FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 juni 2015

Oppositie boos op Van Miltenburg om vernietigen anonieme post

De oppositiefracties SP, D66 en de ChristenUnie zijn boos op Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Reden is dat zij geen verantwoordelijkheid neemt voor een procedure waarbij anonieme brieven aan haar adres automatisch worden vernietigd.

Alexander Pechtold (D66), Michiel van Nispen (SP) en Gert-Jan Segers uitten hun onvrede vrijdagavond in Nieuwsuur. Dit programma kwam de procedure op het spoor tijdens het zoekwerk naar het bonnetje in de Teeven-deal, dat in maart dit jaar uiteindelijk de val van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven inluidde. De aanleiding voor het speurwerk van het nieuwsprogramma was een anonieme brief.

Oppositie boos op Van Miltenburg
Oppositie boos op Van Miltenburg om vernietigen anonieme post (Foto: ANP)

'Confederate vlag moet weg in South Carolina'

De vlag van de voormalige 'Confederate States of America' (CSA) moet zo snel mogelijk worden verwijderd bij het parlementsgebouw in de hoofdstad van de staat South Carolina, Columbia. De voorzitter van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie NAACP (Nationale Vereniging voor de Vooruitgang van Gekleurde Mensen) Cornell Brooks, eiste dat vrijdag. Hij wil dat naar aanleiding van de racistische moord woensdag op negen Afro-Amerikanen in Charleston.

De rode vlag met een wit en blauw andreaskruis en dertien sterretjes is van de zuidelijke staten die zich in 1860 en 1861 afscheidden van de VS. De belangrijkste separatistische reden was de bescherming van de agrarische economie die afhankelijk van slavernij was.

De vlag wappert nog in top in Columbia, terwijl de Amerikaanse vlag en die van South Carolina halfstok zijn gehangen. Volgens woordvoerders in Columbia is er ooit bij wet vastgelegd dat alleen het hele parlement over het neerhalen van het dundoek van de confederatie mag beslissen. En dat is nog niet gebeurd.

South Carolina was de eerste staat die zich afsplitste. In de burgeroorlog die volgde ging de confederatie uitgeput ten onder in 1865.

'Confederate' vlag moet weg in South Carolina
'Confederate vlag moet weg in South Carolina' (Foto: ANP)

Kamer staat open voor euthanasie jong kind

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat ervoor open dat levensbeëindiging kan worden toegepast bij kinderen onder de twaalf jaar die ondraaglijk en uitzichtloos lijden. In ieder geval de coalitiepartijen VVD en PvdA scharen zich vrijdag achter het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) hierover.

In Nederland is het nu alleen toegestaan om euthanasie toe te passen voor kinderen vanaf twaalf jaar of vóór het eerste levensjaar. De NVK vindt het "niet juist" dat deze keuzes voor jongere kinderen niet mogelijk zijn, omdat zij als 'wilsonbekwaam' worden beschouwd. De vereniging pleit voor onderzoek naar de huidige zorg en regelgeving rond euthanasie bij kinderen.

De VVD is het daarmee eens en wil onnodig leed bij ernstig zieke kinderen en hun ouders waar mogelijk voorkomen. De PvdA vindt dat zo nodig de wet moet worden gewijzigd. GroenLinks wil ook dat jonge kinderen de mogelijkheid voor euthanasie krijgen.

Kamer staat open voor euthanasie jong kind
Kamer staat open voor euthanasie jong kind (Foto: ANP)

Luiten handhaaft zich bovenin US Open

Golfer Joost Luiten heeft zich op de tweede dag van de US Open gehandhaafd in de top van het klassement. De 29-jarige Rotterdammer ging vrijdag op Chambers Bay rond in 69 slagen, één onder par. Luiten staat met een totaal van 137 slagen voorlopig in de top tien. De beste Nederlandse golfer opende donderdag met een sterke ronde van 68.

Luiten miste vorig jaar de 'cut' op de US Open, maar revancheert zich daarvoor tijdens zijn tweede optreden op de Amerikaanse major. De geboren Bleiswijker maakte donderdag al indruk met een degelijke ronde met onder meer vier birdies en handhaafde zich vrijdag bovenin dankzij drie birdies. Luiten moest twee bogeys invullen op zijn scorekaart.

De Nederlander heeft nu op alle vier majors een keer de 'cut' gehaald. Begin dit jaar bleef hij onder de streep bij de Masters op Augusta.

UCI verbiedt camper Team Sky

Chris Froome moet tijdens de Ronde van Frankrijk gewoon bij zijn ploeggenoten in het hotel slapen. De Britse wielrenner van Team Sky overwoog om tijdens de grootste etappewedstrijd van de wereld in een speciale camper te slapen, iets dat zijn teamgenoot Richie Porte tijdens de afgelopen Giro al deed. De internationale wielerunie heeft echter bepaald dat renners gewoon in het door de organisatie toegewezen hotel moeten slapen. De bepaling is vrijdag speciaal toegevoegd aan het reglement en geldt per direct voor alle internationale wielerwedstrijden.

In de jacht op zijn tweede eindzege in de Tour had Froome graag in een speciale camper geslapen. Dat had hem volgens teambaas Dave Brailsford een miniem voordeel ten opzichte van de concurrentie kunnen opleveren.

Europese Spelen 2015 - Nederlandse week in foto's

De Europese Spelen in Baku zijn inmiddels een week onderweg, waarin veel Nederlandse atleten al in actie zijn gekomen en er al diverse medailles werden gewonnen. Het is daarom tijd voor een overzicht van de Nederlandse prestaties tot nu toe, gezien door de lens van de fotografen.

Synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer kwamen als eerste Nederlandse deelnemers in actie tijdens de Europese Spelen en werden uiteindelijk tiende bij de duetten. (Foto: Getty)

Taekwondoka Reshmie Oogink leidt de Nederlandse ploeg het Olympisch Stadion van Baku binnen tijdens de openingsceremonie. (Foto: Getty)

Triatlete Rachel Klamer verovert de eerste Nederlandse medaille ooit op de Europese Spelen en pakt zilver. Direct na de finish vieren Klamer, kampioene Nicola Spirig (Zwitserland) en de Zweedse Lisa Nordén (brons) uitgebreid hun succes. (Foto: Getty)

Li Jiao en Britt Eerland pakten samen met Li Jie het zilver in de landenwedstrijd, nadat alleen Duitsland in de finale te sterk bleek. Toch gaf het Nederlandse trio hun rivalen flink wat werk voor de kiezen, want er was een vijfde en beslissende duel nodig. (Foto: Getty)

Karateka Moreno Sheppard kon zijn status van wereldtopper totaal niet waarmaken en kwam in Baku niet voorbij de groepsfase. Hij verloor onder meer het gevecht van de Serviër Slobodan Bitevic (rood) (Foto: Getty)

Schutter Peter Hellenbrand kon zijn prestatie van de Olympische Spelen van 2012 niet evenaren en werd vijftiende in de kwalificaties met zijn luchtgeweer. (Foto: Getty)

De Nederlandse waterpolodames leken volop in de race voor de medailles, maar werden in de kwartfinales uitgeschakeld door Italië (Foto: Getty)

Beachvolleybalster Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist werden vooraf gerekend tot de favorieten voor het goud, maar schopten het niet tot de beslissende fase van het toernooi (Foto: Getty)

Ellen van Dijk gaat de geschiedenisboeken in als de eerste Nederlandse winnares van een gouden medaille op de Europese Spelen, nadat ze de tijdrit domineerde. Annemiek van Vleuten pakte er de bronzen medaille. (Foto: Getty)

Bij de mannen was het Stef Clement die Nederland eremetaal schonk op de tijdrit: hij pakte zilver. (Foto: Getty)

Rick van der Ven was samen met Mitch Dielemans en Sjef van den Berg een van de topfavorieten voor goud in de landenwedstrijd, maar ze moesten genoegen nemen met brons (Foto: Getty)

Lieke Wevers turnde zich in de meerkampfinale knap op weg naar de bronzen medaille, achter onder meer de ongenaakbare Russische Aliya Mustafina. (Foto: Getty)

Taekwondoka Oogink werd vooraf gerekend tot de favorieten voor de medailles, maar werd door de Kroatische Iva Rados (blauw) uitgeschakeld in de kwartfinale. (Foto: Getty)

Li Jiao pakte op 42-jarige leeftijd het eerste individuele tafeltennisgoud ooit op de Europese Spelen. (Foto: Getty)

Schoonspringster Daphne Wils haalde op de 1-meterplank knap de finale, waarin ze elfde werd. (Foto: Getty)

Taekwondoka Jeroen Wanrooij (rood) kwam in de klasse boven 80 kilogram tekort voor het brons en ging onderuit tegen de Kroaat Vedran Golec. (Foto: Getty)

Man met explosieven op lichaam loopt door Venlo

Vrijdagavond is in Venlo een man gezien die explosieven op zijn lichaam heeft gebonden. De politie is in de Limburgse gemeente met veel agenten aanwezig.

De man loopt in de omgeving van de Leutherweg. Dienders hebbende omgeving hermetisch afgesloten.. Een arrestatieteam is onderweg om de man aan te houden.

Brandweer en ambulancepersoneel staan paraat om in te grijpen als dat nodig is.

Op Twitter wordt er volop gespeculeerd, onder andere dat het een zelfmoordterrorist zou zijn.

Update 22.28
De man is op de Papagaaistraat aangehouden. Hij zat op de grond met nog onbekende pakketjes tegen zijn buik geplakt. 

Komeetlander zoekt opnieuw contact

De komeetlander Philae heeft vrijdag opnieuw contact gelegd met de aarde, nadat hij eerder na een maandenlange stilte zondag al van zich had laten horen. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gezegd.

In een tijdsbestek van zeventien minuten stuurde Philae tweemaal twee minuten gegevens over zijn status naar het controlecentrum. ESA heeft commando's richting Rosetta, het moederschip van de komeetlander, gestuurd om de communicatie met het ruimtevoertuigje te verbeteren.

De komeet waarop Philae zich bevindt, vliegt richting de zon. De lander krijgt daardoor meer zonlicht op zijn zonnepanelen, waardoor hij steeds meer taken kan verrichten.

Golfster Boeljon aan kop in Ladies Open

Golfster Christel Boeljon heeft een overtuigende start gemaakt bij het Ladies Open. De 27-jarige Boeljon nam op de eerste dag van het toernooi uit de Europese vrouwentour in Amsterdam de leiding met een ronde van 69 slagen, vier onder par. De Alkmaarse noteerde op de banen van The International bij Schiphol vijf birdies en hoefde daar slechts één bogey tegenover te stellen.

Boeljon eindigde vorig jaar als vierde op het Ladies Open, waarvan ze het boegbeeld is. De Schotse golfster Kylie Walker won toen de twintigste editie van het Nederlandse toernooi uit de Europese Tour. Boeljon is in vorm, want onlangs werd ze nog tweede in de LPGA Classic in Galloway. Kort daarna kwalificeerde ze zich voor het US Open.

De Noord-Hollandse heeft na de eerste ronde in Amsterdam één slag voorsprong op Cathryn Bristow uit Nieuw-Zeeland en de Engelse Rebecca Hudson.

WikiLeaks pakt uit met Saoedi-Arabië

De site WikiLeaks heeft vrijdag 60.000 vertrouwelijke diplomatieke boodschappen gepubliceerd die vanuit Saoedi-Arabië werden verstuurd. In de komende weken komen daar nog een half miljoen berichten bij, meldde de site. Het gaat vooral om e-mails van het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken en vertrouwelijke rapporten van de Saoedische overheid.

WikiLeaks begon in 2010 met het publiceren van onderschepte berichten van Amerikaanse diplomaten. De man achter deze publicatie van vertrouwelijke informatie is de Australische WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Het is vrijdag precies drie jaar geleden dat hij zijn toevlucht nam tot de ambassade van Ecuador in Londen, uit vrees te worden gearresteerd. Hij zit daar nog steeds.

WikiLeaks pakt uit met Saudi-Arabië
WikiLeaks pakt uit met Saudi-Arabië (Foto: ANP)

Kristoff haalt 18e zege van seizoen in Zwitserland

De Noor Alexandre Kristoff heeft de zevende etappe in de ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De rit was relatief vlak, maar op het eind ging het wat omhoog, uitmondend in een massasprint. Peter Sagan kwam nog dichtbij, maar nadat zijn sprint kort verstoord werd door Jose Joaquin Rojas was de Slowaak niet meer bij machte om een derde ritzege binnen te halen. 

Drie vluchters waren vertrokken waaronder wereldkampioen Michael Kwiatkowski. Het werd uiteindelijk een spannende strijd tussen het peloton en de vluchters. In de laatste kilometer probeerde de Poolse wereldkampioen alles om uit de greep van het peloton te blijven. Dit lukte echter niet, op zo'n 400 meter van de streep werd hij teruggepakt. Wat restte was een groep sprinters waarbij Mark Cavendish afwezig was en ook John Degenkolb geen vuist kon maken. Arnaud Demare probeerde het wel maar moest van veel te ver komen. Zijn aanval van achteruit zorgde er echter voor dat Sagan wat ruimte moest laten waar Rojas kortstondig tussendoor kon kruipen. Hierdoor verloor de Slowaak de aansluiting met Kristoff die al aan zijn sprint was begonnen. Sagan kwam vervolgens nog tot een inhaalslag en kwam tot kort achter de Noor, maar uiteindelijk kon hij de Noor niet voorbij.

Geraint Thomas deed net als gisteren een slimme zaak voor zijn klassement. Door voorin oplettend te zijn pakte hij vijf seconden op een groot deel van de klassementsmannen. Tom Dumoulin deed hetzelfde en hij staat nu op 1.27 van leider Thibaut Pinot. Met de afsluitende tijdrit op zondag liggen er voor beide heren nog volop kansen.

Jongeren kopen nog te makkelijk alcohol

Jongeren kunnen nog steeds veel te makkelijk aan alcohol en sigaretten komen. Slijterijen, horeca, sportkantines en supermarkten houden zich nog slechter dan een jaar eerder aan de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol en tabak.

Dat blijkt uit onderzoek dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft laten doen. Jongeren wordt te weinig naar een identificatie gevraagd en als dat wel gebeurt wordt er soms toch drank geschonken of worden sigaretten verkocht.

Van Rijn heeft met betrokken organisaties afgesproken dat zij met voorstellen komen om de naleving te verbeteren. Hij roept gemeenten op de handhaving te verscherpen. Met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) praat hij over aanscherping van de controles.

Jongeren kopen nog te makkelijk alcohol (Foto; Novum)
Jongeren kopen nog te makkelijk alcohol (Foto; Novum)

Hogenkamp verder, opgave Bertens in Frankrijk

Tennisster Richel Hogenkamp heeft vrijdag de halve finales bereikt van het  ITF-toernooi (50.000$+H) in Montpellier. De 23-jarige Doetinchemse was in de kwartfinale te sterk voor Constance Sibille, de Française die met een wildcard was toegelaten tot het hoofdtoernooi. Hogenkamp won op het Franse gravel met 7-5 en 6-1.

De Nederlandse liep wel een confrontatie met Kiki Bertens mis. De Westlandse moest in haar kwartfinale tegen de als eerste geplaatste Lourdes Dominguez Lino opgeven vanwege een blessure aan de onderrug. De Spaanse stond met 1-0 voor in de tweede set, nadat ze de eerste al met 6-3 had gewonnen.

In de halve finale treft Dominguez Lino met Hogenkamp opnieuw een Nederlandse tennisster. De 34-jarige Spaanse won in haar carrière al twee WTA-toernooien en vijftien ITF-titels. Hogenkamp staat op acht ITF-titels.

Noord-Korea: wij kunnen AIDS, Ebola en MERS genezen

De Democratische Volksrepubliek Korea claimt een medicijn te hebben ontwikkeld waarmee onder andere AIDS, Ebola en MERS genezen kunnen worden. Dit heeft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA bekend gemaakt.

Het medicijn, genaamd Kumdang-2, is gemaakt van ginseng, een extract uit de klimopsoort Panax, die op speciale grond is gekweekt. Deze speciale bemeste grond bevat de zogenaamde 'zeldzame aarden'. De werkzame stoffen worden vervolgens uit de wortels van de plant geëxtraheerd om zo als injectievloeistof te kunnen worden gebruikt.

Volgens het persbureau zou dit medicijn uitstekend werken bij ziektes die het immuunsysteem aanvallen. Het zou ook de SARS-epidemieën die in 2006 en 2013 om zich heensloegen in de regio hebben weten te stoppen in het land.

Het nieuws is naar buiten gebracht nu het MERS-virus steeds meer slachtoffers maakt in buurland Zuid-Korea. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er iets van de gemaakte claim waar is. Het land krijgt behandelbare ziekte-uitbraken als tuberculose al nauwelijks onder controle en heeft momenteel meer te vrezen van de aanstaande hongersnood.

Medicijn tegen AIDS, Ebola en MERS (Foto: KCNA)
Medicijn tegen AIDS, Ebola en MERS (Foto: KCNA)

Doden en gewonden bij herdenking Waterloo

Ook de herdenking van de Slag van Waterloo heeft zijn tol geëist. Tijdens een spektakel met vuurwerk rond de herdenking van de bloedige veldslag tweehonderd jaar geleden, hebben drie mensen brandwonden opgelopen. Een van hen, een Brit, raakte zwaargewond. Het was een figurant van de show Inferno, die donderdagavond werd opgevoerd.

Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. De man, die naar een brandwondencentrum moest, is niet meer in levensgevaar. De twee andere gewonden konden ter plaatse worden verzorgd.

Tijdens de festiviteiten vrijdag kreeg een Britse bezoeker een hartaanval. Hij wordt in een kunstmatige coma gehouden. Voor zijn leven wordt gevreesd.

Donderdagmiddag was al een man overleden die deelnam aan de historische reconstructie van de strijd. Hij zou aan een aandoening zijn bezweken.

Bij de man ging het om een zogenoemde re-enactor, een persoon die een historische gebeurtenis naspeelt. Aan de reconstructie van de slag, die vrijdag- en zaterdagavond plaatsvindt, nemen 5000 re-enactors uit 52 landen deel.

EU wil spaartegoeden beter beschermen

Grote banken zullen in de toekomst de tegoeden van spaarders beter moeten beschermen voor de risicovolle activiteiten die de bank voor eigen rekening doet. De ministers van Financiën van de Europese Unie kwamen dit vrijdag overeen. Ook ander handelsactiviteiten die mogelijk spaargeld in gevaar kunnen brengen, zouden apart moeten worden gezet.

De plannen hebben betrekking op grote banken, die te groot zijn om failliet te laten gaan, te duur zijn om te redden en te complex zijn om te ontmantelen. De plannen moeten ervoor zorgen dat de belastingbetaler niet opdraait voor wanbeleid, fouten of onnodige risico's bij banken.

'Organisator Tour dreigt UCI met afsplitsing'

De internationale wielrenunie UCI en de Franse organisator van sportwedstrijden ASO liggen op ramkoers. De ASO, die belangrijke wielerkoersen als de Tour en Vuelta organiseert, dreigt zijn races van de UCI-kalender af te halen als de hervormingen binnen de mondiale wielerbond zo langzaam blijven gaan. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen binnen de UCI.

De ASO organiseert naast de Rondes van Frankrijk en Spanje ook onder meer Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Nice, het Critérium du Dauphiné en Parijs-Tours. Het Franse sportbedrijf heeft in een brief aan de UCI erop aangedrongen de aangekondigde hervormingen sneller te laten plaatsvinden. Gebeurt dat niet, dan dreigt de ASO zijn koersen buiten de UCI om te gaan organiseren. Dat zou kunnen leiden tot een breuk binnen de wielerwereld.

Ruim 700.000 tekenen petitie Red de Zorg

De volkspetitie Red de Zorg van vakbonden FNV en CNV heeft 736.759 handtekeningen opgeleverd. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) nam de handtekeningen vrijdagmiddag voor de Tweede Kamer in ontvangst.

Bij de overhandiging waren leden van de beide vakbonden aanwezig. Op veel sympathie van de ruim vijfhonderd aanwezigen kon Van Rijn niet rekenen. Volgens hen zorgt het huidige kabinetsbeleid voor een slechte en uitgeklede zorg. De staatssecretaris beklom onder luid boegeroep het podium om de petitie in ontvangst te nemen. Van Rijn liet desondanks weten overweldigd te zijn door het grote aantal handtekeningen.

Op 1 mei lanceerden FNV en CNV gezamenlijk de Red de Zorg-petitie als protest op de zorgbezuinigingen. De vooraf gewenste 300.000 handtekeningen waren binnen drie weken al bereikt.

Voorzitter Eurotop waarschuwt Grieken

Het moment is dichtbij dat de Grieken moeten kiezen tussen het accepteren van de voorwaarden voor verdere financiële steun, of afstevenen richting bankroet. Dat zegt de voorzitter van de ingelaste Eurotop over de Griekse crisis, Europees president Donald Tusk, vrijdag in een videoboodschap.

"Er is nog tijd, maar slechts een paar dagen. Laten we die slim gebruiken", aldus Tusk. Volgens hem moet er een einde komen aan 'het spel van de angsthaas', waarbij het voor iedereen nadelig wordt als niemand toegeeft.

Tusk benadrukt dat de top maandagavond in Brussel niet de laatste stap zal zijn. Er komt dan geen magische oplossing. Tusk wil dat op de top iedereen wordt doordrongen van elkaars standpunten, en van de gevolgen daarvan. "Er is geen tijd meer voor welk spel dan ook."

Huis ten Bosch voor 59 miljoen opgeknapt

Paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, wordt in één keer helemaal opgeknapt voor het bedrag van 59 miljoen euro. De opknapbeurt gaat veertig maanden duren en is eind 2018 klaar. Voordat de werkzaamheden beginnen, wordt de beroemde Oranjezaal voor publiek opgesteld.

Aanvankelijk was ook sprake van renovatie is fases, maar dat zou nu 73 miljoen kosten. Daarbij komt dat bepaalde delen ook meer snelheid vereisen. De eerste fase werd destijds berekend op 35 miljoen, maar die werkzaamheden komen nu al uit op 41,5 miljoen.

Daarin is het kabinet toen te stellig geweest en dat had niet gemoeten, aldus premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Zoiets moet in de toekomst beter, erkende hij. Er was echter meer asbest dan gedacht en ook meer problemen met dak, schoorstenen en bordestrap.

Nog 5 gewonden in ziekenhuis Portugal

Er liggen nog vijf mensen in het ziekenhuis die bij het busongeluk in Portugal woensdagavond gewond zijn geraakt. Een van hen is zwaargewond, maar de toestand is niet kritiek. Dit heeft de Nederlandse hulpverleningsorganisatie SOS International vrijdagmiddag laten weten.

Er wordt nog bekeken of gewonden met een vliegtuig dat normaal voor gipsvluchten wordt ingezet, naar Nederland worden teruggebracht. SOS International verwacht hierover misschien zaterdagochtend meer duidelijkheid. Daadwerkelijk gevlogen wordt niet voor zondag, als tot een 'gipsvlucht' wordt besloten.

Ook over de repatriëring van de vier doden is nog geen duidelijkheid. Volgens SOS International zullen de lichamen niet voor maandag worden teruggebracht.

Japan wil walvisvaart dit jaar hervatten

Japan wil de walvisvaart in het antarctisch gebied later dit jaar hervatten, ook al heeft Tokyo volgens de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) geen bewijs aangedragen dat het de gedode zoogdieren voor onderzoeksdoeleinden gebruikt.

De IWC zei vrijdag niet vast te kunnen stellen of de walvisjacht noodzakelijk is voor het beheer van de walvispopulaties. Het Internationaal Gerechtshof oordeelde vorig jaar dat de Japanse walvisvaart geen werkelijk wetenschappelijke aard heeft, zoals Tokyo al sinds jaar en dag aanvoert als rechtvaardiging van de jacht. Na de uitspraak van het hof stuurde Japan een expeditie richting Zuidpool waarbij geen walvissen werden gedood, maar dit jaar wil het land de jacht hervatten.

De IWC deed de walvisjacht in 1986 in de ban, maar Japan houdt zich niet aan dat verbod. Tot 2027 wil Japan jaarlijks 333 dwergvinvissen vangen. In eigen land is de vraag naar walvisvlees ondertussen afgenomen.

Japan wil walvisvaart dit jaar hervatten (Foto: Novum)
Japan wil walvisvaart dit jaar hervatten (Foto: Novum)

Rutte: situatie met Grieken anders dan in 2012

De risico's van een Grieks faillissement voor de rest van Europa zijn kleiner dan in 2012. Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag duidelijk in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

"Het is nu anders dan in 2012 toen er een veel grotere vervlechting was van de Griekse bancaire sector met de rest van Europa", zei Rutte. "Ik hoop dat het niet gebeurt, maar als het gebeurt, gebeurt het. Niemand wil het, maar het is aan de Grieken."

Op de vraag of hij niet bang is voor een Grieks faillissement, zei hij: "Ik ben niet zó bevreesd dat ik zeg: nou moeten we toegeven en een slappe deal sluiten. Zo bevreesd ben ik niet, maar het zal altijd effecten hebben."

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

'Coffeeshop open voor wie in Nederland woont'

Inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) is niet doorslaggevend bij de vraag of iemand al dan niet een coffeeshop in mag. De vraag of iemand ingezetene is, moet aan de hand van meerdere criteria worden beoordeeld. Dat heeft de rechter in Maastricht vrijdag bepaald in de zaak van een Maastrichtse coffeeshop die in november vorig jaar 1 gram hasj had verkocht aan een Braziliaan.

Het Openbaar Ministerie sleepte de coffeeshop voor de rechter, omdat het in Maastricht verboden is softdrugs aan buitenlanders te verkopen. De koper stond niet ingeschreven in de GBA en daarom had de coffeeshop hem niks mogen verkopen, aldus het OM.

Maar de hasjkoper woonde en studeerde wel in Maastricht en had een geldige verblijfsvergunning. Inschrijving in de GBA is volgens de rechter niet van doorslaggevend belang bij de vraag of iemand Nederlands ingezetene is.

'Coffeeshop open voor wie in Nederland woont' (Foto: Novum)
'Coffeeshop open voor wie in Nederland woont' (Foto: Novum)

Duitse legerterreinen omgevormd tot natuurgebieden

Duitsland transformeert 62 oude legerbases en militaire oefenterreinen in natuurparken. Dat heeft het Duitse ministerie van natuur en milieu vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om ruim driehonderd vierkante kilometer grondgebied waar de fauna ongestoord zijn gang kan gaan.

De natuurgebieden variëren in omvang en liggen verspreid over het land. De metamorfose vloeit voort uit de afslanking van de Duitse krijgsmacht, van een kwart miljoen dienstplichtigen ten tijde van de Koude Oorlog tot een beroepsleger van 170.000 man sterk.

Wiebes: ruim baan voor elektrische auto

Het kabinet gaat de fiscale stimulering van plug-in auto's die vaak grotendeels op benzine rijden afbouwen. Volledig elektrische auto's worden fiscaal gezien aantrekkelijker. De bijtelling voor elektrische auto's wordt 4 procent, alle andere leaseauto's krijgen een bijtelling van 22 procent.

Dat staat in een plan van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) voor een nieuw systeem van autobelastingen. De motorrijtuigenbelasting en de aanschafbelasting (bpm) zullen zakken. De belasting op oude diesels die zonder fabrieksroetfilter rijden, gaat flink omhoog.

Meisje (15) in 'SM-outfit' naar school

Kaye Warner uit het Engelse Kidderminster is woedend op de school van haar dochter. Volgens de 33-jarige moeder had de King Charles I School in Kidderminster tegen het 15-jarige meisje gezegd dat ze zich fatsoenlijker moest kleden. De conrector vond de kleding van Erin-Anais Hart namelijk te veel op een bondagepakje lijken.

Bij moeder Kaye rinkelde afgelopen vrijdag de telefoon. Dochterlief vroeg haar moeder of ze een broek naar school wilde brengen. Ze moest van de conrector namelijk iets anders aantrekken.

Hierop droeg Kaye haar dochter op direct naar huis te komen. Ze wilde niets meer met de school te maken hebben. Toen de voormalige tienermoeder verhaal wilde halen bij de conrector, bevestigde de beste man dat hij de kleding niet kies vond.

Vooral het zwarte broekje en dito kousen was de puriteinse Brit een doorn in het oog. "Het lijkt wel alsof ze aan bondage doet", vertelde hij de moeder. "Een walgelijke opmerking", vindt moederlief. "Mijn dochter zien ze niet meer terug op die school."


Te sexy? Oordeel zelf!

Eiland voor het eerst in 50 jaar beroofd

Voor het eerst in 50 jaar is er een misdaad gepleegd op het Schotse eiland Canna. Midden in de nacht hebben dieven het buurtwinkeltje leeggeroofd en flink buitgemaakt.

Het eiland, waar slechts twintig huizen staan, is geschokt door het voorval. De eigenaresse van de winkel zegt vanaf nu de winkel 's nachts op slot te gaan draaien. Voorheen was de winkel altijd vrij toegankelijk voor vissers die op het eiland overnachten. In de winkel konden ze gebruik maken van het WiFi-netwerk en versnaperingen aanschaffen.

De rovers hebben de schappen midden in de nacht leeg getrokken en alles van koekjes tot koffie en chocolade meegenomen. Het ergste vond de manager dat er ook nog zes handgemaakte lokale wollen mutsjes zijn meegenomen.

Momenteel is er nog geen dader aan te wijzen, maar met slechts een populatie van dertig mensen is het waarschijnlijk dat het om een buitenstaander gaat. De laatste diefstal op het eiland was in de jaren '60, toen werd er een houten plaat ontvreemd.

Een aantal van de gestolen mutsjes (Foto: Isle of Canna)
Een aantal van de gestolen mutsjes (Foto: Isle of Canna)

Rutte: geen blauwe enveloppe voor de koning

Het wordt te ingewikkeld om de koning belasting te laten betalen. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Deskundigen hebben dat ook vastgesteld, aldus de minister-president.

De koning krijgt nu een soort uitkering netto en die zou je dan eerst bruto moeten maken. Je moet dan ook gaan kijken naar het gebruik van paleizen en naar welke kosten aftrekbaar zouden zijn. "Dat is ongelooflijk ingewikkeld'', aldus Rutte. "Het is geen principiële kwestie, maar 'we have bigger fish to fry', aldus de premier, daarmee aangevend dat er belangrijkere zaken zijn.

Het is overigens niet zo dat de koning nergens belasting over betaalt. Hij doet dat wel over zijn vermogen en over erfenissen. Ook staan de Oranjes met een uitkering al jaren op de nullijn, voegde Rutte toe.

Verdachte moord Yvon Pfaff bekent schieten

Erik van der H. heeft verklaard dat hij per ongeluk op de 49-jarige Yvon Pfaff uit Ochten heeft geschoten. Dat gebeurde in een worsteling in de nacht van 21 op 22 juni 2014 in een vakantiehuisje in Ewijk, zei zijn advocaat Yannick Quint vrijdag in de rechtbank in Den Bosch.

Het lijk van Pfaff werd op 22 juni vorig jaar gevonden in een uitgebrande auto op landgoed De Pettelaar in Sint-Michielsgestel. Pfaff was naar Ewijk gelokt. Toen daar een pistool werd getrokken, ,,barstte de hel los'' verklaarde een van de zes verdachten in de zaak. Pfaff zou Van der H. zijn aangevlogen.

Het pistool zou eerst zonder gevolgen zijn afgegaan. De kogel belandde in de muur. Pas toen de tweede keer het pistool afging zou Pfaff fataal zijn geraakt. Advocaat Yannick Quint van de verdachte schutter vroeg de rechtbank daarom een reconstructie te houden in de vakantiewoning. Zo kan precies worden achterhaald wat er is gebeurd. De rechtbank vond het echter nog te vroeg om dat al te doen. Quint kondigde samen met andere advocaten aan dan zelf al een reconstructie te maken.

Voor de moord zijn zes mensen opgepakt. De rechtbank liet één van hen vrijdag vrij. In eerste instantie werd gedachte aan een afrekening in het criminele circuit, maar die hypothese lijkt inmiddels verworpen. Er werd vrijdag gesuggereerd dat het om een relationeel probleem zou zijn gegaan.

Premier Servië wil Srebrenica herdenken

De premier van Servië, Aleksandar Vucic, wil volgende maand herdenkingsceremonies voor de massamoord in Srebrenica, dit jaar twintig jaar geleden, bijwonen. Dat heeft hij vrijdag kenbaar gemaakt.

In 1995 werden bijna achtduizend moslimmannen en -jongens door Bosnisch-Servische troepen om het leven gebracht. "Ik ben er klaar voor mijn hoofd te buigen (...) en als de Bosniakken dat willen, de onschuldige slachtoffers van Srebrenica te eren", zei Vucic, in het verleden zelf een ultranationalist.

Eerder deze week werd op basis van een arrestatiebevel uit Belgrado een voormalige Bosnische moslimcommandant opgepakt. Dat leidde tot de annulering van een gepland bezoek van de Servische president aan de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Servië beschuldigt de commandant, Naser Oric, van gruweldaden tegen Servische burgers.

Verwarde man Weesp dreigde huis op te blazen

Binnen twee dagen hebben verwarde mannen gedreigd hun huis op te blazen. Vrijdag gebeurde dat in Weesp. Daar hield de politie een man aan die dreigde zijn huis op te blazen. Hij wilde dat doen nadat hij brand had gesticht op het balkon van zijn woning. Dat brandje was snel geblust. De hulpdiensten waren massaal uitgerukt. Enkele woningen in de buurt werden uit voorzorg ontruimd. Een onderhandelaar is met de man in gesprek geweest.

Donderdag dreigde ook al een verwarde man in Doetinchem zijn huis op te blazen. Toen werden twintig woningen ontruimd. De politie ging in onderhandeling met de man en wist hem ertoe over te halen dat hij de woning verliet.

Verdachten rellen Twente-AZ melden zich

Drie voetbalsupporters die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de rellen rond de wedstrijd Twente-AZ in Enschede hebben zich gemeld bij de politie. Ontevreden supporters van de thuisclub staken op 26 april vuurwerk af in het stadion en er waren kwetsende spreekkoren. Ook zochten relschoppers de confrontatie met de politie.

Donderdag liet de regionale omroep RTV Oost beelden van bewakingscamera's zien waarop vijf mannen te zien waren die de politie verdenkt van openlijke geweldpleging en opruiing. Tv-kijkers werd gevraagd naar hun identiteit. Drie van de mannen hebben zich nu bij de politie gemeld.

'Deal gemaakt over nieuwe eurogroepvoorzitter'

Europese leiders hebben een deal gemaakt over het voorzitterschap van het overleg van ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Tijdens een Europese top in oktober over Brusselse topbanen spraken de leiders af dat de Spanjaard Luis de Guindos het stokje zal overnemen als de termijn van de huidige voorzitter, Jeroen Dijsselbloem, afloopt. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vrijdag in Luxemburg.

Op 21 juli loopt de termijn van Dijsselbloem af. Hij heeft zich kandidaat gesteld voor een herbenoeming, maar ook de Spanjaard aast op de baan. Spanje ijvert al langer voor een belangrijke post in Europa, het land vindt zich nu onderbedeeld. Schäuble noemde Dijsselbloem een zeer goede voorzitter, maar zei ook dat de ,,EU een verplichting heeft tegenover Spanje''.

Bokster Fontijn verslaat oud-wereldkampioen op Spelen

Bokster Nouchka Fontijn heeft zich op de Europese Spelen in Baku geplaatst voor de kwartfinales in het middengewicht (-75 kilogram). De 27-jarige Nederlandse, vorig jaar goed voor brons op het WK, rekende relatief simpel af met de Britse Savannah Marshall.

De 24-jarige Marshall pakte in 2012 de wereldtitel en was daarna de grote thuisfavoriete voor olympisch goud in Londen. Daar ging ze echter al vroeg onderuit, waarna een periode aanbrak van uitschakelingen en blessures, met alleen goud op de Commonwealth Games vorig jaar als succes. Tegen Fontijn kon ze in Baku simpelweg niet op, want in alle vier rondes besloten de drie juryleden unaniem in het voordeel van de Nederlandse.

In de kwartfinale staat Fontijn maandag om 10.15 uur Nederlandse tijd tegenover de Oekraïense Kateryna Shambir. 

Fontijn (blauw) bleek een maat te groot voor de Britse Marshall (Foto: Getty)

Olympisch kampioen Farah: "Ik gebruik geen doping"

De van doping beschuldigde topatleet Mo Farah heeft voor het eerst gereageerd op de aantijgingen aan zijn adres. “Ik heb in mijn leven geen enkel prestatiebevorderend middel gebruikt en zal deze ook nooit gebruiken.”  Farah benadrukte ook dat coach Alberto Salazar onschuldig is: “Hij zal zijn onschuld binnenkort bewijzen.”

Mo Farah kwam begin deze maand in opspraak door een BBC-documentaire waarin zijn coach Salazar werd beschuldigd van het toedienen van doping aan zijn atleten, in deze documentaire bleef de Brit echter zelf buiten schot. Ook werd woensdag bekend gemaakt dat Farah in aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 twee dopingtests miste.

Farah verklaart: “In mijn carriére heb ik honderden dopingtests ondergaan en deze waren allemaal negatief. De reden dat ik twee tests gemist heb, heb ik volledig aan de anti-dopingautoriteit uitgelegd. Er was nooit een suggestie dat het meer dan domme foutjes waren.”

De olympisch kampioen over de 5000 en 10000 meter noemt de laatste twee weken de moeilijkste weken uit zijn leven. “De impact van de leugens en speculaties hebben een grote invloed op mij en mijn omgeving gehad. Vooral mijn dochtertje en mijn vrouw, die vijf maanden zwanger is, hebben het er moeilijk mee. 


Goud en zilver voor Nederlandse tafeltennissters op Spelen Baku

Tafeltennisster Li Jie heeft zich op de Europese Spelen in Baku overtuigend geplaatst voor de finale. In de halve finale rekende de Nederlandse met speels gemak af met Eva Odorova uit Slowakije: 4-0.

Jie, de nummer 21 van de wereld, had na een kleine tien minuten al twee games binnen: 11-4, 11-5. In de derde game leek Odorova - de mondiale nummer 115 - een kans te maken nadat ze een voorsprong pakte, maar Jie kwam toch terug en won de game met 12-10. De vierde game werd eveneens een prooi voor Jie: 11-7.

In de finale strijdt Jie later op vrijdag om het goud. Aan de andere kant van de tafel staat dat de winnares van het duel tussen Hu Melek uit Turkije en Li Jiao, de andere Nederlandse speelster. Die wedstrijd is op het moment van schrijven bezig en is live te kijken via YouTube.

De officiële livestream van de Spelen, waar op het moment de halve finale tussen Li Jiao en Hu Melek te volgen is (Bron: YouTube)

Update 10.12 uur

Nederland heeft een gouden en zilveren medaille gewonnen in het tafeltennis op de Europese Spelen, het is alleen nog niet duidelijk hoe de medailles verdeeld worden. Nadat Jie de finale haalden deed Li Jiao hetzelfde, hoewel zij aanzienlijk meer moeite kende met Hu Melek uit Turkije. Jiao kwam via 11-7, 11-13, 11-9, 12-10 op een 3-1 voorsprong, maar moest vervolgens nog alles uit de kast halen tegen de Turkse. Met 8-11 en 11-9 in de vijfde en zesde game schreef Jiao de wedstrijd na bijna een uur spelen toch op haar naam.

Om 13.30 uur volgt de finale tussen de Nederlandse speelsters, eveneens live te zien op de officiële stream. De winnares plaatst zich direct voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar.

Update 15.48 uur

Li Jiao mag zich de eerste winnares van individueel tafeltennisgoud noemen op de Europese Spelen. In de finale was ze veel te sterk voor haar Nederlandse teamgenote Li Jie: 13-11, 11-5, 12-10, 11-5. Door haar zege mag Jiao zich definitief opmaken voor de Olympische Spelen van 2016.


Frankrijk vervangt Azerbeidzjan tijdens Hockey World League

De hockeyvrouwen van Frankrijk vervangen Azerbeidzjan tijdens de derde ronde van de Hockey World League in Brasschaat, dat zaterdag begint. Azerbeidzjan zou zaterdag de eerste tegenstander van Nederland zijn geweest. De beslissing is genomen op basis van het feit dat Azerbeidzjan niet op tijd in Antwerpen is gearriveerd.

Daardoor voelt de organisatie zich genoodzaakt om de ploeg uit het toernooi te schrappen. Frankrijk heeft als hoogstgeplaatste ploeg op de wereldranglijst die beschikbaar was en zich tevens niet voor HWL3 gekwalificeerd had (het staat 24ste) het recht om Azerbeidzjan te vervangen. Het wedstrijdschema blijft hetzelfde. Nederland speelt zaterdag om 14.00 uur tegen Frankrijk.

Bondscoach Sjoerd Marijne reageerde vrijdagmiddag in een persbericht op het nieuws. "We zijn zojuist door de FIH ingelicht dat we morgen tegen Frankrijk het toernooi beginnen in plaats van tegen Azerbeidzjan. Dit was ook voor ons een verrassing. Ik heb het de dames net verteld. Wij focussen ons nu verder op onszelf en gaan uit van eigen kracht. We staan verder ook niet stil bij deze wijziging. Op onze doelstelling voor dit toernooi heeft dit geen invloed. Wij willen ons kwalificeren voor Rio en ik merk aan alles dat de dames graag willen beginnen aan het toernooi."

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van Oostenrijk

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd gereden tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Duitser die tijdens de eerste vrije training zijn wagen nog met technische problemen langs de kant moest parkeren, zette een tijd neer van 1:09.600 en was daarmee elf duizendste sneller dan Nico Rosberg. Kimi Raikkonen eindigde net als in de eerste training als derde op twee tienden achter zijn teamgenoot.

Max Verstappen was niet helemaal tevreden over zijn auto. De Toro Rosso-coureur zette desondanks de achtste tijd neer op ruim zeventiende achter Vettel.

De derde vrije training begint morgen om 11:00

Uitslag VT3: 

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:09.600   28
2 N. Rosberg Mercedes 1:09.611 +0:00.011 50
3 K. Räikkönen Ferrari 1:09.860 +0:00.260 41
4 P. Maldonado Lotus 1:09.914 +0:00.314 44
5 L. Hamilton Mercedes 1:10.137 +0:00.537 49
6 N. Hülkenberg Force India 1:10.160 +0:00.560 49
7 R. Grosjean Lotus 1:10.267 +0:00.667 38
8 M. Verstappen Toro Rosso 1:10.356 +0:00.756 48
9 F. Nasr Sauber 1:10.495 +0:00.895 39
10 S. Perez Force India 1:10.585 +0:00.985 46
11 C. Sainz Toro Rosso 1:10.631 +0:01.031 50
12 D. Kvyat Red Bull 1:10.686 +0:01.086 48
13 M. Ericsson Sauber 1:10.744 +0:01.144 40
14 V. Bottas Williams 1:10.746 +0:01.146 34
15 F. Massa Williams 1:11.011 +0:01.411 42
16 F. Alonso McLaren 1:11.517 +0:01.917 17
17 D. Ricciardo Red Bull 1:11.676 +0:02.076 38
18 J. Button McLaren 1:11.919 +0:02.319 17
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:12.522 +0:02.922 34
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:13.094 +0:03.494 34

Politie int minder boetes in nieuwe actie

Er komt vanaf maandag een nieuwe actie van politiemensen bij: de parketpolitie zal dan in principe geen boetes meer innen die door de rechter aan verdachten zijn opgelegd. Ook boetes die in het buitenland zijn opgelegd, zullen in principe niet meer worden afgehandeld. Dat hebben de vier politievakbonden ACP, NPB, VMHP en ANPV vrijdag gemeld.

Politiemensen mogen zelf bepalen of een bepaalde boete wel of niet wordt geïnd, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP. "Hele extreme gevallen worden wel gedaan.'' Dan kan het bijvoorbeeld gaan om bijzonder hoge boetes. Deze en eerdere acties van de politie duren zo lang als nodig is tot minister Ard van der Steur (Justitie en Veiligheid) met een beter cao-voorstel komt, zeggen de bonden.

Ook tijdens grote evenementen deze zomer, zoals de Tour de France in Nederland en tijdens Sail Amsterdam, houdt de politie acties om een betere cao af te dwingen. In mei waren belangrijke wedstrijden in het eredivisievoetbal al doelwit van politieacties.

Koning Willem-Alexander en Máxima naar China

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen in oktober een staatsbezoek aan China. Dat heeft minister Bert Koenders vrijdag bekendgemaakt tijdens een kort bezoek aan dat land. Het koninklijk paar zal worden begeleid door een brede economische missie.

President Xi Jinping heeft Willem-Alexander en Máxima vorig jaar tijdens zijn bezoek aan Nederland uitgenodigd voor een officieel bezoek aan China.

"Dit bezoek zie ik als een bekroning van de relatie met China", aldus Koenders. De minister zal het koninklijk paar tijdens het bezoek aan China vergezellen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)

Zwemcampagne voor Polen weer van start

Net als de afgelopen twee jaar gaat de Reddingsbrigade ook deze zomer zwemvoorlichting geven aan Polen. Ook dit jaar krijgt de organisatie hierbij hulp van de Poolse ambassade en de Poolse reddingsbrigade.

De zwemvaardigheid van de in Nederland wonende Polen laat te wensen over. In 2013 zijn er negentien dodelijke zwemongevallen geregistreerd: zeven waren van Poolse afkomst. Vorig jaar waren dit er twee op negen dodelijke zwemongevallen. Volgens de Reddingsbrigade is goede voorlichting daarom nodig.

Met voorlichtingsavonden en flyers hoopt de Reddingsbrigade Polen alert te maken op de risico's van waterrecreatie. Poolse media in Nederland verspreiden ook de belangrijkste tips.

Eddy Wally opgenomen in het ziekenhuis

Eddy Wally is opgenomen in het ziekenhuis. Persbureau Belga meldt dat de 82-jarige zanger last heeft van een longontsteking die gepaard gaat met hoge koorts.

Een woordvoerder van het verzorgingshuis waar Wally woont, laat het persbureau weten dat de zanger uit voorzorg naar het ziekenhuis is gebracht. "Het is beter dat hij in de beste omstandigheden verzorgd wordt."

Het is niet de eerste keer dat Eddy gezondheidsproblemen heeft. In 2011 raakte hij gedeeltelijk verlamd na een hersenbloeding. Hij verhuisde daarop naar het verzorgingshuis. Vorig jaar werd Wally ook al verschillende keren opgenomen in het ziekenhuis.

Eddy Wally (Foto: Novum)
Eddy Wally (Foto: Novum)

OM eist 4 jaar tegen Journaaldreiger

De man die in januari het gebouw van de NOS binnendrong en ervoor zorgde dat het achtuurjournaal niet kon doorgaan, moet van het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar gevangenisstraf krijgen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat eiste de aanklager vrijdag bij de rechtbank in Lelystad, waar de twintigjarige dreiger terechtstond. Ook mag hij niet meer in de buurt van de NOS komen en moet hij verplicht worden tot contact met de reclassering.

Mocht Tarik Z. veroordeeld worden en binnen drie jaar opnieuw in de fout gaan, dan zou hij alsnog de voorwaardelijke celstraf moeten uitzitten, vindt het OM. Volgens het OM is hij volledig toerekeningsvatbaar, wat betekent dat zijn handelen niet was ingegeven door een psychische ziekte. De aanklager eiste ook een schadevergoeding van 23.000 euro voor de NOS en de portiers die met hem te maken hebben gehad.

Volgens het OM is 'op primetime het symbool van de vrije nieuwsgaring overvallen en zendtijd afgeperst'. Verder vindt de officier van justitie dat de Journaaldreiger 'de feiten en de impact op de slachtoffers bagatelliseert'.

GP Italië mogelijk gedeeld tussen Monza en Imola

De Grand Prix van Italië zal in de toekomst mogelijk gedeeld worden tussen de circuits van Monza en Imola, zo heeft Formule 1-baas Bernie Ecclestone aan La Gazetta dello Sport laten weten. De Brit heeft in de afgelopen periode met vertegenwoordigers van beide circuits gesproken om de race te redden. Het huidige contract met Monza loopt eind 2016 af.

Ecclestone: "Imola heeft het afwisselen met Monza voorgesteld. Het is mogelijk. Ik wil de race in Italië koste wat het kost op de kalender houden. Imola heeft met mij gesproken, maar van Monza heb ik in een maand tijd niets gehoord."

Het is dan ook goed mogelijk dat de Brit het geduld met Monza verliest. "Er is een wil om de Italiaanse Grand Prix te redden, maar het geld ontbreekt. De mensen met wie ik heb gesproken hebben mij niet eens om tijd gevraagd om te kunnen beslissen. We zijn zonder afspraken uit elkaar gegaan. Het heeft geen zin om te blijven praten. Om een race te organiseren heb je geld nodig. Als dat er is gaan we er racen."

In het verleden racete de Formule 1 ook al op Imola. In 1980 werd er de Italiaanse Grand Prix gehouden en van 1981 tot en met 2006 werd er ook op de baan geraced onder de noemer Grand Prix van San Marino. Het circuit heeft bij Ecclestone naar eigen zeggen een plaatsje in zijn hart veroverd. Mugello had ook interesse in de Formule 1, maar dat circuit beschikt niet over de benodigde financiële middelen.

Maar 1 op 4 vaders neemt ouderschapsverlof op

Van de vaders die recht hebben op ouderschapsverlof maakt maar één op de vier daar ook echt gebruik van. Wel namen zowel vaders als moeders in 2013 vaker dit soort verlof op dan tien jaar geleden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Ouders kunnen ouderschapsverlof opnemen tot hun kind acht jaar is. Voorwaarde is wel dat de man of vrouw één jaar of langer als werknemer in dienst is. Bij mannen blijkt de arbeidsduur nauwelijks te veranderen na de geboorte van het eerste kind: ze werken evenveel of zelfs meer.

Ruim drie kwart van de vaders die recht hebben op ouderschapsverlof nam dit in 2013 niet op. Bij moeders is dat bijna de helft.

Overigens heeft de partner van de moeder, zodra de baby is geboren recht op drie dagen onbetaald ouderschapsverlof.

Giel maakt langste ochtendshow

Giel Beelen staat maandagochtend extra vroeg op. De radiodj van 3FM is namelijk van plan om de langste ochtendshow van Nederland te maken, zo laat de Vara vrijdag weten.

Het is maandag de langste doordeweekse dag van het jaar en Giel begint dan ook als de zon opkomt, om 4.30 uur. Tijdens de show van Beelen, die naar buiten gaat om de zonsopkomst te zien, komen er verschillende artiesten langs. Zo krijgt Giel bezoek van Pat Smith van Splendid, Rilan & the Bombardiers, Sunday Sun en Jack & the Weatherman.

Beelen maakte vorig jaar, om zijn tienjarig jubileum in de ochtend te vieren, ook al eens de langste radioshow. De radioman was 198 uur onafgebroken op de radio te horen en verbrak daarmee het wereldrecord.

Giel Beelen (Foto: Novum)
Giel Beelen (Foto: Novum)

Taekwondoka's uitgeschakeld op Spelen

Taekwondoka Jeroen Wanrooij heeft zich op de Europese Spelen in Baku geplaatst voor de kwartfinales van de klasse boven 80 kilogram. In de eerste ronde, tevens de achtste finales, rekende de 32-jarige Nederlander af met zijn vier jaar jongere opponent Ali Sari uit Turkije.

De twee begonnen fel aan het gevecht en binnen een halve minuut stond er al een score van 4-3 op het bord. Door onder meer een trap op het lichaam van Sari liep Wanrooij in de tweede periode uit naar 7-4, waarna de Turk terugkwam tot 7-7. Dankzij nog een trap kwam Wanrooij echter weer op voorsprong, 10-7, waarna hij het gevecht professioneel af wist te maken. 

Sari valt Wanrooij aan, maar de Nederlander won uiteindelijk het gevecht (Foto: Getty)

In de kwartfinale neemt de Nederlander het op tegen de als eerste geplaatste Radik Isaev, een tot Azeri genaturaliseerde Rus. De wedstrijd zal via de officiële site van Baku 2015 live te kijken zijn.

Update 10.23 uur

Ook Reshmie Oogink heeft zich voor de kwartfinale geplaatst. De nummer drie van de wereld schakelde de Noorse Tina Skaar relatief eenvoudig uit in de klasse boven 67 kilogram. In de kwartfinale neemt Oogink het op tegen de negentienjarige Kroatische Iva Rados, de nummer tien van de mondiale ranglijst. Dat gevecht staat gepland voor 13.30 uur, de kwartfinale van Wanrooij zal om 12.15 uur van start gaan.

Update 14.03 uur

Zowel Wanrooij als Oogink zijn in de kwartfinales onderuit gegaan. Tegen de Azeri Radik Isaev leek Wanrooij kansloos te verliezen, maar tegen het einde wist hij zich toch nog knap terug te vechten. Het was echter niet genoeg, want met 8-6 bleek Isaev nipt te sterk. 

Oogink vocht voor de vierde keer in haar loopbaan tegen de jonge Rados en liep voor de vierde keer tegen een nederlaag aan. Met name een aantal strafpunten kwamen Oogink duur te staan, waarna ze in de loop van het gevecht alle kansen om zeep hielp: 3-7. Als Rados later vandaag de halve finale wint van de Française Gwladys Epangue mag Oogink nog op voor het brons, hetzelfde geldt voor Wanrooij als Isaev de finale haalt.

VVD'er Broekers-Knol weer voorzitter Senaat

Ankie Broekers-Knol wordt opnieuw voorzitter van de Eerste Kamer. Ze heeft zich als enige kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de vorige week aangetreden nieuwe Senaat. De liberale is al sinds 2 juli 2013 voorzitter van de Eerste Kamer.

Dinsdag 23 juni kiest de Eerste Kamer uit haar midden een nieuwe voorzitter. Deze stemming gaat door ook al is er maar één kandidaat. Een week later kiezen de senatoren een eerste en tweede ondervoorzitter.

Ook in 2007, 2009 en 2011 was er slechts één kandidaat voor het voorzitterschap. In 2013 waren er vier kandidaten, toen de VVD'er Fred de Graaf tussentijds opstapte als voorzitter. Broekers-Knol versloeg toen in de derde ronde de CDA-senator Hans Franken.

De 68-jarige Broekers-Knol zit sinds 2001 in de Eerste Kamer. Voor die tijd werkte ze onder meer bij de Universiteit Leiden.

VVD'er Broekers-Knol weer voorzitter Senaat (Foto: Novum)
VVD'er Broekers-Knol weer voorzitter Senaat (Foto: Novum)

Verkoop Fairtrade bananen flink toegenomen

Nederlanders hebben vorig jaar ruim 100 miljoen Fairtrade bananen gegeten. Dit komt neer op ruim twintig miljoen kilo, een toename van 13 procent vergeleken met 2013. Dat blijkt vrijdag uit de jaarcijfers van Stichting Max Havelaar.

De toename komt voornamelijk doordat veel supermarkten laaggeprijsde bananen gebruiken als lokmiddel voor consumenten. Wel is het nog onduidelijk welke prijs er uiteindelijk overblijft voor bananenboeren en arbeiders.

PLUS en Spar laten volgens Judith Verkuil van Stichting Max Havelaar zien dat eerlijke handel loont. De twee supermarkten verkopen alleen bananen met het Fairtrade keurmerk, die de bananenboeren in ontwikkelingslanden een minimumprijs garandeert. Hierdoor hebben zij volgens de woordvoerder het afgelopen jaar meer bananen verkocht.

Boerenorganisaties in ontwikkelingslanden die werken met Fairtrade ontvingen door de toename ruim 1,6 miljoen euro aan ontwikkelingspremie.

Trailer: Robin Williams' laatste rol in Boulevard

Het is alweer ruim driekwart jaar geleden sinds Robin Williams zichzelf van het leven beroofde, maar de man heeft ons niet alleen figuurlijk nog wat achtergelaten; er is ook nog wat nieuws van hem te zien. Deze week verscheen de trailer voor de film Boulevard, zijn laatste dramatische rol.

De film vertelt over een bankmedewerker die al decennia zijn leven ziet wegzakken in een sleur van eentonigheid. Wanneer hij op een dag een onbekende een lift geeft, opent dat een nieuw hoofdstuk in zijn leven waarin hij alsnog kan ontdekken wie hij eigenlijk is.

Boulevard is geschreven door Douglas Soesbe en geregisseerd door Dito Montiel. Andere castleden zijn Bob Odenkirk en Kathy Baker. De film komt volgende maand beperkt uit in de VS; voor de internationale markt zijn nog geen releasedata bekend.

EU verlengt sancties wegens annexatie Krim

De Europese Unie heeft vrijdag sancties wegens de Russische annexatie van de Oekraïense regio Krim verlengd met een jaar. Het gaat om strafmaatregelen die de economie van het schiereiland moeten treffen, zoals een importverbod van Krim-goederen in de EU.

Dat maakte de EU vrijdag bekend. De lidstaten van de EU blijven de illegale annexatie veroordelen en zullen weigeren de huidige toestand te erkennen.

De EU kondigde na de Russische inmenging in Oekraïne een hele reeks sancties af tegen de Krim, tegen opstandige Oekraïners op de Krim en tegen Rusland zelf. De Europese leiders besloten eerder dit jaar de zware economische strafmaatregelen tegen Moskou te koppelen aan de naleving van het vredesakkoord van Minsk. Dat akkoord loopt tot eind dit jaar.

Horizon: Zero Dawn draait op 1080p/30fps, stream vanavond

Art Director van Guerilla Games, Jan-Bart van Beek, heeft bekendgemaakt dat het recent aangekondigde Horizon: Zero Dawn zal draaien op 1080p met 30 FPS. De game draait op dezelfde engine als Killzone: Shadow Fall, maar dan sterk aangepast.

Van Beek: ''Het is dezelfde engine, maar met een grote sprong ten opzichte van Shadow Fall. De Shadow Fall-engine was niet bedoeld voor open-werelden, dus de afgelopen twee jaar is er veel technologische moeite gestopt om het zo te laten werken.''

Vanavond vindt er een stream plaats, waarin Guerilla Games dieper ingaat op Horizon: Zero Dawn. Deze is vanavond 18:00 Nederlandse tijd te bekijken via Twitch of, als je terugkomt, hieronder.

Fallout Shelter verplettert Candy Crush

Naast de grote aankondiging van Fallout 4 op de E3 van afgelopen week, had bethesda ook nog een klein broertje aangekondigd dat gratis te spelen zou zijn op Iphones: Fallout Shelter. Hierin kruip je in de huid van een vault overseer en moet je er voor zorgen dat de bewoners van je vault genoeg voedsel en water krijgen en zich voortplanten. En dat blijkt een denderend succes, zo blijkt uit verkoopcijfers.

Niet alleen staat Fallout Shelter met stipt op 1 van meest populaire gratis apps in de app store, maar heeft in zijn eerste week ook meer geld binnengeharkt dan Candy Crush Saga, dat ontwikkelaar King nog steeds een zeer respectabele 2,55 miljoen per dag op de bankrekenig bezorgde. Alleen tegen Clash of Clans en Game of War - Fire Age moest Fallout Shelter het onderspit delven qua opbrengst. 

Bij deze cijfers moet je echter wel rekening houden met het feit dat Candy Crush, Game of War - Fire Age en Clash of Clans zowel beschikbaar zijn voor android en iOS, terwijl Fallout Shelter alleen nog maar beschikbaar is voor apple-gebruikers. De android-versie lanceert over een paar maanden.

Fallout 4 komt uit op 10 november.

Falloutshelter
Fallout Shelter verplettert Candy Crush

Tussenstand Giro555 Nepal: 24.465.464 euro

Bijna twee maanden na de aardbeving in Nepal staat de teller van Giro555 op 24.465.464,04 euro. "Dik een miljoen meer dan vorige maand", meldt Barbara Bosma van Giro555 vanuit Nepal. Op 26 mei stond de teller van de actie 'Nederland helpt Nepal' nog op 23.306.043.

"Ik ben nu een week in Nepal en de hulp is echt ontzettend hard nodig. De mensen hier zijn volledig afhankelijk van hulp. Ook de hulpverleners hier geven aan dat er nog veel opgebouwd moet worden. Dus mensen mogen blijven storten. Er mag nog meer bij", aldus Bosma.

In het hele land organiseerden mensen en bedrijven acties om geld in te zamelen voor de slachtoffers. Namens de hulporganisaties houdt Giro555 het Nederlandse publiek op de hoogte over de ramp, de hulpverlening en de bestedingen van het Nederlandse geld.

Voetbalsters delen naaktfoto

Vrouwenvoetbal is normaal geen hol aan. Maar toch is er iets - buiten de shirtjesruil - dat het damesvoetbal nog enigszins interessants maakt: het naakt afdouchen.

De dames van Bröndby Kopenhagen hebben namelijk afgelopen weekend twee titels in de wacht gesleept, en dat moest natuurlijk gevierd worden. De 28-jarige speelster Theresa Nielsen besloot met drie douchende ploeggenotes op de foto te gaan en het kiekje op Instagram te zetten.

Of het nu aan de heerlijke konten lag of de enorme hoeveelheden bier weten we niet, maar de puriteinse Amerikanen waren er als de kippen bij om de foto te verwijderen. Gelukkig staat het kiekje nog wel op Twitter, dus die vind je hieronder:

Metal Gear Solid-demo laat veel zien

Konami toonde op de E3 hoever ze zijn met Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. De demo van 40 minuten speelt zich af rond het gezellige Kabul in Afghanistan. Snake en zijn hond laten zien wat ze kunnen doen. Metal Gear Solid V blijkt veel actie-RPG elementen te hebben.

In de game zijn er microtransacties voor gamers die weinig tijd en genoeg geld hebben. Konami benadrukt dat de microtransacties niet nodig zijn om van alle functionaliteiten te genieten.

Heli Je helikopter is je kantoor, waar je jouw manschappen kunt aansturen en naar Quiet kan staren. De wanden kun je versieren met foto’s.

In het spel zijn er veel zaken aan te passen naar je eigen smaak, zoals je wapens, je basis en je voertuigen. Wapens kunnen worden uitgebouwd en geverfd. Je kunt ook kiezen welk uniform je kameraden dragen, als ze überhaupt gekleed zijn.

Aankleden

Naast het gericht uitvoeren van missies, kun je ook ervoor kiezen om vrij rond te wandelen. Als maatje kun je kiezen voor Quiet, je paard of je hond. Je hoeft trouwens niet als Snake te spelen, maar je kunt iedereen kiezen die in Mother Base voorkomt. D-dog is handiger dan je zou zeggen, want hij lokaliseert bijvoorbeeld vijanden door muren heen en kan zorgen voor afleiding.

D-Walker

Je hebt ook de beschikking over D-walker, een robothulp met automatische geweren (24:37). Hiermee kun je heel snel lopen, rijden en schieten.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is in staat om The Witcher 3 naar de kroon te steken als spel van het jaar. Het geheel ziet er fantastisch uit. Op 1 september komt de game uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Pc-gamers moeten wachten tot 15 september.

'Mens binnen 100 jaar uitgeroeid'

Zelf maken we het waarschijnlijk niet meer mee, maar ons eventuele nageslacht wel. Binnen een eeuw is de mensheid totaal uitgeroeid. Met deze bewering komt een vooraanstaande wetenschapper.

Dit jaar is het kouder dan ooit, maar volgens David Auerbach wordt het de komende jaren in rap tempo warmer. Aan het eind van deze eeuw zal de gemiddelde temperatuur met 2,6°C zijn gestegen, zo berekent de ingenieur. Dit met alle gevolgen van dien.

Andere schattingen gaan zelfs uit van een temperatuurstijging van maar liefst 5 graden rond het jaar 2100. Dit zal niet alleen wereldwijd overstromingen veroorzaken, maar ook hongersnood, uitdroging en massale uitsterving. En zelfs als het maar 2 graden warmer wordt, zullen miljoenen het loodje leggen door overstromingen.

De temperatuurstijging wordt veroorzaakt door een massale uitstoot van broeikasgassen, veroorzaakt door onze toenemende energieconsumptie. Volgens Auerbach is het al te laat om de boel nog terug te draaien. Nog een eeuwtje dus, dan zijn we allemaal dood.

Bende opgerold voor 'auto phishing'

De politie heeft vier mannen en een vrouw aangehouden voor internetfraude en de handel in auto's. Ze troggelden in totaal één miljoen euro af van tientallen rekeninghouders. Met het geld kochten ze auto's die ze vervolgens weer snel doorverkochten. De politie noemt dit 'auto phishing'. Er liggen hiervoor al 63 aangiftes.

De bende werd opgerold na doorzoekingen in Amsterdam en Hoogvliet eerder in de week, meldde de politie vrijdag. De criminelen stuurden eerst een zogeheten phishingmail naar diverse rekeninghouders met een verzoek op een link te klikken en daar hun bankgegevens achter te laten. Zo'n mail lijkt van een bank afkomstig.

Aan de hand van deze gegevens selecteerden ze slachtoffers met rekeningen met hoge bedragen. Een verdachte die zich voordeed als bankmedewerkster zocht daarop telefonisch contact met de rekeninghouder om inlog- en signeercodes te ontfutselen.

CNV: ING komt toezegging flexkrachten niet na

ING komt haar toezeggingen aan flexkrachten die al lange tijd voor het bedrijf werken niet na. Op verschillende plekken binnen ING worden toch, nog voor er gereorganiseerd wordt, flexkrachten met een lange staat van dienst op straat gezet en direct vervangen door nieuwe uitzendkrachten. Dit zegt CNV Dienstenbond vrijdag.

CNV maakte in april bekend dat de bank in het kader van de introductie van de nieuwe flexwet versneld afscheid nam van groepen uitzendkrachten die er al lang werkten. Toen ook minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zijn boosheid daarover uitte, meldde ING dat in de geest van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid opdrachten van uitzendkrachten die minder dan 3,5 jaar werkzaam zijn bij ING ook na 1 juli 2015 gewoon doorlopen waar het gaat om werk dat nog niet wordt geraakt door de reorganisatie.

Meisje (12) maakt dodelijke val tijdens tv-opnamen

Een Frans meisje van 12 is van de vuurtoren van Cap Ferret bij Bordeaux gevallen en overleden. Het ongeluk gebeurde donderdag tijdens televisieopnamen voor een programma over sommige van Frankrijks bekendste monumenten.

De politie bevestigde het ongeluk, maar gaf geen bijzonderheden. Volgens de lokale nieuwssite Sud Ouest was het meisje de dochter van de eigenaar van een acrobatisch gezelschap dat voor de opnamen in opdracht van de zender France 2 was ingehuurd. De opnamen zijn na het ongeluk stilgelegd.

Kleindochter voor René Froger

René Froger is weer opa geworden. Zijn dochter Natascha is bevallen van een meisje, zo laat broertje Danny weten via Facebook.

"En daar is ze dan!!! Kaycee", schrijft Danny bij een foto van zijn kleine nichtje. "Opnieuw ben ik een hartstikke trotse oom!"

In januari maakte René bekend dat zijn dochter en haar man Matthijs een dochter zouden krijgen. "Super trots dat ik mag vermelden weer opa te worden. Mijn dochter Natascha en haar man Matthijs verwachten een meisje!", schreef René.

Eerste setfoto's en plotdetails van Ghostbusters

De opnames voor Paul Feigs Ghostbusters-remake zijn gestart. In Everett, Massachussets zijn de actrices die de hoofdrollen spelen gespot op de set.

Wannneer opnames in het openbaar plaatsvinden, weten de foto's altijd hun weg naar Twitter wel te vinden en dat is hier ook het geval. Net als bij het origineel lijkt er bij deze film sprake te zijn van in eerste instantie drie Ghostbusters, omdat alleen Kristen Wiig, Melissa McCarthy en Kate McKinnon gespot zijn. Leslie Jones ontbreekt hier nog.

Met name Saturday Night Live-talent Kate McKinnon ziet er bijzonder opmerkelijk uit. Naast deze 'gelekte' foto's is er ook iets bekend over de plot van de film:

Wiig en McCarthy spelen een paar onsuccesvolle schrijvers die een boek hebben geschreven waarin ze verklaren dat spoken echt bestaan. Flash forward een aantal jaar, naar het moment waarop Wiig een positie verwerft op Columbia University. Dit lijkt allemaal prachtig, totdat haar boek komt bovendrijven en ze in de belachelijkheid verdwijnt.

Wiig en McCarthy komen weer samen, bundelen hun krachten met de andere spokenjagers en krijgen hun gelijk als Manhattan wordt bezeten door spoken en zij de wereld moeten redden.

Het lijkt erop dat de film in grote lijnen vergelijkbaar is met het verhaal van het origineel en ruimte biedt voor komische situaties, maar met een nieuwe, originele cast en een ander verhaal toch probeert iets origineels neer te zetten. We zullen het over een jaar weten, want Ghostbusters verschijnt in juli 2016 in de bioscopen.

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van Oostenrijk

Nico Rosberg heeft de snelste tijd op klokken gezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Duitser reed op de Red Bull Ring 1:10.401 en was daarmee drie tienden sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. Kimi Raikonen eindigde op de derde positie op ruim zes tienden achter de Rosberg.

Voor Sebastian Vettel was het geen goede training. De Ferrari-coureur moest zijn wagen al na een half uur aan de kant parkeren met technische problemen. Ook Fernando Alonso begon het weekend in Oostenrijk niet goed. De Spanjaard die dit weekend aan zijn vijfde motor begint, reed één rondje maar kwam heel langzaam de pitsstraat binnen rijden. Pas tegen het einde van training kwam de McLaren van Alonso weer de baan op. Veel coureurs hadden problemen op de wagens op het asfalt te houden. Lewis Hamilton verremde zich behoorlijk bij bocht één.

Max Verstappen was de productiefste rijder van het veld. De Nederlander reed 38 ronden en eindigde op de achtste positie voor teamgenoot Carlos Sainz jr.

Een opmerkelijk momentje nog tijdens de eerst training was de bijna aanrijding in de pits tussen Felipe Massa en Ferrari-teambaas maurizio arrivabene. Massa reed net de pitbox uit toen Arrivabene de pitsstraat over wou steken. De Italiaan verontschuldigde zich later bij Massa.

Om 14:00 begint de tweede vrije training

 Uitslag VT1

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:10.401   36
2 L. Hamilton Mercedes 1:10.709 +0:00.308 28
3 K. Räikkönen Ferrari 1:11.028 +0:00.627 22
4 V. Bottas Williams 1:11.452 +0:01.051 26
5 F. Nasr Sauber 1:11.633 +0:01.232 28
6 D. Kvyat Red Bull 1:11.642 +0:01.241 31
7 D. Ricciardo Red Bull 1:11.724 +0:01.323 29
8 M. Verstappen Toro Rosso 1:11.825 +0:01.424 38
9 F. Massa Williams 1:11.890 +0:01.489 29
10 S. Perez Force India 1:11.905 +0:01.504 37
11 C. Sainz Toro Rosso 1:11.948 +0:01.547 32
12 P. Maldonado Lotus 1:12.004 +0:01.603 34
13 N. Hülkenberg Force India 1:12.031 +0:01.630 36
14 J. Palmer Lotus 1:12.050 +0:01.649 27
15 M. Ericsson Sauber 1:12.159 +0:01.758 30
16 J. Button McLaren 1:12.920 +0:02.519 30
17 F. Alonso McLaren 1:13.272 +0:02.871 10
18 W. Stevens Manor-Marussia 1:13.937 +0:03.536 29
19 R. Merhi Manor-Marussia 1:15.459 +0:05.058 11
20 S. Vettel Ferrari 1:15.684 +0:05.283 4

Matt Smith in Netflix-serie

Matt Smith, bij het grote publiek bekend als de Doctor in Doctor Who, gaat een rol spelen in de nieuwe Netflix-serie The Crown.

De serie is gebaseerd op het toneelstuk The Audience uit 2013 van Peter Morgan, waarin Dame Helen Mirren de rol van de Britse Koningin Elizabeth II speelde. In tien afleveringen vertelt de serie over een reeks ontmoetingen tussen Britse premiers en de koningin, die plaatsvonden op 'twee van de beroemdste adressen in de wereld,' namelijk 10 Downing Street en Buckingham Palace.

Smith speelt in de serie de rol van Philip Mountbatten, Duke of Edinburgh. Hij wordt vergezeld van Claire Foy als Koning Elizabeth II en John Lithgow als Winston Churchill. De serie wordt geproduceerd door Morgan met Andy Harries, die samen werkten aan The Queen uit 2006, ook met Helen Mirren als de koningin, en verschijnt in 2016 op de streamingdienst.

Matt Smith
Matt Smith in Doctor Who

Gridstraffen voor Ricciardo, Kvyat en Alonso

Red Bull-coureurs Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat hebben voor de Grand Prix van Oostenrijk een gridstraf van tien plaatsen opgelopen. Beide coureurs gebruiken dit weekend in Spielberg hun vijfde Renaultmotor van het seizoen, waardoor de straf van kracht wordt. Zij zullen zondag vanaf de laatste startrijen gaan vertrekken.

Ook McLaren-coureur Fernando Alonso zal in Oostenrijk zijn vijfde Hondamotor van het seizoen gaan gebruiken. De Spanjaard zal eveneens een gridstraf van tien plaatsen ontvangen. Mogelijk zet McLaren bij zijn teamgenoot Jenson Button de zesde krachtbron van het jaar in de auto. De Brit zal dan, net als de vorige race in Canada toen de vijfde motor gebruikt werd, wederom een gridstraf kijgen.

Grote studio's mijden Comic-Con

De 2015-editie van Comic-Con International is, drie weken voor aanvang, al één van de meest opmerkelijke edities van het jaarlijkse popcultuurevenement. Dit jaar schitteren drie grote Hollywood-studio's namelijk door afwezigheid.

Vorige week berichtten we al dat Marvel Studios dit jaar de conventie overslaat: de concurrentie van Warner Bros. en mogelijk het komende Disney-evenement D23 zouden hieraan bijdragen. Variety meldt nu echter dat ook twee andere grote namen, Paramount en Sony Pictures, de trip van Los Angeles naar San Diego niet zullen maken.

Het nieuws is opmerkelijk omdat Comic-Con, dat zich richt op alle aspecten van populare cultuur, naar buiten toe vaak bekend staat als de plek waar Hollywood contact zoekt met het publiek en buzz probeert te genereren voor hun nieuwe films. In drukbezochte presentaties in Hall H, die ruimte biedt aan 6500 bezoekers, tonen de studio's trailers, exclusief beeldmateriaal en zijn acteurs en regisseurs van bij voorbaat al populaire films aanwezig om zich aan de fans te presenteren.

Volgens Variety geven insiders aan dat Sony en Paramount simpelweg niet zo veel te tonen te hebben aan het publiek. Sony heeft de filmrechten op Spider-Man, maar deelt het personage sinds kort met Marvel Studios, dat zelf ook niet aanwezig is. Paramount maakte vorig jaar van tevoren de inhoud van hun panel niet bekend, maar bracht uiteindelijk Christopher Nolan en Matthew McConaughey op het podium om over Interstellar te praten. Het is mogelijk dat beide studio's de honderdduizenden euro's die een panel kost dit jaar even op zak willen houden.

Fans met een felbegeerde toegangskaart voor Comic-Con hoeven echter niet te vrezen dat ze straks in San Diego niets te doen hebben. Zoals we eerder meldden zijn er panels voor Star Wars en de tv-series van DC Comics, en zijn fanfavorieten als Doctor Who, The Walking Dead, Heroes en Hannibal al bevestigd in hun aanwezigheid. Ook is er nog de mogelijkheid dat 20th Century Fox hun Marvel-helden uit X-Men en Fantastic Four op het podium brengt en is er natuurlijk nog het Warner Bros. panel voor Batman v Superman: Dawn of Justice.

Voor deze film, die in maart verschijnt en een grote kickoff moet worden voor het DC Cinematic Universe, heeft Jesse Eisenberg, die in de film de rol van Lex Luthor speelt, al bevestigd dat de studio een presentatie zal houden. "Ik ben op Comic-Con voor het uur dat het panel duurt," verklaarde de acteur, die blijkbaar niet verwacht daarnaast ook nog persinterviews te zullen houden. Zijn uitspraak bevestigt wat tot nu toe nog steeds niet officieel is, namelijk dat Warner Bros. een panel voor hun DC-films gaat houden. Met de afwezigheid van Avengers-concurrentie heeft de studio de mogelijkheid om, op Star Wars na, de grootste aandachtstrekker van de conventie te worden.

Comic-Con International vindt plaats van 9 t/m 12 juli in San Diego, waar FOK! weer aanwezig zal zijn om verslag te doen.

San Diego Convention Center (Foto: Peter Breuls)
De thuisbasis van Comic-Con: het San Diego Convention Center

Tsipras: er komt een oplossing voor crisis

Er komt een oplossing voor de Griekse schuldencrisis waarbij het land in de eurozone zal blijven en de economie weer gaat groeien. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag verklaard.

Tsipras meldde dat een Grieks vertrek uit de eurozone het begin van het einde van de muntunie zou betekenen. Hij verwelkomde het besluit om maandag een top van de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden te houden over de Griekse kwestie. Athene wilde namelijk onderhandelingen op het hoogste politieke niveau, aldus de premier.

Tsipras zei dat alle pessimisten ongelijk zullen krijgen. "Er komt een oplossing gebaseerd op het respect voor de Europese regels en democratie." Een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, verenigd in de eurogroep, over Griekenland leverde donderdag geen resultaat op.

Horeca bijna volledig rookvrij

Roken gebeurt nauwelijks nog in Nederlandse cafés en disco's. De eetcafés zijn 98 procent rookvrij, gewone cafe's 96 procent en disco's 95 procent. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij overtreding van het rookverbond kan een boete van enkele honderden euro's worden opgelegd. Dat kan oplopen tot enkele duizenden euro's.

Sinds 1 juli 2008 geldt in de horeca, sport-, kunst-, en cultuursector een rookverbod. Kleine cafés zonder personeel hadden lang een uitzonderingspositie, maar ook daar mag sinds eind vorig jaar niet meer gerookt worden. Van deze kleine cafés zonder personeel is nu 88 procent rookvrij.

Horeca bijna volledig rookvrij (Foto: Novum)
Horeca bijna volledig rookvrij (Foto: Novum)

Jeremy Clarkson weigert terugkeer Top Gear

Jeremy Clarkson piekert er niet over om als presentator van het autoprogramma Top Gear terug te keren. Clarkson zou vorige week zijn gevraagd om het programma weer voor zijn rekening te nemen, maar dat heeft hij geweigerd. Zo vertelt hij aan The Sun.

"Begin deze week had ik een bespreking met een producer van Top Gear, ze hebben mij gevraagd of ik terug wil komen. Maar dat was voor mij geen optie", aldus Jeremy. "Zelfs niet door de petitie die zoveel mensen hebben ondertekend, daar was ik trouwens wel erg door gevleid."

Volgens Clarkson is er te veel gebeurd. "Ik werd ook nog eens door iemand bij de BBC vergeleken met Jimmy Savile, hoe kan ik dan teruggaan?" Als de presentator wel had toegestemd met het verzoek was dit volgens hem niet goed geweest voor het programma. "De aandacht zou dan vooral naar mij gaan en dat is niet goed. Ik had nooit het programma kunnen maken dat ik graag zou willen."

Deze week werd bekend dat Chris Evans het stokje overneemt van Clarkson. Hij heeft een driejarig contract getekend bij de BBC.

Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)

'Miley date met Victoria's Secret-model'

Miley Cyrus heeft een nieuwe liefde. Volgens NY Daily News heeft de zangeres het al een tijdje gezellig met Victoria's Secret-model Stella Maxwell.

Vrienden van Miley laten de krant weten dat de twee het heel goed kunnen vinden. "Ze gaan zo makkelijk met elkaar om, het lijkt alsof ze al maanden aan het daten zijn." Een bron die Miley en Stella onlangs in het openbaar spotte, vertelt de krant dat de twee elkaars hand vast hielden. "Ze zijn zeker weten een stelletje."

Hiervoor had Cyrus nog een relatie met Patrick Schwarzenegger, de zoon van acteur Arnold. De twee gingen in maart uit elkaar. Miley vertelde onlangs in een interview dat ze zowel op jongens als op meisjes verliefd kan worden.

Onderwijsraad: mavo moet weer terugkomen

De mavo moet weer terugkomen. Daarvoor pleit de Onderwijsraad in een advies dat vrijdag is aangeboden aan de Tweede Kamer. Het huidige vmbo, met vier verschillende niveaus, is te onoverzichtelijk, onduidelijk en heeft een negatief imago. De raad pleit ervoor het vmbo weer op te splitsen in twee opleidingen: mavo en vakmanschap. Zo'n vijftien jaar geleden waren deze juist samengevoegd.

Het vmbo bestaat uit vier verschillende niveaus: basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg en theoretische leerweg. Met name de onderste twee kampen met afnemende leerlingenaantallen.

Amber Alerts voor iedereen met Facebook

Als er een Amber Alert wordt uitgegeven in verband met de vermissing van een kind, krijgt voortaan iedereen in Nederland met Facebook dat door zijn strot geduwd. Dat maken Facebook, de Nationale Politie en Amber Alert vrijdag bekend.

Nu is het nog zo dat Amber Alerts alleen te zien zijn in de Facebook-tijdlijn van mensen die Amber Alert geliket hebben, maar dat wordt straks iedereen in Nederland met een Facebook-profiel. De melding over de vermissing staat twaalf uur lang bovenaan het nieuwsoverzicht als mensen voor het eerst inloggen.

Doel is om nog meer mensen te informeren wanneer een Amber Alert uitgaat, zodat vermiste kinderen sneller gevonden worden. In Canada en de Verenigde Staten werken Facebook en Amber Alert al langer samen. Nederland is het eerste land in Europa waar dit gebeurt.

Het landelijke Amber Alert wordt gemiddeld drie tot vier keer per jaar gebruikt. Het bericht over de vermissing wordt verspreid via websites, sociale media, apps, e-mail, borden langs de snelweg en bijna een miljoen sms'jes.

"Als wij denken dat het leven van een vermist kind in gevaar is, telt iedere seconde", meldt Martine Vis, die zich bij de Nationale Politie bezighoudt met sociale media. "Door de verspreiding van het Amber Alert via Facebook wordt het bereik enorm vergroot. Dat betekent dat we nog meer ogen en oren hebben die kunnen meehelpen het kind zo snel mogelijk terug te vinden."

Amber Alerts voor iedereen met Facebook (Foto: Novum)
Amber Alerts voor iedereen met Facebook (Foto: Novum)

Tientallen doden door vervuilde drank India

Zeker 33 mensen zijn in een sloppenwijk in Mumbai, de financiële hoofdstad van India, om het leven gekomen na het drinken van vervuilde drank. Dat heeft de Indiase politie vrijdag gezegd.

Volgens Praveen Satpal van de politie stierven donderdag achttien mensen, enkele uren nadat ze de drank hadden gedronken. De anderen overleden vrijdagochtend. Nog zeker twintig mensen liggen in het ziekenhuis.

De politie heeft een man aangehouden en ondervraagt hem nu over het illegaal stoken en verkopen van de giftige drank.

Het komt geregeld voor dat mensen in India overlijden na het drinken van illegaal gestookte drank, omdat veel mensen niet het geld hebben voor drank van grote merken. In de illegaal gestookte drank zitten echter vaak chemicaliën om het bedwelmende effect van de alcohol te vergroten.

Schaatser Blokhuijsen naar Team Stressless

Schaatser Jan Blokhuijsen rijdt komend seizoen voor Team Stressless, de ploeg van de Belgische kopman Bart Swings en van technisch manager Bart Veldkamp. De 26-jarige Noord-Hollander komt over van Team Corendon, waar hij na een mislukt seizoen vertrok. De voormalig Europees kampioen allround (2014) gaat samenwerken met de Australische coach Desly Hill, de nieuwe hoofdcoach van Team Stressless.

"Ik heb rustig de tijd genomen om te ontdekken wat mijn beste route is richting de Spelen in Pyeongchang 2018. Ik heb alle opties afgewogen en uiteindelijk viel mijn keuze op Team Stressless. De individuele begeleiding die zij mij kunnen bieden samen met het vertrouwen dat ik heb in Desly als hoofdcoach en Bart Veldkamp als technisch manager heeft de energie gegeven waar ik naar op zoek was. Ik kijk met veel plezier uit naar het nieuwe schaatsseizoen", liet hij vrijdag weten.

Hill is geen onbekende voor Blokhuijsen en Swings."Ik ken beide schaatsers al goed vanuit hun achtergrond als inline-skaters. Daar heb ik ze van jongs af aan meegemaakt, dus ik weet wat voor soort atleten het zijn. Het is een mooie uitdaging om met hen toe te werken naar de Spelen van Pyeongchang."

Door de komst van Blokhuijsen zal Swings zijn kopmanschap gaan delen met de Nederlander. De Belg is tevreden over deze ontwikkeling. "Ik denk dat we elkaar goed aanvullen en samen sterker kunnen worden, zodat we met onze ploeg een belangrijke speler worden in het internationale schaatsen."

Ook Veldkamp reageerde verheugd "Ik heb Bart en Jan altijd als ideaal koppel gezien. Zowel wat betreft schaatsen als persoonlijkheid."

Hockeykeepster Sombroek wil reputatie hoog houden

Keepster Joyce Sombroek van Laren en Oranje verrichtte bij het gouden WK hockey vorig jaar in Den Haag een uitzonderlijke prestatie. In de zeven wedstrijden kreeg de 24-jarige Noord-Hollandse nietéén treffer tegen. Toch werd ze na afloop om onverklaarbare reden niet uitgeroepen tot beste doelvrouw van het toernooi. Die grove beoordelingsfout maakte de internationale hockeyfederatie FIH een half jaar later echter meer dan goed. Sombroek werd gehuldigd als beste hockeykeepster van de wereld. De studente geneeskunde heeft derhalve bij de halvefinaleronde van de Hockey World League in België, die zaterdag begint, een zware reputatie hoog te houden.

"Het is een heel mooie titel, een grote eer ook", zegt Sombroek in alle bescheidenheid. "Het verandert echter niets aan mijn instelling. Het eindresultaat met de ploeg is heilig. Het is niet reëel om nu weer de nul in het hele toernooi als doelstelling te nemen, maar je weet het natuurlijk nooit. Ik wil graag de beste keepster blijven, maar het geeft geen extra druk. Het geeft eerder nog wat meer zelfvertrouwen."

Sombroek heeft met Oranje in de afgelopen vijf jaar al alles gewonnen wat er winnen valt in het vrouwenhockey. De honger naar titels is bij haar echter nog lang niet gestild. "Mijn motivatie en ambitie zijn nog even sterk als vroeger. De eerstvolgende prijs wil ik altijd weer pakken, met een nieuwe olympische titel volgend jaar in Rio als hoofddoel. Maar laten we ons eerst maar eens kwalificeren en dat moet dan hier in België gaan gebeuren."

Sombroek beseft dat Oranje als olympisch en wereldkampioen inmiddels bij elk toernooi als grote favoriet wordt gezien. "Mede daardoor spelen veel ploegen nogal verdedigend tegen ons. Het valt dan vaak niet mee om er doorheen te komen. Maar daarin zit voor ons juist de uitdaging. We zijn er op de training en in wedstrijden druk mee bezig om als team toch een hoog rendement te halen, ook als de andere partij eigenlijk niet wil meehockeyen. We proberen dan om de cirkel van de tegenstander heen te spelen, zoals in het handbal bijvoorbeeld. Mede dankzij onze goede strafcorner kunnen we meestal het verschil toch wel maken."

Bij de Champions Trophy eind vorig jaar in Argentinië (derde), met Sjoerd Marijne als opvolger van de succesvolle Max Caldas als debuterend bondscoach, verliep alles bij Oranje nog niet helemaal naar wens. "Dat was een leerzaam toernooi voor ons", erkent Sombroek. "Het heeft ons geprikkeld. We weten nu weer met z'n allen hoe het beter kan en beter moet."

Keepster Sombroek wil reputatie hoog houden
Keepster Sombroek wil reputatie hoog houden (Foto: ANP)

Luiten na eerste ronde US Open zevende, Woods faalt

Golfer Joost Luiten heeft de eerste ronde van de US Open afgesloten op een gedeelde zevende plaats. Op Chambers Bay opende hij met 68 slagen (2 onder par). De Zweed Henrik Stenson en de Amerikaan Dustin Johnson gaan aan de leiding, met 65 slagen (vijf slagen onder par)

"Een rondje van 68 slagen is een goede start waar ik echt blij mee ben. Je hoopt op zo'n eerste score, want dat zit je meteen lekker in het toernooi. Ik heb naar mijn gevoel solide gespeeld. Vooral het putten ging prima. Maar ik heb hier nog een lange weg te gaan. Elke dag moet je top zijn als je hoog wil eindigen, zei de Rotterdammer, die vrijdag al om 07.44 uur (lokale tijd) van start gaat voor zijn tweede ronde.

Luiten haalde vorig jaar tijdens zijn debuut de cut niet. De winst ging naar de Duitser Martin Kaymer, die opende donderdag met een ronde van 72 slagen (twee boven par), net als de Noord-Ierse nummer één van de wereld Rory McIlroy die jaagt op zijn vijfde majortitel. De Amerikaan Jordan Spieth won in april op Augusta de eerste major van het jaar, de Masters.

Tiger Woods beleefde zijn slechtste ronde ooit op de US Open. Hij had voor zijn ronde maar liefst 80 slagen nodig, tien slagen boven par. Hij staat na de openingsdag 152ste, slechts twee golfers staan onder hem. Op een gegeven moment liet Woods zelfs zijn club uit zijn handen vliegen, zo erg was het met hem gesteld. 

Veolia eist miljoenen van NS om aanbesteding

Veolia stelt de NS aansprakelijk voor de miljoenenschade die geleden is als gevolg van tegenwerking en spionage rond de aanbesteding van het openbaar vervoer (ov) in Limburg. Een woordvoerster van Veolia bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten.

Ook (voormalige) directieleden worden mogelijk aansprakelijk gesteld, blijkt uit de brief. Veolia vraagt de NS om een gesprek om de geleden schade in kaart te brengen en over afdoening daarvan te overleggen. NS krijgt tot dinsdag de tijd om te reageren. Anders stapt Veolia naar de rechter.

Via een schijnconstructie huurde de NS rond de aanbesteding van het Limburgse ov een oud-directeur van Veolia in, die gevoelige informatie doorlekte. Ook de kosten van het gebruik van stations gaf de NS pas op het laatste moment door aan Veolia.

'Lidl wil Amerikaanse markt betreden'

De Duitse discountketen Lidl wil in 2018 de Amerikaanse markt betreden met de opening van enkele tientallen winkels. De stap maakt deel uit van een ambitieus programma van moederbedrijf Schwarz-Gruppe om de omzet de komende jaren flink te laten groeien. Dat verklaarde het management van Schwarz-Gruppe aan het Duitse zakenblad Manager Magazin.

De omzet van Schwarz-Gruppe is nu ruim 79 miljard euro en moet in 2020 stijgen tot 100 miljard euro. De uitbreiding van Lidl is een belangrijke steunpilaar van de groeiplannen van het bedrijf. De positie van de prijsvechter in bestaande markten moet worden versterkt en er zullen nieuwe landen betreden gaan worden, waaronder de Verenigde Staten.

Verder wil Schwarz-Gruppe de Duitse activiteiten van supermarktdochter Kaufland flink op de schop nemen. Kaufland moet zich op zijn bestaande markten concentreren. De keten is naast Duitsland actief in Midden- en Oost-Europa.

UWV rekent op problemen door nieuwe regels ww

Uitkeringsinstantie UWV waarschuwt voor problemen bij de uitbetaling van ww-uitkeringen vanwege nieuwe regels. Mensen die na 1 juli werkloos worden, moeten voortaan maandelijks doorgeven of ze toch niet nog wat bijverdiensten hebben gehad. Pas als ze dat hebben gedaan krijgen ze hun uitkering.

Het UWV is bang dat mensen vergeten door te geven of ze wel of geen inkomsten hebben gehad. Ook rekent de instantie op veel fouten bij het invullen daarvan.

De veranderingen zijn een gevolg van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. WW'ers worden voortaan gestimuleerd om naast hun uitkering ook te gaan werken. Van elke verdiende euro mogen ze 30 cent houden. Het UWV heeft 5 miljoen euro uitgetrokken om de vernieuwing in goede banen te leiden, bevestigde het UWV vrijdag na berichtgeving in diverse media. Er is onder meer geld gestoken in een voorlichtingscampagne. Ook zet het UWV komende maanden 100 extra medewerkers in.

Centrumrechts wint verkiezingen Denemarken

De centrumrechtse oppositie heeft de parlementsverkiezingen in Denemarken donderdag gewonnen. Het oppositieblok onder leiding van de vroegere premier Lars Løkke Rasmussen behaalde 90 van de 179 zetels in de Folketing. Premier Helle Thorning-Schmidt gaf haar nederlaag toe en kondigde aan vrijdag haar ontslag aan te bieden. Ook stapt zij op als partijleider, ofschoon haar Sociaal-Democratische Partij lichte winst boekte en de grootste partij bleef.

"Wij zijn op de eindstreep verslagen", zei Thorning-Schmidt. "Ik weet dat Lars Løkke houdt van Denemarken en hij moet blij zijn dat hij een Denemarken overneemt dat in een geweldige vorm steekt."

De Liberale Partij van Løkke Rasmussen verloor ten opzichte van vier jaar geleden zeven procentpunten. De partij werd zelfs door een van haar bondgenoten, de Deense Volkspartij, als een na grootste politieke groep voorbijgestreefd. Die partij, die tegen immigratie is en sceptisch staat tegenover de Europese Unie, klom op tot 21 procent. Het is nog onduidelijk of de Volkspartij ministersposten zal opeisen, of aan de zijlijn gedoogsteun geeft, zoals zij ook voor 2011 deed.

"Het belangrijkste voor de Deense Volkspartij is politieke invloed te krijgen", zei partijleider Kristian Thulesen Dahl.

Voor de verkiezingen steunden de oppositiepartijen de inspanningen van de Britse premier David Cameron voor hervormingen binnen de Europese Unie. Verwacht mag worden dat Denemarken onder hun leiding eveneens op een lossere relatie met de EU zal aansturen.

De Deense Volkspartij wil dat Denemarken meer bevoegdheden terughaalt uit Brussel. Ook wil de partij herinvoering van de grenscontroles aan de grenzen met Duitsland en Zweden.

Immigratie en de gevolgen daarvan voor de Deense sociale zekerheid vormden in de campagne een van de belangrijkste onderwerpen. Beide kampen stelden een strenger immigratiebeleid in het vooruitzicht.

"Ik wil een open Denemarken, maar ik wil ook een Denemarken dat effectief op slot is voor mensen die ons land niet willen", zei Løkke Rasmussen donderdag tegen journalisten toen hij zijn stem uitbracht.

Plagiaatzaak Justin Bieber en Usher opnieuw

Twee muzikanten houden vol dat Justin Bieber en Usher hun nummer Somebody To Love hebben gekopieerd en hebben in beroep de zaak weten te heropenen.

Vorig jaar werd de zaak tegen Bieber en Usher geschorst nadat de rechter besliste dat er onvoldoende bewijs was voor auteursrechtenschending. R&B-zanger Devin 'De Rico' Copeland en zijn songwriter Mareio Overton vinden toch echt dat veel elementen lijken op hun versie van hun nummer, inclusief de tekst en zelfs de titel. Ze stapten daarom naar het Hof van beroep en overtuigden de rechter er daar van dat de zaak niet gesloten had mogen worden.

"Na het luisteren van de nummers van Copeland en Bieber en Usher, concluderen we dat de refreinen genoeg op elkaar lijken", schrijft rechter Pamela Harris voor het Hof van beroep. Met de uitspraak moet de rechtbank de zaak opnieuw openen.

Usher en Justin Bieber scoorden samen in 2010 een bescheiden hit met het nummer. Eerder gaven ze aan dat het nummer in 2008 aan Usher werd aangeboden die besloot het later in samenwerking met zijn pupil Justin Bieber op te nemen.

Kamer wil alimentatie flink beperken

De partneralimentatie moet soberder en mag niet langer meer duren dan - hooguit- vijf jaar. VVD, PvdA en D66 sturen vrijdag hun voorstellen daarvoor naar de Raad van State. De VVD bevestigt berichten van RTL en het AD daarover.

De drie partijen vinden de huidige alimentatie, vaak zo'n twaalf jaar, hopeloos antiek. Gescheiden mensen moeten zichzelf kunnen redden.

Toch willen de drie partijen wel uitzonderingen maken. Was je langer dan vijftien jaar getrouwd en zit je niet langer dan tien jaar voor je AOW, dan houd je langer recht op alimentatie. Ook als heel traditionele gezinnen uit elkaar vallen, waarbij de vrouw thuisbleef om voor de kinderen te zorgen, moet er een oplossing komen: dan is er in de plannen alimentatie tot het jongste kind twaalf is.

Na een huwelijk dat nog geen drie jaar heeft geduurd, zou helemaal geen alimentatie meer hoeven worden te betaald.

Rode Kruis wil alle locaties AED's in app

In vier dagen is al 270 keer de locatie van een Automatische Externe Defibrillator (AED) in Nederland doorgegeven aan het Rode Kruis. Sinds maandag worden die plekken bijgehouden in de EHBO app van de organisatie. Het Rode Kruis heeft die taak overgenomen van het Radboudumc, dat in 2009 startte met het in kaart brengen van AED's in Nederland. De teller staat op zo'n 22.000, maar volgens het Rode Kruis zijn nog zeker 40.000 locaties niet doorgegeven.

Wie een AED weet te hangen, kan dat nu in de EHBO app aangeven. 3500 mensen hebben zich daar sinds maandag voor aangemeld en dat leverde dus al 270 nieuwe AED-locaties op, meldt het Rode Kruis vrijdag.

Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat in Nederland iedere week driehonderd mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen. De overlevingskans neemt toe als binnen zes minuten wordt gestart met hartmassage een zo snel mogelijk een AED wordt gebruikt.

Onno Hoes eist rectificatie van PowNed

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht eist vrijdagmiddag bij de rechtbank in Amsterdam dat PowNed de items rectificeert die vorig jaar zijn gemaakt met een verborgen camera.

Hoes spande een rechtszaak aan tegen PowNed en Robbie Hasselt die hem heimelijk filmde tijdens twee afspraakjes. De twee hadden elkaar via sociale media leren kennen. Hasselt publiceerde op zijn weblog gegevens uit de werkagenda van de burgemeester en privéberichten die ze uitwisselden.

Hoes eist vrijdag onder meer een verbod op verder gebruik van de tv-beelden. In een later stadium eist hij een schadevergoeding. Hoes vindt dat hij zonder geldige reden in de val is gelokt en in zijn eer en goede naam is aangetast. De uitzendingen van de ontmoetingen in het programma PowNews was voor Hoes in december reden om zijn vertrek als burgemeester aan te kondigen.

Het Openbaar Ministerie besloot in mei de aangifte van Hoes tegen PowNed te seponeren. Volgens het OM was er geen sprake van strafbare feiten. Nu zet Hoes door met deze civiele rechtszaak.

NOS-dreiger Tarik Z. gaat praten en hoort eis

'Journaaldreiger' Tarik Z. (20) zal vrijdag meer vertellen over wat hem heeft gedreven om in januari met een alarmpistool het gebouw van de NOS binnen te dringen en zendtijd te eisen. Volgens zijn advocaat Ton Visser zal Z. met "inhoudelijke argumenten" komen. Het Openbaar Ministerie zal vrijdag ook de strafeis bekendmaken.

Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Hij drong op 29 januari het gebouw van de NOS binnen. Hij had een op een echt vuurwapen lijkend alarmpistool bij zich, gijzelde een beveiliger en eiste zendtijd waarin hij over "grote wereldzaken" zou vertellen. De beveiliger liep met Z. door het pand en leidde hem naar een lege studio. Daar werd Z. overmeesterd.

Advocaat Visser liet eerder weten dat Z. op hem geen verwarde indruk maakt. Maar Z. wilde zijn verhaal pas vertellen tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vrijdag. Naar de persoonlijkheid van Z. is onderzoek gedaan. De resultaten komen ook vrijdag aan bod.

Het achtuurjournaal ging door Z.'s actie niet door. De beelden van Z. in de studio en de agenten die hem overmeesterden gingen de wereld over.

ECB: onzeker of Grieken na dit weekend nog kunnen pinnen

De top van de Europese Centrale Bank (ECB) komt vrijdag om 12.00 uur bij elkaar voor spoedoverleg over de situatie bij de Griekse banken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Een woordvoerder van de ECB wilde niet reageren.

Grieken hebben in de eerste drie dagen van deze week 2 miljard euro van hun bankrekeningen gehaald, schreef persbureau Reuters donderdag op basis van bronnen in de Griekse bankensector. Dat bedrag is het dubbele van wat de Europese Centrale Bank extra opzij legde voor hulp aan Griekse banken.

Grote brand in partycentrum Waarland

In het Noord-Hollandse Waarland is vrijdag een grote brand uitgebroken in een partycentrum, waarin onder meer een bowlingbaan zit. De brand is uitslaand en de brandweer gaat niet naar binnen omdat dat te gevaarlijk is, vertelde een woordvoerster van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Het vuur is nog niet onder controle.

Er waren geen mensen binnen. Er zit ook een woning in het gebouw, maar daar was niemand thuis. De kans dat de brand overslaat naar een ander pand, is volgens de woordvoerster niet groot. Er komt veel rook vrij, maar klachten van rookoverlast door omwonenden zijn er niet.

Waarland is een plaats in de gemeente Schagen. Het partycentrum zit aan de Kerkstraat.

Spanning in Groep C Copa na winst Peru

Peru heeft een mooie overwinning op Venezuela geboekt in de Copa America. Na de nipte nederlaag tegen Brazilie was dit precies wat het land nodig had om nog kans te maken op de kwartfinales in het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap. Claudio Pizarro scoorde als enige een doelpunt.

In de eerste helft domineerde Venezuela in de eerste 20 minuten en kreeg het enkele kansen via hun topspits Salomon Rondon. Hij miste echter een grote mogelijkheid. Daarna ging het wat meer gelijk op, totdat Amorebieta de rode prent gepresenteerd kreeg wegens natrappen. In de tweede helft ging Peru vervolgens op zoek naar een doelpunt. De beste kansen waren echter voor het Venezolaanse tiental in het derde kwart van de wedstrijd, via de counter. Peru leek de muur niet te slachten maar in de zeventigste minuut werd het dan toch 1-0 door Pizarro, de spits van Bayern Munchen. Hierna kwam Venezuela niet meer tot goede kansen en zo bleef het 1-0.

Hierdoor is er een opvallende situatie ontstaan. Er zijn vier ploegen met drie punten in groep C. De poule ligt daardoor compleet open met nog een wedstrijd tussen Colombia en Peru en respectievelijk Brazilie en Venezuela te gaan. De winnaars van deze wedstrijden zullen dan zeker zijn van een plaats in de kwartfinale. Over drie dagen zullen deze twee wedstrijden afgewerkt worden.

Vulkanen op Venus

De planeet Venus heeft actieve vulkanen. Op het oppervlak stroomt lava. Dat blijkt uit onderzoek met de Europese satelliet Venus Express, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekendgemaakt.

De sonde heeft een kloof op Venus gemeten. De temperatuur steeg daar soms met honderden graden in een paar dagen tijd. Vervolgens koelde het er weer af. De kloof ligt vlakbij twee vulkanen, maar het was niet bekend of die nog actief waren. "We wisten dat de kloof was ontstaan door recente vulkanische activiteit, maar we wisten niet of het gisteren of een miljard jaar geleden was. De metingen wijzen op actieve vulkanen", aldus de onderzoekers.

Wetenschappers hadden een paar jaar geleden ontdekt dat de hoeveelheid zwaveldioxide in de dampkring van Venus schommelt. Ook dat is een aanwijzing voor vulkanen.

Vulkanen op Venus
Vulkanen op Venus (Foto: ANP)

Oudste mens ter wereld (116) overleden

In de Amerikaanse staat Michigan is de oudste mens ter wereld overleden. Jeralean Talley werd 116 jaar en 26 dagen oud. Ze overleed woensdag thuis in Inkster, een voorstad van Detroit, maakte een woordvoerder van de familie donderdag bekend. Ze woonde samen met haar 77-jarige dochter Thelma Holloway.

Talley werd geboren op 23 mei 1899 in Montrose in de staat Georgia. Ze verhuisde in 1935 met haar echtgenoot naar Michigan. Alfred Talley overleed in 1988 na een huwelijk van 58 jaar.

Gewelddadige Deus Ex-demo met spoilers

Tijdens de E3 kreeg het publiek de kans om een demo van 25 minuten te zien van Deus Ex: Mankind Divided. Executive Audio Regisseur van Eidos Montreal Steve Szczepkowski geeft commentaar en praat de scènes aan elkaar. Het is in het begin voornamelijk CGI, maar vanaf 7:20 zie je de actie.

Jensen

Je kunt zelf je eigen speelstijl bepalen. Het is mogelijk om de hele game uit te spelen zonder iemand te vermoorden. Natuurlijk kun je in plaats van te sluipen als een ninja er ook voor kiezen om als een Terminator flink huis te houden. Er zijn altijd meerdere paden en verschillende oplossingen voor de uitdagingen die je tegenkomt.

In de demo komen verschillende nieuwe augmentaties voorbij, zoals een Tesla-arm om maximaal vier mensen tegelijk uit te schakelen en een nano-werp-mes. Ook zijn er verschillende soorten ammunitie die je kunt gebruiken met hetzelfde pistool. Hacken kan nu ook op afstand, wat de speler meer vrijheid geeft en het geheel ook realistischer maakt.

Gun

Mankind Divided toont een droefgeestige wereld met aanmerkelijk meer mensen in je omgeving dan in Human Revolution. De grafische kwaliteit is indrukwekkend. Szczepkowski zegt dat het eindresultaat zelfs nog beter wordt, maar dat moeten we nog zien.

LET OP: aan het eind van het filmpje tussen 18:25 en 22:20 zijn er spoilers.

Europese Spelen - Dag 8

Zonder enige twijfel was donderdag 18 juni de tot nu toe veruit meest succesvolle dag van Nederland op de Europese Spelen. Ellen van Dijk won goud, zilver ging naar Stef Clement, brons was weggelegd voor Annemiek van Vleuten, Lieke Wevers en de boogschutters en de tafeltennisdames Li Jie en Li Jiao zorgen er met hun halvefinaleplaatsen voor er vandaag minstens één medaille bij gaat komen.

De eerste Nederlander die in actie komt is taekwondoka Jeroen Wanrooij, die hooguit tot de outsiders voor de medailles gerekend kan worden. De Nederlandse nummer 26 op de olympische wereldranglijst neemt het in de achtste finale op tegen de Turk Ali Sari, die enkele plaatsen boven hem staat. Reshmie Oogink behoort bij de dames tot de titelfavorieten en neemt het als eerste op tegen Tina Skaar, de Noorse mondiale nummer 45. Oogink staat zelf derde op de ranglijst en krijgt in Baku onder meer concurrentie van olympisch kampioene Milica Mandic uit Servië en kersvers wereldkampioene Bianca Walkden uit Groot-Brittannië.

Milica Mandic uit Servië, de enige Europese taekwondoka in de klasse boven 67 kilogram die boven Oogink staat op de wereldranglijst (Foto: Getty)

Om 08.00 uur Nederlandse tijd speelt tafeltennisster Li Jie haar halve finale tegen de Slowaakse Eva Odorova, terwijl Li Jiao een uur later aan mag treden tegen de Turkse Hu Melek. Voor beiden is het zeker geen onmogelijke opgave, de Nederlandse dames zijn zelfs allebei favoriet bij de bookmakers. Beachvolleybalster Rimke Braakman en Jolien Sinnema gaan eerst nog proberen om zich voor de halve finales te plaatsen. Zij spelen om 15.00 uur tegen het Italiaanse duo Laura Giombini en Giulia Toti.

Voor de Nederlandse boksploeg gaan de Spelen morgen echt van start. Om 15.30 uur staat Nouchka Fontijn in het middengewicht - tot 75 kilogram - tegenover voormalig wereldkampioene Savannah Marshall. De Britse was topfavoriet voor olympisch goud in eigen huis in Londen 2012, maar werd in de kwartfinale verrassend uitgeschakeld. Sindsdien sukkelde ze met van alles en dit jaar maakte ze pas vorige maand haar rentree na een handoperatie. Peter Müllenberg opent zijn jacht op eremetaal in het lichtzwaargewicht - tot 81 kilogram - met een gevecht tegen de Turk Cem Karlidag.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
06:30 Taekwondo Achtste finales mannen +80kg: Jeroen Wanrooij - Ali Sari (Turkije) Nee 
06:39  Boogschieten  Eerste ronde vrouwen: Annemarie der Kinderen - Laura Ruggieri (Frankrijk)  Nee 
07:00  Beachvolleybal  Mannen groep E: Van de Velde/Van Dorsten - Sekerci/Mermer (Turkije)  Nee 
07:00  Schoonspringen  Kwalificatie 1-meterplank vrouwen: Daphne Wils  Nee 
07:00  Acrobatiek  Finale group vrouwen allround  Ja 
07:00  Ritmische gymnastiek  Finale individueel vrouwen allround  Ja 
08:00  Tafeltennis  Halve finale vrouwen: Li Jie - Eva Odorova (Slowakije)  Nee 
08:45  Schieten  Finale 50 meter luchtgeweer drie posities vrouwen  Ja 
08:49  Boogschieten  Eerste ronde vrouwen: Esther Deden - Wioleta Myszor  Nee 
09:00  Tafeltennis  Halve finale vrouwen: Li Jiao - Hu Melek (Turkije)  Nee 
09:15  Taekwondo  Achtste finales vrouwen +67kg: Reshmie Oogink - Tina Skaar (Noorwegen) Nee 
09:50  Acrobatiek  Finale gemengd paar allround  Ja 
11:30  Volleybal  Vrouwen groep B: Nederland - Servië  Nee 
12:15  Taekwondo   Kwartfinales mannen +80kg: evt Jeroen Wanrooij  Nee 
13:30  Taekwondo   Kwartfinales vrouwen +67kg: evt Reshmie Oogink  Nee 
13:30  Tafeltennis  Wedstrijd om brons vrouwen: evt Li Jie, Li Jiao  Ja 
14:00  Schieten  Finale double trap mannen  Ja 
14:15  Taekwondo   Halve finales mannen +80kg: evt Jeroen Wanrooij  Nee 
14:30  Taekwondo   Halve finales vrouwen +67kg: evt Reshmie Oogink  Nee 
14:30  Tafeltennis  Finale vrouwen: evt Li Jie, Li Jiao  Ja 
15:00  Beachvolleybal  Kwartfinales vrouwen: Braakman/Sinnema - Giombini/Toti Nee 
15:30  Boksen  Achtste finales vrouwen -75kg: Nouchka Fontijn - Savannah Marshall (Groot-Brittannië) Nee 
16:00  Schoonspringen  Finale 3-meterplank synchroon mannen  Ja 
16:00  Tafeltennis  Wedstrijd om brons mannen  Ja 
17:00  Tafeltennis  Finale mannen  Ja 
17:00  Taekwondo   Herkansingen vrouwen +67kg en mannen +80kg: evt Reshmie Oogink, Jeroen Wanrooij  Nee 
17:25  Schoonspringen  Finale 1-meterplank vrouwen: evt Daphne Wils  Ja 
18:15  Taekwondo   Gevechten om brons vrouwen +67kg en mannen +80kg: evt Reshmie Oogink, Jeroen Wanrooij  Ja 
18:30  Boksen  Achtste finales mannen -81kg: Peter Müllenberg - Cem Karlidag (Turkije)  Nee 
19:15  Taekwondo  Finale vrouwen +67kg: evt Reshmie Oogink  Ja 
19:30  Taekwondo  Finale mannen +80kg: evt Jeroen Wanrooij  Ja 

Medaillespiegel na dag 7

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 22 9 9 40
2 Azerbeidzjan 12 5 12 29
3 Hongarije 7 1 5 13
4 Wit-Rusland 6 3 10 19
5 Duitsland 5 6 7 18
6 Turkije 5 3 12 20
7 Servië 5 3 0 8
8 Groot-Brittannië 4 1 3 8
9 Oekraïne 3 6 9 18
10 Spanje 3 6 4 13
11 Zwitserland 3 4 1 8
12 Italië 2 6 1 9
13 Portugal 2 4 1 7
14 Frankrijk 2 3 4 9
15 Polen 1 4 5 10
16 Nederland 1 3 4 8
17 Kroatië 1 2 3 6
18 Zweden 1 1 3 5
19 Slowakije 1 1 2 4
20 Litouwen 1 0 0 1
21 Oostenrijk 0 4 2 6
22 Georgië 0 3 3 6
23 Israël 0 2 1 3
24 Bulgarije 0 1 3 4
25 Tsjechië 0 1 2 3
25 Moldavië 0 1 2 3
27 San Marino 0 1 1 2
28 Armenië 0 1 0 1
28 Griekenland 0 1 0 1
28 Roemenië 0 1 0 1
31 Macedonië 0 0 2 2
32 België 0 0 1 1
32 Denemarken 0 0 1 1
32 Estland 0 0 1 1
32 Letland 0 0 1 1
32 Montenegro 0 0 1 1
32 Noorwegen 0 0 1 1

Iron Maiden kondigt dubbelalbum aan

Metalband Iron Maiden heeft donderdag een nieuw album aangekondigd. The Book of Souls komt op 4 september uit. Alle nummers van het dubbelalbum zijn opgenomen in Parijs, meldt de groep op de officiële website.

De opnames vonden eind vorig jaar plaats onder leiding van producer Kevin 'Caveman' Shirley, die al lang samenwerkt met de band rond frontman Bruce Dickinson. Het was de bedoeling dat het album al eerder zou verschijnen, maar dat moest worden uitgesteld toen er begin dit jaar bij de zanger kanker werd vastgesteld. Inmiddels is hij 'schoon'.

De elf nummers vormen samen een 92 minuten durend dubbelalbum, een primeur voor de groep. Dickinson schreef twee nummers zelf. Empire of the Clouds is met achttien minuten het langste nummer dat de band ooit heeft uitgebracht.

"We zijn anders te werk gegaan dan vroeger. Veel nummers zijn in de studio geschreven. We oefenden ze meteen na het schrijven en namen de nummers dan direct op. Deze urgentie is duidelijk te horen op de tracks, die doen denken aan live-uitvoeringen", aldus Dickinson.

The Book of Souls is het zestiende studioalbum van 'Maiden'. De laatste studioplaat, The Final Frontier, verscheen in 2010.

Kiss viert 40-jarig bestaan in Ziggo Dome

De mannen van KISS stonden donderdagavond in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het concert werd gegeven ter ere van hun veertigjarig bestaan als glamrockgroep.

De Amerikaanse band was vastbesloten om de bezoekers te trakteren op een spectaculaire liveshow en in de muziekhal werd er alles aan gedaan om dat waar te maken.

Kiss heeft in de vier decennia sinds de oprichting 28 gouden platen behaald in de VS. De groep rond Gene Simmons verkocht meer dan 100 miljoen albums wereldwijd en bracht 44 platen uit. Een grote hit in Europa is het nummer I Was Made For Loving You. Eerder dit jaar wist de band een plaatsje te veroveren in in de Rock and Roll Hall of Fame in het Amerikaanse Cleveland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.