NOS-dreiger Tarik Z. gaat praten en hoort eis

'Journaaldreiger' Tarik Z. (20) zal vrijdag meer vertellen over wat hem heeft gedreven om in januari met een alarmpistool het gebouw van de NOS binnen te dringen en zendtijd te eisen. Volgens zijn advocaat Ton Visser zal Z. met "inhoudelijke argumenten" komen. Het Openbaar Ministerie zal vrijdag ook de strafeis bekendmaken.

Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Hij drong op 29 januari het gebouw van de NOS binnen. Hij had een op een echt vuurwapen lijkend alarmpistool bij zich, gijzelde een beveiliger en eiste zendtijd waarin hij over "grote wereldzaken" zou vertellen. De beveiliger liep met Z. door het pand en leidde hem naar een lege studio. Daar werd Z. overmeesterd.

Advocaat Visser liet eerder weten dat Z. op hem geen verwarde indruk maakt. Maar Z. wilde zijn verhaal pas vertellen tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vrijdag. Naar de persoonlijkheid van Z. is onderzoek gedaan. De resultaten komen ook vrijdag aan bod.

Het achtuurjournaal ging door Z.'s actie niet door. De beelden van Z. in de studio en de agenten die hem overmeesterden gingen de wereld over.