegen de deelname van Schippers door de trainer van één van haar tegenstanders. Hij deed dat omdat hij vond dat Schippers onreglementair zou hebben deelgenomen.

De andere atletes hoorden zaterdag pas vlak voor de start van de uitzonderingspositie van Schippers en konden daarom toen geen protest meer tegen indienen. De wereldkampioene op de 200 meter pakte de Nederlandse titel in een fenomenale tijd van 7,03 seconden, slechts een fractie boven haar Nederlandse record.

Hoe het af zal lopen is nog onduidelijk. De regels schrijven geen strafmaat voor, waardoor het nu aan de wedstrijdorganisatie is om te beslissen wat ze met het toegewezen protest doet. Zo liet een woordvoerder van de Atletiekunie vandaag weten.

update 21.45 uur

De Atletiekunie heeft het protest toegewezen maar tevens besloten de uitslag te handhaven. Hierdoor behoudt Dafne Schippers de nationale titel op de 60 meter. Omdat de procedure geen strafmaat voorschrijft heeft de atletiekbond besloten de einduitslag niet te wijzigen.

Titel Schippers in gevaar na protest (Pro Shots / Peter Lous)
Titel Schippers in gevaar na protest (Pro Shots / Peter Lous)

Aangereden wielrenner Broeckx lang uit de roulatie

Stig Broeckx zal voorlopig niet in wedstrijden te zien zijn. De renner, die vanmiddag tijdens de Vlaamse klassieker Kuurne - Brussel - Kuurne door een motard van zijn fiets gereden werd, heeft meerdere blessures aan het ongeluk overgehouden.

Broeckx stuurde naar rechts weg uit de groep waarin hij reed, terwijl precies op dat moment een volgmotor via die kant passeerde. De motard reed zo snel dat hij de Belgische renner niet meer kon ontwijken. Na het ongeluk werd de renner van Lotto Soudal overgebracht naar het ziekenhuis van Deinze voor onderzoek. Daar constateerden de doktoren dat hij zijn rechter sleutelbeen gebroken heeft. Daarnaast is een barst in een rib vastgesteld en is zijn hand gekneusd.

De organisatie van Kuurne - Brussel - Kuurne heeft haar excuses aangeboden voor de aanrijding. "De organisatoren van de wedstrijd wensen zich te verontschuldigen voor deze jammerlijke gebeurtenis, in eerste instantie aan de renner maar ook aan de ploeg Lotto-Soudal", aldus de organisatie tegenover Belga.

Het ongeluk van Broeckx (Bron: YouTube/Sporza)

Verpleegster voor derde keer ebolavrij

Een Britse verpleegster is zondag voor de derde keer ebolavrij verklaard en ontslagen uit het ziekenhuis. De Schotse liep het virus op in 2014 in Sierra Leone en is sindsdien drie keer in het ziekenhuis behandeld aan de infectie.

Pauline Cafferkey werd in oktober vorig jaar wereldnieuws toen ze, na eerst ebolavrij te zijn verklaard, als eerste patiënt ooit toch weer ziek werd als gevolg van de infectie. Ze werd in november 'volledig genezen' verklaard en ontslagen uit het ziekenhuis in Londen.

Dinsdag belandde ze echter weer in het Londense hospitaal omdat er complicaties waren door de infectie. Het ziekenhuis verklaarde zondag dat de vrouw niet meer geïnfecteerd is.

Verpleegster voor derde keer ebolavrij
Verpleegster voor derde keer ebolavrij (Foto: ANP)

Manchester City pakt League Cup na strafschoppen

Liverpool en Manchester City hebben er op Wembley een aantrekkelijke League Cup-finale van gemaakt. Laatstgenoemde club kwam na strafschoppen als winnaar uit de bus rollen.

Liverpool en Manchester City hielden elkaar voor de rust in evenwicht. Sergio Aguero had de beste kans om de score te openen namens City. Hij speelde Mamadou Sakho zoek, maar stuitte op een voortreffelijke redding van Liverpool-goalie Simon Mignolet.

Na de rust nam City al snel het heft in handen. Fernandinho zette de openingsgoal op zijn naam. De middenvelder profiteerde dit keer van slordig keeperswerk van Mignolet. Aguero assisteerde bij het doelpunt van de Braziliaan.

In de minuten daarop leek Liverpool de League Cup uit het hoofd te kunnen zetten. Maar doordat City de kansen niet afmaakte, kwam de ploeg van trainer Jurgen Klopp terug in de wedstrijd. Liverpool kreeg steeds meer balbezit, waardoor een gelijkmaker in de lucht hing.

Die kwam er toen Philippe Coutinho in de 83ste minuut voor het doel op de juiste plek stond om een rebound binnen te tikken. Na een voorzet van Daniel Sturridge mikte Adam Lallana op de paal, maar Coutinho was alert genoeg om de score gelijk te trekken. Hij dwong daarmee een verlenging af voor de Reds.

Liverpool creëerde wat kansjes op weg naar het eindsignaal, maar scoren lukte niet. Een strafschoppenserie moest verlossing brengen. Daarin miste Fernandinho (City) gelijk zijn eerste penalty. Toen Lucas Leiva en Coutinho vervolgens stuite op doelman Cabellero waren de rollen omgedraaid. 

Een misser van Lallana na een uitstekende redding van Caballero zorgde voor matchpoint bij Manchester City. Yaya Touré stapte achter de bal om City de League Cup te schenken, maar Cabellero was uiteraard de grote held met zijn drie gestopte penalties.

Poging brandstichting bij moskee Enschede

Een 33-jarige man heeft geprobeerd brand te stichten in een moskee in Enschede. Hij zou zaterdagavond een molotovcocktail hebben gegooid naar het gebouw aan de Tweede Emmastraat. De politie wist de verdachte kort daarna in de buurt aanhouden.

De fles met brandbare vloeistof spatte uiteen tegen de gevel van de moskee. Iemand uit het gebedshuis kon de vlammen snel doven. Op het moment van het incident waren er tal van mensen in de moskee, onder wie kinderen.

De verdachte is een inwoner van Enschede. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De moskee is van de Islamitische Vereniging Enschede.

Poging brandstichting bij moskee Enschede
Poging brandstichting bij moskee Enschede (Foto: ANP)

Sociale media gaan los met schwalbe Van Gaal

Tijdens de gewonnen wedstrijd van Manchester United tegen Arsenal stal Louis van Gaal de show met het nadoen van een schwalbe. Van Gaal storte op Oscar-waardige wijze ter aarde:

Dat was natuurlijk wel een kolfje naar de hand van alle creatievelingen op het internet. Al snel vonden de mooie photoshops hun weg naar de sociale media. We hebben een aantal juweeltjes voor jullie op een rijtje gezet:

Update 20.33 uur

De plaatjes blijven maar verschijnen dus we hebben hieronder nog wat verse toevoegingen voor jullie:

Meer bruiloften op schrikkeldag

Kennelijk is 29 februari een populaire dag om te trouwen, dat meldt nu.nl vandaag. Op woensdag 29 februari 2012 zijn er 217 huwelijken en geregistreerde partnerschappen gesloten. Op een gemiddelde woensdag in 2012 werden 205 huwelijken gesloten. Daar zat echter ook 12-12-2012 bij, waarop 1726 stellen met elkaar trouwden. Als we dit niet meerekenen gaat het om 175 huwelijken op een woensdag.

In februari is het meestal rustig voor ambtenaren van de burgerlijke stand. Op woensdagen in die maand trouwden gemiddeld 146 personen.


Tradities
In veel culturen geldt de traditie dat op een schrikkeldag de vrouw de man ten huwelijk mag vragen. In Griekenland hebben ze het idee dat trouwen op een schrikkeldag ongeluk brengt, maar in Schotland mag de man het aanzoek van zijn vriendin zelfs niet weigeren. Er staat een ongeschreven boete op van 12 handschoenen zodat ze kan verhullen dat ze geen verlovingsring draagt.

Trouwen? @Gettyimages

Belgische vrouw vergiftigt eigen kinderen

In het Belgische Genappe is zondag bij een gezinsdrama een kind van negen à tien jaar oud overleden. Een tweede kind uit hetzelfde gezin, geboren in 2004, verkeert in levensgevaar en ligt in het ziekenhuis. Zij zijn waarschijnlijk door hun moeder vergiftigd, al durven de autoriteiten dat nog niet te bevestigen.

De vrouw probeerde vervolgens zichzelf van het leven te beroven, maar dat mislukte. Omdat haar toestand nog niet stabiel is, kan ze nog niet worden verhoord.

Belgische vrouw vergiftigt eigen kinderen
Belgische vrouw vergiftigt eigen kinderen (Foto: ANP)

Politie zet groots in op schietpartijen R'dam

Rotterdam is voor de tweede keer dit weekeinde opgeschrikt door een schietpartij. In de nacht van zaterdag op zondag werd er flink geschoten op de Spaansebocht, de nacht ervoor vielen tientallen schoten in de Cronesteinstraat in Rotterdam Overschie.

'Het is onacceptabel dat er nu wederom in een woonwijk criminelen kennelijk ruzies beslechten', aldus de politie die liet weten 'de zaak groots op te pakken'.

Op de Spaansebocht in de Rotterdamse wijk Spangen hoorden buurtbewoners rond 01.00 uur schoten. Na afloop vond de politie een tiental hulzen op straat. Vier geparkeerde auto's hadden kogelgaten.

Een nacht eerder vielen in de Cronesteinstraat tientallen schoten. Ook daar raakten meerdere auto's beschadigd. Naar aanleiding van deze schietpartij hield de politie drie mannen aan, twee 22-jarige Rotterdammers en een Portugees van 29.

Politie zet groots in op schietpartijen R'dam
Politie zet groots in op schietpartijen R'dam (Foto: ANP)

Nigeria schrapt 20.000 spookambtenaren

Nigeria heeft meer dan 20.000 spookambtenaren van de loonlijst geschrapt. De regering brengt daarmee de maandelijkse overheidskosten met omgerekend ruim 10 miljoen euro terug.

De namen werden van de lijst geschrapt na een onderzoek. De Nigeriaanse regering is bezig om corruptie tegen te gaan en wil de overheid efficiënter laten werken.

Nigeria schrapt 20.000 spookambtenaren
Nigeria schrapt 20.000 spookambtenaren (Foto: ANP)

Beleggingsfondsen zien miljarden wegstromen

Beleggingsfondsen hebben in januari ruim 60 miljard dollar (55 miljard euro) aan middelen zien wegstromen. Daarmee liepen de onttrekkingen uit fondsen op tot het hoogste peil sinds het dieptepunt van de financiële crisis, stelde de Britse krant Financial Times zondag.

Het geld stroomde vooral weg bij Europese fondsen. Daaraan werd in de eerste maand van 2016 in totaal 42,6 miljard euro onttrokken. De stroom viel samen met het ongekend nerveuze begin van het jaar op de financiële markten. Zorgen over onder meer de Chinese economie haalden in de weken na de jaarwisseling wereldwijd zo'n 2300 miljard dollar van de waarde van aandelen.

De krant wees erop dat de uitstroom van kapitaal zonder problemen kon worden voldaan. Dat feit kan de zorgen over de risico's die grote vermogensbeheerders vormen voor de totale financiële sector wellicht wat verlichten.

Beleggingsfondsen zien miljarden wegstromen
Beleggingsfondsen zien miljarden wegstromen (Foto: ANP)

Britse skeletonster (15) jongste ooit op topniveau, Duitse wint World Cup

De 15-jarige Britse skeletonster Ashleigh Pittaway mag zich sinds dit weekeinde de jongste deelneemster ooit noemen aan een World Cup, de Olympische Spelen of het WK. Tijdens de World Cup-finale in het Duitse Königssee maakte de kersverse jeugdolympisch kampioene haar debuut op het hoogste niveau.

De in München geboren Pittaway deed het zeer verdienstelijk. Ondanks de op één na traagste starts van het veld wist ze zich zeer knap naar de vijftiende plek te sleeën, waarmee ze gelijk al zeven dames achter zich liet. In de tweede run zette ze zelfs de dertiende tijd neer. Pittaway eindigde kort achter de Nederlandse Joska le Conté, die het seizoen afsloot met een dertiende plek. Kimberley Bos - een week eerder dé stunt van de skeletonwereld met plek acht op het WK - doet volgend seizoen pas mee in de World Cup.

De wedstrijd werd gewonnen door de Duitse Tina Hermann, die daarmee de eindzege in het klassement veiligstelde. Dat was al nagenoeg zeker, want alleen een diskwalificatie had haar daar nog van kunnen weerhouden. Landgenote Jacqueline Lölling moest op 0,37 seconden genoegen nemen met de tweede plek, tevens haar eindstand in de World Cup. Marina Gilardoni uit Zwitserland troefde de Letse Lelde Priedulena met één honderdste seconde af in de strijd om plek drie. 

Eindzege World Cup schansspringen en evenaring record Prevc

Schansspringer Peter Prevc heeft ruim voor het einde van het seizoen de eindzege in de World Cup veroverd. De 23-jarige Sloveen boekte in een troosteloos Almaty zijn dertiende zege van het seizoen en met nog zeven wedstrijden te gaan is de eindzege voor ieder ander definitief buiten bereik. Prevc is de tweede Sloveen ooit die de kristallen bokaal wint: in 1996/97 en 1997/98 pakte Primoz Peterka de titel.

Zoals dit seizoen wel vaker stond er in beide ronden geen maat op Prevc, die zowel in de eerste als tweede sprong veruit de beste was. Alleen de Duitser Severin Freund en de Noor Daniel André Tande konden een heel klein beetje in de buurt blijven, maar een bedreiging vormden ze nooit. Freund was de enige die Prevc in theorie nog van de World Cup af kon houden, maar dan moest de Sloveen eigenlijk geblesseerd raken en alsnog had de Duitser dan nagenoeg alles moeten winnen.

Prevc is bezig aan een bijna ongelooflijk seizoen. De nummer twee van de World Cup in de vorige twee seizoenen heeft inmiddels al dertien wedstrijden gewonnen. Daarmee heeft hij nu al het record van Gregor Schlierenzauer geëvenaard, die dat in het seizoen 2008/09 neerzette. Schlierenzauer haalde destijds twintig keer het podium, eveneens een record. Prevc heeft er nu achttien op zijn naam staan en helemaal niets wijst erop dat hij beide records van de Oostenrijker niet gaat verbreken. 

Naast zijn talloze zeges en de eindzege in de World Cup won Prevc dit seizoen ook met overmacht de Vierschansentournee én het WK skivliegen. Van 17 tot en met 20 maart kan hij voor eigen publiek in Planica tijdens de World Cup-finale ook de bokaal in het skivliegen pakken, waarmee hij alle beschikbare prijzen in één seizoen voor zich op zou eisen. 

Uitslag Ajax - AZ

Ajax heeft een einde weten te maken aan de zegereeks van AZ. De Alkmaarders hadden zeven duels op rij gewonnen, maar gingen er in de Amsterdam ArenA met 4-1 vanaf tegen de nummer twee van de competitie. Klaassen en de jarige Milik scoorden twee keer voor de Amsterdammers.

Door de zege blijft Ajax in het spoor van koploper PSV, dat één punt voor staat. AZ zag Feyenoord langszij komen en staat nu op doelsaldo vierde in de competitie. Een plek bij de eerste twee lijkt uitgesloten, gezien de achterstand van liefst 21 punten met nog negen wedstrijden te gaan.

AFC Ajax

4 - 1

AZ

 14' Milik
 28' Klaassen
 53' Klaassen
 90' Milik
   64' Janssen
 
 Gele kaart: , Rienstra, Dos Santos (AZ)
 Rode kaart: El Ghazi (54/2xg) (AFC Ajax)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.313
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Veltman
v.d. Hoorn
Viergever
Dijks
Bazoer (Serero/74)
Klaassen
Gudelj
El Ghazi
Milik
Younes (v. Rhijn/68)
  Rochet
Johansson (Luckassen/59)
Vlaar
S. Wuytens
Haps
v. Overeem (Haye/73)
Henriksen
Rienstra (Mühren/80)
Jahanbakhsh
Janssen
Dos Santos

Klaassen (r) scoorde de 2-0 en 3-0 (PRO SHOTS/Stanley Grontha)
Klaassen (r) scoorde de 2-0 en 3-0 (PRO SHOTS/Stanley Grontha)

Boze Marokkanen ontvolgen providers

De drie grootste telecombedrijven van Marokko liggen onder vuur. Ze hebben een blokkade ingesteld op het voeren van gratis (video)gesprekken via programma's als Skype of Facetime. Sociale-mediagebruikers zijn woedend en boycotten de bedrijven, schrijft de NOS.

De providers Maroc Telecom, Méditel en Inwi hebben de blokkade ingesteld omdat de opbrengsten van telefoongesprekken flink zijn gedaald. De maatregel gold eerst alleen voor het 3G- en 4G-netwerk, maar vrijdag is daar ook het wifi-netwerk aan toegevoegd.

De Marokkaanse telecomwaakhond steunt de blokkade. De economie van Marokko zou te veel lijden onder de gratis gesprekken. Maar de bevolking denkt daar heel anders over. Telefoongesprekken naar het buitenland zijn voor veel Marokkaanse gezinnen te kostbaar. De gratis gesprekken zijn de enige manier om in contact te blijven met familieleden, die bijvoorbeeld in Europa wonen.

Ook bedrijven die internationaal handelen worden gedupeerd door de blokkade. De bevolking is woedend en protesteert. In januari zetten duizenden Marokkanen al een weekend hun telefoon uit als protest. Dit weekend volgde een oproep om de providers massaal te unliken en te ontvolgen op site als Facebook en Twitter. In nog geen 48 uur tijd verloren de providers al 300.000 volgers. De initiatiefnemers hebben verdere acties aangekondigd.

Marokko
Marokkanen boycotten drie telecombedrijven.

'Oerconservatieven winnen verkiezingen Iran'

De felste tegenstanders van hervormingen in Iran lijken ondanks hun smadelijke nederlaag in de hoofdstad Teheran als winnaars uit de parlementsverkiezingen te komen. Volgens de Iraanse nieuwssite PressTV hebben de hervormingsgezinden overweldigend gewonnen in Teheran, maar komen de Principiëlen, zoals de aartsconservatieve coalities ook worden genoemd, in heel Iran weer als winnaars uit de bus.

Dat is geen grote verrassing, want de gevestigde orde van sjiitische geestelijken bekijkt voor de verkiezingen welke kandidaten geschikt zijn om mee te doen. Veel hervormingsgezinde kandidaten kwamen niet door de ballotage. Er dingen circa 5000 kandidaten onder wie vijfhonderd vrouwen naar 290 parlementszetels. Volgens waarnemers is dit de helft van de kandidaten die zich hadden aangemeld om mee te doen.

Het maakt de enorme overwinning van hervormingsgezinde kandidaten in Teheran nog verbazingwekkender. Het is een steun in de rug voor de hervormingsgezinde president Hassan Rohani die het land wil moderniseren. Hij streeft onder meer naar beter economische betrekkingen met het Westen.

'Oerconservatieven winnen verkiezingen Iran'
'Oerconservatieven winnen verkiezingen Iran' (Foto: ANP)

Mooie blik op het nieuwe F1-circuit van Baku

Op 19 juni zal het Formule 1-circus neerstrijken in Baku voor Grand Prix van Europa. Voor het eerst zal er een Formule 1-race verreden worden in Azerbeidzjan. In de straten van de hoofdstad Baku is een circuit uitgetekend wat de coureurs een wisselend beeld van de stad zal geven.

Zo starten de snelle mannen op de brede boulevard van Baku en via een nauw straatje langs de oude stadsmuur zien we ook nog iets van de oude stad. Hierna keren de Formule 1-coureurs bergafwaarts weer terug naar de brede boulevard waar snelheden van 340 kilometer per uur gehaald kunnen worden.

Het zes kilometer lange circuit is ontworpen door Herman Tilke en telt 20 bochten.

Het circuit door de straten van Baku in beeld (Bron: YouTube/FORMULA 1)

Manchester wint van Arsenal, Van Gaal maakt schwalbe

Manchester United heeft zondagmiddag goede zaken gedaan tegen Arsenal. De ploeg van Louis van Gaal was mede dankzij de uitblinkende Marcus Rashford met 3-2 te sterk.

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan het duel op Old Trafford. Arsenal wachtte het in de openingsfase rustig af, terwijl Manchester United in balbezit niet veel verder kwam dan de middenlijn. Het leek erop dat het een tactisch schaakspel zou worden tussen beide grootmachten, maar na een half uur spelen barstte het spektakel los.

Marcus Rashford bekroonde zich afgelopen donderdag met twee doelpunten tot uitblinker in het duel met FC Midtjylland en leek deze rol tegen Arsenal opnieuw te bekleden. De achttienjarige aanvaller schoot na dertig minuten spelen de 1-0 op het scorebord, toen hij een afvallende bal voor zijn voeten kreeg. Rashford twijfelde niet en schoot de bal van dichtbij hard achter Petr Cech.

Nog geen twee minuten later was het opnieuw Rashford die de doelman van Arsenal wist te verschalken. Jesse Lingard kreeg aan de linkerkant alle tijd en ruimte om een voorzet te geven, waarna Rashford Laurent Koscielny aftroefde in de lucht en de bal knap tegen de touwen kopte.

Hiermee werd Arsenal in korte tijd gestraft voor het inspiratieloze spel en leek het de wedstrijd in een paar minuten te verspelen. De bezoekers kwamen echter met een snel antwoord en kwamen via Danny Welbeck terug in de wedstrijd. De aanvaller werd niet kort genoeg gedekt bij een vrije trap van Mesut Özil, waarna de Engelsman de bal met zijn hoofd naar de verre hoek verlengde: 2-1.

In de tweede helft bleven beide ploegen aan elkaar gewaagd en was er geen échte bovenliggende partij. Arsenal greep voorzichtig het initiatief, maar slaagde er niet in om dit om te zetten in grote mogelijkheden. Terwijl The Gunners in deze periode over het meeste balbezit beschikten, was het de thuisploeg dat zijn voorsprong wist uit te breiden. Opnieuw was er bij dit doelpunt een grote rol weggelegd voor Rashford. De aanvaller hield drie verdedigers van Arsenal bezig, waarna hij de bal aflegde op Ander Herrera. De Mexicaan werd volledig over het hoofd gezien door de bezoekers en schoot de bal met wat gelukt achter Cech. Het schot van de middenvelder werd getoucheerd door Koscielny, waardoor de doelman geen antwoord had op de inzet van Herrera.

Maar net als in de eerste helft wist Arsenal met een snel antwoord te komen. David De Gea wist nog knap redding te brengen op de inzet van Welbeck, maar de doelman had geen antwoord op de rebound van Özil. Na de aansluitingstreffer kwam Manchester United, waar Nederlander Timothy Fosu-Mensah zijn debuut maakte, niet meer in de problemen. Louis van Gaal was het een kwartier voor tijd niet eens met de beslissing van de scheidsrechter waarbij hij dit duidelijk maakte met een schwalbe bij de vierde official.

Van Gaal doet schwalbe na bij vierde official (Bron: Twitter)

Door de nederlaag van Arsenal blijft het gat met koploper Leicester City vijf punten en ziet het Tottenham Hotspur met drie punten uitlopen.

Tientallen doden Bagdad na aanslagen IS

Twee zelfmoordaanslagen in de Irakese hoofdstad Bagdad hebben aan zeker 31 mensen het leven gekost. Bij de aanslagen, uitgevoerd in de wijk Sadr City, raakten volgens bronnen bij de politie ook nog eens zestig mensen gewond. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De daders reden op motoren een drukke markt voor mobiele telefoons op, waarna zij zichzelf opbliezen. De politie heeft het gebied afgeschermd om eventuele andere aanslagen te voorkomen.

Tientallen doden Bagdad na aanslagen IS
Tientallen doden Bagdad na aanslagen IS (Foto: ANP)

Dronken schipper vaart schip vast

Vrijdagmorgen omstreeks 06.30 uur heeft een 100 meter lang ongeladen vrachtschip zich klemgevaren in de Main bij Lohr in het midden van Duitsland. Aangezien de politie een sterke alcohollucht rook hebben ze de schipper getest op alcohol en zijn promillage bleek 1,5 te zijn. Er is hem ook nog een bloedproef afgenomen.

De schipper heeft het schip eerst dwars voor de brug gemanoeuvreerd en daarna is het schip nog zo'n 10 meter langs de kant geschoven, waarna het stevig vast zat. Met behulp van een ijsbreker is het schip hierna weer losgetrokken. De brug en de wal zijn niet beschadigd en er is niemand gewond geraakt.

Belg Stuyven wint 'Kuurne' na mooie solo

Jasper Stuyven heeft met een sterk nummer Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam weten te zeten. De Belg van Trek ging op anderhalve ronde van het einde solo er vandoor uit de kopgroep en werd niet meer teruggezien. Hij zorgde voor de tweede Belgische zege in het 'Openingsweekend', nadat gisteren Greg Van Avermaet gisteren Omloop Het Nieuwsblad won.

De koers werd vroeg hardgemaakt en de wind maakte het niet makkelijker voor de coureurs. Nadat een kopgroep van elf werd opgeraapt ging een nieuwe groep ervandoor, waarin onder meer Stuyven, Van Avermaet, Boonen en Rowe zaten. Ze reden een voorsprong van veertig seconden bijeen op een peloton dat te laat zou komen op de groep in te halen.

Op twintig kilometer van de finish sprong de sterke Stuyen weg en werd niet meer teruggezien. Het achtervolgende groepje hield lang stand, maar werd in de slotkilometers nog ingelopen door het peloton, dat uiteindelijk nog ruim achter Stuyven binnenkwam. In de sprint van die groep was Alexander Kristoff het snelste, voor Nacer Bouhanni en de Nederlander Dylan Groenewegen.

Taxichauffeur vast voor aanrijden klant

Een 22-jarige taxichauffeur wordt ervan verdacht een klant te hebben aangereden. Het slachtoffer behoorde tot een groepje dronken jongelui dat in het Zeeuwse dorp Koudekerke het taxibusje verliet zonder te betalen. De verdachte zit de komende dagen vast op last van de officier van justitie.

Op de vroege zondagochtend vervoerde de chauffeur een groepje stappers naar Koudekerke. Op verzoek van zijn passagiers stopte de man bij een pinautomaat waar de jongelui geld konden pinnen. Maar in plaats van hem te betalen, renden alle inzittenden weg.

Volgens de politie is nog niet helder wat er daarna precies gebeurde, maar een van de passagiers, een 20-jarige jongeman, zou bewust zijn aangereden door de taxichauffeur. De man raakte gewond aan een been. Ook raakte de taxibus de gevel van een woning.

Taxichauffeur vast voor aanrijden klant
Taxichauffeur vast voor aanrijden klant (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 28/02/2016

Feyenoord heeft eindelijk weer eens een Eredivisiewedstrijd gewonnen. In de Galgenwaard won het met 1-2 van FC Utrecht. sc Heerenveen won op bezoek bij De Graafschap met 0-1. Hieronder vind je van deze wedstrijden de karakteristieken.

FC Utrecht

1 - 2

Feyenoord

 4' Haller    19' Vilhena
 44' Kuijt
 
 Gele kaart: v.d.Maarel, (FC Utrecht), Kongolo, El Ahmadi, (Feyenoord)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.512
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d.Maarel
Leeuwin
Letschert
Kum (Ludwig/68)
Ramselaar
Strieder
Barazite (Boymans/52)
Ayoub
Haller
Joosten (Janssen/84)
  Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Botteghin
Kongolo
El Ahmadi
Vejinovic (Toornstra/73)
Vilhena
Kuijt
Kramer
Elia

De Graafschap

0 - 1

sc Heerenveen

     66' Thorsby
 
 Gele kaart: Pröpper, Tarfi, Cicek, (De Graafschap), Mulder, v.d.Berg, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.314
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Pröpper
v.d.Pavert
Cicek
Tarfi
El Jebli (Parzyszek/71)
Kaak
Driver (Vida/46)
Vermeij
Peters (Kabasele/71)
  Mulder
v.Anholt
St.Juste
v.Aken
Cavlan (Bijker/84)
Marzo
Thorsby
v.d.Berg
Zeneli
Veerman
Larsson

Pinturault met overmacht naar zege op reuzenslalom

Alpineskiër Alexis Pinturault heeft in het Oostenrijkse Hinterstoder met overmacht de reuzenslalom gewonnen. De Fransman was zelfs in beide runs de snelste en won uiteindelijk met meer dan een seconde verschil. Het was al de derde keer op rij dat Pinturault een reuzenslalom won, nadat hij ook vrijdag in Hinterstoder al de beste was. 

Pinturault was in de eerste run al de snelste, 0,47 seconden voor de Duitser Felix Neureuther. De vaste toppers volgden bovenin het rijtje, met op de derde plek Henrik Kristoffersen op 0,55 seconden. Dat was één honderdste voor Marcel Hirscher, die voor eigen publiek flink punten wilde scoren voor de World Cup. 

In run twee maakte de Fransman Mathieu Faivre een sterke indruk: hij steeg van de achtste naar de vierde plek. Neureuther zakte flink terug, terwijl Kristoffersen zijn derde plek vasthield. Hirscher kon weer een goede tweede run laten zien en liet blijken dat hij niet voor niks al jaren niet uitgevallen is op een reuzenslalom. De Oostenrijker werd tweede, want ook dit keer was Pinturault niet te verslaan: hij eindigde 1,14 seconden voor Hirscher en 1,26 tellen voor Kristoffersen. 

Oorzaak instorten pand Den Bosch onbekend

Het is nog niet bekend waardoor het winkelpand aan de Markt in Den Bosch zaterdagavond instortte. Dat zei een woordvoerder van burgemeester Ton Rombouts zondag, nadat deskundigen een bouwkundige inspectie hadden uitgevoerd.

Zaterdagavond waren bouwvakkers in het pand bezig voor een verbouwing van het interieur. Een woordvoerder van de gemeente zei dat het om een herinrichting van het interieur ging. Hiervoor was geen vergunning nodig. De gemeente weet daarom nog niet wie de aannemer is en heeft ook nog geen contact met hem kunnen leggen, aldus de zegsman.

Het eeuwenoude pand, waarin een filiaal van opticienketen Pearle was gevestigd, stortte rond 23.00 uur in. Er vielen geen slachtoffers. De winkel zou wegens een verbouwing komende week dicht zijn.

Oorzaak instorten pand Den Bosch onbekend
Oorzaak instorten pand Den Bosch onbekend (Foto: ANP)

Nachtelijk voetbalpartijtje loopt uit de hand

Een agent is in de nacht van zaterdag op zondag in het centrum van Amersfoort mishandeld door een groepje jongemannen. Ook de portier van een horecagelegenheid liep klappen op. De politie hield vier verdachten aan.

De politie besloot rond 3.45 uur een einde te maken aan een partijtje voetbal op de Hof in het Amersfoortse horecagebied. De vier jongemannen van 18 en 19 jaar trokken zich niets aan van de waarschuwing om ermee te stoppen. Er ontstond een grimmige sfeer waarin de groep voetballers zich tegen de agenten keerde. Een agent werd geschopt.

Er werden meerdere politie-eenheden opgeroepen om bijstand te verlenen. Ook portiers van horecazaken schoten de belaagde agenten te hulp Een van de portiers kreeg klappen van een van de verdachten.

De agent en de portier hebben aangifte gedaan van mishandeling. De vier jongelui zitten vast

Nachtelijk voetbalpartijtje loopt uit de hand
Nachtelijk voetbalpartijtje loopt uit de hand (Foto: ANP)

Gagnon boekt tweede combinatiezege in loopbaan, Gut onderuit

Skiester Marie-Michele Gagnon heeft in Soldeu in Andorra de alpinecombinatie op haar naam geschreven. De Canadese deed het op de flink ingekorte super-G goed, waarna ze op de slalom uithaalde. Voor de 26-jarige Gagnon is het haar tweede World Cup-zege, nadat ze twee jaar eerder ook al eens een combinatie won.

Op de super-G werd de snelste tijd neergezet door Lindsey Vonn, de Amerikaanse die een dag eerder nog flink geblesseerd leek te zijn na een rare valpartij. Ze kon met twee braces om haar knieën toch naar beneden en dat ging uitstekend. Kajsa Kling uit Zweden pakte op 0,26 seconden de tweede plek, samen met Vonn's landgenote Laurenne Ross. Op 0,43 seconden was de vijfde plek voor Lara Gut, de grote concurrente van Vonn in de strijd om de World Cup. Slalomspecialisten Gagnon (13e op 0,96 seconden), Wendy Holdener (25e op 1,22) en Mikaela Shiffrin (40e op 1,93) hielden de schade beperkt.

De Française Anne-Sophie Barthet maakte op de slalom een erg sterke indruk en zag haar 27e plek alsmaar verbeteren. Dat gold ook voor Holdener, die de ene na de andere skiester af zag haken. Dat was tot Gagnon aan de beurt was, want de Canadese bleek 0,20 seconden sneller dan de Zwitserse Holdener. Gut haalde vervolgens tijdens een prima slalom de finish niet, waarna Vonn terugviel tot de dertiende plek. Shiffrin mocht na de top-30 van de slalom nog naar beneden, maar kon geen al te grote indruk maken. Toch schoof ze nog op naar plek acht. 

Paaseieren worden verstopeieren bij Hema

Bij het winkelketen Hema worden niet langer Paaseieren verkocht. De chocolade eitjes gaan voortaan over de toonbank onder de noemer verstopeieren. Dat het warenhuis zich daar niet populair mee maakt blijkt wel uit vele reacties op de sociale media.

Via Twitter laat een medewerker van de winkel, die in de volksmond ook wel 'Hier Eet Men Afval' wordt genoemd, weten dat de naamsverandering puur en alleen is om te duiden dat het de bedoeling is om de chocolaatjes te verstoppen. Op het medium is een foto te zien van een bordje in een Hema-winkel waarop zogenaamde verstopeieren te koop worden aangeboden.

Diverse Twitteraars zien de naamsverandering echter als een 'nieuw dieptepunt in de aanval op onze cultuur' en zou de keuze voor de naam verstopeieren zijn gedaan omwille van geloofsovertuigingen. Zo vraagt René Derksen, fractievoorzitter van de PVV in Utrecht, zich af of de winkel een fatwa heeft uitgeroepen over het snoepgoed en de letter H, die voorheen nog voor Hollandse stond, nu staat voor Halal.

Positieve reacties op de naamsverandering zijn ver te zoeken. Eind vorig jaar kreeg de winkel ook al een storm van kritiek over zich heen nadat ze Zwarte Pieten hadden veranderd in Schoorsteenpieten.

Weinig verschuivingen in peiling De Hond

In de politieke peiling van Maurice de Hond treden deze week opnieuw weinig verschuivingen op. De PVV en GroenLinks leveren een zeteltje in, het CDA en de SP krijgen er elk eentje bij.

De partij van Geert Wilders blijft veruit de grootste met 39 virtuele Tweede Kamerzetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De VVD volgt op grote afstand op een tweede plaats met 21 zetels. Het CDA komt met 19 virtuele zetels op een derde stek.

SP, D66 en GroenLinks ontlopen elkaar nauwelijks en komen op respectievelijk 16, 15 en 15 zetels. De PvdA blijft steken op 9 zetels. de ChristenUnie blijft staan op 5.

Weer weinig verschuivingen in peiling De Hond
Weer weinig verschuivingen in peiling De Hond (Foto: ANP)

Zwitsers: geen uitzetting na overtreding

De Zwitsers hebben zondag in een referendum met een grote meerderheid gestemd tegen het voorstel om buitenlandse ingezetenen er automatisch uit te gooien als ze zich schuldig maken aan een paar overtredingen of erger. Het voorstel van de rechtse nationalistische Zwitserse Volkspartij (SVP) is volgens Zwitserse media door bijna 60 procent van de kiezers afgewezen, meldden Zwitserse media.

Een kwart van de ruim acht miljoen inwoners van Zwitserland heeft niet de Zwitserse nationaliteit. De meesten zijn afkomstig uit de Europese Unie.

Volgens de SVP wonen en werken er veel te veel buitenlanders in het land. Daarom wilde de SVP regelen dat elke buitenlander die in een periode van tien jaar twee keer de wet overtreedt, automatisch wordt uitgezet. De buitenlander hoeft zich dus voor 'de automatische uitzetting' niet ernstig te misdragen. Twee verkeersovertredingen volstaan.

De meeste kiezers vinden dat de SVP nu overdrijft. De partij had in 2010 meer succes met een soortgelijk referendum. Toen sprak een meerderheid zich uit voor uitzetting van buitenlanders die zijn veroordeeld wegens zeer ernstige misdaden of misbruik van sociale voorzieningen.

Zwitsers: geen uitzetting na overtreding
Zwitsers: geen uitzetting na overtreding (Foto: ANP)

Volwaardige games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier! Met dank aan pheno voor het meeschrijven!

Mobiele apparaten staan vaak bekend om hun puzzelgames of Bejeweled-namaak. Langzaam maar zeker zijn er echter steeds meer volwaardige games te vinden, die alle zeker de moeite waard zijn om te spelen. Het zijn er veel meer dan wij hier kunnen bespreken, maar een aantal die elke gamer zonder twijfel kan aanschaffen zijn games van de volgende ontwikkelaars: Rockstar Games, Telltale Games en Square Enix.

Uitslag Heracles- Roda JC

Om 12.30 werd er een wedstrijd gespeeld in de eredivisie, tussen Heracles Almelo en Roda JC. Voor de thuisclub was het een wedstrijd om snel te vergeten, de club die in de subtop meedraait verloor volstrekt kansloos van laagvlieger Roda JC met pijnlijke cijfers: 0-5. Over de gehele wedstrijd waren de bezoekers scherper en maakten zij de kansen die ze kregen wél af. Hieronder de statistieken:

Heracles Almelo

0 - 5

Roda JC

     28' Zhukov
 43' Van Duinen
 49' Poepon
 79' Poepon
 90' Ngombo
 
 Gele kaart: Bruns, (Heracles Almelo), Dijkhuizen, Poepon, (Roda JC)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10055
Arbiter: Van Der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Pelupessy
Zomer
Te Wierik
Fledderus
Bel Hassani
Gosens (Navratil/46)
Bruns
Garcia (Gladon/53)
Weghorst
Darri (Van Ooijen/70)
  Van Leer
Dijkhuizen
Buijs
Swinkels
Milec
Inceman (Gullon/78)
Zhukov (Faik/86)
Peterson
Van Hyfte
Van Duinen (Ngombo/83)
Poepon

Rusland: Bestand over het algemeen nageleefd

Het bestand in Syrië dat zaterdag is ingegaan, wordt over het algemeen nageleefd. Dit meldden Russische waarnemers zondag vanuit Syrië. Ze lieten weten dat ze slechts negen schendingen van de wapenstilstand in de voorafgaande 24 uur hebben gesignaleerd.

Rusland heeft geklaagd over een beschieting van een door Koerdische milities beheerste grensplaats in Syrië, Tel Abyad. Die is zondag door artillerie onder vuur genomen vanuit Turkije, volgens het Russische ministerie van Defensie. Er zijn daarbij circa honderd strijders vanuit Turkije Tel Abyad binnengetrokken. Die hebben een deel van de plaats ingenomen volgens Moskou.

Het Kremlin heeft het coördinatiecentrum van de Verenigde Staten in de Jordaanse hoofdstad Amman om opheldering gevraagd. Zaterdag werd Tel Abyad volgens de Koerdische milities die er de baas zijn, aangevallen door jihadisten van Islamitische Staat.

Luchtaanvallen

Rusland wordt er door rebellen van beschuldigd zondag luchtaanvallen te hebben uitgevoerd ten westen van de stad Aleppo. Ook zou de Libanese militie van de sjiitische beweging Hezbollah bij Zabandani, ten noordwesten van Damascus aanvallen hebben uitgevoerd. De Libanese strijders steunen de regering van president Assad in Syrië in de strijd tegen de vooral soennitische opposanten van Assad.

Rusland en de VS willen een staakt-het-vuren handhaven in Syrië dat zaterdag is ingegaan. De burgeroorlog is in 2011 uitgebroken. Toen had het land bijna 23 miljoen inwoners. De helft daarvan is gedood, gevlucht, ontheemd of verdwenen. Sommige waarnemers stellen dat er minstens 470.000 doden zijn gevallen en er een miljoen gewonden zijn.

Rusland: Bestand over het algemeen nageleefd
Rusland: Bestand over het algemeen nageleefd (Foto: ANP)

Europese prijzen HTC Vive gelekt

Op het gamingforum Neogaf zijn de prijzen van de VR-bril HTC Vive gelekt. De prijzen lijken direct van de Vive-site af te komen maar zijn nog niet daadwerkelijk gepubliceerd.

De prijs in de EU wordt €899. Hoewel het op het eerste gezicht niet lijkt, komt deze prijs redelijk overeen met de Amerikaanse prijs van $799, deze laatste is namelijk zonder btw. Wanneer de genoemde europese prijs zonder btw berekend wordt, komt deze uit op €743,-

De prijs in de UK komt uit op £689 wat met de huidige koers neerkomt op €874,- De prijzen zitten dus allemaal netjes in de buurt van elkaar. Het is nog wel de vraag hoeveel kosten voor verzending er bovenop deze prijzen nog komen.

Mentaal sterk Arsenal moet titel pakken

Het Arsenal van manager Arsène Wenger kan dit seizoen een gooi gaan doen naar de eerste landstitel sinds 2004. Momenteel staan The Gunners op een derde plaats met een gat van vijf punten op de seizoenssensatie Leicester City. Mocht de ploeg vandaag een zege boeken op Old Trafford tegen Manchester United, dan zal het verschil nog maar twee punten zijn.

Toch lijken de Arsenal supporters niet helemaal overtuigd te zijn in de titelkansen van de club. De ploeg heeft in de afgelopen jaren niet de langste adem gehad en haakte daardoor in de laatste maanden van de competitie steeds af. 

Wenger geeft aan dat het dit jaar anders is. "Er zijn tijden geweest dat spelers wisten dat ze aan het einde van het seizoen verkocht zouden worden. Dan is het moeilijk voor de spelers om de focus te houden. Daar is dit seizoen geen sprake van."

The Gunners hebben in de afgelopen twee jaar wel de FA Cup beker weten te bemachtigen. "Dit laat zien dat het team honger heeft naar prijzen. Er heerst een winnaarsmentaliteit in het team", aldus Wenger. 


Paul van Dyk stabiel

DJ Paul van Dyk, die in de nacht van zaterdag op zondag van het podium viel tijdens A State of Trance, verkeert in stabiele toestand.

De mainstage van het A State of Trance Festival in de Jaarbeurs Utrecht werd gesloten na de val van de Duitse dj, meldde Armin van Buuren op zijn Facebook-pagina. Van Dyk werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

'Hij is een van de helden van het A State of Trance Festival en daarom hebben we de mainstage gesloten', aldus Van Buuren. In de loop van de ochtend liet vriend en collega-dj Dash Berlin via Twitter weten dat Paul van Dyk geluk heeft gehad en in stabiele toestand verkeert.

A State of Trance is volgens de organisatie het grootste indoor trance festival ter wereld. Tijdens dit jubileumjaar komen alle muzikale hoogtepunten van de afgelopen vijftien jaar voorbij. Armin van Buuren is elk jaar de hoofdact van het indoor festival.

Paul van Dyk stabiel
Paul van Dyk stabiel (Foto: BuzzE)

'Chris Rock wordt grote man bij Oscars'

Niet Leonardo DiCaprio, maar Chris Rock kan zondagnacht bij de uitreiking van de Oscars wel eens de meest besproken persoon van de avond worden. De donkere komiek heeft de eer om het 3,5 uur durende gala als gastheer te mogen leiden. Het belooft bij voorbaat al een spraakmakende avond te worden, gezien de controverse over de genomineerden. Die zijn namelijk niet voor het eerst allemaal blank.

Rock, niet vies van enige opschudding, heeft zich in aanloop naar de show opvallend stilgehouden. Alleen via Twitter stuurde hij een boodschap de wereld in. 'Ik zie jullie zondag', waar hij de hashtag #blackout aan toevoegde.

De verwachting is dan ook dat Rock het in de Verenigde Staten nog altijd gevoelige onderwerp van racisme flink zal aanstippen. De kans dat hij daarmee DiCaprio, die zo goed als zeker zijn eerste Oscar wint, zal overschaduwen, is groot. 'Hij zal niet om het onderwerp heendraaien, en dat is precies wat de Oscars nodig hebben', aldus Tim Gray van het tijdschrift Variety.

'Chris Rock wordt grote man bij Oscars'
'Chris Rock wordt grote man bij Oscars' (Foto: BuzzE)

Minogue en Jenner steggelen over naam Kylie

Kylie Jenner wil het alleenrecht op commercieel gebruik van haar voornaam. Dat ziet haar naamgenoot Kylie Minogue niet zitten, weet World Intellectual Property Review.

De realityster Jenner wil 'Kylie' vastleggen voor gebruik in advertenties. KDB, het management van de Australische zangeres Minogue, heeft daar nu officieel bezwaar tegen gemaakt. Volgens KDB zal het voor verwarring zorgen en Minogue's belangen schaden.

Kylie Minogue bezit zelf al de rechten van haar voornaam op het gebied van entertainment en muziek. Ook de handelsmerken 'Kylie Minogue darling', 'Lucky - the Kylie Minogue musical' en 'Kylie Minogue' zijn eigendom van de zangeres.

De strijd tussen de Kylies kan nog wel even voortduren. Jenner heeft onlangs ook het merkenrecht aangevraagd voor haar voornaam in relatie tot entertainment. En daar is Minogue ook vast niet blij mee.

Minogue en Jenner steggelen over naam Kylie
Minogue en Jenner steggelen over naam Kylie (Foto: BuzzE)

Cameron haalt uit naar voorstanders Brexit

Voorstanders van een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU geven geen eerlijk beeld van de economische gevolgen van die stap. Dat stelt de Britse premier David Cameron in een ingezonden stuk in de Britse krant Sunday Telegraph.

Daarin beschuldigt hij de voorstanders van een 'Brexit' ervan "extreem vaag" te zijn over hun visie op de Britse toekomst buiten de EU. Ze kunnen niet volstaan met de belofte "dat alles goed zal komen als onze banen en de toekomst van ons land op het spel staan", aldus de premier. "Wat ze nu bieden is een sprong in het duister."

Cameron wijst er onder meer op dat landen van buiten de EU alleen volledige toegang krijgen tot de Europese markt als ze zich aan de Europese regels houden en een bijdrage leveren aan de EU. Tegelijkertijd hebben ze geen enkele invloed op de EU-regels. Een apart handelsverdrag is volgens de premier hoogst onzeker en waarschijnlijk onvoldoende voor Groot-Brittannië, dat de helft van zijn exportmarkt in de EU heeft.

Gok van de eeuw
Bij een Brexit moet binnen twee jaar een nieuwe verhouding worden gevonden met de EU, aldus Cameron. Als binnen die tijd geen verdrag wordt gesloten, dan moet er met alle landen apart worden onderhandeld of blijven er alleen hele basale afspraken over. "Onze volledige toegang tot de Europese markt en onze vrijhandelsverdragen zouden dan in één keer verdwijnen."

"Met zoveel gaten in de 'out'-argumenten gaat de keuze duidelijk tussen het grote onbekende en een groter Brittannië", schrijft Cameron. "Een stem om te vertrekken is de gok van de eeuw. En het is de toekomst van onze kinderen die op tafel ligt als we de dobbelsteen gooien."

Cameron haalt uit naar voorstanders Brexit
Cameron haalt uit naar voorstanders Brexit (Foto: ANP)

Man aangehouden na waarschuwingsschoten

De politie heeft zondagmorgen in Etten-Leur een agressieve, gewapende man aangehouden na het afvuren van twee waarschuwingsschoten. De 22-jarige man liep met een groot mes en een taser rond op het Raadhuisplein, waar hij mensen bedreigde en iemand probeerde te steken.

Direct nadat de gealarmeerde politie was gearriveerd, stak hij met het mes door de achterruit van de politieauto. Toen agenten de bloedende man omsingelden, gooide hij het mes naar een politiehond en bedreigde hij de politiemannen met de taser.

De twee agenten voelden zich zo bedreigd dat ze hun dienstwapen trokken en bijna tegelijkertijd een waarschuwingsschot afvuurden. De man gooide toen de taser weg, waarna hij kon worden aangehouden.

Eerder op de avond had hij in een café voor problemen gezorgd, waarbij hij een personeelslid probeerde te steken.

Man aangehouden na waarschuwingsschoten
Man aangehouden na waarschuwingsschoten (Foto: ANP)

Vermiste mijnwerkers Rusland dood verklaard

De 26 mijnwerkers die donderdag vast kwamen te zitten na twee grote gasexplosies in een kolenmijn in het noorden van Rusland zijn zondag dood verklaard. De reddingsoperaties zijn gestopt, nadat er opnieuw een explosie in de mijn was en er verscheidene reddingswerkers zijn omgekomen, meldden de autoriteiten.

Het mijnongeluk was in de mijn Severnaja in de Russische plaats Vorkuta. De explosies leiden instortingen in de mijn op een diepte van 780 meter. Er werden bijna vierhonderd reddingswerkers ingezet om de ingesloten mijnwerkers te redden. Ten tijde van de instorting waren er 110 mensen in de mijn aan het werk, van wie de meesten op eigen kracht boven de grond konden komen.

De mijnen in Rusland zijn verouderd en behoren mede vanwege de diepe schachten tot de gevaarlijkste ter wereld. In februari 2013 deed zich in een andere mijn in Vorkuta een gasexplosie voor waarbij achttien mijnwerkers omkwamen. Vorkuta ligt ongeveer 2000 kilometer ten noordoosten van Moskou.

Vermiste mijnwerkers Rusland dood verklaard
Vermiste mijnwerkers Rusland dood verklaard (Foto: ANP)

Kulizhnikov soeverein naar wereldtitel, Nuis en Verbij op podium

Pavel Kulizhinikov is voor de tweede keer wereldkampioen sprint geworden. De Rus reed op de afsluitende 1000 meter in 1.09,84 naar de tweede tijd en dat was ruim voldoende voor de wereldtitel. Kjeld Nuis won in Seoul net zoals zaterdag de kilometer. Hij noteerde 1.09,09, opnieuw een baanrecord. Goed voor het zilver op dit WK. 

Kai Verbij noteerde op de slotrit 1.10,16. Goed voor de vierde tijd op de slotafstanden en goed voor een bronzen medaille op dit WK. Shani Davis liet nog even zien dat hij op een afstand best kan knallen. Met 1.09,95 pakte hij het afstandsbrons, maar werd uiteindelijk dertiende in het algemeen klassement. 

Nico Ihle belandt net naast het podium. Hij werd zesde op de afsluitende kilometer en heeft tweetiende punt te veel voor een medaille. Ronald Mulder sloot het toernooi af met een twaalfde plaats en werd uiteindelijk negende in het algemeen klassement. 

Het schaatsseizoen zit er bijna op. Volgende week is het WK allround in Berlijn. De week erop wordt het internationale seizoen afgesloten met de wereldbekerfinale in Heerenveen. 

Pavel Kulizhinikov opnieuw de beste sprinter ter wereld. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Pavel Kulizhinikov opnieuw de beste sprinter ter wereld. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag tweede 1000 meter

# Naam Land Tijd
1 Kjeld  Nuis Ned 1:09.09
2 Pavel  Kulizhnikov Rus 1:09.84
3 Shani  Davis VS 1:09.95
4 Kai  Verbij Ned 1:10.09
5 Aleksey  Yesin Rus 1:10.16
6 Nico  Ihle Dui 1:10.27
6 Jin-Su  Kim ZKo 1:10.27
8 Tae-Yun  Kim VS 1:10.37
9 Piotr  Michalski Pol 1:10.53
10 Mitchell  Whitmore VS 1:10.61
12 Ronald Mulder NED 1:10.75

Eindklassement 

# Naam Land Punten
1 Pavel Kulizhnikov Rus 139.245
2 Kjeld Nuis Ned 139.995
3 Kai Verbij Ned 140.420
4 Nico Ihle Dui 140.620
5 Tae-Yun Kim ZKo 140.660
6 Mika Poutala Fin 140.860
7 Aleksey Yesin Rus 141.065
8 Piotr Michalski Pol 141.090
9 Ronald Mulder Ned 141.230
10 Jin-Su Kim ZKo 141.335

Bowe pakt wereldtitel in stijl, brons voor Ter Mors

Brittany Bowe is voor de tweede keer in haar carrière en voor de tweede keer op rij wereldkampioene sprint geworden. De leidende positie van de Amerikaanse kwam op de afsluitende 1000 meter niet meer in gevaar. Bovendien won ze de laatste afstand om de titel in stijl te pakken.

Heather Richardson-Bergsma moest net zoals vorig jaar genoegen nemen met plek twee. Jorien ter Mors gaat naar huis met het brons. Marrit Leenstra belandde als nummer vier net naast het podium. Sanneke de Neeling, Nederlands kampioene sprint, kwam bij haar debuut op dit mondiale kampioenschap niet verder dan de twintigste plek.

Bowe won uiteindelijk de slotafstand in 1.15,28. Ze reed in de laatste rit tegen Richardson die met +0,36 derde werd. Wereldkampioene op de 1000 meter Ter Mors kwam daar tussendoor met een tijd van 1.15,37, zeven honderdsten meer dan Bowe. Marrit Leenstra werd met 1.16,17 vierde en werd ook vierde in het eindklassement. Sanneke de Neeling sloot de laatste afstand af met een achttiende plaats.

Brittany Bowe verdedigt wereldtitel in stijl. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Brittany Bowe verdedigt wereldtitel in stijl. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag tweede 1000 meter

# Naam Land Tijd
1 Brittany  Bowe VS 1:15.28
2 Jorien  ter Mors Ned 1:15.35
3 Heather  Richardson-Bergsma VS 1:15.64
4 Marrit  Leenstra Ned 1:16.17
5 Vanessa  Bittner Oos 1:17.14
6 Karolina  Erbanová Tsj 1:17.20
7 Hong  Zhang Chi 1:17.69
8 Olga  Fatkulina Rus 1:17.76
9 Gabriele  Hirschbichler Dui 1:17.78
10 Qishi  Li Chi 1:17.95
18 Sanneke de Neeling Ned 1:19.21

Eindklassement 

# Naam Land Punten
1 Brittany Bowe VS 151.595
2 Heather Richardson-Bergsma VS 151.945
3 Jorien ter Mors Ned 152.340
4 Marrit Leenstra Ned 153.635
5 Hong Zhang Chi 153.940
6 Olga Fatkulina Rus 154.415
7 Karolina Erbanová Tsj 154.445
8 Nao Kodaira Jap 154.975
9 Vanessa Bittner Oos 155.150
10 Yekaterina Aydova Kaz 155.755
20 Sanneke de Neeling Ned 158.310

Yoko Ono is al weer thuis

Het gaat al weer een stuk beter met Yoko Ono, die vrijdagavond met griepverschijnselen werd opgenomen in het ziekenhuis. De weduwe van John Lennon is inmiddels weer thuis.

'Iedereen bedankt voor de goede zorgen', twittert haar zoon Sean Ono Lennon. 'Ze is thuis en heeft haar normale leven weer opgepakt. Het was uiteindelijk gewoon een griepje.'

Yoko Ono ging op aanraden van haar arts naar het ziekenhuis. Volgens haar zoon was zijn moeder uitgedroogd en vermoeid, maar viel het verder alleszins mee. Hij benadrukte dat ze absoluut geen beroerte had gehad, zoals door sommige media werd gesuggereerd.

De 83-jarige Yoko Ono woont nog steeds in Manhattan, in het Dakotagebouw waar haar beroemde man in 1980 op de stoep voor het gebouw werd doodgeschoten.

Yoko Ono is al weer thuis
Yoko Ono is al weer thuis (Foto: BuzzE)

Kulizhnikov troeft Nuis af met baanrecord

Alleen twee valse starts of een val kan Pavel Kulizhnikov nog van de tweede wereldtitel sprint afhouden. De Rus won net zoals gister ook de tweede 500 meter in Seoul. Kulizhnikov won in een tijdvan 34,63, dit was opnieuw een baanrecord.  

Kjeld Nuis faalde behoorlik. Met 35.32 werd hij maar liefst zestiende en zakte naar een vierde plaats in het klassement. Kai Verbij noteerde 35.21, wat goed was voor de vijfde plaats. In het algemeen klassement staat hij nu tweede op ruim twee tellen van Kulizhnikov. De Fin Mika Poutala noteerde 35.10. Hij pakte het afstandbrons en staat nu ook derde in het klassement. De Rus Ruslan Murashov werd met 35.06 tweede. 

Kulizhnikov heeft het goud zo goed als binnen. De strijd om het zilver en brons is nog spannend. Verbij, Poutela, Nuis, Kim en Ihle staan binnen een kwartseconde van elkaar. 

Uitslag tweede 500 meter

# Naam Land Tijd
1 Pavel  Kulizhnikov Rus 34.63
2 Ruslan  Murashov Rus 35.06
3 Mika  Poutala Fin 35.10
4 Ronald  Mulder Ned 35.13
5 Roman  Krech Kaz 35.15
6 Kai  Verbij Ned 35.21
7 Piotr  Michalski Pol 35.22
8 Tae-Yun  Kim Zko 35.23
9 Mitchell  Whitmore VS 35.24
10 Aleksey  Yesin Rus 35.33
16 Kjeld  Nuis Ned 35.52

Klassement met nog één afstand te gaan. 

# Naam Land Punten Verschil op 1000m
1 Pavel Kulizhnikov Rus 104.325  
2 Kai Verbij Ned 105.375 +2.10
3 Mika Poutala Fin 105.430 +2.21
4 Kjeld Nuis Ned 105.450 +2.25
5 Tae-Yun Kim ZKo 105.475 +2.30
6 Nico Ihle Dui 105.485 +2.32
7 Ruslan Murashov Rus 105.820 +2.99
8 Piotr Michalski Pol 105.825 +3.00
9 Ronald Mulder Ned 105.855 +3.06
10 Aleksey Yesin Rus 105.985 +3.32

'Vroeg opstaan is een vorm van marteling'

Het onthouden van slaap is een van de meest geliefde middelen van marteling bij dictators, religieuze sekten en allerhande sadisten. Ook de CIA krijgt een warm gevoel bij slaaponthouding als ondervragingstechniek. Samen met waterboarding en gevangenen rectaal 'voeden' behoort dit tot een van de favoriete methodes om een persoon tot een goed gesprek te bewegen.

Niet zonder reden, vindt Paul Kelley. Een chronisch gebrek aan slaap kan rare dingen met het lichaam doen. De meesten van ons hebben nog nooit een ondervragingsmethode als boven omschreven ondergaan, maar we zijn wel bekend met de effecten ervan. Ons culturele school- en werkpatroon speelt ons parten. Kelley is van mening dat onze dagindeling vaak niet goed aansluit bij onze lichamelijke behoeften, waardoor er de nodige problemen kunnen ontstaan.

De neurowetenschapper denkt dat school- en werkdagen veel te vroeg beginnen en niet in pas lopen met het biologische ritme van pubers en volwassenen van onder de 55 jaar. Het structurele gebrek aan slaap kan leiden tot lichamelijke klachten, chagrijnigheid en mentale problemen.

"Wanneer je 10 jaar oud bent, dan past een '9 tot 5'-dagprogramma prima bij je", vertelt Kelley. "Maar op een leeftijd van 55 zit je nog steeds in hetzelfde patroon. In de tussenliggende tijd is er echter het een en ander met je lichaam gebeurd."

We zijn cultureel geconditioneerd om dit maar heel normaal te vinden, maar volgens de professor kun je niet zomaar voorbijgaan aan miljoenen jaren van evolutie. Zo volgen bijvoorbeeld je hart en lever een heel ander patroon en die twee nogal vitale onderdelen van je lichaam kun je niet zomaar opleggen om hun activiteiten een uurtje of drie te verplaatsen.

"We kunnen ons 24-schema niet zomaar omgooien", aldus Kelley. "Je kunt jezelf niet aanleren om op een vroeg tijdstip op te staan. Je lichaam is afgestemd op het zonlicht, iets waar je jezelf niet helemaal bewust van bent, want je systeem brengt rechtstreeks verslag uit aan de hypothalamus."

Werkdagen zouden volgens Kelley drie uur later moeten beginnen. Dat zou veel natuurlijker zijn. Een kleine opoffering die we allemaal zouden kunnen maken, in naam van de wetenschap natuurlijk.

"Werknemers zouden hun dag moet beginnen rond tien uur in de ochtend", vindt Kelley. "Je kan op volwassenen leeftijd niet ongestraft terugkeren naar het vroege schema dat je als kind had. Veel werkende mensen komen slaap te kort. We leven in een maatschappij die aan slaapberoving doet. Dit is erg schadelijk voor je lichaam en kan invloed hebben op je fysieke en emotionele prestaties van de dag."

Ook scholen zouden meer rekening moeten houden met de interne klok van de studenten. Een 10-jarige kan prima de dag beginnen om half negen. Bij pubers ligt dat heel anders. Die zouden de schooldag om tien uur moeten beginnen, voor jongvolwassenen zou dat zelfs elf uur moeten zijn. Het voormalige schoolhoofd heeft daar in het verleden wel eens een testje mee gedaan bij zijn eigen klassen. Leerlingen die om tien uur 's ochtends begonnen, presteerden veel beter. De cijfers schoten omhoog. Gelijksoortige experimenten op andere scholen op het Britse eiland zorgden eveneens voor een prestatieverbetering van ongeveer 10 procent.

Om zijn idee nog wat verder uit te werken, is hij een project begonnen met twee collega's van respectievelijk de universiteiten van Oxford en Harvard. Het is de bedoeling dat ze hun resultaten gaan vergelijken met die van studenten die nog steeds 'vast' zitten in een traditionele schooldag.

Enkele Amerikaanse scholen hebben hier al mee geëxperimenteerd. Een project van scholen in Wyoming, Minnesota en Colorado (geen achtjarigen) onder 9000 leerlingen, gaf hetzelfde resultaat als de Brit met zijn leerlingen had: er werden betere cijfers gehaald, de opkomst was hoger, er waren minder symptomen van depressie zichtbaar en er werd minder naar medicinale hulpmiddelen gegrepen. Daar komt nog bovenop dat de hoeveelheid auto-ongelukken waar een tiener bij betrokken was, dramatisch afnam.

Eigenlijk is er geen enkel argument om het niet te doen. We moeten alleen werkgevers, schoolleidingen en traditioneel ingestelde instituten nog even overtuigen van de noodzaak hiervan.

Bowe grijpt de macht op tweede 500 meter, Ter Mors naar plek drie

Brittany Bowe heeft zondag met de winst op de tweede 500 meter de leiding genomen in het klassement op de wereldkampioenschappen sprint. Jorien ter Mors bezet met nog één afstand te gaan de derde positie in het klassement.

Bowe trok in Seoul de kortste afstand in een tijd van 37,86 naar zich toe. Heather Richardson-Bergsma, die na de eerste dag aan de leiding ging, noteerde 38,20 en noteerde een derde plek en zakte naar plaats twee in de algemene rangschikking. De Canadese Heather McLean klokte de tweede tijd met 38,15.

Ter Mors werd met 38,58 achtste en staat nu derde in het klassement. Wil Ter Mors nog wereldkampioen worden, dan moet ze op de slotafstand bijna anderhalve seconde sneller zijn dan Bowe. Marrit Leenstra kan een medaille met 38,84 wel vergeten. Ze staat nu zesde in het klassement. Nederlands kampioene sprint Sanneke de Neeling werd 23e en staat nu op plek 21 in het algemeen klassement.  

Uitslag tweede 500 meter. 

# Naam Land Tijd
1 Brittany  Bowe VS 37.86
2 Heather  McLean Can 38.15
3 Heather  Richardson-Bergsma VS 38.20
4 Hong  Zhang Chi 38.37
5 Olga  Fatkulina Rus 38.45
6 Karolina  Erbanová Tsj 38.51
7 Jing  Yu Chi 38.54
8 Jorien  ter Mors NED 38.58
9 Yekaterina  Aydova Kaz 38.65
10 Nao  Kodaira Jap 38.67
11 Erina  Kamiya Jap 38.84
11 Marrit  Leenstra NED 38.84
23 Sanneke  de Neeling NED 39.60

Klassement met nog één afstand te gaan.  

# Naam Land Punten Verschil op 1000m
1 Brittany Bowe VS 113.955  
2 Heather Richardson-Bergsma VS 114.125 +0.34
3 Jorien ter Mors NED 114.665 +1.42
4 Hong Zhang Chi 115.095 +2.28
5 Olga Fatkulina Rus 115.535 +3.16
6 Marrit Leenstra NED 115.550 +3.19
7 Karolina Erbanová Tsj 115.845 +3.78
8 Nao Kodaira Jap 115.960 +4.01
9 Jing Yu Chi 116.260 +4.61
10 Heather McLean Can 116.410 +4.91
21 Sanneke de Neeling NED 118.705 +9.50

WK Sprint trekt half miljoen kijkers

Het WK Sprint in Seoul heeft zaterdagochtend volgens de Stichting Kijkonderzoek (SKO) ruim een half miljoen kijkers getrokken. Schaatsliefhebbers zagen Kjeld Nuis en Jorien Ter Mors op de eerste dag van de kampioenschappen goede zaken doen. Ze staan beiden tweede in het tussenklassement.

Het best bekeken programma van de zaterdag was Wie is de Mol, met bijna 2 miljoen kijkers. All You Need is Love volgde op een tweede plaats met 50.000 kijkers minder. Op plaats drie kwam de televisiequiz Weet Ik Veel, met iets meer dan 1,9 miljoen kijkers.

WK Sprint trekt half miljoen kijkers
WK Sprint trekt half miljoen kijkers (Foto: ANP)

'Cohen: wir mussen es schaffen'

PvdA-coryfee Job Cohen is het roerend eens met de woorden 'wir schaffen das' van de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de opname van vluchtelingen. Zij verdient alle steun uit Europa en dus ook van de Nederlandse regering, zegt hij in een zondag gepubliceerd interview met de Telegraaf.

'Daar ben ik ook knap van onder de indruk. Er zijn twee dingen: ik vind het fantastisch dat Merkel dat heeft gezegd en tegelijkertijd zie je ook hoe ontzettend moeilijk dat is qua politiek. We zouden het haar met elkaar in Europa wat makkelijker kunnen maken door allemaal de schouders eronder te zetten.'

Volgens de oud-burgemeester hangt de toekomst van Europa ervan af. 'Ik denk dat we nu moeten doorbijten om erger te voorkomen, namelijk dat Europa uit elkaar valt. Ik weet niet of wij ons voldoende realiseren wat wij allemaal aan Europa te danken hebben. En je hoeft niet alleen maar te accepteren hoe het nu gaat.'

Een tandje meer

Landen die niet mee willen doen, moeten dat ook voelen, vindt Cohen. 'Wat mij betreft laat je landen die niet willen opvangen dat in Europees verband ook merken. Die Oost-Europese landen die niks doen en flink profiteren van de EU: daar moet wat tegenover staan. Dat is niet kosteloos.'

Premier Rutte mag wat Cohen betreft wel 'een tandje meer' bijzetten om de scherpte van de toon in het vluchtelingendebat in Nederland af te zwakken. 'Ik vrees dat hij zijn uitspraak over dat het half maart geregeld moet zijn, niet kan waarmaken. En dat daarmee dus, als je het niet redt, mensen af gaan haken.' Rutte heeft toegezegd dat tegen half maart de vluchtelingenstroom naar Europa ingedamd zal zijn.

'Cohen: wir mussen es schaffen'
'Cohen: wir mussen es schaffen' (Foto: ANP)

Teheran stemt massaal voor hervormingen

Een coalitie van hervormingsgezinden heeft in de Iraanse hoofdstad Teheran alle dertig zetels gewonnen die er op het spel stonden in de parlementsverkiezingen. Dit blijkt uit de eerste uitslagen van de stembusgang van vrijdag. Vooraanstaande conservatieve politieke leiders zijn weggestemd en krijgen geen plek in het parlement van 290 zetels, meldden Iraanse media zondag.

De Iraanse nieuwszender PressTV schat dat buiten de hoofdstad de aanhang van de conservatieve kandidaten groter zal blijken.

De grote nederlaag van tegenstanders van hervormingen in de hoofdstad is een steun in de rug voor president Hassan Rohani. Hij wil hervormingen doorvoeren, maar stuit daarbij vaak op de macht van de aartsconservatieve geestelijkheid in de staatsinstellingen.

Teheran zelf telt meer dan negen miljoen inwoners. In de metropool wonen zestien miljoen mensen. Iran telt bijna tachtig miljoen inwoners waarvan er circa 55 miljoen stemgerechtigd zijn.

Teheran stemt massaal voor hervormingen
Teheran stemt massaal voor hervormingen (Foto: ANP)

De Mol gaat door op Lesbos ondanks kritiek

Johnny de Mol gaat door met de hulpverlening aan vluchtelingen op Lesbos, ondanks de geringe belangstelling voor de zogenoemde vluchtelingenhulpvakanties van Sunweb en Transavia.

Sunweb-baas Gert De Caluwe geeft zondag in De Telegraaf toe dat er nauwelijks belangstelling is voor de reizen, waarbij men in een viersterrenhotel verblijft en overdag hulp verleent aan de duizenden vluchtelingen op het Griekse eiland.

Volgens De Caluwe vinden er nog twee hulpvluchten "zonder winstoogmerk" van Schiphol naar Lesbos plaats. 'Medio maart moeten we deze luchtbrug vroegtijdig stoppen, omdat er grotendeels leeg wordt gevlogen.'

De vluchten zijn een initiatief van goededoelenstichting Movement on the Ground van Johnny de Mol. 'Wij gaan stug door met helpen. Er is genoeg te doen op Lesbos. Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd dan me te verweren tegen zure, onterechte kritiek', aldus De Mol in De Telegraaf.

De Mol gaat door op Lesbos ondanks kritiek
De Mol gaat door op Lesbos ondanks kritiek (Foto: BuzzE)

Fifty Shades of Grey grote winnaar Razzies

Het erotische drama Fifty Shades of Grey is zaterdagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Raspberry Awards, de prijzen voor de slechtste films van het jaar. De ludieke beeldjes in de vorm van een gouden framboos worden steevast uitgereikt aan de vooravond van het Oscargala.

Fifty Shades, dat vertelt over de sm-relatie tussen een naïeve studente en een rijke industrieel, won de Razzies voor slechtste film, slechtste scenario en slechtste acteurs (Jamie Dornan en Dakota Johnson). De twee hoofdrolspelers werden ook bekroond als slechtste filmkoppel van het jaar. De overwinning van Fifty Shades was geen grote verrassing. Hoewel de film wereldwijd alle records verbrak, waren de recensies over het algemeen vrij vernietigend. Critici omschreven het liefdesdrama vooral als saai en oninteressant, zeker gezien het 'spannende' onderwerp.

De andere film die flink in de prijzen viel, was de comicverfilming Fantastic Four. De eveneens flink verguisde titel kreeg net als Fifty Shades een Razzie voor slechtste film van het jaar. Daarnaast won het geflopte actievehikel prijzen voor slechtste regisseur en slechtste remake.

Paul Verhoeven
Een speciale prijs ging dit jaar naar Sylvester Stallone. De acteur, die zondagnacht geldt als favoriet voor de Oscar voor beste bijrol voor zijn vertolking van bejaarde bokser Rocky in het drama Creed, won de prijs voor een voormalige Razzie-winnaar die dit jaar revanche nam door een goede rol te spelen. Het was zijn elfde beeldje; in totaal kreeg de acteur de afgelopen 36 jaar al 33 Razzie-nominaties. Stallone is niet de enige winnaar van een Razzie die kans maakt op een Oscar. Ook acteur Eddie Redmayne won een Raspberry Award, voor zijn vertolking van een intergalactische dictator in het geflopte sf-epos Jupiter Ascending. Redmayne is zondag in de race voor de Oscar voor beste acteur voor zijn vertolking van de eerste transgender ter wereld in The Danish Girl.

De prijs voor slechtste bijrolactrice ging naar Big Bang Theory-ster Kaley Cuoco, voor het inspreken van de vrouwelijke eekhoorn Eleonor in de nieuwe Alvin and the Chipmunks-film. De Razzies werden overigens niet opgehaald door de winnaars; dit gebeurt maar zeer zelden. De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven was een van de weinige mensen die dit ooit wel deed. Hij won in 1995 een stapel beeldjes voor het erotische drama Showgirls.

De uitreiking van de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld, vindt plaats in de nacht van zondag op maandag. De grote favoriet is The Revenant, die twaalf nominaties heeft.

Fifty Shades of Grey grote winnaar Razzies
Fifty Shades of Grey grote winnaar Razzies (Foto: BuzzE)

'Geen extra geld voor migranten Duitsland'

Europees Commissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) wil Duitsland geen extra geld geven om de vluchtelingencrisis in het land aan te pakken. Duitsland krijgt al 7,5 miljard euro van het Europees Sociaal Fonds voor de periode 2014 tot 2021. 'Daar moet het bij blijven', zei Thyssen zondag in Duitse media.

De Belgische Thyssen vindt dat Duitsland verplicht is een grotere bijdrage te leveren aan het vluchtelingenprobleem dan andere landen. Het land heeft een geringe werkloosheid en een goed functionerende economie.

Om het land meer geld te kunnen geven, is een besluit van de Europese Raad nodig. 'Dat gaat niet eenvoudig', aldus Thyssen.

'Geen extra geld voor migranten Duitsland'
'Geen extra geld voor migranten Duitsland' (Foto: ANP)

Gewonden door knokpartij Ku Klux Klan

Vier mensen zijn zaterdag neergestoken tijdens een knokpartij tussen leden van de Ku Klux Klan en tegenstanders. Een van hen is daarbij ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De vechtpartij vond plaats in de buurt van een bijeenkomst van de racistische beweging in Anaheim, een voorstad van Los Angeles.

Dertien mensen zijn opgepakt, aldus de politie, onder wie een lid van de Ku Klux Klan die een tegenstander met een vlaggenstok te lijf ging.

"Toen de leden bij de bijeenkomst aankwamen, werden ze door tegendemonstranten onmiddellijk aangevallen. Dat veroorzaakte de knokpartij", zei een politieman.

Gewonden door knokpartij Ku Klux Klan
Gewonden door knokpartij Ku Klux Klan (Foto: ANP)

Snoepsmurf heeft zijn vinger gesmurft

Het nieuws dat Prinses Alexia haar been heeft gesmurft werd vandaag geheel oversmurft door het nieuws dat FOK!user Snoepsmurf zijn vinger heeft gesmurft. Helaas is bij de redactie (nog) niet bekend hoe dit heeft kunnen gebeuren. Uiteraard houden we je op de hoogte zodra er meer smurf bekend wordt.

De redactie is FritzWepper uiteraard zeer erkentelijk dat hij de moeite heeft genomen om ons dit breaking news te smurfen en we wensen Snoepsmurf natuurlijk een smurfig herstel toe...

Olympische geschiedenis in het kort - 14

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

Het veldlopen op de Spelen van 1924 in Parijs werd een pittig wedstrijd: temperaturen van 40 graden Celsius en een parcours langs een dikke rook uitspuwende fabriek. De Brit Arthur Sewell raakte gedesoriënteerd en begon de verkeerde kant op te lopen. Een official wees hem de juiste weg, waarna hij omdraaide en prompt op een tegenstander botste. Sergiu Aguillar uit Spanje viel met zijn hoofd op een bordje dat de afstand aangaf en moest opgeven. Heikki Liimatainen uit Finland dacht tot slot dat hij er was en liep het parcours af....30 meter te vroeg, zo bleek.

Whatizit was de mascotte van de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Het blauwe figuurtje kon echter op weinig steun rekenen en kreeg als voornaamste bijnaam 'De Zaadcel in Sportschoenen'. Ook maker John Ryan was weinig enthousiast: "Als professional wil ik dolgraag dat het iets was wat ik bovenaan mijn CV kon zetten....maar het werd het roodharige stiefkind. Ik hoop dat ik nog ergens anders bekend om kan worden voor ik sterf."

Eric 'The Eel' Moussambani uit Equatoriaal Guinea zal bij veel mensen wel bekend zijn: de zwemmer haalde op de Spelen van Sydney in 2000 met pijn en moeite de finish van de 100 meter vrije slag in 1:52 minuten, meer dan dubbel de tijd van de winnaar. "Ik voel me goed, ik ben blij!", klonk het na afloop. Wat veel mensen niet weten is dat Moussambani, als een ware atleet, vastberaden was om niet nóg eens op zo'n manier 'beroemd' te worden. Voorafgaand aan de Spelen van 2004 in Athene had hij een monsterlijke verbetering doorgemaakt: zijn persoonlijk record stond inmiddels op 57 seconden, nog geen tien tellen achter het wereldrecord. Officials in zijn land hadden echter een fout gemaakt bij het plaatsen van zijn foto in zijn paspoort, waardoor hij niet mee mocht doen in Athene en geen kans kreeg op eerherstel. (Bron: YouTube) 

Het olympisch dorp van 2012 kende 2818 appartementen. Ongetwijfeld heb je je dan ook al talloze keren afgevraagd hoeveel WC-borstels er verspreid werden: vijfduizend stuks.

De Cubaanse taekwondoka Angel Valodia Matos werd op de Spelen van Beijing in 2008 in het gevecht om het brons gediskwalificeerd, omdat een blessurebehandeling te lang duurde. Matos was er zacht gezegd niet blij mee, wat hij enige kracht bijzette door de Zweedse scheidsrechter een trap in diens gezicht te verkopen. De Cubaanse coach Leudis Gonzalez reageerde laconiek: "Tja, de scheids was wel streng..."

We kunnen er vermoedelijk van uitgaan dat Matos het niet eens was met zijn diskwalificatie... (Bron: YouTube)

In Athene liepen tijdens de eerste moderne Spelen in 1896 de nodige opvallende figuren rond. Daaronder ook de in India geboren Brit Launceston Elliott. Een officieel rapport uit die tijd: "De ongewone schoonheid van deze jongeman zorgde voor adoratie alom. Hij had een indrukwekkend statuur, lang en met perfecte proporties, met een verrassend mooie teint en haardracht", klonk het lovend. Een Atheense krant droeg ook een steentje bij: "Zijn prachtige figuur leverde een huwelijksaanzoek op van een hooggeplaatst aanbidster." Launceston was overigens niet in Athene om mooi te zijn: hij deed mee aan de 100 meter hardlopen (uitgeschakeld in de series), het touwklimmen (vijfde), worstelen (gedeeld vierde), gewichtheffen met twee handen (zilver) en gewichtheffen met één hand (goud).

Het London Philharmonic Orchestra had 50 uur nodig om alle 205 volksliederen op te nemen voor de Spelen van 2012.

De Amerikaan George Eyser deed uitstekende zaken op de Spelen van 1904 in St Louis: de turner won drie keer goud, twee keer zilver en één keer brons. Laten we wel zijn, dat is knap, maar één detail ontbreekt nog: Eyser verloor zijn linkerbeen nadat er een trein overheen was gereden en turnde met een houten been, iets anders dan de 'blades' van tegenwoordig.

De 'ongewone schoonheid' en 'perfecte proporties' van Launceston Elliot (Foto: WikiCommons)
De 'ongewone schoonheid' en 'perfecte proporties' van Launceston Elliot (Foto: WikiCommons)

Boris Onischenko uit de Sovjet-Unie speelde op een wel erg sluwe manier vals tijdens het schermen op de moderne vijfkamp in Montreal in 1976. Zijn wapen was uitgerust met een elektrisch circuit, waardoor hij door op een knopje te drukken een punt kon maken - iets wat doorgaans pas gebeurd bij contact met de tegenstander. De Brit Jim Fox ontmaskerde de voormalig KGB'er door plotseling achteruit te springen, waardoor Onischenko hem met zekerheid niet raakte...maar toch kwam er een punt op het scorebord! Overigens was het juist aanvoerder Fox die later zei wel begrip op te kunnen brengen voor zijn opponent, die volgens hem onder enorme druk van het Sovjet-regime moet hebben gestaan.

Congo weigert Amnesty toegang

Republiek Congo heeft een medewerker van Amnesty International de toegang geweigerd en zaterdag op het vliegtuig terug naar Dakar in Senegal gezet. Volgens Amnesty had Stephen Cockburn geldige papieren en een schriftelijke bevestiging dat hij een afspraak had met onder anderen de Congolese minister van Defensie.

In het land worden in maart presidentsverkiezingen gehouden. President Denis Sassou Nguesso haalde bij een referendum vorig jaar een grote meerderheid waardoor hij zich voor een derde termijn kandidaat kan stellen. Normaal is het maximum twee termijnen.

Cockburn wilde in Congo onderzoek doen naar schending van de mensenrechten van politieke opposanten. Hij werd vrijdag na aankomst op het vliegveld van Brazzaville uit de rij bij de paspoortcontrole gehaald. Hij moest zijn paspoort inleveren en werd zaterdagochtend op een vlucht terug naar Dakar gezet. Amnesty noemt het onacceptabel dat onafhankelijk onderzoek wordt tegengehouden.

De Republiek Congo, ook wel Congo-Brazzaville ligt westelijk van het veel grotere Congo-Kinshasa; formeel de Democratische Republiek Congo. Het laatstgenoemde land is een voormalige Belgische kolonie, terwijl de Congo-Brazzaville ooit onder Frans bewind viel.

Congo weigert Amnesty toegang
Congo weigert Amnesty toegang (Foto: ANP)

Beste resultaat ooit Van der Mark in World Superbike

Motorcoureur Michael van der Mark heeft ook in de tweede race van het openingsweekeinde in de World Superbike het podium gehaald. Na zijn derde plek in de race van zaterdag deed de jonge Nederlander het zondagochtend op het Australische Phillip Island nog een stapje beter: tweede, zijn beste resultaat ooit en dus direct ook het beste Nederlandse Superbike-resultaat aller tijden.

De Nederlander vertrok opnieuw als zesde, maar had al snel de derde plek in handen. Dat was achter het ogenschijnlijk ongebaakbare Kawasaki-duo Jonathan Rea en Tom Sykes, hoewel Sykes een dag eerder halverwege de race terugviel. Dat overkwam hem dit keer opnieuw, doordat hij een fout maakte konden Rea, Chaz Davies en Van der Mark opschuiven.

Niet lang daarna werkte Van der Mark zich zelfs op naar de koppositie, wat hij een paar ronden vast kon houden. Richting de slotronden moest hij Rea en ook Davies echter toch weer voor laten gaan, waarna de twee een duel om de zege aangingen. Davies ging daarbij in de laatste ronde van de race iets te ver en schoof in het gras, wat Van der Mark de ruimte gaf om plek twee te pakken. Even leek hij Rea nog te kunnen bedreigen, maar dat lukte dan toch net niet.

Achter Van der Mark veroverde Davide Giugliano nog de derde plek van Nicky Hayden, de teamgenoot van de Nederlander. Rea gaat door twee zeges uiteraard aan de leiding in de titelstrijd, maar Van der Mark volgt op een uitstekende tweede plek. Op 12 en 13 maart vinden de volgende races plaats op het Chang International Circuit in Thailand.

Ierse premier erkent verlies meerderheid

De Ierse premier Enda Kenny heeft zaterdag erkend dat zijn coalitieregering de verkiezingen niet heeft overleefd. Dat meldde de BBC. Hij zei dat naar aanleiding van voorlopige uitslagen van de stembusgang vrijdag die erop wijzen dat de regeringspartijen hun meerderheid kwijt zijn.

Kenny's partij, Fine Gael, kreeg 26 procent van de stemmen toen 38 van de 40 kiesdistricten waren geteld. Dat is ver onder de 36 procent van het aantal stemmen dat de partij vijf jaar geleden kreeg. In de opiniepeilingen aan het begin van de verkiezingen werd het aantal stemmen nog op 30 procent geschat.

De huidige coalitiepartner Labour lijkt slechts 7 procent van de stemmen te krijgen. Minister Brendan Howlin liep vast op de resultaten vooruit. Dit betekent dat we geen deel zullen uitmaken van de samenstelling van de volgende regering, aldus Howlin. De belangrijkste oppositiepartij Fianna Fáil heeft voorlopig 25 procent van de stemmen behaald.

De uiteindelijke uitslag van de verkiezingen is er waarschijnlijk pas na het weekeinde. Fine Gael blijft waarschijnlijk wel de grootste maar wordt op de voet gevolgd door Fianna Fáil.

Ierse premier erkent verlies meerderheid
Ierse premier erkent verlies meerderheid (Foto: ANP)

Mainstage trance festival dicht na val dj

De mainstage van het A State of Trance Festival in de Jaarbeurs Utrecht is in de nacht van zaterdag op zondag gesloten, nadat de Duitse dj Paul van Dyk van het podium is gevallen. Dat meldt Armin van Buuren op zijn Facebook-pagina. Van Dyk is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

"Hij is een van de helden van het A State of Trance Festival en daarom hebben we de mainstage gesloten", aldus Van Buuren.

A State of Trance is volgens de organisatie het grootste indoor trance festival ter wereld. Tijdens dit jubileumjaar komen alle muzikale hoogtepunten van de afgelopen vijftien jaar voorbij. Armin van Buuren is elk jaar de hoofdact van het indoor festival.

 

Tonight Paul van Dyk fell off the stage. He’s on his way to the hospital. He’s one of the heroes of A State of Trance...

Geplaatst door Armin van Buuren op zaterdag 27 februari 2016

Geen slachtoffers ingestort pand Den Bosch

De instorting van een winkelpand aan de Markt in Den Bosch heeft geen slachtoffers gekost. Hondengeleiders zochten tussen het puin naar mensen, maar die werden niet gevonden. Volgens een woordvoerster van de politie zijn de aangrenzende panden aan de Marktzijde daarnaast stabiel.

Rond 23.00 uur stortte door nog onbekende oorzaak zaterdagavond een winkelpand van opticienketen Pearle in. De winkel zou wegens een verbouwing dichtgaan vanaf aanstaande maandag 29 februari tot en met vrijdag 4 maart.

Naast het pand aan de oostkant van de Markt, op de hoek met de Hinthamerstraat, staat een woning waar de beroemde schilder Jeroen Bosch heeft geleefd. Dat huis is volgens de politie stabiel. Over eventuele schade valt verder nog niets te zeggen.

Onderzoek moet uitwijzen wat de instorting heeft veroorzaakt.

Geen slachtoffers ingestort pand Den Bosch
Geen slachtoffers ingestort pand Den Bosch (Foto: ANP)

'Donald Trump doet denken aan Hitler'

Donald Trumps politieke retoriek is "racistisch" en doet denken aan Adolf Hitler. Dat heeft de voormalig president van Mexico Felipe Calderón zaterdag op een evenement in Mexico-Stad tegen verslaggevers gezegd.

"Zijn logica die de blanke superioriteit prijst, keert zich niet alleen tegen immigratie", aldus Calderón. "Zijn houding en uitspraken omtrent immigranten met een andere huidskleur dan hij, zijn eerlijk gezegd gewoon racistisch. Trump roept gevoelens op die Hitler in zijn tijd ook veroorzaakte." Vicente Fox, voormalig president van Mexico en voorganger van Calderón, heeft tegenover CNN dezelfde bewoordingen geuit.

De Republikeinse presidentskandidaat heeft Mexico ervan beschuldigd verkrachters en drugskoeriers naar Amerika te sturen. Daarnaast moet Mexico betalen voor een muur op de grens met de Verenigde Staten.

'Donald Trump doet denken aan Hitler'
'Donald Trump doet denken aan Hitler' (Foto: ANP)

Treinverkeer Ommen-Zwolle hervat na geslaagde test

Alle tests op het spoor bij Dalfsen, waar dinsdag door een botsing een trein ontspoorde, zijn zaterdag goed gegaan. De bovenleiding en seinen op het spoor tussen Ommen en Zwolle doen het allemaal weer, waardoor vanaf vandaag de treinen weer volgens het boekje rijden. Dat meldde ProRail.

Zaterdagmiddag waren alle herstelwerkzaamheden al afgerond en in de avond zijn het spoor, de bovenleiding en de seinen getest door treinen over het spoor te laten rijden. "De werkzaamheden verliepen voorspoedig, door het mooie weer kon er doorgewerkt worden", zei een woordvoerder. In totaal is al ruim 180 meter spoor vervangen, inclusief 300 dwarsliggers.

Dinsdag botste bij een overweg een trein van Arriva op een hoogwerker. Door het ongeluk bij overweg Het Lageveld kwam de machinist van de trein om het leven. Zes mensen raakten gewond, van wie er twee naar een ziekenhuis moesten.

Tests oké, trein Ommen-Zwolle kan weer rijden
Tests oké, trein Ommen-Zwolle kan weer rijden (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer...Perioden met zon

Goedemorgen! Ik neem vandaag even waar voor collega DJMO die door de griep geveld is. Van harte beterschap toegewenst! Voor het gevoel is het vandaag iets minder aangenaam dan gisteren omdat de wind uit het noordoosten in kracht toeneemt. Het wordt wel iets minder zonnig dan gisteren.

Na een koude nacht met enkele mistbanken en lichte vorst kunnen we ons opmaken voor een heel aardige dag. Er komt echter wel wat hoge of middelbare bewolking opzetten en héél lokaal zou daar in het uiterste noordwesten een klein buitje uit kunnen vallen, maar veel zal dat niet voorstellen. In de rest van het land blijft het droog. De temperaturen liggen vandaag rond de 5 of 6 graden en de wind neemt toe naar matig tot vrij krachtig. Het zal dus schraal aanvoelen.

Morgen zijn de veranderingen nog gering. Opnieuw ligt het kwik in de ochtend rond of iets onder het vriespunt, terwijl het s'middags rond 6 graden is. Er is veel zon en het blijft droog.

Dat kunnen we niet zeggen van de dinsdag, want dan neemt de bewolking toe en gaat het later ook regenen. De eerste neerslag kan landinwaards tijdelijk even natte sneeuw zijn. De temperaturen lopen dan geleidelijk aan op.

*Note* Het weerbericht is in oude stijl. Ik had geen tijd om mij de nieuwe stijl eigen te maken.  

 Nederland

                                                 Foto's kun je sturen naar Frontpage@Fok.nl 

 

 

 

 

 

 

 

Algerije pakt verdachte aanslagen Parijs op

In Algerije is dinsdag een verdachte van de aanslagen van 13 november in Parijs opgepakt. Het zou gaan om een Algerijn die in België woont. Dat heeft het parket van Béjaïa, in het oosten van Algerije, zaterdag bekendgemaakt, aldus verschillende Franse en Belgische media.

De man is aangehouden 'vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij terroristische activiteiten en zijn eventuele deelname aan een (actieve) terreurgroep in het buitenland', aldus het parket in Algerije. De identiteit van de verdachte werd niet gemeld. Volgens Algerijnse media gaat het vermoedelijk om de 29-jarige Zouhir Mehdaoui. Hij is naar verluidt een kennis van Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein van de terreurdaden.

Mehdaoui zou gefilmd zijn naast Abaaoud in een terreinwagen in Syrië, berichten lokale media. De verdachte ontkent dat. De Algerijn zou zichzelf hebben aangegeven na een dagvaarding van de onderzoeksrechter. Hij zit voorlopig vast in Akbou, een stad op ongeveer 250 kilometer ten oosten van Algiers.

De man zou in 2012 vanuit Algerije naar Turkije zijn vertrokken. Maar na een verblijf in Griekenland is hij in 2014 in België komen wonen en daar met een Belgische getrouwd. Franse en Belgische media melden dat hij mogelijk in de Brusselse gemeente Sint-Gillis woont.

Algerije pakt verdachte aanslagen Parijs op
Algerije pakt verdachte aanslagen Parijs op (Foto: ANP)

Clinton wint ruim in South Carolina

Hillary Clinton heeft zaterdag de Democratische voorverkiezingen in de staat South Carolina overtuigend gewonnen. De voormalig first lady stevent af op een score van bijna 75 procent. Haar rivaal Bernie Sanders moet genoegen nemen met een kwart van de stemmen.

De voorverkiezingen in South Carolina zijn de laatste voor Super Tuesday, komende dinsdag. Dan gaan kiezers in elf staten tegelijkertijd naar de stembus. Met de winst in South Carolina vergroot Clinton haar voorsprong op Sanders. Clinton heeft nu drie staten achter haar naam, terwijl Sanders in één staat de winst pakte.

Het is de eerste keer dat Clinton met een ruime marge wint. Clinton won begin februari de voorverkiezingen in Iowa met een nipte voorsprong. Bernie Sanders wist daarna te winnen in New Hampshire, een staat die grenst aan zijn thuisstaat Vermont. Eerder deze week schreef Clinton de voorverkiezing in Nevada op haar naam. Het verschil bedroeg toen 5 procentpunt in het voordeel van Clinton.

Volgens analisten dankt Clinton de ruime zege in South Carolina vooral aan Afro-Amerikaanse kiezers. Die stemmen in grote meerderheid voor Clinton, terwijl ongeveer 60 procent van de blanke kiezers voor Sanders kiest. Kenners beschouwen de winst van Clinton in South Carolina ook als een belangrijke morele zege. In 2008, toen Clinton ook kandidaat was, boekte Barack Obama een zwaarbevochten overwinning in South Carolina, om vervolgens de Democratische nominatie naar zich toe te trekken.

Hillary Clinton
Hillary Clinton wint de Democratische voorverkiezing in South Carolina overtuigend.

Spotlight grote winnaar bij 31e Independent Spirit Awards

De film Spotlight is gisteren de grote winnaar geworden bij de 31e editie van de Independent Spirit Awards. Bij de ceremonie in Santa Monica Beach, die werd gepresenteerd door Kate McKinnon en Kumail Nanjiani, mocht de film maar liefst vijf pyramidevormige awards mee naar huis nemen.

Zo kreeg Spotlight een Independent Spirit Award in de categorieën Beste Film, Beste Regisseur, Beste Scenario en Beste Montage. Ook kreeg de film de zogenaamde Robert Altman Award, een filmprijs voor de beste combinatie van Beste Regisseur, Beste Casting en Beste complete cast.

Ook de films Room en Beasts of No Nation mochten elk een tweetal Independent Spirit Awards in ontvangst nemen. Kijk hieronder voor het volledige overzicht van alle winnaars.

Beste Film: Spotlight
Beste Regisseur: Tom McCarthy - Spotlight
Beste Scenario: Tom McCarthy en Josh Singer – Spotlight
Beste Debuut Film: The Diary of a Teenage Girl
Beste Debuut Scenario: Emma Donoghue – Room
Beste Mannelijke Hoofdrol: Abraham Attah – Beasts of No Nation
Beste Vrouwelijke Hoofdrol: Brie Larson – Room
Beste Mannelijke Bijrol: Idris Elba – Beasts of No Nation
Beste Vrouwelijke Bijrol: Mya Taylor – Tangerine
Beste Documentaire: The Look of Silence
Beste Internationale Film: Son of Saul • Hungary
Beste Cinematografie: Ed Lachman – Carol
Beste Montage: Tom McArdle – Spotlight
John Cassavetes Award: Krisha
Robert Altman Award (Beste Ensemble): Spotlight

Eerste winst binnen voor Rohani

De Iraanse president Hassan Rohani heeft een eerste overwinning binnen in de verkiezingen in Iran. Samen met zijn bondgenoot Akbar Hashemi Rafsanjani kreeg hij de meeste stemmen tijdens de verkiezingen voor een raad van toezicht op de functie van geestelijk leider.

De verkiezing voor de 88 zetels tellende Raad van Experts werd samen met de parlementsverkiezingen gehouden. Volgens de officiële uitslag eindigde Rafsanjani, ex-president, net boven Rohani.

De uitslag van de parlementsverkiezingen laat nog op zich wachten. Voorlopige uitslagen in bijvoorbeeld hoofdstad Teheran lieten zien dat de hervormingsgezinde partijen aan de winnende hand zijn.

Eerste winst binnen voor Rohani
Eerste winst binnen voor Rohani (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.