Goud en zilver voor Nederlandse tafeltennissters op Spelen Baku

Tafeltennisster Li Jie heeft zich op de Europese Spelen in Baku overtuigend geplaatst voor de finale. In de halve finale rekende de Nederlandse met speels gemak af met Eva Odorova uit Slowakije: 4-0.

Jie, de nummer 21 van de wereld, had na een kleine tien minuten al twee games binnen: 11-4, 11-5. In de derde game leek Odorova - de mondiale nummer 115 - een kans te maken nadat ze een voorsprong pakte, maar Jie kwam toch terug en won de game met 12-10. De vierde game werd eveneens een prooi voor Jie: 11-7.

In de finale strijdt Jie later op vrijdag om het goud. Aan de andere kant van de tafel staat dat de winnares van het duel tussen Hu Melek uit Turkije en Li Jiao, de andere Nederlandse speelster. Die wedstrijd is op het moment van schrijven bezig en is live te kijken via YouTube.

De officiële livestream van de Spelen, waar op het moment de halve finale tussen Li Jiao en Hu Melek te volgen is (Bron: YouTube)

Update 10.12 uur

Nederland heeft een gouden en zilveren medaille gewonnen in het tafeltennis op de Europese Spelen, het is alleen nog niet duidelijk hoe de medailles verdeeld worden. Nadat Jie de finale haalden deed Li Jiao hetzelfde, hoewel zij aanzienlijk meer moeite kende met Hu Melek uit Turkije. Jiao kwam via 11-7, 11-13, 11-9, 12-10 op een 3-1 voorsprong, maar moest vervolgens nog alles uit de kast halen tegen de Turkse. Met 8-11 en 11-9 in de vijfde en zesde game schreef Jiao de wedstrijd na bijna een uur spelen toch op haar naam.

Om 13.30 uur volgt de finale tussen de Nederlandse speelsters, eveneens live te zien op de officiële stream. De winnares plaatst zich direct voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar.

Update 15.48 uur

Li Jiao mag zich de eerste winnares van individueel tafeltennisgoud noemen op de Europese Spelen. In de finale was ze veel te sterk voor haar Nederlandse teamgenote Li Jie: 13-11, 11-5, 12-10, 11-5. Door haar zege mag Jiao zich definitief opmaken voor de Olympische Spelen van 2016.