Erdogan wint presidentsverkiezingen Turkije

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zondag de presidentsverkiezingen in zijn land al in de eerste ronde beslist. Dat maakte de kiescommissie zondagavond bekend. De overwinning kon Erdogan eerder al niet meer ontgaan en zijn belangrijkste rivaal, Ekmeleddin Ihsanoglu, gooide de handdoek al in de ring.

Erdogan haalde volgens de voorlopige tellingen iets minder dan 52 procent van de stemmen. De officiële uitslag wordt waarschijnlijk maandag bekendgemaakt.

"De mensen hebben vandaag hun wil getoond bij de stembussen", zei Erdogan zondagavond tegen enkele duizenden aanhangers in Istanbul. Erdogan zei naar de hoofdstad Ankara te gaan en te hopen zijn aanhangers daar later op de avond toe te spreken, als alle stemmen zijn geteld.

Ihsanoglu werd op ruime afstand tweede, met net geen veertig procent van de stemmen. Hij feliciteerde Erdogan met de overwinning en wenste hem succes. "Ik hoop dat de uitslag positief zal zijn voor de democratie in Turkije", aldus Ihsanoglu.

Ihsanoglu zei eerder op de dag nog dat er onregelmatigheden waren waargenomen bij stemlokalen. Zo zouden sommige kiezers foto's hebben gemaakt van hun reeds ingevulde stembiljet. Dat kan betekenen dat een persoon of partij gunsten verleend in ruil voor stemmen, aldus Ihsanoglu. "De ogen van de wereld zijn op ons gericht", zei hij. "Turkije streeft er naar een democratie van de eerste klas te worden en hopelijk bereikt Turkije dat doel vandaag." Hij zei een officiële klacht in te dienen.