Teeven pakt criminele jongere harder aan

Criminele pubers worden harder aangepakt. Jongeren van 15 tot 23 kunnen voortaan niet alleen volgens het jeugdstrafrecht, maar ook volgens het volwassenenstrafrecht worden veroordeeld. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag bekendgemaakt.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) heeft het nieuwe adolescentenstrafrecht uitgewerkt. De maatregel geeft het Openbaar Ministerie de mogelijkheid veel flexibeler en gerichter op te treden tegen criminaliteit in de dop.

Met het adolescentenstrafrecht is het mogelijk strenger te straffen bij ernstige delicten. Zo wordt de maximale duur van jeugddetentie verhoogd van twee jaar vier jaar en kan een zeden- of geweldsmisdrijf niet meer enkel met een taakstraf worden afgedaan.

Bovendien wordt strenger opgetreden tegen kinderen die hun taakstraf laten versloffen en is er na een celstraf voortaan ook sprake van een voorwaardelijke invrijheidstelling. Hardleerse jeugdige criminelen kunnen direct weer worden vastgezet als ze zich niet aan de voorwaarden houden. Tot slot kan jeugd-tbs straks ook worden omgezet in gewone tbs.


Teeven pakt criminele jongere harder aan (Foto: Novum)