Evenement: Into the Grave 2014

Een dag na de eerste editie van CityRock was het zaterdag weer tijd voor het jaarlijks terugkerende metalfestival Into the Grave. Net als de voorgaande jaren stonden er weer een aantal toppers uit de hardere sector geprogrammeerd, waardoor gedurende de dag het stadsplein volliep met zo'n 5000 metalheads en metalchicks. De dag kende een stormachtig begin maar al snel brak het zonnetje door en werd het toch nog een prima festivaldag met een fikse lading zon.

Into the Grave 2014

Als eerste mocht de uit Zwolle, Amsterdam en Utrecht afkomstige band Teethgrinder aantreden. De band, met voormalige bandleden van DrDoom en Greyline, bracht eerder dit jaar al een zeer verrassende EP uit en was dan ook een zeer terechte winnaar van de Highway to Hell-bandcompetitie, waarmee een openingspositie op zowel Dokk'em Open Air als Into the Grave werd gewonnen. Terwijl het publiek nog druk bezig was om op het festivalterrein te komen stonden de mannen van Teethgrinder al te beuken alsof er een paar duizend man stond te moshen. De explosieve mix van grindcore en grudgy death metal was in elk geval een goede test om te zien of de Oldehove al het muzikale geweld zou kunnen doorstaan. We kijken nu al reikhalzend uit naar het eerste album van deze fijne Nederlandse band.

Na Teethgrinder was het tijd voor de Franse progressieve death metalband Hacride. Een bijzonder gezelschap met een nogal Amerikaans geluid en het was zodoende dan ook een grote verrassing dat dit een band uit Frankrijk betrof. Het viertal zorgde in elk geval dat de sfeer er meteen goed in zat met haar aanstekelijke combinatie van doommetal en progressieve death metal. De band loopt dan ook al een jaar of 13 mee in de muziekwereld en dat is goed terug te horen in de retestrakke show. Dan is het alweer tijd voor de tweede en eveneens laatste Nederlandse act van de dag. Vanderbuyst is een trio dat ouderwetse oldschool hardrock en heavy metal speelt. Het blijft tenslotte een genre die een publiek van alle leeftijden aanspreekt en die ook door velen wordt gewaardeerd. De nodige nekspieren in de voorste rijen worden dan ook al aardig op de proef gesteld. In de vlammende set worden vooral nummers van hun laatste plaat Flying Dutchmen gespeeld maar ook horen we een paar oudere nummers voorbijkomen.

Ook de uit Denver, Colorado afkomstige band Havok is bepaald geen nieuwkomer meer te noemen. Bij het Into the Grave-festival is dan ook een aanzienlijk deel van het publiek aanwezig voor de Amerikaanse thrash metalband. Havok is een band die gewend is om op festivalpodia te staan, hetzelfde weekend speelden ze ook op Party San Open Air in Schlotheim en het Brutal Assault Open Air, en ook op Into the Grave spatten de vonken er vanaf. Muzikaal doet de band regelmatig terugdenken aan het geluid van de jaren tachtig, toen veel artiesten zich lieten inspireren door de 'new wave of British heavy metal'. Na de wilde thrash van Havok was het even een behoorlijke omschakeling naar de volgende band. Sólstafir is een IJslandse band wiens naam nogal een contrast vormt met de muziek die ze maken. De naam van de band staat namelijk voor stralende zonnestralen, maar muzikaal is het toch een stuk donkerder en dreigender dan de bandnaam zou doen vermoeden. Niet iedereen wist de sombere trage muziek te waarderen maar toch durven we gerust te stellen dat deze vreemd eend in de bijt wel één van de muzikale hoogtepunten van de dag was. De duistere klankvelden van Sólstafir pasten in elk geval erg goed bij het aanzicht van de eeuwenoude Oldehove, wier scheve positie opeens nog een stuk treurender overkwam. Zeer toepasselijk voor een festival op een voormalig kerkhof.

Toen was het de beurt aan een band waarvoor ook velen, waaronder ook uw nederige verslaggever, voor naar het stadsplein in Leeuwarden was getogen. Het was namelijk tijd voor niemand minder dan het legendarische Flotsam & Jetsam. Een klein uur lang kon er weer eens fijn geheadbanged worden op de klassieke nummers van deze thrash metalgoden van weleer. Bij veel bands van destijds heeft de tand des tijds ongenadig toegeslagen maar daar is bij Flotsam & Jetsam geen sprake van. Ok, we zien her en der wat grijzere haren maar de strot van AK klinkt nog steeds als een trein en ook het snarenplukken van de gitaristen Steve Conley en Michael Gilbert en bassist Michael Spencer gaat nog steeds zoals vroeger.

Schirenc plays Pungent Stench
Setlist Schirenc plays Pungent Stench

Na Flotsam & Jetsam was het tijd voor een zeer aangename muzikale verrassing. In plaats van Gorguts, die kort geleden hun volledige tour cancelden, was het tijd voor de nieuwe band van Martin 'El Cochino' Schirenc. Met Schirenc plays Pungent Stench hoorden we de band helemaal losgaan op Pungent Stench-klassiekers zoals 'Suspended Annimation', 'Just Let Me Rot', 'Fuck Bizarre' en 'Blood, Pus and Gastric Juice'. Tja, als je vanwege allerlei rechtenkwesties opeens niet meer de naam van je eigen band mag gebruiken zijn er altijd wel omwegen te vinden. Nog meer feest der herkenning was het daarna bij de lompe Poolse death metalgoden van Vader. Naast gloednieuwe nummers zoals 'Where Angels Weep' en 'Triumph Of Death' hoorden we ook klassiekers voorbijkomen zoals 'Vicious Circle', 'Silent Empire' en 'Helleluyah!!! (God Is Dead)'. De 'oudjes' zijn het nog lang niet verleerd en klinken nog even hard als een kwart eeuw geleden.

Setlist Vader
Setlist Vader

Na Vader was het tijd voor de afsluitende act van Into the Grave. Nu loopt uw nederige verslaggever toch al zeker een kleine 30 jaar mee in de festivalscene, maar zelden maakte ik zo'n arrogante band mee als Megadeth. De heren eisten namelijk dat de volledige backstage van het festival werd ontruimd, omdat de mannen anders de tourbus niet uit zouden komen! Ja, dat leest u goed. Of de vrijwilligers (waaronder uw verslaggever) die zich de hele dag in het zweet hadden gewerkt even op wilden rotten voor Mustaine en consorten? De show van Megadeth stond ongetwijfeld als een huis, maar na het absurde gedrag van de diva's hadden we natuurlijk weinig zin meer in dat bandje en besloten we om backstage maar even een biertje te doen met de bandleden van Schirenc.

Al met al was het een zeer geslaagd festival en we hebben inmiddels ook al te horen gekregen dat we volgend jaar op 8 augustus weer welkom zijn op de volgende editie van Into the Grave, waar in elk geval de Braziliaanse topband Sepultura te zien zal zijn. We hebben er nu alweer zin aan. Nog maar 363 nachtjes slapen.