Kinderboeken in Venetië verboden om 'gender kwesties'

De kersverse burgemeester van Venetië neemt zijn verkiezingsbelofte wel heel serieus. Luigi Brugnaro verbant namelijk bijna vijftig kinderboeken omdat er 'gender-kwesties' worden aangekaart.

Zo mogen de Venetiaanse kinderen geen boeken van babypinguïn Tango meer lezen, want hij heeft twee vaders. Ook 'Blauwtje en geeltje' van Leo Lionni is niet meer voor de kinderen bestemd. In dit verhaal worden twee kleuren vriendjes, omarmen elkaar en worden daarna groen.

De burgemeester wil de kinderen tegen bepaalde denkbeelden beschermen, het verbieden van deze onschuldige kinderboeken hoort daarbij.

Uitgevers, auteurs, mensenrechtenorganisaties en veel burgers zijn ontzettend boos en beschuldigen de burgemeester van censuur. Zo'n 263 auteurs stuurden Brugnaro vorige week een brief met het verzoek hun boeken ook maar in de ban te doen. Uit protest zijn verschillende ouders begonnen met het organiseren van openbare lezingen uit de boeken. 

"Flauwekul" zegt Brugnaro, want in de bibliotheek en de boekwinkel zijn de titels nog gewoon te vinden. De boeken worden volgens de burgervader alleen verboden op de scholen. Hierdoor kunnen de ouders hun kroost met een gerust hart bij de leraar laten, in de wetenschap dat zij niet ongevraagd met niet-traditionele ideeën in aanraking komen. Ouders die willen kunnen gewoon naar de bibliotheek.

"De burgers van Venetië hebben voor mij gestemd in de wetenschap dat ik dit zou doen", zei hij vorige week bij een persconferentie,"zo werkt de democratie." Aldus de burgemeester.

Afgelopen dinsdag nog werd Italië door Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt omdat het als enige westerse land geen wettelijke erkenning heeft voor homokopppels. Premier Matteo Renzi beloofde nog dit jaar een wet te presenteren waarin de status van homostellen gereguleerd wordt.