Kerncentrale Petten voorlopig dicht

De deuren van de kerncentrale in Petten blijven nog zeker ruim een maand gesloten. De resultaten van een inspectie tijdens de zomerstop zijn aanleiding om de geplande opstartdatum van aanstaande zondag uit te stellen, licht exploitant NRG toe. Sinds eind vorige maand was de centrale dicht vanwege groot onderhoud. Dat gebeurt elk jaar.

Gebleken is dat leidingen van het primaire koelwatersysteem zijn vervormd. Dit euvel was bij de inspectie van vorig jaar ook al vastgesteld. Een 'naalddun gasbellenspoortje' is de boosdoener. NRG stelt dat binnen een week duidelijk moet zijn welke maatregelen moeten worden genomen om veilig te kunnen opstarten. Tot die tijd wordt de inspectie voortgezet. In september gaat de centrale in ieder geval nog niet open.

De twee reactoren in Petten wekken geen energie op. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar manieren om de levensduur van radioactief afval te verkorten. Ook worden er medische isotopen gemaakt, die worden gebruikt voor kankerbestrijding. De gevolgen van de ongeplande stop zullen volgens NRG merkbaar zijn op de markt voor die isotopen. De impact op onderzoeksprogramma's moet nog worden vastgesteld.


Kerncentrale Petten voorlopig dicht  (foto: DAG)