Bijna miljoen kijkers voor Satudarah-docu

Bijna een miljoen mensen hebben maandagavond gekeken naar een documentaire over Satudarah. Regisseur Joost van der Valk kreeg toestemming om het reilen en zeilen van de motorclub te filmen. One Blood trok 972.000 kijkers.

Van der Valk filmde onder meer de rituelen en codes van de multiculturele motorclub. In de openingsscene is het meteen raak: daar krijgt een lid klappen omdat hij zijn mond voorbij zou hebben gepraat. Ook zijn er interviews over de criminele achtergrond van een aantal leden, waarvan er eentje na een veroordeling in 'bad standing' de club uit wordt gezet.

Een deel van de docu gaat over pogingen van Satudarah om uit te breiden in Duitsland. Ook wordt een chapter opgericht op het Indonesische eiland Ambon. Daar worden de Molukse rituelen belicht die onderdeel zijn van de roots van de club.

De regisseur liet eerder al weten dat hij er 'met open vizier' was ingegaan. Zijn documentaire, die nog via de NPO-website is te zien, belandde op de achtste plek van de kijkcijfer Dag Top 25.

Bijna miljoen kijkers docu over Satudarah
Bijna miljoen kijkers voor Satudarah-docu (Foto: ANP)