Canada staat euthanasie toe

Canadese artsen mogen terminaal zieke patiënten die over hun verstandelijke vermogens beschikken helpen bij zelfdoding. Dat heeft het hooggerechtshof vrijdag bepaald. Mensen helpen 'een antwoord te vinden op ondraaglijk en uitzichtloos lijden is essentieel voor hun waardigheid en autonomie', oordeelde het hof.

Het hooggerechtshof kwam vrijdag terug op zijn eigen arrest van ruim twintig jaar geleden. Toen kwam het hof nog tot de conclusie dat de legalisering van euthanasie onwenselijk was. Het vreesde dat kwetsbare mensen niet afdoende beschermd zouden zijn als hulp bij zelfdoding door artsen zou worden toegestaan.

Het is nu aan het parlement om de wet zo te wijzigen dat euthanasie mogelijk wordt. Tot dat moment is aangebroken blijft de ingreep verboden. Er staat een maximumstraf op van veertien jaar cel.

"De wet staat mensen in deze omstandigheden toe palliatieve sedatie toe te passen, kunstmatige voeding en vocht te weigeren en de verwijdering van levensreddende medische instrumenten te vragen", legde het hof uit. "Maar de wet geeft niet het recht te vragen om de hulp van een arts bij het sterven."