Blind: "Zware maar mooie poule", Bulgarije 'altijd' lastig voor Oranje

Een zware maar mooie poule. Zo reageerde bondscoach Danny Blind zaterdagavond op de loting voor het kwalificatietoernooi van het WK in Rusland die het Nederlands elftal zaterdag aan Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg koppelde.

"Natuurlijk hoop je van tevoren dat je toplanden als Frankrijk en Italië kan ontlopen", reageerde de kersverse opvolger van Guus Hiddink in Sint-Petersburg. "Ook omdat alleen de nummer één van de poule zich rechtstreeks voor het WK plaatst. Wij zijn dus aan Frankrijk gekoppeld. Ik kijk uit naar twee prachtige wedstrijden. Daarnaast kan je misschien wel zeggen dat Zweden, Bulgarije en zelfs Wit-Rusland de zwaarst mogelijke tegenstanders uit pot drie, vier en vijf waren. Dus wat dat betreft kunnen we vol aan de bak."

Blind had vorig jaar na het succesvolle WK van Oranje in Brazilië niet kunnen vermoeden dat hij als bondscoach van het Nederlands elftal de loting in het Konstantin Palace van Sint-Petersburg zou bijwonen. De bedoeling was dat hij Guus Hiddink pas na het EK van volgend jaar zomer in Frankrijk zou aflossen. "Maar ik zat hier niet onwennig. Het is bekend wat er is gebeurd en we moeten verder. Het kwalificatietoernooi voor het EK heeft voorlopig alle prioriteit. Wij zijn niet goed begonnen, maar het gaat erom dat we het EK in Frankrijk halen. Na die eindronde volgt de kwalificatie voor het WK in Rusland. We weten nu wie we daar treffen. Makkelijk is anders. Maar het worden wedstrijden waar ik naar uitkijk."

Van de vijf tegenstanders in groep A van de WK-kwalificatie heeft Oranje opvallend genoeg alleen tegen Bulgarije net geen positieve balans. Nederland speelde tot dusver tien keer tegen de huidige nummer 68 van de wereldranglijst. Die serie leverde vier overwinningen, vier nederlagen en twee remises op. Het laatste (oefen)duel was in mei 2012 en eindigde in een uitzege voor Bulgarije (1-2).

De laatste wedstrijd tegen Wit-Rusland, in november 2007, ging voor Oranje eveneens verloren (2-1 in EK-kwalificatie). Nederland speelde zes keer tegen de Wit-Russen, met vier overwinningen en twee nederlagen als resultaat.

De balans met grootmacht Frankrijk telt tien overwinningen, negen nederlagen en vier gelijke spelen. In maart vorig jaar verloor Oranje het laatste (oefen)duel met 2-0.

Tegen Luxemburg won Nederland dertien keer, tegenover twee nederlagen en één gelijkspel. Zweden behaalde in oktober 2011 de achtste zege, in de EK-kwalificatie, op Oranje (3-2). Nederland won tien keer en speelde vijf keer gelijk tegen het Scandinavische land.

Blind: zware maar mooie poule
Blind: zware maar mooie poule (Foto: ANP)