Peru sluit zilvermijn na doden bij protesten

De Peruaanse regering heeft een zilvermijn in de zuidelijke hooglanden gesloten nadat vrijdag zes mensen omkwamen en ten minste dertig gewond raakten bij confrontaties tussen de inheemse bevolking en de politie.

De confrontaties van vrijdag ontstonden toen zeker vierduizend betogers het vliegveld van de stad Juliaca wilden innemen. Juliaca ligt in de staat Puno, waar betogers sinds 9 mei wegblokkades hebben opgeworpen om te protesteren tegen het project in de Santa Ana-mijn alsmede tegen plannen voor de bouw van een waterkrachtcentrale in de rivier de Inambari. De bouw van de waterkrachtcentrale is inmiddels van de baan.

De Peruaanse economie is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid door de mijnbouw, maar de inheemse bevolking profiteert daar amper van. Ze zijn bovendien boos omdat de mijnen hun water en landbouwgrond vervuilen. In april kwamen drie activisten om bij protesten tegen een groot kopermijnproject in een andere zuidelijke staat. Dat project is inmiddels ook stopgezet.

Uit woede over de dodelijke slachtoffers in Juliaca staken zo'n vijfhonderd betogers in Azangaro, op 68 kilometer van Juliaca, autobanden in brand en gooiden met stenen naar een lokaal politiebureau en een staatsbank. De politie zou er zich 'in een moeilijke situatie bevinden', aldus Peruaanse verslaggevers.

Uren na de onrust maakte de onderminister van mijnbouw Fernando Gala bekend dat de regering een decreet uit 2007, dat het Canadese mijnbouwbedrijf Bear Creek Mining toestemming geeft om zilver uit de Santa Ana-mijn te winnen, heeft herroepen. Bear Creek noemde in een reactie elke poging van de regering om het project te annuleren illegaal.


Peru sluit zilvermijn na doden bij protesten (Foto: Novum)