Nieuw bestand in Gazastrook

Israël en de Palestijnen zijn zondag akkoord gegaan met een nieuw driedaags staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt persbureau AFP.

Update 21:50

Door de nieuwe wapenstilstand kunnen de partijen - met Egypte als tussenpersoon - verder praten over een langetermijnoplossing voor het geweld. Vorige week werd na bemiddeling door Caïro ook al een driedaags bestand gesloten. Na drie dagen werden de raketbeschietingen op Israël vanuit Gaza echter hervat.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag dat hij van meet af aan heeft benadrukt niet te willen praten zolang Israël onder vuur ligt. "We hebben bewezen dat we ons daaraan houden", zei Netanyahu volgens de Israëlische krant Haaretz.

"Sinds Hamas vrijdag het staakt-het-vuren schond heeft het IDF (leger, red.) keihard opgetreden. We zijn vastberaden om de doelstellingen van Operatie Beschermende Rand te bereiken: voor de langere termijn de vrede laten wederkeren voor de burgers van Israël, en tegelijkertijd de terreurorganisaties een flinke klap toebrengen.