Gevechten in Donetsk ondanks handreiking rebellen

Bij beschietingen in het Oost-Oekraïense rebellenbolwerk Donetsk is zondag een persoon om het leven gekomen en zijn tien anderen gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van het stadsbestuur gezegd. De aanval kwam een dag nadat de separatisten een staakt-het-vuren hadden voorgesteld.

"Dit is een echte oorlog. Het is onmogelijk om nog in deze stad te wonen", aldus Inna Drobisjevskaja. "Ik slaap al een week in de kelder."

Verslaggevers ter plaatse hoorden in een halfuur tijd 25 harde explosies in het stadscentrum. Bij beschietingen zijn meer dan tien wooncomplexen, een winkel en een ziekenhuis beschadigd. Op straat waren zondag meerdere brandende bussen te zien.

Zeker driehonderdduizend van de miljoen inwoners van Donetsk zijn de stad inmiddels ontvlucht. Het Oekraïense leger heeft het rebellenbolwerk omsingeld.

Een dag eerder bood de kersverse premier van de Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Zachartsjenko, de krijgsmacht een bestand aan. Mogelijk wil de rebellenleider het geweld tijdelijk staken zodat hulpgoederen vanuit Rusland kunnen worden aangeleverd.