'Café dicht na schenken aan dronken klant'

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum wil horecazaken kunnen sluiten na drie meldingen dat ze alcohol hebben geserveerd aan dronken bezoekers. De horecavereniging heeft aangegeven niet blij te zijn met het plan.

Met deze aanpak wil het stadsdeel het toenemende aantal incidenten rond overmatig alcoholgebruik terugdringen. De politie zou ieder weekend de handen vol hebben aan doorgedraaide zuiplappen. Stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren (GroenLinks) is van plan om eerst, zoals in het Engelse Liverpool, het laatste etablissement te laten registreren waar mensen zijn geweest die na drankmisbruik worden gearresteerd of opgenomen.

Uitgeteld na drankZo wil de gemeente zicht krijgen op horecagelegenheden waar te lang wordt doorgeschonken. Na een derde melding wil Van Pinxteren een zaak op last van de burgemeester kunnen laten sluiten. Het schenken van alcohol aan gasten die in kennelijke staat van invloed zijn, is verboden volgens het Wetboek van Strafrecht. Ook het toelaten van deze bezoekers is niet toegestaan, maar volgens Van Pinxteren krijgen portiers vaak de opdracht om bij de deur 'niet te moeilijk' te doen.

Het is te verwachten dat burgemeester Eberhard van der Laan het plan zal steunen. In een reactie op de aantijging dat het stadsbestuur aan 'vertrutting' doet, stelde hij namelijk onlangs dat Amsterdam een 'behoorlijk alcoholprobleem' heeft.

Ton Poppes, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, zegt onaangenaam verrast te zijn door het plan van stadsdeel Centrum. Vooralsnog gaat hij er evenwel vanuit dat het om een 'politieke proefballon' gaat.

Kroeggangers
Kroeggangers (bron: Wikimedia, foto: Brandy Frisky, licentie: CC BY-SA)