Gouverneur S-Carolina wil af van 'racistische confederatievlag'

De gouverneur van South Carolina wil af van de confederale vlag, die naast het Capitool in de staat wordt gevoerd. Dat heeft Nikki Haley maandag gezegd, bijgestaan door zowel Democraten als Republikeinen. De oproep is een reactie op het bloedbad in een zwarte kerk in Charleston waarbij vorige week negen mensen omkwamen. Volgens overlevenden uitte de dader voordat hij het vuur opende racistische leuzen. Op foto's poseerde hij met de controversiële vlag.

De zogenoemde Confederate Flag werd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog gevoerd door de zuidelijke staten die vochten om de slavernij in stand te houden. De vlag is tegenwoordig nog een controversieel onderwerp. Voor velen is het een symbool van de Amerikaanse slavernij en latere onderdrukking van zwarte Amerikanen, maar anderen zeggen er het verleden en hun voorvaders mee te willen eren.

"De moordenaar die nu is opgesloten in Charleston zei dat hij hoopte een rassenoorlog te ontketenen", zei Haley. "We hebben de kans om te laten zien dat hij er niet alleen naast zat, maar dat het tegenovergestelde gebeurt. Ik hoop dat door dit symbool dat ons verdeelt te verwijderen, we als staat de blik op de toekomst kunnen richten, in harmonie, en dat we de negen zielen die nu in de hemel zijn kunnen eren."

Tegen gelijke rechten
De vlag werd in de jaren zestig gehesen boven het Capitool van South Carolina als protest tegen gelijke rechten voor zwarte Amerikanen. In 2000 werd hij na massale protesten van de officiële vlaggenmast gehaald. Als compromis werd bedacht de vlag te voeren vlak bij het Capitool, naast een monument voor gesneuvelde soldaten van het confederale leger. Om daar iets aan te veranderen is een tweederdemeerderheid nodig in het lager- en hogerhuis van het Congres van de staat, waardoor de verwijdering nog geen voldongen feit is.

Haley lijkt echter vastbesloten. Ze wil dat het Congres zich nog deze zomer buigt over de verwijdering van de vlag. Gebeurt dat niet, dan zal ze een speciale zitting beleggen en de wetgevers dwingen de kwestie te bespreken.

De oproep van de gouverneur wordt breed gesteund. Diverse Republikeinse presidentskandidaten, en leiders van beide partijen in het Congres in Washington willen van de vlag af. Supermarktgigant Wal-Mart kondigde maandag aan alle producten waarop de vlag is afgebeeld uit het assortiment te halen. En ook in andere zuidelijke staten gaan nu stemmen op om de vlag na al die jaren naar een museum te verhuizen.

'Nazivlag'
Actrice en presentatrice Whoopi Goldberg vindt dat het voeren van de vlag hetzelfde is als het opvoeren van nazisymboliek. "We voeren deze discussie al erg lang. De vlag zou nergens moeten wapperen", stelt Goldberg. "Het is alsof er een vlag met een swastika bij de buren hangt", zei ze in haar talkshow The View.

Ook actrice Rosie Perez vindt het frappant dat de vlag nog steeds wordt gebruikt. "Ik snap de trots achter die vlag niet. Het was een reactie op slavernij. Ze wilden zich afscheiden omdat ze hun katoenplukkers niet kwijt wilden. Ze wilden hun slaven niet kwijt, zo simpel is het."

Gouverneur S-Carolina wil af van 'racistische' confederatievlag
Gouverneur S-Carolina wil af van 'racistische confederatievlag' (foto: ANP)