Voetbal: Uitslagen Eredivisie (week 49)

Icoon EredivisieDe strijd om het kampioenschap in de Nederlandse Eredivisie ligt weer helemaal open. Na vijftien speelronden kent de Eredivisie na dit weekeinde drie lijstaanvoerders, te weten AZ, Feyenoord en PSV. NEC en RKC Waalwijk volgen, maar het gat is wel groot.

Feyenoord zorgde in De Kuip voor de tweede nederlaag dit seizoen voor landskampioen PSV. De Rotterdammers wonnen nipt door een klutsdoelpunt van Dirk Kuijt in de zevende minuut. Met de zege komt Feyenoord op gelijke hoogte met de Eindhovenaren, beide clubs hebben nu 35 punten behaald. AZ is de club die zich na dit weekend tenminste voor één week koploper mag noemen. De equipe van Louis van Gaal zegevierde bij FC Twente met 1-3 en komen hiermee ook op 35 punten. De Alkmaarders hadden het erg lastig in Enschede. AZ kwam op achterstand door een eigen doelpunt van Meerdink, maar twee invallers maakten vervolgens het verschil voor AZ. Eerst was het Huysegems die de gelijkmaker produceerde en kort daarna maakte Koevermans de 1-2. Landzaat schoot in de slotfase de eindstand op het bord.

NEC ontpopt zich dit seizoen als een echte countermachine. Het elftal van Cees Lok won via een doelpunt van Boutahar onverdiend met 1-0 bij Roda JC. De thuisclub had de grootste kansen, maar het slaagde er niet in er één te benutten. Door de zege blijft NEC knap op de vierde plaats staan. Doelman Babos verbeterde ook nog eens het clubrecord van Dennis Gentenaar door 696 minuten zonder tegentreffer te blijven. RKC Waalwijk wist voor het eerst in vijf wedstrijden weer eens drie punten te halen. In eigen huis wonnen de Brabanders in een doelpuntrijk duel met 3-2 van Sparta Rotterdam. De bezoekers verloren vorige week nog met dezelfde cijfers van ADO Den Haag. RKC zorgde in een tijdsbestek van zes minuten voor de overwinning. Martens, Hoogendorp en Molhoek waren de doelpuntenmakers, voor Sparta maakte Polak vanaf elf meter het openingsdoelpunt. Van Den Bergh scoorde in de blessuretijd de 3-2.

Ajax lijkt de weg omhoog weer te zijn ingeslagen. De Amsterdammers wonnen in de Geldredome met 2-0 van Vitesse, tot dit weekeinde de nummer vijf op de ranglijst. Trainer Danny Blind speelde niet volgens de huisstijl (433), maar trad aan in een 442 systeem met de twee bekritiseerde spitsen Rosenberg en Charisteas. Ajax kwam na een kwartier spelen op voorsprong via een benutte strafschop van Galásek. De Griek Charisteas scoorde de 2-0 op aangeven van Rosenberg. Door de winst passeert Ajax Vitesse op de ranglijst. FC Groningen boekte in De Galgenwaard de eerste uitoverwinning van het seizoen. In een wedstrijd die in het teken stond van het overlijden van David Di Tommaso zegevierden de bezoekers met 2-0. Tien minuten voor tijd opende Salmon de score en Cornelisse gooide het duel vervolgens op slot.

In Heerenveen leek het er lange tijd op dat de trainerswissel bij Willem II een schokeffect teweeg gebracht had. De bezoekers stonden al binnen een half uur op een 0-3 voorsprong door doelpunten van Caluwé en Hadouir (2). De ploeg van Gertjan Verbeek was snel bij de les en wist de schade nog enigszins te herstellen. Via Bruggink en twee doelpunten van de 'gebleseerde' invaller Huntelaar werd er alsnog een punt uitgesleept (3-3). NAC Breda won eindelijk ook weer eens een keer. In eigen huis werd een periode van gelijke spelen en nederlagen afgesloten met een zege tegen Heracles Almelo (2-1). ADO Den Haag boekte voor de tweede maal achtereen een belangrijke zege op een degradatieconcurrent. Tegen RBC Roosendaal in het Zuiderpark werd met 3-0 gewonnen. Hiermee komt het gat al op acht punten tussen ADO en de rode lantaarndrager.