F1-teams: "Moeite met reglement 2014"

De Formule 1-teams zijn verrast dat autosportfederatie FIA vorige week al het reglement voor het seizoen 2014 gepubliceerd heeft. De renstallen verenigd in de Formula One Teams' Association zijn niet blij dat de FIA niet even heeft overlegd en dat bepaalde afspraken niet zijn opgenomen in de regels.

"We zijn bezorgd omdat de FIA regels gepubliceerd heeft die niet zijn bediscussieerd door de Technische Werkgroep. Het is raar dat de federatie reglementen instelt die ingrijpende consequenties voor ons kunnen hebben zonder de Formule 1 Commissie te raadplegen. Om dat te voorkomen hebben we juist het proces in het leven geroepen om gezamenlijk grote beslissingen te nemen. Dat ontbreekt hier," zei Lotus Renault GP-teambaas en FOTA vicevoorzitter Eric Boullier tegen Autosport.

"Persoonlijk ben ik het bijvoorbeeld niet eens met elektrisch aangedreven auto's in de pitstraat. Ik snap de drang voor milieuvriendelijkheid, maar veiligheid speelt ook een rol en stille auto's in de pitstraat lijkt me wat dat betreft geen aanrader."

FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh is het met Boullier eens. "Sommige teams hebben hun zorgen over de gang van zaken kenbaar gemaakt. We proberen in harmonie samen te werken met de FIA en niet in strubbelingen betrokken te raken, maar het is volgens mij inmiddels wel duidelijk dat als de teams meewerken aan de totstandkoming van regels, dat het dan beter verloopt en dat de consensus groter is."

"Het concept van de reglementen voor 2014 is goedgekeurd door de Formule 1 Commissie, maar enkele details hebben dat proces niet ondergaan. Er is niets fundamenteel verkeerd aan de opgestelde regels, maar het gaat om het principe dat de teams geraadpleegd willen worden, anders wordt het een zooitje."