Sinterklaasjournaal kleurt kinderfeest

In de week voordat Sinterklaas en zijn pieten voet aan wal zetten in Meppel zijn de ogen gericht op de vijftiende editie van het Sinterklaasjournaal. Het kinderprogramma van de NTR doet vanaf maandag in 27 afleveringen dagelijks verslag van de komst van de kindervriend en zijn verblijf in Nederland.

De presentatie vanuit de studio is weer toevertrouwd aan Dieuwertje Blok. Dolores Leeuwin en Jeroen Kramer doen verslag vanaf verschillende locaties in het land.

Het Sinterklaasjournaal speelt een grote rol in de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. Warenhuisketen V&D past bijvoorbeeld zijn reclame-uitingen en winkelversiering aan op de lijn die het kinderprogramma voorschrijft. Maar net als voorgaande jaren wil de publieke omroep niet vooruitlopen op de verhaallijn en op het hete hangijzer in hoeverre uitzendingen worden aangepast om tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen.

Opa Piet
Sinds 2012 wordt het Sinterklaasjournaal elk jaar beter bekeken. Vorig jaar keken meer mensen dan ooit; volgens de NTR gemiddeld een miljoen mensen van drie jaar en ouder. Het merendeel van de afleveringen nestelde zich in de middenmoot van de dagelijkse ranglijst van 25 best bekeken programma's.

Veel kijkers zijn ook dit jaar weer benieuwd hoe het Sinterklaasjournaal het kinderfeest inkleurt. "Sommige mensen vinden Piet namelijk maar ouderwets'', refereerde Dieuwertje Blok vorig jaar aan de discussie. In de afleveringen die volgden introduceerde de NTR clownspieten en witte pieten naast de traditionele donkerbruine pieten. In de slotaflevering was Opa Piet volkomen gelijkwaardig aan Sint toen hij een mijter en een tabberd droeg en op een wit paard zat. "De meerderheid van de redactie vond het tijd voor verandering'', zei Blok.

Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag elke dag om 18.00 uur te zien bij NPO Zapp op 3. Op zondagen is een weekoverzicht te zien. Tijdens de intocht in Meppel op zaterdag 14 november doet de NTR live verslag.

Sinterklaasjournaal kleurt kinderfeest
Sinterklaasjournaal kleurt kinderfeest (Foto: BuzzE)