Draaiorgelverbod

Ik herken een draaiorgel uit duizenden, omdat er niemand is die er een grotere hekel aan heeft dan ik. De luchtstoten met valse noten, nare hoempapa-deuntjes die het ritmisch moeten ondersteunen, her en der getik op hout door afzichtelijk kitscherige poppetjes in pastelkleuren. Al is een muzieknummer nog zo kut, het draaiorgel verneukt alles. In Deventer is het politiek correct om te schelden op "De Turk", zolang het maar om het draaiorgel gaat. Of het nu gaat om Hans Visser uit Leeuwarden of Sieneke op het Eurovisie Songfestival, de uitslag is unaniem: "Zero points!" Er is slechts één streek in het gehele Europese rijk dat verzet biedt: die eigenwijze Tukkers.

In Enschede is het draaiorgel niet meer welkom. De vrijwilligers die met te grote buiken in te kleine broeken rondsjouwen, worden steeds vaker weggestuurd. De marktkooplieden roepen om het hardst dat ze "vot" moeten, "en rap 'n bettie!", dus de marktmeester heeft het draaiorgel al meerdere malen resoluut van het terrein gestuurd. De winkeliers in de binnenstad pakken het iets subtieler aan: "Jullie verstoooor'n onze muzieeeeek, 't geet aait vandan. En nu votwezen." Zelfs het Uitburo boycot de draaiorgels. En opzouten zal die antieke zooi, stuk voor stuk, tot de straten verlost zijn van het helse kabaal met eindeloos dezelfde liedjes. Ook de organisatie van de Open Monumentendag in september heeft zijn grenzen gesteld: het draaiorgel mag wel voor het stadhuis staan, maar alleen als het onding het grootste deel van de dag geen herrie produceert.

Eind goed, al goed. Of niet? Een of andere softe huilie van de Twentsche Courant Tubantia heeft het nieuws vernomen en een sympathiek stukje geschreven over het leed van draaiorgeldraaiers. Het nieuws is in de zomer toch al komkommer en kwel, dus een heuse poll over draaiorgels kan daar ook wel bij. De website werd overspoeld met reacties van Twentse Tokkies en in plaats van de gebruikelijke 500 stemmen, kwamen er bijna 4000 binnen, waarvan 94% het 'belachelijk' vindt dat draaiorgels niet meer in het centrum mogen spelen. Be-lách-e-lijk! Dat is hun mening zeker! De Enschedese draaiorgelidioten vinden dit het sluitende bewijs om te strijden voor orgelconcerten in de binnenstad. De gruwel!

Als geoormerkt Tukker kan ik vele vooroordelen over Twentenaren bevestigen: ja, ze hebben veel boerenwijsheden en nog meer boerenangsten, ze zijn zo slecht te verstaan dat iemand uit een dorp verderop zich al afvraagt wat de bewoners in dit piratenhol tegen hem zeggen en in Almelo is nooit wat te doen. Maar hoewel er heel veel kampers in Enschede wonen, kan ik me niet voorstellen dat Twente zo'n 4000 boeren kent die:
a. weten wat internet is;
b. kunnen lezen;
c. langer dan twee minuten hun zelfbeheersing kunnen behouden zodat zij de vrijwillige orgeldraaiers niet volledig knock-out slaan als ze hun Frans Bauer-meuk zo gruwelijk weten te mishandelen.

De internetpoll waar de Enschedese draaiorgelapen mee zwaaien, moet dus wel een complot zijn. Er bestaat in Nederland namelijk een ondergrondse beweging van draaiorgelfanaten. Overdag worden zij in elkaar gebeukt met hun eigen centenbakken, maar 's avonds gaan zij met z'n allen online. Via de Kring van Draaiorgelvrienden lezen zij het laatste verzetsnieuws op draaiorgelpapieren vol morsecode, via het Enschedese internetstation De Draaiorgel krijgen zij het laatste nieuws binnen en in de achterkamertjes van het kleine museum Van Speelklok tot Pierement in Utrecht worden de lokale cellen aangestuurd tot één actie: het stemmen op de poll van de Twentsche krant.

Enschede staat inmiddels op zijn kop. Zal het opgedrongen draaigeweld terugkomen in de binnenstad? De bestuurders houden zich schuil in de zomervakantie, zodat de binnenstad nog even bevrijd is van het ergste martelwerktuig voor het gehoor. Ik hoop van harte dat dit bericht de landelijke politiek haalt, zodat ons hele land draaiorgelvrij kan worden gemaakt. Had ik al verteld dat draaiorgels de wijken willen overnemen, omdat ze in de binnenstad niet meer welkom zijn? En dat ik er de hele week al een klotehumor van heb, omdat er eentje in de buurt reed die mij wakker maakte op mijn vrije ochtend? Draaiorgelidioten die zelfs de muziek van Frans Bauer en Marianne Weber kunnen verneuken, moeten opgesloten worden en lijdzaam toekijken hoe het laatste lelijke poppetje naknettert in een groot vreugdevuur. Er bestaat gewoon geen andere remedie om te worden verlost van het zinloze geweld van het draaiorgel.