Voetbal: Uitslag Feyenoord - PSV

Icoon EredivisieFeyenoord heeft ook zijn tweede klassieker dit seizoen winnend afgesloten. Was het een paar maanden geleden nog succesvol bij Ajax, nu werd er in een boeiende topper afgerekend met koploper PSV: 1-0. Het enige doelpunt werd gemaakt door Dirk Kuijt.

De topper tussen Feyenoord en PSV was op papier ook een echte topper. Koploper PSV, afgelopen dinsdag nog succesvol in de Champions League tegen Fenerbahçe, had tot dit weekend een voorsprong opgebouwd van drie punten op Feyenoord en AZ, maar met een nederlaag komen de concurrenten op gelijke hoogte met de landskampioen. Het AZ van Louis van Gaal won gisteravond namelijk al met 1-3 van FC Twente. De statistieken spreken uit in het voordeel van het elftal van Erwin Koeman, de Rotterdammers hebben 22 maal gewonnen uit 49 onderlinge ontmoetingen. PSV reisde slechts acht maal met drie punten terug naar Eindhoven. Negentien maal eindigde de klassieker in een gelijkspel, waaronder de laatste ontmoeting. Vorig seizoen kwam Feyenoord in de slotfase terug van 1-3 tot 3-3.

Onder leiding van Ruud Bossen, hij verving de geblesseerde René Temmink, trapten beide elftallen af voor de vijftigste ontmoeting in De Kuip. De thuisclub had enkele wijzigingen in de basiself ten opzichte van het teleurstellende gelijkspel tegen RBC Roosendaal. Bosschaart verving Snoyl op de linksback positie, Greene nam de plek van Paauwe over in de verdediging, waarna de laatste doorschoof naar het middenveld ten koste van Pardo. De bezoekers hadden geen reden tot wijzigingen na de 3-0 winst op NAC Breda, enkel Aissati speelde voor de geblesseerde Koné.

Al in de beginfase zocht Feyenoord nadrukkelijk de aanval. Via Kalou was het al in de eerste minuut dicht bij de openingstreffer, maar Gomes pakte het schot. Amper een minuut later waagde Farfán aan de andere kant een poging, maar zijn schot ging naast. Toch kwamen de Rotterdammers al snel op voorsprong. Kalou kwam op aan de linkerkant en schoot op doel, maar zijn schot miste richting en rolde via aanvalspartner Kuijt met enig fortuin de doellijn over. Na de achterstand ging PSV snel op zoek naar de gelijkmaker, maar de aanvalsdrift van de landskampioen werd niet beloond met een treffer. Kansen waren er volop voor de Eindhovenaren, maar uitgespeeld waren deze niet. Feyenoord loerde op de counter en kwam er in het eerste bedrijf enkele keren goed uit, maar miste echter de laatste juiste pass. De kleedkamers werden opgezocht met een 1-0 voorsprong voor de thuisclub.

In de tweede helft had Feyenoord het beste van het spel, maar het kon de score niet uitbreiden. Door beide ploegen werden weinig echte kansen gecreëerd. Vaak kwamen de schoten uit de tweede lijn, waardoor de keepers niet echt getest werden. Kuijt was een aantal maal dicht bij de 2-0, maar Gomes hield zijn ploeg overeind. Twintig minuten voor tijd greep Hiddink in en haalde Aissati en Culina naar de kant voor respectievelijk Reiziger en Sibon. Hiermee probeerde The Miracle Man er alsnog een punt uit te slepen. Gevaarlijk werd PSV echter niet, het was Feyenoord dat het beste van het spel had en de kans op 2-0 was groter dan de 1-1. Dit kwam natuurlijk ook door de ruimte die werd geboden door PSV, de bezoekers moesten wel de aanval kiezen om niet met een nederlaag huiswaarts te keren. In de slotfase kon Gomes zich net zoals Heracles Almelo keeper Pieckenhagen onsterfelijk maken, maar hij kopte in de handen van collega Lodewijks. Met de zege komt Feyenoord op gelijke hoogte met PSV, beide clubs hebben nu, net zoals AZ, 35 punten.

Feyenoord - PSV 1-0