Cohen: Wilders moet woorden matigen

Geert Wilders zou zijn woorden moeten matigen. Dat zegt PvdA-leider Job Cohen in reactie op de verklaring die de PVV-leider dinsdag heeft gegeven op het bloedbad in Noorwegen.

Cohen benadrukte op Radio 1 dat Wilders op geen enkele manier verantwoordelijk kan worden gehouden voor de terreurdaad van Anders Breivik. De schutter verwees in zijn manifest meerdere keren naar de PVV.

Maar Cohen vindt wel dat politici, en dus Wilders, op hun woorden moeten letten. Het is ook goed dat Wilders zich 'heel goed realiseert dat woorden er toe doen en dat woorden invloed hebben' en dus ook bij Breivik terecht kunnen komen, zei de fractievoorzitter van de PvdA.

De PVV-leider moet zich bewust zijn van de impact van zijn woorden als hij de oorlog verklaart aan de islam. Matiging van het debat is daarom van belang, aldus Cohen.

Wilders nam eerder op de dag volledig afstand van Breivik. "Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest", schreef hij in een schriftelijke verklaring. "De PVV noch ik zijn verantwoordelijk voor een eenzame verknipte idioot die de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op gewelddadige manier misbruikt, hoe graag sommigen dat ook zouden willen."

GroenLinks heeft inmiddels een debat aangevraagd over de kwestie. Tweede Kamerlid Tofik Dibi wil met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) na het reces debatteren over onder meer de 'opvallende raakvlakken' tussen de 'politieke ideologie' van Breivik en Nederland, zo meldt hij dinsdag via Twitter.


Cohen: Wilders moet woorden matigen (Foto: Novum)