'CIA rekruteerde Hezbollah-leden voor spionage'

CIA-agenten van de Amerikaanse ambassade in Libanon hebben laaggeplaatse leden van de Hezbollah gerekruteerd om te spioneren voor Israël. Dat heeft Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah vrijdag gezegd. Het was de eerste keer dat de Hezbollah erkende dat spionnen doorgedrongen zijn in de door Iran gesteunde beweging.

In een televisietoespraak zei Nasrallah dat de ontwikkelingen de sjiitische organisatie in een 'nieuw stadium van de strijd voor veiligheid hebben gebracht'. Volgens de Hezbollah-leider heeft de CIA zeker twee leden op de loonlijst en de beweging onderzoekt nog of de CIA of een andere buitenlandse dienst een derde heeft gerekruteerd. "We hebben nu bewijzen in handen dat deze ambassade een spionnennest is", aldus Nasrallah.

Nasrallah zei dat de drie mannen hun activiteiten hebben bekend aan een onderdeel van Hezbollah dat 'spionage bestrijdt'. Hij voegde daaraan toe dat geen van de mannen gevoelige informatie over de organisatie had.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Yigal Palmor zei de aantijgingen geen antwoord waard te vinden. De Amerikaanse ambassade wilde niet direct reageren.

Hezbollah en Israël vochten in 2006 een verwoestende, 34 dagen durende oorlog uit. Daarbij kwamen twaalfhonderd Libanezen en 160 Israëliërs om het leven.