Wat is rijkdom? First World Problems

Wat is eigenlijk "rijk zijn"?

De vraag stellen is de vraag beantwoorden. In mijn bescheiden optiek is rijkdom niet in bedragen uit te drukken. Rijk kun je natuurlijk materieel gaan uitdrukken, zowel in absolute termen (een X bedrag in Y valuta) als relatieve termen (meer auto's dan de buurman). Maar ik denk niet dat rijkdom alleen komt van bezit. Sterker nog, sommig bezit leidt meer tot zorgen dan tot genot.

Persoonlijk vind ik dat rijkdom uit een aantal componenten moet bestaan. Enerzijds is er het materiële - heb ik naast het noodzakelijke om te overleven, ook enige vorm van luxe (of keuze). Maar veel belangrijker: het immateriële. Dat begint bij het besef van een ieder die deze column nu leest. Je kan lezen. Je hebt een internet-verbinding en een apparaat om dat mee te doen. En daarmee ben je al "rijker" dan een heel groot deel van de wereldbevolking.

En dat immateriële is precies waar de mooiste vormen van rijkdom zitten. Kennis, liefde, geluk - dit zijn zaken die niet in aantallen meetbaar zijn. Maar hun meest bijzondere eigenschap is wel dat als je het deelt, het niet minder maar meer wordt.

Dat is wat rijkdom is. Een voorraad van deze energie-soorten, die je kunt delen om het te vermenigvuldigen.