Rijke vuurtorenwachter gezocht voor IJ-eiland

Staatsbosbeheer is op zoek naar een ondernemer die het vervallen fort en de vuurtoren op Vuurtoreneiland in het IJmeer wil restaureren en uitbaten. Het eiland ter grootte van nog geen twee voetbalvelden ligt net uit de kust van de polder IJdoorn bij Durgerdam en is nu nog gesloten voor publiek.

Voor de restauratiekosten van tussen de een en drie miljoen euro bestaan subsidiemogelijkheden, meldt Staatsbosbeheer, dat het eiland in de toekomst buiten het broedseizoen toegankelijk wil maken voor wandelaars.

Er zijn wel beperkingen. De militaire gebouwen zijn een provinciaal monument en de kleine vuurtoren een rijksmonument. De 'sky-line' mag daarom niet worden aangetast. Het eiland leent zich ook niet voor grootschalige recreatie.

Het fort is een van de 45 forten die de Stelling van Amsterdam vormen. Unesco verhief de stelling in 1996 tot werelderfgoed. Vuurtoreneiland moest de hoofdstad ooit beschermen tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee.

Door weer en wind gaat de toestand van de halfondergrondse gebouwen steeds verder achteruit. Ze zijn verweerd, verzakt, gescheurd en lek. Wel is het een 'uniek monument van militaire en waterstaatkundige techniek'. Omdat Staatsbosbeheer weinig ervaring heeft met het onderhoud en exploiteren van gebouwen, wordt nu een partner gezocht die Vuurtoreneiland wil restaureren, beheren en commercieel exploiteren.

Begin volgend jaar wordt via een openbare procedure een geschikte ondernemer gekozen.


Rijke vuurtorenwachter gezocht voor IJ-eiland (Foto: Novum)