'Optimisme beleggers neemt af'

Redactie

Het optimisme onder beleggers in Nederland is deze maand een stuk teruggezakt, blijkt uit onderzoek van ING. De financiële markten waren de afgelopen maand in de ban van Griekenland en China. De onrust hierover heeft het vertrouwen van de beleggers geen goed gedaan.

De zogeheten BeleggersBarometer van de bank kwam deze maand uit op 124 punten. Dat is een stevige daling ten opzichte van vorige maand, toen de graadmeter nog een score van 137 aangaf.

Het oordeel van de beleggers over hun eigen beleggingsportefeuille en over de algemene economische situatie in Nederland is iets negatiever ten opzichte van juni. Dit zelfde geldt voor hun verwachtingen voor de komende drie maanden.

Opluchting
ING denkt wel dat de stemming onder beleggers snel weer zal verbeteren. De opluchting over het akkoord tussen Griekenland en de rest van de eurolanden, en het einde van de forse koersval op de Chinese beurs, vertaalde zich recent in een winst van bijna 10 procent op de Europese beurzen.

De bank peilt al sinds 2002 maandelijks het vertrouwen onder particuliere beleggers. De beleggersindex van ING loopt van 0 tot 200. Scores boven de 100 duiden op een optimistische teneur.

'Optimisme beleggers neemt af'
'Optimisme beleggers neemt af' (Foto: ANP)