Media-Mangel: Knevel & Van den Brink

Iedere zaterdagochtend bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor Knevel & Van den Brink, op werkdagen om 11 uur op Nederland 1.

Herinnert u zich nog die interviews bij Barend en Van Dorp met Prinses Margarita en haar Prins Van Zuydewijn? Hun beider ogen spraken boekdelen. Schichtig en in hoog tempo zigzagden die door de oogkassen. Je ziet het in één oogopslag: daar is wat mee. Dat bleek bij dit hilarische echtpaar later ook absoluut het geval. Ik moet altijd aan ze denken als ik naar Andries Knevel kijk. Die vertoont ook van die rare tekenen. Ook wat mis mee. Kan niet anders. Ook van dat schichtige gedraai met de oogjes. Die man is een aanfluiting voor de Nederlandse televisie, en echt niet alleen wegens zijn beroerde motoriek. Andries houdt zich in de Pauw & Witteman-kloon Knevel en Van den Brink vooral bezig met het poneren van overbodige constateringen en dooddoeners. Ik word er toch een beetje lacherig van, als iemand zegt dat die sinds 2009 niet meer aan de doping zit, dat Andries dan snoeihard uit de hoek komt met de opmerking "Twee jaar, dus." Journalistiek van de bovenste plank. Een meesterinterviewer. Absoluut. Diep respect trouwens voor 's mans unieke talent om zijn gasten precíes op het alleronhandigste moment met die verschrikkelijke snerpstem in de rede te vallen. Hulde!

Sowieso een wat sneu programma, dat Knevel en van den Brink. Waarom wordt een programma waar de gereformeerde spruitjeswalm vanaf spat in vredesnaam zo modern vormgegeven? Met zo'n hip zenuwenmuziekje als tune? In zo'n hip decor? De EO geeft wel een geheel eigen invulling aan het begrip ‘televisiedrama'...

Maar er valt me nóg wat op. De bijdrage van Tijs van den Brink. Die heeft wat frissigs over zich. Tijs stelt wel de juiste vragen. Is ad rem en heeft humor. Je moet goed kijken om het te zien, want de sfeer wordt toch grotendeels bepaald door ouwe Andries. Maar -om maar eens een voorbeeld te noemen- op de vraag of behalve politici ook journalisten alles moeten kunnen zeggen, pats boem suggereren om maar eens een hardhandige toespraak over moslims in een snackbar af te steken: ik vond hem leuk en moest lachen. Andries viel hem bij, maar toen Tijs suggereerde dat Andries de toespraak dan maar moest schijven, krabbelde Andries in een fijn-gereformeerde lafbekkenreflex terug met de opmerking "Ik kijk wel uit".

Tijs! Bewijs jezelf een dienst. Je wilt toch niet nog jaren maar wat aanrommelen onder de vleugels van Andries De Snerpende Bovenmeester? Je wilt je reputatie toch niet vergooien bij een omroep die er niet voor terugdeinst om stiekem onwelgevallige passages uit BBC-documentaires te knippen? Hou op! Máák wat van je carrière. Doe net als Arie Boomsma. Keer de EO de rug toe, en ga voor een échte omroep werken! Doe het snel.

Nee, op werkdagen tussen 11 uur en middernacht staat bij mij de televisie niet meer op Nederland 1. Ik zal God op mijn blote knieën danken als Pauw en Witteman er weer zijn. Want ik wil een fatsoenlijke talkshow voor het slapen gaan!