FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 december 2005

Nederlander ... zolang hij scoort

We zeggen en schrijven de zestiende juni in het gezegende jaar des heeren 2006. Nederland speelt in de eerste ronde van de Wereldbeker Voetbal (jah, het is de Wereldbeker en niet het WK straks in Duitsland, de Engelsen spreken ook over de World Cup en de Fransen over La Coupe du Monde) tegen La Côte d'Ivoire (klinkt toch zoveel mooier in het Frans dat land, nietwaar?). Bij Nederland speelt ene Salomon Kalou, aan de andere kant speelt zijn broer Bonaventure. Een uniek feit in de geschiedenis van het Nationale Teamsvoetbal.

Maurice de Hond

De meesten zullen hem wel kennen, Maurice de Hond. Vooral bekend van zijn opiniepeilingen. Maar de Hond doet meer. Hij heeft een weblog en houdt zich de laatste tijd ook bezig met het bestrijden van onrecht in deze wereld. En dan meer specifiek met het vrijkrijgen van een gedetineerde die onterecht gevangen zit. Op de site geenonschuldigenvast.nl kun je alles lezen over deze zaak. Het betreft de Deventer moordzaak. En voor de gouden tip ligt ¤10000 te wachten.
Opvallend is zijn motivatie op zijn weblog. Hij noemt als een van zijn redenen, tesamen met de Schiedammer Parkmoord, de film The Hurricane. Deze film gaat over een man die onterecht in de gevangenis komt en pas na 25 jaar weer op vrij voeten wordt gesteld. En laat dat nou net ook echt gebeurd zijn...
bij de laatste link kiezen voor journaal van 20.00 uur en dan doorspoelen naar 24.50 minuten, erg indrukwekkend

VOC-schip vol zilver teruggevonden voor Britse kust

Icoon EconomieVoor de zuidkust van Engeland is een VOC-schip met een zilverschat aan boord teruggevonden. 'De Rooswijk' verging in 1740 toen het net was vertrokken voor zijn tweede reis naar Nederlands Indië. Begin dit jaar werd het gevonden door een duiker, die een stuk hout uit de zeebodem zag steken, wat een stuk van de voorsteven bleek te zijn. Vanavond is bekend gemaakt dat het schip gevonden is.

De lading van het schip is de afgelopen maanden in het diepste geheim geborgen uit angst voor souvenirjagers en criminelen. In het schip lagen onder meer zo'n duizend baren zilver en 36.000 zilveren munten, die waren bestemd voor betaling van de goederen die in Nederlands Indië werden gehaald. De zilverbaren zaten nog in hun originele verpakking.

Staatssecretaris Wijn nam vanmiddag in de Zuid-Engelse stad Plymouth een kist met zilveren staven in ontvangst. De opbrengst van de berging van De Rooswijk wordt verdeeld tussen de bergers en de Nederlandse staat. De waarde van de lading is niet bekend gemaakt.

Peter R. de Vries maakt info Fortuyn bekend

Peter R. de VriesIn de uitzending van zijn televisieprogramma heeft misdaadverslaggever Peter R. de Vries vanavond informatie van twee diskettes die van de AIVD zouden zijn openbaar gemaakt. Bij de bekendmaking van de vondst eiste de AIVD nog dat De Vries de diskettes terug moest geven. Uit de informatie blijkt dat de geheime dienst het seksleven van Pim Fortuyn en zijn partijgenoten onderzocht.

De diskettes bevatten 'zeer compromitterende informatie' over 'seksuele escapades' van Fortuyn met 'minderjarige Marokkaanse jongetjes', zo liet De Vries weten. "Je moet die Marokkaanse jongetjes eerst neuken en dan het land uit sodemieteren", was een uitspraak van Fortuyn. Medewerkers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zouden overigens niet alleen Fortuyn en diens partijgenoten hebben onderzocht. Zo werd de milieubeweging geïnfiltreerd, werden lokale bestuurders gevolgd en vooraanstaande politici onder de loep genomen. Eén van de documenten op de schijfjes was genoemd 'de vuile was van D66'. Ook oud-PvdA-politici werden onderzocht.

De onderzoeken vonden allen plaats tussen 1995 en 2002. De diskettes zouden door een medewerker van de Regionale Inlichtingendienst (RID) Rotterdam achtergelaten zijn in een ingeruilde leaseauto. De eigenaar van de wagen trof de schijfjes aan en speelde de gevoelige informatie door aan Peter R. de Vries. De AIVD heeft inmiddels maatregelen aangekondigd tegen de slordige medewerker.

Paramount koopt Dreamworks

SubheaderAnimatiestudio Dreamworks is overgenomen door filmproducent Paramount Pictures. Paramount, onderdeel van het grote Viacom, heeft volgens eigen zeggen 1,35 miljard euro in contanten voor het bedrijf neergeteld.

NBC Universal, onderdeel van General Electric en grote concurrent van Paramount, was ook in de markt voor Dreamworks. De animatiestudio van Dreamworks is vooral bekend door het creëren van animatieheld Shrek en bijbehorende figuren.

'Hijgende honden lachen'

Icoon OpmerkelijkIn het kader van vreemde onderzoeken zegt een Amerikaanse dierendeskundige te hebben ontdekt dat honden kunnen lachen. De onderzoekster, Patricia Simonet, heeft een onderzoek gepleegd naar het lachen van het populaire huisdier.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat als een hond opgewonden hijgt terwijl hij speelt, of terwijl hij wacht tot hij wordt uitgelaten, eigenlijk lacht. Ook zegt de onderzoekster dat blaffende honden in een kennel binnen een minuut stilvallen als ze door luidsprekers opgetogen hondengehijg te horen krijgen. Het 'gelach' heeft dus ook nog eens een rustgevende uitwerking.

Nieuw CAO-akkoord voor brandweerlieden

Icoon StakingDe vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een nieuw akkoord bereikt over de CAO voor de brandweer. De stakingen van de brandweerlieden zijn dan ook zeer waarschijnlijk voorbij. Brandweermannen met minder dan twintig dienstjaren krijgen nu toch de garantie dat ze tot hun 59e bij de brandweer kunnen blijven werken. In de oude CAO stond dat dit personeel niet meer automatisch met 55 jaar met vervroegd pensioen kon, maar van baan moest veranderen.

Uit onvrede werd de afgelopen dagen, en ook vandaag nog, actie gevoerd. De brandweer heeft 'gematigd positief' gereageerd op de nieuwste cao-afspraken. Volgens een woordvoerder komen vertegenwoordigers vanuit het hele land vanavond bijeen in de Hendrik-kazerne in Amsterdam om te praten over hoe ze nu verder moeten.

Uitslagen Engeland Speelronde 16

Chelsea kon opnieuw een overwinning bijschrijven in het Premiership. Subtopper Wigan verliet met een 1-0 nederlaag Stamford Bridge. Arsenal leed een zeer kostbare nederlaag. Manchester United wist zich met een gelijkspel niet te herstellen van de Europese uitschakeling.

Chelsea won net als afgelopen week met 1-0 en opnieuw was John Terry de matchwinnaar. Vorige week was Middlesbrough het slachtoffer; nu Wigan Athletic, dat nu al vier wedstrijden achtereen heeft verloren. Arjen Robben startte in de basis, maar kon nauwelijks indruk maken en werd dan ook al vroeg in de tweede helft vervangen. Chelsea was gedurende de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar stuitte vaak op keeper Mike Pollitt. Vooral Cole en Lampard waren enkele malen dichtbij een treffer. Een inzet van Crespo werd door Baines van de lijn gehaald. Chelsea heeft al ruim een maand geen tegengoal meer hoeven te incasseren en heeft nog altijd slechts vijf verliespunten.

Ook Liverpool blijft het goed doen. The Reds hadden lange tijd moeite de ban te breken, maar Middlesbrough moest uiteindelijk het hoofd buigen: 2-0. Beide treffers kwamen op naam van Fernando Morientes en vielen vlak na elkaar: in de 71e en 76e minuut. Daarvoor leek Middlesbrough-doelman Mark Schwarzer de enige kandidaat te zijn voor het predikaat man van de wedstrijd. De Australiër leek onklopbaar tegen een pressend Liverpool. Steven Gerrard schoot alleen al in de eerste vijf minuten driemaal op doel. José Manuel Reina - Schwarzers collega - is nu al meer dan tien uur achtereen zonder tegendoelpunt. Bij Middlesbrough deed Boateng de hele wedstrijd mee en viel Hasselbaink in.

De verliezer van de zestiende speelronde is Arsenal. The Gunners gingen andermaal kopje onder in een uitduel. Ditmaal was Newcastle United met 1-0 te sterk. Arsenal – met Van Persie in de startende elf – was oppermachtig in het eerste bedrijf, maar verzuimde het overwicht in doelpunten uit te drukken. Na de pauze ondergingen The Magpies een metamorfose. Arsenal kreeg het steeds lastiger en dat verergerde na de rode kaart van Gilberto. Negen minuten voor tijd legde Shearer de bal panklaar voor Solano, die vanuit een moeilijke hoek Lehmann klopte.

Onderin deed West Bromwich Albion uitstekende zaken door met 2-0 Manchester City te kloppen. Diomansy Kamara en Kevin Campbell waren de gevierde mannen aan de kant van West Bromwich. Birmingham City boekte ook een thuiszege – de eerste deze jaargang – door Fulham met 1-0 opzij te zetten. Nicky Butt zorgde voor het bevrijdende doelpunt. Sunderland blijft ondertussen maar verliezen. Ook Charlton Athletic won van de gedoodverfde degradant. Bent (vlak voor rust) en Ambrose (net na de pauze) scoorden.

Manchester United wist zich niet te herstellen van de teleurstellende Europese uitschakeling. In eigen huis bleven The Red Devils steken op een 1-1 gelijkspel tegen Everton. Hierdoor is de achterstand op koploper Chelsea opgelopen tot twaalf punten. Doelman Richard Wright van The Toffees was het grootste obstakel voor de thuisclub. Nadat Giggs de stand gelijk had getrokken na de openingstreffer van McFadden, was het Wright die zijn ploeg met enkele knappe reddingen overeind hield.

Uitslagen 16e speeldag:
Liverpool – Middlesbrough 2-0
Birmingham City – Fulham 1-0
Blackburn Rovers – West Ham United 3-2
Bolton Wanderers – Aston Villa 1-1
Charlton Athletic – Sunderland 2-0
Chelsea – Wigan Athletic 1-0
West Bromwich Albion – Manchester City 2-0
Newcastle United – Arsenal 1-0
Manchester United – Everton 1-1
Tottenham Hotspur – Portsmouth - maandag


Stand na 16 speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Chelsea164335 - 7
2Liverpool153120 - 8
3Manchester United153125 - 14
4Tottenham Hotspur152719 - 12
5Bolton Wanderers152718 - 14
6Arsenal152622 - 13
7Wigan Athletic152516 - 14
8Manchester City162420 - 16
9West Ham United152221 - 17
10Newcastle United162214 - 15
11Charlton Athletic152221 - 23
12Blackburn Rovers162118 - 22
13Middlesbrough161920 - 23
14Everton15178 - 17
15Aston Villa161716 - 24
16Fulham161616 - 21
17West Bromwich Albion161617 - 24
18Birmingham City151210 - 19
19Portsmouth151011 - 23
20Sunderland17514 -35


Topscorers:
Frank Lampard – Chelsea – 11
Ruud van Nistelrooij – Manchester United – 11

EK kortebaan: Goud voor mannenestafette

De Nederlandse herenestafetteploeg heeft op de slotdag van het Europees kampioenschap kortebaan in het Italiaanse Triest op indrukwekkende wijze de Europese titel veroverd op de 4x50 meter vrije slag.

In de finale verbeterden Mark Veens, Mitja Zastrow, Gijs Damen en Johan Kenkhuis bovendien het wereldrecord naar 1.25,03. Het oude werelrecord was ook al in Nederlandse handen en stamde uit 2003.

Na drie zwemmers leek een podiumplaats nog ver weg voor Nederland. Maar een practige inhaalrace van Kenkhuis bezorgde Nederland alsnog het goud.

Op de 100 meter wisselslag miste Robin van Aggele op eenhonderste seconde het podium. Het goud daar ging naat de Sloveen Peter Mankoc.

Bastiaan Tamminga eindigde in de finale van de 50 meter vlinderslag als achtste en laatste. Europees kampioen werd de Zweed Lars Frolander.

Punten 15e ronde

Hieronder de punten van alweer de 15e ronde van de FOK!voetbalmanager. De punten voor Ruud Knol van ronde 14 zijn inmiddels hersteld.

We hebben deze week twee weekwinnaars, AirRaid en Kuiz haalden allebei 77 punten. briggo werd met 71 punten derde. Op de vierde plaats eindigde Ruudt met 70 punten. Een gedeelde vijfde plaats, met 68 punten, was er voor beij en Suke.

In het algemeen klassement heeft DeVinger de koppositie weer gepakt, hij heeft 722 punten. BassieD staat tweede met 696 punten, voor qwertyplok die 672 punten heeft. DaB0b is op de vierde plaats blijven staan met 669 punten en -Schorpioen- sluit met 662 punten de top 5 af.

Bij de subleagues ging de weekoverwinning naar Docos met 68 punten, zes meer dan de nummer twee, Tha League. Op de derde plaats eindigde xyutwel.

Tha League heeft de leiding genomen in het algemeen klassement met 617 punten, een punt meer dan de nummer twee, Scribbly. II Mondo heeft 604 punten en staat derde.

Foutje ontdekt? Stuur dit via de Feedback naar FOK!sport. Op deze manier wordt dat het snelst behandeld.

Voor de volgende ronde kan je nog wisselen tot vrijdag 16 december 18:00 uur.

UEFA onderzoekt 'gebaar' C. Ronaldo

De Europese voetbalbond gaat een onderzoek starten naar het gedrag van Cristiano Ronaldo. Hij zou afgelopen woensdag, in de wedstrijd tegen het Benfica, zijn middelvinger hebben opgestoken naar de supporters van de Portugese club. Tevens zou hij ook nog gespuwd hebben.

Een woordvoerder van de UEFA zei het volgende over de zaak: "We zijn op de hoogte van het incident, maar we weten nog niet of er ook actie ondernomen zal worden. Wanneer we al het bewijs hebben gezien zal de UEFA beslissen of er een disciplinaire zaak geopend kan worden tegen deze speler."

Een bijkomstigheid is echter dat de fans van Benfica ook niet goed bezig waren. Ronaldo, die in het verleden uitkwam voor Sporting Lissabon, werd gedurende de hele wedstrijd uitgefloten en uitgejouwd. De speler van Manchester United gaf ook nog aan dat hij diverse verwensingen naar zijn hoofd kreeg geslingerd.

EK kortebaan: Vierde goud voor Veldhuis

Zwemster Marleen Veldhuis heeft haar vierde gouden medaille op het Europees kampioenschap kortebaan gewonnen. Na goud op de 100 meter vrije slag, de 4x50 meter vrije slag en de 4x50 meter wisselslag was de Nederlandse de beste op de 50 meter vrije slag.

Hinkelien Schreuder kwam met haar tijd van 24,57 0.05 seconden te kort om ook op het podium te komen.

Op de 100 meter vlinderslag stelde Inge Dekker wat teleur. Ze plaatste zich als snelste voor de finale, maar daarin kwam ze niet verder dan een vijfde plaats.

Voetbal: Uitslagen Eredivisie (week 49)

Icoon EredivisieDe strijd om het kampioenschap in de Nederlandse Eredivisie ligt weer helemaal open. Na vijftien speelronden kent de Eredivisie na dit weekeinde drie lijstaanvoerders, te weten AZ, Feyenoord en PSV. NEC en RKC Waalwijk volgen, maar het gat is wel groot.

Feyenoord zorgde in De Kuip voor de tweede nederlaag dit seizoen voor landskampioen PSV. De Rotterdammers wonnen nipt door een klutsdoelpunt van Dirk Kuijt in de zevende minuut. Met de zege komt Feyenoord op gelijke hoogte met de Eindhovenaren, beide clubs hebben nu 35 punten behaald. AZ is de club die zich na dit weekend tenminste voor één week koploper mag noemen. De equipe van Louis van Gaal zegevierde bij FC Twente met 1-3 en komen hiermee ook op 35 punten. De Alkmaarders hadden het erg lastig in Enschede. AZ kwam op achterstand door een eigen doelpunt van Meerdink, maar twee invallers maakten vervolgens het verschil voor AZ. Eerst was het Huysegems die de gelijkmaker produceerde en kort daarna maakte Koevermans de 1-2. Landzaat schoot in de slotfase de eindstand op het bord.

NEC ontpopt zich dit seizoen als een echte countermachine. Het elftal van Cees Lok won via een doelpunt van Boutahar onverdiend met 1-0 bij Roda JC. De thuisclub had de grootste kansen, maar het slaagde er niet in er één te benutten. Door de zege blijft NEC knap op de vierde plaats staan. Doelman Babos verbeterde ook nog eens het clubrecord van Dennis Gentenaar door 696 minuten zonder tegentreffer te blijven. RKC Waalwijk wist voor het eerst in vijf wedstrijden weer eens drie punten te halen. In eigen huis wonnen de Brabanders in een doelpuntrijk duel met 3-2 van Sparta Rotterdam. De bezoekers verloren vorige week nog met dezelfde cijfers van ADO Den Haag. RKC zorgde in een tijdsbestek van zes minuten voor de overwinning. Martens, Hoogendorp en Molhoek waren de doelpuntenmakers, voor Sparta maakte Polak vanaf elf meter het openingsdoelpunt. Van Den Bergh scoorde in de blessuretijd de 3-2.

Ajax lijkt de weg omhoog weer te zijn ingeslagen. De Amsterdammers wonnen in de Geldredome met 2-0 van Vitesse, tot dit weekeinde de nummer vijf op de ranglijst. Trainer Danny Blind speelde niet volgens de huisstijl (433), maar trad aan in een 442 systeem met de twee bekritiseerde spitsen Rosenberg en Charisteas. Ajax kwam na een kwartier spelen op voorsprong via een benutte strafschop van Galásek. De Griek Charisteas scoorde de 2-0 op aangeven van Rosenberg. Door de winst passeert Ajax Vitesse op de ranglijst. FC Groningen boekte in De Galgenwaard de eerste uitoverwinning van het seizoen. In een wedstrijd die in het teken stond van het overlijden van David Di Tommaso zegevierden de bezoekers met 2-0. Tien minuten voor tijd opende Salmon de score en Cornelisse gooide het duel vervolgens op slot.

In Heerenveen leek het er lange tijd op dat de trainerswissel bij Willem II een schokeffect teweeg gebracht had. De bezoekers stonden al binnen een half uur op een 0-3 voorsprong door doelpunten van Caluwé en Hadouir (2). De ploeg van Gertjan Verbeek was snel bij de les en wist de schade nog enigszins te herstellen. Via Bruggink en twee doelpunten van de 'gebleseerde' invaller Huntelaar werd er alsnog een punt uitgesleept (3-3). NAC Breda won eindelijk ook weer eens een keer. In eigen huis werd een periode van gelijke spelen en nederlagen afgesloten met een zege tegen Heracles Almelo (2-1). ADO Den Haag boekte voor de tweede maal achtereen een belangrijke zege op een degradatieconcurrent. Tegen RBC Roosendaal in het Zuiderpark werd met 3-0 gewonnen. Hiermee komt het gat al op acht punten tussen ADO en de rode lantaarndrager.

Uitslagen:

09 December 2005:

Roda JC - NEC 0-1

10 December 2005:

FC Twente - AZ 1-3
SC Heerenveen - Willem II 3-3
NAC Breda - Heracles Almelo 2-1
ADO Den Haag - RBC Roosendaal 3-0

11 December 2005:

Feyenoord - PSV 1-0
RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam 3-2
Vitesse - Ajax 0-2
FC Utrecht - FC Groningen 0-2

-
Meer voetbalnieuws lees je op de FOK!voetbalmanager!

Nederlandse hockeyheren geven overwinning weg

Na de relatief eenvoudige overwinning op Pakistan hebben de Nederlandse hockeyheren hun tweede wedstrijd in de strijd om de Champions Trophy met 2-2 gelijk gespeeld tegen Duitsland. Australië gaat dankzij een 4-2 zege op Spanje alleen aan de leiding.

Roderick Weusthof zette Nederland op een 2-0 voorsprong door beide treffers te scoren. Maar Christopher Zeller bracht de Duitsers in de 63ste minuut echter terug in de wedstrijd en Matthias Witthaus zorgde in de 66ste minuut voor de 2-2.

India won de altijd beladen hockeyklassieker tegen Pakistan voor eigen publiek met 3-2. Door de winst klom de thuisploeg op naar de met Spanje gedeelde derde plek. Nederland staat tweede achter Australië, dat allebei zijn wedstrijden wist te winnen.

Maandag hebben de hockeyers een rustdag en dinsdag moet Nederland het in de derde wedstrijd op nemen tegen Spanje.

Rellen op strand Australië

Icoon AlgemeenOp het strand Cronulla bij de Australische stad Sydney zijn zondag rellen uitgebroken. Getuigen melden dat ongeveer 5000 mensen strandbezoekers aanvielen en racistische leuzen scandeerden. Ook werden agenten en ambulancepersoneel bekogeld.

De grote groep relschoppers had het vooral gemunt op mensen van Arabische afkomst. Dit omdat twee mannen uit Libanon twee strandwachten zouden hebben aangevallen. Een aantal weken geleden werden al sms'jes verspreid waarin omwonenden van het strand werd opgeroepen hun strand te 'beschermen'. In de smsjes werd gezegd wraak te nemen tegen Libanezen en niet-Australiërs. Er zijn drie mensen gearresteerd, meerdere mensen raakten gewond.


Een man uit Libanon wordt aangevallen

Penguins verlaten mogelijk Pittsburgh

Het is mogelijk dat in 2007 de Pittsburgh Penguins de staalstad in Pennsylvania zullen verlaten. Speler/eigenaar Mario Lemieux ziet de toekomst daar van de ploeg die hij in 1999 vanuit een faillissement liet doorstarten somber in.

In 2007 zal de huurovereenkomst tussen de Pittsburgh Penguins en thuisbasis Mellon Arena aflopen. De arena is dusdanig verouderd dat het spelen daar financieel gezien nauwelijks levensvatbaar is. De gemeenteraad van de staalstad doet er echter tergend lang over om tot een besluit te komen over nieuwbouw. Dit heeft er voor gezorgd dat de verhoudingen tussen het ijshockeyteam en de bestuurders van de stad bekoeld zijn.

Zelfs als er op korte termijn een besluit wordt genomen zijn volgens Lemieux de kansen dat de Pens blijven uiterst gering. "Tegen de tijd dat we de arena gebouwd kunnen hebben zijn we weer vier of vijf jaar verder," aldus Lemieux in een interview met de krant Pittsburgh Post-Gazette. "Kunnen we het ons veroorloven om hier nog vier of vijf jaar te blijven en de verliezen te incasseren? Ik weet het zo net nog niet." In 1999 werd Lemieux de redder van de Penguins door een investeringsgroep bijeen te brengen die de failliet verklaarde club weer op de been bracht en zo voorkwam dat de club naar Portland aan de westkust zou verhuizen. Ironisch genoeg kan Lemieux nu alsnog degene worden die de Penguins laat verhuizen. Kandidaatsteden die al eerder een NHL-team hadden zijn Kansas City, Québec City en Winnipeg, welke al interesse hebben getoond om opnieuw een NHL-team te hebben, als opvolgers van respectievelijk de Kansas City Scouts (nu New Jersey Devils), Québec Nordiques (Colorado Avalanche) of Winnipeg Jets (Phoenix Coyotes). Overige kandidaten zijn Houston, San Antonio, Cincinnati en New Orleans in de VS, en Halifax en Hamilton in Canada.

EK kortebaan: Veldhuis naar finale 50 meter vrij

Marleen Veldhuis heeft zich bij de Europese zwemkampioenschappen kortebaan in het Italiaanse Triëst vrij een voudig weten te plaatsen voor de finale.

De titelverdedigster tikte na 24,38 seconden aan, wat de snelste tijd betekende, in de ochtendseries was ze ook de snelste. Hinkelien Schreuder kwalificeerde zich met 24,81 als vierde voor de finale, die later zondag wordt gehouden.

Bastiaan Tamminga plaatste zich voor de finale van de 50 meter vlinderslag. Zijn tijd van 23,56 in de halve finales was slechts zeshonderdste verwijderd van het Nederlands record. Dat staat sinds december 2001 met 23,50 op naam van Joris Keizer. Mark Veens strandde met 23,69, de elfde tijd, in de halve finales.

Uitslagen Schotland Speelronde 18

In de Schotse competitie heeft Celtic de voorsprong op Heart of Midlothian tot drie punten weten te vergroten. Celtic versloeg Hibernian met 3-2, terwijl de Hearts gelijk speelden.

Celtic had het wel moeilijk tegen Hibernian. Tot de rust verliep het allemaal nog goed voor de Schotse koploper, John Hartson scoorde de 1-0 na een vrije trap van Nakamura.

Maar in de tweede helft wist Hibernian de achterstand binnen 10 minuten te veranderen in een 2-1 voorsprong dankzij treffers van Beuzelin en Fletcher. Celtic wist zich echter te herpakken en vijf minuten na de 1-2 scoorde Maloney de gelijkmaker met een vrije trap van 30 meter. Man of the Match voor Celtic werd Hartson nadat hij op de goede plek stond toen een schot van Maloney van de paal terugkaatste.

Hearts stelde teleur in de thuiswedstrijd tegen middenmoter Inverness. De beste kans was zelfs nog voor de bezoekers, maar speler-coach Craig Brewster schoot de bal van dichtbij over de lat.

Uitslagen:

Livingston - Dundee United 1-0
Falkirk - Motherwell 0-1
Aberdeen - Dunfermline 0-0
Hearts - Inverness CT 0-0
Celtic - Hibernian 3-2
Kilmarnock - Glasgow Rangers 2-3

Stand na 18 speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Celtic184447 - 16
2Hearts184134 - 12
3Hibernian183432 - 22
4Glasgow Rangers182729 - 22
5Kilmarnock182633 - 29
6Inverness CT182320 - 20
7Motherwell182330 - 34
8Aberdeen182221 - 22
9Dundee United181819 - 28
10Falkirk181719 - 33

Fabris wint 1.500m in thuisland

Enrico Fabris heeft de wereldbekerwedstrijd over 1.500 meter op de ijsbaan van Turijn gewonnen. Op de Olympische baan voor de komende Spelen was hij Morrison en Hedrick te snel af. De Nederlanders speelden geen rol van betekenis, met Kuipers als beste op plaats vijf.

Sanfrantello was al in de tweede rit snel met 1.47,68. De tijd van de Italiaan bleef in de rit daarna staan doordat Mark Tuitert in de tweede bocht onderuit ging. Ook Olympisch kampioen Parra kon het niet waarmaken. Jan Bos was bij het ingaan van de slotronde nog sneller, maar hij werd in zijn rit geklopt door Andersen, de Noor was ook niet sneller dan Sanfrantello.

Enrico Fabris begon rustig aan, maar had weinig verval. Met een ijzersterke slotronde van 27,9 was hij ruim sneller dan zijn landgenoot: 1.46,46. Simon Kuipers reed de tot dan toe derde tijd, maar werd op de laatste kruising geraakt door Wetten, die de Nederlander voorrang had moeten verlenen. Ook de leider in het klassement om de wereldbeker Chad Hedrick beet zich stuk op de tijd van Fabris, hetzelfde gold voor Wennemars, die slechts elfde werd. Zijn tegenstander in de slotrit kwam nog het dichtste bij Fabris, maar moest zich tevreden stellen met een zilveren medaille.

Uitslag 1.500 meter wereldbeker in Turijn

PlaatsNaamLandTijd
1E. FabrisItalië1.46,46
2D. MorrisonCanada1.46,82
3C. HedrickVerenigde Staten1.47,58
4I. SanfrantelloItalië1.47,68
5S. KuipersNederland1.47,86
6B. NijenhuisNederland1.47,94
7P. AndersenNoorwegen1.47,97
8J. BosNederland1.48,16
11E. WennemarsNederland1.48,84
_M. TuitertNederlandval

Uitslagen Eredivisie (11/12/2005)

Vanmiddag werden er drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Vitesse - Ajax 0-2
17' Galásek 0-1 (pen)
75' Charisteas 0-2

Scheidsrechter: Vink.
Toeschouwers: 25.000.
Geel: Vreven, Yakubu, De Mul (Vitesse), Pienaar, Charisteas (Ajax).

Opstellingen:

Vitesse: Wapenaar, Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts (Gluscevic/81'), v.d.Schaaf, T.Janssen, Yakubu, De Mul (Benson/81'), Amoah, Hersi (Rojer/87').

Ajax: Stekelenburg, Trabelsi, Heitinga, Vermaelen, Juanfrán, Pienaar (De Jong/50'), Galásek, Sneijder, Boukhari, Rosenberg, Charisteas (Babel/87').
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam 3-2
45' Polak 0-1 (pen)
64' Martens 1-1
66' Hoogendorp 2-1
70' Molhoek 3-1
90' v.d.Bergh 3-2

Scheidsrechter: Koopman.
Toeschouwers: 6.000.
Geel: Obodai (Sparta Rotterdam).

Opstellingen:

RKC Waalwijk: R.v.Dijk, v.Diemen, Teixeira, Keller, v.Haaren, Martens (Krohn-Dehli/90'), Zuiverloon, Molhoek, De Ceulaer (Fuchs/46'), Hoogendorp, Janssen.

Sparta Rotterdam: Ponk, De Fauw, Gudde, Zoontjes (v.d.Bergh/72'), Gudelj, Kaita (Emnes/81'), Obodai, Michels, Polak, Rose, Bouaouzan.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FC Utrecht - FC Groningen 0-2
81' Salmon 0-1
90' Cornelisse 0-2

Scheidsrechter: Wiedemeijer.
Toeschouwers: 23.000.
Geel: Broerse, Nelisse (FC Utrecht), Fledderus (FC Groningen).

Opstellingen:

FC Utrecht: Terol, Cornelisse (Tanghe/61'), Keller, Broerse, Braafheid, Tiendalli, De Jong, Kruys (Rossini/79'), Douglas (v.d.Bergh/61'), Nelisse, Maachi.

FC Groningen: Roorda, Matthijs, Luirink, Kruiswijk, v.d.Linden (Florén/86'), Buijs, Levchenko, Lindgren, Fledderus (v.d.Laak/36'), Salmon (Nevland/83'), Cornelisse.

Gratis bier bij nieuwe rekening

Icoon OpmerkelijkKlanten die een nieuwe rekening openen bij een Drents filiaal van de ABN Amro kunnen gratis bier tegemoet zien. Ze kunnen hun 'cadeau' op twee manieren krijgen.

De klanten kunnen kiezen tussen een kroegentocht langs Drentse cafés met gratis bier en cocktails of twee uur gratis gebruik maken van een tap. Bij de tapoptie geldt overigens wel een maximumverbruik van twintig liter.

De Stichting Alcoholpreventie (STAP) spreek schande van de reclameactie, en noemt de actie 'compleet verkeerd'. ABN Amro zegt op haar beurt dat het hier een 'ludieke actie' betreft en dat de insteek zeker niet is om mensen aan de drank te helpen.

Kiplagat Europees kampioene Cross

Atlete Lornah Kiplagat heeft haar eerste grote titel voor Nederland binnengehaald. De geboren Keniaanse werd zondag in Tilburg Europees kampioene op de cross. Na 6500 meter bleef Kiplagat in het Leijpark de Duitse Sabrina Mockenhaupt en de Zweedse Johanna Nilsson voor.

Kiplagat komt sinds de zomer van 2003 voor ons land uit. Eerder dit seizoen won ze zilver bij de wereldkampioenschappen op de halve marathon. Op de Olympische Spelen in Athene eindigde ze vorig jaar als vijfde op de 10.000 meter.

16-jarige Texaan opgepakt na bedreigen Jack Thompson

Een zestienjarige jongen uit Texas is onlangs opgepakt omdat hij Jack Thompson via de telefoon bedreigd heeft met marteling. Meneer Thompson zei dat de bedreigingen zo schokkend waren dat hij ze niet exact wou herhalen. Wel wist hij te melden dat de marteling zou eindigen in het neerschieten van hem, zogenaamd net zoals in de favoriete games van de jongen.

De jongen kan maximaal een jaar gevangenisstraf en een boete van 4.000 dollar krijgen.

Friesinger onverslaanbaar in Turijn

Anni Friesinger blijft winnen in Turijn. Nadat ze vrijdag de 1500 meter won en zaterdag de 3000 meter, was ze zondag ook de beste op de 1000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden.

De Duitse schaatste een tijd van 1.16,30, 0,24 sneller dan de Canadese Cindy Klassen. Jennifer Rodriguez pakte de derde plaats. Beste Nederlandse was Ireen Wust, die met een tijd van 1.18,02 als vijfde eindigde. Marianne Timmer stelde enigszins teleur met haar tiende plaats.

Uitslag 1.000 meter vrouwen:

#NaamLandTijd
1A. FriesingerDuitsland1.16,30
2C. KlassenCanada1.16,54
3J. RodriguezVerenigde Staten1.17,38
4C. SimionatoItalie1.17,53
5I. WustNEDERLAND1.18,02
6S. YoshiiJapan1.18,03
8Hui RenChina1.18,38
10M. TimmerNEDERLAND1.18,65
11E. MurrisNEDERLAND1.18,68

Tiener krijgt hakenkruis in arm gekrast

FdBeer had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon PolitieEen 16-jarige jongen uit Hattem is vrijdagmiddag in Zwolle mishandeld. In een tunnel onder de snelweg A28 werd hij volgens eigen zeggen door een groepje onbekende jongens van de fiets getrapt, en kreeg hij vervolgens een hakenkruis in zijn onderarm gekerfd. De groep schreeuwde daarbij de 16-jarige toe dat hij een nazi is.

Na het incident zouden de daders er rennend vandoor zijn gegaan. Volgens het slachtoffer ging het om 5 á 6 getinte jongens in de leeftijd van ongeveer 17 of 18 jaar oud. De persoon die hem van de fiets trapte was in het bezit van een mes en had een breed postuur. De politie is op zoek naar getuigen van het voorval, of mensen die de jongens mogelijk ook hebben gezien.

Kato sterkste op 500 meter

De tweede 500 meter bij de mannen tijdens de wereldbekerwedstrijden op het ijs van Turijn is gewonnen door de Japanner Joji Kato.

Kato, die vrijdag bij de eerste 500 meter nog als tweede eindigde, kwam tot een tijd van 35,29. De Rus Dmitry Dorofeyev eindigde op driehonderste achterstand als tweede, de Canadees Wothersppon als derde. De enige Nederlander in de A-groep, Gerard van Velde, eindigde met een tijd van 35,84 als 12e.

Uitslag 500 meter mannen

PlaatsNaamLandTijd
1Joji KatoJapan35,29
2Dmitry DorofeyevRusland35,32
3Jeremy WotherspoonCanada35,37
3Fengtong YuChina35,37
5Joey CheekVerenigde Staten35,42
12Gerard van VeldeNEDERLAND35,84

Richard Pryor op 65-jarige leeftijd overleden

De Amerikaanse standup comedian en acteur Richard Pryor is enkele dagen na zijn 65e verjaardag aan een hartaanval overleden. Hij leed aan Multiple Sclerose, waarover hij in dit fragment vertelt. Pryor was een raskomiek die velen zich zullen herinneren van de hilarische films die hij maakte met Gene Wilder als tegenspeler: Silver streak, Stir Crazy en See no Evil, Hear no Evil. Wat iets minder bekend is bij het grote publiek, is dat hij de grote inspirator is geweest voor Eddie Murphy (en daarmee ook van Chris Rock) om ook standup te gaan doen. Pryor mag dus met recht de Godfather van Black Comedy genoemd worden. May this Bad Motherfucker rest in Peace.

Uitslag Feyenoord - PSV

Feyenoord heeft ook zijn tweede klassieker dit seizoen winnend afgesloten. Was het een paar maanden geleden nog succesvol bij Ajax, nu werd er in een boeiende topper afgerekend met koploper PSV: 1-0. Het enige doelpunt werd gemaakt door Dirk Kuijt.

De topper tussen Feyenoord en PSV was op papier ook een echte topper. Koploper PSV, afgelopen dinsdag nog succesvol in de Champions League tegen Fenerbahçe, had tot dit weekend een voorsprong opgebouwd van drie punten op Feyenoord en AZ, maar met een nederlaag komen de concurrenten op gelijke hoogte met de landskampioen. Het AZ van Louis van Gaal won gisteravond namelijk al met 1-3 van FC Twente. De statistieken spreken uit in het voordeel van het elftal van Erwin Koeman, de Rotterdammers hebben 22 maal gewonnen uit 49 onderlinge ontmoetingen. PSV reisde slechts acht maal met drie punten terug naar Eindhoven. Negentien maal eindigde de klassieker in een gelijkspel, waaronder de laatste ontmoeting. Vorig seizoen kwam Feyenoord in de slotfase terug van 1-3 tot 3-3.

Onder leiding van Ruud Bossen, hij verving de geblesseerde René Temmink, trapten beide elftallen af voor de vijftigste ontmoeting in De Kuip. De thuisclub had enkele wijzigingen in de basiself ten opzichte van het teleurstellende gelijkspel tegen RBC Roosendaal. Bosschaart verving Snoyl op de linksback positie, Greene nam de plek van Paauwe over in de verdediging, waarna de laatste doorschoof naar het middenveld ten koste van Pardo. De bezoekers hadden geen reden tot wijzigingen na de 3-0 winst op NAC Breda, enkel Aissati speelde voor de geblesseerde Koné.

Al in de beginfase zocht Feyenoord nadrukkelijk de aanval. Via Kalou was het al in de eerste minuut dicht bij de openingstreffer, maar Gomes pakte het schot. Amper een minuut later waagde Farfán aan de andere kant een poging, maar zijn schot ging naast. Toch kwamen de Rotterdammers al snel op voorsprong. Kalou kwam op aan de linkerkant en schoot op doel, maar zijn schot miste richting en rolde via aanvalspartner Kuijt met enig fortuin de doellijn over. Na de achterstand ging PSV snel op zoek naar de gelijkmaker, maar de aanvalsdrift van de landskampioen werd niet beloond met een treffer. Kansen waren er volop voor de Eindhovenaren, maar uitgespeeld waren deze niet. Feyenoord loerde op de counter en kwam er in het eerste bedrijf enkele keren goed uit, maar miste echter de laatste juiste pass. De kleedkamers werden opgezocht met een 1-0 voorsprong voor de thuisclub.

In de tweede helft had Feyenoord het beste van het spel, maar het kon de score niet uitbreiden. Door beide ploegen werden weinig echte kansen gecreëerd. Vaak kwamen de schoten uit de tweede lijn, waardoor de keepers niet echt getest werden. Kuijt was een aantal maal dicht bij de 2-0, maar Gomes hield zijn ploeg overeind. Twintig minuten voor tijd greep Hiddink in en haalde Aissati en Culina naar de kant voor respectievelijk Reiziger en Sibon. Hiermee probeerde The Miracle Man er alsnog een punt uit te slepen. Gevaarlijk werd PSV echter niet, het was Feyenoord dat het beste van het spel had en de kans op 2-0 was groter dan de 1-1. Dit kwam natuurlijk ook door de ruimte die werd geboden door PSV, de bezoekers moesten wel de aanval kiezen om niet met een nederlaag huiswaarts te keren. In de slotfase kon Gomes zich net zoals Heracles Almelo keeper Pieckenhagen onsterfelijk maken, maar hij kopte in de handen van collega Lodewijks. Met de zege komt Feyenoord op gelijke hoogte met PSV, beide clubs hebben nu, net zoals AZ, 35 punten.

Feyenoord – PSV 1-0
07' Kuijt 1-0

Scheidsrechter: Bossen.
Toeschouwers: 45.000.
Geel: Boussaboun (Feyenoord), Ooijer, Lamey (PSV).

Opstellingen:

Feyenoord: Lodewijks, Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart, De Guzman, Ghaly, Paauwe, Boussaboun (Saïdi/90'), Kuijt, Kalou.

PSV: Gomes, Lucius, Ooijer, Alex, Lamey, Aissati (Reiziger/71'), Simons (Robert/59'), Cocu, Farfán, Vennegoor, Culina (Sibon/71').

Circuitlijst DTM Race Driver 3 bekend gemaakt

De volledige circuitlijst voor DTM Race Driver 3 van CodeMasters is bekend. In de uitgebreide lijst vinden we onder andere het circuit van Zandvoort terug. DTM Race Driver 3 verschijnt op 24 februari 2006 voor de PlayStation 2, Xbox en PC.

Australië
· Mount Panorama V8 circuit (Bathurst)
· Barbagallo – Long, V8, Short circuits
· Eastern Creek – Grand Prix, V8, Short, Southern Loops circuits
· Queensland Grand Prix circuit
· Oran Park – Grand Prix, South, North circuits
· Sandown Park V8 circuit
· Gold Coast Indy 300 Grand Prix circuit
· Symmons Plains Raceway V8 circuit
· Philip Island Grand Prix circuit
· Hidden Valley Raceway
· Adelaide Street circuit

Bahrein
· Bahrain – Grand Prix, Internal, External circuits

België
· Spa-Francorchamps Grand Prix circuit

China
· Shanghai Grand Prix Circuit

Duitsland
· Hockenheim – Grand Prix, National, Short circuits
· Lausitzring EuroSpeedway – Grand Prix circuit
· Norisring – Grand Prix circuit
· Nurburgring – Short circuit
· Motopark Oschersleben – Grand Prix, 'B', 'C' circuits

Ierland
· Mondello Park – International, National, Short circuits

Nederland
· Zandvoort – Grand Prix, National, Club, Oostelijk circuits

Nieuw-Zeeland
· Pukekohe Park Raceway

Tsjechië
· Brunn - Brno Grand Prix Circuit

Turkije
· Istanbul Park Circuit

Verenigd Koninkrijk
· Donington Park – Grand Prix, National circuits
· Oulton Park – International, Island, Foster circuits
· Silverstone – Grand Prix, International, National, South circuits
· Brands Hatch – Grand Prix, Short Indy circuits, plus Rally Cross track
· Bedford Autodrome – GT, North, East, South, West circuits
· Snetterton
· Castle Coombe

Verenigde Staten
· Indianapolis Motor Speedway Oval
· Nashville Super Speedway
· Dover International Raceway
· Gateway International Raceway
· Gateway International Raceway Road course
· Laguna Seca Grand Prix circuit

Extra
· 3 UK Rally courses
· 3 International Rallycross courses
· 2 Go Kart circuits
· 5 National Dirt Raceway circuits

Wil je de game alvast uitproberen dan kun je hier een demo vinden.

Voetbal: Uitslag Feyenoord - PSV

Icoon EredivisieFeyenoord heeft ook zijn tweede klassieker dit seizoen winnend afgesloten. Was het een paar maanden geleden nog succesvol bij Ajax, nu werd er in een boeiende topper afgerekend met koploper PSV: 1-0. Het enige doelpunt werd gemaakt door Dirk Kuijt.

De topper tussen Feyenoord en PSV was op papier ook een echte topper. Koploper PSV, afgelopen dinsdag nog succesvol in de Champions League tegen Fenerbahçe, had tot dit weekend een voorsprong opgebouwd van drie punten op Feyenoord en AZ, maar met een nederlaag komen de concurrenten op gelijke hoogte met de landskampioen. Het AZ van Louis van Gaal won gisteravond namelijk al met 1-3 van FC Twente. De statistieken spreken uit in het voordeel van het elftal van Erwin Koeman, de Rotterdammers hebben 22 maal gewonnen uit 49 onderlinge ontmoetingen. PSV reisde slechts acht maal met drie punten terug naar Eindhoven. Negentien maal eindigde de klassieker in een gelijkspel, waaronder de laatste ontmoeting. Vorig seizoen kwam Feyenoord in de slotfase terug van 1-3 tot 3-3.

Onder leiding van Ruud Bossen, hij verving de geblesseerde René Temmink, trapten beide elftallen af voor de vijftigste ontmoeting in De Kuip. De thuisclub had enkele wijzigingen in de basiself ten opzichte van het teleurstellende gelijkspel tegen RBC Roosendaal. Bosschaart verving Snoyl op de linksback positie, Greene nam de plek van Paauwe over in de verdediging, waarna de laatste doorschoof naar het middenveld ten koste van Pardo. De bezoekers hadden geen reden tot wijzigingen na de 3-0 winst op NAC Breda, enkel Aissati speelde voor de geblesseerde Koné.

Al in de beginfase zocht Feyenoord nadrukkelijk de aanval. Via Kalou was het al in de eerste minuut dicht bij de openingstreffer, maar Gomes pakte het schot. Amper een minuut later waagde Farfán aan de andere kant een poging, maar zijn schot ging naast. Toch kwamen de Rotterdammers al snel op voorsprong. Kalou kwam op aan de linkerkant en schoot op doel, maar zijn schot miste richting en rolde via aanvalspartner Kuijt met enig fortuin de doellijn over. Na de achterstand ging PSV snel op zoek naar de gelijkmaker, maar de aanvalsdrift van de landskampioen werd niet beloond met een treffer. Kansen waren er volop voor de Eindhovenaren, maar uitgespeeld waren deze niet. Feyenoord loerde op de counter en kwam er in het eerste bedrijf enkele keren goed uit, maar miste echter de laatste juiste pass. De kleedkamers werden opgezocht met een 1-0 voorsprong voor de thuisclub.

In de tweede helft had Feyenoord het beste van het spel, maar het kon de score niet uitbreiden. Door beide ploegen werden weinig echte kansen gecreëerd. Vaak kwamen de schoten uit de tweede lijn, waardoor de keepers niet echt getest werden. Kuijt was een aantal maal dicht bij de 2-0, maar Gomes hield zijn ploeg overeind. Twintig minuten voor tijd greep Hiddink in en haalde Aissati en Culina naar de kant voor respectievelijk Reiziger en Sibon. Hiermee probeerde The Miracle Man er alsnog een punt uit te slepen. Gevaarlijk werd PSV echter niet, het was Feyenoord dat het beste van het spel had en de kans op 2-0 was groter dan de 1-1. Dit kwam natuurlijk ook door de ruimte die werd geboden door PSV, de bezoekers moesten wel de aanval kiezen om niet met een nederlaag huiswaarts te keren. In de slotfase kon Gomes zich net zoals Heracles Almelo keeper Pieckenhagen onsterfelijk maken, maar hij kopte in de handen van collega Lodewijks. Met de zege komt Feyenoord op gelijke hoogte met PSV, beide clubs hebben nu, net zoals AZ, 35 punten.

Feyenoord - PSV 1-0
07' Kuijt 1-0

-
Meer voetbalnieuws lees je op de FOK!voetbalmanager!

Nieuw puntensysteem bij badminton

Badminton zal overstappen op het rally-point-systeem. Ook zal een game vanaf februari 2006 over 21 in plaats van 15 gewonnen punten gaan.( bij de vrouwen was dit 11)

De internationale Badminton Federatie IBF heeft besloten om de nieuwe telling vanaf februari op proef te gaan invoeren bij alle categorieën op alle toernooien die meetellen voor de ranking van de IBF.

Tot nu toe kon er bij het badminton alleen op eigen service gescoord worden. Als de niet-serverende speler de rally won, ging de service naar de andere kant. Bij het nieuwe systeem, dat enkele jaren geleden in het volleybal al met succes werd geïntroduceerd, zal iedere rally om een punt gaan.

Tijdens de algemene vergadering van de IBF volgend jaar zal besloten worden of het rally-point-systeem definitief zal worden ingevoerd.

Jongeren tegen legalisering drugs

Drugs53 procent van de jongeren is van mening dat drugs niet gelegaliseerd moeten worden, ook softdrugs niet. Dat blijkt uit een onderzoek onder 500 jongeren tussen de 15 en 35 jaar in opdracht van BNN. De omroep liet het onderzoek doen voor het programma 'Spuiten & Slikken'.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de jongeren wel eens drugs zoals hasj gebruikt. Zeven procent zegt ooit xtc geslikt te hebben. De meest genoemde redenen om geen drugs te gebruiken, zijn dat het slecht voor je is en slechte verhalen die jongeren erover hoorden.

De conclusie van het onderzoek is dat veel jongeren braaf en onwetend zijn. Bijna de helft van de respondenten weet niet wat de effecten van cocaïne zijn. Ook weten jongeren weinig over de prijzen van drugs.

Seks
In het onderzoek werden ook vragen over seks gesteld. Daaruit bleek dat veertien procent van de jongeren wel eens met iemand naar bed is geweest om iets van de ander gedaan te krijgen. Een op de vijf vrouwen heeft ooit seks tegen haar zin gehad, bij mannen is dat een op de tien.

(H)armless...

Je hoeft niet gelijk medelijden te krijgen met het meisje op de foto. Het is slechts een fotosoepcreatie van een wel erg zieke geest...

Kennelijk is er één of andere zonderling die het geinig vindt om leuke dames op foto's te verminken door hun armen weg te halen. Uiteraard plettert hij de foto's daarna even op internet zodat iedereen kan 'meegenieten'.

Kijk hier maar even naar de complete verzameling.

[A1GP] Uitslag hoofdrace

Frankrijk heeft de hoofdrace op het circuit van Dubai gewonnen. In een spectaculaire en spannende wedstrijd pakten Groot-Brittannië en Zuid-Afrika de andere podiumplaatsen. Nederland eindigde ook in de punten, maar op een negende plaats.

Bij de start nam Zwitserland, die de sprintrace had gewonnen, direct de leiding. Indonesië maakte een hele goede start door van de zesde plaats naar positie drie te rijden, maar kon die goede klassering niet lang vasthouden. Frankrijk, die op plaats zeven was gestart, vocht zich snel een weg naar voren en reed al na een paar ronden op de vierde plaats.

De race werd beheerst door diverse gevechten voor positie. Een crash van het Indonesische team maakte echter een tijdelijk einde aan de spanning toen de safety car de baan op moest om het wrak veilig te laten opruimen. Nieuw-Zeeland spinde tegelijkertijd en nam bij de terugkeer op de baan bijna de wagen van Australië mee.

Tijdens de safety car-periode maakten de meeste teams hun pitstops. Libanon deed dat echter niet en mocht bij de herstart het veld kort aanvoeren. Nederland was inmiddels opgeklommen naar een vierde plaats, maar moest al snel een drive through-straf inlossen omdat Verstappen te snel had gereden in de pitstraat. Ook Zwitserland werd schuldig bevonden aan hetzelfde vergrijp, waardoor Groot-Brittannië aan de leiding van de race kwam.

Het Engelse team kon de leiding echter niet vasthouden. De wagen was in een eerder incident beschadigd en Robby Kerr had veel moeite om Frankrijk achter zich te houden, wat uiteindelijk tevergeefs bleek. Nicolas Lapierre pakte de koppositie tegen het einde van de race en won de wedstrijd. Het was de negende overwinning uit twaalf races voor het team.

Verstappen, die door de drive through-penalty teruggevallen was naar een veertiende plaats, wist de schade toch beperkt te houden. Mede door het uitvallen van onder andere Pakistan en de Verenigde Staten wist Team Nederland als negende over de finish te komen. Daarbij reed Verstappen zijn voorvleugel in de laatste ronde wel stuk op de wagen van Australië.

posteamrondenachterstand/uitvalreden
1Frankrijk30
2Groot-Brittannië30+3,714 sec
3Zuid-Afrika30+6,690
4Portugal30+7,999
5China30+30,788
6Canada30+31,343
7Oostenrijk30+34,442
8Mexico30+35,502
9Nederland30+36,145
10Australië30+36,346
11Italië30+36,932
12Duitsland30+37,848
13Nieuw-Zeeland30+49,124
14India30+49,448
15Japan29+1 ronde
16Libanon29+1 ronde
17Zwitserland27+3 ronden
18Tsjechië27+3 ronden
19Pakistan26crash
20Verenigde Staten26uitval
21Ierland7+23 ronden
22Indonesië5crash
23Brazilië4uitval
24Maleisië2spin

Snelste ronde: Ierland - 1:46.497

Klassement na twaalf races

posteampunten
1Frankrijk106
2Zwitserland75
3Brazilië60
4Groot-Brittannië49
5Nieuw-Zeeland42
6Portugal39
7Ierland37
8Nederland34
9Maleisië33
10Canada31
11Australië27
12Tsjechië24
13Italië21
14Mexico19
15Zuid-Afrika14
16Verenigde Staten13
17Duitsland11
18Indonesië10
19China6
--Japan6
21Oostenrijk5
22Pakistan4

Xbox 360 launch Japan

De Xbox 360 launch vond gisteren plaats in Japan. In het Shibuya Tsutaya winkelcentrum in Tokyo was de console binnen een half uur uitverkocht. Ruim tachtig personen stonden een uur voor de opening buiten te wachten. De verkoop ging in tegenstelling tot in sommige plaatsen in de VS zeer netjes aangezien iedereen een nummertje kreeg.

De launch was groots opgezet en veel Japanners kwamen dan ook kijken waar dat allemaal om te doen was. Hoewel Bill Gates in een filmpje te zien was precies op het moment dat de verkoop begon was hij zelf niet aanwezig, dit tot teleurstelling van sommige klanten.

Dit succes was blijkbaar niet overal in Japan hetzelfde, getuige de foto's hieronder bij andere winkels.




Saaie kutzondag!

Heb je dat soms ook niet, dat je je op zondag zo te pletter verveelt dat je wel tegen de muren op zou willen vliegen. De jongeman in het volgende clipje neemt dat wel erg letterlijk en vliegt tegen alles op dat hij maar tegen komt.

Het is een behoorlijk lang filmpje naar erg vermakelijk. Misschien helpt het een beetje om deze zondag door te komen.

Oh ja, "don't try this at home".

Wat is er nou echt en wat is er nou nep in dit filmpje?

Michaud sterkste in Groningen

De Fransman Cedric Michaud heeft de negende marathon in de strijd om de KNSB/Essent Cup op zijn naam geschreven. In de sprint was Michaud te sterk voor Roel van Hest en Anders Landman. Voor de Fransman was het zijn derde overwinning van dit seizoen.

In Groningen maakte het peloton er een boeiende wedstrijd van, maar ondanks de vele ontsnappingen, moest een massasprint de uiteindelijke beslissing brengen. Daarin was Michaud duidelijk de beste.

Bij de vrouwen ging Danielle Bekkering er met de winst vandoor, ook na een massasprint. Linda Verdouw pakte de tweede plaats. Gretha Smit deed ook mee, maar kwam ten val, overigens zonder ernstige gevolgen.

Overzicht test Jerez 10-12-2005

Op de vierde testdag in het Spaanse Jerez bleek Jacques Villeneuve in zijn BMW Sauber het snelste. Midland F1 reed met vier rijders, waaronder Christijan Albers.

Na een paar moeizame dagen wist BMW Sauber gisteren te verrassen in Jerez. Villeneuve zette de beste tijd van de dag neer en was een seconde sneller dan de volgende V8-auto, die van Ricardo Zonta. Op plaats twee stond nog wel de McLaren van Pedro de la Rosa, maar die reed met een gelimiteerde V10.

Voor Midland F1 werd er gisteren ook uitgebreid getest. Markus Winkelhock, Roman Rusinov, Fabrizio del Monte en Christijan Albers kwamen op de baan, maar konden weinig indruk maken. Bij Albers was met name een falende auto daar de oorzaak van. Desondanks was de Nederlander tevreden, omdat het team goed in staat was de problemen op te lossen.

Vandaag zal er opnieuw worden getest in Jerez, maar dan zal het op een natte baan gebeuren. Bandenleverancier Bridgestone zet voor de ontwikkeling van de regenbanden voor 2006 het circuit onder water en Ferrari, Toyota, Williams en Midland is gevraagd deel te nemen aan de test.

Tijden:

Pos.RijderTeamTijdRondes
1J. VilleneuveSauber01:18.782101
2P. de la RosaMcLaren01:19.53394
3R. ZontaToyota01:19.80560
4J. TrulliToyota01:19.87077
5A. WurzMcLaren01:20.219111
6M. GenéFerrari01:20.246111
7Markus WinkelhockMidland F101:20.85652
8R. RusinovMidland F101:21.99029
9C. AlbersMidland F101:22.68325
10F. Del MonteMidland F101:24.35027

Het verhaal achter de familie Claus

Het kerstverhaal lijkt allemaal een mooi sprookje, maar niets is minder waar. Lees hieronder het tamelijk lange, maar fantastische verhaal achter de familie Claus. Het blijkt maar dat Santa Claus niet zonder vallen en opstaan het icoon geworden is die hij nu is.

1689: De Spaanse ontdekkingsreiziger Santa Claus ontdekt de Noordpool en vestigt er een klein basiskamp.

1691: Vanwege de barre levensomstandigheden op de Noordpool wordt Claus door zijn metgezellen verlaten.

1692: Claus wordt gered door het vikingschip de Hvorfor. Hij keert terug naar Europa en brengt een paar dingen mee vanaf de Noordpool. Hij is in staat om ze vrij gemakkelijk te verkopen en maakt een kleine winst.

1703: Claus heeft genoeg geld gespaard om een klein schip te kopen en de bemanning ervoor aan te trekken. Hiermee keert hij terug naar de Noordpool. Wanneer hij er aankomt vindt hij er zijn basiskamp dat half uitgebrand, maar nog steeds in tact is.

1704: Claus keert terug naar Europa met een scheepslading van kunstproducten van de Noordpool en weet die met succes te verkopen. Hij maakt genoeg winst om zijn bemanning uit te breiden en koopt bouwmaterialen om zijn basiskamp te vergroten.

1705: Claus keert weer terug naar de Noordpool en bouwt er extra kamers voor zichzelf en zijn metgezellen en hij zet de Arctische Export Maatschappij op poten.

1716: Na zes scheepsladingen geëxporteerd te hebben, wordt de Europese markt overspoeld met arctische kunstproducten alsmede vervalsingen die de bedriegers rijk maken. Gezien deze achteruitgang besluit Claus om zijn geld te investeren door een speelgoedbedrijf te beginnen in zijn vaderland Spanje.

1720: Dankzij onderhandse handelsovereenkomsten wordt de Claus Speelgoed Maatschappij het grootste speelgoedbedrijf van Spanje. (Er zijn berichten dat Claus ook handel drijft met vijandige landen). Concurrenten dringen er bij de regering op aan om een onderzoek tegen Claus te beginnen.

1721: Er wordt genoeg bewijs gevonden en er worden boetes opgelegd aan de Claus Speelgoed Maatschappij. Claus weigert om zijn boekhouding openbaar te maken.

1722: Het Spaanse Hooggerechtshof bevindt Claus schuldig aan belastingontduiking en verraad. Wanneer het nieuws naar buiten komt, keren de werknemers van Claus zich allemaal tegen hem en zijn bedrijf.

1723: Claus wordt verbannen naar Sicilië, maar vlak voor vertrek gaat hij er met alle tegoeden van het bedrijf van door.

1724: Er wordt een zoektocht gehouden in het gebied rondom de Middellandse zee om de tegoeden terug te vinden, maar na verloop van tijd komt Claus dit ter ore en slaat hij samen met zijn Siciliaanse vrouw op de vlucht. (Sommigen beweren dat hij naar Noord Afrika ging, maar algemeen wordt aangenomen dat dit alleen maar een gerucht was om zijn achtervolgers in verwarring te brengen. Men gaat ervan uit dat hij terugkeerde naar zijn basiskamp op de Noordpool). Claus II wordt geboren.

1725-1734: Claus trekt zich terug op de Noordpool en leert zijn zoon de schone kunsten van het vervaardigen van speelgoed en het zaken doen.

1735: Geruchten doen de ronde dat Claus Scandinavische timmerlui heeft ingehuurd om een kasteel voor hem te bouwen op de Noordpool, waarbij hij gebruik maakt van bijna de helft van zijn vermogen.

1739: Het kasteel wordt opgeleverd en behoort tot de grootste ter wereld. Claus II wordt vijftien jaar en in datzelfde jaar overlijdt de vrouw van Claus die per ongeluk van het balkon van het kasteel valt.

1740: Claus die erg in de rouw is over zijn vrouw, wordt ernstig ziek.

1745: Santa Claus II wordt meerderjarig en neemt de verantwoording over het kasteel en over zijn zieke vader.

1747: Van het overgebleven vermogen bouwt Claus II een klein stadje rondom het kasteel om arbeiders en scheepslui aan te trekken.

1748: In Europa weet men inmiddels ook van de vestiging op de Noordpool. De elfen uit Oost Europa, die toch al politieke buitenbeentjes zijn, streven naar betere levensomstandigheden en emigreren in groten getale naar de Noordpool.

1753: Alle elfen zijn uit Oost Europa vertrokken en vestigen zich voorgoed op de Noordpool. Claus II bouwt de Speelgoed Maatschappij van zijn vader weer op met ongeveer 30.000 elfen in dienst. Claus I sterft op 89-jarige leeftijd.

1755: De Noordpool wordt officieel een natie en Claus II en zijn vrouw bestijgen de troon. De Speelgoed Maatschappij bloeit als nooit tevoren en de elfen leven in welvaart. Claus III wordt geboren.

1757: Er worden grote stallen gebouwd en er worden door Claus II in het geheim wetenschappers ingehuurd die aan een ambitieus project beginnen, namelijk het fokken en trainen van vliegende rendieren.

1773: De rendieren kunnen vliegen en worden nu het voornaamste transportmiddel van Claus II en Claus III.

1774: Er wordt een gemuteerd rendier geboren, Rudolf, wiens neus lichtgevend is. Hij groeit op tot een buitenbeentje in de rendierengemeenschap en wordt binnengehaald door de Claus-regering. Claus II viert zijn vijftigste verjaardag, waarbij hij een aantal andere wereldleiders uitnodigt voor een verblijf op zijn kasteel. Om hen te imponeren, laat hij een verkwistende show opvoeren over zijn welvaart op kosten van de elfen. Hij geeft de andere leiders de indruk van een dictatuur onder het mom van een monarchie. De elfen komen erachter en het eerste zaad van rebellie is gezaaid.

1777: Aangezien de wetten erg streng beginnen te worden, gaan de elfen op zoek naar een leider die hun opstand kan leiden. Rudolf, die nog steeds in de gunst is bij de Claus-regering, ziet hun toestand en begint na te denken hoe hij dit in zijn voordeel kan benutten.

1784: Op zijn zestigste verjaardag gaat Claus II met zijn slee naar beneden naar een hoofdstraat tijdens een optocht voor de kerst en wordt vermoord door een radicale groep elfen. Claus III, die nu 29 is, neemt de macht over en kondigt meteen de staat van beleg af voor de gehele Noordpool. Er breekt een burgeroorlog uit waarbij Rudolf de elfen leidt in hun rebellie.

1785-1792: Zevenjarige staking door de elfen. Ze weigeren nog langer speelgoed te maken en de Claus Speelgoed Maatschappij gaat bijna failliet, doordat de economie van de Noordpool in een recessie terecht komt. Claus III, die voor zijn leven vreest, wordt een gevangene in zijn eigen kasteel. Rudolf bereikt de top van zijn macht en roept zich uit tot leider van de elfen.

1796: Rudolf en zijn leger doen een mislukte invasie in Noorwegen waarbij meer dan 10.000 elfen omkomen.

1800: In het kasteel wordt, zonder dat de elfen er weet van hebben, Claus IV geboren.

1802: Na een aantal politieke blunders, moet Rudolf toegeven dat hij snel de controle over de elfen verliest. Frosty de Sneeuwman wordt gemaakt en tot leven gewekt en gebruikt als politieke zondebok.

1804: Frosty de Sneeuwman wordt tijdens een openbare executie gesmolten en bij de elfen keert voorlopig de rust weer.

1819-1826: Na een lange periode van onrust, wordt Rudolf eindelijk verslagen en krijgt Claus III, die nu 71 jaar oud is, op rechtmatige wijze de troon weer in zijn bezit. Prins Claus IV wordt aan de elfen voorgesteld.

1827-1841: De normalisatie jaren. Claus III brengt de Claus Speelgoed Maatschappij weer tot leven nadat die eerder bijna failliet was gegaan en wijst zijn zoon aan als nieuwe kerstman. Om hun slechte naam te zuiveren en hun afgelegen plaats te compenseren, besluiten ze om de grootste reclamecampagne van de geschiedenis te beginnen. Elk jaar met kerst zal Claus IV de hele wereld over gaan om gratis speelgoed bij de kinderen te brengen. De reclamecampagne wordt een groot succes, maar blijft wel erg kostbaar.

1837: Claus III sterft.

1851: Aangezien de advertentiecampagne gewoon doorgaat, stapelen de verliezen zich op. Daarom worden de elfen aangespoord om harder te werken, meer uren te maken en genoegen te nemen met minder loon. Ze beginnen te klagen, maar Claus verzekert ze dat hij alles zal doen om hen te helpen. Als teken van goede wil, trouwt Claus IV met een Elfenvrouw, waarmee de band tussen de elfen en de familie Claus wordt versterkt.

1856: Claus V wordt geboren. Om dit te vieren besluit Claus IV thuis te blijven en daarom wil hij dat de winkels verklede medewerkers gebruiken om hem te vervangen. Dit doen ze, het blijkt zelfs zo'n groot succes te zijn dat ze besluiten om dit elk jaar zo te gaan doen.

1857-1867: Claus V groeit op en besteedt het grootste deel van zijn tijd aan het bezoeken van zijn vrienden en familieleden bij de elfen. Claus IV, die de meeste tijd besteed aan het opbouwen van zijn bedrijf, kan het niet veel schelen, hij beschouwt het zelfs als goede publiciteit.

1871: De arbeidsomstandigheden voor de elfen blijven zich verslechteren en ze proberen Claus V zover te krijgen dat hij zijn vader van de troon stoot en de regering teruggeeft aan de elfen.

1872: Claus V eigent zich de troon van zijn vader toe en zendt hem naar de westelijke vleugel van het kasteel waar hij de rest van zijn leven onder bewaking doorbrengt.

1875: Na de werken van Karl Marx gelezen te hebben, kiest Claus V het communisme als de nieuwe regeringsvorm voor de Noordpool. Sommige elfen protesteren hiertegen, maar zij worden met succes het zwijgen opgelegd (vanwege het communisme verandert ook de kleur van de jas van Santa Claus van beige naar rood).

1881: Claus IV sterft in gevangenschap, terwijl de nieuwe regering aantreedt. Hij krijgt een sobere begrafenis.

1887: Om berekend te zijn op de groeiende bevolking van de wereld, wordt de Claus Speelgoed Maatschappij geïndustrialiseerd. De elfen leren te werken in massaproductie en de lopende band wordt geïntroduceerd.

1893: Er wordt een nieuw rendier geboren, die Rudolf II genoemd wordt ter ere van de eerste welke de communistische regering nu roemt om het "teruggeven van de regering aan de elfen".

1900: Sigmund Freuds "De interpretatie van dromen" komt uit.

1902: Nadat al jaren werd aangenomen dat hij dood was, wordt gemeld dat Frosty de Sneeuwman op verschillende plaatsen gezien is. Door het hele koninkrijk zeggen kinderen dat ze hem hebben horen zeggen dat hij op een dag weer terug zal zijn.

1906: Claus VI wordt geboren. De familie Claus viert feest, maar de elfen zijn niet erg onder de indruk.

1909-1922: Het speelgoed dat elk jaar wordt rondgebracht begint invloeden van propaganda te ondervinden. Frosty de Sneeuwman blijft zich op verschillende plaatsen vertonen en Claus V begint achterdochtig te worden omdat hij verborgen sabotage vermoedt.

1925: Claus V sterft onder verdachte omstandigheden. Hij wordt gevonden, begraven onder de sneeuw in de tuin van het kasteel. Velen denken dat dit het werk is van Frosty, maar niemand kan het bewijzen.

1926: Claus VI volgt hem op en scherpt meteen de beveiliging aan. Hij regeert met ijzeren hand, maar rechtvaardig. Het kasteel en de stad krijgen elektriciteit en er worden elektrische lampjes opgehangen in de straten. De fabrieken worden uitgebreid en het speelgoed wordt steeds meer gebruikt als propaganda voor zijn koninkrijk.

1929: Boos geworden door de vercommercialisering van de kerst door de kerstman, probeert de Grinch de materiële goederen te verwijderen om zo de werkelijke betekenis van kerst te tonen. Hij faalt en later brengt de kerstman een cartoon uit waarop hij het verhaal zo verdraait dat de Grinch tot schurk betiteld wordt.

1949: Claus VII wordt geboren.

1979: Claus VI sterft een natuurlijke dood.

1933-1990: De Noordpool blijft stabiel en alles draait soepel. In de westerse wereld begint zich een merkwaardig verschijnsel voor te doen. Kinderen krijgen elk jaar speelgoed van de kerstman, maar wanneer ze ouder worden, zeggen hun ouders dat het speelgoed niet van de kerstman afkomstig is maar van hen. Wanneer ze zelf kinderen krijgen zijn ze altijd weer verwonderd waar het speelgoed vandaan gekomen is.

1991: Eerste waarnemingen van de Anti-Kerstman.

1993: De Anti-Kerstman wordt van dichtbij geobserveerd en gefotografeerd met behulp van telescopen. Zijn kleding ziet er ongeveer net zo uit als dat van de kerstman, alleen zijn het rood en het wit verwisseld. Hij draagt een zware zak met cadeaus met zich mee die niemand wil hebben of nodig heeft. En in plaats van een slee met rendieren te gebruiken, vliegt hij in een badkuip die voortgetrokken wordt door acht koeien.

1997: Met radarsystemen komt men erachter dat de Anti-Kerstman onder de grond woont op de Zuidpool en dat hij daar heerst over een aantal dwergen.

2002: Het communisme op de Noordpool stort dankzij de natuur van de elfen in elkaar. Claus VII die met de wijzers van de klok rond de aarde vliegt, krijgt een botsing met de Anti-Kerstman, die tegen de wijzers van de klok invliegt. Een enorme explosie en een felle lichtflits zijn het gevolg en vooraanstaande wetenschappers gaan ervan uit dat de twee elkaar hebben vernietigd.

2007: De Noordpool wordt een democratie, die geleid wordt door de elfen. Het kerstfeest wordt niet langer commercieel geëxploiteerd. Het geluk wordt eindelijk in het gehele koninkrijk verspreid.

2011: Men komt erachter dat Claus VII niet bij de explosie omgekomen is, maar alleen maar heeft doen voorkomen dat hij verongelukt was.

Nederland - Argentinië verschoven naar avond

De wedstrijd van 21 juni uit groep C van het WK 2006 tussen het Nederlands Elftal en Argentinië is verschoven naar de avond. De wereldvoetbalbond FIFA hoopt zo aan de grote belangstelling voor deze wedstrijd te voldoen.

Eigenlijk zouden de wedstrijden uit groep C plaatsvinden om 16.00 uur, maar zij zijn dus verschoven naar 21.00 uur. Op dat moment zouden eerst de wedstrijden uit groep D plaatsvinden, namelijk Portugal - Mexico en Iran - Angola.

Iedereen in de wereld kijkt al uit naar de strijd tussen Oranje en Albiceleste. Er wordt verwacht dat dit het spannendste duel uit de groepsronde is en daarom miljoenen kijkers zal trekken.

"De Jong is niet klaar voor topclub"

De trainer van Ajax, Danny Blind, vindt het niet verstandig dat Nigel de Jong niet nog een seizoen bij de Amsterdamse club blijft. Blind vindt dat de middenvelder nog niet klaar is voor een overstap naar een topclub.

"Nigel gaat de uitdaging graag aan. Als hij naar een topclub gaat, komt hij echter niet binnen als topspeler. Ik denk dat Nigel nog niet klaar is voor de stap naar een topclub. Je kunt ervoor kiezen om bij die topclub verder te groeien. Nigel is een jongen die die uitdaging graag aangaat. Ik zou in dat geval echter kiezen voor dertig wedstrijden bij Ajax in plaats van acht invalbeurten bij een internationale topclub," aldus Blind in een interview met Het Parool.

Ook liet Blind weten dat de spelers wiens contract aflopen dezelfde kansen zullen krijgen als de voetballers die wél langer in de ArenA blijven. "Ik verzeker met de hand op mijn hart dat ik geen keuzes maak die zijn gebaseerd op aflopende contracten. Als spelers gewoon hun werk doen, is er geen enkel probleem. Ik ga ervan uit dat iedereen dat tot de laatste dag doet, maar we zijn allemaal mensen. Ik let erop dat ze scherp blijven."

[A1GP] Uitslag sprintrace

Zwitserland heeft de zegereeks van Frankrijk doorbroken. Met een overwinning in de sprintrace op het circuit van Dubai wist Zwitserland haar eerste overwinning in de A1 Grand Prix te scoren. Italië en Tsjechië maakten het podium vol, Nederland viel net buiten de punten met een elfde plaats.

De eerste uitvaller van de race was Libanon, die al voor de start de wagen tegen een muur zette en te zwaar beschadigde om nog mee te kunnen racen. Bij de start was polesitter Zwitserland er direct als een haas vandoor, terwijl kampioenschapsleider Frankrijk een aantal plaatsen verloor. Nederland wist al in de eerste ronde acht plaatsen goed te maken.

Brazilië, normaal toch een van de favorieten, viel al snel stil met een technisch probleem. Ze hadden de twijfelachtige eer de eerste wagen te hebben die met de helikopter van de baan werd gehaald. Groot-Brittannië wist zich naar een derde plaats te werken, maar een spin, laat in de race, zorgde voor een terugval naar plaats negen. Ook Frankrijk spinde en viel terug naar de zevende plaats.

Ierland reed lange tijd op de tweede plaats, maar viel door een onbekend probleem in de laatste ronde terug naar positie vier. Zwitserland wist echter onbedreigd naar de overwinning te rijden. Het was de eerste overwinning voor een ander team dan Frankrijk sinds het eerste raceweekend.

posteamrondenachterstand/uitvalreden
1Zwitserland15
2Italië15+8,247 sec
3Tsjechië15+9,024
4Ierland15+9,961
5Canada15+11,192
6Indonesië15+13,396
7Frankrijk15+13,926
8Portugal15+14,884
9Groot-Brittannië15+15,437
10Maleisië15+16,621
11Nederland15+17,610
12Zuid-Afrika15+18,306
13Verenigde Staten15+22,042
14Japan15+23,367
15Nieuw-Zeeland15+28,865
16Pakistan15+29,397
17Oostenrijk15+30,688
18Mexico15+31,669
19China15+35,119
20India15+44,885
21Australië14+1 ronde
22Duitsland2schade
23Brazilië1accu
 Libanon0niet gestart

Snelste ronde: Zwitserland - 1:47.238

EK kortebaan: Veldhuis snelste in series 50 meter

Op de laatste dag van het WK kortebaan in het Italiaanse Triëst heeft Marleen Veldhuis de snelste tijd neergezet in de series van de 50 meter vrij. De titelverdedigster op deze afstand tikte aan in een tijd van 24,76. Hinkelien Schreuder, vorig jaar winnares van het brons, kwalificeerde zich als derde voor de halve finale.

Debutante Ranomi Kromowidjojo kwam met 25,51 tot de vijftiende tijd, maar viel als slechtste Nederlandse af.

Bastiaan Tamminga en Mark Veens verzekerden zich allebei van een plaats in de halve finales van de 50 meter vlinderslag. Tamminga realiseerde met 23,76 de zesde tijd in de series, Veens ging met 23,95 als veertiende door naar de halve finales die later vandaag zullen worden gezwommen.

Robin van Aggele en Thijs van Valkengoed werden uitgeschakeld in de series van de 200 meter schoolslag. Met tijden van respectievelijk 2.11,18 en 2.14,13 wisten de twee zich niet bij de beste acht te plaatsen, die recht gaf voor de finale.

Femke Heemskerk en Chantal Groot wisten zich niet te plaatsen voor de finale van de 200 meter vrije slag. Heemskerk eindigde in de series als 13e, Groot zwom de 17e tijd.

Maas voldoet aan limiet op halfpipe

Bij wereldbekerwedstrijden in het Canadese Whistler heeft Cheryl Maas voldaan aan de Olympische limiet op het onderdeel halfpipe.

De Nederlandse eindigde tijdens de kwalificaties als 18e en op de geschoonde lijst als 14e. De eis van het NOC*NSF was een plaats bij de beste 15.

Eerder dit seizoen haalde Maas al een nominatie binnen door in het Zwitserse Saas-Fee als tiende te eindigen. De prestaties van de Nederlandse zijn opmerkelijk te noemen, dit is haar eerste jaar dat ze meedoet aan de World Cup.

Nicolien Sauerbreij heeft volgende week kans om zich te plaatsen voor de Spelen op het onderdeel reuzenslalom. In het Canadese Le Relais zal ze dan bij de beste 20 moeten eindigen.

WK Handbal: Oranje maandag tegen Noorwegen

Het Nederlandse vrouwenhandbalteam moet het maandag op het wereldkampioenschap in Rusland in de hoofdronde op nemen tegen Noorwegen, de nummer drie uit groep B. Dinsdag wacht vervolgens Hongarije en donderdag Zuid-Korea.

Noorwegen verloor zaterdag weliswaar zijn laatste groepswedstrijd van Hongarije met 18-20, maar had aan zes punten uit vijf wedstrijden genoeg om toch in het toernooi te blijven.

Het zullen zware wedstrijden worden.. Noorwegen is tweevoudig Europees kampioen (1998 en 2004) en veroverde in 1999 de wereldtitel in eigen land. Hongarije was in 2000 Europees kampioen. Maar Zuid-Korea heeft de beste staat van dienst, ze wonnen twee keer olympisch goud (1988 en 1992) en drie keer olympisch zilver (1984, 1988 en 2004).

Rusland en Kroatië, de nummers één en drie uit groep A, zijn ook ingedeeld in de groep bij Nederland, waarin zes landen strijden om vier plaatsen bij de beste acht. Het team van bondscoach Röttger hoeft niet opnieuw te handballen tegen deze twee landen, maar de resultaten uit de groepsronde tellen wel mee. En dus begint Oranje de hoofdronde met twee punten, en dat is te danken aan de 29-27 winst op Kroatië.

Zware explosies in oliedepot Londen

Icoon RampTen noorden van Londen woedt in een olie-opslagplaats een grote brand. Getuigen hebben rond zes uur vanmorgen twee of drie zware explosies gehoord. Volgens de BBC zijn er huizen in de buurt beschadigd en verwoest en ook zouden er slachtoffers zijn gevallen. Op het complex woedt een felle brand, die tot in de verre omtrek te zien is.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Omwonenden zouden gezien hebben dat een vliegtuig het depot in vloog, maar dat kan de politie nog niet bevestigen. Of het om een aanslag gaat kan de politie ook nog niet zeggen. Het oliedepot ligt in de plaats Hemel Hempstead in de buurt van vliegveld Luton. De explosies waren tot 40 kilometer verderop merkbaar.

De belangrijke snelweg M1 is in de omgeving van de brand in beide richtingen afgesloten. Langs de weg zou een gebouw in brand staan. Twee hotels in de directe omgeving zijn ontruimd. Volgens een ooggetuige wemelt het van de hulpdiensten en politie.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.